Betul ke tak Daikin jenama aircond terbaik dan jimat elektrik? Rumah Fiza pakai aircond jenama Daikin Eco King tu. So far nak kata jimat ke tidak bergantung pada banyak mana penggunaannya lah. Bulanan average bil elektrik bawah RM150. Tiba-tiba nervous lain macam bila fikir bil elektrik musim PKP ni. Berapalah agaknya entah!

Penggunaan aircond, masa tidur dengan set timer pukul berapa dan automatic OFF. Siang pulak kalau panas sangat baru ON. Nak jimat lagi, ON sampai bilik sejuk lepas tu OFF. Tapi kadang-kadang ON terlebih masa juga. Kira average bil elektrik tu tak larilah.  Apa yang Fiza baca dan faham tetapan suhu terbaik antara 26⁰-27⁰ macam tu.

Kalau guna suhu 26⁰ tu dah sejuk dah tu. Ada yang guna pada suhu 16⁰ memang kebal sejuk badan kau orang eh. Selain Daikin, jenama York dan Midea pun antara aircond pilihan pengguna. Dah guna aircond ni jangan hanya tahu guna je. Selain kena belajar penjimatan penggunaan aircond, kena juga ingat untuk service aircond bila tiba masanya.

Bila masa nak kena tambah gas. Bila masa nak kena servis. Itu kena ambil tahu kalau nak aircond maintain elok terjaga. Jangan bising pulak aircond tak sejuk lah , aircond tak berfungsi lah, air bocorlah kalau sendiri tak ambil tahu. Macam-macam masalah akan datang kalau kita sendiri tak tahu nak gunakan dengan baik.

Service AirCond Murah Segamat

Tak pandai buat sendiri lagi-lagi tak tahu punca aircond tak berfungsi tu dan aircond tak sejuk tu, silalah hubungi mereka yang lebih pakar. Takut nanti pandai-pandai sendiri lain pulak jadinya nanti. Satu masalah lain pulak yang datang. Dengan musim PKP lagi ni kan. Panggil je orang datang servis aircond.

SERVICE AIRCOND MURAH SEGAMAT (BATU ANAM, TAMAN YAYASAN DAN SEKITAR SEGAMAT)


Untuk yang berada di sekitar Segamat, boleh dapatkan perkhidmatan daripada AMN COOLING SERVICES yang menawarkan pelbagai perkhidmatan untuk servis aircond seperti aircond tak sejuk, aircond tak berfungsi, air bocor, tambah gas dan lain-lain servis.

Selain servis untuk aircond, ada juga perkhidmatan penyambungan wayar elektrik (electrical wiring). Kalau tak musim PKP, boleh dapatkan servis aircond AMN Cooling Services di sekitar Selangor juga. Bercita-cita nak tambah aircond ke apa ke, boleh lah contact tanya-tanya dan bawa berbincang.

Hubungi:
www.wasap.my/60193504223/servisaircond
www.wasap.my/60132794849/servisaircond


Kacang panjang ada sikit dalam peti ais. Lepas tu berfikirlah depan peti ais tu nak masak apa dengan kacang panjang tu. Fikir punya fikir dapatlah idea buat menu ikan masak lemak cili api campur kacang panjang. Nak masak ikan masak asam (baca : masak singgang) husband kurang gemar pulak.

Lagipun macam tak sesuai nak dicampurkan dengan kacang panjang. Lainlah kalau ada ubi keladi ke ubi kayu ke sedap juga campur kalau masak asam. Stok ikan cuma ada ikan cencaru dengan ikan mambong je.  So ikan mambong lah lebih sesuai untuk dilemak cili api kan bersama kacang panjang tu.

Asyik ayam je, tukar menu ikan pulak. Kena juga habiskan stok-stok barang basah yang dah lama tak masak. Nanti lagi lama simpan, kurang sedap rasanya nanti. Kacang panjang pun dah menunjukkan tanda-tanda nak layu tu. Sedang elok lah masak kacang panjang yang masih okay lagitu.

Dia kalau masak ikan kembung lagi sedap. Tapi si kembung payah benar nak jumpa pun. Harga pun dah mahal sekarang kan. Selalu jumpa ikan mambong, ikan selar je la yang lebih kurang spesis dia. Beli stok ikan haritu pun ikan dia macam tak berapa nak fresh dan kurang okay.

Eloklah sekiranya kita habiskan dulu stok mana yang patut dihabiskan sebelum tak elok. Peti ais dah kosong nanti boleh topup dengan stok baru kan. Selagi tak kosong peti ais, kita bertahan beli barang dapur. Setakat ni seminggu sekali je husband keluar beli barang. Masak style johor ke style negeri sembilan entah. Lebih kurang serupa lah kot kan.

Ikan Mambong Masak Lemak Cili Api Campur Kacang Panjang

Bahan-bahan

Ikan mambong/kembung/selar/tongkol (cadangan ikan yang sesuai untuk masak lemak cili api)
2 inci kunyit hidup
1 genggam cili api
1 keping asam keping
1/2 sk garam
1 kotak santan
air secukupnya
Kacang panjang (patah-patah kan je)

CARA MASAK IKAN MASAK CILI API CAMPUR KACANG PANJANG

Blend cili api dan kunyit hidup. Masukkan bahan blend dan semua bahan lain dalam periuk. Biarkan masak sambil kacau-kacau kuah untuk elakkan santan pecah minyak. Last sekali baru letakkan kacang panjang dan biarkan masak kejap.

Kalau nak kuah pekat jangan tambah air banyak sangat ye melainkan memang nak kuah lebih dan tak nak pekat. Mudah je kan style masak lemak cili api ni. Resepi ikan masak lemak cili api dengan belimbing buluh lagi lah sedap ganti asam keping tu. Pada Fiza, ikan tongkol paling sedap kot masak lemak cili api campur kacang panjang ni.

Menu macam ni mudah sangat nak masak dan sedap. Sekali campur sampur tu lebih menjimatkan tenaga dan bahan masak tak perlu masak menu sayur lain. 

Resepi Bubur Lambuk Yang Mudah | Tekak teringin makan bubur lambuk pulak. Pukul 3 petang dah masuk dapur sebab nak masak bubur lambuk punya pasal. Kena lah masak awal. Bubur bukan sebarang bubur tau! Nak masak dia kalau tak menunggu lama tak sah. Nak mengacau lagi satu hal. Jenuh! 

Bayangkanlah orang yang memasak bubur lambuk seperiuk besar dalam bulan puasa ni macamana. Mesti letih ya amat! Tapi besar pahala masak untuk orang berbuka puasa nak dibandingkan dengan letih tu apalah sangat. Bulan puasa ni biasanya bubur lambuk akan dimasak di masjid atau institusi yang terlibat dan diagihkan secara percuma. 

Tapi janganlah dok harapkan yang percuma tu. Kalau nak beli boleh beli kat E-Bazaar ada kot kan? Fiza tak pernah cuba beli dari E-Bazaar. Nak makan semua masak sendiri je sebab dah biasa bulan puasa tak membeli juadah kat Bazaar Ramadhan. So bila tak ada bazaar ni tak terasa sangat. 

Cuma kalau ada makanan yang teringin nak makan tu, kalau tak pandai buat kena jugalah mencari Orang kata, bubur lambuk kg baru bubur lambuk paling popular dan sedap. Betul ke? Ada yang pernah rasa. Katanya sedap sebab guna resepi tradisi turun terumurun macam tu. Teringin juga nak rasa tapi jauh sangat pulak kg pandan tu.

resepi-bubur-lambuk-yang-mudah

Alhamdulillah, semalam dapatlah berbuka dengan bubur lambuk ikut resepi bubur lambuk johor mudah kononnya. Walaupun tak cukup bahan, janji rasa tu ada. Lebih kurang 2 jam jugaklah dok mengacau sampai betul-betul jadi bubur dan pekat. Banyak bahan tak cukup tu. 

Tak ada kentang, daging, daun sup dan daun bawang. So kurang sikitlah rasa dia. Kira bubur lambuk kosong je lah kot. Takpe, janji lepas teringin makan bubur lambuk dah cukup bersyukur dah. Tak dapatlah nak kongsi resepi sebab tak cukup bahan kan. Nak cerita pun tak pandai dah. Boleh rujuk dalam link kat bawah ni untuk resepi bubur lambuk mudah.

RESEPI BUBUR LAMBUK GUNA RICE COOKER

Untuk kau orang yang teringin sangat nak masak bubur lambuk tapi nak resepi bubur lambuk mudah dan sedap. Kau orang boleh je masak guna rice cooker. Ye, boleh je gunakan rice cooker. Jangan tak percaya. Tapi Fiza taklah masak guna rice cooker, cuma kongsikan resepi bubur lambuk mudah untuk kau orang yang suka resepi mudah.


Bila baca guna rice cooker mesti kau orang pun teruja nak mencuba kan. Kalau ada periuk mahal noxxa tu, lagi lah mudah boleh cuba resepi bubur lambuk noxxa. Bubur lambuk ada pelbagai versi mengikut negeri dan tempat. So kau orang kena lah tahu bubur lambuk versi mana yang kau orang suka.

JENIS-JENIS BUBUR LAMBUK

Dulu ingatkan bubur lambuk tu satu je. Rupanya ada banyak jenis bubur lambuk mengikut negeri. Bubur lambuk Johor lain, bubur lambuk kelantan lain dan begitulah juga dengan bubur lambuk di negeri lain. Bahan juga berbeza untuk setiap jenis bubur lambuk.

Ada orang suka letak santan, ada juga yang suka letak susu segar. Ikut masing-masing punya cara memasak. Kalau Fiza, suka letak santan lagi rasanya lebih lemak. Tapi kalau tak ada santan, letak susu segar pun boleh. Janji rasa dia tak lari jauh.