Showing posts sorted by relevance for query pomander. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query pomander. Sort by date Show all posts
Pomander orange-clove is done! Haritu gigih buat guna limau nipis saja nak cuba. Bau dia tak berapa sangat. Baru berkesempatan nak buat the real pomander orange-clove balls ni sebab baru beli orange dan tambah bunga cengkih (clove). Bunga cengkih yang ada kat rumah pun tak berapa nak banyak sebab jarang masak menu yang menggunakan bunga cengkih. Bila dah bila 2 bahan penting ni, barulah boleh buat dekorasi pomander orange-clover balls ni.  Macamana rupa dia, sila tengok gambar bawah ni yang dah siap.


Fiza beli 2 biji orange dan sepeket bunga cengkih. Alatan lain, kau orang boleh gunakan dawai dan toothpick yang belum digunakan. Nak guna riben pun boleh gantikan dawai. Saja guna dawai sebab rasa macam susah nak deko kalau ada riben pada orange. Kalau guna dawai boleh cucuk bahagian tengah dan tak kacau dekorasi pomander ball.
Toothpick tu guna untuk buat lubang pada orange dengan mudah. Kalau guna toothpick buat lubang kecil je, kena kekiri kekanan toothpick tu untuk dapatkan lubang besar sikit lebih mudah cucuk bunga cengkih nanti. Boleh juga gunakan chopstick. Gunakan chopstick besi sebab Fiza pernah guna chopstick kayu, patah hujung tu. Mungkin orange tu keras sangat kot. Payah nak tembus kulit orange.



Sebelum buat tu, kau orang boleh google nak buat dekorasi corak macamana pada buah orange tu. Fiza ni main hentam je buat. Asal boleh! Dah fikir nak corak macamana, then kau orang buat lah dulu lubang-lubang mengikut corak yang kau orang nak buat. Dah ada lubang-lubang tu, cucuk je bunga cengkih sampai semua lubang penuh. Mudah yang amat! Fiza buat dekorasi spiral dan jalur ringkas macam tu je. Nak cepat siap kaedahnya.


Satu Fiza gantung pada workspace dan satu lagi letak kat dapur. Kat dapur memang sesuai letak sebab dapur kan ada macam-macam bau. Bila letak pomander orange-clove ni rasa bau dapur tu lebih best lah sikit. Ada aroma spice. Spice up your life! Suka bau cengkih dengan orange ni. Seronok juga buat aktiviti men 'D.I.Y' bila ada masa percuma. Rasa macam kena cucuk bunga cengkih lagi ni sebab ada ruang kosong banyak pada orange tu.


Orang kata lagi kering lagi sedap bau dia. Boleh letak dalam almari juga kalau dah kering. Bau dia tak tahu lagilah macamana bila dah kering. Tunggu kejadian dah kering nanti, Fiza update lain okay. For now, stop dulu. Hujung minggu kalau free, bolehlah kau orang cuba buat. Ada juga aktiviti on weekend kan. Alang-alang macam bagus ada natural aroma, buatlah cantik-cantik juga boleh jadikan sebagai dekorasi rumah. At least, dekorasi yang ada gunanya macam tu.

Note : Setelah bereksperimen dengan pomander ball ni, agak kurang bau dia kalau kau orang letak di tempat yang luas. Kena letak dalam bilik kecil baru berbau sikit. Jangan letak dalam ruang yang lembap sebab nanti dia akan berkulat. Pengudaraan tu penting. Fiza letak dalam bilik tidur dia jadi cepat kering sbb malam buka aircond dia serap air. Nak bau banyak mungkin juga kena buat banyak dan letak merata. atau bunga cengkih letak lebih ke. Dia orang buat masa musim sejuk christmast tu. Mungkin juga faktor cuaca penyumbang bau tu tersebar. Apapun kena eksperimen untuk penambah baikkan kalau nak cuba lah.


Orange-Clove Pomander ball salah satu dekorasi tradisi untuk sambutan Hari Natal yang digantung pada pokok krimas ataupun beberapa tempat di dalam rumah. Kalau kau orang google, boleh tengok bermacam-macam dekorasi orange pomander ball dengan bunga cengkih (clove). Sebenarnya orange-clove ni bukan je untuk dekorasi tapi menghasilkan aroma yang segar untuk ruang dalam rumah. Boleh lah cover bau hapak dan bau yang tak best dalam rumah tu.

Minyak bunga cengkih yang menyerap dalam buah orange akan memberikan aroma bau yang wangi dan segar. Biasa bunga cengkih ni kita guna masa sakit gigi. Ikut petua orang lama lah. Sebab apa? Sebab bunga cengkih ni mengandungi antiseptik, antibakteria dan penyegar nafas. Bab sakit gigi tu Fiza tak pernah cuba sebab kalau sakit gigi terus pergi klinik je. Sakit gigi memang tak boleh bawa bincang. 

credit image :azurestandard.com

Aroma 'spicy fragnance' boleh meransang mood kita lebih ceria dan relaks lah macam tu. Bau wangi siapa yang tak suka kan? Bau bauan aroma semulajadi ni memang best bau dia tanpa bahan kimia dan selamat. Persoalannya, tak busuk ke buah orange tu? Tak! Fiza dah kaji awal-awal dah sebab macam best untuk dicuba. Bila buah orange tu kering, akan keluarkan bau yang lebih best. Okay, baik! Memang boleh cuba ni. Nak cuba tapi tak tahu nak buat macamana, boleh ikut tutorial orange-clove pomander ball bawah ni.

credit image : homemade-gifts-made-easy.com
Cara nak buat orange-clove pomander ball ni sangat mudah. Yang penting sediakan bahan-bahan utama tu, buah orange dan bunga cengkih. Untuk cucuk lubang pada buah, kau orang boleh guna pencungkil gigi (toothpicks) yang belum digunakan. Jangan guna yang dah pakai pula ye. Selain riben, kau orang boleh guna dawai untuk menggantung. Ikut kreativiti masing-masing lah.


Buat sementara nak beli orange ni, Fiza cuba guna limau nipis lah dulu letak kat dapur. Bunga cengkih pun tak berapa nak ada ni. Guna mana yang ada dulu sementara nak tunggu orange dengan bunga cengkih yang banyak. Boleh juga guna buat halau lalat ni. Lalat kan anti dengan bunga cengkih. Berfungsi sungguh la pomander ball ni, bukan dekorasi semata-mata. Jom kita buat orange-clove pomander ball dan sedut bau sedap hari-hari.

Hampir sebulan dah bereksperimen dengan pomander orange-clove ball yang dijadikan sebagai pewangi semulajadi dalam rumah. Jujur cakap, bau dia memang best bermula dengan process cucuk clove (bunga cengkih) pada buah orange sampailah beberapa hari. Bau tu memang ada lah. Tapi selepas tu bau dia berkurang hari demi hari. Tapi apa yang Fiza baca daripada cariaan google, bau dia akan jadi lagi best bila kering.


Yang kecewanya bila pomander orange-clove lansung tak keluar bau yang kuat dah. Bau tu ada kalau dihidu dekat-dekat. Untuk secara menyuluruh satu bilik tu memang tak berbau kuatlah. Fiza rasa lah pomander ball ni sesuai untuk musim sejuk kot atau kena letak di ruang yang tidak besar atau perlu penuhkan orange dengan clove yang banyak atau mungkin juga perlu gunakan orange yang tertentu yang lebih sesuai untuk menghasilkan bau yang lebih kuat atau perlu buat banyak.

Ermm..banyak juga kebarangkalian nak mengkaji. Tapi tak apalah, yang penting dah cuba dan menikmati bau pomander orange-clove yang sedap tu. Sangat sesuailah dijadikan pewangi semulajadi dalam rumah. Cuma bau dia tak tersebar luas dan tak  kuat sangat. Entah mana silapnya pun tak tahu lah. Tapi bau dia serious sedap (untuk deria bau Fiza) dan sesuai dijadikan sebagai aromateraphy untuk membangkitkan mood yang positif dan happy.

Ada yang dah pernah cuba tak? Atau ada tips yang berguna untuk buat pomander orange-clove ball ni berbau kuat sikit untuk sesebuah ruang. Tapi kalau dah jenis berbau kuat bila musim sejuk je, tak dapatlah nak membuatnya kan. Bye bye lah jawabnya. Nampaknya kena juga sentiasa gunakan essentials oil setiap hari sebagai aromateraphy.