Showing posts with label blogosphere. Show all posts
Showing posts with label blogosphere. Show all posts

Seusai suami balik dari Masjid sembahyang jumaat minggu lepas, masuk rumah nampak dia pegang satu bungkusan putih. Lalu bertanya "Ada beli telekung ke?. Ni ada tulis kain telekung".

Ehhhh, terpinga pinga nak menjawab macam ada buat salah besar je membeli tak bagitau suami. Tak pulak beli apa-apa, jawapan ringkas tanpa rasa bersalah. Memang tak bersalah pun kan sebab memang tak membeli apa pun lately.

Ada beli tapi dari China, tak sampai-sampai lagi. Tapi itu pembelian yang dah dipersetujui lah kan, of course! Itu cerita lain tak termasuk dalam ini cerita.

Fiza biarkan dulu bungkusan putih atas meja. Masa tu tengah sibuk buat kerja kat dapur. Dah siap kerja, baru membelek bungkusan tu.

Dari Anies. Ringkas nama pengirim. Anies mana pulak ni yang bagi kain telekung. Tak mungkin lah kawan zaman sekolah dulu. Tiba-tiba pulak nak bagi hadiah. Dah pelik di situ.



Lepas dah buka bungkusan barulah tahu siapa pengirim sebenar dia. Nampak ada tulis komen tu bermakna  Anies♥You yang bagi. Tak ada anies lain lagi kan. 

Penuh surprise lah dua hari berturut-turut dapat bungkusan misteri. Kali kedua dapat hadiah dari Anies. Kali ni dapat kain sembahyang jenama bunga mas yang bercorak batik berwarna merah.

Nampak kain ni teringat lah zaman pakai telekung cotton putih, kain sembahyang corak macam ni. Kena ikat cara manual. Tak ada tali bagai. Kalau ikat tu mesti ikat kuat, gerenti tak tertanggal bila pakai.

Dulu memang kain ni lah yang ada. Sekarang zaman dah berubah. Nak jumpa kain telekung putih pun dah kurang. Ramai yang lebih gemar pakai telekung berwarna. Material pun dah pelbagai dah.

Fiza masih setia guna telekung cotton tapi berwarna. Selesa dengan telekung cotton. Selesa dan sejuk. Pernah ada jenis lycra tapi kain getah dia cepat sangat loose. So bolehlah pakai kain sembahyang hadiah dari Anies ni untuk pakai di rumah. 

Pertama kali dulu dapat Wallet, Fridge Magnet dan round shape card bulan February haritu. 

Terima kasih Anies.

Siapa yang tak kenal dengan blogger Anies yang pemurah selalu bagi hadiah. Seorang blogger yang rajin blogwalking dan rajin tinggalkan komen. Tak pernah jumpa Anies. Cuma kenal di alam maya je.

Kau orang yang suka travel tu, bolehlah follow blog aniesandyou. Kalau dia cerita bab travel sana sini, penuh dengan gambar dan juga maklumat yang ada. Yang belum pernah terjah blog Anies, boleh terjah sekarang aniesandyou.blogspot.com.

Terima kasih Anies. Semoga dimurahkan rezeki dan dilimpahi dengan rezeki yang berpanjangan. Aaminnn...


Hari Khamis minggu lepas, tengah sibuk memasak kat dapur. Husband balik dari membeli barang masuk rumah dengan barang barang dan sebuah kotak misteri berwarna coklat. Katanya ada parcel kat dalam pagar masa nak masuk tadi.

Sambil sibuk kat dapur berfikir sorang-sorang. Ada beli apa ye? Seingat Fiza last week tak ada membeli apa-apa pun! Produk review pun dah lama dah pencen. Jauh sekali nak dapat.

Settle kerja kat dapur, terus tengok kotak tu. Lahhh... dari _____ (isi tempat kosong) rupanya. Ape ni abang pos laju. Pin pin tak ada, pon pon pun tak dengar. Ke main campak je kotak ni dalam pagar?

Ehh, jangan macam-macam abang pos laju. Mujur lah barang dalam kotak bukan sejenis yang fragile. Kalau tidak, hati saya yang fragile.

Kenapa Fiza dapat sekotak parcel coklat ni?

Jawapannya mudah. Tanpa berselindung lagi, hadiah ni Fiza dapat disebabkan tersenarai dalam geng kuat komen blog Shida bulan Julai dan Ogos. Alhamdulillah rezeki yang tak disangka. Dari rajin tinggalkan komen, dapat hadiah misteri ni.

Nak tahu hadiah apa, sila halakan cursor pada gambar. Kalau guna handphone, tap kan ajer!


Apakah yang ada dalam kotak misteri berwarna coklat?

Dah hover cursor mouse kat gambar ke belum? Misteri betul dapat hadiah yang kita tak tahu ni. Excited lain macam bila unboxing.

Dalam kotak misteri berwarna coklat ni ada macam-macam ye. Bukan 1 bukan 2 tapi ada 3 hadiah. 
  • Storage basket (canvas) bercorak meow yang comel
  • Face Mask
  • Knitted mask extender/adapter/holder

Terima kasih banyak-banyak untuk blogger Shida Radzuan untuk hadiah ni. Blogger yang dah lama kenal sejak blogging 2009. First time jumpa masa majlis kahwin Shida. Mujurlah masa tu dapat jumpa kejap dan bergambar. 

Shida pun rajin tempah design kat Fiza. Terima kasih banyak-banyak support bisnes design Fiza. Bila Shida dah aktif berblog semula ni dapatlah terjah blog dia selepas menyepi lama juga tu.

Untunglah dapat face mask dan mask extender ni sekali. Face mask sangat berguna sekarang ni. Berharga! Tak pakai face mask tak pasal-pasal melayang RM1000 membayar denda.

Storage basket pun comel. Suka pattern kucing tu. Terima kasih sekali lagi Shida! Semoga dimurahkan rezeki dan dilimpahi dengan rezeki yang berpanjangan. Aaminnn...

Jom lah terjah blog duniashida.com. Boleh kenal-kenal dan rajin rajinlah tinggalkan komen. Boleh juga berbalas kunjungan.

Rindu pulak nak ke Kaison. Tak berani lagi nak keluar tanpa arah tujuan. Ada urusan baru keluar. Setakat shopping tu, kita shopping online je mana yang tak penting sangat tu. Okay nak selit berita terkini tadi.

Majlis Keselamatan Negara (Rasmi):

PKPB akan dilaksanakan di seluruh Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya berkuatkuasa 14 Oktober 2020 jam 12:01 tengah malam.

@IsmailSabri60

Aktiviti-aktiviti yang dilarang adalah seperti berikut:
• Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak
dibenarkan. Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas
daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat
kebenaran daripada majikan.
• Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk
membeli barangan keperluan.
• Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan
kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan
pusat rekreasi adalah ditutup.

Masjid dan surau serta rumah ibadat bukan Islam adalah
DITUTUP.
• Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis
perkahwinan dan pertunangan adalah TIDAK DIBENARKAN.
• Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga TIDAK DIBENARKAN.
Walaubagaimanapun, semua kegiatan ekonomi, industri dan
perkilangan di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya masih
dibenarkan beroperasi seperti biasa.
Senarai SOP lanjut dan lebih terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.

Terus rasa down bila dapat berita ni, speechless. Makanya kena bertenang seketika dan kemudian berfikir. Pasti akan terkesan disebabkan berita ni. Isk isk...huwaaaa...

Teruskan berdoa semoga terhapus terus wabak covid-19 dari mukabumi. Semoga ada hikmahnya. Aaminnn... Stay safe stay home!


Sepi sekejap blog tak update sejak sabtu lepas. Nak blogwalking lagilah tak menyempat. Khamis lepas singgah kampung husband kat Pilah. 

Tidur semalam, esoknya jumaat balik kampung Fiza kat Segamat. Sabtu ada urusan, ahad hantar abah appointment kat Hospital Sultan Ismail, JB.

Fuhh, balik kampung tak dapat nak rehat dan tak duduk rumah sangat. Ada je urusan ke sana kemari. Semalam baru settle dan balik rumah. Hari ni lah barulah dapat nak menjengah blog pun.

Tak tahu nak mulakan dengan cerita apa. Update sikit lah performance blog azhafizah.com bulan September lepas dalam Google Search Console. 

Azhafizah.com September Performance On Google Search

So far so good lah performance blog untuk bulan September. Peningkatan boleh tahan juga tu. Bulan September rajin sikit update dan banyak entry. 

Tambah pula ada masa blogwalking. Traffik blog pun better than august. Alhamdulillah

Performance Bulan August

46.2K Clicks (Web)
163K Impressions (Web)
1.27K Pages with first impressions (estimated)

Harap bulan Oktober ni makin bertambah lagi. Kena usaha lebih lagi. Ada masa Fiza blogwalking eh. Nak recharge energy dulu. 


Setelah sekian lama tak sertai mana-mana Giveaway, jadi Fiza mulakan dengan Preloved Giveaway by Raydah dulu. Menyahut seruan ajakan Blogger Raydah. 

Lately nampak meriah banyak giveaway yang dianjurkan blogger. Ada kesempatan akan sertai satu persatu. Ayuh, kita memeriahkan lagi giveaway mereka.

Preloved Giveaway by Raydah
Klik image untuk turut serta

Syarat-syarat tak susah hanya perlu follow link social media blogger Raya dan  kalau rajin  silalah berikan sepatah dua kata :


What makes me come back to blog Ray

  • Membalas Kunjungan

Ray seorang blogger yang rajin blogwalking. Setiap kali Ray singgah sini, Fiza pun akan berkunjung ke blog Ray untuk membalas kunjungan. 

  • Penulisan English

Jarang jumpa blogger yang menekankan penulisan in english. So far suka dengan gaya penulisan English Ray. 

  • Blog Yang Kemas Tersusun

Tak dinafikan warna tema blog Ray warna favourite Fiza juga. Susunan layout blog yang kemas dan tulisan mudah dibaca.

  • Perkongsian Yang Bermanfaat

Banyak tips yang Rays kongsikan untuk pembaca. Lately banyak entry tempat makan best dan promosi makanan yang sedap sedap. Ray pun ada share resepi yang menyihatkan.

So, tak rugi datang blog Ray. Kalau Fiza takde masa. Sekali datang tu komen secara pukal terus. Itu style Fiza lah. 

Mana yang belum terjah blog Ray, boleh klik pada image dan join sekali Giveaway Ray ni okay.

Antara hadiah yang bakal dimenangi :

  • Smart Cat Vacuum Cup
  • Sailormoon Phone Case (iPhone 8)
  • Cardcaptor Sakura Airpod Case
  • Sheet Mask (Anjeri and Mirae)
  • Essence Salut Paris Eyeshadow Palette
  • Silky Girl Double Take Mascara
  • Tote & Pouch Bag from Istanbul
  • Sailormoon Bag
  • Jelly Bunny Handbag
  • Metal Straw
  • Camera Strap
  • Perfume
  • Tissue Box Cover
Dulu, masa sedang rancak berblog tak tahu menahu lansung fungsi button pinterest ni. Tertanya tanya jugalah kenapa dalam setiap template blog ada script button pinterest ni. Masih belum ada jawapan yang pasti lagi masa tu.

Bila dah masuk kedunia photography ni barulah rasa function letak button pinterest dalam blog. Dah letak dalam blog dan hasilnya pinterest adalah penyumbang terbesar traffic blog. Terkagum kejap!

Fiza yang lambat tahu ke camna? Kalau tak check dekat google analytics tu sampai ke sudah lah tak tahu lansung. Tiba-tiba tergerak hati nak check details semua kat google analytics. Baru nak memahami cerita dia.

Pinterest

Pinterest merupakan sebuah pinboard online yang digunakan untuk mengumpulkan media dari pelbagai website. Pinboard boleh di buat seberapa banyak dan kita boleh mengorganisasikan gambar-gambar menarik mengikut kategori. 

Contohnya : Resipi, Food, Home Decor dan sebagainya.

Contoh akaun pinterest : Azhafizah MN. Boleh follow kalau sudi. Terima kasih
Pinterest Azhafizah MN

Pengguna boleh likes, komen dan re-pin gambar/content antara satu sama lain. Lebih kurang media sosial facebook, twitter dan instagram. 

Tapi lebih kepada macam instagram lah. Cuma pinterest ni bukan hanya sekadar share gambar.

Fungsi Pinterest

Photographer
Sedia maklum gambar dalam pinterest semuanya menarik. Sesuai lah dengan hobi photographer kongsikan gambar, berkongsi tips dan idea photography serta mencari idea untuk menghasilkan gambar yang menarik. Sesuailah dengan hobi kiranya.

Blogger
Blogger dapat mempromosi blog dengan cara 'pin it' melalui blog. Secara tak lansungnya gambar tersebut akan dikongsikan dalam website pinterest bersama dengan url blog. 

Lebih bagus sekiranya pin mengikut kategori.

Pengguna
Memberikan idea, bertukar informasi dan berinteraksi dengan pengguna seluruh dunia.

Jadi, tak rugilah letak button pinterest dalam blog. Pinterest ni adalah platform yang terbaik juga untuk promote content dalam blog. sebabnya :

  • Sebuah pin Pinterest boleh tersebar jauh lebih meluas seluruh dunia berbanding sebuah tweet.
  • Kebolehan sebuah pin dilihat oleh ramai orang lebih tinggi dalam masa satu minggu berbanding sebuah post tweet dan sebuah post facebook.
  • Sebuah pin boleh meningkatkan page visits dan pageviews sesebuah website lebih banyak.
Mulai sekarang boleh lah mulakan letak pinterest pin it button for images dalam blog masing-masing. Sebelum tu, silalah buat akaun pinterest dulu ye. Dah ada akaun barulah boleh linkkan dengan blog nanti.

Nah, ini buktinya pinterest penyumbang terbesar traffic blog Fiza (screen shot 11 September 2020). Bukan hanya sekadar cakap. Siap sekali dengan buktinya. 

Kenapalah dari dulu tak letak pinterest button for website. Takpelah, yang lepas usah dikenang. Kita mulakan yang baru.

Pinterest Penyumbang Terbesar Traffic Blog

Traffic tak lebat sangat tapi kira bolehlah juga tu kot kan. Terima kasih juga buat penyumbang traffic blog blog yang tersenarai.

  • misshamakeupstore.blogspot.com
  • puanhazel.blogspot.com
  • duniashida.com
  • dianarashid.com
  • massaari.com
Lain pula kalau tengok dekat dashboard blogger. Tapi tetap blog Kak Dana jadi penyumbang utama traffik (Top Refferal) blog ni. Terima kasih Kak Dana!

Top Referral Dashboard Blogger Azhafizah

Akaun pinterest ni ada dua. Kalau ada bisness boleh daftar pinterest for business. Pinterest ni sangat bagus untuk marketing selain meningkatkan pageviews. 

Ada juga menyediakan beberapa tools untuk meningkatkan bisness lebih berjaya.

Untuk tujuan personal boleh mendaftar sebagai akaun personal sahaja. Dia macam instagram juga boleh tukar pinterest for business. Mana lah tahu tiba tiba beralih arah ke business pula kan. Tak perlu nak buat akaun baru. 

Cara Daftar Akaun Pinterest

  • Masuk ke website pinterest
  • Sign up (Boleh daftar akaun baru atau daftar menggunakan facebook atau google account). Untuk create business account click pada create business account pada bahagian bawah sekali.
  • Setelah berjaya daftar, verikasi link blog untuk menghubungkan link blog dengan akaun pinterest di bahagian setting pinterest.

Mostly kalau template percuma download dari internet dan ada siap-siap script pinterest pin it button for images tu. Sila gunakan sepenuhnya dengan baik. Jangan buang!

Kalau tak ada, bolehlah tambah pinterest pin it button for images dalam blog sendiri ye.


Tutorial Letak Button Pinterest Dalam Blog

1. Dashboard>>Theme>>Edit HTML
2. Cari code </head>
3. Copy code dibawah dan paste atas code </head>

<script>
//<![CDATA[
var bs_pinButtonURL = "https://1.bp.blogspot.com/-i5px7KjyzEM/X1rlHggJfHI/AAAAAAAAzWc/va3m5kE-PyYt5G7rGq3FIhKFKiZDtdpmwCLcBGAsYHQ/s72/pinterest-round.png";
var bs_pinButtonPos = "center";
var bs_pinPrefix = "";
var bs_pinSuffix = "";

eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return(c<a?'':e(parseInt(c/a)))+((c=c%a)>35?String.fromCharCode(c+29):c.toString(36))};if(!''.replace(/^/,String)){while(c--){d[e(c)]=k[c]||e(c)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return'\\w+'};c=1};while(c--){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp('\\b'+e(c)+'\\b','g'),k[c])}}return p}('1B(1C).1A(s($){$(\'Z\').1z(\'<4 x="w:H;" U="B" T="\'+15+\'">\');3 l;3 m;3 n;$(\'.B\').1w(s(){m=$(\'.B\').K(L);n=$(\'.B\').M(L);$(\'.B\').1x()});1d();s 1d(){$(\'.7-19 4,.r-Z 4,.7-14 4,.r-7 4,.r-J 4,.16-J a\').1y(\'.1a,.1a 4\').1D(s(){$(\'.9-p\').u("w","H");1c(l);3 a=$(q);3 b=13(a.u("W-v"));3 c=13(a.u("W-t"));3 d;3 e;1E(1K){D\'1L\':d=a.6().v+a.M(L)/2-n/2;e=a.6().t+a.K(L)/2-m/2;C;D\'1I\':d=a.6().v+b+5;e=a.6().t+c+a.K()-m-5;C;D\'1F\':d=a.6().v+b+5;e=a.6().t+c+5;C;D\'1G\':d=a.6().v+b+a.M()-n-5;e=a.6().t+c+a.K()-m-5;C;D\'1M\':d=a.6().v+b+a.M()-n-5;e=a.6().t+c+5;C}3 f=a.1k(\'T\');3 g=a.1i(\'.r,.1j,.7\').R(\'.r-S,.7-S,.7-1u\');3 h=g.1o();y(O 18===\'P\'){18=\'\'}y(O 11===\'P\'){11=\'\'}y(g.R(\'a\').1q){3 Y=g.R(\'a\').G(\'Q\').1b(/\\#.+\\b/1e,"")}V{3 Y=$(1r).G(\'Q\').1b(/\\#.+\\b/1e,"")}3 i=\'<12 U="9-p"x="1s:E;6:1m;z-1l:1J;1N:2c;" ><a Q="24://2e.28/27/26/29/?2a=\'+Y+\'" 2b="25"><4 U="23" x="-1S-I-F:E;-1T-I-F:E;-o-I-F:E;I-F:E;20:21;W:0;1Y:0;1X:0;" T="\'+15+\'" S="1W 17 1Z"></a></12>\';3 j=a.10().1V(\'a\')?a.10():a;y(!j.A().1U(\'9-p\')){j.1P(i);y(O l===\'P\'){j.A(\'.9-p\').G("1h","q.x.1f=1;q.x.w=\'X\'")}V{j.A(\'.9-p\').G("1h","q.x.1f=1;q.x.w=\'X\';1c(1R)")}}3 k=j.A(".9-p");k.u({"v":d,"t":e});k.u("w","X");k.N().1g(1Q,1.0,s(){$(q).1O()})});$(\'.7-19 4,.r-Z 4,.7-14 4,.r-7 4,.r-J 4,.16-J a\').17(\'2d\',s(){y(/1p [1-8]./.1H(1v.2f.1t())){3 a=$(q).A(\'.9-p\');3 b=$(q).10(\'a\').A(\'.9-p\');l=22(s(){a.N().u("w","H");b.N().u("w","H")},1n)}V{$(\'.9-p\').N().1g(0,0.0)}})}});',62,140,'|||var|img||position|entry||pinit||||||||||||||||wrapper|this|post|function|left|css|top|visibility|style|if||next|pinimgload|break|case|none|shadow|attr|hidden|box|image|outerWidth|true|outerHeight|stop|typeof|undefined|href|find|title|src|class|else|margin|visible|pinitURL|body|parent|bs_pinSuffix|div|parseInt|summary|bs_pinButtonURL|block|on|bs_pinPrefix|content|nopin|replace|clearTimeout|hoverCheck|gi|opacity|fadeTo|onmouseover|closest|hentry|prop|index|absolute|3000|text|msie|length|location|display|toLowerCase|header|navigator|load|remove|not|append|ready|jQuery|document|mouseenter|switch|topleft|bottomright|test|topright|9999|bs_pinButtonPos|center|bottomleft|cursor|show|after|300|bsButtonHover|moz|webkit|hasClass|is|Pin|border|padding|Pinterest|background|transparent|setTimeout|pinimg|http|_blank|create|pin|com|button|url|target|pointer|mouseleave|pinterest|userAgent'.split('|'),0,{}))
//]]>
</script>

4. Edit code mengikut pilihan masing-masing
Tukar tulisan warna merah dengan url button pinterest pilihan. Copy url button yang disediakan dibawah.

https://1.bp.blogspot.com/-MFyo-fKeM5U/X1rlHuq0TrI/AAAAAAAAzWg/vu04HrfHSVQVRI_Zhi5B-oj-6weO4h0_gCLcBGAsYHQ/s72/pinterest-square.png

https://1.bp.blogspot.com/-i5px7KjyzEM/X1rlHggJfHI/AAAAAAAAzWc/va3m5kE-PyYt5G7rGq3FIhKFKiZDtdpmwCLcBGAsYHQ/s72/pinterest-round.png

https://1.bp.blogspot.com/-5T7h95yvihI/X1rncKi7axI/AAAAAAAAzWw/ywpEUrEh0cwQ_Q5bpW1OKLrf6l-oP_JtgCLcBGAsYHQ/s84/pinterest-button.png

https://1.bp.blogspot.com/-Wm-0IqnuwMg/X1rnyaVDltI/AAAAAAAAzW4/CgrQppQ0wn0EXcyc1pHAvfZaCtoZCbxKgCLcBGAsYHQ/s92/pinterest-button-pin%2Bit.png


Untuk tulisan warna biru center boleh ubah kedudukan button pada gambar. 
topleft
topright
bottomright
bottomleft

*sila padam code read more : dan seterusnya jika copy & paste dari blog fiza.

5. Save Template

Dah save lepas tu cubalah tengok kat blog samada berfungsi ke tidak button tu. Kalau dah berfungsi rajin-rajinlah pin it gambar untuk promote dan naikkan traffic blog.

Selamat mencuba dan harap ianya membantu. Kalau tak menjadi boleh tanya Fiza kat media sosial, pm je. Klik pada icon sosial media kat atas sekali sebelah kanan menu bar.

Credit untuk owner script pinterest. 

Rasanya kalau baca tajuk dah boleh faham kot kan? Ini bukan nak marah orang gunakan gambar Fiza dan letak watermark mereka. Cuma untuk peringatan bersama lah kita sebagai blogger-blogger ni mahupun yang bukan blogger.

Dulu-dulu masa mula terjebak dengan dunia blogger main hentam je guna gambar orang kemudian tak letak credit pada pemilik gambar. Boleh maafkan kot kan masa tu tak tahu lagi etika seorang blogger. Ye, perbuatan tu memang totally salah. 

Tapi so far tak pernah lagi lah letak watermark sendiri pada gambar orang lain. Kalau nak edit pun akan letak edited by macam tu. Kes letak watermak sendiri pada gambar orang lain tu memang tak patut lah. Gunakan hasil kerja orang lain dan letak watermark sendiri. Siapa je yang tak marah kan? 

Tak kisahlah dari mana kau orang ambil gambar tu, tetap salah kalau letak watermark sendiri. Faham tu. Guna gambar dari cariaan google pun kalau tak tahu mana sumbernya. Credit je pada google senang. 

Itu cara Fiza lah. Sebab kadang-kadang tu kita save gambar terus dari google. Ada juga yang berkongsi gambar tu, dia pun ambil dari google juga. Jadi, tak tahu siapa pemilik sebenar kalau tak ada watermark pada gambar.

Kes macam tu memang Fiza letak credit google je lah. Sebab tu adalah lebih bagus sekiranya setiap gambar tu letak watermark sebelum upload (kalau gambar sendiri). Mudah lah orang lain nak credit kan bila kongsi atau guna gambar tu. Betul tak?

Nak dijadikan cerita, bulan lepas Fiza dapat komen dari pemilik gambar yang Fiza gunakan dalam entry jenis-jenis dekorasi dan ikatan hidden hantaran. Komen tu Fiza tak publish. Komennya begini :


Sampai sekarang Fiza belum publish lagi. Simpan buat kenangan. Dalam entry tu semua gambar adalah hasil carian google dan semuanya tak ada watermark. Fiza pulak tak letak credit google. Silap Fiza lah kat situ. Cuma ada satu video je lah letak credit sebab sharing dari youtube sah sah lah ada linknya kan.

Entry lama-lama ni memang tak dapatlah nak check satu satu setiap entry mana yang tak letak credit tu. Tapi bila dah dikomen macam ni, laju-laju letak credit google mana yang tak ada tu. Kang tak pasal-pasal dapat lagi komen macam tu.

Kira fahamlah kenapa dia tulis macam tu. Sebab tak ada credit pada gambar dia. Kenapa baru sekarang? Mungkin sebab gambar tu 1st page google. Then dia baru jumpa, tengok pulak tak ada credit pada dia. 

Fiza suspek dia maki hamun dah masa ni kot sebab tu terus komen macam tu. Ye lah, kalau ada link tu mungkin boleh menguntungkan bisnes dia jugalah secara tak lansung. Memang niat Fiza tu nak berkongsia idea je untuk yang mencari idea tu. Silapnya tak letak credit je lah pada gambar tu. Terus kena tuduh seperti plagiat.. Aduhaiii..

Fiza tak kisah kalau pemilik gambar terus komen, gambar tu milik saya ke. Sila kreditkan kepada link ini. Berdesup Fiza terus letak credit nanti. Tapi bila komen macam tu. Senyum dan tak perlu kata apa-apa dah. Inilah pertama kalinya dapat. Terkejut juga sebenarnya. Agak agak orang lain share gambar dia tu dapat komen yang sama tak agaknya?

Dunia internet ni sekali kau dah upload gambar, memang meluas lah pergi dia. Nak orang letak credit pada gambar kita, letak sesiap watermark kat gambar tu. Mudahlah orang nak letak credit atau nak claim gambar sendiri.

Sekali kita berkongsi dalam internet ni, kita tak dapat nak kawal. Lagi lagi kalau dah viral. Gigih ke nak komen satu satu dalam setiap post suruh letak credit. Berkongsi tu biarlah niat kan berkongsi yang positif dan memberi manfaat pada orang. 

Idea kita ni pun bukan datang bergolek. Dalam dunia internet yang meluas ni, pelbagai sumber inspirasi kita boleh dapat dari google ni. Pusing pusing situ juga pergi dia. Macam kita berniaga benda yang sama pun, percaya pada rezeki masing-masing.

Nak credit, boleh je. Boleh komen atau email atau direct message. Lama juga peram tak publish komen tu. Tak publish lah kot sebab gambar pemilik pun dah Fiza padam. Okaylah tu kan habis cerita dia. Jangan claim claim dah gitu.

Gambar lain Fiza creditkan google siap-siap. Akan datang, pemilik faham Fiza ambil gambar dari mana dan kalau nak kredit. Just tinggalkan link dan mention gambar mana okay. Kenapa delete gambar tu? kenapa tak credit je pada dia? Fiza anggap dia tak redha gambar dia dikongsikan. Biarlah dia dengan gambar-gambar dia. Kalau kau orang, apa tindakan yang kau orang akan buat?

Tujuan Fiza kongsikan cerita ni bukanlah nak memburukkan atau menyalahkan. Taknak cari salah sesiapa. Cuma peringatan kita untuk lebih beringat lah. Kalau gambar kita, letak watermark sendiri. Senang nanti orang lain nak credit kepada kita. 

Kalau bukan gambar kita, jangan pandai pandai letak watermark sendiri. Kena letak credit kalau guna gambar orang lain. Marilah kita sama-sama beringat okay. Tak nak lah kau orang pun buat silap juga. Jenis manusia tak kisah tentang gambar dia tak ada hal. Jenis yang kisah teramat sangat  ni, faham faham lah. Kadang boleh jadi isu besar juga tu. Orang sekarang main saman-saman tau!

Jenis Fiza, once dah upload ada orang nak guna gambar Fiza tak credit pun tak pe. Jangan pandai pandai letak watermark sendiri sudahlah. Tapi ada juga yang jenis gigih buang watermark pemilik dan claim gambar sendiri. Jenis orang macam tu memang tak leh cakap apa lah. Kita memang tak boleh kawal.

Sebab tu kadang-kadang isu ni terlalu rumit untuk dipersoalkan. Contohnya bab design pun. Macam nak design poster ke banner ke. Kadang kita pun cari idea dan gambar dari google. Susah sebenarnya nak cakap bab ni.

Walaupun sebenarnya kat dunia ni tak ada satu pun milik kita. Semua milik Allah termasuklah anugerah idea/inspirasi tu.

ingat lagi, masa terjebak dalam dunia blogger ni awal 2009-2010 dulu. Baru pandai design blog sendiri. Tiba-tiba ada orang tiru bulat-bulat design blog masa tu. Tipu lah kalau tak marah masa tu. Ada 2-3 kali juga lah kes tu jadi.

Lama lama Fiza tak ambil pusing dah. Malas nak fikir dan Fiza dah anggap benda ni perkara biasa je lah. Fikir positif je dan inshaAllah positif lah semuanya. 

Isu tak menghalalkan gambar ni bukan isu baru lagi. Antara isu sensitif bagi mereka yang berniaga. Ye, faham tu sebab usaha mereka kan. Semuanya bergantung kepada niat dan hati masing-masing. Takut nak cakap lebih-lebih. Takut disalah erti kan. Lain orang lain pendapatnya. 

Anggap je Fiza berkongsi pendapat dan meluahkan sahaja. Blog kau orang pernah dapat komen macam ni tak? Ke kau orang abaikan je? Jika ada tersalah pendapat atau idea, sila perbetulkan dalam kotak komen. Kotlah ter emosi semasa menaip.

Dapat sesuatu tak dari entry ni? Kita sama sama belajar dan perbaiki okay. 

Masuk bulan November ni, Fiza perasan pageviews blog tak berapa nak cantik secantik bulan October. Disebabkan Google algorithm berubah lagi, makanya memang memberi kesan kepada turun naik pageviews sesebuah blog tu. Nak bercakap tentang Google algorithm memang tak arif lansung lah. Cuma tahu term perkataan je lah.


Apa yang Fiza perasan pageviews merundum agak teruk menurun. Lebih kurang dalam 20-30% penurunan pageviews blog Fiza. Pageviews blog kau orang okay tak? Mulanya pelik juga kenapa performance blog kurang bagus macam bulan October. Padahal tak ada ubah coding blog dan masih kekal aktif update dan blogwalking juga.

Kemudian ada blogger share pasal google algorithm berubah. Jadi, sedikit sebanyak ada kena mengena juga lah dengan punca penurunan pageviews bulan ni. Bila pageviews merundum earnings blog juga merundum teruk. Rasa kecewa dan sedih tu of courselah ada. Lagi lagi tak pandai bab SEO, dan yang berkaitan dengan google ni. Jadi, kena akur lah.


Apa apa pun kena berbalik kepada back to classic tujuan asal buat blog. Bila fikir semula dan update something yang berguna untuk dikongsikan, rasa kecewa tu digantikan dengan kepuasan berblog. Seronok bila berblog macam dulu-dulu boleh tulis anything yang kita suka dan tak terhad kepada review sahaja.

Lagi seronok bila dapat blogwalking ke blog blogger lain. Tapi kalau dah sibuk memang tak boleh nak kata apalah. Biasanya kalau blogwalking tu Fiza akan komen secara pukal atau at least akan komen 2 entri lah macam tu. Ikut keadaan masa yang ada. Orang kata, memberi itu lebih baik kan. So kita beri mana termampu.

Sejak sebulan lebih Fiza agak aktif blogwalking semula memandangkan tak sesibuk dulu. Tapi akan kembali sibuk dalam seminggu dua lagi. Biasalah ada kerja design hujung tahun untuk persiapan tahun baru. Masa dah sibuk ni kurang sikitlah masa nak berblogwalking. Kena perah otak untuk kerja design pula. Tapi tak sibuk sangat lah pun sebab tak ambil banyak sangat tempahan. Kesian dekat diri sendiri bila otak dan badan penat, nanti dia jadi macam kecelaruan sikit.

Okay, berbalik kepada tajuk utamanya. Rezeki dengan berblogwalking ni berpeluanglah jadi top komentator blog Suria Amanda untuk bulan October yang lepas. Seperti yang dijanjikan, hari ni selamat sampai hadiahnya iaitu buku resepi makan makan romantis oleh Chef Fazalina dari Blogger Suria Amanda. Resepi yang ada dalam buku ni adalah resepi barat yang diolah cara melayu.


Dah ambil gambar semua terlupa nak ambil gambar dalam buku ni. Okay takpe, Fiza kongsikan sikit apa yang ada dalam buku ni. Mostly resepi barat yang mudah contohnya seperti spaghetti, lamb chop dan banyak juga resespi minuman yang sedap-sedap. Sesuailah dengan tema makan malam romantis tu. Agak agak nak romantis sikit makan malam tu, boleh lah cuba resepi dalam buku ni. 


Apapun terima kasih atas pemberian hadiah buku resepi yang sangat menarik ni. Semoga terus dilimpahkan dengan rezeki yang berpanjangan. Aaminn...Doakan Fiza dilimpahkan dengan rezeki yang lebih. So boleh juga Fiza sambung tradisi macam dulu bagi hadiah pada komentator yang rajin tinggalkan komen. Sedang plan juga. InshaAllah ada rezeki lebih Fiza akan teruskan. Jika tak, mungkin boleh hadiahkan design untuk header blog ke kan sementara tak sibuk. Okay tak?


Sejak google + ditamatkan bulan April yang lepas, masih ramai rupanya blogger yang masih belum bertukar kepada profile blogger yang asal. Kalau dalam masa 30 hari tak tukar semula kepada yang asal, profile blogger akan di delete dan perlu create akaun baru. Bila check broken link, meriah lah keluar semua link profile blogger yang dah didelete tu menjadi profile not available. Sedangkan blogger tu masih aktif lagi. 
Bagi yang masih aktif tu eloklah edit semula link blog dalam blogger profile tu untuk memudahkan blogger lain trace untuk jejak balas (blogwalking) ke blog kau orang. Tak susah mana nak edit blogger profile tu. Boleh ikut tutorial bergambar yang Fiza sediakan bawah ni. Settings>>User settings>> User profile [klik edit]


Kemudian pada bahagian privacy klik select blogs to display. Kalau ada banyak blog tu, pilih blog yang aktif dan mana-mana blog yang dirasakan untuk dikongsikan.


Untuk yang dah letak tu bagus. Ada juga sesetengah blogger yang hanya letak sites yang dia follow. Bila letak sites lain, jadi tak tahu nak klik link mana untuk jejak balas blog owner tu. Sama juga kalau tak letak link blog sendiri. Bila orang lain tak dapat nak ke blog kau orang, dah rugi satu kunjungan balas dah kan. Bila ada link blog dalam profile blogger tu lebih memudahkan kerja untuk blogwalking lah kiranya.



By the way, alang-alang dah buat entri ni. Ada pesanan untuk blogger Han ni. Seorang yang rajin blogwalking dan tinggalkan komen. Tapi bila klik profile, profile not available pula. Rasa bersalah sungguh kalau tak balas jejak dan balas komen. Siapa tuan punya blog, mohon munculkan diri dengan tinggalkan link blog. Lebih bagus sekiranya letak link pada profile blogger tu. Dapat jugalah Fiza balas kunjungan semula.

Petang ni entah kenapa tiba-tiba rasa check dashboard guna phone je sebab malas nak on dekstop. Tapi sesuatu telah terjadi dimana rasa bersalah tu terasa sampai sekarang. Ceritanya begini, sedang elok check awaiting komen untuk dipublish tiba-tiba jari kau yang kurang runcing tu dengan tak semena-mena terkena button delete.


Laju je process tu dan of course tak sempat lansung nak back ke apa..Habis semua segala komen hilang macam tu je! Sempat Fiza baca beberapa komen untuk ditapis sebelum publish. Lepas terdelete tu lansung lupa siapa yang tinggalkan komen. Dengan itu, Fiza nak mintak maaf kepada mereka yang telah meninggalkan komen di blog ni pada mana-mana entri sehingga pukul 5 petang hari ni (15 November 2019), terutamanya entri Buah Tangan Dari Tanah Suci.

Kalau kau orang masih ingat ada komen, boleh tinggalkan komen di sini untuk Fiza jejak balas semula. Ada cara ke nak dapatkan komen semula? Cari-cari macam tak ada je. Fiza hargai segala komen yang ditinggalkan. Silap Fiza juga tak zoom out dulu sebelum tekan. Over confident dengan jari tu. Padahal kerap juga typonya kalau menaip guna handphone. Maaf sekali lagi ya kawan-kawan.

Blog personal Fiza ni yang niche dia tak tetap pendirian agak mencabar nak dapatkan earnings adsense yang lumayan. Nak fokus pada satu-satu niche tu bukan lah mudah. Kalau nak fokus pada resepi masak memasak boleh je tapi macamlah hari-hari memasak benda yang lain. Kadang kita ni rotate menu yang sama je. Sekali sekala je masak menu yang berbeza. Bila rajin ambil gambar je baru masuk dalam blog.

Alasan je kan! Padahal boleh je. Tapi yelah, kena sedar kemampuan diri dengan masa dan kerja lain. Makanya, kita fokuskan pada blog yang satu ni je. Bukan Fiza tak ada perancangan pun. Ada perancangan nak fokus niche masakan. Dah siap pun blog masak cara Fiza. Tapi itulah tak berupdate sebab tak berapa nak ada masa. Jadi, semuanya disatukan dalam blog yang ni je lah. 

Performance blog ni ada pasang surutnya kan. Kejap traffik okay kejap traffik merundum. Semua tu memberi kesan juga pada earnings adsense dan pengiklanan yang lain juga. Selama letak adsense ni biasanya 2 bulan sekali baru capai had untuk dapat payment. Kadang tu sipi je lagi nak cukup 100 USD. Tapi tak dapat juga, sudahnya kena campur dengan earnings bulan depan barulah melebih had payment.


Alhamdulillah, rezeki penutup oktober adsense melebihi 100USD buat pertama kalinya dalam masa sebulan dan melebihi had juga. Bulan lepas hampir nak capai 100 tapi tak ada rezeki. Syukur sangat ada rezeki lebih bulan depan. Dalam zaman kos hidup meningkat ni memang kena ada duit lebih. Tak boleh nak rasa selesa sangat.

Hasil usaha yang berbaloi dalam sebulan dua ni kena gigih update dan juga rajinkan blogwalking untuk naikkan traffik juga. Lagipun rindu zaman blogwalking dulu-dulu. Sekarang ni buat semula tradisi zaman kemeriahan blogwalking. Give and take macam tu. Nak harapkan job projek review sahaja tak boleh lah. Lagi-lagi blogger yang 'stand alone' ni. 

Lagipun sekarang macam-macam syarat untuk projek review ni. Mana yang memenuhi syarat dan mana yang mampu Fiza buat je baru ambil. Yang banyak sangat syarat dan bayar kurang nak suruh buat macam-macam tu memang taklah Fiza ambil. Lagi satu, produk review kena pilih juga ye. Jangan sebarang ambil produk terutamanya produk kesihatan dan juga produk kecantikan yang timbang kilo tu. No! no! no!

Opss...terbebel panjang dan terlari tajuk! Fiza tak ada tips untuk naikkan earnings ni sebab tak arif dan anggap ni satu rezeki. Pening juga nak faham segala term dalam adsense ni. Kalau google cara nak naikkan earnings tu, nak memahami tu ambil masa. Apapun kena rajin dan usaha. InshaAllah ada hasilnya nanti.

Dah puas bercuti ke tu? Cuti lama mana pun tak pernah akan rasa puas. Cuti-cuti musim perayaan ni lebih suka duduk rumah je. Sayang masa nak dibuang untuk hadap jammed tu. Tapi kalau dah terpaksa nak kena hadap memang tak boleh elak. Semalam bukan cuti ke? Tapi tiba-tiba ada parcel atas meja. Husband kata ada dalam mail box.

Eh, barang apa pula ni? Barang yang beli kat shopee macam lambat lagi je nak sampai. Bila tengok pada consignment note barulah tahu barang apa. Ohhhh, hadiah daripada blogger Shikin Razali. Lupa pula haritu ada bagi alamat pada shikin untuk hadiah top komentator bulan october. Tak sabar nak nak buka bungkusan. 

Bila kau tak tahu hadiah apa, mesti macam teruja nak tahu apakah hadiah misteri tu. Wah! Dapat hadiah planner 2020. Bukan planner je, ada budget planner, bookmark, sticker, business card dan macam-macam lagi dapat. (rujuk gambar di bawah). Sumpah rasa macam suka gila dengan planner 2020 yang super comel ni. Dahlah ada gambar kucing yang comel tu.


Ini bukan hadiah kecil ni. Ini kira hadiah besar juga. Salah satu benda penting untuk tahun baru 2020 nanti. Tak payah dah nak prepare beli planner. Biasanya Fiza memang akan beli planner untuk setiap tahun selain dapat percuma takaful planner. Dah boleh jimat untuk beli planner baru dah ni. Terima kasih banyak-banyak untuk blogger Shikin Razali (www.shikinrazali.com) atas kiriman hadiah yang bermakna ni.


Menarik sangat isi dalam planner ni. Boleh dikategorikan sebagai planner islamic. Budget planner pula bagus untuk manage kewangan. Harap begitulah dapat manage sebaiknya sebab tahun ni budget lari banyak. Nak beli kat mana planner ni kena tanya Shikin lah. Takpun google je, kalau jumpa cover macam ni boleh lah beli.