Showing posts with label Negeri Sembilan. Show all posts
Showing posts with label Negeri Sembilan. Show all posts
Dari PD Waterfront kononnya nak terus balik rumah tapi teringat pulak Puan Hazel pernah bercerita tentang Pantai Purnama. Lalu meneruskan cita-cita ke Pantai Purnama, Port Dickson.

Pantai Purnama, Pantai Tersorok di Port Dickson.

Dengan menggunakan perkhidmatan pakcik waze, sampailah ke Pantai Purnama. Memang tersorok sikit Pantai Purnama. Signboard nak masuk simpang pun tak kelihatan. Kenapa sorok sorok Pantai Purnama yang cantik ni? Siapa nak jawab ni? Hihi

Pantai Purnama Port Dickson

Tak jauh dari PD Waterfront, kurang lebih 20 minit macam tu dengan traffik lancar. Kalau jammed, mungkin ambil masa lebih sikit. Sabtu lepas nampak tak berapa sibuk sangat kat PD. Masing-masing dah mula duduk rumah agaknya.

Sepanjang laluan masuk ke Pantai Purnama yang Fiza perasan macam kawasan perumahan elite je. Atau mungkin ada homestay Pantai Purnama Port Dickson yang berdekatan dengan Pantai.

Pantai Purnama/Pantai Sri Purnama

Pantai Purnama ni dipanggil juga dengan Pantai Sri Purnama. Bila di google memang ada kedua-dua nama tu. Tapi kalau waze, sila masukkan nama Pantai Purnama.

Sampai je terus teruja tengok Pantai Purnama ni. Dari jauh dah nampak Pantai dia. Ruang tempat letak kereta tak berapa nak besar. Ada tingkat atas dan bawah je. Ini kalau sesak, memang kena menapak jauh lah jawabnya.

Mujur masa datang, tak ramai orang dan banyak ruang tempat letak kereta ada. Boleh pilih mana-mana nak letak kereta.

Ruang Parkir Pantai Purnama Port Dickson

Pantai Purnama ni lagi sesuailah untuk seisi keluarga datang. Boleh mandi manda, boleh berkelah, pantai luas dan ada disediakan campsite untuk yang nak merasa berkhemah kat situ.

Mungkin boleh google campsite pantai purnama untuk cari maklumat lanjut. Mana tahu kot jumpa ada yang pernah ada pengalaman berkhemah kat situ.

Ada restaurant dan juga sewa dan beli pelampung. 

Pantai Purnama Port Dickson

Pertama kali sampai Pantai Purnama ni kagum dengan keluasan Pantai dia. Kebersihan pantai masih lagi memuaskan lah. Ada juga lah nampak sampah plastik. Siapalah punya kerja buang sampah merata tu kan.

Pantai Purnama Port Dickson
Sekali lagi setting camera ter overexpose .Opsss


Masih ada yang tak tahu nak menjaga alam sekitar. Kalau bukan kita, nak harapkan siapa lagi kan. Sampah sampah ranting kayu dan daun kering itu biasa.

Pantai Purnama Port Dickson
Siapa punya baju tertinggal tu tak tahulah. Macamana boleh lupa ambil tu

Nampak tak betapa jauhnya kami menjaga jarak. Yang datang sini lebih kurang dalam 4-5 family macam tu. Semua jaga jarak masing-masing antara satu-satu family. 

Pantai Purnama Port Dickson

Dah ambil gambar, dah celup celup kaki kat air. Kira puas hati dah tu untuk menggembirakan hati seorang isteri. 

Sebelum balik sempat lah perati anak ketam ni. Masa kita datang dekat, laju je dia masuk lubang. Susah betul nak ambil gambar dia. 

Apa yang Fiza buat. Duduk senyap-senyap dan cepat-cepat ambil gambar bila dia keluar. Kalau kita gerak sikit, cepat betul dia perasan terus masuk lubang. Aduhai, tak boleh bawa bincang anak ketam ni.

Anak Ketam Pantai Purnama PD

Settle Pantai Hopping Fiza di hari sabtu yang lepas. 2 Pantai je pun dapat terjah. Jadilah kan daripada tak dapat lansung. Hihi


Rindu nak keluar, rindu nak jalan-jalan, rindu laut, rindu nak bebas. Faham tak macamana perasaan yang terbuku di dada tu bila aktiviti yang dulu bebas kini semakin terhad. Bukan limited edition tapi terbatas.

Oleh kerana stress yang amat sangat dan banyak benda nak kena fikir sekarang ni, ajak husband keluar jalan-jalan sekejap. Makanya, ajak husband ke Port Dickson a.k.a PD. Dekat je tak perlu jauh-jauh. 

Motifnya nak jalan-jalan ke pantai. Nak dengar bunyi ombak. Nak tengok laut biru yang cantik. Nak bau laut, nak rasa angin sepoi sepoi bahasa tepi laut. Laut is tenang.

PD Waterfront

Port Dickson ni banyak pantai yang cantik dan menarik. Tak tahu sebenarnya nak pergi Pantai mana. Last last ke PD Waterfront dulu. Sebelum ni pernah bercuti stay kat Bayfront Hotel betul betul dekat PD Waterfront. Berdekatan juga dengan PD Waterfront apartment, D'Wharf. 

Kalau kau orang tercari cari PD waterfront hotel, Fiza suggest stay kat Bayfront tu lah. Pilih bilik yang seaview okay. Gerenti puas hati lah. 

Laut di PD Waterfront ni salah satu PD Waterfront attraction yang menarik. Walaupun tak boleh mandi kat sini tapi boleh menikmati lah view laut yang cantik dan bersih. 

PD Waterfront actitivies yang boleh dibuat, apa yang Fiza nampaklah kan. Ada orang memancing kat sini. Duduk atas batu sambil tunggu umpan di makan ikan. Selama duduk santai kat situ tak nampak pula dorang dapat ikan apa.

PD Waterfront
Ada orang tengah memancing kat situ

Masa bercuti kat sini, petang-petang ramai family datang bawa anak-anak duduk tepi sini makan makan sambil tengok laut. Tak bawa makanan pun takpe sebab PD Waterfront food ada bermacam-macam. Ada Starbucks, McD, MyKori, 7 Eleven, Tealive, King's Bakery dan apa lagi ye. Tak ingat sudah.

Cendol PD
Sempat lah beli cendol bungkus ikat tepi masa on the way ke PD Waterfront

Bila sampai sini cuma ada orang memancing je kat hujung tu tadi. Bahagian ruang tengah ni kosong tak ada orang lansung. Sedang elok lah sampai sini orang tak ramai. Orang tak datang tengahari kot. Ko je yang beria datang tengahari. 

Sedang tengahari cuaca panas ni memang cantik lah ambil gambar kan. Lighting on point dan nampaklah awan biru. Mujur tak mendung sangat masa ni. Cuaca pun sedang elok tak panas sangat

PD Waterfront
Ada aktiviti sukan perahu layar kat tengah laut. Tak panas ke tu?

Kejap sana kejap sini sibuk ambil gambar, ada sorang pengunjung datang. Kami berdua memang dah pakai face mask siap-siap. Berani tak pakai kat tempat awam, kena saman tak pasal je.

PD Waterfront

Kelihatan langit masih biru, tak menunjukkan tanda-tanda nak hujan lagi. Salah setting camera phone. Terover expose lak dia. 

Langit Biru @PD Waterfront

Berhadapan dengan shopping lot sebelum laluan berbatu tepi pantai tu ada taman. Kat taman ni ada beberapa gazebo. Tak ada kerusi, mungkin tempat untuk berpicnic dengan family berbentangkan tikar agaknya.

Ada juga beberapa permainan untuk budak-budak main. Seingat Fiza, ada gelonsor kalau tak silap lah. Tak lama sangat lepak kat sini. Hujung sebelah kanan depan starbucks berdekatan dengan D'Wharf tu tak pergi sebab kat situ ramai orang.

Nampak ada gerai makan, gerai jual pelampung dan lain-lain. Kalau dah ramai kat situ, malas lah kita nak menambahkan ramai lagi. 

Garden @PD Waterfront

Lega dan puas hati gila dapat belok ke pantai. Terubat sekejap segala penat lelah duka lara. Kejap je lah. Jadilah walau sekejap cuma.

Sepanjang stay dekat Bayfront Hotel, Port Dickson yang sehari cuma tu. Tak kemana pun kamiorang pergi. Cuma pergi makan ikan bakar dekat Kampung Pasir Panjang tu je. Kalau turun bawah pun jalan-jalan di tepian pantai laluan jalan kaki tu je.

Bayfront hotel ni lokasi dia dekat dengan PD (Port Dickson) Waterfront je. PD Waterfront, salah satu tempat menarik di Port Dickson yang boleh lepak-lepak menikmati keindahan pantai. Tapi tak boleh mandi lah kat sini. 



Nak mandi manda kena pergi pantai Teluk Kemang yang sentiasa meriah dipenuhi ramai orang sebab ada banyak aktiviti kat pantai Teluk Kemang. Itu yang orang ramai suka pergi.

Tapi jenis Fiza tak suka bersesak sangat. Jalan-jalan tepi pantai tengok pantai tak boleh manda manda pun takpe. Dah besar ni tak ada dah lah nak mandi manda tepi pantai. 

Suka tengok pantai tapi tak suka mandi laut sebab dulu kononnya takut kulit gelap. Nak putihkan kulit kemain susah, nak gelapkan sekejap nau. 

Suka mandi air terjun sejuk tapi fikirkan bahaya batu licin tu tak jadi lah. Mandi kat swimming pool atau berendam dalam bathtub je lah gitu.

Sebenarnya macam tak pernah tahu pun sebenarnya kewujudan PD Waterfront ni celah mana. Kalau tak stay dekat Bayfront Hotel ni memang tak pernah tahu dan tak pergi PD Waterfront ni. 

Padahal rajin juga ke Port Dickson ni. Asyik pergi tempat yang sama Pantai Cahaya dengan Pulau Burung tu mana nak sampainya kat tempat lain kan. So now dah boleh blue tick PD Waterfront dalam senarai tempat menarik di Port Dickson yang dah pernah pergi.


PD Waterfront ni berdepan dengan McD dan Starbucks. Kalau lepak kat Starbucks atau McD pun best juga lah sesambil tengok kebiruan laut yang cantik ni. 

Ada juga mural kartun lat yang comel ni ha. Tetiba ada pulak sensorang kat sini dengan gambar cupcake. Fiza tak ambil pulak gambar cupcake tu.



Lagi satu ada lukisan puntung rokok. Sebenarnya Paip PVC ni. Bagus juga idea buat lukisan puntung rokok ni untuk peringatan para perokok jangan buang puntung rokok merata-rata. Kalau tak perasan juga tak tahu lah nak kata. 

Pembuang puntung rokok memang tak ada tapi pembuang sampah kat mana-mana pun ada. Masih ada yang tak sedar lagi nak jaga kebersihan alam sekitar. 

Sampah plastik merata-rata. Kalau ye pun nak berkelah tepi pantai, jangan buang sampah merata-rata. Aduhaiii..penat lah nak ingatkan. Kalau ada signboard pun bukan baca pun.



Nice sangat permandangan laut kat PD Waterfront ni. Ini kalau rumah dekat tepi laut, memang Fiza duduk tepi laut je buat kerja. Mesti banyak idea keluar mencurah-curah mengalir. Haha..kemain sangat kan.



Di tepian pantai, sempat jugalah snap pokok bunga seri pagi a.k.a morning glory. Cantik pulak dia kembang di waktu pagi. Rasa nak ambil je nak tanam kat rumah. Tapi taklah nak ambil pun. Ambil gambar pun jadi lah buat kenangan dan simpan buat koleksi gambar.




Percutian 2 hari 1 malam di Bayfront Hotel, Port Dickson tanpa dirancang. Bayfront Hotel, Port Dickson hotel near beach antara hotel murah Port Dickson. Port dickson recommended hotel untuk kau orang yang suka menikmati keindahan tepi pantai yang cantik.

Memanglah Grand Lexis Port Dickson, Avillion Port Dickson lebih dekat dengan laut tapi ikut bajet sendiri belum ke tahap tu lagi. Kalau ada orang sponsor lain cerita dia. Nak booking port dickson chalet Fiza lebih prefer hotel.

Memang teringin sangat nak bercuti selepas terperap lama stay home. Nak rancang awal-awal haritu masih lagi PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat). Memang tak boleh buat apa, stay home je lah.

Sejak PKPP (Pergerakan Kawalan Pergerakan Pemulihan) ni banyak perubahan normal baharu yang boleh kita buat dan kenalah mengikut SOP yang ditetapkan. Syukur angka pertambahan kes baru makin lama makin kurang. Bila angka zero, barulah kita boleh tarik nafas lega sikit dan banyak benda kita boleh buat ke sana ke sini.

Bila tahu PKPP ni boleh bercuti, terus rasa macam nak bercuti nak release stress bila dah berbulan-bulan stay home je. Kebetulan Birthday husband 30 June, sekali bercuti untuk celebrate birthday husband. Kiranya masa sedang elok untuk pergi bercuti.

Gigih cari hotel semua. Dah decide barulah cakap dekat husband. Tak surprise pun lah sebab husband yang akan booking via agoda. Fiza cuma cari dan bayar je lah. Birthday treat kan. Survey punya survey hotel, berkenan betul dengan Bayfront Hotel ni sebab ada balcony menghadap permandangan laut yang cantik! 

seaview from balcony

Fiza ni pantang nampak laut, terus rasa macam release terus segala stress. Siapa suka laut, kita geng! Fiza pilih Port Dickson sebab Port Dickson beach semua view dia cantik. Dekat pun dekat dengan rumah. Seremban je kot. Lebih kurang setengah jam dah sampai. Kalau tak jammed lah.

Bayfront Hotel, Port Dickson Hotel Near Beach.

Bayfront Hotel ni tak besar mana dan tak tinggi mana. Setingkat je pun. Mula tu macam tak best juga stay Hotel yang hanya setingkat cuma. Tak privacy lah kalau lepak dekat balcony tu kan. Tapi disebabkan this hotel near beach terus rasa macam best dah Bayfront Hotel ni.

Frontview Bayfront Hotel

Nearest Essentials

Selain berdepan dengan pantai, banyak kemudahan lain yang berdekatan. Dekat dengan Starbucks, McD, tealive, 7 Eleven, Mykori, Maybank,, Pasaraya TF dan banyak lagi. Turun bawah jalan kaki je senang. Tak jauh mana.

Signboard Bayfront Hotel


Entrance lobby Bayfront Hotel

Hotel Lobby

Check in start pukul 2 petang tapi sebab lambat sampai. Lebih kurang pukul 3 lebih baru sampai dan check in. Urusan check in kejap je lebih kurang 5 minit macam tu. Kamiorang je pun yang check in masa tu. Bercuti pada weekdays tak ramai orang dan mungkin masih PKPP ni belum ramai yang bercuti lagi. 

Memang suka pilih cuti weekdays sebab tak ramai orang. Elok juga tak bersesak dalam tempoh PKPP ni. Suka tengok dekorasi hotel lobby Bayfront Hotel ni. Nampak tu ada garisan tu. Kalau ramai kena lah beratur dan ikut SOP. Cuti cuti juga, SOP jangan dilupakan.

Hotel Lobby
Macam biasalah dalam bilik disediakan air, mug, sudu, cerek elektrik dan juga teh uncang. Bolehlah mengeteh ke mengopi malam-malam dan untuk breakfast.


Bilik Luas dan Bersih

Masuk masuk je, sebelah kiri open wardrobe, table top dan bilik air. Ada beberapa hanger yang tak boleh ditanggalkan. Orang tak berapa tinggi macam Fiza memang strunggle lah nak menggantung baju. Husband lah jadi mangsa tukang gantung baju. Hihi

Open wardrobe, table top and bathroom

Kalau stay mana-mana hotel, kebersihan tu paling penting. Sebab kalau bilik tak bersih memang spoil mood bercuti. Betul tak? Sangat puas hati dengan kebersihan bilik Bayfront Hotel ni. Bau bilik pun wangi. Tak ada bau-bau yang kurang menyenangkan. So far kebersihan masih di tahap yang bagus.





Kau orang tengok bilik ni luas ke tidak? Untuk kami berdua kira luas dah ni. Makeup table pun ada tapi nak makeup tu kurang yakin dengan pengcahayaan lampu kuning ni. Kena juga make up dekat sliding door baru puas hati. Siap-siaplah bawa cermin sendiri ye.


Sambil berehat dalam bilik bolehlah layan TV. Husband je yang sempat layan TV. Fiza dok layan view kat luar tu je. Tak berminat tengok TV. Kat rumah pun jarang tengok TV apatah lagi bercuti. Itu bukan Fiza lah. Lebih baik layan view laut kat luar tu.



King size bed
Sumpah suka gila dengan permandangan laut bila lepak dekat balcony ni ha. Duduk lama sambil menikmati permandangan laut lama lama pun tak pe. Tak ada hal lah. Sepanjang stay Bayfront Hotel ni, tak kemana-mana pun kamiorang. Hanya lepak kat bilik dan balcony je. Keluar pun turun bawah pergi 7 Eleven, tealive dan jalan jalan tepi pantai je.



Oh ya, kat bawah pun ada kedai kek King's. Tak perlu susah payah nak beli kek untuk husband. Beli je kat bawah. Fiza beli slice je lah. Nak makan pun berdua je kan. Beli Red Velvet Cake dengan Salted Caramel Cake. Dua-dua sedap!


Kononnya nak tunggu malam baru celebrate birthday. Tapi tak sempat ke malam, tempting dengan kek Red Velvet ni. So husband kata makan dulu lah. Lagipun tak ada peti ais nak simpan kek pun. Fiza pun ON je lah. Bab makan jangan ditolak. Tak sabar juga nak tunggu malam makan kek. Dahlah Red Velvet tu paling favourite.

Ni siapa punya birthday ni? Beli kek ikut taste sendiri. Alah, husband pun suka Red Velvet juga. Takyah gaduh-gaduh. Citarasa sama! Petang-petang sebelum maghrib kononnya nak tengok sunset view. Sekali non hado sunset. Tak ada rezeki lah kan.


Seronok dapat lepak kat balcony sambil menikmati angin sepoi sepoi bahasa tepi pantai dan menikmati keindahan laut. Walaupun tak ada pantai berpasir ada tambak batu. Kira okay dah tu kan. Ikutkan nak je lepak tepi pantai dengan walking trail tu. Ramai je lepak-lepak kat situ. 

  
Malas nak turun, why not lepak dekat balcony je. Sambil lepak sambil berangan. Kalau ada rumah tepi pantai macam ni tentu seronok kan! Tak salah berangan. Berangan kan percuma.


Malam tak keluar mana, lepak lagi dekat balcony enjoy view malam pulak walaupun tak nampak pantai. Haha..ini baru baru menikmati cuti dan rehat. Esoknya before pukul 12pm check out. Pagi tu tak keluar mana, sarapan roti je beli kat 7 Eleven. Sayang betul nak tinggalkan bilik dan view laut tu.

Ikutkan nak je extend cuti. Survey juga hotel yang lain kononnnya nak extend cuti. Tapi cuti pun masih kena fikirkan kerja yang masih pending tu kan. Marilah pulang ke rumah. So far sangat puas hati stay di Bayfront Hotel Port Dickson ni.


Sesuailah untuk bercuti honeymoon ke atau bercuti dengan family dan kawan-kawan. Bilik luas dan bersih. Harga pun semalam RM116 macam tu sekali tax dan tolak points agoda. Masih okay lah kan harganya untuk bilik seaview ni. Bilik hotel yang seaview ni selalu rate dia lebih dari seratus lebih. Ke?

Happy dapat bercuti setelah terperap lama. Ikut plan, masa birthday Fiza bulan February haritu nak bercuti. Tapi ye lah kan, belum sempat plan lagi masa tu dah pandemik dah mula merebak dan lepas tu baru PKP bermula. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan. 

Kalau kau orang suka pantai dan nak bercuti di Port Dickson tu boleh lah cuba menginap di Bayfront Hotel. Recommended! Thank you Bayfront Hotel for your service.

Bayfront Hotel

1-1-3A Persiaran Waterfront, PD Waterfront Port Dickson, 71000 Port Dickson, Port Dickson Waterfront, Port Dickson, Malaysia, 71000 

Popular Landmarks

Alive 3D Art Gallery
Kota Lukut
Army Museum
Teluk Kemang Beach
Upside Down Art Gallery
Blue Lagoon Beach
Cape Rachado Lighthouse

Fuh! Senyap 2 3hari ni tak update dan tak dapat nak blogwalking. Bila dah balik kampung memang begitulah. Kurang perhatian sikit nak menjengah media sosial. Lagi-lagi nak hadap blog. Lupakan kejap seketika sebab sesekali balik kampung memang banyak aktiviti dan kerja nak dibuat. Semalam kononnya nak update tapi kena keluar beli barang dapur. Kemudian singgahlah ke nursery bunga kejap kononnya nak mencari pokok monstera dan bayam brazil tu.

Biasanya Fiza akan pergi ke Seremban Landscape & Nursery lah sebab nursery tu besar dan banyak pilihan. Bila sampai sini mesti akan rambang mata punya. Itu lawa ini lawa. Kalau boleh semua nak! Tujuan ke nursery nak beli pokok bayam brazil sebenarnya. Pokok tak ada, benih pun habis. Kecewa sungguh! Kena beli online juga nampaknya. 


Alang-alang dah ada kat nursery tu, jalan-jalan cuci mata tengok segala pokok bunga yang cantik-cantik. Tertarik sungguh dengan pokok bunga kastuba @Poinsettia ni. Atau nama lainnya adalah Euphorbia pulcherrima. Pertama kali rasanya nampak pokok bunga kastuba ni. Itupun menggoogle juga sebab nak tahu namanya. Dari jauh dah nampak warna merah menyala. Dipadankan pula dengan pasu warna putih.  Memang merah mak ngah sangat.


Tesktur bunga ni macam baldu dan nampak macam bunga palsu tapi bunga dia adalah real dan jenis keras sikit. Tapi nak menjaganya pun macam leceh je sebab pokok bunga kastuba ni jenis pokok bunga yang agak manja katanya. Bunga cantik dan harganya pun cantik juga. Sepasu bunga kastuba ni RM28. Padanlah harga dengan bunga yang cantik tu. Fiza tak beli tapi macam bercita-cita tinggi nak beli nanti. Nanti lah, kalau terasa nak beli. Risau beli nanti mati pula tak pandai jaga.

Bunga kastuba ni orang panggil bunga natal, mungkin sebab warnanya merah menyala macam tema xmas. Tak tahu lah ceritanya. Sesuai kot buat indoor plant, sebab pokok ni tak boleh terdedah kepada matahari terus. Kena letak kat bawah tempat redup macam tu. Tapi ada baca juga yang pokok ni juga beracun. Racun yang dimaksudkan adalah getah daun. Kalau termakan tu boleh menyebabkan muntah dan cirit birit.

Jika manusia normal, memang tak lah nak makan kan. Apa hal pula nak makan daun pokok bunga. Tapi mungkin akan memberikan kesan pada haiwan belaan kalau termakan lah. Yang tu kena juga ambil kira kan. Apapun pokok bunga kastuba ni sumpah lawa!

Pantai tanjung biru (blue lagoon beach) di Tanjung Tuan Port Dickson hidden gem yang ramai sudah tahu akan kewujudan pantai biru yang sangat cantik terutamanya kaki hiking Bukit Batu Putih. Fiza tak pasti apa nama sebenarnya pantai ni. Disebabkan pantainya biru dan terletak di Tanjung tuan, mungkin juga namanya Pantai Tanjung Biru atau Pantai Tanjung Tuan?

Entrance, bayar RM5/dewasa

Ada siapa tahu nama sebenar pantai ni, bolehlah tinggalkan komen ye. Okay, ini kali kedua Fiza datang sini. Pertama kali pergi Pantai Biru Tanjung Tuan masa tahun 2015. Fiza tahu kewujudan pantai ni pun sebab masa hiking Bukit Batu Putih tu nampak kat bawah tu laut biru yang cantik gila! Masa turun hiking tu memang gigih turun bawah nak pergi pantai biru tu.

Kali ni pergi memang nak pergi terus ke pantai dan tak hiking ke puncak. Lepas masuk entrance tu perlu jalan naik bukit mengikut jalan tar selama 10-15 minit dan kemudian akan jumpa penunjuk arah ke kanan. Ikut je anak panah dan jalan melalui trek hiking tu. 


Selepas 10-15minit sampailah ke pantai yang cantik ni. Masa Fiza datang ni ada yang pasang khemah. Mungkin bermalam atau mungkin saja untuk berehat santai tepi pantai menikmati permandangan pantai. Fiza sampai dalam pukul 10 lebih. Mujur belum panas lagi tapi struggle sikit nak meredah ikut trek hiking sebab pakai selipar jepun. 


Walaupun tak berapa jauh sangat tapi nak berjalan naik bukit dan turun bukit tu penat jugalah. Lagipun dah lama tak buat aktiviti hiking, stamina dia kelaut sungguh. Biarpun penat tapi dah nampak pantai yang cukup cantik ni lupa segala penat berjalan jauh tu. Betul kan?


Selain nak menikmati keindahan pantai ni, nak photoshoot sikit untuk dapatkan gambar yang cantik-cantik. Menikmati keindahan alam ni boleh dikatakan satu terapi untuk kita. Sesekali perlu juga terapi macam ni selepas asyik fikir kerja je. Terapi macam ni percuma je. Duduk santai tepi pantai rasa bahagia dan tenang sangat.


Fiza suka pantai tanjung biru ni sebab kebersihan pantai terjaga. Pasir halus yang bersih dan airnya yang biru jernih tu memang buatkan mata ni tak puas pandang. Ombak dia pun pukul-pukul manja je. Memang sesuai untuk berehat santai mandi manda atau berkelah dengan keluarga dan kawan-kawan kau orang.

 
Jujur cakap Fiza tak suka mandi pantai sebab takut gelap. Tapi tak risau dah sebab dah siap-siap pakai PV Sunaway. Tengok laut macam ni punya cantik, siapa je tak teringin nak mandi pantai. Boleh plan datang lagi dan mandi manda. Masa ni datang saja-saja dan untuk ambil gambar je. 


Pantai ni biasanya tak ramai datang sebab kena jalan jauh masuk hutan bagai. Tak sesuai untuk orang tua atau budak kecil. Jadi, pantai ni kurang sesak. Kalau weekend mungkin ramai akan singgah sini sebab hiker mesti tak lepaskan peluang jejak pantai ni.



Layan video ni. Tapi kualiti video kurang sikit. Tak tahulah kenapa. Masuk dalam youtube je dia jadi low quality. Huh!
 
Kalau kau orang bercuti di Port Dickson, Negeri Sembilan tu bolehlah singgah sini berkelah atau mandi manda di Pantai Tanjung Biru ni. Serius tempat ni sangat cantik dan tak rugi datang.

  
Nak datang sini guna waze je lebih mudah. Kalau nak datang tu datanglah on weekend ramai orang. Nak masuk hutan kan? Kalau tak ramai orang sunyi je rasa. Biar meriah gitu. Lagipun kawasan hutan ni agak keras juga katanya. Banyak juga cerita yang menyeramkan terutamanya mereka yang hiking petang-petang sangat tu. Apapun masuk hutan kita memang kena behave sikit. Seronok-seronok juga tapi adab pergi tempat sebegini perlu dijaga juga. Keselamatan diri sangat penting.