Showing posts with label Men. Show all posts
Showing posts with label Men. Show all posts
Pernah dengar Raw African Black Soap (RABS) tak? Tak pernah dengar? Meh nak cerita sikit pasal Raw African Black Soap (RABS) ni. Jujur cakap, Fiza tak pernah dengar apatah lagi ambil tahu. Sampailah ada ternampak kawan jual. Dan dan tu jugak macam berminat nak ambil tahu.

Kalau kau orang ada masalah kulit macam jerawat teruk atau ekzema tu. Nak kulit kau orang elok dengan cara yang lebih selamat, eloklah berkenalan dulu dengan si RABS ni. Salah satu pilihan untuk merawat kulit dengan selamat sebab menggunakan bahan-bahan organic. Tapi mostly raw african black soap  banyak dijual di amazon. Macam susah nak beli kan? Nanti Fiza share kat mana boleh beli RABS di Malaysia ni.

MANFAAT RAW AFRICAN BLACK SOAP (RABS)

Apa yang Fiza baca, Raw african black soap benefits banyak. Raw african black soap boleh merawat beberapa masalah kulit macam acne, eczema dan menarik sekali boleh guna untuk rambut juga. Pelik tapi benar ya kawan-kawan. Tak percaya? Boleh google african black soap for hair. Bagus atau tidak, rajinkan membaca feedback dan testimoni.

The truth about black soap ni memang menggunakan bahan-bahan organic tanpa sebarang bahan kimia. Salah satu bahan yang digunakan adalah cocoa pod ash. Tak tahu cocoa pod tu apa? Cocoa pod ash ni kulit koko yang dibakar sehingga kering. Fungsi dia sebagai LYE.

ORGANIC AFRICAN BLACK SOAP INGREDIENTS

Untuk pengetahuan semua, kalau kita nak buat sabun (handmade/homemade) kena ada bahan utama dia LEMAK + LYE. LYE ni fungsi dia membantu dalam proses (saponifikasi) pembuatan lemak jadi sabun. Zaman sekarang LYE dah siap-siap dibuat di makmal diberi nama sodium hydroxide. 

Dulu tak ada sodium hydroxide ni, jadi orang dulu buat sendiri LYE dari cocoa pod dari kulit plantain atau kayu. Dengan cara bakar sampai kering dan guna untuk pembuatan sabun. Walaupun dah ada LYE yang baru dan terkini, tapi RABS masih mengekalkan penggunaan LYE lama untuk mengekalkan khasiatnya tanpa bahan kimia.

Bahan-bahan lain yang terkandung dalam RABS adalah Shea Butter, Cocoa Butter, Baobab Oil, Neem Oil dan Coconut Oil. Raw African Black Soap juga tiada lemak haiwan, tiada SLS dan tiasa Paraben. 

ORGANIC AFRICAN BLACK SOAP REVIEWS

Sesuai untuk semua jenis kulit. Yang ada masalah jerawat teruk dan ekzema boleh cuba amalkan sebab ada fungsi antibakteria. Bila guna produk yang organic ni selamat cuma dia akan ambil masa sikit lah.

Perubahan selepas menggunakan RABS dapat dilihat seawal 1 minggu dengan penggunaan secara konsisten ye.  RABS juga dapat membantu memulih dan mengeringkan kulit luka dan kudis.

Boleh digunakan untuk keseluruhan badan. Tak terhad untuk kulit muka je ye. Boleh guna satu badan dan juga dijadikan sebagai shampoo untuk rambut.

Tapi! Walaupun sabun ni menggunakan bahan-bahan natural, tak semua kulit boleh terima dan mungkin kesannya berbeza pada setiap orang.

Jadi, kalau rasa tak sesuai lebih baik berhenti. Mungkin ada jenis kulit yang alah pada bahan-bahan organic yang ada dalam sabun ni. Kalau serasi, boleh teruskan mengguna. Kena faham sendiri kulit masing-masing ye.

Setiap penjual tak menjanjikan 100% keberkesanan produk ni. Macam Fiza cakap tadi, ada orang tak sesuai dengan produk organic ni dan setiap orang kulit berbeza. Tapi kalau nak cuba cara lain, boleh cuba RABS ni. Jangan tanya Fiza, Fiza tak pernah guna. Pakar kulit pun bukan! Cuma berkongsi maklumat dari apa yang Fiza baca.

CARA PENGGUNAAN RABS

Nak jimat guna dan tak nak sabun cepat cair, potong sabun pada saiz yang kecil dan simpan dalam bekas. Gunakan 2 kali sehari dan boleh gunakan produk skincare yang sesuai selepas menggunakan RABS.

Beli Raw African Black Soap (RABS) di Whatevernedy

Kat mana nak beli Raw African Black Soap (RABS) kat Malaysia ni, Fiza suggest beli pada @whatevernedy. Kalau nasib baik ada ready stock. Kalau tak ada ready stock terpaksalah buat pre order tunggu stok baru sampai. Kau orang boleh juga terus order melalui whatsapp 0197040148.


Untuk yang berminat nak jual Raw African Black Soap ni, bolehlah daftar segera okay. Alang-alang guna, kesan elok. Boleh jual sekali.

Harga Raw African Black Soap (RABS)

100g = RM35
Postage RM8(SM) RM12(SS)

DISCLAIMER : PRODUK INI TIDAK MENJANJIKAN MERAWAT SEBARANG MASALAH KULIT. HENTIKAN PENGGUNAAN JIKA ANDA MERASAKAN SEBARANG IRITASI PADA KULIT. TIADA SEBARANG KONSULTASI DI SEDIAKAN. HANYA PERKONGSIAN TENTANG PRODUK DAN CARA PENGUNAAN SAHAJA.


Satu masa dulu pernah viral vaseline rose dan ramai yang jual online masa tu. Kemudian keluar pula cerita ada vaseline rose yang fake dijual secara online. Masa awal-awal keluar edisi rose ni memang target nak beli. Tercari-cari juga di physical drugstore memang tak terjumpa pula. Check drugstore online pun tak jumpa melainkan ada seller yang jual online. Disebabkan ada yang kata fake, so putuskan cita-cita nak membeli.

Satu hari tu pergi pharmacy nak beli something. Bila nak bayar kat kaunter ada pula offer VASELINE Lip Therapy Rosy dengan harga RM12.90. Fiza tak tengok harga masa tu. Nampak je Vaseline Rose tu memang terus beli. Jar dia kecik ya amat! Balik rumah barulah rasa macam Mahalnya! Tapi itulah kan, bila something yang kita nak tu memang nak sangat memang tak kisah harga dia berapa pun. Janji dapat!


Vaseline yang biasa kita nampak tanpa warna. So bila keluar yang edisi rose ni memang membuatkan ramai yang nak memilikinya. Salah seorangnya adalah Fiza, pencinta pink dan rose. Kita sedia maklum yang produk vaseline memang jenama produk yang terbaik untuk kulit. Boleh dikatakan vaseline produk serbaguna yang boleh digunakan untuk kulit, bibir, rambut dan lain-lain lagi.






Selain itu, ada 50 Kegunaan Vaseline Petroleum Jelly dan mungkin ada banyak lagi. Sebab itu Fiza kata sangat serbaguna.

1. Untuk Melebatkan bulu mata : Sapukan sedikit pada bulu mata anda sebelum masuk tidur. Ia akan membuatkan bulu mata anda menjadi lebih panjang dan lebih tebal dari masa ke semasa
2. Melembutkan kulit kaki : Sapukan pada kaki setiap hari, pakai stokin and bila bangun akan terasa lembut jer kaki tu. Ingat, lakukan setiap hari ye.
3. Melembutkan bahagian siku : Sapukan pada siku setiap hari dan ia akan menjadi lebih lembut
4. Mencantikan cuticles : Sapukan dan urut pada 'cuticles' beberapa kali dalam sehari untuk kelembutan dan kecantikan cuticles.
5. Merawat bibir pecah/terluka : Sapukan pada bibir yang terluka seperti bibir pecah atau terluka disebabkan bibir kering.
6. Sebagai Lip Gloss : Gunakan sebagai LIP GLOSS dengan hanya sapukan pada bibir.
7. Lip Tint : Campurkan sedikit pada serbuk KOOL-AID dan jadikan ia sebagai LIP GLOSS berwarna serta berperisa
8. Lip Gloss Berperisa : Cairkan vaseline dan sebiji coklat cip dalam microwave, gaul sebati dan jadikan Lip Gloss berperisa coklat.
9. Membuatkan perfume tahan lama : Sapukan pada tempat yang ingin di semburkan minyak wangi. Ia akan menjadikan minyak wangi lebih tahan lama dari kebiasaanya.
10. Pelembap jerawat : Boleh dijadikan sebagai pelembap jerawat yang degil dan rasa sakit. (tidak akan menyumbat liang2)
11. Pelembap kulit kering : Pelembap utk kulit kering yg amat teruk dengan hanya sapuan setiap hari.
12. Pelembap lutut : Sapukan pada lutut untuk mengelakkan daripada kering.
13. Boleh dijadikan sebagai pembantu scrub : Gaulkan bersama garam laut utk dijadikan SCRUB
14. Elakkan bibir melekat : Sapukan sedikit pada gigi anda untuk mengelakkan mulut melekat pada gigi.. pada yg selalu senyum spt beauty pagent ker... artis ker...
15. Elakkan lipstick melekat : Sapukan juga pada gigi untuk elakkan lipstik melekat pada gigi.
16. Dijadikan sebagai minyak urut : Sebagai bahan untuk mengurut
17. Boleh dijadikan krim malam : Panaskan untuk dijadikan krim malam
18. Sebagai makeup remover : Dengan adanya vaseline petroleum jelly dah boleh jimat beli MAKE UP remover untuk menanggalkan kesan-kesan make up.
19. Pelindung kulit : Melindungi kulit daripada terdedah kepada cuaca yang teruk.
20. Digunakan pada pipi utk kelihatan lebih dewy.
21. Digunakan di bawah eye shadow utk mendapatkan efek bersinar / bercahaya.
22. Boleh digunakan untuk kulit lebih licin dan soother selepas bercukur
23. Digunakan pada waktu rawatan kuku
24. Bagi menghilangkan garis-garis kulit kering yang bole timbul selepas membasuh
25. Melincirkan cuping telinga dan membantu memasukkan anting-anting dengan mudah tanpa menyakitkan.
26. Menjadikan kuku lebih tahan dan kuat.
27. Gunakan dengan lipstik untuk dijadikan sebagai blusher pipi.
28. Memudahkan untuk menanggalkan cincin yang tersekat di jari.
29. Mencantikkan kening yang susah sangat di urus.
30. Menjadikan bulu mata lebih berkilat dan kalis air.
31. Melegakan kulit kepala.
32. CAN HELP PREVENT CHAFFING
33. Membantu menyembuhkan selepas prosedur pembedahan kosmetik.
34. Mengurangkan kegatalan dan kerak-kerak kelemumur
35. Theraputic apabila digunakan ketika akibat terkena Poison Ivy
36. Dapat membantu memperbaiki keadaan mereka yg menghidap ezkema atopik
37. Membantu menyembuhkan dan melindungi tatoo baru dibuat.
38. Boleh melindungi terhadap pewarnaaan rambut yg membahayakan, pengerintingan dan meluruskan dengan bahan kimia yg digunakan sebagai topeng di sekitar garis rambut.
39. Gunakan sedikit utk kilatkan kasut dan beg anda.
40. Sebagai Pelembap rambut : Colekkan sedikit di jari anda dan gosok di tapak tangan kemudian ramas-ramas perlahan di rambut.
41. Gunakan utk disapukan pada hujung rambut yg berbelah dan kering.
42. Menghilangkan kesan makeup pada pakaian
43. Gosokkan pada leher botol pewarna kuku agar tidak melekat lagi pada botol.
44. Menjadikan pewarna kuku yang lama nampak baru semula
45. Letakkan sedikit serta campurkan pada serbuk eyeshadow untuk dapatkan warna lain dan lebih menarik lagi bila memakainya.
46. Campurkan pada losyen kegemaran.
47. Sapukan pada bibir dan biarkan untuk beberapa minit kemudian gosok perlahan dengan berus gigi untuk mengupaskan kulit mati agar lebih lembut.
48. Menanggalkan bulu mata palsu yang tersalah pakai dgn cepat.
49. Sapukan sedikit pada badan anda yang kering sebelum anda menyapukan losyen utk TON kulit agar samarata.
50. Sapukan pada keseluruhan sebelum penerbangan bagi mengelakkan kulit kering.
Sumber : http://justmenashaixora.blogspot.com

Apapun Vaseline Rose ni memang khusus untuk bibir. Bau dan warna pun sangat menarik dan sesuai untuk serlahkan bibir kemerahjambuan gitu.



Ingat lagi tak Fiza pernah update 5 hadiah menarik untuk lelaki tu? Fiza ada janji nak kongsikan hadiah rekaan sendiri yang Fiza tempah dan beli melalui Printcious. Pertama kali tengok website printcious, Fiza gerenti kau orang juga akan rambang mata untuk memilih hadiah yang mana satu untuk kau orang beli untuk orang yang tersayang.



Selepas fikir punya Fiza, Fiza pilih photo canvas untuk dijadikan barangan perhiasan dalam rumah. Sebelum membuat tempahan di printcious, pastikan kau orang daftar sebagai ahli printcious terlebih dahulu. 

Fiza sarankan kau orang explore dulu barangan yang kau orang nak tu terlebih dahulu yang sesuai dengan orang yang kau orang nak hadiahkan tu. Cara nak customize rekaan kau orang tu mudah je dengan 4 langkah mudah. Tapi Fiza tunjuk terlebih langkah dan lebih details supaya kau orang lebih faham untuk customize rekaan hadiah kau orang. Langkahnya semua sama je untuk semua barangan. 


Langkah 1
Klik website www.printcious.com/my
Dalam paparan first page tu akan keluar bermacam-macam jenis barangan. So why not kau orang explore dulu semua barangan yang ada. 


Langkah 2
Bila kau orang dah pilih hadiah, kau orang klik je barangan tu. Macam Fiza, Fiza pilih photo canvas. Kemudian klik 'create your canvas now'.


Langkah 3
Untuk upload gambar, klik image.

Langkah 4
Selepas klik image akan keluar tanda '+'. Kau orang klik tanda '+' untuk upload file gambar.

Langkah 5
Untuk uploading gambar ni ambil masa sikit. Tunggu sampai gambar habis loading  ye dan dah siap loading baru gambar akan keluar.
Langkah 6
Kalau gambar tu macam tak perfect, kau orang boleh edit gambar tu dengan menggunakan filter untuk cantikkan lagi gambar tu.

Langkah 7
Selesai edit, klik save
Langkah 8
Selepas save, klik insert untuk masukkan gambar tu.

Langkah 9
Memandangkan photo canvas ni segiempat sama, lebih baik adjust gambar/objek pada posisi tengah atau kiri dan kanan. Selepas tu tekan 'done'.

Langkah 10
Bila dah siap semuanya, barulah akan keluar gambar macam ni dalm tempahan kau orang. Kalau dah puas hati, klik add to cart untuk proceed tempahan.
Langkah 11
Untuk penjimatan, kau orang gunakan kod promo ( jika ada) sebelum check out okay. Kalau takde kod promo, proceed je untuk buat bayaran.

Langkah 12
Sebelum checkout pastikan kau orang isi form untuk penghantaran. Kemudian klik next.


Langkah 13
Pembayaran boleh dibuat melalui online banking atau ATM. Nak lebih mudah bayar guna online banking je. Klik Next

Langkah 14
Dah confirm order klik confirm order.

Langkah 15
Kemudian klik payment online


Selepas buat pembayaran dan tempahan berjaya dibuat akan keluar seperti dalam gambar dibawah. Fiza submit order pada 10 July 2018. Dalam masa seminggu baru order siap dan proses delivery dalam masa 1-2 hari. So total menunggu dalam 10 hari. Jadi, kalau kau orang tak nak delay barang sampai, buat tempahan lebih awal.



Setelah menunggu beberapa hari, akhirnya photo canvas Fiza selamat sampai ke tangan dengan menggunakan courier Aramex. Photo Canvas sampai dalam keadaan yang baik. Tengah dok fikir kat mana nak gantung photo canvas untuk decoration rumah. Thank you printcious! Kau orang shopping cepat tau sebab sekarang tengah ada promo. Memang rugi kalau shopping tak guna promo code. Boleh jimat sikit.


Ini dia photo canvas yang Fiza order haritu. Kualiti gambar dan canvas dia sangat memuaskan dan cantik, of courselah! Walaupun gambar ni macam kurang jelas tapi in real cantik je bila dah siap.


Bukan satu, tapi Fiza order dua. Sepasang gambar lah dengan husband.

Kalau satu photo canvas susah nak match letak kat dinding. So bila ada dua bolehlah susun dengan gambar-gambar yang lain untuk dekorasi rumah.


Oh ya, kalau kau orang beli barangan di printcious kau orang akan berpeluang menang RM50 cash voucher dengan hanya share gambar di instagram dengan hastag #printciousgifts. Senang sangat. Lepas tu boleh beli lagi dan jimat. Terbaiklah printcious!

Fiza dah, kau orang bila lagi? Cepat sebelum sale tamat.

Seorang perempuan selalu pening kepala memikirkan hadiah yang menarik dan bermakna untuk seorang lelaki. Setiap kali birthday ayah ke, ahli keluarga lelaki ke, suami ke atau kawan lelaki mesti macam blur tak tahu nak bagi hadiah apa? Betul tak? Fiza sendiri pun pening tak tahu nak bagi hadiah apa untuk birthday husband hujung bulan ni.



Alang-alang tengah mencari hadiah birthday untuk husband tu, Fiza kongsikan sekali dalam entry ni. Manalah tahu kot berguna juga untuk bagi idea pada kau orang yang tengah mencari hadiah untuk seseorang. Jomlah kita ambil tahu hadiah apa yang lebih menarik dan lebih bermakna untuk lelaki.

5 Hadiah Menarik Untuk Lelaki


1. Wallet


Kalau kau orang nak tahu, seorang lelaki jarang bertukar wallet selagi wallet dia orang tak koyak rabak. Jadi, kalau rasa-rasa wallet dorang dah makin uzur tu sila hadiahkan wallet. Confirm dah dapat yang baru mesti dia orang akan suka dan pakai yang baru.

2. Perfume


Tahu tak kau orang yang lelaki ada bau dia tersendiri dan kadang² tak pakai perfume pun takpe. Sekadar pakai deodorant pun dah memadai. Ada sesetengah lelaki yang jarang pakai perfume dan hanya pakai deodorant sahaja. Ada juga yang suka pakai perfume tapi tak semua perfume dia suka. Jadi, kalau dapat perfume yang dia suka tu memang sangat bermakna lah untuk dia kan.

3. Jam Tangan


Jam tangan sangat penting untuk seorang lelaki ye. Biar mereka lebih alert untuk menepati masa dan takde alasan untuk lambat dalam semua hal. Kalau dah hadiahkan tu, haruslah hadiahkan jam tangan jenama dan mengikut citarasa dia.

4. Gadget


Memandangkan zaman sekarang zaman teknologi, banyak gadget canggih yang ada dipasaran untuk memenuhi setiap hobi. Jika seorang lelaki tu suka travel, apakata hadiahkan go pro. Kalau suka bersukan mungkin boleh hadiahkan fit bit. Apapun kenal pasti hobi mereka terlebih dahulu ye.

5. Hadiah Rekaan Sendiri

Bila dah pening sangat tak tahu nak bagi hadiah apa, apakata kau orang berikan special presents for him and personalized gifts for him. Contohnya hadiahkan sehelai kemeja T, mug, bantal, dan kusyen yang dihiasi dengan gambar kau orang berdua. Hadiah yang sangat bermakna dan lebih bernilai untuk dijadikan kenangan. Betul tak? Tak perlu susah payah untuk buat sendiri, hanya perlu order www.printcious.com/my.

3 Sebab Kenapa Anda Perlu Memilih Printcious

1. Banyak Pilihan
2. Harga Murah
3. Berkualiti

Macamana? Dah dapat idea tak nak berikan hadiah apa untuk orang yang tersayang? Dah jumpa printcious ni rasa macam rambang mata pula nak pilih yang mana satu hadiah yang terpaling sesuai. Agak-agak Fiza pilih hadiah yang mana satu? Fiza akan kongsikan dalam entri akan datang okay. Nantikan!

If you are looking for best door gifts idea for guests, don’t forget to contact them. Or if you have any upcoming birthday party and would like to impress your guest, birthday party prop is your best entertainment. Don’t miss to click here too Button Badges Malaysia, Bulk Order Color Mug, Bulk Order Magic Mug, Bulk Order Lanyard, Bulk Order Mousepad. We also welcomed any sponsorship to get sponsor for their event. Don’t miss out to grab this big opportunity by click here Sponsorship for Event 

Lagi beberapa hari lagi nak raya wei! Baju raya macam ada tak ada je ni. Orang lain dah siap awal dah semua persiapan. Kita juga yang last minit baru nak siap. Gelabah tetiba bila lagi seminggu je lagi nak raya dan bermulalah pening dok fikir pasal persiapan untuk hari raya. Paling penting baju raya kena ada! Orang kata hari raya lebih bermakna dengan adanya baju raya baru. Tapi tak juga sebab setiap orang lain suasana raya masing-masing.

Apa fesyen baju raya terkini 2018 ye? Apa trend fesyen baju raya tahun 2018 ni ye? Apa yang Fiza nampak trend baju raya yang lalu lalang dalam instagram lebih kepada minimalist style dan klasik sama macam tahun lepas juga seperti baju kurung kedah, baju kebaya, baju kebarung, baju kurung pahang dan sewaktu dengannya. Kebanyakkannya kurung kedah dan kebarung. Baju kurung moden of courselah masih lagi carta terunggul setiap tahun.

Baju Kurung Kedah Batik
Baju kurung kedah yang berkonsepkan minimalist memang sesuai dipakai sepanjang zaman. Menggunakan kain batik menggantikan kain warna polos yang biasa kita nampak tu membuatkan baju kurung kedah nampak lebih menarik dan lebih tradisional. Dengan padanan kain batik selisih memang padan sangat dan ayu je pakai masa hari raya. Selain hari raya sesuai juga pakai ke pejabat. Tak rugi lah beli sebab bukan untuk dipakai di hari raya je. 

Kredit : www.instagram.com/linenbyjueqhayla

Dari pandangan mata Fiza, kalau pakai baju kurung kedah ni sangat sesuai dengan kain lipat selisih depan seperti tradisional. Tapi bila dah berlaku peredaran era fesyen ni ada yang dipadankan dengan kain kipas susun depan, kain duyung, kain lipat terbelah dan kain susun belakang. Pada pandangan korang mana yang lagi cantik?

Baju Kebaya Batik
Kain batik agak popular untuk raya tahun ni. Kain batik bukan je sesuai untuk kurung kedah, cantik juga buat sepasang kebaya batik yang cantik dipakai di hari raya. Potongan kebaya tu sedikit loose dan lebih selesa dipakai. Kalau tak, sebut baju kebaya je mesti dah terfikir kebaya ketat-ketat dan lace kan. Betul tak? So nampak fresh fesyen baju kebaya batik ni. 
Kredit : www.instagram.com/jueqhayla_collections
Baju Kurung Kedah Plain
Fesyen baju kurung kedah tetap masih trend setiap tahun. Walaupun konsep baju kurung kedah ni macam terlalu ringkas tapi cantik dan sedap mata memandang. Pakai pun sangat selesa sebab loose. Nampak lebih sopan dan ayu di pagi raya gitu. Cewahhh!

Kredit :www.instagram.com/inhannashop

Kredit :www.instagram.com/houseofolsha

Baju Kurung Brocade
Sebut je kain brocade, terus terbayang kemewahan kain brocade tu. Kain brocade ni kain jenis mahal. Kenapa mahal? Sebab brocade jenis kain tenunan menggunakan benang emas dan perak membuatkan fabrik tu nampak timbul dan memang wow lah kalau kau orang tengok sendiri depan mata. Jadi, jangan hairan sangatlah kenapa harga sepasang kurung brocade tu sangat mahal. Selain kurung moden, kurung pahang brocade pun cantik juga. Kalau tengok harga macam mampu tengok je la.


Kredit : Shawl Publika
Mana satu pilihan kau orang di pagi raya nanti? Pilihan Fiza berkonsepkan minimalist je la. Tak suka sangat yang sarat dengan  accesories pada baju. Keselesaan diutamakan sebab nak menghadap raya seharian pakai baju raya tu kan dan biarlah sesuai dengan cuaca di Malaysia ni ha. Sepasang dua pasang baju raya cukuplah. Janji ada baju raya. Memikirkan baju raya yang semakin mahal ni walaupun konsep minimalist jadi terbantut nak beli baju raya mahal-mahal. Bajet lepas raya tu lebih penting kan. Tepuk poket sendiri lah.


Lelaki dan kedai gunting rambut favourite berpisah tiada. Dua bulan sekali atau tiga bulan sekali wajib cari kedai gunting rambut nak gunting rambut. Tak kan nak biarkan rambut panjang melainkan sejenis lelaki yang suka simpan rambut panjang. Kalau jenis lelaki yang suka tampil dengan rambut pendek dan sentiasa kemas, haruslah sentiasa jaga panjang rambut supaya tak terlalu panjang.

Salah satu trend terkini fesyen rambut lelaki macam undercut, pompadour dan beberapa style lagi untuk kelihatan seperti lelaki hipster. Disebabkan style hispter lah banyak kedai gunting rambut hispter dibuka di sana sini dan jangan tak percaya dengan harga yang dikenakan. Mahal! Ye, sangat mahal. Gunting rambut sahaja boleh cecah harga RM60. Pernah ternampak harga tu di salah satu kedai gunting rambut hipster di Mall.

Perghh..harga mahal tak ingat! Tapi ye lah kan, harga mahal of courselah bersebab. Mungkin sebab barber tu sangat professional atau lebih expert dalam bab-bab gunting rambut ala hispter ni kan. Atau mungkin kelangsungan atas sewa kedai mahal. Well, ada banyak sebab. Tapi sebagai rakyat marhaen sudah tentulah cari kedai gunting rambut yang lebih murah atau yang berpatutan.

Kali pertama datang sini. Nampak tak betapa hispternya Kedai Gunting Rambut  H&H Barbershop
Bagi orang Segamat, Johor terutamanya orang yang berdekatan dengan Buloh Kasap tak susah nak cari kedai gunting rambut murah sebab wujudnya Kedai Gunting Rambut H&H Barbershop. Sejak wujudnya H&H Barbershop, tak perlu lagi nak pergi ke bandar Segamat untuk gunting rambut. Lagipun pekan Buloh Kasap tak sesak mana. Nak parking pun senang. Siap boleh parking depan kedai lagi.

Fiza tahu tentang kewujudan kedai gunting rambut hispter ni pun sebab ex-schoolmate Fiza yang promote di facebook. Oh, rupanya dia dan adik dia baru buka kedai gunting rambut tapi berbeza kedai. Yang Fiza selalu pergi kedai adik dia yang lebih hispter interior designnya. Selang dua bulan sekali mesti husband pergi kedai gunting rambut kat sini. Ini entah kali keberapa Fiza pun lupa dah.

Ini paling latest, dengan barber yang sama dan baju yang sama. Eh? Kebetulan pula


Eh, Fiza pun nak menyelit di situ. Hampir siap gunting rambut. Sebut je nak gunting rambut macamana, gerenti mana-mana barber boleh buat macam yang kau orang nak tu. Barber yang tip top menepati citarasa husband seperti dalam gambar, iaitu Hanis a.k.a Bob adik kepada ex-schoolmate Fiza tu.

Rasanya H&H Barbershop dah cukup terkenal sekitar Segamat. Sajalah Fiza nak promote lagi. Kalau ada orang luar dari Segamat yang datang ke Segamat nak cuba gunting rambut kat sini. Why not? Antara sebab-sebab yang kau orang kaum lelaki perlu gunting rambut di H&H Barbershop adalah seperti dibawah.
  • Murah, gunting rambut RM8. Kadang-kadang mereka buat kerja amal sambil gunting rambut sambil menderma dengan serendah RM2!
  • Ruang Kedai yang besar dan selesa. Ada tempat menunggu yg selesa. 
  • Barber yang ramai. Tak lama tunggu giliran.
  • Boleh buat macam-macam style rambut, jambang dan lain-lain.
  • Pekerja dan barber yang mesra pelanggan.
  • Senang Parking Kereta

Selain perkhidmatan gunting rambut, H&H Barbershop ada juga menjual pelbagai jenis pomade, shampoo, serum rambut, perfume dan lain-lain lagi yang berkaitan. Untuk orang yang berada di kawasan Segamat boleh ke cawangan H&H Barbershop di Seri Genuang dan Pekan Buloh Kasap.

Waktu Operasi Cawangan buloh kasap
12.30 pm-8.30 am
Jumaat 3.00pm-8.30am
22, Jalan Abdullah, Buloh Kasap


Facebook : hhbarbershopsegamat
Instagram : @hh_barbershopsegamat

Baru-baru ni agak viral juga pencuci mula Cetaphil ( Gentle Skin Cleaner) yang dikatakan sangat bagus untuk merawat kulit yang bermasalah, rosak akibat memakai produk yang sesuai atau memakai produk yang mempunyai bahan kimia  merosakkan kulit. Sedia maklum, kita sendiri tahu bahawa terdapat banyak lambakan produk yang ada di pasaran. Sebagai pengguna, kita seharusnya lebih bijak membuat pilihan.

Kenalpasti Produk Sebelum Menggunakannya

Pertama sekali dalam pemilihan produk kecantikan, perlulah memilih produk yang selamat untuk digunakan dalam jangka masa yang panjang tanpa meninggalkan kesan yang buruk. Pendek kata, memang di jamin selamat di gunakan. Rajin-rajinlah survey dan meneliti kandungan yang terdapat dapat setiap produk jika tak nak kulit rosak teruk selepas menggunakannya.


Pilih Produk Yang Selamat Digunakan


Pengalaman Fiza menjadi penjual produk kecantikan ( Sekadar dropship) kebanyakkannya pengguna mahukan produk yang menjanjikan kesan yang cepat selepas menggunakannya. Tapi mereka tak fikirkan selamat atau tidak. Yang penting cantik dalam masa yang singkat. Bila pengguna nak produk sebegitu, Fiza bagi nasihat dulu supaya mereka sedar baik buruknya pakai sesuatu produk bukan hanya semata-mata nak cantik cepat. Lagi-lagi bila timbulnya banyak kes muka rosak akibat memakai produk yang mempunyai bahan kimia yang telebih dos yang dibenarkan. Kulit memang cepat cantik tapi bila berhenti guna dan kulit mula breakout semakin teruk dari hari ke hari. 

Tiada siapa nak perkara macam tu terjadi. Apatah lagi pada bahagian muka. Macamana nak sorok dan berhadapan dengan orang lain? Mungkin diri akan berasa kurang yakin kan. Jerawat sebiji pun kecoh, apatah lagi bila muka breakout. Nak tak nak kena hadap aje lah. Sebaiknya, kau orang kaji dulu sebelum beli apa-apa produk untuk kecantikan muka ni. Pernah juga terjadi pada Fiza zaman study dulu. Masa tu belum ada viral lagi kisah-kisah produk kecantikan ni. Yang tahu, kalau pakai memang elok. Ya, memang elok tapi azab lepas kau berhenti guna. Kulit rosak teruk kot sampai sekarang tinggalkan kesan pada kulit. 

Beli di Kedai Yang Berdaftar

Disebabkan kes sendiri yang dah berzaman tu dan kes yang berlaku pada segelintir pengguna yang muka rosak, Fiza kembali menggunakan Produk Mary Kay yang di jamin selamat di gunakan walaupun mengambil masa yang lama untuk elok semula. Selepas muka breakout tu Fiza pernah pakai produk Mary Kay sekejap tapi lepas habis tu tak sambung guna sebab kurang bajet tapi sambung guna produk selamat yang lain beli di Guardian. Nasihat Fiza, nak selamat carilah produk di kedai yang di iktiraf dan yakin original seperti Guardian, Watsons dan farmasi. Store seperti ini akan menjual barang-barang yang di yakini selamat dan original untuk pengguna. Jika berlaku sebarang kemungkinan mudah untuk membuat aduan.

Disebabkan pencuci muka Cetaphil ni makin popular di gunakan di kalangan mereka yang mempunyai masalah kulit muka yang teruk dan sangat berkesan. Makanya, macam nak terjebak juga guna pencuci muka Cetaphil ni tapi selepas pencuci muka sekarang habis dulu. Jika tak berkesan kembali semula sambung pakai MK. Tiba-tiba rasa nak derhaka pada MK sekejap. Setelah Fiza survey, harga dia boleh tahan mahal juga dalam RM5+ di Guardian. Mungkin juga pelaburan yang berbaloi setanding dengan kualitinya.


Cetaphil Gentle Skin Cleanser tidak terhad untuk penggunaan di muka sahaja, bahkan boleh di gunakan untuk seluruh badan. Diformulakan bebas sabun dan kelebihannya adalah 
  • sesuai untuk semua jenis kulit
  • Boleh digunakan untuk bayi
  • Sesuai untuk muka dan seluruh badan
  • Tidak menyebabkan iritasi pada kulit
  • Formula pH-balance bebas sabun.
No wonder lah ramai yang kata bagus. Lepas ni bolehlah beli botol kecil untuk permulaan. Kalau bagus, baru lah beli botol besar sikit. Bukan apa, kalau tak sesuai rugi pula kalau dah beli yang besar awal-awal. Tak gitu? Siapa yang dah pernah guna? Boleh kongsikan sikit pengalaman kau orang.

Perempuan dan minyak wangi memang tak dapat dipisahkan. Tanpa minyak wangi seperti tidak lengkap dalam menjalani segala aktiviti harian. Siapa yang suka bau busuk? Memang taklah kan. Semua orang suka bau wangi dan barulah yakin nak berhadapan dengan orang sekeliling. Sedangkan berpeluh sikit pun dah rasa busuknya diri ini. Inikan pula kalau jenis berpeluh banyak, memang naik bau busuk tu. Memang rimas dan kurang selesa. Apatah lagi orang disekeliling kita.

Disebabkan itu, Fiza nak kongsikan pengalaman Fiza menggunakan Magnetica parfum yang sangat-sangat membantu dalam menghilangkan terus bau badan busuk malah membuatkan korang lebih yakin walaupun berbau peluh dan berpeluh banyak tu. Bagaikan terkena sumpahan magnetica parfum ni, melekat betul baunya dan hari-hari mesti nak bau! Padanlah dengan nama Magnetica tu. 
Ini antara Koleksi Magnetica Parfum Fiza : Magnetica D'Va Aliva, Magnetica Whisper Wave, Estee Lauder For Men (husband punya) dan juga Victoria's Secret Scandalous

MAGNETICA PARFUM PARFUM BOOSTER

Magnetica Parfum adalah wangian Eau de Parfum HALAL pertama yang menggunakan parfum booster
Eau de Perfume - Kadar Ketumpatan patinya mencapai 8%-16%. EDP atau Eau De Parfum mengandungi pati yang kurang pekat daripada Parfum. Tahan sehingga 3-5 jam.-onlineshopieboutique

PARFUM BOOSTER

Parfum Booster adalah satu ramuan eksklusif dari bahan-bahan natural yang terdapat dalam semua perfume keluaran magnetica. 

FUNGSI PARFUM BOOSTER 

  • Bau Wangian tahan lebih lama dan kekal wangi di badan walaupun selepas mandi dan kekal sehingga 3 hari pada pakaian
  • Bauan makin wangi & makin naik apabila kita semakin aktif atau berpeluh (teknologi yang sama digunakan dalam Rexona Deodoran Scha Al Yahya tuuu) 
  • Bau Wangian Magnetica lebih dominan kepada perokok tegar 
  • Bersifat aromaterapi dan juga boleh merawat stress serta masalah gangguan makhluk halus.
Disebabkan parfum booster ni lah wangi dia tahan sampai 3 hari melekat di pakaian. Bayangkan Fiza pakai baju sekejap kemudian sidai di dalam bilik laundry sekejap je dah berbau satu bilik. Kemudian dah basuh baju pun masih berbau wangi. Eh dah boleh buat pewangi baju dah ni. hehe. Untuk pengetahuan semua, Magnetica perfum ni terdapat 2 kategori iaitu MAGNETICA PREMIERE SIGNATURE dan MAGNETICA D’XEO (HIM & HER).

MAGNETICA PREMIERE SIGNATURE 

Magnetica Premiere Signature merupakan wangian ciptaan eksklusif dan mewah dari jenama Magnetica sendiri serta bukan diinspirasi dari mana-mana jenama lain. Antara Pilihan Bau Magnetica Premiere Signature : 
  • Magnetica Him 
  • Magnetica Her 
  • Whisper Wave (Unisex)
  • Curse!
  • Amor Chocoleto (Unisex) 
  • D’va Alive (Unisex) 
Antara pilihan-pilihan yang ada untuk Magnetica Premiere Signature, Fiza pilih Magnetica D'va Alive sebab Fiza suka bau vanilla yang kuat Mempunyai bauan vanilla yang sebenar, limau mandarin, limau, lemon, buah anggur dan bergamot. Walaupun gabungan semua bahan ni lebih kepada limau tapi bau vanilla u tetap kuat. lembut dan bau manis tu buat Fiza lagi suka. Bila bau manis macam ni tak menyakitkan hidung dan semestinya selesa memakainya. Memang Fiza cadangkan korang cuba D'va Alive ni. D'va Alive ni sesuai dipakai oleh perempuan ataupun lelaki.


Dalam pemilihan perfume, biasanya Fiza suka beli yang jenis boleh di pakai oleh lelaki dan perempuan. Boleh kongsi suami isteri. Bau yang sama gitu. Disebabkan itu, Fiza pilih Magnetica Whisper Wave yang sesuai untuk lelaki perempuan. Bau Whisper Wave ni lebih kepada bauan yang segar, bau buah-buahan (purple passion fruit) dan bunga-bungaan (Shangri-la peony and vanilla orchid).  

Sejak pertama kali sembur pun dah tersuka dengan sengaja bauan kedua-duanya ni. Alahaii...kenapalah wangi sangat ni??? Itu baru Magnetica Premiere Signature. Magnetica D'XEO macamana pulak?

MAGNETICA D’XEO (HIM & HER)

Magnetica D'Xeo Wangian yang diinspirasikan dari jenama antarabangsa seperti Burberry, Chanel, Christian Dior, Elizabeth Arden, Lancome, Victoria Secret, Gucci, Estee Lauder dan pelbagai pilihan bau terkenal. Bauannya setanding dengan bau asal malahan Magnetica D’xeo lebih terserlah dan lebih tahan lama kerana diformulasikan dengan Parfum Booster seperti yang Fiza dah beritahu tadi.

Pilihan bau untuk magnetica D’XEO ni sangat banyak sebab di inspirasikan dari jenama terkenal kan. Memang buat pening kepala nak memilih. Tapi lebih bagus banyak pilihan sebab boleh pilih mana yang paling korang suka. Betul tak?Kalau kurang bajet nak beli yang berjenama tu, boleh beli magnetica parfum sebab baunya sama dengan yang asal dan tahan lebih lama. Boleh jimat duit poket! 

MAGNETICA  D'XEO HIM

1- Bvlgari Aqva Pour Homme
2- Bvlgari Extreme
3- Bvlgari Black
4- CK BE
5- CK Eternity
6- CK Free
7- CK Escape
8- 212 Men
9- Chanel Allure
10-Chanel Allure Homme Sport
11-Chanel Egoiste
12- CD Higher Energy
13- CD Dior Homme
14- Creed Silver Mountain
15- Davidoff Adventure
16- Davidoff Cool Water
17- Davidoff Echo
18- Davidoff Hot Water
19- Diesel Only The Brave
20- Dkny Be Delicous
21- D&G Classic
22- Dunhill Desire Blue
23- Dunhill Desire Red
24- Dunhill Desire Black
25- Dunhill  Pure
26- Dunhill Pursuit
27- Alfred Dunhill
28- Estee Lauder Beyond Paradise
29- Estee Lauder Pleasure For Men
30- Etienne Aigner Blue Emotion
31- Fendi Fan di Fendi
32- Giorgio Armani Aqua De Gio
33- Giorgio Armani Black Code
34- Gucci Pour Homme 11
35- Gucci Guilty
36- Guy Laroche Drakkar Noir
37- Hugo Boss Hugo
38- Hugo Boss Boss in Motion
39- Hugo Boss Boss
40- Issey Miyake L'Eau D'Issey
41- Jean Paul Gaultier Le Male
42- Joop! JOOP! HOME
43- Mont Blanc Individuell
44- Mont Blanc Starwalker
44- Mont Blanc Legend
45- Paco Rabbane 1 Millions
46- Paco Rabbane Invictus
47- Ralph Lauren Polo Black
48- Ralph Lauren Polo Sport
49- Ralph Lauren Ralph
50- Sean John I Am King
51- Sean John UNFORGIVABLE
52- Shiseido Ambre Sultan
53- Thierry Mugler Angel Men
54- Versace Blue Jeans
55- Versace Eros
56- Viktor & Rolf Antidote
57- YSL live Jazz
58 - AMOUAGE REFLECTION

Phew! Banyak betul pilihan kan. Dalam banyak-banyak tu Fiza pilih Estee Lauder Pleasure For Men untuk husband Fiza. Perfume lelaki ni kebiasaanya agak kuat dan keras baunya. Pada Fiza, bau dia akan menyengit hidung tapi kalau untuk lelaki bau tu okay je. Memang sesuai sangat untuk lelaki. 

MAGNETICA  D'XEO HER

1-Burberry Weekend
2-Burberry Body
3-Amor Amor Cacharel
4-Ck Escape
5-CK Eternity
6- 212 Sexy
7- 212 woman
8- 212 VIP
9- 212 VIP ROSE
10- Chanel no 5
11- Chanel Egoiste
12-Chanel Allure
13-Chanel Coco
14-Chloe Narcisse
15-Christian Dior Midnight Poison
16-CD  Miss Dior Cherie Blooming
17-CD Jadore
18-Clinique Happy
19- Davidoff Echo
20- Davidoff Cool Water
21-D&G Light Blue
22-Dunhill Desire Blue
23-Dunhill Desire Red
24-Elizabeth Arden Pretty
25- Elizabeth Arden Untold
26- Elizabeth Arden True Love
27-Elizabeth Arden Green Tea
28-Escada Sunset Heat
29- Escada Pacific Paradise
30-Escada Rockin Rio
31-Escada Born In Paradise
32-Escada Joyful
33- Estee Lauder Beyond Paradise
34-Giorgio Armani Aqua Di Gio
35-Giorgio Armani Sensi
36-Givenchy Eau De Givenchy
37- Gucci Flora
38-Gucci Guilty
39-Hugo Woman
40- Issey Miyake L'Eau D' Issey
41-Jennifer Lopez Live
42-Kenzo Flower
43- Lady Gaga Lady Gaga
44- Lady Gaga Fame
45-Lancome Miracle So Magic
46-Lancome Miracle
47-Lolita Lempicka
48-Mont Blanc Individuell Femme
49-Nina Ricci Nina
50- Nina Ricci Ricci Ricci
51-Paco Rabbabe Lady Millions
52-Paris Hilton Can Can
53- Paris Hilton Heiress
54-Paris Hilton
55-Paris Hilton Siren
56-Ralph Lauren Romance
57-Salvarato Ferregamo Incanto Shine
58-Thierry Mugler Angel Woman
59-Tommy Hilfiger Dreaming
60- Versace Bright Crystal
61- Versace Blue Jeans
62- Versace White Jeans
63-Victoria's Secret BombShell
64- Victoria's Secret Scandalous
65- Vicotoria's Secret Love Spell
66-Victoria's Secret Amber Romance
67-Victoria's Secret Pure Seduction
68- YSL Cinema

Untuk perempuan, lagi banyak pilihan yang ada. Tanpa ragu-ragu Fiza pilih Victoria's Secret Scandalous of course sebab bau wangi yang manis dan segar campuran black peony, raspberry liqueur and praline. Bauan yang sexy katanya!

Sangat berpuas hati dengan ke empat-empat bauan yang best ni. Bauan lain pun best juga, next time baru cuba bau yang lain. Apa yang bestnya dengan magnetica parfum ni adalah parfum booster tu, sekali sembur je dah boleh cover bau satu badan! Tak perlu sembur banyak kali. Tapi jenis Fiza ni tak biasa sembur sekali mesti nak sembur dua tiga kali walau tahu dah bau wangi dengan sekali semburan tu. Dah macam mandi minyak wangi! Memang tahan berhari hari lah walaupun selepas basuh baju.

Jangan jadi macam Fiza, nak jimat guna perfume cuma perlu sembur sekali je dah mencukupi. Jimat sikit perfume tu kan. Paling penting, boleh dibawa solat, halal dan magnetica merupakan produk muslim yang diedarkan oleh Syarikat Muslim Daddy’s Global. 


Tak lama lagi nak raya kan. Bolehlah cuba guna magnetica parfum ni. Sehari berjalan raya pun masih wangi. Tak cuba tak tahu. Sesuai juga untuk dihadiahkan kepada orang yang tersayang. Harga pun berpatutan malah lebih berbaloi dengan bauan dan kualiti.


Sebelum ni Fiza agak ragu-ragu nak beli perfume secara online. Takut pecah masa proses penghantaran tapi sekarang tak perlu risau dah sebab packaging botol kaca terletak elok dalam kotak. Dan kotak pun dibalut elok dengan bubble wrap. Secara tak lansung dapat kurangkan risiko botol pecah.


MAGNETICA PREMIERE SIGNATURE – RRP : RM 65.00 (35ml) 
MAGNETICA D’XEO (HIM & HER) – RRP : RM 59.00 (35ml) 

Instagam : www.instagram.com/magneticaparfum_hq
Facebook : www.facebook.com/magneticaparfumhq/?fref=ts
Website : www.magneticaparfum.com
Beberapa hari ada beli barang di zalora.com.my. Bila dah confirm order, pihak zalora akan email status order dan Email seterusnya akan diberikan tacking number bermakna parcel dalam proses untuk penghantaran kepada pelanggan.

Masa dapat email tu, terperasan yang tracking number yang diberikan tak macam yang biasa pernah dapat menggunakan pos laju, atau Gdex. Kali ni pihak Zalora menggunakan perkhidmatan courier Ninja Van yang mana pertama kali Fiza dengar nama courier Ninja Van ni.

Bila pihak Zalora dah bagi tracking number tu, menjadi kebiasaan Fiza terus track kat website www.ninjavan.co/en-my. Ada pulak icon ninja yang comel tu dalam website. Macam biasa masukkan tracking number dan check. Dia akan bagitau estimate date bila parcel akan sampai.
Sehari je dah sampai parcel. Waktu delivery pun selepas office hour. Punyalah Fiza tunggu dari tengahari. Rupanya dorang sampai pukul 6:21 petang. Biasanya kalau pos laju, tengahari atau petang sebelum pukul 5.

Keluar je nak ambil parcel, terus staff courier hulurkan parcel. Fiza macam pelik dan tanya dia "Eh, tak payah sign ke?" Ada katanya. Dia mintak no ic dan taip menggunakan handphone dan hulur handphone untuk Fiza sign kat handphone je. Wahh dah maju courier sekarang  ni. Main sign gitu je tak perlu kertas dah. Zaman sekarang kan sistem jadi lebih mudah dan cepat.

Lepas dapat parcel, masuk je rumah terus check tracking lagi sekali. Nampak dah status update delivery tu. Senang kan macam tu. Dapat jugak view signature yang ntah apa apa tu. Janji sign.


Pada Fiza okay je courier Ninja Van ni macam courier biasa cuma waktu penghantaran tu lebih dari office hour. Fiza fikir lepas pukul 5 takde delivery dah, delivery esoknya. Rupanya silap. Sistem dorang pun cepat dan mudah. Alhamdulillah parcel selamat sampai dalam masa sehari je. Zalora memang tak pernah mengecewakan. Dapatlah shopping baju Tshirt untuk husband. Terima kasih zalora dan Ninja Van!