Showing posts with label JJCM. Show all posts
Showing posts with label JJCM. Show all posts
Dah puas naik ambil angin naik kereta kuda, perut terasa lapar sebab dari tadi berjalan tak makan apa-apa lansung. Ingatkan nak berpatah balik jalan kaki ke Hotel nak check in. Tapi disebabkan dah penat dan tak larat jalan, plan nak guna grab je balik Hotel. Sebelum tu, isi perut dulu lah. Nanti tak payah nak keluar lagi cari makanan.

Sebelah pit stop kereta kuda tu Dataran Pahlawan Mall, jadi tak perlu jalan jauh lagi. Masuk mall baru rasa sejuk air cond tu. Jalan punya jalan cari kedai makan, tersinggah lepak di Jom Coffee. Sebenarnya tak rasa nak makan sangat. Lebih kepada kehausan sebab cuaca luar panas kan. Nak makan ringan-ringan je la tapi husband suruh order nasi goreng pula. 


Kamiorang order JOM fried rice signature dish jom coffee, teh tarik, teh o ais lemon dan juga roti bakar. Cukuplah untuk alas perut sebelum check in Hotel. Untuk order kat sini kau orang kena tanda pada kertas menu apa yang kau orang nak. Dah siap, panggil je staff untuk ambil order tadi. Penyediaan minuman macam biasalah tak ambil masa lama sangat dan makanan pun takde lah tunggu lama pun.


Sorry, muka penat!
Selepas beberapa minit nasi goreng sampai. Nasi goreng Jom Coffee ni nampak macam menarik dan kau orang tahu tak yang nasi goreng jom coffee ni sangat sedap! Bahan tumis dia garing ikut citarasa tekak Fiza lah. Rasa tak puas makan berkongsi berdua. Itulah tadi kata tak lapar sangat. Bila dah dapat makanan sedap tak cukup pula.


Next time kalau datang Jom Coffee kena order nasi goreng ni juga lah. Baru puas hati makan sepinggan sorang. Sepinggan nasi goreng ni harga dia belasan ringgit. Fiza lupa harga dia, mungkin dalam RM18.90 kot. Harga menu di Jom Coffee agak mahal pada Fiza sebagai rakyat marhaen. Yang golongan bangsawan mesti cakap harga ni murah. Disebabkan takde pilihan, kita cuba lah makan. Mujur sedap! Kalau tak sedap, kecewa bayar mahal. Tunggu ada bajet lebih baru lepak di Jom Coffee ni. Sesekali bolehlah.


Sejak terminat Grill Chicken, terus lupa dengan Chicken Chop yang bergoreng tu. Siapa suka Grill Chicken? Kita geng! Dah masuk siap-siap dah dalam senarai makanan favourite Fiza. Pantang pergi kedai makan, nampak menu western terus order Grill Chicken tak nampak menu lain dah. Kemain sangat mata dikaburi dengan Grill Chicken. 


Nak tahu tak tempat makanan western sedap di Seremban? Salah satunya boleh cuba menu western di Sobrian Smokey Grill. Fiza dah beberapa kali cuba makan menu yang sama tapi tak pernah tak sedap. Asyik sedap je, itu yang rajin datang makan makanan western kat sini. Koleksi gambar makanan western kat kedai pun dah bermacam versi dah.

SEDAP!
Semua orang nak makan makanan sedap. Lagi-lagi makanan favourite. Buat masa ni Fiza pernah rasa chicken chop, Grill Chicken dan Mac & Cheese. Kesemuanya superb sedap! Tak pernah pinggan tak licin. Gerenti makan habis sampai tak cukup rasanya.

HARGA BERPATUTAN
Nak kata murah, tak murah sangat. Nak kata mahal pun tak juga. Boleh dikatakan berpatutan lah harga dia. Grill Chicken RM11 dan Mac & Cheese RM10. Harga menu lain Fiza tak pasti sebab ini je menu yang kami orang selalu order. Nanti nak try menu lain pula.


Well cooked, juicy, lembut dan super sedap lah Grill Chicken. Aroma bau arang tu yang buatkan Grill Chicken lagi bertambah sedap. Sos blackpepper dia pula memang kena dengan tekak ni. Portion pun selari dengan harga dan kesedapan tu kira okaylah kan.

Bila makanan dah sedap dan harga pun berpatutan memang akan repeat makan berkali-kali kat Sobrian Smokey Grill ni ha. Kalau kau orang jenis kejam tak nak kongsi makanan dengan orang lain lebih baik order Mac & Cheese satu sorang. Kalau tak, sekali suap terus boleh habiskan satu mangkuk tak pandang kiri kanan dah. 


First time rasa Mac & Cheese ni terus cakap " Kenapa sedap sangat Mac & Cheese ni?". Eh, bukan nak puji melambung ye. Dah memang sedap! Kami orang order Mac & Cheese ni pun sebab ternampak orang lain order nampak macam sedap je. Sekali dah order dan rasa sedap, lepas tu mesti nak repeat order. Cheese boleh tahan banyak lah walaupun ikutkan lagi banyak lagi sedap.

Apa-apa pun yang penting menu western kat sini sangat sedap. Recommended!👍

Sobrian Smokey Grill 
Simpang Jalan Desa Rhu 2
Sikamat, Negeri Sembilan

Kek rare macam Pandan Gula Melaka Cake, Burnt Cheese Cake, Sirap Bandung Laici Cake dan bermacam nama rare kek sangat susah nak beli di kedai kek yang biasa. Nak order kek rare macam ni biasanya kena order kat kedai tertentu atau homebakers sahaja. Dan biasanya kena order beberapa hari sebelum ambil. Sangat tak best kalau kena order awal padahal masa tu tekak teringin sangat nak makan, apatah lagi yang sedang mengidam teruk tu.

Kalau teringin sekali pun tak kan lah nak makan sebiji kek terus kan? Tak kan pula nak order sebiji kek. Nak mencari baker yang hanya jual satu slice tu sangat payah dan tak ramai jual per slice. So, Fiza kongsikan pada kau orang kat mana nak dapatkan slice kek yang sedap dengan harga berpatutan yang ready made. 


PANDAN GULA MELAKA CAKE @ KEK PANDAN GULA MELAKA

Pandan Gula Melaka Cake @ Kek Pandan Gula Melaka dah lama teringin nak makan. Asyik dok lalu lalang dekat wall instagram dan facebook je. Terus rasa teringin nak cuba. Dah lama kot teringin, bukan mengidam ye. Tapi kebanyakkan baker jual sebiji kek atau square kek yang perlu beli banyak tu. Jadi, pendam je hasrat tu sebab bukan nak makan banyak. Cuma teringin rasa satu je. 

Kat sini ada bermacam jenis kek yang rare pada Fiza. Mungkin sebab jarang makan kek, jadi nama terkini kek pun tak berapa nak tahu. Satu slice kek ada yang RM10 dan ada yang RM12. One slice kek yang sangat tebal dan padu rasanya. Kek Pandan Gula Melaka sangat padat dan cream cheese tu sangat sedap walaupun first time rasa dan belum ada comparison dengan kek pandan gula melaka yang lain. 


CHICKEN GRILL SUPER SEDAP!

Chicken Grill, menu favourite terkini Fiza sebab suka dengan cara masakan grill tu lebih sihat katanya berbanding dengan chicken chop yang digoreng. Kalau makan chicken grill biasanya makan untuk dinner lah tapi kali ni makan menu western untuk lunch. Kebetulan dah datang nak cuba Pandan Gula Melaka Cake tu, alang-alang lunch terus lah.


Chicken grill ni sangat sedap! Tekstur ayam sangat lembut, juicy dan well cooked! Portion standard lah macam biasa. Ada terasa rempah bahan perap tu buat rasa lagi sedap. Sos blackpepper tu sangat menepati citarasa dan salad yang fresh. Hidangan Chicken Grill yang membuatkan orang tengok terus lapar tiba-tiba.



THE ADMIRE CAFE @ DUSUN

Nak tahu kat mana boleh dapatkan Kek Rare dan Chicken Grill Super Sedap ni? Kau orang boleh datang di The Admire Cafe @ Dusun Seremban. Yang berdekatan Seremban tu bolehlah singgah kalau terlalu sini. Cafe pun sangat mendamaikan seperti dalam dusun katanya. Tengok sajalah view luar The Admire Cafe ni.



SUASANA DUSUN
Suka suasana yang tenang dan mendamaikan ni. Masa Fiza datang tak ada customer lain lagi. Sunyi sikit dan betul-betul tenang rasanya. Masa hidangan sampai ramai customer yang datang untuk beli kek. Iyalah kek rare yang ready made susah nak dapat kat kedai lain. Sebenarnya kedai ni sederet rumah teres yang terletak dicorner lot.


DECORATION CANTIK
Fiza suka sangat decoration Cafe ni yang bertemakan industrial, bohemian, turkish dan sewaktu dengannya. Sangat colourful dan menarik. Nak breakfast, lunch, tea time kat sini pun rasa seronok bila tengok decoration cantik macam ni. 


MENU ISTIMEWA SETIAP HARI
Setiap hari ada menu yang berbeza samada kek ataupun western. Jadi, sebelum datang tu boleh lah tengok-tengok instagram @theadmirebynaj nak tahu menu yang istimewa tu. Manalah tahu berhajat nak makan apa yang tengah mengidam tu, boleh lah tanya-tanya dulu.


Kalau dah bercuti jalan-jalan, mesti nak cari tempat makanan sedap. Sesekali pergi tempat orang memang wajib rasa makanan sedap yang ada kat situ. Dengan hasil bantuan google dapatlah beberapa tempat makanan sedap dan wajib cuba. Tapi disebabkan belum makan tengahari dan husband nak makan popiah basah, decide jalan-jalan cari makan di Medan Selera Taman Kanak-Kanak (TKK), Ipoh.

Agak susah sebenarnya nak cari Medan Selera guna waze, entah mana-mana lah dia bawa sampai pusing dua tiga kali jugalah mencari. Kesilapan teknikal sebab salah keyword nama tempat. Kena waze guna nama yang betul barulah sampai Medan Selera Taman Kanak-Kanak (TKK) Jalan Dato’ Tahwil Azhar ni. 


Kat Medan Selera ni ada banyak pilihan makanan. Jadi, macam tempat yang sesuailah untuk kau orang singgah makan. Boleh pilih nak makan apa ikut selera masing-masing. Ada nasi, ada masakan goreng panas, ada abc, ada popiah dan bermacam menu lagilah. Disebabkan kamiorang tak makan nasi tengahari lagi. Jadi, order nasi ayam lah cepat sikit siap. Lagipun perut dan lapar kot berjalan dari tadi.

Tak ingat order nasi ayam ni di kedai mana satu tapi sebaris kedai popiah SS Ali (POPIAH IPOH T.K.K) yang popular tu. Nas Ayam dia memang sedap. Ke masa perut lapar semua makanan jadi sedap? Eh, taklah. Memang sedap pun. Teh ais dia pula memang kaw dan sedap. Husband sampai dok sebut je teh ais tu sedap. Kemain sangat kan! Total 2 pinggan nasi ayam, teh ais tarik dan teh o ais, RM14.50. Nasi ayam tu mungkin RM6 sepinggan, Teh Ais RM1.50 dan teh o ais RM1.


Disebabkan husband nak makan popiah juga, jadi bungkus juga popiah basah SS Ali yang popular di Ipoh ni. Harga satu popiah RM1. Satu bungkus ada 5, jadi RM5 sebungkus. Husband beli sampai 2 bungkus buat bekalan makan malam kat Hotel nanti sebab macam malas nak keluar cari makan dah. Niat nak rehat je kat Hotel sebelum jalan jauh lagi esoknya. 

Popiah ni memang sedap sangat. Isi dia sangat banyak dan sos dia pedas ikut selera yang suka pedas. Sangat berbaloi beli dengan harga yang dijual tu. Kadang ada sesetengah peniaga kedekut isi popiah. Tapi Popiah Ipoh T.K.K memang sedap lah. Medan Selera T.K.K ni pun agak bersih dan kebersihan juga terjaga.

Balik kampung Segamat, kalau teringin makan Tom Yam Thai yang sedap mesti pergi One Segamat. Makan dekat Aslan Tom Yam lah mana lagi. Tapi asyik makan tom yam jemu pula kan. Satu hari tu lepas tengok wayang cerita Venom terasa lapar pula. Tengok wayang waktu malam dan masa tu belum dinner lagi memang laparlah lepas tengok wayang tu. Walaupun dah makan pop corn tetap rasa lapar. 

Bila nak cari kedai makan sedap memang blur kalau tak tahu mana nak tuju. Apa lagi, kalau tak menggunakan encik google memang tak sah. Tekak teringin makan menu western. Google punya google jumpalah kedai makan 'Ngeteh Port' yang memang akan lalu on the way balik rumah. Memang cari kedai makan yang on the way je sebab malas nak patah balik ke bandar lepas hantar anak buah balik. 

Ngeteh Port salah satu kedai makan sedap dan popular di Segamat sebab pernah di review oleh Abang Nas Jalan Jalan Cari Makan. Baru tahu sebab google punya google jumpa gambar Abang Nas JJCM tu ha. Dulu masa viral tak pernah tahu. Dah tahu dan dah tak viral lagi bolehlah cuba rasa menu kat Ngeteh Port.

Presentation OK, tak pernah lagi jumpa hiasan bunga carrot tu. Cantik!

Fiza order chicken chop lah sebab teringin makan. Husband order yang sama juga tapi chicken grill. Saja nak rasa chicken grill sebab chicken chop yang Fiza order tu digoreng. 

HIDANGAN MENU LENGKAP

Setakat ni style hidangan menu chicken chop dari Ngeteh Port ni okaylah daripada hidangan chicken chop kedai lain yang pernah Fiza order. Plaing teruja tengok bunga daripada carrot tu. Sebelum presentation carrot potong panjang biasa je. Plus, hidangan chicken chop lengkap ada chicken, coleslaw, kentang, sos black pepper dan salad.

SOS BLACK PEPPER SEDAP DAN BANYAK

Jarang sekali kalau order chicken chop dapat sos black pepper sedap dan banyak. Kadang tu dapat yang sedap tapi tak banyak. Cukup-cukup je untuk satu portion. Kadang tu dapat banyak tapi sos tak sedap pula. Tapi kat sini memang terlebih cukup lah pada Fiza. Ayam lembut dan cukup masak. Semmuanya cukup sedap lah!

HARGA BERPATUTAN

Tentang harga pada Fiza harga standard menu western lah. Harga yang berpatutan untuk Chicken chop ni kalau tak silap Fiza RM12.++ macam tu atau RM13.++. Lebih kurang harga chicken chop lah kiranya kan. Tapi sangat berbaloi kalau dapat yang sedap dan sos banyak kan. 


KEDAI MAKAN YANG SELESA

Disebabkan sampai masa waktu tak ramai orang bolehlah pilih meja mana suka yang selesa. Kalau ramai masih selesa rasanya sebab banyak meja disediakan. Decoration kedai pun sangat menarik dan selesa nak lepak santai lama-lama pun.

SERVIS CEPAT

Fiza makan di Ngeteh Port dalam pukul 11 macam tu. Masa yang sedang elok untuk makan malam sebab dah tak ramai orang. Jadi servis pun jadi cepat lah sikit dan tak perlu nak tunggu lagi. Perut pun tak terseksa tunggu makanan siap gitu. Kalau waktu sibuk tu tak pasti servis dia cepat atau tak. Sorry =__='.

BANYAK MENU

Selain menu western, ada banyak lagi hidangan menu makanan yang ada. Masakan goreng-goreng panas sudah tentu lah ada. Tak belek habis semua menu yang ada. Yang pasti memang pelbagai lah menu yang ada. Kek dan pastry pun ada tau! Siap ada bilik khas untuk sewa sambut birthday atay event. Lupa lah Fiza nak snap masa tu.

Ngeteh Port senang nak cari sebab signboard tu ha. Kalau tak jumpa juga, gunakan waze je. Review ikhlas seikhlas hati sebab makanan sedap. Kalau tak sedap, nak cerita pun malas. Sesiapa yang singgah Segamat tu boleh lah cuba Chicken Chop di Ngeteh Port. Kalau tak kena selera kau orang tu mungkin selera kau orang tak sama dengan Fiza. Ye lah, setiap orang seleranya pelbagai.

Ngeteh Port Highway Segamat Kuantan, Taman Yayasan, 85000 Segamat, Johor


23 August 2018, Genap 5 tahun usia perkahwinan. Alhamdulillah...syukur! Kata orang fasa pertama 5 tahun sudah berlalu. Memang sangat mencabar! Lagi-lagi awal-awal kahwin memang banyak dugaannya. Selepas beberapa tahun berkahwin dan masih tak punyai anak, lagilah mencabar dugaannya. Hanya yang pernah mengalaminya saja faham. Well, perkara tu kalau difikirkan memang boleh buat para isteri stress dan susah nak teruskan hidup hari hari kalau terus fikir. 

Just chill, sebab rezeki anak ni Allah akan bagi pada yang tepat. Percaya saja pada perancangan Allah untuk kita. Perancangan Allah adalah yang terbaik. Dulu memang asyik dok fikir, husband lah orang yang sentiasa bagi kata-kata positif. Kalau takde husband memang koyak mental ni dibuatnya. Lantaklah dengan apa persepsi orang lain. Kita fikir hal kita je sudahlah. Kadang rimas dengan soalan cepuemas cepuperak cepugangsa semua.

Sempena ulangtahun perkahwinan ke 5 tahun ni sambut simple je. Mulanya nak celebrate di Secret Recipe tapi masa tu hari kedua raya Haji. Confirmlah macam ramai. Tapi dalam masa yang sama kena cut off bajet yang biar lebih berbaloi makan dengan harganya. Faham-faham je lah restaurant mahal camne kan. Tak puas makan! Pulak tu tengah lapar teruk. Fikir punya fikir, terus plan cuma beli kek di Secret Recipe dan makan di mana-mana Cafe Hispter sebab terasa nak makan makanan Western. Beli kek pun beli kek yang ada je, memanjang kek habis bila musim perayaan.

Pusing punya pusing area berdekatan Secret Recipe Segamat, jumpalah Cafe Hipster Zara Sofea. Tengok suasana kedai dan menu depan kedai tu macam menepati citarasa je. Then try search kat instagram takde pulak cuma ada hashtag je lah. Tengok menu macam okay, so on je masuk Zara Sofea Cafe.


First Impression of Zara Sofea Cafe

Pertama kali masuk Zara Sofea Cafe ni dah terkagum dengan contengan pada dinding hitam ala-ala papan hitam. Fiza ni pantang tengok benda berseni ni. Senang betul nak jatuh cinta. Memang suka tengok contengan doodle yang comel comel ni. Decoration Cafe pula macam scandi industrial style. Lagilah Fiza suka sebab tu memang suka dengan cafe hispter ni. Unik dan sangat menarik.

Cafe yang sangat selesa walaupun pilih duduk luar. Duduk dalam lagi selesa rasanya kot. Masa tu kat dalam macam penuh. So terpaksa duduk luar. Service yang sangat bagus dan order pun cepat sampai. Fiza pesan air asam kedondong dan husband teh ais lemon. Setiap satu minuman ni beharga lebih kurang RM3.++. Sistem order hanya perlu tick pada kertas menu order yang diberikan. Ala-ala makan dekat Old Town White Coffee. Disertakan sekali harga. Lebih mudah kau orang nak kira-kira bajet makan.
  

Untuk makanan, Fiza order chicken Chop Combo. Hidangan Chicken Chop dengan meatball dan sosej. Harga lebih kurang dalam RM15 or RM18 macam tu. Lupa dah Fiza sebab ceritanya bulan lepas kan. So far sangat suka dengan hidangan ni. Sosej tu mungkin direbus dan kemudian di grill. Sedap sebab tak berminyak. 

Tapi tang meatball kurang suka sebab Fiza bukan pemakan daging lembu. Pada Fiza kurang senang dengan bau dan rasanya. Sorry meatball, bukan salah you I tak suka you. Tapi walaupun tak suka berjaya habiskan makan dengan cara makan sekali dengan kentang goreng tu.


Husband pula order Dulang Western. Fiza yang suggest husband order ni sebab ada macam-macam dalam sedulang ni. Chicken Chop, Spaghetti, Meatballs, Nuggets, Sosej, Kentang goreng dan lain-lain seperti dalam gambar. Sangat puas hati makan semua ni dengan harga RM25 rasanya kalau tak silap. Husband juga sejenis bukan pemakan daging lembu. Jadi, meatballs tu kurang bagi kamiorang. Sorry again meatballs.


Alhamdulillah licin semuanya. Cuma tinggal seketul meatball dah tak sanggup nak makan dah. Sedap hidangan di Zara Sofea Cafe dan harga pun berpatutan sekali pakej berbaloi. Tak rugi lah kamiorang datang celebrat anniversary kat sini. Walaupun sekadar datang makan dan takde decoration ke apa. Sangat enjoy dapat dinner berdua sempena anniversary. Table for two lah katakan even no candle light dinner bagai.


Zara Sofea Cafe : Jln Utama 3/1, Taman Utama, 85000 Segamat, Johor
Happy Anniversary Love,
Enjoy our bumpy rides journey. Terima kasih husband untuk segalanya. Stay positive! Positive mind, positive vibes, positive life in our life forever and ever. Moga yang baik di pengakhirannya. May Allah bless and grant our dua. Love till Jannah. Aameen...
Seorang Fiza ni asyik cerita pasal makan, makan dan makan je dalam blog kan. Ini je lah modal yang Fiza ada buat masa sekarang. Untung-untung lepas ni boleh dapat jemputan food review pula ye. Eh, pernah dapat sebenarnya cuma Fiza tak memilih untuk bekerja luar rumah. Cukuplah kerja yang ada kat rumah ni. Nanti tak terkejar nak buat semua benda. 

Kimchi, Samyang, bulgogi, bibimbap dan bermacam nama menu makanan korea sekarang semakin digemari oleh rakyat Malaysia. Kalau dulu susah nak dapat rasa makanan Korea melainkan kena pergi ke Korea. Sekarang tak perlu dah nak terbang ke Korea sebab di Malaysia pun dah banyak restaurant Korea di sana sini. Gara-gara pengaruh K-Pop kuat sangat lah ni sampai makanan pun jadi suka dan ramai yang nak mencuba.

Apa makanan Korea pertama yang kau orang pernah cuba? Kalau Fiza, pertama kali Fiza cuba makan Kimchi by KakLo. Kalau kau orang pertama kali makan kimchi mesti kau orang rasa macam "Euwww, rasa apa ni?". Rasa dia Fiza sendiri susah nak gambarkan. Tapi kalau kimchi tu dicampurkan dengan menu lain macam buat sup kimchi ke, campur mee maggi ke atau nasi goreng kimchi ke memang best sangat!.


Pertama kali makanan makanan korea di restaurant Korea di Namoo Grey. Kali ni adik ipar bawa makan di BBQ Chicken No.1 Dpulze Shopping Centre, Putrajaya. Apa yang kamiorang order hari tu, Hot Hot Chicken, Spaghetti Aglio Olio, Fried Rice dan ice lemon tea. Korean signature dish rasanya cuma hot hot chicken tu je la. 


Hot Hot Chicken ni bukan biasa biasa pedas dia. Pertama kali makan ada rasa manis manis tapi bila dah makan dua tiga suap masuk mulut dia mula hot kan mulut kau orang. Tak hot tang bibir, tang lelangit atau tak pun hot bahagian seluruh mulut. Walaupun hot pedas dia tetap berjaya habiskan sebab sedap punya pasal. Entah sos ape entah yang di guna. Tapi memang sos pedas korea pedas dia betul betul pedas dan lain macam pedas dia kan.


Fried rice ni biasa-biasa je pada Fiza cuma ada efek melekit pada nasi tu memang betul betul nasi goreng korea style lah. Ada rasa masam-masam kimchi sikit lah. Dan akhir sekali spaghetti aglio olio tu macam biasa je rasanya sama macam yang biasa makan tu. Takde elemen korea dalam menu tu mungkin.


Apa yang Fiza perasan, makanan Korea ni mahal-mahal walau di mana jua berada. Tengok je lah harga sepeket samyang yang viral tu. RM7 sepeket! Memang kalau dah penggemar tegar samyang sanggup je beli daripada lebih kenyang makan nasi sepinggan dengan lauk pauk yang berharga RM7. kalau tekak dah nak makan samyang daripada nasi tak boleh nak kata apa dah lah kan. Sama juga kalau tekak nak makan juga makanan Korea memang kena makan juga selagi tak dapat. 

Sementara tunggu makanan sampai snap dulu


Original cake Taiwan pernah viral satu ketika dulu masa mula-mula masuk pasaran di Malaysia. Sejak wujudnya kedai original cake memang ramai berlumba-lumba nak mencuba rasa. Bila dah viral, tak sah kalau tak beratur untuk dapatkannya. Viral pun sebab ada satu video cake gebus gebas tular di media sosial. Siapalah yang tak tergoda tengok cake gebus gebas macam dalam gambar ni kan.

Fiza antara orang yang terlambat baru nak mencuba. Baru-baru viral memang susah nak dapat nak kena beratur bagai. Bila dah kurang viral ni tak payah beratur pun takpe, senang nak membeli. Fiza beli kat Original Cake, IOI City Mall. Jenuh juga mencari kedai ni. Akhirnya jumpa juga. Sampai je kedai ni, kebetulan cake baru siap di letakkan atas table top untuk di potong. Nampak tak betapa besarnya kek ni.


Bila dikeluarkan dari oven tu, perghhh bau telur dia memang semerbak baunya. Kau orang tahu je la bau telur macamana kan. Bau hanyir telur tapi bila kau nak sangat rasa, tolak tepi dulu bau telur tu dengan harapan dah jadi kek gebu tu kurang lah kot rasa telur tu. Disebabkan nak rasa, Fiza beli original cake yang berharga RM15 untuk satu potong besar. Tak silap Fiza ada dua lagi kek iaitu kek coklat RM20 dan golden cheese (cake original letak cheese tengah² layer tu) RM25.


Tiba tiba ada pula menu lain "Dirty Bom" kat depan casher tu. Apa lagi, terus order juga sebab nak rasa. Harga dia RM6.90. Agak mahal juga harga dia dan saiz lebih kurang roti bun yang berintikan sambal ikan bilis tu. Mungkin dirty bom besar sikit dari saiz tu. Topping tu dia letak cocoa powder dan filling dia cheese leleh yang super sedap. Pejam mata je lah bayar sebab nak rasa punya pasal.



Bagi Fiza Original Cake ni, ikut tekak Fiza okaylah rasa dia tak rasa telur kuat sangat tapi bau telur tu memang melekat lah bau dia. Ye lah kan, bahan utama dia mesti menggunakan telur yang banyak untuk hasilkan kek gebu macam tu. Fiza paling suka rasa bahagian tengah tu sebab sangat lembut dan sedap. Bahagian atas berkerak tu agak tak best pada Fiza. 

Paling tak best kek ni tak boleh simpan lama. Sebaiknya beli terus makan habis sebab masa Fiza simpan esoknya dah mula berkulat disebabkan kek ni terlampau lembap. Tentang harga, Kira berbaloilah beli masih mampu nak beli dan rasa. Dirty bom tu pula kena beli terus makan juga sebab kalau lambat makan roti dia tak sedap. Tapi filling cheese dia memang tip top. Dirty bom ni dah jadi trend juga sekarang ni dan bermacam-macam nama ada. Trademark dia kalau makan wajib comot-comot satu muka.

So, kau orang yang pernah rasa original cake ni apa pendapat kau orang pula. Sedap ke tidak? Atau bau telur je terus tak jadi beli :p

Nampaknya pisang goreng cheese bukanlah makanan viral bermusim sebab sampai sekarang masih lagi dijual. Biasanya kalau makanan viral ni sekejap je ikut musim. Bila dah jemu, hilanglah musim viral tu. Fiza dah rasa bermacam-macam jenis pisang goreng cheese tapi buat pertama kali rasa pisang goreng cheese padu Eden Cowboy memang lain daripada yang lain. Nak tahu kenapa? Baca sampai habis okay!

Dah banyak kali rasanya Fiza update entri pasal Eden Cowboy ni. Walaupun bukan entri berbayar tapi nak juga kongsikan pada semua sebab Eden Cowboy ni selalu bagi kelainan pada menu menu yang dijual dan ada je menu baru. Itulah salah satu tarikan Eden Cowboy ni yang buat orang tertarik nak cuba rasa.

Gara-gara banner pisang cheese padu tu lah buat tergoda nak mencubanya!

Apa yang menariknya tentang Pisang Cheese Padu ni sebab cheese yang digunakan bukan cheese biasa-biasa tau. Eden Cowboy menggunakan cream cheese yang biasa orang guna untuk buat kek tu. First time kot makan pisang goreng cheese guna cream cheese. Biasanya beli dorang gunakan cheese cheddar parut tu. Rasa dia memang padu dan sedap pada Fiza lah. Mungkin ada antara kau orang pernah makan pisang goreng topping cream cheese parut ni. 

Bagi Fiza memang sedap dan tak muak rasanya kalau makan. Cuma yang tak bestnya bila kau orang lambat makan sebab bila lambat makan pisang jadi tak rangup dan lembik. Kalau nak rasa kesedapan tu wajib terus makan lepas beli sebab dah sejuk tak sedap sangat dah. Pisang goreng pun jadi tak best nanti. So nak makan tu kena right timing lah ye. Jangan simpan simpan. 


Cheese pun tak kedekut. Memang selambak banyaknya.

Selain Pisang Goreng Cheese Padu tu, segala minuman kat sini memang sedap. Macam biasa Fiza beli Coconut Shake dan Noneh Kocak. Sekarang tak silap ada menu baru lagi macam milo ais kepal tu tapi nama dia ape entah. Lupa pula. Nanti kena try menu yang baru pula nampaknya. Aduhh kalau lalu situ memang tak pernah tak tergoda. Berhantu betul jalan tu. Tapi dah itu je jalan yang kena lalu kalau nak balik kampung. Bijak dorang punya strategi berniaga. Syabas! Syabas!


Ini lah jalan berhantu tu, yang buat orang lalu situ nak tersinggah. Jalan ni juga yang selalu jammed sabtu dan ahad sebab Eden Cowboy ni buka sabtu dan ahad je pun. Nak cuba rasa? Silalah ke Kampung Tanjung Ipoh, Kuala Pilah.


Hati hati lalu sini ye jangan sampai tergoda. Hihi

Rasanya pertama kali dengar cendol kelapa. Terasa jakun bila nampak cendol kelapa. Mulanya nak beli air kelapa je tapi bila nampak banner cendol kelapa sodap tekau tu terus rasa nak! Nak! Nak jugak! Sekali bila cendol kelapa sodap ni sampai ke tangan. Perghh dia punya presentation memang boleh buat kagum sekejap. Wow sangat!

Untuk mengekalkan keaslian air kelapa tu peniaga menggunakan buah kelapa sebagai bekas dan keluarkan sikit air kelapa letak dalam plastik lain. Air kelapa yang tinggal dicampurkan dengan cendol dan paling menarik sekali topping dia letak ais krim, kekacang dan coklat syrup. Memang sodap tekau (sedap kata kau).


Memang tak rugi lah beli cendol kelapa sodap tekau ni. Memang nak repeat beli kalau balik kampung kat Pilah. Sekali beli boleh dapat bekas tupperware tu sekali kalau bungkus bawa balik dan dapat air kelapa lebihan yang dikeluarkan sebelum masukkan cendol.

Kalau makan kat situ memang dapat buah kelapa tu je bekas dia dan harga mungkin murah sikit. Tak silap Fiza yang bungkus bawa balik ni harga dia dalam RM6-8 macam tu. Lupa pula sebab dah lama sangat Fiza peram entri ni terus terlupa. Nanti kalau beli lagi, Fiza update harga sebenar.



Kalau kau orang terlalu atau tersinggah kat Kuala Pilah, boleh singgah kat Tanjung Cendol Kelapa ni di Tanjung Ipoh, Kuala Pilah. Selain Cendol kelapa, ada menu lain yang memang menggoda kalau singgah sini tak tahu nak pilih mana satu iaitu ABC Tembikai, ABC Kelapa dan Laksa Utara. Musim panas ni memang sedap kalau makan something yang menyejukkan tekak. Kann...Tengok gambar cendol kelapa pun dah terliur. =__='

Opss..ini bukan entri berbayar. Saja berkongsi tempat makan best di Kuala Pilah. Nanti kau orang terjah lah ye.

Sepi dua hari tak update blog. Kemanakah momentum rajin yang dulu-dulu tu Puan Fiza? Mood blog makin parah dah ni. Nak update, tak tahu nak update apa? Masa nak update beria dan ada mood, sibuk pula takde masa. Ada je halangannnya. Lagi satu, kalau update blog earnings adsense macam tak naik mana pun. Tapi kalau tak update, elok je maintain setiap hari. Susah juga ya nak update artikel yang berkualiti yang selalu orang cari.

Tapi tapi tapi, kalau makanan sedap sentiasa orang cari walau dimana jua berada. Betul tak? Kalau pergi mana-mana mesti nak cuba rasa makanan yang sedap. Lagi-lagi yang viral. Kalau kau orang tersinggah di Paroi, silalah cuba rasa masakan western di Restoran Pitch & Chip berdekatan dengan Komples Sukan Paroi.

Sejak menetap di Seremban ni lagi husband dah bawa makan di Restoran Pitch & Chip. Pernah jugalah kedai ni tutup buat sementara waktu mungkin disebabkan persaingan kedai makan yang baru bukak. So, mungkin mengalami kerugiaan seketika. Tapi sekarang dah buka balik dan baru-baru pergi makan dengan husband kat situ.

MENU WESTERN RM9 SAHAJA!

Macam biasalah, Fiza mesti order Fish & Chips dan husband order chicken Chop. Portion hidangan macam standard hidangan dan harganya RM9 sepinggan. Ye, sepinggan! Kalau ikut harga standard menu western, harga lebih kurang dalam RM11 dan ke atas. Tapi yang ni kira murah sebab bawah RM10.


Husband order air milo dinosour. Harga dia RM5 kalau tak silap. Memang okaylah sebab ada aiskrim dan choco roll stick tu. Kira berbaloilah orang kata. So total makan berdua untuk dua hidangan western dan dua gelas air RM23 macam tu lah. Itupun sebab order air milo dinosour tu. Kalau tak, bawah RM20 je.


Walaupun kedai ni dah lama, tak hipster dan cuma restaurant biasa tapi berbaloilah melabur duit kat sini dapat makanan sedap dan murah. Nak datang sini gunakan waze je gerenti sampai di restaurant ni. Selain western food, ada juga makanan yang lain dan sebelah kedai tu pun ada menjual satay. Agak-agak teringin tu, boleh mencuba rasa.

Restoran Pitch & Chip, Paroi Seremban
Golf Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan

Tak habis lagi ke kisah birthday awak Puan Fiza oiii? Jawapannya, belum lagi sebab belum move on. Ha Ha Ha, aku ketawaaa..opss, terkena jampi lagu jampi Hael pula. Sebenarnya dah move, ini final chapter entri birthday Fiza untuk tahun ni. Sebenarnya tak plan nak makan-makan pun, just celebrate birthday hanya sekadar potong kek je kononnya.

Tapi semuanya tu hanya drama je. Petang tu dah terasa macam kurang rajin untuk masak dinner. Sudahnya ajaklah husband makan kat luar acah-acah celebrate birthday. Memandangkan tinggal sekeping voucher Kenny Rogers yang masih belum redeem. So, decide pergi makan kat Kenny Rogers Roaster kiranya macam special dinner table for two. Jimat pun jimat kan.



Well, takde lah barcandle light dinner bagai. Cukup sekadar simple dinner berdua. Nampak tak muka happy dapat makanan yang wah sangat ni. Tapi kecewa sebab ayam dan muffin yang dihidangkan sejuk. Kalau ye pun dah masak beberapa jam lepas. At least panaskan lah kejap. Aduhh, potong selera betul. Malas nak komplen nanti hal lain pula yang datang. Belajar bersyukur lah dengan rezeki depan mata. 


Alhamdulillah kenyang ya amat kalau order menu Set Kenny's Chicken & Pasta Meal ni walaupun portion pasta sikit je tapi dah cukup buat perut rasa kenyang dan cheese tu tak rasa muak bila makan banyak. Sekali hadap licin pinggan dan boleh buat kau orang bersandar terus. Sumpah kenyang! Tapi janganlah tunjuk sangat yang kau orang tersandar kekenyangan tu. Cover-cover lah sikit.


Sekian penutup entri birthday Fiza tahun ni. Moga dipanjangkan usia celebrate tahun depan pula dan dimurahkan rezeki dapat merasa semua ni dan terima kasih buat semua mendoakan yang baik-baik. Semoga semua doa dimakbulkan oleh Allah SWT. Aamin...