Showing posts with label Event. Show all posts
Showing posts with label Event. Show all posts
Tahniah Mira Filzah & Wan Emir dah selamat bergelar suami isteri yang sah. Meriah sungguh majlis pernikahan dan majlis resepsi pertama malam tadi. Memang wedding of the year lah.

Asal buka explore instagram tu penuh dengan #emiramirah je tau! Perasan tak Mira Filzah tak pakai crown dan pegang bunga tangan pun. Sedangkan crown dan bunga tangan tu lah benda yang biasa di dipakai dan ada pada pengantin.

Majlis Resepsi Miral Filzah dan Wan Emir
Credit :google & photographer


Mira Filzah tetap nampak cantik dan berseri tanpa crown dan bunga tangan tu. Nampak simple tapi semuanya nampak sempurna. 

Berseri-seri seorang Mira Filzah menjadi pengantin baru. Seri pengantin namanya. Pakai apa pun tetap nampak lawa dan berseri gitu kan.

Suka dengan pilihan Mira Filzah yang serba simple tapi nampak exclusive dan mahal. Bila artis kahwin suka dengan ke'simple'lan baju dan tema majlis kahwin. Nampak nice sangat.

Gaun Pengantin Cantik dan Pelamin Kayangan

Gaun Mira Filzah nampak mewah walaupun simple juga. Pelamin dia jangan cakaplah. Dia punya cantik tak boleh nak kalah. Pelamin kayangan  ni.

Lepas ni muncullah tiruvasi dari perkahwinan majlis resepsi Mira Filzah ni. Okaylah pilih yang simple untuk majlis kahwin tapi nampak nice. Less is more orang putih kata.

Timeless Makeup

Timeless makeup pun jadi pilihan bakal pengantin. Lagi tambah manis dan berseri berbanding makeup tebal yang overshading pengantin. Betul tak?  Mira Filzah tak makeup sangat pun dah cantik kan.

Bukan tu je yang menarik dalam Majlis Resepsi Mira Filzah dan Wan Emir, kek pengantin dia pun cantik kena dengan tema pengantin. Pusing pusing gitu lagi. 

Semuanya serba sedap mata memandang. Kannn

Menaip entry dikala awal pagi. Dah terjaga tak boleh nak lelap. Aduhaiii..biasa terjadi bukan?


Tahun 2020 bukan wawasan 2020 yang kita harapkan. Tahun ni kita diuji dengan wabak virus COVID-19 yang masih belum pulih sepenuhnya. Banyak acara besar-besaran tak boleh diadakan seperti biasa termasuklah acara perbarisan pada Hari Merdeka 31 Ogos nanti.

Malaysia 63 Tahun Merdeka

Tak ada acara perbarisan macam sambutan kemerdekaan sebelum ni. Malaysia Merdeka ke 63 tahun 2020 memang berbeza. Sedih kan! Selalunya perbarisan itulah yang jadi tarikan utama hari merdeka.

Sambutan dalam norma baharu memang berbeza. Sama juga dengan perayaan lain. Rasanya rakyat Malaysia pun dah boleh hadap jalani kehidupan dalam norma baharu.

Keluar rumah pakai face mask dah jadi perkara biasa. Kalau tak pakai rasa janggal je pulak. Dah boleh hadap kot kan dengan norma baharu ni.

Walaupun hari merdeka tak semeriah macam tahun-tahun sebelumnya. Bukan bermakna kita lupa hari merdeka. Hari Merdeka dengar lagu merdeka baru lah tambah semangat kan. Jom kita nyanyi lagu merdeka. 

Lirik Tanggal 31

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Merdeka merdeka merdeka
MERDEKA!

"MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!"

Betapa semangatnya Bapa Kemerdekaan Malaysia melaungkan laungan keramat pada 31 Ogos 1957 dulu. Bergema di segenap penjuru Padang Kelab Selangor.

Disusuli dengan sambutan laungan oleh lebih 20 ribu rakyat Tanah Melayu yang ada. Laungan Merdeka yang penuh semangat dan emosi. Dapat bayangkan tak betapa patriotiknya rakyat Malaysia masa tu. Bebas dari penjajah. 

Kalau kita semua bersatu tak mustahil kita boleh hidup aman damai harmoni macam dulu tanpa ada racist.

Tema Hari Kemerdekaan 2020 Dan Logo Sambutan -Malaysia Prihatin
Merdeka ke -63 tahun 2020 bertemakan 'Malaysia Prihatin' yang dipilih oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena menghargai keprihatinan, kesungguhan dan ketabahan warga Malaysia dalam mengharungi cabaran dan dugaan disebabkan oleh pandemik covid-19.

Logo Tema Merdeka Ke-63 Tahun 2020 dan Maksudnya
Credit : penerangan.gov.my

Logo Merdeka Ke-63 Tahun 2020 dan Maksudnya

MALAYSIA

Membawa pengertian bahawa seluruh rakyat negara ini turut bersama-sama dengan kerajaan memerangi Covid-19 sama ada penjawat awam, sektor swasta, sukarelawan, badan bukan kerajaan (NGO) mahupun orang perseorangan.

PRIHATIN

Keprihatinan kerajaan dalam mengutamakan kesejahteraan dan kebajikan rakyat ditunjukkan melalui inisiatif ‘Prihatin’ yang merangkumi aspek ekonomi, kebajikan dan kelangsungan hidup rakyat Malaysia

LOGO BERBENTUK HATI

Melambangkan keprihatinan Kerajaan Malaysia terhadap masyarakat berbilang kaum.

WARNA BIRU TUA

Kesatuan hati rakyat Malaysia yang berbilang kaum hidup dalam keadaan aman dan harmoni

BULAN SABIT

Islam adalah agama bagi persekutuan

BINTANG PECAH 14

Perpaduan 13 buah negeri dan kerajaan persekutuan

7 JALUR MERAH BERBENTUK HATI

Terjalinnya keberanian dan ketersediaan dalam menghadapi segala rintangan dengan keikhlasan dan kesungguhan.

STIGMA BUNGA RAYA

Membawa negara menuju ke mercu kejayaan

5 TITIK MERAH

Sebagai simbolik kepada 5 kelopak bunga raya yang menggambarkan 5 prinsip Rukun Negara yang menjadi kunci perpaduan yang berbilang bangsa.

Sumber : Penerangan.gov.my

LAGU TEMA HARI KEBANGSAAN 2020

Malaysia Prihatin 
Ciptaan : Dato’ Mokhzani Ismail 
Lirik : El Sol Akhmad 
Penyanyi : Siti Sarah, Alif Satar, Syamel, Aina Abdul 

Lirik Lagu Tema Hari Kebangsaan 2020

Kedamaian..
Milik Kita Bersama..
Amanah Bangsa..
Junjung Selamanya..
Abadikanlah..
Jiwa Dan Ragamu..
Teguh..
Sinar Cahaya..
Satukan Jiwa..

Semarakkan Api Cinta Di Hati..
Pada Setiap Insan Kita Gapaikan..
Agar Gemilang..
Mekar Di Persada..
Satu Langkah Satu Hati..
Untukmu Pertiwi..

Di Mana Bumi Dipijak..
Di Situ Langit Dijunjung..
Kita Gunungkan..
Semangat Sejiwa..
Walau Dimana Saja Berada..
Makmurnya Seiringan..
Agar Teguh Tulus Ikhlas Dizahirkan..

MALAYSIA PRIHATIN SELAMANYA..
Negara Bangsa Diutamakan ..
Khidmat Diberi Dengan Penuh Rela..
Tanah Air Yang Tercinta..
Namamu Harum Di Puncak Dunia..
Payung Mahkota Teras Pertiwi..
Di Persada Nan Gemilang..

sumber : permohonan.my

Banggalah kita menjadi rakyat Malaysia dan hidup dalam aman harmoni. Yang tak faham tu, masih ada pasang bendera terbalik. Nampak sangat tak prihatin dan ambil tahu. Bab bendera ni kalau silap memang kena kecam.

Kalau design yang ada bendera Malaysia, sebolehnya Fiza lebih berhati-hati. Risau juga kalau tersilap design. Memang kena kaji dan tengok contoh supaya tak tersilap. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak silap kena kecam. Zaman sekarang pantang salah sikit, terus kena kecam.

Cincin bukan sekadar hiasan yang dipakai di jari. Cincin merupakan simbolik dalam sesebuah perkahwinan. Dalam adat masyarakat melayu, urusan perkahwinan dijalankan secara berperingkat iaitu bermula dengan acara merisik, bertunang dan seterusnya bernikah.

Disebabkan itulah ada 3 jenis cincin dalam perkahwinan untuk merisik, bertunang dan nikah. Tapi ada juga yang kata 4 jenis cincin iaitu cincin merisik, bertunang, nikah dan juga cincin belah rotan. Mana satu yang betul tak pasti lah.

Ini cuma adat sahaja. Bagi yang mampu tu boleh lah bagi sampai 4 jenis cincin. Pemilihan cincin pun penting, bukan boleh main hentam je jenis cincin. Bakal pengantin boleh lah mula ambil tahu pasal cincin ni. Kot lah nak survey cincin tunang, jangan terlupa nak beli cincin merisik.

1. Cincin Merisik

Orang kata merisik ni penting sebagai langkah pertama sebelum ke peringkat bertunang. Acara merisik ni biasanya keluarga lelaki atau lelaki itu sendiri akan pergi ke rumah keluarga perempuan untuk bertanyakan status samada masih belum berpunya atau sudah berpunya. 

Untuk menyempurnakan majlis merisik, pihak lelaki akan bawa sebentuk cincin untuk diberikan kepada pihak perempuan. Cincin akan disarungkan oleh bakal ibu mertua perempuan sebagai tanda bakal jadi menantunya.
Cincin Merisik

Dalam sesi merisik, keluarga kedua dua pihak juga akan membincangkan untuk menetapkan tarikh pertunangan. Biasanya cincin merisik ni simple je.

Cincin Belah Rotan 

Biasa dengar kan orang sebut cincin belah rotan? Orang dulu dulu panggil cincin merisik ni cincin belah rotan sebab design cincin belah rotan ni adalah yang paling simple. Tak ada sebarang batu atau permata. 

Kenapa di panggil cincin belah rotan tu tak pasti lah. Bukan sebab dibuat daripada rotan. Mungkin sebab bentuknya bulat macam rotan. Tapi cincin belah rotan dulu dulu jenis cincin emas padu. Tak macam cincin belah rotan sekarang, ringan betul. Itupun dah mahal! 

2. Cincin Bertunang

Pertunangan pula adalah simbolik kepada mengikat janji untuk ke peringkat seterusnya iaitu nikah. Umpama mengikat janji untuk ke jinjang pelamin. Dalam Islam di anjurkan untuk bertunang bagi mengelak fitnah.

Dalam fasa pertunangan ni adalah untuk mengenal hati budi bakal pasangan dan keluarga. Tempoh pertunangan bergantung kepada persetujuan kedua dua pihak. 

cincin tunang

Cincin tunang diberikan oleh pihak lelaki kepada pihak perempuan yang mempunyai batu permata kecil tersusun sebaris.

Cincin tersebut membawa makna dan harapan yang besar daripada pihak lelaki. Dan bakal pengantin pastinya akan menjaga ikatan sebaik mungkin. 

Ingat lagi, cincin tunang simple je kami berdua pilih untuk majlis bertunang dulu. Ikut bajet yang ada, dulu harga emas RM12+ lagi lah.

3. Cincin Nikah

Setelah selesainya lafaz akad nikah dan kabul. Mengikut adat dan budaya Melayu, cincin nikah akan disarungkan di jari manis pengantin perempuan sebelah kanan dalam upacara membatalkan air sembahyang. 

Ada juga pengantin yang menyediakan cincin kahwin sepasang untuk disarungkan ke jari pasangan. Cincin Nikah sebagai simbolik status sebagai pasangan suami isteri. 

Untuk cincin nikah, cincinnya lebih hebat dan harganya lebih mahal berbanding cincin merisik dan bertunang. Cincin nikah emas diperbuat daripada emas yang mempunyai batu permata satu dan besar.

Jari Yang Betul Untuk Sarung Cincin Tunang dan Kahwin.

Dup dap dup dap rasa bila acara sarungkan cincin tu kan? Lepas tu mulalah gabra tak tahu nak hulurkan jari tangan mana satu. Itu pun dah boleh buat kita berdebar dah. Silap hulur termalu diri sendiri lah nanti.

Mengikut adat orang melayu, jari yang betul untuk sarungkan cincin tunang adalah jari manis sebelah tangan kiri. Jari manis tangan sebelah kanan untuk disarungkan cincin kahwin. 

Faham sudah? Jangan terbalik pula nanti. Tapi ada orang kisah lagi ke pasal tu?

Fiza dulu tak ada cincin nikah, gantikan dengan rantai tangan untuk nikah. Sebabnya dah ada dua cincin, cukuplah untuk dipakai dua jari manis kanan dan kiri. Banyak banyak pun jari manis ada dua je kan. 

Cincin Untuk Lelaki

Jika ada bajet lebih atau nak sediakan cincin untuk lelaki pun boleh. Tapi tidaklah wajib pun. Untuk memilih cincin lelaki, pastikan tidak memilih cincin emas, emas putih mahupun suasa kerana haram dipakai oleh lelaki. Ingat tu!

cincin lelaki

Sebagai pilihan, boleh memilih cincin perak ataupun platinum. Cincin perak harganya lebih murah daripada platinum yang designnya lebih moden dan terkini.

Bab cincin ni, ikut adat orang dulu sekurang kurangnya ada satu cincin belah rotan buat merisik dan tanda perkahwinan pun dah cukup dah. 

Zaman sekarang ada yang masih mengikut ada dan ada juga yang mengikut adat luar. Macam macam pembaharuan sampai adat dilupakan.

Tapi semua tu hanya sekadar adat. Tidak diwajibkan. Ikut kemampuan masing-masing untuk menyediakannya. 

Sebaiknya beli lah cincin emas. Cincin emas ni harganya boleh tahan mahal juga. Tak silap Fiza lebih mahal dari emas 999. Tapi nilai harganya lebih rendah jika dijual balik untuk pelaburan.


Sumber info : pengantinbaru


Datang konvo orang macam tak best pula kalau tak bawa bunga. Betul tak? At least sekuntum pun dah cukup! Bagi bunga cengkih pun boleh, macam video dalam twitter adik lelaki bagi kakak dia bunga cengkih dalam bungkusan tisu. Asal bolehlah dik! Bunga cengkih boleh buat masak kak. Jenis Fiza, kalau ada masa dan kurang bajet nak beli yang mahal tapi tak berbaloi tu memang DIY lah.

Kalau bajet lebih dan tak ada masa, belilah mana yang mengikut bajet. Ikut masing-masing punya cara lah kan. Cuma bila tengok harga dengan bunga tu rasa macam tak berbaloi je lah. Itu sebab lebih puas hati buat sendiri. Walaupun rupa tak macam mahal tapi sentimental value tu ada. Boleh lah selak-selak entri lama konvokesyen anak buah lain pun Fiza ada buat sendiri.


Okay, gerak terus ke Majlis Konvokesyen anak buah kat UiTM Lendu, Melaka. Untuk pertama kali jejak UiTM Lendu ni sebenarnya. Paling banyak jejak kat UiTM Shah Alam lah. Tempat study dan konvo sendiri lagi kan dikenang. Eh, UiTM Penang pun banyak jejak kaki sebab bermula diploma dari sana. Tak lupa juga UiTM Pilah habiskan 1 sem Pra-Sains. UiTM Dihatiku betul!

Anak abang pertama semua dah habis konvo dah. Giliran anak sulong kakak Fiza pula konvo. Dulu Konvo diploma dekat dengan rumah je UiTM Segamat. Konvo degree ni jauh sikit lah dari rumah sebab degree pun kat UiTM Bandar Melaka tu ha. Ini pun tak complete family sebab dua orang lagi sekolah. Yang dua orang tu ponteng agaknya kot.


Tahniah anak buah! Mak buah tumpang happy dan cuma harap dapat kerja yang elok-elok lepas ni. Scroll pun dah dapat semua, lagi mudah nak mohon kerja ikut kelayakan yang ada. Semoga dipermudahkan urusan mencari kerja yang baru.


Tamat legasi UiTM dari mak buah kepada anak-anak buah. Masih ada sorang lagi di ILP konvo next 2 years kot. Tak lupa juga, tunggu giliran husband juga menghabiskan PhD beliau. Semoga dipercepatkan dan dipermudahkan. Aaaminnn...

Okay, sambungan dari entri misi mencari fresh flower Petaling Street. Balik rumah terus lah menjalankan misi 'DIY flower bouquet' untuk konvokesyen anak buah hari esoknya. Kena buat terus sebab takut tak sempat nak buat esok paginya walaupun konvo sidang petang. Lepas majlis konvokesyen cadang nak balik kampung terus. So nak tak nak balik tu terus lah gigih buat flower bouquet. Mulanya nak guna fresh flower campur bunga kering. Tapi gagal sebab bunga kering Fiza beli warna putih juga, warnanya macam tak naik. 

Sudahnya Fiza guna baby breath putih dengan daun eucalyptus je lah. Tak susah nak susun bunga baby breath ni jadikan flower bouquet. Susun-susun dah siap. Daun pun Fiza letak pada bahagian belakang. Daun eucalyptus tu sebagai bouquet filler lah walaupun baby breath biasanya orang jadikan filler. Takpe, bab simbolik bunga tu tolak tepi kejap. Lagipun tak arif bab ni, tak boleh cakap lebih. Siap susun, terus ikat siap-siap dengan dawai. 


Paling mencabar bab nak membungkus bunga tu lah. Jenuh Fiza fikirkan nak buat dan gayakan macamana sesuai dengan baby breath tu. Tengoklah beberapa tutorial flower bouquet tu. Finally dapatlah idea nak bungkus macamana. Tadaaa, inilah hasilnya kerja tanga Fiza. Sepatutnya Fiza guna wrapping paper keras sebab nak buat Korea wrapping flower bouquet style. Tapi tak sempat nak beli paper tu. Terpaksa guna wrapper yang lembut sikit lah. Tapi still okaylah kot kejadiannya. 


Eucalyptus macam layu tapi tak! sebab gambar ni guna filter

Bahagian bawah tangkai tu Fiza tak letak air sebab baby breath ni agak tahan lama dan kalau kering pun masih cantik. Sebab tu suka beli baby breath ni. Kiranya bunga ni dalam kategori low maintanance dan mudah nak digayakan. Harga sejambak baby breath boleh tahan juga harganya. Lagi-lagi yang berwarna tu. Buat sendiri puas hati boleh letak banyak mana nak.
Meriah musim konvokesyen IPTA dan IPTS seluruh Malaysia sekarang ni. Social media penuh gambar konvo je lah. Musim konvo kali ni sorang lagi anak buah Fiza konvo. Awal-awal dah inform tarikh konvo dan Fiza pun get ready lah nak men 'D.I.Y' flower bouquet untuk dia. Macam biasa Fiza akan menjalankan misi mencari fresh flower Petaling Street semata-mata nak beli fresh flower cut yang banyak pilihan dan harga lebih murah of course!

Dah plan dah nak beli bunga apa dan kat mana. Mula-mula Fiza masuk kedai Weng Hoa Flower Boutique sebab kat kedai ni ada banyak bunga baby breath murah pelbagai warna. 1 bundle RM15 je! Tapi bila masuk dalam kedai, rasa hampa sebab yang ada cuma warna putih sahaja dan bunga pun tak berapa nak kembang. Sampai dah petang memang bunga banyak habis pun. So Fiza beli satu bundle je baby breath putih tu. 



Lepas tu pergi kedai bunga lagi satu yang pernah Fiza pergi, Lee Wah Florist. Bunga baby breath banyak pilihan warna RM33/bundle dan satu bundle macam banyak pula. Nak beli separuh memang tak boleh. Kat sini Fiza beli baby breath putih lagi sebab yang Fiza dah beli tu macam kurang menarik. Baby breath putih RM20/bundle. Mahal RM5 daripada kedai first Fiza pergi tu tapi lebih berbaloi sebab baby breath dia lagi menarik. Dah terbeli pula awal-awal tadi. Aduhaiii..rugi betul!

Eucalyptus 1 bundle kecil cuma RM8, lebih kurang ada 6 tangkai macam tu. Okaylah untuk dijadikan filler flower bouquet. Kedai Weng Hoa jual 1 bundle besar, RM22 memang banyak lah. Nak beli banyak-banyak buat apa kan. So beli sikit je lah dan harga pun murah. Eucalyptus ni gunakan untuk tujuan kesihatan pun bagus kalau nak tahu. Nanti lah Fiza cerita lah dalam entri lain ye. Bau dia memang Fiza suka. Lebih buat filler Fiza akan letak dalam air bekas kaca macam biasa.

Fiza beli juga bunga kering untuk dijadikan props photography. Dried bunny tail tu RM12/bundle dan cotton flower RM15/bundle kalau tak silap. Lebihan baby breath dan eucalyptus tu pun akan digunakan untuk tujuan photography dan dekorasi rumah. That's why lah gigih juga nak beli fresh flower. Berbaloi beli untuk diri sendiri dan juga buat flower bouquet lebih murah berbanding beli dah siap macam tu. Lagipun baby breath tu memang tahan lama dan kalau kering pun masih cantik dan boleh guna sebagai props. Fiza beli tahun lepas pun masih elok walaupun kering.

Masuk Lee Wah Florist rasa lebih rambang mata okay! Sumpah rasa macam nak beli semua kalau ikut nafsu. Tapi banyak-banyak nak buat apa kan. Beli mana yang nak guna je lah. Saja share untuk  tatapan kau orang kalau ada berminat nak beli fresh flower murah. Memang murah. Nak je Fiza beli hydragae RM15/stalk tapi lepas fikir fikir, macam lain kali je lah.


Fiza rasa lebih berbaloi beli baby breath dekat Lee Wah Florist sebab lebih kembang dan lebih banyak walaupun harga dia mahal sikit. Lebih berkualiti dan lebih segar. Value for money lah kiranya. Dahlah banyak pilihan pula tu.


Bermacam-macam jenis bouquet filler Ada. Haih, mana satu nak pilih ni kakak? Hati mahu tapi otak kata tak payah. Ahh, dalam dilema nak memilih yang mana satu.


Bunga ros bermacam-macam jenis dan harga ada. Tapi Fiza memang tak nak beli ros sebab cepat layu. Tapi bunga ros ada simbolik dia tersendiri dan antara bunga yang menjadi pilihan utama untuk flower bouquet. Ada yang suka sebab bau rose wangi.


Rasa kecewa sebab baby breath pink tak ada. Lain kali nak beli kena datang pagi barulah lebih banyak pilihan fresh flower. Susahnya nak cari fresh flower murah kat Seremban ni. Nak tak nak kena pergi Petaling Street juga. Kalau ada pun RM45/bundle baby breath. Siapa tahu kedai fresh flower murah seremban? Mohon komen ye. Senang nak time tak payah pergi jauh lagi. Next misi 'DIY Flower Bouquet Convocation".

Kompang dipalu pengantin baru. Duduk bersanding tersipu malu. Eh..ternyanyi pulak! Ada jemputan kahwin ke harini? Bolehlah berehat masak dan menjamu nasi minyak kan. Sebut tentang kenduri kahwin teringat bunga manggar tiba-tiba. Sudahnya teringat terus bunga manggar majlis kahwin sendiri.  Lepas tu terfikir "apalah fungsi bunga manggar ni ye?". Gigih pula  nak fikir dan mencari nak dijadikan cerita hujung minggu.

Fungsi Bunga Manggar

Sebenarnya bunga manggar ni bukan lah benda wajib dalam majlis kahwin tapi sekadar salah satu hiasan penting dalam majlis kahwin. Boleh juga dikatakan satu simbolik majlis. Kalau tak ada bunga manggar tu macam kurang seri majlis kahwin lah kaedahnya gitu. 

Bukan majlis kahwin je ada bunga manggar ni, tapi majlis meraikan tetamu orang besar-besar pun ada bunga manggar. Digunakan ketika mengiringi pengantin atau tetamu. Bunga manggar ni macam penghias atau penyeri majlis menyambut dan meraikan. Mencantikkan lagi suasana majlis pun iya juga.


Selain tu, bunga manggar juga digunakan sebagai penunjuk arah ke majlis kahwin yang diletakkan pada papan tanda atau simpang jalan masuk ke rumah pengantin. Bunga manggar dilekatkan dengan tanda nama atau banner banting pengantin supaya tetamu tak salah rumah. Iyelah kan, kadang tu dalam masa yang sama dan tempat yang sama ada majlis kahwin yang lain juga.

Dulu-dulu bunga manggar dibuat daripada kertas plastik berkilat yang dililit pada batang lidi dan dicucuk pada buah betik muda. Bila dah siap bunga, buah betik dicucukkan pula pada batang buluh atau kayu sebagai pemegang. Biasanya budak-budak je ambil tugas pegang bunga manggar ni mengiringi pengantin. Dah siap iring pengantin lepas tu berebut nak ambil buat main. Bila zaman dah berubah, bunga manggar pun berubah ikut peredaran zaman. 


Jenis-jenis bunga manggar

Ada bunga manggar daripada gula-gula, bunga manggar rose, bunga manggar styrofoam dan bermacam-macam lagi lah. Fiza suka something yang unik dan timbullah idea nak diy bunga manggar daripada plastik beg merah tu selepas google bermacam style. Kelopak bunga tu Fiza ikut tutorial macam orang buat bunga daripada riben dan Fiza pilih plastik tu sebab material dia plastik sesuai untuk cuaca hujan panas. Lagi satu, warna plastik bag tu warna pink yang sangat terang. Memang sesuai dengan majlis kahwin bertemakan pink!
 
baca juga : Tutorial DIY bunga manggar daripada plastik beg
                   Tutorial DIY Bunga Pahar

Boleh je guna material lain macam kertas crepe atau lain-lain kertas tapi sebab majlis outdoor, takut hujan je. Tak pasal bunga manggar jadi bunga manggar ku musnah nanti. Lagipun guna plastik merah tu sangat jimat kot. Kitar semula je plastik yang ada kat dapur tu. Sekarang pun dah bermacam warna plastik ada. Boleh rujuk tutorial link yang Fiza bagi kat atas tu ye.


Nampak tak keunikan bunga manggar yang dah siap ni. Fuhh, berbaloi tau gigih buat sorang-sorang bunga manggar ni. Of courselah kena siapkan awal. Kalau buat last minit memang tak lah nak siapkan. Bakal pengantin, kalau nak jimat DIY je. Tapi kalau bajet banyak dan tak cukup masa nak buat, beli je lagi senang kan. Buat sendiri ni memerlukan masa dan kegigihan. Kalau rajin separuh jalan pun tak guna.

Cuti sekolah tak lama lagikan. Mesti banyak majlis kahwin. Bolehlah buat bunga manggar di dari sekarang. Saja bagi idea pada kau orang walaupun dah entri tutorial tu dah bertahun lamanya. Masih berfungsi lagi entri tu untuk dikongsikan.

Akhir-akhir ni 'Hidden Hantaran @ Covered Hantaran' menjadi trending dan menjadi pilihan bakal pengantin untuk dulang hantaran. Kiranya style hantaran paling latest lah untuk tahun ni sebab awal tahun Januari haritu pun pertunangan anak buah buat hidden hantaran ni dengan simple pelamin. Walaupun style 'sorok' hantaran ni dah ditelan zaman berzaman lamanya tapi tetap ON!

credit : google

Baru-baru ni je lah keluar semula style dulang hantaran sorok. Mungkin sebab kemunculan makcik makcik bawang yang sibuk membawang dengan hantaran orang. Lantas, muncul lah idea hidden hantaran  ni kes nak sorok segala barang hantaran supaya tak jadi buah mulut orang. Mungkinlah begitu ceritanya kot. Siapa lah yang punya idea nak keluarkan semula tradisi ni memang terbaiklah. Thumbs up!

credit : google

Hidden hantaran jadi misteri lah gitu untuk menutup mulut-mulut makcik bawang supaya tak buat cerita tentang hantaran murahlah, tak sesuailah apa lah. Tapi kalau dah namanya makcik bawang tetap mulutnya tak boleh ditutup. Serba tak kena je semua benda. Bagus juga tradisi sorok hantaran ni digunakan zaman sekarang ni kalau jenis tak nak guna hantaran terbuka.

Nampak Klassik

Hidden hantaran walaupun dah berzaman sejak zaman nenek moyang kita dulu tetap nampak releven di zaman moden ni. Pendek kata, tradisi ni tak lapuk dek zaman. Back to classic! Zaman dulu gunakan kain batik ataupun kain pelikat untuk membungkus dulang hantaran. Dulu hantaran jenis bulat tu dan lepas tu barulah muncul hantaran terbuka guna dulang hantaran tembaga yang sikit punya berat tu. Dan kemudiannya berubah mengikut peredaran zaman guna bekas kaca, dulang kayu dan sebagainya.

credit : google
Bila digunakan semula hidden hantaran dalam zaman moden ni banyaklah perubahan idea hidden hantaran ni dari segi penggunaan material, jenis ikatan dan dekorasi. Kalaulah hidden hantaran ni trend 6 tahun lepas memang Fiza buat. Takpe lah, boleh bagi idea atau buatkan untuk pertunangan dan kahwin orang lain nanti. Fiza rasa hidden hantaran ni macam lebih memudahkan kerja dalam menyediakan dulang hantaran dan jimat juga sebenarnya. Walaupun kalau kira-kira lebih kurang je harganya sebab kain pun costly juga kot kan.

Mudah dan Jimat!

Memudahkan sebab nak menyiapkan hanya perlu bungkus dengan ikatan dan sedikit dekorasi bunga kalau nak letak. Mudah nak bawa juga satu benda yang penting kalau rombongan dari jauh. Barang hantaran pun terjaga rapi dalam kotak tu. Boleh jimat masa nak sediakan kalau nak simple-simple je bungkus. Bahan-bahan pun hanya perlu gunakan bekas/kotak, kain dan juga bunga kalau nak. 

Nak mudah dan jimat guna je apa yang mudah nak sediakan macam kain batik atau kain pelikat macam zaman dulu. Bekas/ kotak tu boleh beli bekas tupperware kedai RM2 tu je. Tapi kalau nak nampak mahal dan mewah, gunalah kain sulam songket ke, satin ke, batik lukis ke kan. Bunga pun boleh guna bunga hidup segar atau bunga plastik. Susah-susah malas fikir bungkus je dengan cara ikatan yang agak style. Kain bungkusan tu boleh juga diguna pakai semula kan.

Jenis-Jenis Dekorasi Dan Ikatan Hidden Hantaran

Untuk hidden hantaran ni lebih baik gunakan kain kapas macam kain batik sebab mudah nak urus dari segi lipatan dan kemasan tu nampak kemas. Biasanya kalau guna kain batik tak perlu dah letak dekorasi macam bunga atau hiasan lain sebab corak pada kain pun dah nampak menarik dah.  

  • Kain batik/bercorak dengan ikatan simple.

credit : google

  • Kain songket dengan hiasan dokoh

credit : google

  • Kain sulaman songket dengan ikatan tali guni

credit : google

  • Kain satin corak dengan ikatan riben dan bunga 

boleh gunakan kain satin tudung bawal. credit : google

Kalau tak nak guna jenis kain bercorak, gunakan kain plain pun menarik. Boleh buat ikut tema warna majlis masing-masing.

  •   Kain satin dengan simpulan seperti sanggul rambut

credit : google

  •  Kain crepe dengan ikatan simpul selit bawah

credit : google

  • Kain satin dengan hiasan bunga

credit : google

Nama-nama di atas Fiza berikan ikut daripada gambar hidden hantaran pilihan Fiza. Kalau ada nama lain sila mention dalam kotak komen okay. Terima kasih pakcik google dan tuan punya gambar. Kalau tak tahu nak bungkus macamana, boleh je tengok kat youtube. Salah satu yang Fiza suka adalah furoshiki wrapping, Japanese style how to wrap boxes. Salah satu tutorial video how to wrap boxes, boleh tengok dalam video di bawah

credit : KyotoDesignHouse

Nota penting : Semua gambar hasil dari carian google. Jika salah satu gambar milik anda, sila tinggalkan link di ruangan komen. Tak perlu cakap plagiat sebab bukan meniru hasil kerja anda untuk bisnes. Cuma berkongsi untuk idea bakal pengantin. Dunia internet luas, pusing pusing situ juga kan. Kadang kadang kita pun tiruvasi idea orang juga. So jika ada, boleh terus letakkan link dan akan di kreditkan kepada link tersebut. Tak perlu ayat berjela, halalkan atau menuduh plagiat. just komen gambar mana dan sertakan link. Mudah dan tak perlu ada isu. that's it.


If you are looking for a last-minute gift just because you forgot an important date, then a bouquet of flowers is enough to save the day. Well, you can never deny the fact how much joy flowers can give to a girl. It easily touches their heart and makes them feel important. No wonder why more and more people look for a Little Flower Hut florist when celebrating an important occasion knowing that they can already express their love just by giving flowers.

Reasons for Acquiring Express Flowers 

Celebrating important occasions like Valentine’s Day will surely make you think of sending flowers. However, during such occasions, it is expected that flowers are in demand and it would be hard for you to make reservations unless you will take advantage of a florist that offers express flowers. For sure you would never want to disappoint your girl just because you failed to buy a gift. By acquiring an express flower delivery, you can order the flowers and have it delivered the same day.


If you want to easily find the right flowers that you will send to your girl, then you can simply go  to online florist and visit the websites of various florists. It can be an advantage if you will go for the one that could provide you with a wide range of flowers to choose from without worrying about the cost. You also have to make sure that they can present the flowers in different arrangements to suit any event.

You have to expect that express flower delivery service is more expensive than making an early reservation. In this case, try to look for discounts so you can somehow alleviate the cost. Express flower delivery can guarantee that the recipient will receive fresh flowers on time. You can choose seasonal flowers because they are a lot cheaper.


Express flowers can be the best way for you to say “I love you” or “Thank You” to anyone close to your heart. You can do it anytime you want to and not just when celebrating an occasion. Enjoy the convenience of sending flowers by hiring an online florist so you don’t have to find time going to a flower shop. You can simply reserve the flowers online or call them so you can give the necessary details they need. Let your family and friends know that you think of them by simply sending a bouquet of fresh flowers.

Tidak lengkap rasanya kalau majlis kahwin tanpa pelamin walaupun hanya pelamin simple ataupun mini pelamin. Tapi kini zaman dah berubah, majlis bertunang pun dah jadi trending perlu ada pelamin. Kebanyakkannya majlis bertunang hanya akan menggunakan mini pelamin sekadar untuk bergambar masa sarung cincin dan bergambar untuk kenang-kenangan.

Trend terkini pelamin mini adalah design yang simple minimalist style. Berlatarbelakang kan kain putih dan dihiasi dengan daun hijau dan bunga-bunga dah cukup simple untuk hasilkan pelamin yang menarik.  Masih ingat lagi pelamin Yuna kahwin? Yang itu memang seriously menarik sebab menggunakan real bunga dan daun. Ditambah pula pelamin buat di suasana alam flora dan fauna. Memang sangat ON tema pelamin rimba Ala Hutan Tropika Yuna tu. Sejak itu ramai yang tiruvasi pelamin Yuna tu. 


Nak tiruvasi pelamin Yuna tu memang taklah. Banyak belanjanya  tu. Bunga plastik pun mahal dah sekarang ni.  Lagipun zaman sekarang trending pelamin simple je kan? Dan lebih ramai suka buat sendiri sebab nak jimat dan ada sentimental value. Selagi boleh berjimat cermat memang kena berjimatlah. Kalau pelamin simple bayar mahal macam tak berbaloi juga melainkan memang ada bajet lebih dan tak ada masa nak buat pelamin sendiri.

MINI PELAMIN MINIMALIST DESIGN
Bagi kau orang yang suka kreatif suka DIY mini pelamin tu untuk bertunang. nikah atau majlis kahwin yang ringkas, boleh cuba idea pelamin mini daripada anak buah Fiza. Sumber inspirasi dari mana tak pasti, tapi inilah hasilnya. Fiza pun suka dengan mini pelamin yang sangat simple macam ni. Tahu dulu buat macam ni je dah okay dah. Tak perlu nak sewa pelamin bagai. 


Bulatan tu boleh gunakan hula hoop dan lilit dengan Tali guni/Hemp Rope/Hemp Twine/Jute Rope. Kemudian hiaslah dengan dedaun dan bunga yang sesuai ikut tema. Kemudian gantung dengan tali berlatarbelakang kain putih. Kiri kanan pelamin letak daun dan bunga dalam balang kaca besar untuk nampak lebih menarik. Boleh gunakan kerusi kayu ataupun sofa/bantal nikah kalau pilih nak duduk bawah macam ni. 
Tahniah kakak!
HIDDEN HANTARAN @ COVERED HANTARAN
Dari hasil carian google, hidden hantaran @covered hantaran jenis style hantaran yang baru nak buat kemunculan semula selepas zaman berzaman. Ye, zaman dulu memang dah ada tradisi hidden hantaran ni dengan menggunakan kain pelikat dan kain batik. Cuma zaman sekarang trend hantaran terbuka lebih menjadi pilihan. 


Tak terfikir pula nak buat hantaran macam ni. Iyelah zaman sekarang kalau back to zaman dulu memang banyak yang masih relevan, menarik dan tak lapuk dek zaman. Bab hantaran ni kalau tak menunjuk nanti makcik bawang mengata pula. Haishh, kalau dengar cakap orang memang tak dapat lah apa yang kita nak tu kan?

Idea Hidden Hantaran sangat menarik dan Fiza rasa bungkusan hantaran ni macam orang jepun bungkus bento tu. Cute dan nice enough pada pandangan mata. Tahu tak kau orang yang hidden hantaran ni banyak lebih mudah dan menjimatkan. Malah sangat sesuai untuk diuruskan jika rombongan dari jauh.

Apa yang diperlukan untuk hidden hantaran
  • Kotak/Bekas untuk meletakkan hantaran
  • Kain
  • Hiasan
  • Dulang Hantaran

Buat hidden hantaran ni jimatnya tak perlu nak upah orang buat. Cara bungkusan dan ikatan tu boleh cari je di youtube. Kain dan bekas tu pun boleh guna semula. Sudah tentu lah tak membazir banyak kan. Untuk kau orang yang bakal bertunang nikah kahwin tu boleh gunapakai idea ni. Jimat dan cantik!

Tengahari check out dari Beverly Hotel Taiping terus menuju ke Majlis Perkahwinan Shida Razduan. Itulah misi utama ke Perak ni. Blogger lama yang blogging awal tahun 2009 tentu kenal dengan blogger Shida Radzuan. Cuma sekarang Shida dah kurang aktif berblogging tapi masih aktif lah dengan social media lain. Fiza dan Shida ni dah kenal lama sejak zaman awal blogging dulu sampailah sekarang.

Kad kahwin Shida pun Fiza yang design ikut apa yang Shida nak. Jadi, tarikh Shida kahwin ni Fiza memang dah tahu awal lah. Kalau bakal pengantin jemput, inshaAllah Fiza pergi. Last minit plan dan akhirnya dapat juga Fiza bersua muka dengan Shida yang hanya kenal alam maya je. Fuhh...nasib baik Shida kenal. Kebetulan Fiza sampai Shida dah nak keluar makan beradab. Tak sempatlah nak sembang lama.


Cantik pengantin sama padan dengan baju pengantin songket moden ni. Berseri-seri pengantin kita ni.


Pelamin cantik Shida

Oh ya, photobooth banner tu Fiza design juga. Design sama dengan kad jemputan kahwin Shida. Saja ambil gambar untuk kenangan walaupun tak dapat ambil kat situ sebab ada ramai yang duduk situ. Tak kan nak halau orang pula kan?


Sempat jugalah ambil gambar dengan pengantin. Jadilah daripada takde lansung. Kalau tak main hai hai je lah dengan pengantin.


Alhamdulillah merasa nasi minyak Shida.
Tahniah Shida dan Sharul. Selamat menempuh fasa kehidupan yang baru berdua. Semoga berbahagia sampai syurga. Aaminn
Dari majlis kahwin Shida terus gerak balik Seremban tak singgah mana-mana dah. Dah lama tak travel jauh rasa penat tu lain macam tapi puas hati dapat bercuti walaupun sehari. Masa pergi kenduri kahwin jauh-jauh ni lah baru dapat jalan jauh. Tamatlah percutian sehari Fiza dan husband di Perak. Next time ada rezeki pergi Perak nak terjah tempat menarik yang lain pula.

Sekarang tengah musim konvokesyen kan? musim konvokesyen nilah dapat tengok flowers bouquet yang cantik-cantik dan cantik juga harganya. Ya, sesetengah harga flowers bouquet memang ada yang mahal disebabkan jenis bunga atau exclusive florist. Well, tepuk poket tanya bajet berapa ada untuk membeli sejambak bunga cantik.


Bagi Fiza, Fiza lebih suka penjimatan yang lebih berbaloi. Contohnya dengan membeli bunga segar dan DIY flowers bouquet sendiri. Bunga dapat lebih banyak dan ada sentimental value kepada dua-dua pihak pemberi dan penerima. Kalau anak-anak buah Fiza konvo, memang Fiza DIY flower bouquet je. 

Dalam banyak-banyak bunga, sangat berkenan dengan bunga baby's breath. Bunga baby's breath ni antara bunga yang paling popular dan kerap digunakan sebagai filler oleh florist dalam setiap flowers bouquet. Kalau tak digunakan sebagai filler sekalipun, jadikan baby's breath bouquet semata-mata pun sangat menarik dan trending terkini.


Rasanya sangat tepat kalau memilih bunga baby's breath ni disebabkan waktu mekar segarnya sangat lama berbanding bunga ros yang tidak bertahan lama segar mekarnya. Bunga baby's breath juga trending kini diwarnakan dengan pelbagai warna dengan menggunakan spray dan juga dijadikan bunga kering. Sangat menarik dan jangan hairan bila harganya setelah menjadi flowers bouquet sangat mahal.

Well, kalau kau orang beli bunga segar sendiri dan boleh buat beberapa flowers bouquet dah. Janji kreatif dan rajin nak buat. Tak tahu nak buat? Youtube kan ada, banyak Tutorial flowers bouquet yang kau orang boleh belajar. Selain flowers bouquet, baby's breath dijadikan juga sebagai bunga hiasan  dalam rumah selain dijadikan sebagai mahkota ataupun flowers bouquet.

Baby's breath di workspace 
Baby's breath melambangkan cinta abadi, perasaan tulus ikhlas dan suci murni. Bukan hanya untuk pasangan kekasih, tetapi cinta kepada keluarga ataupun sahabat.
Jadi, bunga baby's breath sesuai untuk sesiapa sahaja yang kita sayang. Fiza suka jadikan bunga baby's breath ni sebagai hiasan dalam rumah. Nampak segar dan sedap mata memandangnya. Masukkan air dalam balang kaca dan letakkan bunga baby's breath. 

Baby's breath untuk dekorasi depan cermin di ruang tamu.

1 bundle bunga baby's breath Fiza boleh letak merata tempat sebagai dekorasi dalam rumah seperti di workspace Fiza, ruang tamu dan juga meja husband. Memang sangat berbaloi beli bunga baby's breath ni untuk dekorasi rumah. Bunga cantik ni boleh dijadikan sebagai terapi mata dan minda. Plus, boleh dijadikan sebagai props gambar.

Baby's breath di meja husband. Simple but nice to see
Nak tahu mana nak dapatkan bunga baby's breath murah? Kau orang boleh jer pergi survey di Petaling Street berdekatan dengan Central Market Kuala Lumpur tu. Sepanjang jalan tu memang banyak kedai bunga. Fiza dah pergi dua kedai kat area situ. 

Kali ni Fiza singgah Weng Hoa Flower Boutique Sdn Bhd. Harga baby's breath kat kedai ni RM13 untuk 1 bundle/plastik dalam gambar bawah ni. Ada banyak warna, memang rambang mata. Fiza pilih pink dan putih of course! Barulah kena dengan jiwa sihatimerahjambu ni ha.


Dan harga bunga lain pun agak murah pada Fiza. Cuma Fiza tak sempat nak explore satu kedai disebabkan ramai orang sebab pergi sehari sebelum Deepavali. Memang sesak dengan orang ramai nak beli bunga. Dalam waktu yang sama tengah hujan lebat. Jadi, bayangkan keadaan masa tu memang tak dapat nak explore lah. Snap gambar pun dapat sikit je lah untuk kongsikan dengan kau orang.

Cotton flowers, RM15/pack

Bunga merah tu RM27/pack, ranting kecil RM5/pack

RM25/pack
Inilah kedainya. Sorry signboard tak jelas sebab tengah hujan lebat dan gelap. So memang tak nampak. Edit pun tak jelas lagi signboardnya. Tapi takpe, kau orang just google je la nama kedai Weng Hoa Flower Boutique Sdn Bhd dah boleh sampai. 


Next time datang lagi nak survey kedai lain pula. Kot ada yang lagi murah dan berbaloi. Fiza sejenis yang suka dengan bunga segar macam ni. Kalau dapat, hati memang berbunga-bunga secara automatik. Haha..hiperbola sangat ayat ni kan. Yeah, that's me!