Cantik tarikh 20.02.2020 kan? Ramai yang memilih tarikh tu untuk bertunang, nikah dan lain-lain lagilah. Walaupun tarikh tu jatuh pada khamis yang lepas, tak jadi masalah pun buat sebarang majlis sebab tarikh yang cantik. Tak ada maksud apa cuma nampak cantik tersusun nombor tu. Yang kita tahu, selebriti Zahirah Macwilson dan Emma Maembong memilih tarikh 20.02.2020 untuk majlis nikah mereka. Alhamdulillah tahniah buat pengantin baru. 


Lawa makeup nikah timeless kedua-duanya. Lagi menarik masa majlis resepsi #zahirAH muncul kek kahwin terbalik bukan biasa-biasa tau. Terbalik bukan sebab terjatuh tapi direka khas terbalik, keknya digantung dari atas. Chandelier wedding cake nama dia. Tak pernah dibuat lagi kat Malaysia ni. Ingatkan kek kak lina pom pom je lain dari yang lain, kek terbalik ni lagi lain dan lagi unik. Uishh, tak pernah terfikir pula ada kek terbalik. Siapa punya idea ni? Hebatlah buat kek terbalik macam tu.

Risau pulak tengok kek tu jatuh. Tapi cantik sungguh kejadian kek tu dengan hiasan kristal terjuntai tu. Bab dia potong tu, tadah pinggan je dari bawah weiii..Terpana terkesima kejap kita tengok kek tu. Lepas ni adalah orang tiru gak nak buat kek terbalik juga. Mesti akan ada tiruvasi idea ni. Wedding planner pun dah boleh mula buat pakej kek terbalik. Apapun kagum dengan idea dan ketahanan kek terbalik tu.

Dalam blog ni dalam bermacam versi sambal belacan dah ni. Banyak pulak resepi sambal belacan yang sedap-sedap. Paling terbaru Fiza cuba buat sambal belacan moden pedas berapi tapi tak letak belacan. Kiranya ala-ala sambal ayam penyet macam tu. Tak tahu nak namakan sambal belacan ke tidak sebab tak letak belacan pun. Haha...pandai-pandai je nak guna nama belacan kan. 


Kenapa tak letak belacan? Sebabnya husband sejenis manusia yang tak makan sambal belacan. Kalau buat sambal ala ayam penyet ni baru dia makan. Cuma bezanya tambah ikan bilis sikit menggantikan belacan tu lah. Lagipun buat sambal macam ni boleh lebih tahan lama dan kaedah macam ni lebih bagus sebab semua bahan dimasak terlebih dahulu dan takde lah sakit perut makan yang mentah kan. Tapi yelah kan, selera masing-masing.

Bahan-bahan
1 Genggam cili api merah yang super pedas.
1 biji bawang merah sederhana besar atau separuh biji bawang besar potong 4
1 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis
secubit garam
1 sudu camca gula
1 biji tomato potong 4
Sedikit minyak masak

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan masukkan kesemua bahan sekali (kecuali garam dan gula). Goreng semua bahan-bahan sehingga masak layu dan ikan bilis agak garing sikit. Nak goreng satu-satu bahan pun boleh tapi nak menyenangkan kerja goreng sekali semua.
2. Dah masak, toskan dan biarkan sejuk.
3. Nak blend tu masukkan garam dan juga gula.
4. Simpan dalam bekas bertutup dan letak dalam peti ais. 


Stok sambal belacan ni wajib ada sebab kurang berselera kalau makan makanan yang tak pedas. Goreng ikan dan rebus bendi buat ulam makan dengan sambal belacan dan nasi panas memang terbaik. Takpun goreng ayam ke, tempe ke. Sesuai makan dengan sambal ni. Senang kerja masak kalau makan sorang-sorang tu. Kadang beli makanan tak rasa pedas, tambah je sambal ni. Barulah berselera makan gitu. Betul tak wahai geng pedas? Hihi

Hujan lebat dari tengah malam tadi sampailah ke subuh. Sejuk bukan main lagi! Alhamdulillah sejuk sikit pagi lepas seharian semalam panas teruk. Bila sejuk waktu hujan ni mulalah perut minta makanan dan of course nak minum air panas. Dapat secawan teh o panas a.k.a hot lemon tea memang terasa segar di pagi hari. Kalau tak, rasa macam bercita-cita nak sambung tidur. 


Stok lemon ni memang ada sebab rajin buat air detox. Letak je hirisan lemon dalam air kosong. Kalau air kosong semata-mata dia rasa macam malas nak minum. Bila letak lemon tu rajinlah sikit nak minum. Salah satu usaha untuk rajin minum air masak. Jangan pulak diletak gula ye. Tak sihat dah tu. Kalau letak madu takpe.

Teh O kosong tanpa gula letak sehiris lemon pun okay. Masih ada rasa. Tapi kalau tak biasa, letaklah setengah sudu camca gula je. Kalau dah biasa minum kurang manis ni takde hal. Memang kena kurangkan manis-manis tu. Tapi jenis susah nak tinggalkan kopi ni macamana. Aduh, rasa pening kepala kalau tak minum kopi tu.

Khasiat minum teh o lemon panas ni lebih kepada sistem pencernaan dan juga salah satu cara untuk baikkan selsema. Lemon kan salah satu spesis buah yang kaya dengan vitamin C. Selain untuk kecantikan, bagus juga untuk kesihatan. Kan? Terasa segar dan panas badan minum air teh o panas dengan lemon ni. 

Nota : 
Pagi ni dapat berita Ashraff Sinclair meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. Genap seminggu arwah Abam pergi, menyusul lagi satu berita pemergian anak seni. Al fatihah buat mereka yang telah pergi. Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Aaminn...

Andi Bernadee dengan genre muzik latin memang ngam teruk. Kalau dia buat teaser lagu sebelum release tu pun boleh terus suka. Apatah lagi dah release kan. Dari lagu satu peluang, donde tak pernah tak meletop lagu dia kan. Oh ya, lagu "Hello" feat Ismail Izzani pun cambest jugak. Shimmy, single terbaru Andi baru je release 14 Februari 2020 yang lepas. Lagu yang dinanti-nantikan dah release.

credit image : google

Okay dah dengar lagu full, boleh pergi jauh macam lagu sebelum ni. Muzik Latin memang kena dengan suara dan jiwa Andi. Ehh, dah macam juri-juri bagi komen pulak dah. Kau orang dah dengar belum? Kalau belum dengar, tekan button play video bawah ni. Tang melodi shimmy yang catchy tu sangat mesra telinga. Sekali dengar teus melekat shimmy shimmy yey tu. Jenis mudah terpengaruh bila dengar lagu best. Tak sabar nak tengok Music Video Official. Tengok cover macam seram je music video Shimmy ni.



Lirik Lagu Shimmy - Andi Bernadee
Komposer : Alif
Lirik: Alif
℗ 2020 Warner Music (M) Sdn Bhd

Mengapa kau bersendiri
Tanpa Siapa Yang Di Sisi
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini

Hu Woo
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya

Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini
Aku Ada Beberapa Soalan
Bukan Hanya Setakat Perbualan
Aku Akan Mula Dengan Perlahan
Ikut Nada Kamu

Adakah Nama Ku Penting Bagimu
Adakah Kerja Ku Penting Bagimu
Adakah Latar Belakang Aku Penting Bagimu
Ikut Nada Kamu

Janganlah Kau Yang Salah Faham
Selamanya Itu Ku Tak Mampu
Janganlah Kau Yang Salah Faham
Aku Hanya Penyelesaian Sementara Mu

Mengapa Kau Bersendiri
Tanpa Siapa Yang Di Sisi
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini

Hu Woo
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini
Aku Tak Perlu Kesetiaan Mu
Aku Tak Perlu Menjadi Milik Mu
Mungkin Ini Hanya Pilihan Aku
Ikut Nada Kamu

Boleh Kah Kalau Aku Ingin Temani Mu
Boleh Kah Jika Aku Ingin Coba
Aku Sudah Yakin Dengan Kemahuan Ku
Engkau Fikir Ini Perkara Mudah
Janganlah Kau Yang Salah Faham
Selamanya Itu Ku Tak Mampu
Janganlah Kau Yang Salah Faham
Aku Hanya Penyelesaian Sementara Mu
Mengapa Kau Bersendiri
Tanpa Siapa Yang Di Sisi
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini

Hu Woo
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini

Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya

Ohh~
Aku Hanya Mahu
Menjadi Teman Mu
Hanya Buat Sementara Ini
Mengapa Kau Bersendiri
Tanpa Siapa Yang Di Sisi
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini

Hu Woo
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini

(Ohh Malam Ini)
Mengapa Kau Bersendiri
Tanpa Siapa Yang Di Sisi
Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini

Hu Woo
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya
Shimmy Shimmy Yey
Shimmy Yey Shimmy Ya

Siapa Lah Yang Sampai Hati
Biar Aku Jadi Teman Kamu Malam Ini
Credit lirik : google | Credit video : youtube
Rezeki yang tak disangka tiba. Rasanya baru je blogger Anies inform yang dia dah poskan hadiah, tiba-tiba petang tu dah selamat sampai hadiahnya. Guna pos ekspress patutlah tak de hon hon dari abang posmen. Tahu tahu husband balik kerja masuk rumah pegang parcel. Ingatkan parcel shopping kat shopee tu. Rupanya silap.


Tengok nama pengirim."Oh blogger Anies rupanya". Terus buka parcel dan muncullah hadiah yang super duper comel ni. Fiza dapat wallet sulaman gambar owl ni, fridge magnet dan juga bepop lawak kampus round card. Semua limited edition ni. Terima kasih banyak-banyak blogger Anies kirimkan hadiah yang comel-comel ni.


Daripada gambar atas ni kau orang dah boleh agak macamana Fiza dapat hadiah ni kan. Rezeki rajin komen di Blog Anies. Blogger yang suka jalan-jalan. Seronok tengok gambar-gambar dan cerita blogger yang suka travel ni. Kau orang boleh terjah Blog Anies dan rajin-rajinlah komen eratkan silaturahim bukan semata-mata nak dapat hadiah tau! Hadiah tu kira rezeki. Jangan pulak kau orang ingat, komen banyak-banyak je dapat hadiah. Tak!

Buat blogger Anies, terima kasih banyak-banyak atas kiriman hadiah ni. Sangat-sangat menghargainya dan terima kasih juga rajin singgah blog Fiza juga. Semoga ukhuwah ini berterusan dan semoga dilimpahkan dengan rezeki yang berpanjangan. Aaminnn...

Masih lagi terkesan dengan permergian Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan atau lebih kita kenal dengan gelaran Abam Bocey. Sampai ke harini rasa sebak bila tengok social media penuh dengan segala cerita arwah masa arwah masih hidup. Kita yang hanya mengenali arwah sebagai artis dah terasa macam tu, apatah lagi keluarga dan kawan rapat terutamanya Fad dan Achey. Allahu..tak tergambar macamana dia punya sedih tu.


Semua kisah yang dikongsikan oleh mereka semuanya kisah yang baik. Arwah suka bersedekah, suka tolong orang dan paling utama tanggungjawab pada mak dan keluarga. Banyak amalan-amalan baik yang arwah lakukan. Ribuan manusia datang solatkan arwah dan mengiringi jenazah sampai ke tanah perkuburan. Allah muliakan arwah disebabkan amalan-amalan baik arwah masa hidup. Rasa macam tak percaya arwah dah tak ada.




Setiap yang hidup pasti akan mati. Kita semua akan mati jua cuma kita tak tahu bila ajal kita. Cuma dari kisah arwah ni, banyak pengajaran yang kita dapat untuk perbaiki hidup kita supaya kita juga dapat pengakhiran yang sama seperti arwah. "Kita baik ramai sayang". Betul kata arwah. Ramai sayangkan arwah walaupun ada dalam satu video tu dia kata dia ada 2 orang je kawan. Kalau kita baik, inshaAllah ramai sayang. Amalkan lah buat baik dengan orang. Itu ayat arwah yang sangat memberikan kesan.

Tapi pengakhirannya sangat dicemburui ramai. Kebaikan yang disembunyikan dan diketahui selepas ketiadaannya dengan izin Allah. Allah muliakan dia dan permudahkan segala urusan jenazah sehingga ke liang lahat. Semoga Allah ditempatkan arwah dan mereka yang telah pergi meninggalkan kita bersama dengan orang-orang yang beriman. Aaminn.. Al fatihah...
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞ مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين
Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah beliau , rahmatilah beliau , maafkanlah beliau , muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. 

Bukan raya je sebulan. Sambut birthday pun boleh sebulan juga. Alhamdulillah, murah rezeki orang kata. Petang celebrate birthday dengan husband, malam tu family kakak datang pulak bawa surprise birthday kek lagi. Petang dapat sepotong kek, malam dapat sebiji kek. Rezeki sangat tu kan. Tapi tidak lah potong malam tu juga sebab dia orang sampai tengah malam, awal pagi nak membawa ke subuh. Jadinya simpan dulu. 

Tak rancang apa pun. Dah namanya surprise kan! Ada orang nak belanja, rezeki jangan ditolak. Lepas zohor, makan-makan kat The Windmill Station (TWS) Seremban Gateway. Pening betul nak cari makan-makan ni sebab banyak tekak, banyak citarasanya. Last-last ke TWS je lah layan menu western. Lagipun kat Seremban Gateway ni banyak restaurant dan cafe. Boleh lagi kalau nak memilih. Tapi tak sempat nak memilih, kejar masa. Jadi, memang ke TWS je terus jangan fikir-fikir dah.


Sedang hampir habis makan, tetiba muncul pulak nak makan aiskrim kat baskin robbins. Ahh sudah, perut tak sempat rehat lagi kot. Ikut nafsu sangat ni oii! Disebabkan dah kebetulan mereka datang dari jauh, kita pun spend masa sama-sama lah. Beli dua dan kongsi ramai-ramai. Barulah habis dan tak membazir. Kalau sorang satu jenuh senak perut makan. Sesambil tu kira celebrate birthday dan juga sempena wedding anniversary ke 17 kakak dan abang ipar sebenarnya. Double celebrations lah kiranya ni.



Seusai makan aiskrim, gerak ke Port Dickson, kononnya nak celebrate birthday potong kek kat tepi pantai cerita dia. Amboii.. kemain jauh nak memotong kek pun. Nak jadi cerita, kek tu kakak bawa dari Kuala Selangor ke Seremban. Kemudian bawa ke Port Dickson pula. Jauh betul kek makan angin. Mujur beli kek yang tahan lama tak cair.


Kami orang pergi Pulau Burung dekat Pantai Cahaya Negeri. Ramai umat betul datang Pantai Cahaya Negeri ni hujung minggu. Syukur kat Pulau Burung ni tak ramai orang sangat. Adalah port nak lepak potong kek dan makan-makan sikit. Kat pantai tu jangan cakap lah padat dia macamana. Tak ada port kosong. Tambah pulak ada event zumba kat situ. Betul-betul meriah.

New York Cheese Cake Secret Recipe

Dah potong kek, makan-makan kamiorang gerak balik rumah masing-masing. Jadilah buat kenang-kenangan. Suka datang Pulau Burung ni sebab suka view yang sangat cantik kat sini. Ini entah keberapa kali datang tak tahulah. Tapi belum lebih 10 kali kot. Setiap kali datang mesti bawa orang yang berbeza. Habis fikir dah tak tahu tempat mana best kat Seremban, Kat Port Dickson je lah banyak tempat best. Mujur dekat kan.


Alhamdulillah syukur. Dalam tak jadi bercuti tu, bila family datang kita bawa jalan-jalan kira bercuti juga lah tu. Perancangan Allah sangat baik dan tetamu datang membawa rezeki. By the way, ada banyak hari lagi ni dalam bulan Februari. Boleh lagi kot nak celebrate. Hihi...

Having a beautiful and healthy skin is everyone's dream. There are a lot of things that go into keeping your skin healthy. You have to stay abreast of every aspect of skincare for the best chances of avoiding or quickly reversing skin damage. That includes everything from what you can do yourself at home to the procedures that require professional skincare assistance. So, let's explore some popular skin repair treatments.

Any Steps You Take at Home
At-home skincare products are a huge part of the skincare industry. Any positive steps you take at home are better than doing nothing at all to protect your skin. However, almost all at-home skincare products have one thing in common. That is they are only designed to delay damage, not repair it once it occurs. Some might reverse very minor damage if applied as directed for a very long time, but actual effective, fast home remedies are few and far between.

A Visit to a Laser Skincare Clinic
One of the best places you can go when your skin health starts to decline and you need professional assistance is a skincare clinic specializing in laser treatment. There you can find many types of lasers that treat multiple skin conditions. Some of those are diode-devices to repair damaged skin. Other laser devices have different construction and specializations. Therefore, you have to identify which type of treatment you want and require.


When you visit a laser clinic for treatment, expect to spend approximately an hour for an actual procedure. You also need to schedule a consultation before your first appointment. That will allow the clinician to assess your skin and make sure the procedure you choose is right for you.

Why Different Lasers Are Required for Skincare Treatment
Different lasers are necessary for skincare procedures for a variety of reasons. Two of the top reasons are skin type and desired treatment type. For example, lasers designed only to treat deep tissues are called non-ablative. Lasers that perform skin peels are known as ablative. Choosing between the two depends on if you want general revitalization of your skin over the course of several weeks or immediate surface treatment of specific visible abnormalities.

The reason skin type also matters is that human skin has different thicknesses on different parts of the body. Two people can also have variance in skin thicknesses when comparing the same body regions. Also, skin colors vary greatly. Since some lasers look for dark areas to treat, a dark-skinned person is at a disadvantage during those types of treatments. Therefore, a special laser designed to treat dark skin is necessary.

Repairing Your Skin with Other Forms of Light
One thing you also must know before you visit a skincare clinic is all lasers are light therapy devices. However, some light therapy devices are not lasers. LED therapy and intense pulsed light (IPL) are also available. Typically, lasers produce more heat than those other therapies. Therefore, choosing one is better if you have concerns about oily skin, which is easily burned. However, lasers also tend to be the most accurate and produce the fastest results.

Final Things to Note Before Procedure Selection
At-home care and laser treatment are, of course, not your only options. Clinics offer many other alternative treatments as well. Microdermabrasion is one. It removes surface debris without the heat of a laser. You can also opt for treatment with ultrasound or radio frequency therapy. Then there are procedures like chemical peels, which can do what lasers do but using different methods. Always choose a procedure based first on a professional clinician's assessment of your skin. If the clinician says you are a good candidate for more than one treatment, make the final choice based on cost, side effects and other factors, such as personal preferences or projected recovery times.

Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan Puan Azhafizah. Allah selamatkan kamu. Happy Birthday to me! Alhamdulillah, 7 Februari 2020 bertambah satu umur lagi. Dah 3+ dah weiii.. Makin bertambah usia, makin besar cabarannya seorang manusia tu. Bersyukurlah masih dipinjamkan nyawa, diberikan segala nikmat oleh Allah.


Seusai suami balik dari sembahyang jumaat, dah bersiap-siap nak pergi lunch. Kira cuti masaklah sempena birthday. Bagi chance lah kat Puan hari ni cuti masak kan. Disebabkan plan nak bercuti tu tak jadi. Jadi, digantikan dengan table for two je lah ye. Small celebration je pun cerita dia. Tak meriah tapi cukup bermakna. 



Request kat suami nak pergi The Admire Cafe @8 yang dahulunya The Admire Cafe @Dusun. Ni kira kali kedua lah Fiza datang cafe ni tapi pertama kali di lokasi baru. Baru je pindah lokasi baru. So hari ni datang lagi untuk celebrate birthday Fiza. Kek Birthday, tak nak berubah masih lagi tetap dengan pilihan Kek Pandan Gula Melaka. Tak pernah tak sedap!

RM13.50/slice

Fish n Chips RM13.90 dan Smoky Chicken Grilled RM15.00(tiada dalam gambar)

Honey Lemon RM4.50 & Sirap Lychee RM3.00
Semua sedap! Harga dan portion standard harga lah kot. Alhamdulillah..Mak mertua pulak bagi bekal ayam rendang. Rezeki makan harini. Terima kasih semua atas ucapan dan doa. Semoga Allah membalas  dengan segala kebaikan. Aaminn...


Bila masa lapar kat rumah, mesti kena fikir masakan yang simple-simple je janji perut kenyang sudah. Telur goreng, maggi tu dah biasa sangat. Naik boring pulak kalau menu telur je. Nak makan meggi, rasa macam baru je masak meggi goreng. Teringat pulak ada stok dada ayam dalam peti ais. Bolehlah potong-potong campak-campak dalam kuali jadi black pepper chicken atau nama kampung dia Ayam masak lada hitam.

Chicken Black Pepper


Dalam dok fikir ayam tu nak masak apa, kebetulan ada capsicum lebih masak spaghetti. Husband terrrbeli lebih. Alang-alang ada lebih dan mungkin akan membazir sebab tak tahu nak masak dengan apa selain masak spaghetti, so teruslah terfikir nak masak ayam black pepper jela. Senang pun senang iye tak?

Chicken Black Pepper Masak Cara Fiza

Siap defrost ayam dalam microwave, basuh dan potong-potong ayam nipis-nipis supaya cepat masak nanti. Gaul dengan garam sikit dan serbuk kunyit. Panaskan minyak 2 sudu lebih kurang macam tu. Guna minyak sikit je tak perlu banyak-banyak okay. Bila dah half cook, masukkan lah hirisan bawang merah, bawang putih dan black pepper. Dah agak-agak layu dan nak masak tu barulah masukkan potongan capsicum dan last sekali letak sesudu sos tiram dan kicap sesudu. Siap!

Ni namanya menu campak-campak je siap. Senang je. Kalau guna dada ayam dan potong nipis-nipis lebih cepat masak dan lebih senang nak makan. Juicy dan kurang lemak. Kalau untuk diet lebih sesuai grill, dan bahan lain tabur je jadikan salad. Ikut citarasa masing-masing lah kan. Ni kalau dah lapar dan nak cepat, campak-campak camni pun jadi sedap.

Macam awal lagi je nak fikir pasal raya. Tapi tahun ni raya pun awal bulan Mei dan Ramadhan pun bulan April. Jadi, kenalah promote awal tempahan sampul duit raya hipster yang setakat ni setiap tahun Fiza open order. Sebenarnya boleh je order anytime tapi untuk raya tahun ni Fiza terpaksa tutup awal juga sebab tu promote dan beritahu awal-awal. Yang nak order tu, boleh order awal ye sebab order awal ni special sikit boleh lah request untuk customize design. Bila dah banyak order nanti dan nak dekat-dekat tarikh tutup memang tak dapek nak nolong eh nak begitu begini.

Ini pun baru je siap 500pcs. Order banyak-banyak macam ni memang disarankan sangat order awal sebab lambat-lambat Fiza tak terima order. Mana nak sempat oii nak buat 500pcs bila dah dekat raya. 500pcs nak buat manual potong dan lipat sendiri tu memang ambil masa. So tahun ni tempah awal, dapat awal dan tutup order pun awal. Dapatlah diri ini rehat awal dan bulan Ramadhan pun tak terganggu dengan kerja. Nak buat design lagi, nak settlekan order sampul duit raya lagi, nak menulis lagi, nak photoshoot lagi. Anda rasa saya ada masa untuk berehat? 


Ikutkan memang bulan Ramadhan taknak ambil tempahan dah. Tahun lepas bila extend sampai Ramadhan, order makin bertimbun. Syukur murah rezeki tapi iyelah kan, kesihatan perlu dijaga. Kesihatan tu lagi perlu dijaga. Jadi, tahun ni bulan Ramadhan kita tutup tempahan je lah ye. Tahun ni ada sikit je design baru yang sempat Fiza buat. Dek kerana kekangan masa, idea pun tak muncul-muncul. Ini je yang dapat.




Design corak abstract jadi pilihan. Simple dan sesuai dengan hipsternya lah kot. Apapun terima kasih untuk mereka yang order setiap tahun. Terima kasih menghargai hasil kerja Fiza yang mencecah ke lima tahun. Alhamdulillah. Berminat nak order sampul duit raya hipster, boleh je contact Fiza melalui email atau message di media sosial. Terima kasih semua.

Tarikh tutup tempahan : 10 April 2020

Para blogger sekalian mungkin dah biasa dengan perkataan SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION). Mungkin ada yang pakar SEO dan mungkin juga hanya sekadar tahu perkataan SEO je. Tak semua orang tahu apa itu SEO. Ada sesetengah mereka menganggap SEO ni macam tak penting tapi bagi orang yang betul-betul nak buat bisnes walaupun secara kecil-kecilan wajib ambil tahu tentang SEO ni. Sebelum ambil tahu tentang SEO, perlulah ada website dulu ye. Tak ada website, sia-sia lah belajar SEO tu.

6-local-tips-for-small-business-seo

APAKAH SEO?

SEO ni dalam bahasa mudah faham adalah mengoptimasikan website menjadi ranking paling atas dalam halaman pertama carian keyword di internet. Platform yang sesuai untuk dijadikan website adalah wordpress dimana wordpress ni lebih mesra SEO mudah di indeks oleh laman carian terutamanya google. Wordpress juga ada bantuan plug in yoast SEO yang boleh mengukur tahap SEO artikel dengan mudah.

KENAPA PERLU ADA WEBSITE?

Kalau ada bisnes, paling penting kena ada website walaupun bisnes kecil-kecil. Sebab utama perlu ada website adalah untuk meluaskan lagi bisnes dan peluang untuk melebarkan bisnes itu lebih besar. Mana tidaknya, zaman sekarang semuanya di hujung jari. Nak cari apa nak beli apa semuanya secara online je. Mudah! Bayangkanlah kalau pengguna cari sesuatu produk tu dan website syarikat berada paling atas dalam halaman pertama carian. Tak ke untung boleh tarik prospek untuk beli produk. Selain tu, boleh juga tingkatkan trafik organik untuk website syarikat.

Tambah lagi, dengan adanya website ni memudahkan prospek untuk cari maklumat tentang sesuatu produk ataupun service yang ditawarkan. Sebagusnya, setiap website tu lengkap dengan segala maklumat untuk lebih menarik dan berguna. Bab SEO pula, boleh gunapakai 6 local tips for small business SEO success yang mungkin boleh membantu sedikit sebanyak. Ini antara teknik local SEO untuk wordpress websites.

6 Local Tips For Small Business SEO Success

1. Nama Domain/Struktur URL

Ini penting okay, nama domain atau struktur URL kena fikir betul-betul sedalam-dalamnya biar bersesuaian dan memudahkan mesin carian untuk kenal kewujudan website. Biar bersederhana cukup dengan nama domain dan juga tajuk sudah memadai sebab nama ni lah yang akan dipakai sampai bila-bila.

2. Konten

Untuk konten juga perlu sesuai dengan domain dan tajuk. Contohnya kalau travel, boleh tulis artikel tentang jalan-jalan di tempat menarik, jalan-jalan cari makan, tempat penginapan dan lain-lain lagi yang berkaitan dengan travel.

3. Struktur Konten

Menulis konten juga pelu mengikut struktur konten yang betul menggunakan point-point yang penting beserta heading dan subheading untuk pembaca lebih faham dan apa yang nak disampaikan itu sampai kepada pembaca. Pendek kata, iku format yang betul. Selain itu boleh tambah video ataupun infografik untuk pembaca lebih mudah faham dan lebih menarik.

4. Keyword

Keyword/Kata kunci memainkan peranan yang sangat penting disebabkan google mengutamakan konten yang sesuai dengan keyword yang kerap digunakan oleh pengguna internet. Dengan menggunakan kata keyword yang sesuai dan relevan boleh meningkatkan kadar klik yang lebih bagus. Jadi, kena bijak memilih keyword yang betul.

5. Cepat loading

Pernah tak masuk website yang loading dia perlahan ya amat? Mesti pernah kan? Bila sesebuah website tu loading perlahan boleh menggangu emosi pengguna dan menyebabkan pengguna mungkin tidak akan datang kembali melihat website tersebut. Jadi, untuk cepat loading website tu perlulah delete apa-apa yang boleh menyebabkan website loading perlahan. Bila semuanya cepat dipaparkan dan mesra pengguna boleh menarik lebih ramai pengguna dan trafik.

6. Backlink

Backlink ni memberikan pengaruh kepada ranking di google dan ianya salah satu aspek penting dalam SEO. Semakin banyak backlink ke sesebuah website tu, google akan menganggap website tersebut berkualiti tinggi. Backlink juga terdapat 2 jenis iaitu dofollow dan nofollow. Backlink dofollow lebih baik digunakan kerana memiliki nilai yang lebih tinggi dalam enjin carian.

Okay, itu antara 6 local tips for small business SEO success yang boleh dikaji lebih lagi kalau nak naik taraf SEO website. Tapi kalau susah nak faham, kena tanya pada yang pakar atau menggunakan perkhidmatan Digital Marketing Malaysia yang memang betul-betul pakar dalam SEO. Apa yang Fiza tahu, kalau kita menggunakan perkhidmatan mereka yang pakar ni, mereka akan analisis website, monitor perkembangan website dan rancang apa yang perlu dibuat untuk menaikkan ranking website.

Lebih mudah kan bila semuanya kita serahkan kepada yang lebih pakar dan sambil tu kita juga boleh faham dan ambil tahu sedikit sebanyak untuk run website kita sendiri. Jadi, kalau kita nak website kita lebih berkualiti dan lebih sistematik dalam jangka masa panjang boleh lah kira-kira melabur sikit untuk benda sebegini. Nampak macam tak perlu tapi sebenarnya memberikan impak besar dalam bisnes. 

Yang bagusnya Gogetspace Digital Marketing Malaysia menawarkan free consultancy untuk pelanggan mereka dengan harga pakej yang menarik dengan menjanjikan hasil yang terbaik. Yang mula nak berjinak-jinak dalam bisnes dan buat website bolehlah cuba-cuba lah ambil tahu. Ilmu tu penting sebelum mulakan bisnes. Bukan main hentam dan tahu nak untung je okay.

Nah, dah masuk bulan February dah awak-awak sekalian. Bila sibuk, tanpa sedar cepat sangat masa berlalu. Bulan January yang sibuk tak berkesudahan carry forward masuk bulan February. Boleh kira berapa ketul entri je untuk bulan February. Awal tahun prestasi blog dah kelaut tak bertepian. Banyak nak kena catch up semula bulan February ni. Bertabahlah wahai seorang blogger sihatimerahjambu. 

Apa yang penting, bulan February bulan yang yang ditunggu setiap tahun. Birthday month of course! Siapa birthday 7 February, kita se geng! Baru nak plan nak bercuti tapi terpaksa cancel sebab husband tak cuti. Sedih tapi apa nak buat, perancangan Allah lebih baik. Iyelah kan, dengan keadaan Malaysia sekarang yang tengah panas dengan novel coronavirus, lebih baik kita elakkan daripada keluar rumah. Mencegah lebih baik daripada mengubati orang kata.



"Don't compare your beginning to someone else's middle. Start seeing your worth and face the world."
Bulan February tak ada cuti selain cuti Hari Wilayah (1 Feb) dan juga Thaipusam (8 Feb) yang negeri tertentu je cuti. Cuti ke tidak sama je bagi Fiza, kerja tak pernah habis. Sibuk dia taknak kalah dengan orang yang lebih sibuk. Baguslah sibuk dengan kerja sendiri, tak perlu lah nak fikir benda remeh temeh. Bila tak sibuk nanti mulalah fikir bukan-bukan termenung sana termenung sini dan bosan. Manusia ni, buat apa semua ada je yang tak kena. Kena banyak-banyak bersyukur, itu je ubat dia.

If the grass looks greener
on the other side, stop staring.
Stop comparing and complaining.
Start watering the grass
you're are standing on.