Hati-Hati Kongsi Gambar di Laman Sosial. Tak Pasal Gambar Digunakan Oleh Scammer.

Monday, October 07, 2019

Assalamualaikum/Salam Sejahtera
Alkisahnya bermula hari rabu lepas, ada seseorang message (A bukan nama sebenar)Fiza kat facebook dengan gambar lesen Fiza yang telah dikaburkan muka dan maklumat lain kecuali nama. Seingat fiza gambar tu Fiza upload di instagram, facebook dan blog lepas renew lesen. Tak ingat tahun bila. No kad pengenalan dan beberapa maklumat penting memang Fiza dah kaburkan awal-awal. Cuma nama dan muka je Fiza tak kaburkan dan Fiza ada letak watermark. 

Sebab nama Fiza jelas tertera dalam gambar tu, so A bukan nama sebenar cari di facebook untuk kepastian dan tanya "pernah buat lesen terbang ke?" Gambar tu dia dapat melalui whatsapp dari perkhidmatan lesen yang menggunakan gambar lesen Fiza sebagai feedback/testimoni untuk bisnes mereka. Kira konon-konon legit lah macam tu.

Perghhh berderau jantung ni ha laju berdegup laju, adrenalin sampai ke tahap berapa pun tak tau. Rasa geram rasa marah rasa kesal dan semua rasa ada! Penat-penat dan susah payah ambil lesen dengan ujian semua bagai, dia boleh guna gambar lesen kita buat feedback untuk lesen terbang pulak. Ini tak boleh jadi ni. Tiba-tiba nak bertukar jadi singa.


Fiza blank kejap, tak tahu nak buat apa! Tak pasal je gambar lesen dibuat feedback untuk service lesen terbang mereka. Selepas bertenang dan kumpul maklumat penting, bincang dengan husband apa yang perlu dibuat. Disebabkan ianya berkaitan dengan data peribadi, jadi buat report dekat Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) secara online.

Kena daftar dulu buat akaun dan baru buat report. Harap-harap kes ni dapat diselesaikan secepat mungkin. Buat masa ni kena tunggu sebab report baru terima dan status masih dalam siasatan. Apa yang Fiza nak kongsi kat sini, kau orang kena hati-hati kalau share gambar di laman sosial ye. Details macam maklumat nombor kad pengenalan tu jangan sesekali dedahkan. Sedangkan gambar lesen Fiza yang dah kaburkan pun orang boleh guna untuk tujuan penipuan apatah lagi yang tak dikaburkan lansung.

Timbul rasa menyesal dan tak sangka jadi macam ni. Orang kalau nak buat jahat dia tak kira sapa dah kan. Terus Fiza delete gambar tu dan lepas ni tak akan upload dah gambar yang ada data peribadi. Fiza syak perkhidmatan lesen ni adalah scam sebab mana mungkin ambil lesen tanpa ujian. Merepek apa entah! Tunggulah pembalasannya nanti dan beringat sikit jangan sesuka hati guna data orang untuk menipu orang.

Mujur juga A bukan nama sebenar tu message Fiza dan beritahu. Kalau tak, sampai bila-bila dia guna untuk menipu. Gambar lain pun ada juga kan orang guna untuk buat jahat. Kita tak tahu dan tak menjangka akan berlaku. Cuma kena berhati-hati je lah sebab tu Fiza kurang upload gambar selfie melainkan gambar dengan produk untuk review. Dalam media sosial penuh dengan gambar produk, gambar permandangan dan gambar makanan je lah nampaknya.

Kadang ada juga gambar testimoni kita review produk, seller lain jual produk yang sama guna untuk testimoni dia pula. Yang tu memang tak patut lah. Apapun nak berniaga kenalah jujur dan tak menipu orang. Semoga kes ni selesai dengan cepat. Aaminn...

With Love, Sihatimerahjambu

26 comments

  1. Kannn menakutkan kann...sebab tu Sis ni berkira benar nak amik review atau testimoni yang guna gambar sendiri Fiza..seriau kes macam ni..kadang tu berserah ajelaa..
    Lagi satu, tak testimoni pun, gambar kita di save dan di war-warkan jadi bahan fitnah dalam group wahtsapp..tu pun Sis kena huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman sekarang bahaya di mana-mana je. dah berhati-hati masih ada yang jahat dengki dengan kita

      Delete
  2. Memang kena berhati-hati. Harap-harap orang menipu tu dihukum. Terima kasih at as ingatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap-harap dia terima balasannya lah dan beringat tak menipu orang lain juga

      Delete
  3. banyak je kes mcm ni kan. terima kasih atas ingatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bermacam macam kes ada sebenarnya..orang zaman sekarang keje menipu untuk easy money

      Delete
  4. Orang zaman sekarang mmg dh xde keja lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kak..nak keje mudah dapat duit dengan menipu orang

      Delete
  5. Takutnya lah bila jadi kes2 macam ni.. tak dapat bayangkan..suka hati ja org guna gambar kita utk menipu..adoi, mcm2 lah skrg ni.. kena lebih hati2 bila berkongsi sesuatu..kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. sebelum berkongsi fikir dulu dan tengok dulu

      Delete
  6. Aduh. Guna hak orang untuk kepentingan sendiri . . Memang patut sis jadi singa. Huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak patut kan buat macam tu. jahat sungguh manusia tu

      Delete
  7. ehh sama kess dgn vide0 awek kastam terlampau tuuh.. awek tu kata nk saman pakwe dia yg upl0ad kt internet tuhhh.. ghituuu

    ReplyDelete
  8. mcm2 la skrg ni..
    dh byk sgt kes mcm ni jd..
    suke curi gmbr buat testimoni ntah pape..
    kena lbh berhati2 lps ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terrlampau banyak sebab tak tertangkap atau ada yang tak buat report

      Delete
  9. tulah, orang sebarangan guna gambar kita, nanti kita pulak diburu pihak berkuasa

    ReplyDelete
  10. sayangnya kesedaran dalam kalangan org kita tentang hal sebegini masih kurang

    ReplyDelete
  11. mak ai..kalo kita pun panik jugak masa tu...habis kena carut agaknya orang yang guna lesen kita tu...memang kena hati2 zaman sekarang ni...moga kes fiza ni cepat selesai...ameen

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang super panik kak..tak pernah jadi. harap cepat selesai. masih dalam siasatan sampai harini..masih menunggu

      Delete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata-kata maki hamun, soalan yang jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Begitu juga dengan unknown profile. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.