Ramai yang menantikan intipati Belanjawan 2020 yang dibentangkan oleh menteri kewangan Lim Guan Eng di Dewan Rakyat petang tadi. Sebagai rakyat marhaen dan bukan golongan bangsawan, sudah semestinya mengharapkan belanjawan untuk tahun depan lebih baik untuk menampung kos sara hidup yang semakin tinggi.


Tema Belanjawan 2020 adalah ‘Memacu Pertumbuhan Dan Keberhasilan Saksama Ke Arah Kemakmuran Bersama’ dengan bertunjangkan empat teras utama dalam usaha untuk menstabilkan semula kedudukan kewangan negara kerajaan.

Empat teras tersebut adalah :
Memacu Pertumbuhan Ekonomi Dana Ekonomi Baharu dan Era Digital Pelaburan Ke Atas Rakyat: Meningkatkan Keupayaan Modal Insan.
Mewujudkan Masyarakat Yang Bersatu, Inklusif dan Saksama.
Memulihkan Institusi dan Kewangan Awam​​​​​​

Intipati Belanjawan 2020 

  • Kerajaan tidak berhasrat untuk melaksanakan semula GST.
  • Jabatan Kastam Diraja Malaysia akan perkenalkan kemudahan pembayaran tertunda bagi percepat proses pelepasan dagangan rentas desa.
  • Kerajaan akan bangunkan infrastruktur yang diperlukan bagi membentuk Digital Malaysia melalui pelaksanaan Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara sepanjang lima tahun.
  • Kesalinghubungan di kawasan pedalaman di Malaysia khususnya di Sabah dan Sarawak akan ditingkatkan untuk pasti tiada pihak terpinggir dalam era digital SKMM akan memperuntukkan RM250 juta untuk sediakan akses jalur lebar menerusi teknologi satelit.
  • Kerajaan akan perkenal Geran Pembangunan Ekosistem 5G bernilai RM50 juta.
  • Sebanyak RM25 juta diperuntukkan untuk dana geran padanan secara bidaan bagi galak lebih banyak projek perintis aplikasi digital.
  • Kerajaan bercadang tubuh 14 Pusat Peningkatan Digital Sehenti di semua negeri untuk mudahkan akses pembiayaan dan pembangunan kapasiti perniagaan.
  • Kerajaan perkenal konsep Tanggungjawab Sosial Digital (DSR) untuk tingkat keupayaan kerja masa depan dengan kemahiran digital.
  • Kerajaan Pakatan Harapan iktiraf potensi tinggi e-Sukan dan tingkat peruntukan sebanyak RM20 juta tahun depan.
  • Sebanyak RM200 juta disediakan untuk Bantuan Musim Tengkujuh kepada pekebun kecil Risda dan Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS).
  • Kerajaan peruntuk RM100 juta untuk Insentif Pengeluaran Getah pada 2020 bagi tingkat pendapatan pekebun kecil sebanyak RM810 juta disediakan untuk jaga kebajikan masyarakat FELDA termasuk RM250 juta bagi program tingkat pendapatan 11,600 peneroka dan RM300 juta bagi hapus kira faedah pinjaman peneroka.
  • Sebanyak RM738 juta disediakan untuk laksana pelbagai program jana pendapatan lebih 3,000 pekebun kecil dan 10,000 peserta FELCRA.
  • Peruntukan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani ditingkatkan kepada RM4.9 bilion pada 2020 untuk tingkat pendapatan pengusaha pertanian.
  • Elaun sara hidup nelayan akan ditingkatkan daripada RM200 sebulan kepada RM250 sebulan melibatkan peruntukan sebanyak RM152 juta.
  • Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM150 juta untuk program integrasi tanaman bagi bantu petani, nelayan, dan pekebun kecil.
  • Sebanyak RM30 juta diperuntukkan untuk penghasilan beras pulut di Pulau Langkawi yang akan beri manfaat kepada 1,200 petani.
  • Kerajaan tingkat peruntukan input padi sebanyak RM855 juta tahun depan di bawah Skim Baja Padi Kerajaan Persekutuan (SBPKP) dan Skim Insentif Pengeluaran Padi (SIPP) untuk tingkat hasil padi.
  • Sebanyak RM43 juta disediakan untuk pembangunan Industri Pertanian 4.0 bagi membangunkan baka yang berkualiti dan berproduktiviti tinggi.
  • Kerajaan akan memperuntukkan RM11 juta menerusi Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) untuk galakkan lebih ramai pelajar ke bidang STEM.
  • Kerajaan teruskan pemberian 50 peratus hasil cukai pelancongan kepada setiap kerajaan negeri bersempena Tahun Melawat Malaysia 2020 (VMY2020).
  • Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) diperuntukkan sebanyak RM1.1 bilion untuk jayakan VMY2020.
  • Kerajaan akan sumbang sebanyak RM100 juta untuk pembinaan sistem kereta kabel baharu ke Bukit Bendera.
  • Kerajaan akan anjur Tahun Pelancongan Kesihatan Malaysia 2020 untuk isi program VMY2020 bagi perkukuh kedudukan Malaysia sebagai destinasi pelancongan perubatan
  • Kerajaan akan melancarkan inisiatif #MalaysiaKerja (Malaysians@Work) untuk wujudkan peluang pekerjaan yang lebih baik kepada belia dan wanita.
  • Program #MalaysiaKerja dijangka akan wujudkan tambahan peluang pekerjaan sebanyak 350,000 untuk rakyat Malaysia dalam masa lima tahun.
  • Kerajaan akan tingkat peruntukan kepada RM30 juta untuk menyediakan lebih banyak lagi TASKA di bangunan kerajaan terutamanya di hospital dan sekolah untuk ringan bebanan ibu bapa.
  • Kerajaan kaji untuk tingkatkan tempoh cuti bersalin daripada 60 hari kepada 90 hari berkuat kuasa mulai tahun 2021.
  • Kerajaan bercadang untuk memanjangkan kelayakan bayaran lebih masa bagi golongan yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 kepada RM4,000 sebulan
  • Kerajaan bercadang tingkatkan gaji minimum kepada kadar RM1,200 sebulan hanya di wilayah bandar utama berkuat kuasa pada tahun 2020.
  • Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri oleh PERKESO akan diperluas bagi membolehkan caruman oleh 18 kumpulan yang bekerja sendiri mulai tahun 2020.
  • Program i-Suri ditambah baik dengan beri peluang suami sumbang dua daripada 11 peratus carumannya ke dalam akaun KWSP isteri.
  • Kerajaan akan tambah peruntukan penyelenggaraan dan naik taraf sekolah daripada RM652 juta tahun lalu kepada RM735 juta tahun depan.
  • Kerajaan memperuntukkan RM783 juta untuk baik pulih sekolah daif, terutamanya di Sabah dan Sarawak.
  • Sebanyak RM23 juta akan disediakan untuk memastikan sekolah kebangsaan mempunyai kemudahan mesra Orang Kelainan Upaya (OKU).
  • Kerajaan tingkat peruntukan kepada RM5.9 bilion bagi perkasa program TVET.
  • KWSP akan memperluaskan skop pengeluaran untuk biayai pendidikan di peringkat sijil.
  • Kerajaan memperuntukkan sejumlah RM1.3 bilion bagi institusi pendidikan di bawah MARA dan RM2 bilion bagi biayai pinjaman untuk 50,000 pelajar.
  • Kerajaan tingkat peruntukan pembangunan luar bandar kepada RM10.9 bilion dalam usaha rapatkan jurang pendapatan dengan bandar.
  • Kira-kira RM587 juta diperuntukkan untuk Projek Bekalan Air Luar Bandar dengan RM470 juta untuk Sabah dan Sarawak.
  • Sebanyak RM500 juta diperuntukkan untuk Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar yang bakal beri manfaat kepada lebih 30,000 orang dengan majoriti penerima tinggal di Sabah dan Sarawak.
  • Kerajaan peruntukkan RM1 bilion untuk pembangunan jalan luar bandar di seluruh Malaysia dengan tumpuan untuk bina jalan luar bandar di Sabah dan Sarawak.
  • Sabah dan Sarawak kekal jadi negeri penerima Perbelanjaan Pembangunan tertinggi dengan peruntukan masing-masing sebanyak RM5.2 bilion dan RM4.4 bilion.
  • Kerajaan akan tingkatkan subsidi dan bantuan sosial kepada RM24.2 bilion termasuk bantuan Kebajikan seperti Bantuan Sara Hidup (BSH) serta subsidi berkaitan bahan api
  • Kerajaan memperuntukkan RM5 bilion untuk BSH dan perluaskan skim kepada 1.1 juta individu bujang berumur lebih 40 tahun yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan.
  • OKU berumur 18 tahun dan ke atas dengan pendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan layak terima bayaran BSH.
  • Individu bujang berumur 40 tahun ke atas dan OKU layak terima RM300 dan secara automatik jadi penerima Skim Takaful MySalam secara percuma.
  • Kerajaan memperuntukkan RM80 juta untuk menaik taraf, baiki dan selenggara 67 pelbagai institusi di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).
  • Sejumlah RM25 juta diperuntukkan untuk urus, tadbir dan perluaskan program Food Bank ke seluruh negara
- BERNAMA
Kredit : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/10/616535/intipati-belanjawan-2020

Entah hari keberapa entah sansevieria a.k.a pokok lidah mertua mula berakar lepas letak dalam air tu. Tahu-tahu dah berakar. Hari ni hari ke 25 sansevieria Golden Hahnii berakar banyak dah rupanya. Tapi Sansevieria Trifasciata Prain dan Sansevieria Trifasciata Bantel’s Sensation/ White Sansevieria masih masih berakar halus kecil lagi. Pertumbuhan akar tu macam lambat sikit kot.


Bila dah berakar ni, bolehlah pindah tanam dalam tanah pula. Tapi macam sayang nak pindahkan masuk pasu sebab lebih mudah nak monitor pertumbuhan pokok kalau letak dalam balang kaca macam ni. Lagipun letak dalam air tak perlu risau nak siram bagai ikut masa dan kalau tinggal rumah lama pun tak ada masalah.

Cadang nak pindahkan dalam balang lain lah. Nak letak batu putih kecil-kecil tu sebagai ganti kepada tanah dan cuma letak air sikit je nanti. Sesuai sangat untuk dekorasi dalam rumah sebab pokok ni memerlukan penjagaan yang minimum. Untuk dekorasi tu Fiza nak tiruvasi idea dalam video di bawah ni. Dok cari idea yang sesuai untuk pokok lidah mertua ni.


Biasa kalau kat kampung ni, aktiviti petang-petang tolong mak siram bunga. Takpun sapu sampah. Tak sabar nak balik kampung, nak ambil lagi pokok lidah mak mertua di rumah mak sendiri. Kat rumah mak pokok ni bersepah je hidup. Kita yang kat bandar ni nak beli sepasu pun boleh tahan juga harganya kan. Ikut hobi masing-masing. Ada orang suka bunga, ada orang suka makanan. Macam tu lah. Maisng-masing ada minat. Teruskan...


Malaysia is hot and humid all year round, with temperatures generally being between 26 to 32 degrees celcius. If you live in the city and drive to commute to your work place, you would probably spend an average of 2 to 3 hours every day in your car. The heat and glare of the sun on most days makes us squint our eyes and increases our exposure to harmful UV rays. And therefore, vehicle window tinting has become the way to go for most of us. 

Window tinting helps prevent the sun from shining right into our cars, and our eyes! And it also filters out the heat from our hot, sunny weather, and with security tint, it gives us privacy and protection for both our car interiors and our valuables in the car. With that said, there are many car tinting companies available in the market and here is a list of some of the best car tinting companies in Malaysia with a comparison of some of their products and services to help you pick the best for your car tinting needs. 

#1 Most Recommended Company: Coolshield Car Tinting Specialist 

Coolshield Car Tinting Specialist is a company that is conveniently located in Kelana Jaya, in the heart of the Klang Valley, and offers great deals in vehicle window tinting solutions. The Coolshield brand of window-tinting has been a popular choice of tinting film for decades around the world, and it was brought into Malaysia in 2012. And since then, Coolshield has had over 17000 satisfied customers in their records. 

Coolshield’s window-tinting films are manufactured based on United States of America and Japanese technology, and their products are of the highest quality. They are manufactured with in accordance with cutting-edge research and development of the latest technology. Apart from the quality of the tinting films, Coolshield has a Concept Centre that staffs professional, experienced and dedicated specialists who give excellent recommendations based on your tinting needs. The Concept Centre also provides space for waiting equipped with hot beverages and Home Theatre and Karaoke rooms while you wait during the installation of your car’s window tints. 

For peace of mind, all of Coolshield’s products come with a 5-year warranty for products and after-sales service needs. Based on customer’s reviews, Coolshield has excellent reviews for both their products and services thus far, and is the best we have heard of among other brands. 

Contact Coolshield Car Tinting Specialist 
Phone: 012-904 6008 
Address: No 1, Jalan SS 5B / 4, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia. 


#2 Raytech International Windows Film

Raytech is one of the top car tinting companies that pop up when you google car tinting in Malaysia. Though the company is quite new in Malaysia, they have been expanding the number of branches in Malaysia, especially the Klang Valley lately. Raytech’s principle of “Quality Comes First” assures customers that the quality of their window tinting films are comparable and also competitive with other leading brands in the market. They offer both solar and security tinting films for vehicles, and paint protection film as well. 

All Raytech window tinting films are made in the United States of America, and are designed to offer high quality performance including heat rejection, glare reduction, UV protection and also security against high impacts with its shock absorbing qualities. They are competitive in their research technology and strive to improve on the quality of their products. Customer reviews for Raytech Films have also given good comments for their products and excellent workmanship. The reviews have also given praise to the specialists for recommendations for the individual needs. Raytech also offers a 7-year warranty on cracking, peeling, bubbling, staining and hazing. 

Raytech may not offer the lowest prices for their products, but they emphasize on their principle to give quality instead of just low prices. 

#3 Winshield 

Winshield is a window tinting specialist that was established in Petaling Jaya in 2010. It has expanded to 8 outlets across Malaysia now with opportunities for franchise and dealerships. They are one of Malaysia’s authorized distributors of the American Standard Window Film (ASWF) and the Threebond glass coating for paint protection for your vehicle. Winshield boasts of professionally trained and skilled tinting technicians who are able to help you with the individual needs of your car. 

Winshield’s tinting films are directly imported from the United States of America from Erickson International, a leading name in the tinting industry. It is the official manufacturer of the American Standard Window Film (ASWF), and they invest in extensive research and development works to produce the highest quality tinting film in the industry. Winshield promises up to 99% UV rejection with their superior window tinting films and up to 10 years warranty on selected products. They also provide JPJ compliant films that are available upon request. 

At Winshield, they work towards providing reasonably priced products and services without compromising on the quality to guarantee customer satisfaction, who are also ready to follow up on all after-sales service needs. 

#4 V-Kool™ Malaysia (Now, NVK Interior Sdn Bhd) 

V-Kool™ Malaysia, now known as NVK Interior (M) Sdn Bhd, was established in 1993 and has just celebrated 25 years of providing Malaysians with quality window films in the automotive and architectural industries. They are the sole distributor for V-KOOL™ and Solar Gard™ products in Malaysia to date. NVK Interior has 4 main branches in the Klang Valley and Johor Bahru, but also market their products through other tinting shops. 

V-Kool™’s manufacturers are in the United States of America and Germany, and is built upon research from Massachusetts Institute of Technology (MIT) in the 1970s. They take pride in their advanced technology to provide both solar control and high visible light transmission, instead of just tint to make the car windows darker. V-KOOL™ films have a 5-year comprehensive warranty that covers against defects such as bubbling, discolouration, peeling, and cracking. This gives the consumer assurance when they choose V-Kool™ films for their car window-tinting needs. 

V-Kool™’s prices may not be as competitive as other brands are, but their products have been around in Malaysia for 25 years, delivering quality to their customers. 

#5 Ecotint 

Ecotint (M) Sdn Bhd is also one of Malaysia’s major window films importer and installer. They have been in the industry since 2000, and started out in Taipan Business Centre, USJ Subang Jaya. They have since expanded and now have 14 branches all over Malaysia in over 8 states. They have established themselves with their tagline “Your Smarter Window Film”, which claims an eco-friendly technology in their research and manufacturing efforts. 

Ecotint uses RayBarrier, a brand that was developed and is manufactured in Japan and states that their window tinting films are the only window films that provides protection with both SPF and PA++ guards. Online customer reviews have good reviews about their window tinting film products, but some have complained of dots on their windscreen after the installation, but, with a good follow up in their after-sales services, Ecotint re-applied the film for the customers without any charges, as they give a 10-year warranty on their products. 

Ecotint is not just popular in Malaysia but it also has a substantial international market in South East Asia, which gives assurance to its customers on their quality. 

Summary

Apart from these companies that are listed above, there are many more car-tinting companies available on the market in Malaysia. Some carry international brands of tinting film as above, but, others are also house brands, which will claim to be just as compatible as the more well known brands. Do some research online and read through reviews for these companies and the brands of window tinting films that they offer before making a decision. If you can, go and chat with a couple of window film specialists for more information on what you are looking for, and what products would be best for your vehicle needs. 

Here are some of the terms involved in car window tinting that you should know as you search and decide on which car tinting company to go for. 

Visible Light Transmission (VLT) percentage: The percentage of total visible light that is able to pass through the filmed glass. The lower the percentage, the darker the tint and the lower the visible light transmitted. Do check the Road Transport Department’s (JPJ) regulations for approved car-window tinting VLT percentages. 

Ultraviolet Rejection (UV): It is the quantity of ultraviolet (UV) energy that is blocked from transmitting through the glass. 

Complete Solar Energy Rejected (TSER): The percent of solar energy (heat) rejected by the window film. The higher the percentage, the more solar energy (heat) is rejected. 

Visible Light Reflectance (VLR): The percent of total visible light that is reflected by the window film. The lower the percentage, the less visible light gets reflected. 

Safety Film: Window tinting film that protects your windows against high impact contact, measured in Mils. The higher the Mil, the thicker the film, but it is not advisable to take more than 6Mil in measurements, because your power window will not work. 

Solar Film: Window tinting film that shields your car against the sun’s glare, heat and UV rays. 

Don’t just settle for the cheapest tinting promotions that you come across as it could cost you more in the long run. Be aware of the reputations of the tinting companies, and also the brands, and try to get a good deal for a car window tinting package. During festive seasons, tinting companies could offer some free car accessories for promotions, look out for them. And lastly, ALWAYS ask for a warranty card for your rights and privilege when you are investing in vehicle tinting.

Wow! Finally instagram pun dah bertukar versi dark mode you all! Baru je lancar iOS 13 dengan feature dark mode haritu. Semalam Fiza buka instagram terkejut juga tiba-tiba instagram dah bertukar versi dark mode. Automatik agaknya lah. Instagram versi dark mode diperkenalkan untuk iOS 13 dan juga android 10. Apelagi kau orang, cepat update!


Rasa sangat berbeza dan memang berbeza dengan dark mode ni. Lagi mesra alam dengan mata yang memang tak boleh tengok handphone terang sangat walaupun suka warna putih lebih. Jomlah kita bertukar ke versi dark mode pula. By the way, jom support ig Fiza @azhafizah.mdnor and dm Fiza kalau dah follow. Kalau tak dm, keluar notification takut terlepas pandang untuk Fiza follow semula.

Cara Tukar Instagram Dark Mode

iOS
To enable dark mode on your iPhone, go to Settings, then Display and Brightness and select Dark. There's also a toggle to enable Automatic mode in which your iPhone will change to dark mode at night and go back to light mode during the day.
Android
To enable dark mode on your Android device, go to Settings, then Display, then Advanced and then select Dark from the Device theme menu.
credit :www.engadget.com

Okay tak instagram dark mode? Fiza suka dark mode tapi suka juga light mode. Entah! Tak tahu nak pilih sebenarnya. Twitter dah lama ada versi dark mode tapi Fiza tak dark mode kan dia sebab nak screen shot lebih suka white background. Tapi instagram dark mode Fiza suka je. Dark mode juga boleh kurangkan penggunaan tenaga bateri dengan paparan yang lebih gelap. Salah satu kelebihannya lah.

Kita tengok sejauh mana keberkesanan tu. Faham-faham lah bateri iPhone macamana lajunya sedut tenaga bateri. iOS 13 masih ada bug dan masih ada masalah dengan keyboard. Bertabahlah kalau dah update tu.

Pernah dengar tak lagu goyang 'salah apa aku'? Bukan apa salah syinta ye! Lagu salah apa aku ni popular dekat aplikasi tik tok tu. Nak ber tik tok memang tak lah tapi selalu keluar lah video tik tok kat wall instagram tu ha sebab ramai juga artis yang buat. Sekali dengar, nak dengar lagi. eh! Terasuk sungguh lagu apa salah aku ni. Sebenarnya lagu tu dah lama dah dan dinyanyikan oleh band Indonesia Ilir7 cuma lagu dalam aplikasi tik tok tu di remix kan menjadi macam catchy sikit.

"Entah apa yang merasukimu
Hingga kau tega mengkhianatiku
Yang tulus mencintaimu"
Tang chorus tu lah yang membuatkan lagu ni macam 'hook song' sebab dia punya lirik berulang-rulang dan melekat masuk telinga macam tu. Cuba dengar sikit, mesti rasa macam best la untuk fun mood. Lagu ni dijadikan lagu untuk dance zumba pun fun okay! Terjumpa video ni macam menarik buat exercise di rumah (kalau rajin).


Macam-macam keywords kalau orang cari lagu ni dekat internet. Lagu bunyi burung gagak lah, entah apa yang merasukimu dan cari daripada lirik pun ada. Guna keywords apa pun mesti jumpa kan. Yang burung gagak tu sebab pernah viral satu video seorang perempuan buat bunyi burung gagak dalam lagu ni dengan seorang lelaki nyanyi sambil main gitar.


Aku percaya kamu
Tapi lagi-lagi kau bohongiku
Kau telah tipu aku

Aku menyayangimu
Tapi lagi-lagi kau sakitiku
Kau telah khianatiku

Tak pernah ku sangka kau telah berubah
Kau membagi cinta dengan dirinya
Aku yang terluka, sungguh aku kecewa

Entah apa yang merasukimu
Hingga kau tega mengkhianatiku
Yang tulus mencintaimu

Salah apa diriku padamu
Hingga kau tega menyakiti aku
Kau sia-siakan cintaku

Aku menyayangimu
Tapi lagi-lagi kau sakitiku
Kau telah khianatiku

Tak pernah ku sangka kau telah berubah
Kau membagi cinta dengan dirinya
Aku yang terluka, sungguh aku kecewa

Entah apa yang merasukimu
Hingga kau tega mengkhianatiku
Yang tulus mencintaimu

Salah apa diriku padamu
Hingga kau tega menyakiti aku
Kau sia-siakan cintaku

Entah apa…

Agaknya kalau ber tik tok memang terasuk sungguh lah dengan lagu -lagu tik tok tu ye. Mujur tak ber tik tok. Hiburan generasi zaman sekarang ni macam-macam. Jangan salah guna sudahlah ye. Berhibur berpada-pada dan jangan salah guna.


Orang Malaysia memang obses nak memiliki kulit putih. Kulit putih melepak dah jadi trend di Malaysia ni dengan lambakan produk putih yang begitu banyak. Sebagai pengguna kena bijak memilih produk yang yang betul, selamat dan sesuai dengan kulit. Bagi kau orang yang nak memutihkan kulit muka dengan cara yang berkesan, boleh rawat kulit dengan pakai ID.AZ Derm Dermastic BRIGHT-FIT MASK.


ID.AZ Derm Dermastic BRIGHT-FIT MASK@ ID.AZ Brightening Facial Mask 

Premium sheet mask yang khusus untuk mencerahkan kulit muka dengan lebih berkesan dan cepat selepas pemakaian. Mengandungi pearl extract, ortulaca oleracea extract dan berry complex yang membantu mencerahkan tona kulit menjadi lebih cerah. Kulit jadi lebih cerah bukan hanya luaran tapi cerah dari dalam. Dalam masa yang sama, kulit jadi lebih segar dengan kesan pencerahan yang terbaik selepas mask ditanggalkan.

Cara Pakai

1. Cuci muka dan pakai toner.
2. Koyakkan pek sheet mask dan tanggalkan film liner.
3. Adjust sheet mask mengikut kesesuaian dan keselesaan bentuk muka.
4. Biarkan dalam masa 10 minit 20 minit. Jangan tunggu sampai kering sebab nanti serum tu akan menarik semula pada sheet mask.


5. Tanggalkan sheet mask dan tepuk tepuk perlahan untuk membolehkan lebihan serum menyerap ke dalam kulit muka sepenuhnya.

Hasilnya memang letop! Kulit muka rasa segar gila dan kulit pun cerah setona sekata dari tona asalnya. Paling best pakai yang bright ni dia tak melekit sebab texture serum tu lebih cair dan mudah menyerap. Super best lah! Boleh acah-acah feeling buat rawatan muka di spa tapi buat di rumah je.


Sheet mask ni boleh pakai bila-bila masa suka dan ikut kesesuaian. Kalau kulit kau orang sunburn, ID.AZ Derm Dermastic BRIGHT-FIT MASK sesuai untuk merawat kulit muka dan mencerahkan kulit kau orang tu. Selain tu, jenis kulit kusam atau pucat boleh juga gunakan bright sheet mask ni untuk nampak lebih cerah, sihat dan lebih segar.

Serum yang terkandung dalam bright sheet mask ni dia lain sikit. Warna putih cair seperti putih susu adalah ekstrak mutiara yang berfungsi untuk mencerahkan kulit. Tak sama macam serum yang pernah Fiza pakai sebelum ni. Kalau perasan, sheet mask ni macam oversaiz. Bolehlah Jadi, dia akan cerah sekata satu muka penuh macam tu.


ID.AZ Derm Dermastic BRIGHT-FIT MASK sesuai untuk semua jenis kulit. Untuk kulit kering, Fiza dah cuba ID.AZ Derm Dermastic WATER-FIT MASK dan nak kulit muka glowing dan lebih tegang, Fiza gunakan ID.AZ Derm Dermastic GOLDEN-FIT MASK. Cukup 3 variasi ID.AZ Derm Fit Mask yang Fiza dah cuba. Semua suka!

Harga dan Pembelian

RM12.90 | 23g
Boleh dapatkan di mana-mana cawangan Watsons yang terpilih atau beli secara online melalui website atau media sosial di bawah.


Hari ni nampak cuaca macam panas sikit bila nak ke tengahari tu. Lately cuaca tak menentu kejap mendung nak hujan kejap mendung je tak hujan. Harini terasa bahang sikit dalam rumah. Mungkin sebab nak hujan kot. Kalau hujan lagilah best sejuk. Nak buat kerja pun lebih fokus dan selesa. Jimat elektrik juga tak payah buka air-cond. Bila cuaca panas ni turut bagi kesan yang buruk pada tumbuh-tumbuhan. 

Banyak hasil usaha tanaman tak menjadi bila tiba musim panas musim kemarau ni. Begitulah juga kalau Fiza tanam apa kat rumah dalam tanah (pasu) memang tak pernah nak hidup. Nak hidup pun ambil masa dan jenis pokok yang senang hidup je mampu bertahan sampai sekarang. Sebab tu lah Fiza sangat obses dengan tanaman kaedah hydroponik ni. Cara paling mudah dan mudah nak pantau.

Day #6 Kangkung

Kebetulan haritu beli kangkung segar. Pertama kali beli kangkung segar sebab beli waktu pagi. Biasa beli petang sikit dapat sayur yang tak berapa nak segar. Dah siap potong, tengok akar kangkung ni macam terfikir nak letak dalam air. Selang 2-3 hari pucuk baru dah mula tumbuh (gambar di atas hari ke-6). Excited tengok kangkung dah berpucuk baru. Setiap hari siram air dan ganti bila perlu. Check juga kalau ada nyamuk bertelur sebab bekas tak tutup. 

Saja suka-suka sebenarnya nak buat eksperimen pertumbuhan kangkung secara hydroponik ni walaupun bukan tanam daripada biji benih. Rasa seronok tengok pembesaran pokok macam tu. Ni nak tunggu besar boleh makan tak tahu lah macamana rupanya. Harap-harap hidup membesar sihat lah. Ada juga beberapa batang kangkung yang lecur dan mula mati. Kena pantau dan buang mana yang mati tu lah. 

Kalau rumah kat bandar ni jenis tanah luas memang Fiza bercucuk tanam je lah kerja nya. Tapi nak buat macamana jenis rumah kat bandar ni laman rumah pun dah tutup simen. Kena tanam dalam pasu je la kaedahnya. Takpun, cara macam ni je la letak dalam air. Mudah!

Update : 9 Oct 2019, 6:02 terpaksa buang kangkung ni sebab air dia busuk disebabkan banyak batang yang mati dan busuk. So tamat riwayat kangkung ni. 

Alkisahnya bermula hari rabu lepas, ada seseorang message (A bukan nama sebenar)Fiza kat facebook dengan gambar lesen Fiza yang telah dikaburkan muka dan maklumat lain kecuali nama. Seingat fiza gambar tu Fiza upload di instagram, facebook dan blog lepas renew lesen. Tak ingat tahun bila. No kad pengenalan dan beberapa maklumat penting memang Fiza dah kaburkan awal-awal. Cuma nama dan muka je Fiza tak kaburkan dan Fiza ada letak watermark. 

Sebab nama Fiza jelas tertera dalam gambar tu, so A bukan nama sebenar cari di facebook untuk kepastian dan tanya "pernah buat lesen terbang ke?" Gambar tu dia dapat melalui whatsapp dari perkhidmatan lesen yang menggunakan gambar lesen Fiza sebagai feedback/testimoni untuk bisnes mereka. Kira konon-konon legit lah macam tu.

Perghhh berderau jantung ni ha laju berdegup laju, adrenalin sampai ke tahap berapa pun tak tau. Rasa geram rasa marah rasa kesal dan semua rasa ada! Penat-penat dan susah payah ambil lesen dengan ujian semua bagai, dia boleh guna gambar lesen kita buat feedback untuk lesen terbang pulak. Ini tak boleh jadi ni. Tiba-tiba nak bertukar jadi singa.


Fiza blank kejap, tak tahu nak buat apa! Tak pasal je gambar lesen dibuat feedback untuk service lesen terbang mereka. Selepas bertenang dan kumpul maklumat penting, bincang dengan husband apa yang perlu dibuat. Disebabkan ianya berkaitan dengan data peribadi, jadi buat report dekat Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) secara online.

Kena daftar dulu buat akaun dan baru buat report. Harap-harap kes ni dapat diselesaikan secepat mungkin. Buat masa ni kena tunggu sebab report baru terima dan status masih dalam siasatan. Apa yang Fiza nak kongsi kat sini, kau orang kena hati-hati kalau share gambar di laman sosial ye. Details macam maklumat nombor kad pengenalan tu jangan sesekali dedahkan. Sedangkan gambar lesen Fiza yang dah kaburkan pun orang boleh guna untuk tujuan penipuan apatah lagi yang tak dikaburkan lansung.

Timbul rasa menyesal dan tak sangka jadi macam ni. Orang kalau nak buat jahat dia tak kira sapa dah kan. Terus Fiza delete gambar tu dan lepas ni tak akan upload dah gambar yang ada data peribadi. Fiza syak perkhidmatan lesen ni adalah scam sebab mana mungkin ambil lesen tanpa ujian. Merepek apa entah! Tunggulah pembalasannya nanti dan beringat sikit jangan sesuka hati guna data orang untuk menipu orang.

Mujur juga A bukan nama sebenar tu message Fiza dan beritahu. Kalau tak, sampai bila-bila dia guna untuk menipu. Gambar lain pun ada juga kan orang guna untuk buat jahat. Kita tak tahu dan tak menjangka akan berlaku. Cuma kena berhati-hati je lah sebab tu Fiza kurang upload gambar selfie melainkan gambar dengan produk untuk review. Dalam media sosial penuh dengan gambar produk, gambar permandangan dan gambar makanan je lah nampaknya.

Kadang ada juga gambar testimoni kita review produk, seller lain jual produk yang sama guna untuk testimoni dia pula. Yang tu memang tak patut lah. Apapun nak berniaga kenalah jujur dan tak menipu orang. Semoga kes ni selesai dengan cepat. Aaminn...

Sesekali rasa rawatan skincare mahal ni memang best. Kenapa Fiza panggil mahal sebab GOLDEN tu pun dah menunjukkan 'mahal dan mewah' begitu. Entri sebelum ni Fiza dah kongsikan ID.AZ Derm Dermastic WATER, so entri ni Fiza nak kongsikan ID.AZ Derm Dermastic GOLDEN-FIT MASK pula. Premium sheet mask tapi yang golden ni super duper premium pada Fiza. Sangat berbeza daripada mask yang Fiza pernah cuba.


ID.AZ Derm Dermastic GOLDEN-FIT MASK @ ID.AZ Nutrition Facial Mask Facial Mask

Ianya sejenis hydro gel gold sheet mask yang mengandungi 99% emas sebenar yang memberikan nutrisi terbaik kepada kulit ibarat penjagaan kulit mewah. Bahan-bahan lain seperti madu, royal jelly, propolis, red ginseng, collagen, ceramide, aloe dan panthenol juga terkandung dalam golden-fit mask. Kalau nak tahu, golden fit-mask ni adalah rawatan yang paling popular di ID Dermatology. Kemewahan nutrisi golden fit-mask setanding dengan rawatan popular dermatologi.

Cara Pakai

1. Cuci muka dan pakai toner.
2. Koyakkan pek sheet mask dan tanggalkan plastik.
3. Pakai hydro gel golden mask pada mula dan adjust ikut kesesuaian muka.
4. Biarkan selama 10-20 minit, kemudian tanggalkan dan tepuk tepuk muka perlahan sehingga serum mask menyerap ke dalam kulit.

Kelebihan ID.AZ Derm Dermastic  GOLDEN FIT-MASK

Emas bukan je digunakan sebagai hiasan tapi emas semakin popular digunakan didalam bidang kecantikan. Rawatan emas memang agak mahal kosnya selari dengan namanya lah kan. Agak-agak kalau buat rawatan di spa entah berapa lah kosnya ya?. 

Tak payah susah-susah keluar, buat rawatan di rumah pun boleh dengan adanya golden fit-mask ni. Benda boleh buat kat rumah buat apa susah-susah keluar kan. Jimat duit, jimat tenaga dan jimat masa. Semestinya sangat selesa dan tenang berehat dirumah dengan memakai ID.AZ Derm Dermastic GOLDEN-FIT MASK ni.

  • Hydro Gel Gold Jenis Melekap. Selesa pakai!

First time Fiza cuba mask jenis hydro gel dan didatangkan dalam 2 bentuk saiz untuk bahagian atas dan bawah muka. Rasa macam lebih mudah pakai mask macam ni. Paling best mask ni jenis melekap pada muka dan rasa selesa tanpa risau tertanggal masa pakai tu. Cuma masa keluarkan tu kena berhati-hati pegang sebab dia lembut takut terkoyak. Bila dah pakai pada muka. wow! lembut dan best ya amat.


  • Kulit Lebih Cerah dan Berkilau

Dengan penggunaan emas sebagai bahan utamanya, ia dapat mencerahkan kulit muka dengan lebih berkesan. Bukan setakat cerah tapi cerah yang berkilau macam kilauan emas gitu. Sumpah! Suka rasa glowing kulit tu berbeza dengan sebelum pakai mask ni. Tengoklah naked face tu memang nampak segala cela kulit. Selepas tu barulah rasa berseri sikit.

  • Kulit lebih Tegang 

Penggunaan hydro gel golden ni lebih melekat pada kulit dan mampu menarik kulit menjadi lebih tegang sekaligus dapat kurangkan kesan garis halus. Almaklumlah, bila umur semakin meningkat garis halus garis kasar dah mula muncul dah. Stress betul! Mujur ada ID.AZ Derm DEmastic golden fit-mask ni, boleh juga kurangkan garis halus yang ada.


  • Bau Manis Madu

Disebabkan Fiza suka dengan madu. Suka letak madu dalam air masak dan suka cicah roti kosong dengan madu. So Fiza suka gila dengan bau mask ni. Rasa bau manis madu tu sangat best dan selesa untuk dihidu dalam masa 10-20 minit pakai mask ni.

Sesuai untuk...

ID.AZ Derm Dermastic  GOLDEN FIT-MASK untuk mereka yang memerlukan nutrisi untuk kulit yang bermasalah seperti kulit kering, kasar dan tona tak sekata. Dalam masa yang sama dapat mencerahkan dan menegangkan kulit muka. Rawatan skincare yang sangat istimewa acah-acah buat rawatan muka yang mewah dirumah je okay!

Harga dan Pembelian

RM19.90 | 23g
Boleh dapatkan di mana-mana cawangan Watsons yang terpilih atau beli secara online melalui link di bawah.


Orange-Clove Pomander ball salah satu dekorasi tradisi untuk sambutan Hari Natal yang digantung pada pokok krimas ataupun beberapa tempat di dalam rumah. Kalau kau orang google, boleh tengok bermacam-macam dekorasi orange pomander ball dengan bunga cengkih (clove). Sebenarnya orange-clove ni bukan je untuk dekorasi tapi menghasilkan aroma yang segar untuk ruang dalam rumah. Boleh lah cover bau hapak dan bau yang tak best dalam rumah tu.

Minyak bunga cengkih yang menyerap dalam buah orange akan memberikan aroma bau yang wangi dan segar. Biasa bunga cengkih ni kita guna masa sakit gigi. Ikut petua orang lama lah. Sebab apa? Sebab bunga cengkih ni mengandungi antiseptik, antibakteria dan penyegar nafas. Bab sakit gigi tu Fiza tak pernah cuba sebab kalau sakit gigi terus pergi klinik je. Sakit gigi memang tak boleh bawa bincang. 

credit image :azurestandard.com

Aroma 'spicy fragnance' boleh meransang mood kita lebih ceria dan relaks lah macam tu. Bau wangi siapa yang tak suka kan? Bau bauan aroma semulajadi ni memang best bau dia tanpa bahan kimia dan selamat. Persoalannya, tak busuk ke buah orange tu? Tak! Fiza dah kaji awal-awal dah sebab macam best untuk dicuba. Bila buah orange tu kering, akan keluarkan bau yang lebih best. Okay, baik! Memang boleh cuba ni. Nak cuba tapi tak tahu nak buat macamana, boleh ikut tutorial orange-clove pomander ball bawah ni.

credit image : homemade-gifts-made-easy.com
Cara nak buat orange-clove pomander ball ni sangat mudah. Yang penting sediakan bahan-bahan utama tu, buah orange dan bunga cengkih. Untuk cucuk lubang pada buah, kau orang boleh guna pencungkil gigi (toothpicks) yang belum digunakan. Jangan guna yang dah pakai pula ye. Selain riben, kau orang boleh guna dawai untuk menggantung. Ikut kreativiti masing-masing lah.


Buat sementara nak beli orange ni, Fiza cuba guna limau nipis lah dulu letak kat dapur. Bunga cengkih pun tak berapa nak ada ni. Guna mana yang ada dulu sementara nak tunggu orange dengan bunga cengkih yang banyak. Boleh juga guna buat halau lalat ni. Lalat kan anti dengan bunga cengkih. Berfungsi sungguh la pomander ball ni, bukan dekorasi semata-mata. Jom kita buat orange-clove pomander ball dan sedut bau sedap hari-hari.

Hai semua! Kau orang pernah tak alami kulit muka kering ataupun sangat kering. Ataupun memang kulit muka jenis kering? Bila kulit kering ni mulalah kulit mengelupas dan lepas tu akan rosakkan kulit. Kadang tu bukan jenis kulit kering pun, tapi disebabkan cuaca juga boleh sebabkan kulit jadi kering. Dengan memakai sheet mask, boleh mengekalkan kelembapan kulit muka dengan lebih berkesan.


ID.AZ Derm Dermastic WATER-FIT MASK sejenis premium sheet mask yang terbaik untuk mengekalkan kelembapan kulit muka. Teruja nak kongsikan tentang produk ni sebab Fiza berpeluang mencuba jenama produk ni buat pertama kalinya. Terima kasih mamasan Tammy via The Butterfly Project Malaysia. Bagi kau orang yang tak pernah dengar tentang jenama atau produk ni, boleh baca sampai habis okay.

ID.AZ

Produk ID.AZ dihasilkan di sebuah hospital kecantikan yang terbaik di Korea yang lebih dikenali dengan 'Asia Beauty Care' dan diberi nama ID Hospital. AZ pula maksudnya merangkumi semuanya bermula dari A sampai Z. ID Hospital memang pakar dalam bab kecantikan kulit dan jenama ID.AZ salah satu jenama yang popular di Korea.

3 Variasi ID.AZ Dermastic Facial Fit-Mask

Sebelum ni Fiza pernah nampak ID.AZ telah keluarkan ID.AZ Dermastic clay mask dan kemudian keluarkan ID.AZ Dermastic Fit Mask ni. Dikeluarkan dalam 3 variasi iaitu ID.AZ Dermastic WATER-Fit Mask, ID.AZ Dermastic BRIGHT-Fit Mask dan ID.AZ Dermastic GOLDEN-Fit Mask. Untuk bright dan golden Fiza akan review kemudian ye.

ID.AZ Dermastic Water Fit-Mask @ ID.AZ Derm Hydrating Facial Mask

Water-fit mask atau Hydrating Facial Mask adalah sejenis premium sheet mask yang paling terbaik untuk melembapkan kulit muka dengan teknologi yang diperkenalkan oleh ID. Bahan-bahan utama yang digunakan adalah seperti seawater, hydrolyzed collagen , sodium hyaluronine, betaine, alantoin dan banyak lagi. Kesemua bahan ini boleh disemak pada packaging sheet mask yang ada dwibahasa.



Cara Pakai ID.AZ Dermastic Water Fit-Mask 

1. Koyakkan pek sheet mask.


2. Keluarkan mask dan tanggalkan film liner yang macam jaring tu


3. Pakai sheet mask pada muka. adjust lah lubang mata, hidung dan mulut tu supaya sheet mask betul-betul padan dengan muka.


4. Biarkan selama 10 minit. Tanggalkan mask dan tepuk-tepuk perlahan sehingga serum mask menyerap ke dalam kulit.


Masa yang Terbaik Pakai Mask

Nak pakai sheet mask kena pastikan cuci muka terlebih dahulu dan kemudian pakai toner. Selepas pakai toner barulah pakai sheet mask. Kalau tak cuci muka dulu, macamana serum nak menyerap ke dalam kulit. Sia-sia je pakai nanti. Pakai siang atau malam? Dua-dua boleh dengan syarat kena bersihkan muka sebelum pakai okay.

Keistimewaan ID.AZ Dermastic Water Fit-Mask

  • Mask Sesuai Dengan Muka

Sheet mask ni tak tebal dan tak nipis. Skinny fit! Betul-betul melekap dan padan dengan bentuk muka. Potongan saiz lubang mata, hidung dan mulut tepat pada tempatnya. Jadi, bila pakai water-fit mask ni sangat selesa selama 10 minit tu. 


  • Kelembapan Berganda

Seperti yang dilabelkan, water fit-mask ni adalah aura water sheet mask yang membuatkan kelembapan berganda pada kulit muka secara mendalam. Sumpah rasa kulit muka lebih super lembap dan lembut selepas pemakaian water fit-mask walaupun hanya 10 minit. Bila kita pakai sheet mask ni sebenarnya salah satu cara untuk kekalkan kelembapan kulit dengan lebih berkesan. 

Sebelum pakai, kulit Fiza tak kering sangat sebenarnya sebab jenis kulit combination tapi ada beberapa bahagian agak kering macam tepi mulut cuma tak ketara sangat nampaknya. Tapi bila ada masanya memang kering ya amat dan kulit mengelupas kalau tak pakai pelembap. 


Selepas pakai water-fit mask memang terasa kulit lembap, lembut dan kulit rasa lebih fresh walaupun dalam gambar macam tak ada beza. Skin moisture tester tak ada pula untuk measure kelembapan. Jadilah ada gambar macam ni pun. Tapi serius lembap okay!

  • Mudah Menyerap Ke Dalam Kulit

Bila pakai sheet mask tu, serum yang ada pada sheet mask tu tak boleh lari kemana dah. Bila muka dah ditutupi dengan mask, serum akan terus menyerap secara mendalam ke dalam kulit. Lebihan serum selepas mask dibuka pun bila ditepuk tepuk/pat pada kulit muka, serum akan menyerap dengan lebih cepat. 

  • Tidak Melekit

Water fit-mask salah satu sheet mask yang mempunyai serum yang tidak melekit pada kulit sebab serum ni jenis cepat menyerap dalam kulit dalam tempoh yang singkat. Kiranya cepat kering lah untuk senang faham. Barulah rasa selesa kulit muka. Kalau jenis melekit akan rasa agak tak selesa dan rasa nak cuci muka je. Tapi sayang kot sebab kulit muka dah lembap. Kalau basuh jadi kering pula kulit muka.

  • Menenangkan 

Selain memberikan kelembapan yang terbaik dengan bahan-bahan yang terbaik., ia juga akan memberikan kesan ketenangan pada kulit yang mengalami tekanan disebabkan kekeringan. Dengan pemakaian water-fit mask membuatkan kulit lebih rasa reda dan selesa macam tu. Lebih tepat lagi, calming effect at once. Sebab tu bila pakai mask ni ala-ala berada di spa macam masa untuk bertenang dan berehat.

Sangat Sesuai Untuk...

Bagi kau orang yang ada masalah kulit kering yang teruk dan melampau tu, Fiza recommend sangat cuba guna ID.AZ Derm Dermastic WATER-FIT MASK ni. Dan kalau kau orang masih belum jumpa moisturizer terbaik, pun boleh cuba premium sheet mask ni. Kulit bukan je lembap tau. Lembap berkilau!

Harga dan Pembelian

Disebabkan ianya premium, harga untuk 1 pack 23g premium sheet mask ID.AZ Derm Dermastic WATER-FIT MASK ni adalah RM12.90 sahaja. Kau orang boleh dapatkan di mana-mana cawangan Watsons yang terpilih. Atau hubungi melalui website dan media sosial di bawah :


Disebabkan Oden pernah viral suatu ketika dulu dan ramai juga yang mencuba buat resepi ala Oden Family Mart tu. Fiza pun tak ketinggalan mencuba juga buat Oden walaupun tak pernah rasa Oden Family Mart. Main buat je tapi entah sama entah tidak rasa dengan Family Mart punya tu tak tahulah. Sejak Family Mart Mart dah buka cawangan dekat Seremban ni hati girang bukan kepalang dengan harapan dapat rasa Oden original Family Mart.

Fuhhh, hari pertama buka of course lah sesak ramai orang. Okay puan Fiza sabar kejap! Sehari dua hari, seminggu membawa ke bulan dan hari semalam lah baru Fiza sempat jejak Family Mart buat kedua kalinya. First time masuk haritu nak beli Oden tapi belum siap. Rezeki dapat merasa aiskrim matcha je lah. Alhamdulillah. Suka bukan main rezeki dapat merasa Oden.


Macam biasalah, kalau pertama kali nak order tu memang blur. Macamana nak order ni? Mujur tak ada orang masa tu, tinggal kami orang je lah. Terkial-kial nak order pun tak ada orang nak bising. Kalau tengah beratur panjang, mahu bising orang belakang tunggu kamiorang order. Tak tahu nak order, rujuk je gambar yang dah disediakan depan kaunter order Oden tu. Pertama kali nak order memang slow sikitlah tak tahu nak pilih yang mana sebenarnya.


Mula-mula pilih set samada nak udon atau tak. Lepas tu barulah pilih isi nak letak dalam oden tu. Harga pun dah siap-siap letak. Senang lah kau orang nak bajet untuk semangkuk Oden. Rambang mata nak pilih mana satu. Kecur air liur satu hal! 


Fiza pilih tomyam dan husband punya Fiza pilihkan spicy untuk set Udon. Isi dalam tu pilih yang sama je sebab nak cepat. Beza kuah dan udon je. Set Udon RM5 dan tanpa udon RM3. Lepas tu add on tu ikut harga setiap yang kau orang pilih.Total dua mangkuk ni RM18.60. Puas lah makan satu mangkuk sorang. Antara Oden spicy vs Oden Tomyam, kau orang pilih yang mana?


Fiza pilih spicy walaupun suka teruk dengan menu tomyam. Tapi tomyam Oden Family Mart ni kurang menepati citarasa tomyam Fiza. Kuah spicy dia lagi sedap weiiii. Padu betul rasanya. Pedas pedas ada sikit rasa manis juga. Baru padan rasanya untuk semangkuk Oden. Okay lepas ni order spicy je lah nampaknya. Boleh buat mengidam nak makan Oden ni. Tapi itulah, bila diminati ramai nak beratur panjang tu yang malas tu kan. Kena pergi masa yang tak ramai orang je baru tak jenuh menunggu.

Sebut je batik terus terbayang kain batik yang mak-mak kita pakai kat kampung tu. Batik ni sangat sinonim dengan masyarakat budaya Melayu sejak zaman kuno lagi. Dan dari sejarahnya, setahu Fiza warisan batik ni berasal dari Indonesia. Batik ni ada bermacam bentuk motif yang menggambarkan kehidupan sosial budaya, adat istiadat dan bermacam lagilah sejarah batik ni. Batik paling terkini yang Fiza suka adalah Batik Garutan atau disebut juga batik garut sebab dibuat di Kota Garut.

BATIK GARUT LEBIH POPULAR DAN URBAN

Bentuk motif batik garut ni lebih kepada geometrik dan lebih nampak moden untuk disesuaikan dengan fesyen terkini yang lebih urban. Dari pembacaan Fiza, batik garutan ni dah lama sebenarnya sejak tahun 1910 cuma baru sekarang lebih dikenali ramai peminat batik. Kalau perasan, batik garutan ni dah semakin popular di Malaysia terutamanya bila musim raya. Fesyen batik memang tengah trend sekarang ni. Salah satunya adalah batik garutan ni.


BATIK GARUTAN MURAH 

Kalau pasaran dalam Malaysia ni, batik garutan nampak macam mahal harganya. Rata-rata penjual pun ambil stok dari Indonesia. Nak cari yang murah kena beli sendiri dekat Indonesia lah kot. Selain murah, ada banyak jenis motif batik garutan. Bila google tu memang rambang mata dibuatnya. Kalau ada duit banyak memang Fiza beli mana suka.

Kebanyakkannya batik garutan ni jenis tekap lebih murah. Kalau jenis lukis tu memang mahal sikitlah harga sebab handmade. Jenis tekap cop ni murahlah sikit untuk golongan marhaen mampu pakai lagi. Fiza beli baju motif batik garutan kat dalam gambar tu pun penjual ambil stok dari Indonesia. Kena pre order tunggu lama barulah dapat. Nak batik garutan punya pasal terpaksalah sanggup menunggu batik garutan pujaan hati dinda ni. Entah kenapa minat betul tengok corak motif batik garutan ni.

Mana nak beli batik garutan yang murah-murah ye? Buat baju satu set atau kain/baju memang cantik sangat nampak urban. Tak adalah nampak kuno sangat dengan batik yang biasa kita nampak tu. Batik garut ni juga mengingatkan Fiza dengan pattern Nordic geometric. Tapi Nordic geometric ni lebih sesuai untuk dekorasi rumah bertemakan scandinavian. So siapa tahu nak beli batik garutan murah kat mana?, boleh komen kat bawah ni okay. Terima kasih.

Dulu-dulu Family Mart ni popular sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. Sejak Oden popular semua dok pakat serbu Family Mart. Yang jauh nak merasa tu memang tak dapat lah kan. Tapi sekarang Family Mart dah buka di merata Negeri. Dekat Negeri Sembilan dah ada 4 cawangan dari hasil cariaan google. Bila Family Mart dah buka dekat Negeri Sembilan ni memang excited nak cuba Oden yang terlajak laris tu.

Baru buka, faham-faham lah sesak dia macamana. Bila lalu depan Family Mart tu tak pernah tak ramai. Kalau tempat baru buka dan sentiasa sesak dengan orang ramai, Fiza akan pilih masa yang tak ramai orang macam pergi weekdays dan bukan waktu lunch. Masa ni mungkin tak seramai waktu lunch hour, orang balik kerja atau weekend.

Untuk nak dijadikan cerita, hari khamis minggu lepas barulah Fiza pergi waktu pagi nak ke tengahari macam tu. Waktu tu memang tak ramai orang. Bolehlah tengok-tengok dalam Family Mart ada apa sebab tak pernah jejak Family Mart pun sebelum ni. Kesian kan? Dulu jauh dan tak segigih nak ke Kuala Lumpur nak masuk Family Mart semata-mata. 

Malas nak explore habis sebab niat dihati nak beli Oden je dan nak cepat balik. Tapi kena tunggu 40 minit sebab Oden belum siap lagi katanya. Stok habis. Almaklumlah cepat sangat habisnya pun. Aduhaiii, kempunan lagi nampaknya. Mujurlah tak mengidam ke apa. Heii, kalau pregnant ni boleh mendatangkan marah dan kekecewaan berganda ni.

http://www.azhafizah.com/

Tak nak kecewa tak dapat Oden, beli lah Onigiri dan aiskrim matcha sebab Fiza peminat aiskrim matcha or anything green tea. Jadi, kurang sikitlah rasa kecewa tu kan. Wahai hati silalah bersabar ye. Pujuk hati sendiri dan ada rezeki dapatlah merasa nanti. Pernah je rasa Oden lain cuma saja nak rasa Oden Family Mart yang orang kata sedap sangat tu.

Eh, ni cerita Oden ke cerita aiskrim matcha ni? Bila dah teringin tu nak cakap benda tu je lah kan. Okay, aiskrim matcha ni kalau Jepun style memang tiptop lah rasa dia macam kit kat green tea jepun tu. Fiza suka rasa green tea dia yang pahit tak pahit sangat tu. Memang terasa green tea. Aiskrim pun jenis texture yang likat dan padat.

Aiskrim pun banyak diletakkan dalam kon sampai bawah tu. Ambil masa juga nak menghabiskan ais krim ni. Kira harga seiring dengan kualiti kuantiti lah. Harga aiskrim matcha RM2.90. Husband Fiza beli aiskrim dark chocolate RM3.90. Aiskrim kalau makan waktu panas memang nikmat menyejukkan tekak. Tapi sekarang musim hujan memang taklah nak terasa makan aiskrim tu. Sejuk benar!


Dalam masa sehari dua, 6 ekor ikan belaan dalam mini aquarium mati tak dapat diselamatkan. Mula-mula ikan black neon tetra mati lepas tu guppy, last sekali swordtail fish tu yang hanya mampu bertahan sehari selepas geng-geng ikan lain mati. Tak tahu nak buat macamana masa nyawa-nyawa ikan tu ha.

Lepas kumpul tips dan suggestion daripada komen-komen di insta, akhirnya Fiza pilih untuk bela Betta Fish pula untuk mini aquarium. Rasa sepi dan tak berseri tanpa ikan-ikan tu. Betta fish atau nama melayunya ikan laga memang cantik dan sangat sesuai dijadikan sebagai ikan hiasan. Nak bela pun tak susah daripada kata-kata orang yang berpengalaman lah. Takpe, Fiza cuba dulu tengok senang ke susah nak bela Betta Fish ni.


Cantikkan Betta fish ni. Ekor dia pun flowy sangat bila berenang dalam air tu. Suka tengok! Seronok tengok ikan cantik berenang. Kalau pergi kedai ikan memang rambang mata nak pilih ikan sebab semua cantik-cantik. Paling mahal betta fish kat kedai ikan Fiza pergi tu Betta Fish Thai RM45 seekor. Bila tengok harga mahal, terus tak lalu nak tengok ikan tu. 

Fiza pilih Betta Fish RM15 Seekor. Tapi tak sure lah jenis dan nama dia. Kalau ada yang pakar bab Betta Fish ni, bolehlah bagitau ye. Ikutkan nak pilih warna badan merah baru menyerlah tapi warna merah tak banyak warna menarik. Fiza pilih warna biru merah tema JDT ni lah. Suka dengan ombre tone warna dan juga shiny pada badan Betta Fish ni. Sumpah lawa!

TIPS PENJAGAAN BETTA FISH

Selain cantik dan pelbagai jenis, Betta fish tak perlukan oksigen. Boleh gantikan dengan water plants je. Plus, tak perlu ganti air selalu pun takpe. Seminggu sekali pun boleh. Dan jangan sesekali guna air paip. Kalau nak guna air paip pun simpan dalam bekas 2-3 hari untuk hilangkan klorin terlebih dahulu. Lepas tu barulah guna air tu untuk gantikan air baru dalam aquarium. 


JANGAN TERLEBIH BAGI MAKAN DAN JANGAN CAMPUR IKAN LAIN

Terlebih bagi makan pun salah satu punca ikan mati. Jadi, kena hadkan pelet makanan tu. Macam Fiza, letak 1-2 pelet je sampailah makanan tu habis baru letak yang baru. Betta fish kena duduk sorang-sorang je tak boleh geng dengan ikan lain. Nama pun ikan laga. Nanti berlaga mati lah pula kan. 

Kalau letak sebelah-sebelah pun Fiza tengok kedai ikan tu letakkan kertas sebagai penghalang antara setiap bekas untuk elakkan ikan-ikan berlaga kalau nampak sesama sendiri. Hopefully segala tips yang Fiza kumpul ni bermanfaat lah untuk dikongsikan. Baru nak belajar membela ikan. Nampak boring kalau indoor plants ni tanpa ikan. 

Dengan cara letak ikan dalam indoor plants ni sekurang-kurangnya boleh juga selesaikan masalah untuk elakkan nyamuk bertelur dalam air kan. Harap-harap Betta fish ni dapat tahan lama lah lepas Fiza dah buat segala tips tu. Kalau tak, boleh pencen dah bela ikan.

Sampai je oktober, teringat lagu tragedi oktober. November pula, teringat lagu november rain. Bulan-bulan lain ada ada lagu tak? Rasanya tak ada kot. Kalau bulan September penuh dengan kisah cuti dan jerebu. Bulan Oktober 2019 ni harapnya tak ada tragedi yang memudaratkan macam kes jerebu ni. Akhir-akhir ni pun jerebu dah berkurang disebabkan hujan. Alhamdulillah..baru nampak awan biru dan pokok-pokok pun kembali hidup bahagia.


Misi bulan oktober ni nak melunaskan hutang entri yang perlu diselesaikan segera. Cuaca mendung ni kurang cahaya dan lighting tak on point. Jadi terbantut kejap untuk kerja photoshoot gambar untuk entri. Kalau boleh nak ambil gambar cantik guna natural light je. Guna table lamp, tak ada diffuser stricking sangat cahayanya pula. Serba tak kena nak ambil gambar.

Bulan oktober ada cuti tak? Haa, cuti raya Deepavali lah pada 27 dan 28 Oktober nanti. Cuti lain mengikut negeri masing-masing, cuti Harijadi Yang di-Pertua Negeri Sabah, Hari Hol Almarhum Sultan Iskandar Johor, Harijadi Yang di-Pertua Negeri Melaka Melaka dan Harijadi Yang di-Pertua Negeri Sarawak. Bolehlah nak plan cuti awal-awal bulan oktober ni.

Oh October!
Today I learned a big lesson in life;
'Live without pretending,
love without depending,
listen without defending,
speak without offending',
Well, life isn't about pleasing everybody.
There's no need to be perfect to inspire others.
Appreciate who you are and let people get inspired by
how you deal with your imperfection.