Blog personal Fiza ni yang niche dia tak tetap pendirian agak mencabar nak dapatkan earnings adsense yang lumayan. Nak fokus pada satu-satu niche tu bukan lah mudah. Kalau nak fokus pada resepi masak memasak boleh je tapi macamlah hari-hari memasak benda yang lain. Kadang kita ni rotate menu yang sama je. Sekali sekala je masak menu yang berbeza. Bila rajin ambil gambar je baru masuk dalam blog.

Alasan je kan! Padahal boleh je. Tapi yelah, kena sedar kemampuan diri dengan masa dan kerja lain. Makanya, kita fokuskan pada blog yang satu ni je. Bukan Fiza tak ada perancangan pun. Ada perancangan nak fokus niche masakan. Dah siap pun blog masak cara Fiza. Tapi itulah tak berupdate sebab tak berapa nak ada masa. Jadi, semuanya disatukan dalam blog yang ni je lah. 

Performance blog ni ada pasang surutnya kan. Kejap traffik okay kejap traffik merundum. Semua tu memberi kesan juga pada earnings adsense dan pengiklanan yang lain juga. Selama letak adsense ni biasanya 2 bulan sekali baru capai had untuk dapat payment. Kadang tu sipi je lagi nak cukup 100 USD. Tapi tak dapat juga, sudahnya kena campur dengan earnings bulan depan barulah melebih had payment.


Alhamdulillah, rezeki penutup oktober adsense melebihi 100USD buat pertama kalinya dalam masa sebulan dan melebihi had juga. Bulan lepas hampir nak capai 100 tapi tak ada rezeki. Syukur sangat ada rezeki lebih bulan depan. Dalam zaman kos hidup meningkat ni memang kena ada duit lebih. Tak boleh nak rasa selesa sangat.

Hasil usaha yang berbaloi dalam sebulan dua ni kena gigih update dan juga rajinkan blogwalking untuk naikkan traffik juga. Lagipun rindu zaman blogwalking dulu-dulu. Sekarang ni buat semula tradisi zaman kemeriahan blogwalking. Give and take macam tu. Nak harapkan job projek review sahaja tak boleh lah. Lagi-lagi blogger yang 'stand alone' ni. 

Lagipun sekarang macam-macam syarat untuk projek review ni. Mana yang memenuhi syarat dan mana yang mampu Fiza buat je baru ambil. Yang banyak sangat syarat dan bayar kurang nak suruh buat macam-macam tu memang taklah Fiza ambil. Lagi satu, produk review kena pilih juga ye. Jangan sebarang ambil produk terutamanya produk kesihatan dan juga produk kecantikan yang timbang kilo tu. No! no! no!

Opss...terbebel panjang dan terlari tajuk! Fiza tak ada tips untuk naikkan earnings ni sebab tak arif dan anggap ni satu rezeki. Pening juga nak faham segala term dalam adsense ni. Kalau google cara nak naikkan earnings tu, nak memahami tu ambil masa. Apapun kena rajin dan usaha. InshaAllah ada hasilnya nanti.

Hampir sebulan Betta Fish dalam jagaan Fiza. Beli betta fish awal bulan haritu menggantikan ikan guppy, swordtail fish dan black neon tetra yang mati beberapa Fiza beli. Awalnya memang tak pandai nak jaga dan silap tukar air. Lepas dah kaji sikit ilmu tanam ikan tu, baru kali ni berjaya membela betta fish dengan jayanya.

Haritu letak pokok sirih gading tapi lepas tengok gambar dari instagram siapa entah letak pokok penggaga dalam mini aquarium dia. Teringat mak kat kampung ada tanam pokok penggaga. Balik kampung haritu sempat lah ambil pokok penggaga sikit untuk letak dalam mini aquarium betta fish ni.

Pokok penggaga mak besar dan cantik-cantik pula tu daun dia. Sesuai sangat lah untuk jadikan tumbuhan hiasan dalam mini aquarium. Sebenarnya sama cantik je letak pokok sirih gading tu. Saja nak bagi ikan makan ulam. eh! Tak pasal ikan makan ulam. Letak tumbuhan dalam aquarium tu bukan hanya untuk mencantikkan aquarium


FUNGSI TUMBUHAN AKUATIK DALAM AQUARIUM

Fungsi tumbuhan tu adalah sebagai sumber utama bekalan gas oksigen yang dikeluarkan ke dalam air hasil dari proses fotosintesis. Gas oksigen akan digunakan oleh ikan untuk proses pernafasan. Selain itu, tumbuhan akuatik juga menyerap gas karbon dioksida (CO2) yang dilepaskan oleh ikan. Kiranya menggantikan pam oksigen tu lah. Disebabkan mini je, jadi tak perlukan letak pam oksigen tu. Cukuplah letak tumbuhan akuatik dah memadai.

Kadang kala tumbuhan akuatik ni boleh juga dijadikan sebagai makanan untuk sesetengah jenis ikan. Tumbuhan ni juga boleh dijadikan sebagai tempat berlindung dan bermain-main. Bukan saja-saja letak untuk bagi cantik. Tapi ada fungsinya tu. Tapi kena tahu jugalah tumbuhan akuatik yang sesuai. So far letak pokok penggaga ni ikan baik-baik je.

Musim hujan setiap hari memang mengundang rasa lapar setiap masa. Menu berkuah dan panas sangat sesuai lah dihidangkan pada musim-musim macam ni. Tapi yang tak bestnya bila kurang sihat ni, kurang pula selera nak makan. Makan apa yang rasa teringin nak makan je. Kerja memasak memang wajib sebab perlu masak untuk husband kan.

Nak memasak untuk orang lain kena tahu selera dia makan apa. Memasak ni satu kepuasan kalau dapat sediakan makanan untuk orang tersayang dan kalau sedap tu satu bonus lah. Tak harap pujian tapi seronok kalau makanan yang kita masak sedap sampai habis licin makan. Salah satu favourite husband kuew teow kungfu. Asal kalau makan kat luar mesti order kuew teow kungfu!

Menu makan malam biasanya yang ringkas je lah tak ada makan lauk pauk bagai dan Fiza jenis masak 2 kali sekali siang dan malam. Masak memang untuk 2 orang makan je. Cukup-cukup dan tak ada membazir atau perlu simpan dalam peti ais. Sebab Fiza lebih suka makan makanan panas yang baru dimasak. 

Nampak cerewet tapi begitulah cara Fiza menguruskan kerja masak ni. Kalau ada tetamu je baru masak extra macam tu. Opss...panjangnya intro! Kuew teow kungfu masak cara Fiza sangat mudah. Cara dia lebih kurang masak mee sup tu lah cuma ada bahan tambahan kena letak tepung jagung untuk pekatkan kuah.


Resepi | Kuew Teow Kungfu Masak Cara Fiza (Hidangan untuk 2 orang)

Bahan-bahan
2 ulas bawang putih
4-5 tangkai cili api
Minyak masak untuk menumis
Telur 2 biji
white pepper
1 kiub ayam
1 sudu cukup rasa maggi
2 sudu tepung jagung
Air secukupnya
Udang (ikut suka nak letak banyak mana)
Sayur (suka hati nak letak sayur apa, Fiza letak sayur campur dengan kailan)
1/2 bungkus kuew teow (cuci dan toskan)

Cara-cara
Dalam satu bekas, pecahkan 1 biji telur dan tambah white pepper sikit. Kacau telur dan masukkan kuew teow yang telah dibasuh tadi. Kacau rata. Kemudian goreng kuew teow tu sampai garing. Kalau Fiza, suka goreng kuew teow garing-garing sikit. Sementara tunggu kuew teow masak tu, gunalah kuali dapur sebelah untuk masak kuah pula ye. Kalau menunggu sampai kuew teow tu masak agak buang masa di situ.

Kuah
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan cili api.
2. Dah naik bau dan garing sikit masukkan air secukupnya. Masukkan kiub ayam. Biarkan mendidih sehingga kiub ayam cair sebati dalam kuah.
3. Kemudian barulah masukkan udang dan sayur-sayuran. Dah masak sikit barulah letak serbuk cukup rasa maggi dan white pepper sikit.
4. Bancuh tepung jagung dalam air biasa, baru curah dalam kuah sebab kalau masuk tepung jagung terus dalam kuali dia akan berketul ketul nanti.
4. Akhir sekali baru pecahkan 1 biji telur dan kacau-kacau. Biarkan masak kejap.  

Bila kuew teow dah masak, letak dalam pinggan dan curahkan je kuah tu. Makan kuew teow kungfu ni kuah dia kena panas untuk kuew teow tu lembut sikit. Kuah buat lebih sikit sebab husband suka kuah lebih. Dulu rasa macam susah je nak masak. Bila dah belajar dan rasa macam lulus untuk selera husband. Okaylah, boleh diteruskan masak cara Fiza tu. 


Dah puas bercuti ke tu? Cuti lama mana pun tak pernah akan rasa puas. Cuti-cuti musim perayaan ni lebih suka duduk rumah je. Sayang masa nak dibuang untuk hadap jammed tu. Tapi kalau dah terpaksa nak kena hadap memang tak boleh elak. Semalam bukan cuti ke? Tapi tiba-tiba ada parcel atas meja. Husband kata ada dalam mail box.

Eh, barang apa pula ni? Barang yang beli kat shopee macam lambat lagi je nak sampai. Bila tengok pada consignment note barulah tahu barang apa. Ohhhh, hadiah daripada blogger Shikin Razali. Lupa pula haritu ada bagi alamat pada shikin untuk hadiah top komentator bulan october. Tak sabar nak nak buka bungkusan. 

Bila kau tak tahu hadiah apa, mesti macam teruja nak tahu apakah hadiah misteri tu. Wah! Dapat hadiah planner 2020. Bukan planner je, ada budget planner, bookmark, sticker, business card dan macam-macam lagi dapat. (rujuk gambar di bawah). Sumpah rasa macam suka gila dengan planner 2020 yang super comel ni. Dahlah ada gambar kucing yang comel tu.


Ini bukan hadiah kecil ni. Ini kira hadiah besar juga. Salah satu benda penting untuk tahun baru 2020 nanti. Tak payah dah nak prepare beli planner. Biasanya Fiza memang akan beli planner untuk setiap tahun selain dapat percuma takaful planner. Dah boleh jimat untuk beli planner baru dah ni. Terima kasih banyak-banyak untuk blogger Shikin Razali (www.shikinrazali.com) atas kiriman hadiah yang bermakna ni.


Menarik sangat isi dalam planner ni. Boleh dikategorikan sebagai planner islamic. Budget planner pula bagus untuk manage kewangan. Harap begitulah dapat manage sebaiknya sebab tahun ni budget lari banyak. Nak beli kat mana planner ni kena tanya Shikin lah. Takpun google je, kalau jumpa cover macam ni boleh lah beli.

Kalau dulu jumpa kuih bahulu masa raya je. Tapi sejak kahwin dengan orang Kolo Pilah (Kuala Pilah), kuih bahulu ni bukan lagi menu rare yang ada hanya masa raya je. Kuih bahulu ni dah biasa bagi Fiza. Mulanya agak pelik sebab orang jual bahulu bukan pada musim raya. Tapi lama-lama dah biasa dah dan anggap kuih bahulu ni sebagai kuih harian gitu. Mana taknya, rumah mak mertua wajib ada kuih bahulu ni. 

Sebab jiran depan rumah jual kuih bahulu depan rumah dia juga. Bila raya mesti order kat dia. Kalau pernah ke Kuala Pilah, sepanjang jalan Kuala Pilah-Seremban kiri kanan gerai jual kuih bahulu, lemang, itik salai, tolo itik dan bermacam-macam lagilah. Memang meriah kiri kanan jalan, itu juga salah satu sebab jalan sentiasa jammed. Lagi-lagi bila hujung minggu. 

Okay berbalik kepada tajuk di atas. Kuih bahulu yang biasa nampak jenis star shaped atau bahasa melayu dipanggil cermai. Macam buah cermai lah rupa dia. Bentuk lain macam jarang jumpa. Biasa mak mertua beli kuih bahulu dari jiran yang dah lama buat. Ada juga peniaga muda yang jual kuih bahulu tapi rasa dia tak sesedap orang lama buat. 



Harga sebekas kuih bahulu berubah-rubah juga. Kadang RM11, kadang RM12. Ikut musim agaknya kot. Fiza kalau dapat kuih bahulu ni buat cicah dengan air. Makan macam tu je pun sedap. Anak buah Fiza suka betul dengan kuih bahulu ni. Siap nak bawa balik sebekas. Memang bahulu ni kuih kegemaran sepanjang zaman lah.

Pada Fiza, rasa kuih bahulu ni sama je cuma bezanya kerangupan kuih bahulu tu. Suka makan kuih bahulu yang rangup sikit tu. Lagi sedap kalau dapat makan fresh from oven. Tapi tak mungkin tak dapat melainkan kalu buat sendiri. Dulu-dulu mak suka buat kuih bahulu ikut cara tradisional guna acuan dan bakar guna arang tu. Tapi sekarang tak buat lagi.

Nak membuatnya pun agak leceh dan ambil masa kan. Tapi dengan teknologi yang ada, semuanya guna mesin dan oven pun guna yang jenis besar gedabak tu. Maka, proses dia jadi singkat dan cepat siap. Bab rasa tu, memang berbeza. Cara tradisional juga yang win. Siapa je yang rajin buat zaman sekarang ni. Beli je lah senang kan.



Rasanya macam dah lama tak makan bahulu sejak dah jarang balik kampung selepas abah mertua meninggal tahun lepas. Mak mertua pun dah duduk bandar. Sesekali je balik kampung bila ada kesempatan. Kebetulan mak singgah rumah haritu, selain rendang dan mangga epal. Mak bawa bahulu juga. Boleh juga buat menu untuk minum petang. 


Tak tahulah nak update apa lagi dalam blog ni. Fiza kehabisan idea dan modal nak update apa. Dan bila banyak gambar makanan dalam handphone. Maka, gambar gambar tu lah akan dijadikan cerita dalam blog. Untuk projek produk review bulan ni dah settle awal dah. Senang kalau kerja dah siap awal. Boleh fokus dengan kerja yang lain.

Pagi ni rasa nikmat dan selera makan tu bertambah sikit sebab husband dapat beli nasi lemak bungkus daun pisang yang sedap. Biasa beli kat gerai kakak tu nasi lemak letak dalam polistren atau kertas bungkus coklat tu. Hari ni istimewa sikit dapat bungkusan daun pisang. Buka je bungkusan nasi lemak dah bau aroma daun pisang yang wangi membangkitkan selera nak makan bertambah.



Sudahlah nasi lemak kakak tu buat sedap, tambah pula dibungkus dengan daun pisang. Lagilah bertambah sedap. Cuma gerai kakak ni kadang buka kadang tutup. Nak beli hari hari pun belum tentu ada. Tapi tak adalah beli hari-hari. Pernah kecewa beberapa kali jugalah kalau teringin sangat tapi gerai kakak tu tak buka. Kejap buka kejap buka ikut suka hati dia sebab gerai dia kan.

Kedai nasi lemak depan Masjid Dato' Klana Petra Lela Mohd Yusof. (Masjid Qariah Sikamat)

Nasi lemak dia pun cepat habis. Kalau datang pukul 9 tu memang dah habislah. Pernah cuba beli nasi lemak gerai lain bila kakak tu tak buat gerai. Adalah dalam 3-4 buah gerai pernah cuba tapi tak sesedap nasi lemak kakak ni jual. Ada juga beberapa gerai jual nasi lemak gunakan daun pisang bungkus nasi lemak. Walaupun kurang sedap tapi bila dibungkus dengan daun pisang mungkin juga akan naik satu level sedap dia.

Kalau dapat nasi lemak panas lagilah sedap bau aroma daun pisang tu. Memang membuka selera sungguh la. Letak nasi biasa atas daun pisang pun boleh jadi sedap makan nasi tu. Duduk kampung daun pisang bersepah. Nak guna ambil je. Kat bandar ni daun pisang pun kena beli. Itupun kalau ada. Kalau ada pun harga dia mahal. Sebab tu lah susah nak jumpa nasi lemak bungkus daun pisang kat bandar ni. Kalau ada tu memang terasa nikmat nasi lemak daun pisang tu kan.

Stress sungguh la bila ambil gambar, gambar kabur dan tak sharp lansung. Mulanya dok fikir lighting tak on point sebab rumah jenis tertutup natural light kurang masuk. Puaslah mencari sudut yang sesuai untuk ambil gambar sampai terbeli studio lighting lah. Konon puncanya sebab cahaya. Dah beli studio lighting masih tak okay juga. Terpaksa guna iPad untuk ambil gambar baru cantik sebab dah ada studio lighting rugilah tak guna.

Tapi yang tak bestnya guna iPad sebab iPad tu gedabak dan tak boleh nak letak pada holder tripod yang muat untuk saiz handphone je. Sudahnya gambar masih tak menepati kriteria. Sebab bila tak guna tripod ni, tangan mungkin akan bergoyang bila snap. Tu sebab gambar tak sharp. Set timer pun sama akan ada risiko gegar juga.

Belek punya belek nampak beza glass lense belakang iPad dengan iPhone macam ada sesuatu yang tak kena pada glass lense belakang iPhone tu. Macam frosted menyebabkan gambar kabur dan over expose nampak dalam gambar. Bila dah tahu itu puncanya walaupun belum pasti lagi sebenarnya. Fiza pun google lah service repair iPhone murah-murah area Seremban ni sampailah jumpa istagram @Iphone FIX Seremban.

Dah jumpa, Fiza terus lah whatsapp tanya berapa harga untuk replace glass lense tu. Dia kata RM30 siap pasang. Masih lagi dalam bajet Fiza kira on je lah. Cuma masa nak service tu tak tahu lagi. Satu hari tu on the way balik dari KL, tanya husband okay tak kalau nak tukar. Husband dah bagi green light dan whatsapp owner instagram service iPhone Fix tu. Katanya jumpa di McD untuk dia buat service face to face. Lebih kurang dalam 30 minit macam tu ikut apa yang service dia tawarkan tu.


Lepas dah set masa dan tempat semua. Husband pergi jumpa dan tunggu sampai siap. Fiza tunggu dalam kereta je lah sebab kau orang tahu je lah McD tu penuh dengan orang 24jam kan. Lebih kurang 10 minit macam tu dah siap. Eh, kejap je. Okay, kes Fiza ni replace glass lense je. Sebab tu cepat siap kot. Lepas dah tukar baru dan test ambil gambar. Terus macam 'wow!'. Ini barulah okay kalau ambil gambar. Mood kemurungan bertukar jadi happy sudah.

Syukur dan lega bila masalah lense handphone dah okay. Lepas tu apalagi, beria ambil gambar nak test lense baru. Mujur bukan rosak part dalam. Part external ni okay lagilah. Belum ada rezeki nak tukar phone baru. Lagipun selagi masih boleh guna kenapa nak tukar yang baru kan. Zaman sekarang kena jimat lebih banyak.

Pagi pagi dah tunjuk gambar makanan buat orang kecur air liur je kan. Betul kata blogger Kak Zaza, bila tak ada cerita nak cerita kat blog kena gali cari gambar makanan untuk dijadikan modal cerita dalam blog. Dalam kes Fiza ni, tak gali gambar lama tapi gambar baru yang kalau nak update pun tak tahu nak update tentang apa sebab menu dah pernah update sebelum ni.

 Jadi, buat tajuk baru je lah kaedahnya. Tapi resepi kena rujuk entri lama lah. Nak dijadikan cerita, semalam mak mertua datang singgah kat rumah. Macam biasa mesti bawa bekal rendang ayam. Rezeki lebih sikit sebab mak bawa buah mangga epal jiran kat kampung bagi. Biasa kalau nampak mangga mesti akan rasa kecur air liur kan.


Buah mangga epal ni nampak macam muda lagi dan kurang bau. Bila muda lagi memang terus decide nak buat homemade jeruk mangga yang paling mudah dan sedap je lah. Malas nak tunggu masak sebenarnya. Buat jeruk pun Fiza sorang je menghadap sebab suami jenis tak makan jeruk sangat. Makan tu makan tapi tak berapa hadap sangat lah.


Buah mangga epal ni sumpah besar gedabak. Tak muat tangan nak pegang sebiji besar tu. Fiza cuba potong sebiji nak tengok mangga ni dah masak ke belum. Sambil potong cuba rasa sikit. Perghh dia punya rangup dan manis masam tu sedap. Ni kalau tak buat jeruk makan macam tu je dah sedap dah. Aduhaii, berbelah bahagi nak buat jeruk ke tidak ni.


Sudahnya yang masak sikit bahagian dekat dengan biji Fiza makan terus. Yang luar muda rangup sikit tu baru buat jeruk. Itu pun dah dapat satu bekas dah. Kiranya dapat sebekas jeruk untuk sebiji buah mangga. Berbaloi sungguh buah mangga epal ni. Buah mangga epal memang sedap buat jeruk sebab kerangupan dia tu. Dapat yang tak masam lagilah sedap. Kalau masam sangat tak mampu nak telan.


Cukup buat sebekas dulu. Yang lain macam nak makan macam tu je lah sebab rasa dia boleh tahan tak masam sangat. Biasanya kalau orang jual mangga jeruk dalam satu bekas memang mahal harganya kan. Paling tak suka kalau beli buah mangga potong atau jeruk dalam bekas tu tak rangup. Hilang rasa selera nak makan tiba-tiba.


Dek kerana tak nak hilang kerangupan tu, kali ni Fiza rendam sekejap je dengan air panas dan garam tu. Lepas tu cepat-cepat tos dan taburkan gula sikit. Simpan dalam peti ais. Lepas 5 minit dah boleh makan dah. Senang je cara Fiza buat jeruk mangga. Nak full resepi, klik link yang Fiza dah share selepas gambar pertama dalam entri ni.

Musim hujan ni cepat betul rasa lapar. Aduhaiii. Nak melayan perut lapar musim hujan ni kena makan menu yang panas-panas selain air panas. Biasa kalau tengah lapar tu ingat mee maggi je lah. Tapi mee maggi tak ada stok kat rumah. Yang ada cuma mee kuning je. Okay terus terfikir nak buat mee sup mudah je sebab kalau masak sup lagi sedap makan panas-panas. Lagipun husband pun tengah kurang sihat. Memang elok masak mee sup panaskan badan untuk keluarkan peluh.



Cara masak mee sup paling mudah ikut cara Fiza, tumis bawang putih dan cili. Masukkan air, dah mendidih masukkan kiub ayam, 1 sudu maggi cukup rasa, udang dan sayur ikut suka. Last sekali baru pecahkan telur. Fiza guna numee gardenia lebih sedap, lansung tak ada rasa kapur tu. Dah basuh mee, letak dalam mangkuk dan curahkan kuah sup panas yang dah masak tu. Bila dah letak kiub ayam dan maggi cukup rasa tu tak perlulah letak garam lagi. Cukup dah rasa sup tu.

Tak ada mee kuning, guna bihun pun boleh. Tambah white pepper dan black pepper sikit lebih kurang rasa bihun pama macam tu. Nak rasa sedap lagi tambah daun sup dan makan dengan sambal kicap. Memang nikmat ya amat makan mee sup panas-panas bila tengah hujan ni kan. Ni cara paling mudah dan cepat.

Nak defrost ayam ambil masa. Jadi, gunakan kiub ayam pengganti rasa ayam tu. Janji perut terisi bila rasa lapar. Tapi makan menu berkuah ni cepat kenyang dan cepat lapar. Kena makan nasi juga sudahnya kalau nak rasa kenyang. Perut jenis tak boleh tinggal nasi. Jenis makan kerap tapi kuantiti sikit.

Selesai Majlis Konvokesyen anak buah di UiTM Lendu. Saja menyampaikan hasrat pada husband nak pergi pantai kalau dekat. Husband kata okay dan decide pergi pantai tanjung Bidara dekat sikit agaknya kot. On Waze dan anggaran masa kurang lebih kira-kira setengah jam macam tu. Terus gerak ke Pantai Tanjung Bidara. Buat pertama kali jejak kaki kat Tanjung Bidara ni sebenarnya. Agak teruja!

Tanjung bidara ni tak macam Pantai Puteri yang Fiza pernah pergi sebelum ni. Suasana agak sunyi cuma ada beberapa buah kereta je parking. Boleh kira manusia yang ada lepak kat situ. Food court sunyi sepi tanpa peniaga. Kiranya kurang pengunjung petang-petang ni. Atau sebab hari biasa memang tak buka food court kat sini. Entahlah, tiada jawapan. Orang situ je tahu kot. Mujur bukan datang nak makan sekali. Dapat makan cendol tepi pantai tentu seronok.


Saja singgah pantai sebab Fiza suka tengok pantai dan sambil tu boleh ambil gambar cantik-cantik tepi pantai. Pantang nampak pantai mesti rasa macam tenang dan damai gitu. Terapi sebentar sebelum balik rumah. Tapi Fiza tak suka mandi air laut sebab cepat sunburn dan agak 'aquaphobia' sebenarnya. Suka lepak tepi pantai je menikmati permandangan ciptaan Allah. Ambil gambar tu sudah semestinya. Kalau rumah dekat dengan pantai, mahu hari hari belok ke pantai. Hehe

Pantai Tanjung Bidara ni bersih dan pantainya agak panjang. Jenuh juga kalau nak menyusuri pantai ni. Pantai pun bersih dan ada batu-batu besar tepi pantai. Cuma tak ambil gambar kat batu tu je sebab malas nak jalan ke sebelah situ. Air laut kat Tanjung Bidara agak keruh macam air sungai. Tak jernih dan tak biru. Kalau warna biru dan jernih tentu lebih cantik kan. Lain pantai lain warna airnya disebabkan faktor kedalaman, cahaya, kandungan dan sebagainya.


Air keruh macam ni sebab tak dalam dan disebabkan faktor ombak yang memukul pasir di tepian pantai. Mungkinlah kot. Kena kaji lebih kalau nak tahu. Paling suka bunyi ombak tepi pantai. Rasa nak pacak tiang buat rumah tepi pantai je. Tapi rasa takut pula. Bak kata pepatah "Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai". Haha Tiba teringat pepatah tu. Ada kena mengena juga tu kot.


Dah puas ambil gambar yang tak seberapa tu dan sedut angin petang tepi pantai puas-puas. Gerak balik kampung Segamat terus sebab masih ada baki cuti sehari lagi. Dah lama tak balik kampung. Alang-alang berkesempatan ni terus balik kejap. Dah lama tak balik kampung. Huwaa...


Selain suka dengan fresh flower (bunga segar), Fiza suka juga dengan dried flower (bunga kering). Paling tak rugi kalau beli baby breath sebab dah kering pun masih lagi cantik untuk dijadikan hiasan ataupun flower bouquet. Kadang tu beli sebab nak buat props untuk photography je pun. Tak tahu lah rasa baby breath ni sangat kena dengan jiwa.

Kalau kau orang tengok harga dried flower bouquet pun mahal juga tau. Jangan ingat bunga segar je mahal. Agak dah lama juga teringin nak beli bunga cotton flower ni. Akhirnya dapat juga beli dried flower masa beli fresh flower kat Petaling Street haritu. Fiza beli 1 pack ada 3 tangkai macam tu. 1 Tangkai ada 3 kuntum cotton flower. Harga RM15 untuk 1 pack cotton flower. Cotton flower yang macam kapas tu ye. Nama pun cotton, of courselah kapas.

Baby breath putih dan pink tu beli tahun lepas, tahun ni dah kering pun cantik lagi

Satu lagi, Fiza beli bunny tail grass yang warna putih berbulu macam ekor arnab tu lah. RM12/bundle. Ada banyak satu bundle tu. Cantik juga letak dalam pasu kaca untuk buat perhiasan dalam rumah. Beli warna putih mudah nak sesuaikan dengan tema dekorasi rumah dan sesuai untuk dijadikan props gambar untuk produk tertentu. 

Beli bunga kering ni tak perlu nak jaga pun berbanding bunga segar kan. Tujuan utama beli pun sebab nak buat props je. Sambil tu boleh buat perhiasan untuk rumah. 2 in 1 lah kiranya. Kalau lagi kreatif boleh lah buat hiasan untuk cover diari ke planner ke kad ucapan ke. Cotton flower ni cantik tau kalau buat flower bouquet. Tambah baby breath sikit, tambah bunny tail grass sikit. Boleh tiruvasi idea bawah ni.

Credit image : google
Dried flower ni kau orang boleh je spray kalau nak warna lain. Ada juga jual berwarna warni. Fiza pilih warna putih je sebabnya macam yang Fiza bagitau tadilah. Haritu konon nak gabung fresh flower dengan dried flower buat flower bouquet untuk anak buah konvo. Tapi tak menjadi sebab semua bunga warna putih. Tak naik seri. Sudahnya guna baby breath dengan eucalyptus je lah. 

Jenuh mencari sudu tembaga zaman dahulu kala kat kampung. Tanya kat mak, mak pun macam dah lupa simpan kat mana. Kononnya nak buat props lah untuk food photography ala vintage rustic macam tu. Haritu balik kampung dok cari juga tapi tak jumpa. Kali ni balik kampung cari pun tak jumpa. Tengah sibuk mengemas barang tu, mak cakap dah jumpa. Syukur, rezeki dapat sudu tembaga lama yang rare tu. 

Entah zaman bila sudu ni pun tak tahu. Yang Fiza tahu memang lama sungguh sudu ni. Zaman nenek dulu kot. Boleh dilabelkan sebagai barang antik juga ni. Mak jumpa dekat stor luar rumah. Memang berhabuk dan berkarat sungguh la. Tembaga karat tu ada warna biru biru turqoise sikit. Cakap ngan mak. Ni dah karat ni macamana nak hilangkan karat sudu?

Mak kata rendam dengan air asam keping je. Lepas tu sental bersihkan. Sampai rumah terus Fiza rendam semalaman sudu tu. Lupa nak ambil gambar sebelum kejadian rendam dengan air asam keping ni. Dalam gambar ni Fiza baru berus sikit sudu selepas semalaman rendam. Yang garfu tu belum cuci habis lagi. Masih perlu rendam sehari lagi dan berus dengan heavy duty scrub sponge. Kalau guna berus dawai takut macam tercalar teruk nanti.


Tambah sehari lagi rendam dan berus dengan sponge kasar tu, akhirnya hilang jugalah kesan karat dan kesan kotor pada sudu tembaga tu. Bahagian pemegang tu belum habis sental lagi. Mudah je nak hilangkan kesan karat ni rupanya. Bila dah rendam, lebih memudahkan kerja sental tu. Tak perlu sental beria. Tapi kesan dan karat degil tu kenalah beria sental sampai hilang.



Setelah sental sampai puas hati. Inilah hasilnya sudu tembaga rustic yang berkilat. Memang berhasillah ikut petua mak. Petua tradisional orang dulu-dulu memang berhasil. Puas hati tengok sudu dah cantik macam ni. Cuma bahagian kayu je yang kurang sikit. Rasa macam nak biarkan je macam tu baru nampak real rustic.



Sejak terjebak dan jatuh cinta dengan tumbuhan hijau dan bunga-bungaan ni, agak rajin sikitlah nak mengkaji dan ambil tahu tentang jenis-jenis tumbuhan ni. Salah satu tumbuhan yang Fiza baru tahu dan baru nak explore adalah daun eucalyptus ni. Kebetulan Fiza juga baru terjebak dengan produk Young Living dan nampak ada Essential Oils Eucalyptus. Ohh..baru tahu kegunaan dan kebaikan Eucalyptus ni dalam kesihatan.

Balik kampung haritu pun nampak mak guna minyak urut eucalyptus herb macam tu. Tak ingat jenama apa. Selain tu, Fiza pun ada nampak orang share daun eucalyptus ni digantung pada shower mandi sebagai aromaterapi untuk tujuan kesihatan. Jadi, memang betullah daun eucalyptus ni banyak kegunaan dan kebaikannya dalam kesihatan. Bukan sekadar daun je tau!


Sejak tahu bagus untuk kesihatan, memang niat nak beli masa beli fresh flower haritu. Bukan nak guna untuk flower bouquet dan hiasan rumah je. Tapi nak guna sebagai aromaterapi jugalah. Fiza suka betul dengan bau daun eucalyptus ni. Kalau lalu tepi balang daun eucalyptus ni memang boleh bau walaupun tak dekatkan hidung kat situ.

Jenis-Jenis Eucalyptus



Eucalyptus pun ada bermacam jenis eucalyptus. Untuk minyak pati biasanya guna jenis willow atau lebih dikenali dengan minyak kayu putih. Kalau tak silap Fiza lah. Mohon betulkan kalau silap. Eucalyptus yang biasa nampak untuk flower bouquet dan gantung dekat shower tu jenis true blue. Macam Fiza beli ni lah.


Daun dia jenis tebal dan agak susah juga nak koyak ataupun gugur. Tapi macam cepat kering kalau persekitaran panas tanpa letak air. Kalau dijemur kering mesti macam rangup macam tu. Disebabkan haritu buat flower bouquet pakai sikit je. Ada lebih daun eucalyptus ni Fiza letak dalam balang kaca dan letak air untuk kekalkan kesegaran daun. Memang cantik digabungkan dengan baby breath ni cuma saiz balang kurang sesuai. Tak ada stok balang kaca dah. Guna apa yang ada je dulu.


Tentang kegunaan dan khasiat eucalyptus ni kau orang boleh google kalau nak tahu. Tak berkesempatan lagi nak mencari dan membaca lebih lagi. Tapi serius suka dengan bau eucalyptus ni. No wonder lah dijadikan sebagai aromaterapi.

Isu body shaming makin menjadi-jadi sampai keluar dah akta "Body shaming adalah jenayah". Kalau tak keluar akta ni memang rasanya sampai kesudahlah isu body shaming ni tetap berterusan viral di laman sosial media terutamanya dalam dunia hiburan. Tak faham kenapa body shaming ni dijadikan sebagai lawak. Iyelah, melawak pun jadi sampai mengina rupa fizikal seseorang tu.
"Body shaming" atau perbuatan menghina rupa fizikal seseorang dimana-mana perkhidmatan aplikasi boleh didakwa di abwah seksyen 233(1)(b), Akta Komunikasi dan Multimedia 1998(Akta 588). Kesan kepada mangsa : Stress dan gangguan emosi, kehilangan keyakinan diri, kecelaruaan pemakanan, kemurungan dan kejadian bunuh diri.


Nampak tak kesan kesan akibat body shaming ni. Nampak macam remeh je tapi sebenarnya sangat sangat serius okay! Memang efek kehidupan seseorang. Gemuk, pendek, hitam, muka pecah, peha melimpah, muka berlubang dan bermacam lagilah kata-kata yang boleh menghiris hati seseorang. 

Luaran seseorang memang tak nampak terasa tapi dalam hati menusuk sangat. Ada juga mangsa yang dikenalpasti mengalami bipolar disorder disebabkan kes macam ni. Bahaya untuk diri sendiri dan orang disekeliling juga.

Body shaming adalah jenayah buli siber. Mangsa boleh buat laporan polis atau kepada SKMM. Mengikut seksyen 233(1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 ( Akta 588), jika didapati bersalah boleh didenda tidak lebih RM50k atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.
Agak berat juga hukuman tu. Jadi, jaga mulut dan jaga tangan jangan laju je nak body shaming orang lain di media sosial. Kalau viral kes body shaming di media sosial memang teruklah kena serang dengan bawang rangers.

Sejak zaman kecil lagi dah biasa dengan lauk kegend ni. Lauk bila mak dah pening tak tahu nak masak lauk apa. Takpun masak lauk legend ni sebab nak cepat masak. Ataupun stok lauk kehabisan barang dapur. Sebab tu ada yang kata lauk legend ni lauk bila dah hujung-hujung bulan macam tu. Bila stok makanan lain habis tak ada duit nak beli. Ye, kadang-kadang buntu fikir nak masak apa. Kadang masak apa yang ada je sementara beli stok barang dapur lain.


Tapi, lauk legend bukan di kala susah je. Di kala senang ada barang dapur lain pun masih juga masak lauk ni sebab kadang tu teringin nak makan kalau dah lama tak makan. Masa ni lah mengimbau semula kenangan mak kita masak-masak dulu. Masak ringkas-ringkas pun dah cukup buat anak rasa kenyang. Tambah kenyang dengan makan masakan air tangan dan kasih sayang seorang mak. Kan?

Mujur juga suami jenis tak cerewet bab makan kecuali makanan yang memang dia tak makan. Lauk legend ni juga kadang-kadang suami request bila isteri tanya nak makan apa. Senang kerja masak. Goreng telur sebiji dan letak kicap sikit. Alhamdulillah boleh buat kenyang perut senang hati. Silap-silap boleh bertambah nasi. 


Ada orang suka goreng semua sekali serentak. Jenis Fiza suka masukkan satu-satu. Goreng ikan bilis rangup sikit, baru masuk cili dan akhir sekali baru masukkan hirisan bawang merah. Bawang pun tengok jugalah. Kadang bawang besar kadang bawang merah kecil tu. Yang penting semua goreng garing baru sedap. Dan kena pedas semestinya. Orang johor dan negeri sembilan sama kuat pedasnya.

Nak pedas guna cili api kampung tu baru sedap. Kalau nak makan dengan kicap, tak perlu letak garam. Kalau nak letak juga boleh letak secubit je lah sebab ikan bilis dah masin dan kicap pun dah ada perasa. Jadi, tak perlulah tambah garam. Fiza memang jenis kurang garam dalam masakan. Garam pun guna garam bukit sebab lagi bagus katanya.

Bila kau dah biasa makan lauk kegend ni, tak ada hal lah kalau kat rumah kehabisan stok makanan atau bila tengah bulan tu. Ada barang dapur asas  macam bawang, ikan bilis, cili, telur dan kicap tu kira boleh nak survive lah. Tapi yelah, masing-masing punya citarasa berbeza. Ada yang suka makanan tradisional dan ada yang suka western.

Datang konvo orang macam tak best pula kalau tak bawa bunga. Betul tak? At least sekuntum pun dah cukup! Bagi bunga cengkih pun boleh, macam video dalam twitter adik lelaki bagi kakak dia bunga cengkih dalam bungkusan tisu. Asal bolehlah dik! Bunga cengkih boleh buat masak kak. Jenis Fiza, kalau ada masa dan kurang bajet nak beli yang mahal tapi tak berbaloi tu memang DIY lah.

Kalau bajet lebih dan tak ada masa, belilah mana yang mengikut bajet. Ikut masing-masing punya cara lah kan. Cuma bila tengok harga dengan bunga tu rasa macam tak berbaloi je lah. Itu sebab lebih puas hati buat sendiri. Walaupun rupa tak macam mahal tapi sentimental value tu ada. Boleh lah selak-selak entri lama konvokesyen anak buah lain pun Fiza ada buat sendiri.


Okay, gerak terus ke Majlis Konvokesyen anak buah kat UiTM Lendu, Melaka. Untuk pertama kali jejak UiTM Lendu ni sebenarnya. Paling banyak jejak kat UiTM Shah Alam lah. Tempat study dan konvo sendiri lagi kan dikenang. Eh, UiTM Penang pun banyak jejak kaki sebab bermula diploma dari sana. Tak lupa juga UiTM Pilah habiskan 1 sem Pra-Sains. UiTM Dihatiku betul!

Anak abang pertama semua dah habis konvo dah. Giliran anak sulong kakak Fiza pula konvo. Dulu Konvo diploma dekat dengan rumah je UiTM Segamat. Konvo degree ni jauh sikit lah dari rumah sebab degree pun kat UiTM Bandar Melaka tu ha. Ini pun tak complete family sebab dua orang lagi sekolah. Yang dua orang tu ponteng agaknya kot.


Tahniah anak buah! Mak buah tumpang happy dan cuma harap dapat kerja yang elok-elok lepas ni. Scroll pun dah dapat semua, lagi mudah nak mohon kerja ikut kelayakan yang ada. Semoga dipermudahkan urusan mencari kerja yang baru.


Tamat legasi UiTM dari mak buah kepada anak-anak buah. Masih ada sorang lagi di ILP konvo next 2 years kot. Tak lupa juga, tunggu giliran husband juga menghabiskan PhD beliau. Semoga dipercepatkan dan dipermudahkan. Aaaminnn...

Okay, sambungan dari entri misi mencari fresh flower Petaling Street. Balik rumah terus lah menjalankan misi 'DIY flower bouquet' untuk konvokesyen anak buah hari esoknya. Kena buat terus sebab takut tak sempat nak buat esok paginya walaupun konvo sidang petang. Lepas majlis konvokesyen cadang nak balik kampung terus. So nak tak nak balik tu terus lah gigih buat flower bouquet. Mulanya nak guna fresh flower campur bunga kering. Tapi gagal sebab bunga kering Fiza beli warna putih juga, warnanya macam tak naik. 

Sudahnya Fiza guna baby breath putih dengan daun eucalyptus je lah. Tak susah nak susun bunga baby breath ni jadikan flower bouquet. Susun-susun dah siap. Daun pun Fiza letak pada bahagian belakang. Daun eucalyptus tu sebagai bouquet filler lah walaupun baby breath biasanya orang jadikan filler. Takpe, bab simbolik bunga tu tolak tepi kejap. Lagipun tak arif bab ni, tak boleh cakap lebih. Siap susun, terus ikat siap-siap dengan dawai. 


Paling mencabar bab nak membungkus bunga tu lah. Jenuh Fiza fikirkan nak buat dan gayakan macamana sesuai dengan baby breath tu. Tengoklah beberapa tutorial flower bouquet tu. Finally dapatlah idea nak bungkus macamana. Tadaaa, inilah hasilnya kerja tanga Fiza. Sepatutnya Fiza guna wrapping paper keras sebab nak buat Korea wrapping flower bouquet style. Tapi tak sempat nak beli paper tu. Terpaksa guna wrapper yang lembut sikit lah. Tapi still okaylah kot kejadiannya. 


Eucalyptus macam layu tapi tak! sebab gambar ni guna filter

Bahagian bawah tangkai tu Fiza tak letak air sebab baby breath ni agak tahan lama dan kalau kering pun masih cantik. Sebab tu suka beli baby breath ni. Kiranya bunga ni dalam kategori low maintanance dan mudah nak digayakan. Harga sejambak baby breath boleh tahan juga harganya. Lagi-lagi yang berwarna tu. Buat sendiri puas hati boleh letak banyak mana nak.
Pomander orange-clove is done! Haritu gigih buat guna limau nipis saja nak cuba. Bau dia tak berapa sangat. Baru berkesempatan nak buat the real pomander orange-clove balls ni sebab baru beli orange dan tambah bunga cengkih (clove). Bunga cengkih yang ada kat rumah pun tak berapa nak banyak sebab jarang masak menu yang menggunakan bunga cengkih. Bila dah bila 2 bahan penting ni, barulah boleh buat dekorasi pomander orange-clover balls ni.  Macamana rupa dia, sila tengok gambar bawah ni yang dah siap.


Fiza beli 2 biji orange dan sepeket bunga cengkih. Alatan lain, kau orang boleh gunakan dawai dan toothpick yang belum digunakan. Nak guna riben pun boleh gantikan dawai. Saja guna dawai sebab rasa macam susah nak deko kalau ada riben pada orange. Kalau guna dawai boleh cucuk bahagian tengah dan tak kacau dekorasi pomander ball.
Toothpick tu guna untuk buat lubang pada orange dengan mudah. Kalau guna toothpick buat lubang kecil je, kena kekiri kekanan toothpick tu untuk dapatkan lubang besar sikit lebih mudah cucuk bunga cengkih nanti. Boleh juga gunakan chopstick. Gunakan chopstick besi sebab Fiza pernah guna chopstick kayu, patah hujung tu. Mungkin orange tu keras sangat kot. Payah nak tembus kulit orange.



Sebelum buat tu, kau orang boleh google nak buat dekorasi corak macamana pada buah orange tu. Fiza ni main hentam je buat. Asal boleh! Dah fikir nak corak macamana, then kau orang buat lah dulu lubang-lubang mengikut corak yang kau orang nak buat. Dah ada lubang-lubang tu, cucuk je bunga cengkih sampai semua lubang penuh. Mudah yang amat! Fiza buat dekorasi spiral dan jalur ringkas macam tu je. Nak cepat siap kaedahnya.


Satu Fiza gantung pada workspace dan satu lagi letak kat dapur. Kat dapur memang sesuai letak sebab dapur kan ada macam-macam bau. Bila letak pomander orange-clove ni rasa bau dapur tu lebih best lah sikit. Ada aroma spice. Spice up your life! Suka bau cengkih dengan orange ni. Seronok juga buat aktiviti men 'D.I.Y' bila ada masa percuma. Rasa macam kena cucuk bunga cengkih lagi ni sebab ada ruang kosong banyak pada orange tu.


Orang kata lagi kering lagi sedap bau dia. Boleh letak dalam almari juga kalau dah kering. Bau dia tak tahu lagilah macamana bila dah kering. Tunggu kejadian dah kering nanti, Fiza update lain okay. For now, stop dulu. Hujung minggu kalau free, bolehlah kau orang cuba buat. Ada juga aktiviti on weekend kan. Alang-alang macam bagus ada natural aroma, buatlah cantik-cantik juga boleh jadikan sebagai dekorasi rumah. At least, dekorasi yang ada gunanya macam tu.

Note : Setelah bereksperimen dengan pomander ball ni, agak kurang bau dia kalau kau orang letak di tempat yang luas. Kena letak dalam bilik kecil baru berbau sikit. Jangan letak dalam ruang yang lembap sebab nanti dia akan berkulat. Pengudaraan tu penting. Fiza letak dalam bilik tidur dia jadi cepat kering sbb malam buka aircond dia serap air. Nak bau banyak mungkin juga kena buat banyak dan letak merata. atau bunga cengkih letak lebih ke. Dia orang buat masa musim sejuk christmast tu. Mungkin juga faktor cuaca penyumbang bau tu tersebar. Apapun kena eksperimen untuk penambah baikkan kalau nak cuba lah.


Try the new blogger! Baru perasan ada notifikasi background warna oren sebelah bawah kiri tu minta di tekan. Lepas tekan, tadaaa...menjelmalah dashboard blogger berwajah baru. Macam menarik macam tak! Rasa macam lebih selesa dengan yang lama sebab tak makan banyak space. Mata boleh tertumpu pada bahagian kecil tu ni. Bila dah lebar luas macam ni rasa macam janggal pula.

Bahagian posts tak berubah, masih lagi macam yang sebelum ni. Untuk stats ditukar menjadi lebih besar dan menggunakan ruang yang lebih banyak. Lebih kurang macam google analytics lah rupanya kot. Kena rajin² buka dashboard kalau nak cepat serasi dengan features baru ni. Mula-mula memang susah sikit nak adapt dengan keadaan baru. Lama-lama okaylah nanti kan.


Suka jugalah dengan features baru ni. Mungkin pertukaran wajah baru lebih baik. Janji boleh update blog macam biasa sudahlah kan. Masih boleh diterima. Bahagian comments pula siap keluar icon avatar lagi. Memang semuanya makan ruang lah macam tu. Tak ada dah senarai ke bawah macam tu. Apa pendapat kau orang tentang features baru ni. Okay tak? Nak tak nak kena lah serasikan. Betul tak?

Meriah musim konvokesyen IPTA dan IPTS seluruh Malaysia sekarang ni. Social media penuh gambar konvo je lah. Musim konvo kali ni sorang lagi anak buah Fiza konvo. Awal-awal dah inform tarikh konvo dan Fiza pun get ready lah nak men 'D.I.Y' flower bouquet untuk dia. Macam biasa Fiza akan menjalankan misi mencari fresh flower Petaling Street semata-mata nak beli fresh flower cut yang banyak pilihan dan harga lebih murah of course!

Dah plan dah nak beli bunga apa dan kat mana. Mula-mula Fiza masuk kedai Weng Hoa Flower Boutique sebab kat kedai ni ada banyak bunga baby breath murah pelbagai warna. 1 bundle RM15 je! Tapi bila masuk dalam kedai, rasa hampa sebab yang ada cuma warna putih sahaja dan bunga pun tak berapa nak kembang. Sampai dah petang memang bunga banyak habis pun. So Fiza beli satu bundle je baby breath putih tu. 



Lepas tu pergi kedai bunga lagi satu yang pernah Fiza pergi, Lee Wah Florist. Bunga baby breath banyak pilihan warna RM33/bundle dan satu bundle macam banyak pula. Nak beli separuh memang tak boleh. Kat sini Fiza beli baby breath putih lagi sebab yang Fiza dah beli tu macam kurang menarik. Baby breath putih RM20/bundle. Mahal RM5 daripada kedai first Fiza pergi tu tapi lebih berbaloi sebab baby breath dia lagi menarik. Dah terbeli pula awal-awal tadi. Aduhaiii..rugi betul!

Eucalyptus 1 bundle kecil cuma RM8, lebih kurang ada 6 tangkai macam tu. Okaylah untuk dijadikan filler flower bouquet. Kedai Weng Hoa jual 1 bundle besar, RM22 memang banyak lah. Nak beli banyak-banyak buat apa kan. So beli sikit je lah dan harga pun murah. Eucalyptus ni gunakan untuk tujuan kesihatan pun bagus kalau nak tahu. Nanti lah Fiza cerita lah dalam entri lain ye. Bau dia memang Fiza suka. Lebih buat filler Fiza akan letak dalam air bekas kaca macam biasa.

Fiza beli juga bunga kering untuk dijadikan props photography. Dried bunny tail tu RM12/bundle dan cotton flower RM15/bundle kalau tak silap. Lebihan baby breath dan eucalyptus tu pun akan digunakan untuk tujuan photography dan dekorasi rumah. That's why lah gigih juga nak beli fresh flower. Berbaloi beli untuk diri sendiri dan juga buat flower bouquet lebih murah berbanding beli dah siap macam tu. Lagipun baby breath tu memang tahan lama dan kalau kering pun masih cantik dan boleh guna sebagai props. Fiza beli tahun lepas pun masih elok walaupun kering.

Masuk Lee Wah Florist rasa lebih rambang mata okay! Sumpah rasa macam nak beli semua kalau ikut nafsu. Tapi banyak-banyak nak buat apa kan. Beli mana yang nak guna je lah. Saja share untuk  tatapan kau orang kalau ada berminat nak beli fresh flower murah. Memang murah. Nak je Fiza beli hydragae RM15/stalk tapi lepas fikir fikir, macam lain kali je lah.


Fiza rasa lebih berbaloi beli baby breath dekat Lee Wah Florist sebab lebih kembang dan lebih banyak walaupun harga dia mahal sikit. Lebih berkualiti dan lebih segar. Value for money lah kiranya. Dahlah banyak pilihan pula tu.


Bermacam-macam jenis bouquet filler Ada. Haih, mana satu nak pilih ni kakak? Hati mahu tapi otak kata tak payah. Ahh, dalam dilema nak memilih yang mana satu.


Bunga ros bermacam-macam jenis dan harga ada. Tapi Fiza memang tak nak beli ros sebab cepat layu. Tapi bunga ros ada simbolik dia tersendiri dan antara bunga yang menjadi pilihan utama untuk flower bouquet. Ada yang suka sebab bau rose wangi.


Rasa kecewa sebab baby breath pink tak ada. Lain kali nak beli kena datang pagi barulah lebih banyak pilihan fresh flower. Susahnya nak cari fresh flower murah kat Seremban ni. Nak tak nak kena pergi Petaling Street juga. Kalau ada pun RM45/bundle baby breath. Siapa tahu kedai fresh flower murah seremban? Mohon komen ye. Senang nak time tak payah pergi jauh lagi. Next misi 'DIY Flower Bouquet Convocation".

Selamat pagi! Sepi kejap blog 3 hari tanpa update dan sempat blogwalking kejap je. Ketandusan idea nak mengarang perenggan dalam blog ni. Dalam 3 hari ni bermacam-macam cerita trending dilaman sosial. Antara cerita yang tengah hangat, kisah tragis seorang isteri dan anak dikerat 8 oleh suaminya sendiri. Sempat jugalah baca kronologi kisah ini yang boleh dikatakan sangat kejam. Nak taip pun rasa seram dan takut. Tak berani nak komen lebih. 

Apa yang Fiza nampak, bila berlaku kisah macam ni dan identiti suspek diketahui, macam biasa bawang rangers a.k.a makcik bawang laju je menjalankan tugas masing-masing. Semalam juga trending artis K-POP South Korean girl group f(x), Sulli found dead at home. Puncanya masih dalam siasatan tapi ada juga berita keluarkan fakta salah satu puncanya adalah depresi disebabkan cyber bullies. Lebih kurang macam serangan bawang rangers. Kalau nak tahu di Korea lagi teruk kena kecam, kalah bawang rangers Malaysia. 


Bawang rangers ni pantang kalau ada kisah-kisah yang tengah hot jadi viral. Laju je tinggalkan komen bukan-bukan pada gambar, post dan yang terlebih rajin jadi penyiasat. Habis segala maklumat peribadi semua di gali dan mangsa teruk kena kecam tak sudah-sudah. Kadang rasa kesian dengan orang yang kena kecam tu. Patut ke dikecam sungguhpun dia bersalah?  Kenapa kita perlu kecam sedangkan kita tak tahu hal sebenarnya? Tak rasa bersalah ke kecam orang?

Lebih baik kita diam, muhasabah diri lebih baik. Biarlah pihak yang bertanggungjawab jalankan tugas mereka. Janganlah kita kecam dan hukum mereka. Tahu tak yang akibat kecaman ni boleh menyebabkan depresi. Penyakit depresi ni bukan penyakit yang boleh dibuat main. Ini juga salah satu punca yang menyebabkan kematian. Bayangkanlah kau orang kena kecam setiap hari dengan kata-kata yang kau orang sendiri taknak dengar. Siapa yang sanggup tahan? Mesti rasa trauma seumur hidup akibat kecaman. Betul tak?

Fiza pun pelik, sekarang ni macam menjadi-jadi je trend kecam mengecam ni. Makin besar komuniti bawang rangers ni. Timbul rasa takut nak menaip sesuatu. Takut kena kecam tak pasal-pasal. Kadang  nasihat pun kena kecam. Apo! Aduhaii bawang rangers. Kalaulah tak ada bawang rangers, rasanya hidup lebih aman. Moga kita sentiasa dibawah lindunganNya serta dijauhi dari segala musibah. Aaaminn...

Ramai yang menantikan intipati Belanjawan 2020 yang dibentangkan oleh menteri kewangan Lim Guan Eng di Dewan Rakyat petang tadi. Sebagai rakyat marhaen dan bukan golongan bangsawan, sudah semestinya mengharapkan belanjawan untuk tahun depan lebih baik untuk menampung kos sara hidup yang semakin tinggi.


Tema Belanjawan 2020 adalah ‘Memacu Pertumbuhan Dan Keberhasilan Saksama Ke Arah Kemakmuran Bersama’ dengan bertunjangkan empat teras utama dalam usaha untuk menstabilkan semula kedudukan kewangan negara kerajaan.

Empat teras tersebut adalah :
Memacu Pertumbuhan Ekonomi Dana Ekonomi Baharu dan Era Digital Pelaburan Ke Atas Rakyat: Meningkatkan Keupayaan Modal Insan.
Mewujudkan Masyarakat Yang Bersatu, Inklusif dan Saksama.
Memulihkan Institusi dan Kewangan Awam​​​​​​

Intipati Belanjawan 2020 

  • Kerajaan tidak berhasrat untuk melaksanakan semula GST.
  • Jabatan Kastam Diraja Malaysia akan perkenalkan kemudahan pembayaran tertunda bagi percepat proses pelepasan dagangan rentas desa.
  • Kerajaan akan bangunkan infrastruktur yang diperlukan bagi membentuk Digital Malaysia melalui pelaksanaan Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara sepanjang lima tahun.
  • Kesalinghubungan di kawasan pedalaman di Malaysia khususnya di Sabah dan Sarawak akan ditingkatkan untuk pasti tiada pihak terpinggir dalam era digital SKMM akan memperuntukkan RM250 juta untuk sediakan akses jalur lebar menerusi teknologi satelit.
  • Kerajaan akan perkenal Geran Pembangunan Ekosistem 5G bernilai RM50 juta.
  • Sebanyak RM25 juta diperuntukkan untuk dana geran padanan secara bidaan bagi galak lebih banyak projek perintis aplikasi digital.
  • Kerajaan bercadang tubuh 14 Pusat Peningkatan Digital Sehenti di semua negeri untuk mudahkan akses pembiayaan dan pembangunan kapasiti perniagaan.
  • Kerajaan perkenal konsep Tanggungjawab Sosial Digital (DSR) untuk tingkat keupayaan kerja masa depan dengan kemahiran digital.
  • Kerajaan Pakatan Harapan iktiraf potensi tinggi e-Sukan dan tingkat peruntukan sebanyak RM20 juta tahun depan.
  • Sebanyak RM200 juta disediakan untuk Bantuan Musim Tengkujuh kepada pekebun kecil Risda dan Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS).
  • Kerajaan peruntuk RM100 juta untuk Insentif Pengeluaran Getah pada 2020 bagi tingkat pendapatan pekebun kecil sebanyak RM810 juta disediakan untuk jaga kebajikan masyarakat FELDA termasuk RM250 juta bagi program tingkat pendapatan 11,600 peneroka dan RM300 juta bagi hapus kira faedah pinjaman peneroka.
  • Sebanyak RM738 juta disediakan untuk laksana pelbagai program jana pendapatan lebih 3,000 pekebun kecil dan 10,000 peserta FELCRA.
  • Peruntukan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani ditingkatkan kepada RM4.9 bilion pada 2020 untuk tingkat pendapatan pengusaha pertanian.
  • Elaun sara hidup nelayan akan ditingkatkan daripada RM200 sebulan kepada RM250 sebulan melibatkan peruntukan sebanyak RM152 juta.
  • Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM150 juta untuk program integrasi tanaman bagi bantu petani, nelayan, dan pekebun kecil.
  • Sebanyak RM30 juta diperuntukkan untuk penghasilan beras pulut di Pulau Langkawi yang akan beri manfaat kepada 1,200 petani.
  • Kerajaan tingkat peruntukan input padi sebanyak RM855 juta tahun depan di bawah Skim Baja Padi Kerajaan Persekutuan (SBPKP) dan Skim Insentif Pengeluaran Padi (SIPP) untuk tingkat hasil padi.
  • Sebanyak RM43 juta disediakan untuk pembangunan Industri Pertanian 4.0 bagi membangunkan baka yang berkualiti dan berproduktiviti tinggi.
  • Kerajaan akan memperuntukkan RM11 juta menerusi Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) untuk galakkan lebih ramai pelajar ke bidang STEM.
  • Kerajaan teruskan pemberian 50 peratus hasil cukai pelancongan kepada setiap kerajaan negeri bersempena Tahun Melawat Malaysia 2020 (VMY2020).
  • Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) diperuntukkan sebanyak RM1.1 bilion untuk jayakan VMY2020.
  • Kerajaan akan sumbang sebanyak RM100 juta untuk pembinaan sistem kereta kabel baharu ke Bukit Bendera.
  • Kerajaan akan anjur Tahun Pelancongan Kesihatan Malaysia 2020 untuk isi program VMY2020 bagi perkukuh kedudukan Malaysia sebagai destinasi pelancongan perubatan
  • Kerajaan akan melancarkan inisiatif #MalaysiaKerja (Malaysians@Work) untuk wujudkan peluang pekerjaan yang lebih baik kepada belia dan wanita.
  • Program #MalaysiaKerja dijangka akan wujudkan tambahan peluang pekerjaan sebanyak 350,000 untuk rakyat Malaysia dalam masa lima tahun.
  • Kerajaan akan tingkat peruntukan kepada RM30 juta untuk menyediakan lebih banyak lagi TASKA di bangunan kerajaan terutamanya di hospital dan sekolah untuk ringan bebanan ibu bapa.
  • Kerajaan kaji untuk tingkatkan tempoh cuti bersalin daripada 60 hari kepada 90 hari berkuat kuasa mulai tahun 2021.
  • Kerajaan bercadang untuk memanjangkan kelayakan bayaran lebih masa bagi golongan yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 kepada RM4,000 sebulan
  • Kerajaan bercadang tingkatkan gaji minimum kepada kadar RM1,200 sebulan hanya di wilayah bandar utama berkuat kuasa pada tahun 2020.
  • Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri oleh PERKESO akan diperluas bagi membolehkan caruman oleh 18 kumpulan yang bekerja sendiri mulai tahun 2020.
  • Program i-Suri ditambah baik dengan beri peluang suami sumbang dua daripada 11 peratus carumannya ke dalam akaun KWSP isteri.
  • Kerajaan akan tambah peruntukan penyelenggaraan dan naik taraf sekolah daripada RM652 juta tahun lalu kepada RM735 juta tahun depan.
  • Kerajaan memperuntukkan RM783 juta untuk baik pulih sekolah daif, terutamanya di Sabah dan Sarawak.
  • Sebanyak RM23 juta akan disediakan untuk memastikan sekolah kebangsaan mempunyai kemudahan mesra Orang Kelainan Upaya (OKU).
  • Kerajaan tingkat peruntukan kepada RM5.9 bilion bagi perkasa program TVET.
  • KWSP akan memperluaskan skop pengeluaran untuk biayai pendidikan di peringkat sijil.
  • Kerajaan memperuntukkan sejumlah RM1.3 bilion bagi institusi pendidikan di bawah MARA dan RM2 bilion bagi biayai pinjaman untuk 50,000 pelajar.
  • Kerajaan tingkat peruntukan pembangunan luar bandar kepada RM10.9 bilion dalam usaha rapatkan jurang pendapatan dengan bandar.
  • Kira-kira RM587 juta diperuntukkan untuk Projek Bekalan Air Luar Bandar dengan RM470 juta untuk Sabah dan Sarawak.
  • Sebanyak RM500 juta diperuntukkan untuk Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar yang bakal beri manfaat kepada lebih 30,000 orang dengan majoriti penerima tinggal di Sabah dan Sarawak.
  • Kerajaan peruntukkan RM1 bilion untuk pembangunan jalan luar bandar di seluruh Malaysia dengan tumpuan untuk bina jalan luar bandar di Sabah dan Sarawak.
  • Sabah dan Sarawak kekal jadi negeri penerima Perbelanjaan Pembangunan tertinggi dengan peruntukan masing-masing sebanyak RM5.2 bilion dan RM4.4 bilion.
  • Kerajaan akan tingkatkan subsidi dan bantuan sosial kepada RM24.2 bilion termasuk bantuan Kebajikan seperti Bantuan Sara Hidup (BSH) serta subsidi berkaitan bahan api
  • Kerajaan memperuntukkan RM5 bilion untuk BSH dan perluaskan skim kepada 1.1 juta individu bujang berumur lebih 40 tahun yang berpendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan.
  • OKU berumur 18 tahun dan ke atas dengan pendapatan kurang daripada RM2,000 sebulan layak terima bayaran BSH.
  • Individu bujang berumur 40 tahun ke atas dan OKU layak terima RM300 dan secara automatik jadi penerima Skim Takaful MySalam secara percuma.
  • Kerajaan memperuntukkan RM80 juta untuk menaik taraf, baiki dan selenggara 67 pelbagai institusi di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).
  • Sejumlah RM25 juta diperuntukkan untuk urus, tadbir dan perluaskan program Food Bank ke seluruh negara
- BERNAMA
Kredit : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/10/616535/intipati-belanjawan-2020

Entah hari keberapa entah sansevieria a.k.a pokok lidah mertua mula berakar lepas letak dalam air tu. Tahu-tahu dah berakar. Hari ni hari ke 25 sansevieria Golden Hahnii berakar banyak dah rupanya. Tapi Sansevieria Trifasciata Prain dan Sansevieria Trifasciata Bantel’s Sensation/ White Sansevieria masih masih berakar halus kecil lagi. Pertumbuhan akar tu macam lambat sikit kot.


Bila dah berakar ni, bolehlah pindah tanam dalam tanah pula. Tapi macam sayang nak pindahkan masuk pasu sebab lebih mudah nak monitor pertumbuhan pokok kalau letak dalam balang kaca macam ni. Lagipun letak dalam air tak perlu risau nak siram bagai ikut masa dan kalau tinggal rumah lama pun tak ada masalah.

Cadang nak pindahkan dalam balang lain lah. Nak letak batu putih kecil-kecil tu sebagai ganti kepada tanah dan cuma letak air sikit je nanti. Sesuai sangat untuk dekorasi dalam rumah sebab pokok ni memerlukan penjagaan yang minimum. Untuk dekorasi tu Fiza nak tiruvasi idea dalam video di bawah ni. Dok cari idea yang sesuai untuk pokok lidah mertua ni.


Biasa kalau kat kampung ni, aktiviti petang-petang tolong mak siram bunga. Takpun sapu sampah. Tak sabar nak balik kampung, nak ambil lagi pokok lidah mak mertua di rumah mak sendiri. Kat rumah mak pokok ni bersepah je hidup. Kita yang kat bandar ni nak beli sepasu pun boleh tahan juga harganya kan. Ikut hobi masing-masing. Ada orang suka bunga, ada orang suka makanan. Macam tu lah. Maisng-masing ada minat. Teruskan...


Malaysia is hot and humid all year round, with temperatures generally being between 26 to 32 degrees celcius. If you live in the city and drive to commute to your work place, you would probably spend an average of 2 to 3 hours every day in your car. The heat and glare of the sun on most days makes us squint our eyes and increases our exposure to harmful UV rays. And therefore, vehicle window tinting has become the way to go for most of us. 

Window tinting helps prevent the sun from shining right into our cars, and our eyes! And it also filters out the heat from our hot, sunny weather, and with security tint, it gives us privacy and protection for both our car interiors and our valuables in the car. With that said, there are many car tinting companies available in the market and here is a list of some of the best car tinting companies in Malaysia with a comparison of some of their products and services to help you pick the best for your car tinting needs. 

#1 Most Recommended Company: Coolshield Car Tinting Specialist 

Coolshield Car Tinting Specialist is a company that is conveniently located in Kelana Jaya, in the heart of the Klang Valley, and offers great deals in vehicle window tinting solutions. The Coolshield brand of window-tinting has been a popular choice of tinting film for decades around the world, and it was brought into Malaysia in 2012. And since then, Coolshield has had over 17000 satisfied customers in their records. 

Coolshield’s window-tinting films are manufactured based on United States of America and Japanese technology, and their products are of the highest quality. They are manufactured with in accordance with cutting-edge research and development of the latest technology. Apart from the quality of the tinting films, Coolshield has a Concept Centre that staffs professional, experienced and dedicated specialists who give excellent recommendations based on your tinting needs. The Concept Centre also provides space for waiting equipped with hot beverages and Home Theatre and Karaoke rooms while you wait during the installation of your car’s window tints. 

For peace of mind, all of Coolshield’s products come with a 5-year warranty for products and after-sales service needs. Based on customer’s reviews, Coolshield has excellent reviews for both their products and services thus far, and is the best we have heard of among other brands. 

Contact Coolshield Car Tinting Specialist 
Phone: 012-904 6008 
Address: No 1, Jalan SS 5B / 4, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia. 


#2 Raytech International Windows Film

Raytech is one of the top car tinting companies that pop up when you google car tinting in Malaysia. Though the company is quite new in Malaysia, they have been expanding the number of branches in Malaysia, especially the Klang Valley lately. Raytech’s principle of “Quality Comes First” assures customers that the quality of their window tinting films are comparable and also competitive with other leading brands in the market. They offer both solar and security tinting films for vehicles, and paint protection film as well. 

All Raytech window tinting films are made in the United States of America, and are designed to offer high quality performance including heat rejection, glare reduction, UV protection and also security against high impacts with its shock absorbing qualities. They are competitive in their research technology and strive to improve on the quality of their products. Customer reviews for Raytech Films have also given good comments for their products and excellent workmanship. The reviews have also given praise to the specialists for recommendations for the individual needs. Raytech also offers a 7-year warranty on cracking, peeling, bubbling, staining and hazing. 

Raytech may not offer the lowest prices for their products, but they emphasize on their principle to give quality instead of just low prices. 

#3 Winshield 

Winshield is a window tinting specialist that was established in Petaling Jaya in 2010. It has expanded to 8 outlets across Malaysia now with opportunities for franchise and dealerships. They are one of Malaysia’s authorized distributors of the American Standard Window Film (ASWF) and the Threebond glass coating for paint protection for your vehicle. Winshield boasts of professionally trained and skilled tinting technicians who are able to help you with the individual needs of your car. 

Winshield’s tinting films are directly imported from the United States of America from Erickson International, a leading name in the tinting industry. It is the official manufacturer of the American Standard Window Film (ASWF), and they invest in extensive research and development works to produce the highest quality tinting film in the industry. Winshield promises up to 99% UV rejection with their superior window tinting films and up to 10 years warranty on selected products. They also provide JPJ compliant films that are available upon request. 

At Winshield, they work towards providing reasonably priced products and services without compromising on the quality to guarantee customer satisfaction, who are also ready to follow up on all after-sales service needs. 

#4 V-Kool™ Malaysia (Now, NVK Interior Sdn Bhd) 

V-Kool™ Malaysia, now known as NVK Interior (M) Sdn Bhd, was established in 1993 and has just celebrated 25 years of providing Malaysians with quality window films in the automotive and architectural industries. They are the sole distributor for V-KOOL™ and Solar Gard™ products in Malaysia to date. NVK Interior has 4 main branches in the Klang Valley and Johor Bahru, but also market their products through other tinting shops. 

V-Kool™’s manufacturers are in the United States of America and Germany, and is built upon research from Massachusetts Institute of Technology (MIT) in the 1970s. They take pride in their advanced technology to provide both solar control and high visible light transmission, instead of just tint to make the car windows darker. V-KOOL™ films have a 5-year comprehensive warranty that covers against defects such as bubbling, discolouration, peeling, and cracking. This gives the consumer assurance when they choose V-Kool™ films for their car window-tinting needs. 

V-Kool™’s prices may not be as competitive as other brands are, but their products have been around in Malaysia for 25 years, delivering quality to their customers. 

#5 Ecotint 

Ecotint (M) Sdn Bhd is also one of Malaysia’s major window films importer and installer. They have been in the industry since 2000, and started out in Taipan Business Centre, USJ Subang Jaya. They have since expanded and now have 14 branches all over Malaysia in over 8 states. They have established themselves with their tagline “Your Smarter Window Film”, which claims an eco-friendly technology in their research and manufacturing efforts. 

Ecotint uses RayBarrier, a brand that was developed and is manufactured in Japan and states that their window tinting films are the only window films that provides protection with both SPF and PA++ guards. Online customer reviews have good reviews about their window tinting film products, but some have complained of dots on their windscreen after the installation, but, with a good follow up in their after-sales services, Ecotint re-applied the film for the customers without any charges, as they give a 10-year warranty on their products. 

Ecotint is not just popular in Malaysia but it also has a substantial international market in South East Asia, which gives assurance to its customers on their quality. 

Summary

Apart from these companies that are listed above, there are many more car-tinting companies available on the market in Malaysia. Some carry international brands of tinting film as above, but, others are also house brands, which will claim to be just as compatible as the more well known brands. Do some research online and read through reviews for these companies and the brands of window tinting films that they offer before making a decision. If you can, go and chat with a couple of window film specialists for more information on what you are looking for, and what products would be best for your vehicle needs. 

Here are some of the terms involved in car window tinting that you should know as you search and decide on which car tinting company to go for. 

Visible Light Transmission (VLT) percentage: The percentage of total visible light that is able to pass through the filmed glass. The lower the percentage, the darker the tint and the lower the visible light transmitted. Do check the Road Transport Department’s (JPJ) regulations for approved car-window tinting VLT percentages. 

Ultraviolet Rejection (UV): It is the quantity of ultraviolet (UV) energy that is blocked from transmitting through the glass. 

Complete Solar Energy Rejected (TSER): The percent of solar energy (heat) rejected by the window film. The higher the percentage, the more solar energy (heat) is rejected. 

Visible Light Reflectance (VLR): The percent of total visible light that is reflected by the window film. The lower the percentage, the less visible light gets reflected. 

Safety Film: Window tinting film that protects your windows against high impact contact, measured in Mils. The higher the Mil, the thicker the film, but it is not advisable to take more than 6Mil in measurements, because your power window will not work. 

Solar Film: Window tinting film that shields your car against the sun’s glare, heat and UV rays. 

Don’t just settle for the cheapest tinting promotions that you come across as it could cost you more in the long run. Be aware of the reputations of the tinting companies, and also the brands, and try to get a good deal for a car window tinting package. During festive seasons, tinting companies could offer some free car accessories for promotions, look out for them. And lastly, ALWAYS ask for a warranty card for your rights and privilege when you are investing in vehicle tinting.

Wow! Finally instagram pun dah bertukar versi dark mode you all! Baru je lancar iOS 13 dengan feature dark mode haritu. Semalam Fiza buka instagram terkejut juga tiba-tiba instagram dah bertukar versi dark mode. Automatik agaknya lah. Instagram versi dark mode diperkenalkan untuk iOS 13 dan juga android 10. Apelagi kau orang, cepat update!


Rasa sangat berbeza dan memang berbeza dengan dark mode ni. Lagi mesra alam dengan mata yang memang tak boleh tengok handphone terang sangat walaupun suka warna putih lebih. Jomlah kita bertukar ke versi dark mode pula. By the way, jom support ig Fiza @azhafizah.mdnor and dm Fiza kalau dah follow. Kalau tak dm, keluar notification takut terlepas pandang untuk Fiza follow semula.

Cara Tukar Instagram Dark Mode

iOS
To enable dark mode on your iPhone, go to Settings, then Display and Brightness and select Dark. There's also a toggle to enable Automatic mode in which your iPhone will change to dark mode at night and go back to light mode during the day.
Android
To enable dark mode on your Android device, go to Settings, then Display, then Advanced and then select Dark from the Device theme menu.
credit :www.engadget.com

Okay tak instagram dark mode? Fiza suka dark mode tapi suka juga light mode. Entah! Tak tahu nak pilih sebenarnya. Twitter dah lama ada versi dark mode tapi Fiza tak dark mode kan dia sebab nak screen shot lebih suka white background. Tapi instagram dark mode Fiza suka je. Dark mode juga boleh kurangkan penggunaan tenaga bateri dengan paparan yang lebih gelap. Salah satu kelebihannya lah.

Kita tengok sejauh mana keberkesanan tu. Faham-faham lah bateri iPhone macamana lajunya sedut tenaga bateri. iOS 13 masih ada bug dan masih ada masalah dengan keyboard. Bertabahlah kalau dah update tu.