Bulan Jun Yang Dinantikan

Salam 16 Ramadhan. Dah separuh bulan kita berpuasa dan masuk fasa kedua dalam bulan Ramadhan. Macamana dengan Ramadhan tahun ni? Alhamdulillah bulan puasa bermula dengan musim sejuk. Boleh dikatakan hujan setiap hari. Syukurlah kurang sikit dugaan berpuasa dalam cuaca sejuk. Sebelum berpuasa memang musim panas memanjang kan.

Masing-masing menantikan bulan jun tiba. Ye lah kan, tak sabar-sabar nak menyambut hari raya dan baik kampung berkumpul dengan keluarga tersayang. Macamana persiapan raya kau orang? Baju raya? Kuih raya? Kasut raya? beg raya? Gerenti semua dah siap sedia dan tunggu raya je. Fiza belum siap apa lagi. Mood raya kurang sikit tahun ni.



Raya raya juga, kena ingat juga bulan Ramadhan jangan di sia-siakan berlalu pergi tinggalkan kita tak lama lagi. Pejam celik pejam celik kejap je dah raya nanti. Baru awal ramadhan dah mula bunyi mercun dah macam dah nak dekat raya je gayanya. Aduhh, buat tak tenteram orang nak berterawih. Sabar je lah. Nama pun bulan ramadhan, kena banyak bersabar.

Bulan Jun juga bulan yang dinantikan budak-budak sekolah. Cuti sekolah? Ye awak! Cuti pertengahan tahun dari bermula 9 Jun sampai 24 Jun. Bolehlah cuti awal sikit sebelum raya dan balik kampung awal. Takde lah jammed teruk malam nak raya tu. Okay juga kan cuti sekolah awal. Mak pak pun boleh ambil kesempatan balik kampung awal sikit daripada biasa. Sila rancang perjalanan kau orang untuk elakkan jammed okay.

By the way, hari ni 1 Jun dengan rasminya no more GST 6% tu. Alhamdulillah, segala barang kembali murah sikit. Tapi awas, SST adalah penggantinya yang dikenakan kepada pengilang sahaja. Bolehlah shopping lebih sikit. Ye tak? Conclusion is bulan Jun adalah bulan yang menggembirakan yang dinantikan. Enjoy your June!

Untuk bulan Jun ni target Fiza dapat lebihkan sikit entri dalam blog yang semakin sendu ni ha. Bulan Mei 3 artikel je dapat tulis sebab sibuk dengan urusan lain dan siapkan tempahan sampul duit raya hipster. Memang tak sempat nak hadap media sosial apatah lagi nak mengarang ayat dalam blog ni. Bertabahlah ye wahai blog kesayangan. Tunggu bulan Jun ni kita pulun sikit up entri yang best-best untuk dikongsikan. Stay tuned!
with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. June, bulan birthday saya~! Dan bulan saya nak kahwin juga, hihihi.

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah semoga permulaan bulan yg baik utk kita semua... "D

    ReplyDelete
  3. Cepat je dah tengah tahun. Ada separuh tahun lg 2018­č嬭č嬭čĺ¬

    ReplyDelete
  4. wahh sampul raya hipster. mesti lawa hehehe

    ReplyDelete
  5. June y dinanti.hehe..sebab tahun ni noni balik raya di kg.Tahun ni turn nonie...last year dah turn singapore.Selamat hari raya azhafizah,maaf zahir batin

    ReplyDelete
  6. jun yg dinanti.. julai yg ditunggu2.. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.