Aktiviti menonton TV antara aktiviti yang jarang Fiza buat sebab lebih banyak menghabiskan masa depan komputer je. Nak tengok cerita apa-apa pun tengok online je. Tengok TV pun bila ada cerita best dan bila masa free je lah. Tapi sejak ada 10 saluran percuma unifi TV ni macam ada melekat sikit depan TV sebab nak tengok cerita best walaupun ceritanya berulang kali ditayangkan.

Unifi TV atau sebelum ni lebih dikenali berikan 10 saluran percuma Unifi TV sehingga 31 March 2018 nanti. Ada masa sebulan lebih lagi ni bolehlah pulun tengok macam-macam cerita best. Fiza pun terkadang ada masa layan je mana yang best. Mana yang dah tengok tu boleh tengok lagi kalau diulang tayang.


Bolehlah tonton rancangan dari saluran 960-969 di STB unifi TV secara percuma. Antara 10 saluran percuma tu adalah :

3 saluran filem dari FOX
  • FOX Movies (960)
  • FOX Action Movies (961)
  • FOX family Movies (962)

3 saluran FOX rancangan bersiri
(terutama rancangan dari Amerika Syarikat yang menjanjikan waktu siaran hari yang sama seperti di sana)
  • FOX (963)
  • FX (964)
  • FOX Life (965)

4 saluran rancangan dokumentari, serta berita dan saluran khas bayi
  • National Geographic (966)
  • Nat Geo Wild (967)
  • Baby TV
  • Sky News HD (969)

Sementara percuma tu, silalah tengok. Kalau best boleh langgan. Kalau tak, tengok lah sampai lebam saluran percuma tu. Selamat Menonton.

Selamat pagi! Pagi-pagi ni kalau pekena kopi secawan memang umphh. Bagi penggemar kopi mesti ada sejenis kopi yang menjadi favourite kau orang kan wahai pencinta kopi. Starbucks, Costa dan beberapa lagi adalah kopi premium yang mahal. Kalau nak minum setiap hari boleh rabak poket dibuatnya. Well, kita ada banyak pilihan kopi yang sedap, salah satunya Kopi panas RM3 yang dijual di 7-Eleven. 

Walaupun hanya RM3 tapi rasa sedap kopi dia boleh tahan. Paling Favourite white coffee. Pernah cuba teh tarik tapi tawar ya amat! Memang tak boleh masuk ke tekak. Sudahnya kalau ke 7 Eleven beli white coffee je lah yang rasa macam okay untuk tekak sendiri.



Agak-agak pagi tu tak sempat nak sediakan breakfast boleh singgah 7-Eleven dalam perjalanan ke tempat kerja. Bolehlah cuba rasa Premium Roast Coffee yang terbaik 100% kopi Arabica dari Colombia dan Brazil katanya. Untuk premium ada satu saiz je 8oz dan untuk regular ada 2 saiz iaitu 12oz dan 8oz.

Susah nak tepis bau kopi?
Bau Kopi dia memang best! Mana ada bau kopi yang tak best kan? Aroma dia tak mampu nak menolak. Itu yang susah tu yang jauhkan kopi. Tapi minum kopi kena berpada-pada jugalah. Jangan kerap sangat minum sehari bercawan-cawan sebab akan menjejaskan tahap kesihatan badan. Ada orang kalau tak dapat minum kopi boleh stress dibuatnya. Jenis Fiza, kalau pening kepala minum kopi boleh terus okay tak perlu telan panadol.

Lupakan Minuman 3 in 1!
Sipa pencinta kopi? Kita geng! Cuma sekarang Fiza dalam proses kurangkan minum kopi. Tambah-tambah lagi kopi 3 in 1 yang sememangnya kita tahu memang tak bagus untuk kesihatan. Tahu tentang itu tapi itulah yang sedap kan? Kena sedar dari awal. Sekarang misi untuk menghabiskan stok yang ada, then lupakan secara berperingkat. Cewahhh, siap ada berperingkat lagi tu. Ye lah, bukan mudah nak move on, ye tak? 

Sepi dua hari tak update blog. Kemanakah momentum rajin yang dulu-dulu tu Puan Fiza? Mood blog makin parah dah ni. Nak update, tak tahu nak update apa? Masa nak update beria dan ada mood, sibuk pula takde masa. Ada je halangannnya. Lagi satu, kalau update blog earnings adsense macam tak naik mana pun. Tapi kalau tak update, elok je maintain setiap hari. Susah juga ya nak update artikel yang berkualiti yang selalu orang cari.

Tapi tapi tapi, kalau makanan sedap sentiasa orang cari walau dimana jua berada. Betul tak? Kalau pergi mana-mana mesti nak cuba rasa makanan yang sedap. Lagi-lagi yang viral. Kalau kau orang tersinggah di Paroi, silalah cuba rasa masakan western di Restoran Pitch & Chip berdekatan dengan Komples Sukan Paroi.

Sejak menetap di Seremban ni lagi husband dah bawa makan di Restoran Pitch & Chip. Pernah jugalah kedai ni tutup buat sementara waktu mungkin disebabkan persaingan kedai makan yang baru bukak. So, mungkin mengalami kerugiaan seketika. Tapi sekarang dah buka balik dan baru-baru pergi makan dengan husband kat situ.

MENU WESTERN RM9 SAHAJA!

Macam biasalah, Fiza mesti order Fish & Chips dan husband order chicken Chop. Portion hidangan macam standard hidangan dan harganya RM9 sepinggan. Ye, sepinggan! Kalau ikut harga standard menu western, harga lebih kurang dalam RM11 dan ke atas. Tapi yang ni kira murah sebab bawah RM10.


Husband order air milo dinosour. Harga dia RM5 kalau tak silap. Memang okaylah sebab ada aiskrim dan choco roll stick tu. Kira berbaloilah orang kata. So total makan berdua untuk dua hidangan western dan dua gelas air RM23 macam tu lah. Itupun sebab order air milo dinosour tu. Kalau tak, bawah RM20 je.


Walaupun kedai ni dah lama, tak hipster dan cuma restaurant biasa tapi berbaloilah melabur duit kat sini dapat makanan sedap dan murah. Nak datang sini gunakan waze je gerenti sampai di restaurant ni. Selain western food, ada juga makanan yang lain dan sebelah kedai tu pun ada menjual satay. Agak-agak teringin tu, boleh mencuba rasa.

Restoran Pitch & Chip, Paroi Seremban
Golf Height, 70400 Seremban, Negeri Sembilan

Brownies, sejenis kejadian kek bantat yang semakin popular dan digemari ramai termasuklah Fiza. Kalau dapat merasa sepotong brownies pun dah cukup nikmat terasa. Sekarang memang ramai yang jual brownies dan bermacam jenis ada. Kalau disuruh memilih memang nak pilih semua jenis dan rasa sebab rasa brownies tak pernah mengecewakan.

Dah lama rasanya Fiza nak makan brownies yang sedikit banyak sebab selama ni dapat merasa makan sepotong dua potong je. Itupun bila ada terhidang masa kenduri kahwin. Ikutkan memang ramai kenalan yang menjual brownies tapi sayang semua jauh-jauh. Yang dekat ada tapi ikut masa juga. Kena pula masa teringin makan tapi dia tak buat. Kecewa!

Nak order yang jauh, risau pula tentang pos takut brownies rosak. Rugi pula nanti. Kebetulan husband hadiahkan oven besar sikit daripada sebelum ni, dapatlah juga semangat baru nak membakar kek dan sejenis dengannya. Paling utama nak buat brownies! So boleh makan anytime. Gigih la mencari resepi yang mudah. 


Dah cari resepi, makanya berkumpulllah segala bahan-bahan untuk buat brownies kedut. Kedut ke tidak? Kena tunggu dah siap nantilah. Newbie baru nak belajar faham-faham lah ye. Yang dah otai-otai silalah beri tunjuk ajar mana yang silap. Fiza guna resepi brownies kedut menggunakan sukatan cawan sebab senang nak sukat.


Resepi Brownies Kedut Senang


Bahan A 
1/2 cawan butter (pure butter)
1 cawan dark chocolate ( Fiza guna dark compount chocolate)

Caranya : Cairkan chocolate dan butter menggunakan microwave. Kalau takde, gunakan kaedah double boiler. Dah cair, kemudian ketepikan dahulu.

Bahan B 
1 cawan gula perang
1/2 cawan gula castor
2 biji telur ( Gred A )

Caranya : Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas dan kacau sebati menggunakan whisk atau senduk. Tak perlu pukul lama hanya perlu sebati sahaja.

Bahan C 
1 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko 
Secubit garam 

Caranya : Ayak semua bahan

Adunan Brownies
1. Masukkan adunan bahan A ke dalam bekas adunan B dan kacau sebati menggunakan whisk dan masukkan sedikit demi sedikit bahan C. Kacau bagi sebati je tak perlu terlebih kacau.
2. Sapukan butter pada loyang 8'x8'. Alas loyang dengan menggunakan baking paper dan baking paper juga perlu disapu dengan butter. Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan almond.
3. Sebelum bakar panaskan oven dahulu 160c.
4. Bakar pada suhu 160c dalam masa 40 minit.

Setelah masak, jangan keluarkan terlebih dahulu. Renggangkan sedikit pintu oven dan masa ni kedutan brownies akan menjadi. 


Nampak tak kedutan yang menjadi tu. Tapi bab potong masih failed. Kena belajar lagi ni. Kira menjadi brownies kedut Fiza ni. Rasa pun sedap!


Lepas ni nak buat lagi tebal sikit gunakan loyang kecil dan tinggi sikit.

Selepas tu boleh cuba buat bermacam jenis brownies lagi. 

Tak habis lagi ke kisah birthday awak Puan Fiza oiii? Jawapannya, belum lagi sebab belum move on. Ha Ha Ha, aku ketawaaa..opss, terkena jampi lagu jampi Hael pula. Sebenarnya dah move, ini final chapter entri birthday Fiza untuk tahun ni. Sebenarnya tak plan nak makan-makan pun, just celebrate birthday hanya sekadar potong kek je kononnya.

Tapi semuanya tu hanya drama je. Petang tu dah terasa macam kurang rajin untuk masak dinner. Sudahnya ajaklah husband makan kat luar acah-acah celebrate birthday. Memandangkan tinggal sekeping voucher Kenny Rogers yang masih belum redeem. So, decide pergi makan kat Kenny Rogers Roaster kiranya macam special dinner table for two. Jimat pun jimat kan.



Well, takde lah barcandle light dinner bagai. Cukup sekadar simple dinner berdua. Nampak tak muka happy dapat makanan yang wah sangat ni. Tapi kecewa sebab ayam dan muffin yang dihidangkan sejuk. Kalau ye pun dah masak beberapa jam lepas. At least panaskan lah kejap. Aduhh, potong selera betul. Malas nak komplen nanti hal lain pula yang datang. Belajar bersyukur lah dengan rezeki depan mata. 


Alhamdulillah kenyang ya amat kalau order menu Set Kenny's Chicken & Pasta Meal ni walaupun portion pasta sikit je tapi dah cukup buat perut rasa kenyang dan cheese tu tak rasa muak bila makan banyak. Sekali hadap licin pinggan dan boleh buat kau orang bersandar terus. Sumpah kenyang! Tapi janganlah tunjuk sangat yang kau orang tersandar kekenyangan tu. Cover-cover lah sikit.


Sekian penutup entri birthday Fiza tahun ni. Moga dipanjangkan usia celebrate tahun depan pula dan dimurahkan rezeki dapat merasa semua ni dan terima kasih buat semua mendoakan yang baik-baik. Semoga semua doa dimakbulkan oleh Allah SWT. Aamin...

Cuaca tengah panas memang syok kalau dapat minuman sejuk. Sekali minum secawan besar pun boleh habis. Tak kiralah air manis ke air masak ke, kalau masa cuaca panas memang air sejuk pilihan utama. Bercakap tentang air, pernah satu masa dulu viral air kopi cawan besar. Masa tu lah ramai peniaga yang jual air kopi yang lebih kurang sama dan rata-rata peniaga jual dalam rate RM5 secawan.

Memang laku keras jualan air kopi tu seluruh negeri dalam Malaysia ni. Tapi itulah bila menjalankan perniagaan bermusim bila habis musim, tak nampak dah peniaga jual air kopi tu. Adalah juga beberapa kedai yang masih meneruskan perniagaan air. Salah satu kedai minuman yang bermusim adalah Eden Cowboy.

Kalau kau orang pernah tersinggah atau terlalu di Kuala Pilah, mesti kau orang akan perasan kedai ala-ala pondok di tepi jalan namanya Eden Cowboy. Nak cerita sejarah kedai ni macam panjang sangat ceritanya sebab dah berpindah randah lokasi dan waktu buka kedai sentiasa berubah. Terbaru, kedai ni hanya buka sabtu dan ahad je. So kalau balik kampung Kuala Pilah adalah rezeki nak merasa air yang rare kat sini selain air kopi. Sebelum ni pernah cuba Noneh kocak (nanas kocak). Boleh tahan sedap.



Teh Cheese salah satu menu minuman paling baru di pondok Eden Cowboy. Terbeli sebab terpandang banner Eden Cowboy dan kemudian tergoda nak merasa. Sejak kedai Eden Cowboy beroperasi kembali waktu hujung minggu, jalan pun mula sesak kat situ. Almaklumlah jalan utama. Kalau dah dapat parking, nak masuk jalan semula memang kena menunggu lama sebab banyak kenderaan lalu-lalang. Di tambah pula jammed, memang adakalanya malas nak berhenti beli.

Apa rasa Teh Cheese ni? Pertama kali Fiza sedut, Fiza rasa teh susu macam biasa tapi macam terlalu manis. Macam teh yang kurang pekat dan terlebih susu. Ke sebab rasa teh cheese memang macam ni? First time kan, so tak tahu rasa sebenarnya. Tapi lama-lama minum barulah terasa cheese tu. Barulah rasa teh cheese yang creamy. Camne entah nak gambar rasa dia. Kau orang pernah rasa tak?

Pada Fiza, setakat ni bolehlah tekak menerimanya. Tapi tapi tapi setelah beberapa jam dan setelah Fiza simpan dalam peti ais rasa dia jadi macam tak sedap. Mungkin campuran cheese dan susu pekat sangat macam menimbulkan rasa mual nak muntah. So, kalau nak rasa sedap minum terus selepas beli jangan simpan-simpan baru nak minum. Melainkan kau orang peminat cheese.

Walaupun Fiza peminat cheese tapi pelik kali ini Fiza tak setuju cheese dicampur dalam minuman. Rasa dia lain macam dan cepat muak. Ke Fiza je yang rasa macam tu. Lepas ni tak nak cuba teh cheese lagi. Harga satu cawan besar pun boleh tahan mahal harganya RM8. 

Kalau ditanya tentang nak hadiah apa untuk birthday mesti rasa macam perlu ambil masa lama untuk fikirkan hadiah yang terpaling kita nak. Betul tak? Melainkan kalau dah set siap-siap dalam kepala nak hadiah apa. Orang tersayang kita pula mesti tengah runsing memikirkan hadiah apa yang patut di berikan kita. Salah bagi hadiah, silap haribulan muncung tu boleh sangkut penyangkut baju.

Tahun ni Fiza tak request apa-apa hadiah daripada husband walaupun ikutkan macam-macam nak sebenarnya. Lebih tepat lagi tak tahu nak apa sebenarnya sebab terlampau banyak nak. Haha.. Of courselah jadi tamak di hari istimewa ni. Bajet macam boleh dapat. Daripada dikecewakan, lebih baik kita serahkan pada husband nak bagi hadiah apa. Biar dia je fikir. Surprise kan lagi menarik gitu.

Tepat pukul 12 husband wish birthday dan katanya nak ambil hadiah dalam kereta. Rupanya dia sorok hadiah dalam kereta. Ingatkan hadiah dia selit kat dalam bag sebab biasa bagi hadiah dalam kotak yang boleh disorokkan. Tapi tahun ni dia bagi hadiah kotak gedabak besar yang dalamnya Electric Oven. 

Warna kotak seiring dengan sihatimerahjambu.
Sebenarnya ada je Oven kat rumah ni cuma kecil. Dapat yang besar ni terus terfikir nak buat macam-macam. Nak buat kek, muffin, brownies, roti dan macam-macam lagilah. Haa, itulah motif sebenar husband hadiahkan isteri dia Oven. Nampaknya kena ada kerajinan lebih lah nak buat semua tu. Tak guna ada kemudahan kalau tak gunakan. 



Thank you husband! Lepas ni misi mencari resepi menu bakar membakar menggunakan oven. Dah boleh fikirkan juga cuba buat cookies untuk raya sebab dah ada oven besar. Hadiah yang boleh digunakan hari-hari dan sangat-sangat berbaloi. Ini yang bertambah rajin nak membakar macam-macam. So, untuk para suami kalau dah kurang idea tu nak bagi hadiah apa, silalah bagi hadiah untuk memudahkan kerja memasak seorang isteri. Gerenti isteri suka.

Semalam berakhirlah sudah episod kisah drama pakcik dan Hanan dalam kekasih paksa rela. Takde dah team pakcik, team kak ros, team hanan, team zilla, team yusman, team mak senah, team shiqin semua tu. Yang tinggal hanya team makcik bawang yang tak pernah hilang. Macamana dengan pengakhiran cerita tu malam semalam?

Ada yang tak puas hati dengan pengakhiran cerita tu. Kesian kak ros. Kiranya cerita ni hanya happy ending sebelah pihak je. Lebih happy kalau mereka boleh bermadu dan tinggal bersama. Cerita ni pada mulanya dianggap seperti  Pedophilia. Ye lah kan, orang tua suka budak sekolah. Lepas ni jangan ada budak sekolah yang memandai-mandai nak cari orang tua ataupun laki orang pula sebab terpengaruh dengan drama. Haip! 

Well, apa yang menarik perhatian Fiza dalam episod akhir drama kekasih paksa rela semalam adalah rumah pokok pada babak terakhir tu permandangan dari pandangan atas drone. Memang cantik sangat! Sesuai sangat untuk berhoney moon ataupun sambut anniversary kat situ. Rasa tenang dan sangat relaks bersantai berdua dengan permandangan laut dan bunyi ombak laut. Memang romantiklah!


Cari punya cari, baru lah tahu nama tempat tu adalah Villa Zarra, iaitu rumah pokok pertama yang dibina di Pulau Leebong. Pulau Leebong terletak di Belitung, Indonesia. Nampaknya lepas ni ramailah berbulan madu di Belitung semata-mata untuk menginap di Villa Zarra ni. Seriously sangat suka dengan design rumah pokok ni dan juga suasana di sini. Design luar dia cantik, dekorasi dalam rumah ni mesti lagi exotic kan?

Untunglah siapa yang dapat kesini. Fiza kena bermimpi dulu. Itu pun kalau ada rezeki termimpi. Tapi takpe, berangan pun boleh sebab berangan itu percuma dan semua orang pun mampu buat angan-angan.

Alahai seronoknya kalau dapat bercuti selalu. Tapi sesekali dapat berjalan jauh acah-acah bercuti pun boleh. Bulan lepas ke Utara Malaysia bersama rombongan pengantin sebelah lelaki (sepupu husband) ke Majlis sebelah pihak perempuan. Kalau tahun lepas lebih kurang 3-4 kali juga ke utara urusan kahwin adik ipar, tahun ni rasanya sekali ni je lah kot. Kalau ada yang bakal jodoh orang Utara, ke Utara lagilah nampaknya.

Kali ni datang ke Utara tak Utara sangat setakat jauh ke Sungai Petani. Sungai Petani pun tak jauh dengan Penang dan Penang pun boleh kira dekat lagi berbanding Ke Perlis banyak kali tahun lepas sampai terlajak ke Hatyai perginya. Lepas majlis Fiza dan family husband stay kat Penang je memandangkan lebih dekat nak balik dan Penang pun banyak tempat lagi best.

Tapi bukanlah nak jalan-jalan sangat pun sebab ada masa sehari je. Bukan sempat nak berjalan ke sana sini. Kiranya datang ke Utara ni hanya untuk pergi kenduri je. Singgah pun mana yang sempat je lah. Kebiasaannya kalau berjalan jauh, of courselah dah tempah penginapan awal. Kalau nak walk in mana-mana hotel memang tak jamin lah ada bilik kosong ke tidak.

Dan menjadi kebiasaan kalau jalan jauh dengan family memang lebih suka cari homestay lebih memudahkan berkumpul satu keluarga berehat dan lebih menjimatkan. Kau orang faham-faham aje lah Kat Penang ni mana nak dapat homestay yang murah-murah untuk rumah teres tengah bandar. Semuanya mahal-mahal walaupun sehari. Tengah  bandar rumah semua jenis flat dan apartment je.

Survey punya survey, husband pilih untuk stay di 228 Vacation Home di Bayan Lepas melalui agoda untuk 1 malam. Harga lebih kurang RM2++ untuk 1 malam beserta tax. Husband pilih apartment ni sebab apartment ni macam baru lagi dan ada 3 bilik sesuailah untuk keluarga kami 5 orang.
Permandangan dari master bedroom

Masuk je dalam rumah ni terus rasa selesa sebab luas dan bersih. Dekorasi dalam rumah semuanya simple dan cantik. 

Kredit foto Agoda

Homestay yang sangat lengkap sebab semua bilik ada aircond, ruang tamu lengkap, dapur pun dipenuhi dengan kelengkapan dapur. Wi-Fi pun ada, jangan risau kalau data tak cukup.

Kredit foto Agoda

Fiza dan husband tidur dalam master bedroom yang dilengkapi dengan bilik air. 2 bilik tidur dan bilik air luar Fiza tak ambil gambar. Yang lain pinjam gambar kat Agoda je.


Bilik air pun boleh dikatakan tahap bersih juga lah. Bilik air pun lengkap dengan toiletries dan tuala.

Setakat menginap sehari sangat berpuas hati dan berbaloi dengan bayaran. Owner rumah pun sangat friendly. Kalau kau orang nak bercuti di Penang dan menginap di Bayan Lepas, mungkin boleh cuba menginap di 228 Vacation Home ni.

Foundation benda yang paling penting wajib ada dalam koleksi barang makeup. Kalau tak ada foundation memang tak macam makeup lah. Dengan adanya foundation lah dapat membuatkan kulit nampak flawless dalam sekelip mata. Cukuplah tepek-tepek foundation dah boleh buatkan kau orang rasa yakin nak keluar rumah.


Fungsi utama foundation adalah untuk menutup segala cela pada muka macam jerawat, jeragat, parut dan sebagainya. Foundation terdapat beberapa jenis-jenis foundation dan shades. Memang rambang mata nak memilih mana yang sesuai untuk kulit sendiri. Betul tak? Lagi-lagi kalau tak arif bab makeup ni memang kadang-kadang tu terpaksa try and error cuba foundation mana yang lebih sesuai dengan kulit muka sendiri. Yang penting kena tahu foundation jenis apa yang sesuai dengan jenis kulit muka. Lepas tu pilihan shade kedua penting.

LIQUID FOUNDATION



Dalam banyak-banyak jenis foundation, Fiza lebih suka foundation jenis liquid sebab mudah nak blend pada kulit muka guna berus ataupun span. Kebanyakkan foundation jenis liquid mengandungi water based formula untuk kulit yang berminyak dan oil based untuk jenis kulit kering. Dengan lambakan pelbagai jenis foundation, banyak pilihan shade yang boleh disesuaikan dengan warna kulit masing-masing.

CREAM FOUNDATION



Foundation jenis cream sangat sesuai untuk kau orang yang mempunyai jenis kulit kering sebab tekstur dia krim dan berminyak. Selain tu dapat melembapkan kulit muka. Jadi, tak sesuai untuk yang kulit berminyak. Walaupun tekstur dia bila dipakai nampak macam tebal tapi mampu cover segala jenis parut, kulit jadi licin bak barbie doll dan flawless dalam sekelip mata. 

Foundation jenis cream juga menjanjikan makeup tahan lebih lama dan cara pakai cuma dab-dab sahaja menggunakan span untuk tidak nampak berminyak dan bercapuk. Agak susah untuk tanggalkan makeup kalau guna cream foundation ni, perlu menggunakan makeup remover. Nak makeup lagi nampak kemas, kemaskan dengan penggunaan translucent powder supaya tak nampak berminyak sangat.

STICK FOUNDATION


Stick foundation salah satu foundation yang mudah nak apply pada muka sebab didatangkan dalam bentuk stick. Sangat sesuai untuk kulit yang berminyak sebab bila blend pada muka dia akan jadi kering dan sapuan cepat rata sekata. Tak perlu nak pakai bedak dah sebab akan nampak lebih kering. Kalau kau orang jenis kulit kering, jangan sesekali pakai jenis stick okay!


MOUSSE FOUNDATION


Sekali imbas, mousse foundation ni macam bedak loose powder. Boleh dikatakan powder foundation lah juga. Tekstur dia padat dan memberikan kesan matte finish. Sangat sesuailah untuk jenis kulit yang berminyak sebab selepas blend dia akan membuatkan kulit jadi kering.

Setakat ni Fiza pernah cuba liquid,cream dan stick foundation je. Mousse foundation belum cuba lagi. Antara 3 yang Fiza pernah cuba tu, paling suka pakai liquid sebab mudah nak blend dan cuci makeup. Fiza pernah cuba Maybelline, AlifNur, RoseTyara dan Mary Kay. Paling best Mary Kay lah tapi nak cuba NYX pula. 

Yang jenis cream Fiza pernah cuba supra dan sendayu tinggi. Setakat ni pakai sendayu tinggi okay lagi lah. Stick foundation pernah cuba Maybelline je. Sekarang ni dah banyak sangat produk jadi rambang mata nak pilih mana satu. Ye lah kan, harga foundation bukan murah. Kalau setiap produk ada trial pack okaylah juga nak try beli dan guna. Tapi ada jugalah sesetengah produk jual trial pack.

Since dah kaji sikit jenis foundation tu, memudahkan lah sikit kerja mencari foundation yang sesuai. Kalau kau orang suka pakai jenis yang mana satu? Boleh suggest liquid foundation yang best tak? Tolong komen kat kotak komen ye. Terima kasih semua.

Yeay! Hari yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah syukur berpeluang lagi merasa nikmat dunia dengan pertambahan umur tapi tetap maintain forever 21, boleh? Ada yang sama birthday dengan Fiza ke? Happy birthday untuk mereka yang sambut birthday 7 February harini. Terasa lebih disayangi hari ni. Of courselah kan! 


Thank you husband untuk kek red velvet yang sentiasa menjadi pujaan hati dan juga hadiah yang tak sangka-sangka dapat. Kali ni husband buat surprise bagi hadiah kotak besar pula. Ehem, dapat oven besar yang baru. Nak suruh isteri masak macam-macam lah tu kan. Sebelum ni ada oven kecil pun tak berapa nak rajin juga. Macamana tu? 


Tak tahu lah nak potong kek macamana baru nampak cantik. Kena panaskan pisau besi dan potong baru nampak cantik agaknya lah kan macam kat kedai kek buat. Tak cantik takpe, janji kek red velvet tak pernah mengecewakan! Manisnya awak!


Terima kasih untuk semua yang mendoakan dan memberikan ucapan birthday. Sangat-sangat menghargainya.


Ya Allah, panjangkan umur kami, sihatkan badan kami, terangi hati kami, tetapkan iman kami, baikkan amalan kami, luaskan rezeki kami, dekatkan kami pada kebaikan, dan jauhkan kami dari kejahatan, kabulkan segala keperluan kami, baik dalam agama, dunia, mahupun akhirat. Sesungguhnya Kau adalah Dzat Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu.
Ya Allah kami memohon kepadaMu, keselamatan di dalam agama, kesejahteraan pada tubuh, penambahan ilmu, keberkatan rezeki, taubat sebelum mati, rahmat di waktu mati, dan keampunan setelah mati.
Aaminn...

Dari tahun lepas lagi dah terjatuh cinta dengan nama dan rupa botol White Musk Smoky Rose Perfume Oil The Body Shop walaupun tak tahu bau yang sebenar dia macamana. Kalau dah namanya rose mestilah bau haruman bunga mawar yang wangi tu. Tahun lepas ada sale online tapi masa tu taka rezeki beli sebab out of stock. Out of stock bukan sebab apa, stock untuk sale dah habis. Mungkin untuk sale online limited bottles je kot.

Sale pula untuk online je. Tak valid untuk store. Macamanalah tak out of stock sebab harga dia murah kot. Daripada harga biasa RM132 terus jadi RM32 masa sale tu kalau tak silap Fiza. Memang murah! Tapi itulah, dah terlambat stock pun habis. Jadi, sempena bulan februari yang istimewa dan sempena tahun baru ni ubahlah sikit mood wangi. Kalau tak asyik dengan mood vanilla je. Memandangkan perfume oil vanilla pun The Body Shop tak produced lagi mungkin. So terpaksalah Fiza bertukar kepada wangian baru.

Tertarik dengan warna dan rupanya. Apatah lagi baunya!

Sebotol boleh tahan 24 bulan bersamaan dengan 2 tahun selepas buka botol. Berbaloi beli.


Sejak zaman berzaman dah terbiasa beli perfume jenis oil sebab lebih tahan lama dan tetap setia dengan The Body Shop. Kenapa Fiza suka perfume oil sebab selain tahan lama, botol kecil senang nak selit dalam handbag. 

Jenis-Jenis Perfume.

1. Perfume (Parfum)
Perfume atau dalam bahasa perancisnya adalah parfum memiliki kepekatan minyak wangi 20%-50% yang membuatkannya lebih tahan lama dipakai. No wonderlah harga dia lebih mahal sikit. Tapi ikutkan berbaloi beli sebab boleh tahan lama. Pakai pun calit-calit je.

2. Eau De Parfum (EDP)
Eau de Parfum mempunyai kandungan minyak wangi antara 10%-15% sahaja. Wangian juga boleh tahan lama dan harganya lebih murah. Jenis EDP antara wangian yang popular digunakan sebab murah dan agak tahan lama. 



White Musk Smoky Rose Perfume Oil The Body Shop

This sensually seductive perfume oil opens with an elegant fusion of bergamot, pink pepper and blackcurrant, before rising to a floral-musky heart. Layer with other White Musk Smoky Rose products to build the fragrance.
  • Perfume oil
  • Sensual, seductive, floral musk
  • Cruelty-free musk
  • Long-lasting fragrance

3. Eau De Toilette (EDT)
Eau de Toilette pula mengandungi campuran perfume di antara 3-8%. Sejenis minyak wangi yang tidak tahan lama dan perlu memakainya berkali-kali untuk mengekalkan bau dalam tempoh masa yang lama. Sangat sesuai untuk mereka yang tidak suka kepada bauan yang terlalu kuat.

4. Cologne
Cologne adalah minyak wangi yang mengandungi pati perfume yang paling sedikit 3% sahaja. Jadi kepekatannya juga adalah kurang dan sangat murah berbanding dengan jenis-jenis perfume yang lain dan bauannya sudah tentulah tidak tahan lama.

Tips Memakai Minyak Wangi Untuk Tahan Lebih lama.

Calitkan/sembur pada bahagian badan yang paling hangat seperti denyutan nadi, di pergelangan tangan, di kawasan tepi leher, di dada (di antara buah dada), di lipatan siku, di belakang lutut dan juga pergelangan kaki.

So far Fiza sangat suka dengan bau perfume White Musk Smoky Rose Perfume Oil The Body Shop ni. Bau dia tak terlalu kuat dan just nice untuk dibau. Sesuailah kalau nak bagi hadiah pada orang yang tersayang pun sebab kali ni perfume oil dah siap sekali kotaknya. 

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan
[Siapa Nak Join Contest Ini Sila Tekan Banner Diatas]

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan | PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan perkhidmatan insurans untuk sesiapa sahaja yang berkemampuan. Mereka memberikan nama syarikat mereka sebagai PolicyStreet kerana mereka mahu menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup anda ketika anda melalui waktu – waktu yang kritikal seperti mendapatkan telefon pintar pertama anda, percutian ke luar negara, gadaian yang pertama, perkahwinan anda dan juga menjadi ibu bapa.

No automatic alt text available.

Teknologi telah membantu mereka untuk menjalani komitmen ini tetapi apa yang lebih penting adalah semangat mereka untuk membantu masayarakat telah membuatkan mereka untuk menubuhkan syarikat PolicyStreet ini. Insurans ini ditubuhkan oleh sekumpulan orang dan mereka mahu meneruskan legasi ini. Mereka juga komited dalam menawarkan insurans untuk orang yang tersayang, untuk benda yang anda hargai serta masyarakat dengan cara yang mudah dan berkemampuan.

Image may contain: text

Pakej – Pakej Yang Ditawarkan di PolicyStreet Yang Anda Perlu Miliki
  1. Manulife ManuProtect Term Life Insurance 


Ia merupakan pakej insurans yang digelar sebagai insurans yang paling berpatutan di dalam insurance kehidupan di Malaysia. ManuProtect memberikan bayaran penuh pada waktu kematian atau kecacatan yang disebabkan oleh sebab semulajadi ataupun kemalangan, dengan beberapa pilihan untuk liputan untuk sakit yang kritikal. 

Antara ciri – ciri dan tawaran yang diberikan oleh Manulife ManuProtect adalah;

  • Insurans Premium yang bermula dari RM5/ Sebulan
  • Amaun keseluruhan yang bermula dari RM 50K – RM 600K
  • Amaun kematian dari kemalangan yang berjumlah 2X ganda dari amaun keseluruhan
  • Penyakit kritikal akan menerima 30% dari amaun keseluruhan
  • Umur kemasukan yang terakhir adalah 60 tahun manakala umur yang ditamatkan adalah 80 tahun
  • Tiada kontrak untuk jangka masa yang panjang dan anda boleh membatalkan pada bila – bila masa

Kelebihan yang disediakan oleh ManuLife ManuProtect adalah;
  • Kematian disebabkan oleh faktor semulajadi 
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada penama
  • Kecatatan yang disebabkan oleh faktor semulajadi atau kemalangan
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans
  • Kematian disebabkan oleh kemalangan 
          - 2X ganda daripada amaun keseluruhan
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans ataupun penama
  • Penyakit kritikal 
          - 30% daripada amaun keseluruhan (RM15K – 180K)
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans

Dapatkan ManuLife ManuProtect SEKARANG di https://products.policystreet.com/manulife/manuprotect/overview 


2. AXA 200 Cancer Care 

Image result for axa 200 cancer care

Dengan jumlah pesakit kanser yang ramai pada hari ini, insurans ini ditawarkan untuk melindungi orang ramai daripada penyakit kanser, dengan memberikan bayaran penuh apabila anda dikesan dengan kanser, dan juga bayaran tahunan untuk anda merawat kanser.

Antara ciri – ciri AXA 200 Cancer Care adalah;
  • Ia berada di bawah AXA Affin Life di mana bayaran adalah dijamin kepada pembayar insurans
  • Bayaran premium yang bermula dari RM45/bulan bergantung kepada umur
  • Bayaran Rawatan Terapi yang bermula dari RM30K
  • Bayaran Untuk Kesihatan yang bermula dari RM6K setahun
  • Pendapat Perubatan Kedua yang diberikan secara percuma 
  • Umur terakhir untuk menyertai insurans ini adalah 50 tahun dan perlindungan diberikan selama 20 tahun
  • Pemeriksaan kesihatan yang berjumlah RM 599 di Beacon Hospital
  • Anda tidak memerlukan pemeriksaan kesihatan untuk menyertai AXA 200 Cancer Care

Tujuan insurans ini diwujudkan adalah untuk menyediakan satu jumlah wang untuk rawatan kanser  sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit tersebut. Anda akan diberikan bayaran keseluruhan dan juga bayaran ‘bonus’ sehingga lima tahun untuk setiap tahun anda hidup. Insurans ini akan bertahan sehinga 20 tahun dan apabila tahun tersebut berakhir, anda boleh mendapatkan insurans yang baru sekiranya anda berumur di bawah 50 tahun.

Image may contain: text

Kelebihan – kelebihan yang ditawarkan oleh AXA 200 Cancer Care termasuklah;
  • Manfaat untuk Rawatan Terapi
        - Sekiranya orang yang membayar insurans tersebut didiagnos dengan kanser, mereka akan                   menerima bayaran insurans minimum RM30K.
  • Manfaat Untuk Sembuh
        - Orang yang membayar insurans juga akan menerima bayarann insurans secara tahunan yang                 berjumlah minimum RM6K setahun selama 5 tahun.
  • Pendapat Perubatan Kedua
        - Apbila anda mendapat pendapat untuk terapi atau pembedahan yang pertama daripada seorang             doktor, insurans ini menyediakan pendapat kedua dari doktor panel secara percuma.
  • Manfaat untuk Penama
       - Sekiranya orang yang membayar insurans meninggal sebelum didiagnos dengan kanser, penam            akan menerima bayaran insurans minimum RM1K.
  • Servis Penjaga
      - Orang yang membayar insurans boleh menghubungi AXA untuk mendapatkan penjagaan dari              jururawat, perubatan, ataupun pembuatan rambut palsu.
  • Baucer Pemeriksaan Kesihatan
      - Anda akan menerima baucer pemeriksaan kesihatan bernilai RM599 dengan setiap pembelian              pakej AXA 200 Cancer Care.


Dapatkan AXA 200 Cancer Care SEKARANG di https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

3. MSIG Take It Easy Pet Insurance

Image result for pet insurance

Insurans ini dijamin oleh MSIG, di mana ia adalah satu – satunya insurans untuk haiwan peliharaan anda yang berada di pasaran. Bermula dari hanya RM18/bulan, insurans haiwan peliharaan ini memberikan perlindungan untuk veterinar, bil ER, ubat – ubatan & suntikan dan juga kos untuk pengebumian sekiranya haiwan peliharaan anda sakit, cedera ataupun meninggal. 

Ciri – ciri MSIG Take It Easy Pet Insurance adalah;

Related image
  • Dijamin oleh MSIG
  • Bayaran Premium bermula RM18/sebulan
  • Manfaat Perubatan Haiwan Peliharaan sehingga RM5K
  • Manfaat kematian disebabkan oleh sakit dan juga kemalangan sehingga RM5K
  • Manfaat pengebumian dan pembakaran sehingga RM1K
  • Pengiklanan dan juga kos penembuhan untuk haiwan peliharaan yang hilang sehingga RM1K
  • Boleh didapati untuk anjung dan kucing yang mempunyai mikrocip yang berumur 12 minggu sehingga 9 tahun
  • Insurans ini tidak disediakan untuk haiwan yang larangan ataupun spesis yang diharamkan oleh keraajaan, orang awam, ataupun pihak berkuasa.


Kelebihan – kelebihan yang boleh didapati sekiranya anda mengambil MSIG Take It Easy Pet Insurance termasuklah;
  • Manfaat Veterinar dan juga Pembedahan
Sekiranya haiwan peliharaan anda cedera ataupun sakit, insurans ini akan memberikan perlindungan kepada bil veterinar sehingga RM5K. Sekiranya terdapat pembedahan, ia akan melindungi kos selepas pembedahan sehingga 60 hari.
  • Manfaat Kematian 
Tuan kepada haiwan peliharaan yang mati akan menerima sehingga RM5K untuk mendapatkan haiwan peliharaan yang baru.
  • Manfaat Untuk Pengebumian 
Anda akan menerima sehingga RM1K untuk kos pengebumian ataupun pembakaran.
  • Pengiklanan Untuk Haiwan Peliharaan Yang Hilang 
Anda akan menerima bayaran sehingga RM1K untuk mengiklankan haiwan peliharaan anda yang hilang dan juga untuk membayar ganjaran kepada orang yang menemui haiwan anda.
  • Asrama Untuk Haiwan Peliharaan Anda
Apabila tuan haiwan peliharaan tersebut dimasukkan ke hospital lebih dari tiga hari, haiwan peliharaan anda akan dimasukkan ke asrama dan dibayar sehingga RM 2.5K.
  • Liabiliti Pihak Ketiga
Apabila haian peliharaan anda melakukan kecederaan kepada orang lain ataupun merosakkan harta benda mereka, insurans ini akan memberikan perlindungan sehingga RM100K.

Dapatkan MSIG Pet Insurance SEKARANG di : https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

Kelebihan Mendaftar Insurans Dengan PolicyStreet 

Image may contain: text

Mudah Digunakan

Policy Street tidak memerlukan anda untuk pening kepala kerana ia menawarkan pakej – pakej yang sesuai untuk anda. Setiap pakej telah diberitahu akan fungsi dan kelebihan masing – masing, jadi anda hanya perlu memilih pakej yang anda perlu gunakan dan mula mengambil insurans tersebut untuk kehidupan, harta dan juga kesihatan anda. 

Pelbagai Pakej Yang Ditawarkan

Image may contain: text

Anda boleh memilih pakej – pakej yang diberikan berdasarkan keperluan dan juga kepentingan anda. Contohnya, jika anda mempunyai penyakit kanser, anda boleh memilih AXA 200 Cancer Care kerana Policy Street akan memberikan perlindungan insuran untuk anda yang mendapat penyakit ini dan juga duit tahunan untuk anda gunakan bagi mengubati penyakit ini. Anda juga boleh memilih pakej untuk melindungi kehidupan, harta dan juga perniagaan anda.

Harga Yang Berpatutan

No automatic alt text available.

Setiap pakej Policy Street akan memberikan anda komitmen bulanan yang amat rendah dan mampu milik di mana anda tidak akan terkesan dengan potongan insurans pada setiap bulan. Anda boleh membayar serendah RM5 / sebulan untuk insurans perlindungan kehidupan anda dan anda akan dilindungi oleh insurans Policy Street.

Dapatkan Insurans Daripada PolicyStreet Sekarang!

PolicyStreet sedang mengadakan promosi sempena Tahun Baru Cina jadi anda perlu mendapatkannya sekarang. Anda boleh menerima Ang Paw bayaran balik sehingga RM 50 dengan menggunakan kod rujukan yang anda akan terima apabila anda melakukan pembelian melalui Policy Street. Caranya adalah dengan menekan link seperti berikut;

Promosi Tahun Baru Cina PolicyStreet: http://campaign.policystreet.com/web/cny/index.html
Aduhai, baru je nak merehatkan diri tapi tiba-tiba muncul pula masalah google adsense earnings at risk sejak dari malam semalam dapat email. Kau dah kenapa google adsense? Ingatkan tak perlu hadap dah isu iklan google adsense tak keluar dalam blog. Terpaksalah keluar dari zon rehat dan kena selesaikan masalah ni. Kalau tak, tak senang hati dibuatnya! Ada blogger lain dapat message macam ni juga tak?

Earnings at risk - One or more of your ads.txt files doesn't contain your AdSense publisher ID. Fix this now to avoid severe impact to your revenue.


Kalau kau orang guna hosting sendiri mungkin mudah kerja dan dapat selesaikan masalah cepat. Tapi memandangkan guna platform hosting blogspot ni jadi macam buntu nak buat macamana sebab perlu masukkan ads.txt dalam akaun hosting. Dari apa yang Fiza google kebanyakkannya menggunakan hosting yang dibeli.

Kemudian Fiza tanya pada service domain dan dia share untuk solve masalah tu dengan cara macam ni. atau boleh rujuk https://support.google.com/blogger/answer/1269077#adstxt

Cara Selesaikan Masalah Earnings at risk - One or more of your ads.txt files doesn't contain your AdSense publisher ID. Fix this now to avoid severe impact to your revenue untuk blogspot.


1. Sign in to Blogger.
2. click Settings.
3. click Search preferences.
4. Monetization>>Custom ads.txt dan click Edit.
5. Click Yes.
6. Copy code snippet yang diberikan dalam message alert and paste dalam text box.
Click Save settings.

Fiza dah buat cara tu tapi iklan masih belum muncul. Kena tunggu dalam masa 24 jam dan harap-harap settle lah masalah ni. Ada sesiapa pernah ada masalah macam ni tak untuk platform blogspot dengan pembelian domain? Kalau ada, boleh share cara untuk selesaikan masalah ni dalam kotak komen dibawah. Terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi membantu.

Tak tahu lah kenapa tiba-tiba muncul masalah ni sedangkan tak ubah apa-apa pun memandangkan masa hadap blog pun kurang baru-baru ni. Mungkin suruh rajin update blog kot?

Update terkini : iklan dah muncul dalam blog. Alhamdulillah

Selamat pagi! Macam lama tak update blog baru-baru ni. Nak buat macamana kan, bulan Januari yang penuh dugaan dan kesibukan dengan bermacam-macam urusan yang tak dapat dielakkan. Bertabahlah ye Puan Fiza. Bulan Februari ni harap-harap tak sesak nafas seperti bulan Januari yang tak sempat nak berehat panjang.

Paling penting menantikan 7 Februari sebab birthday diri sendiri. Tahun ni tak berapa nak excited sangat sebab paling penting sekarang masuk bulan februari ni nak berehat kejap dari kesibukan ke sana kemari. Bagi lah chance Fiza nak berehat kejap. Kalau tak, sampai ke sudah blog terabai dan kerja sangkut-sangkut. Jenuh juga nak explain pada customer. Nasiblah semua customer jenis memahami.




So guys, apa plan kau orang dalam bulan februari yang sekejap ni. Ye lah kan, bulan yang paling singkat berlalu pergi. Nak planning bercuti pun dah boleh start planning dah. Fiza fikir nak rehat je lah buat masa ni. Boleh nampak kot bulan lepas cuma ada 14 entri je dalam bulan Januari. Bermakna baru 14 entri dalam tahun 2018. Err..awal tahun kemajuan blog dah merosot. 

Apa-apa pun semoga semuanya baik-baik dan gembira selalu dalam bulan Februari ni ye.