Payment Pertama Google Adsense

Blogger mana yang tak suka bila permohonan google adsense diluluskan. Of courselah suka! Alhamdulillah syukur dapat juga merasa kegembiraan bila permohonan berjaya bulan pertengahan bulan September tahun lepas setelah berbelas kali mohon. Memang gigih benar nak lulus google adsense tu.Bila dah berjaya, iklan pun dah muncul dalam blog memang lebih semangat nak update blog. 

Hujung bulan September tu dapatlah dalam $3+ macam tu. Okaylah kan untuk setengah bulan. Bulan berikutnya, bulan Oktober berjaya dapatkan $6+. Sayangnya tak dapat proceed payment sebab tak cukup $100. Lagi sikit je lagi nak cecah angka $100 tu sebenarnya. Terpaksalah carry forward bulan November pula. Bulan November dapatlah lebih kurang $7+. So total jadilah $167.56 untuk payment pertama daripada google adsense.

So, hujung bulan November barulah dapat proceed payment atau biasa blogger cakap casout. Tapi untuk google adsense tak perlu cashout pun. Bila dah capai $100 tu memang automatik terus proceed payment pada hujung bulan. Lebih mudah kan?

Fiza guna kaedah wire transfer to bank. Masuk terus dalam bank tak perlu cheque bagai tapi of courselah ada deducted charge untuk proses transfer tu. Takpelah, yang penting memudahkan kerja. 21hb Disember Fiza dapat email daripada google adsense inform yang payment akan dibuat. 23hb macam tu dah clear masuk bank. Lebih kurang dalam masa 3 minggu lah.

Pertama kali nak dapat payment daripada google adsense memang excited sikit. Risau juga sebenarnya kalau payment sangkut ke apa kan. Alhamdulillah., takda masalah. Tahu-tahu je duit dah clear dalam bank. Merasa akhirnya duit daripada google adsense. Lepas ni harap-harap berkepuk-kepuklah untuk tahun 2018. Kena rajin buat entri yang berkualiti lah nampaknya ye.
Kalau dapat capai $100 setiap bulan lagi untung kan? Bolehlah cashout dapat duit setiap bulan sebagai gaji sambilan. Well, kenalah usaha lebih gigih. Kalau tunggu je mana nak dapat. Betul tak? Syukur untuk payment pertama ni. Berjaya balas balik penat selama berblog.

with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. tahniah...akak tunggu bulan 5 nanti baru nak proceed payment ni..sebab bulan 6 nak bayar domain..heheh..lepas tu bulan 6 hari jadi sendiri.. nak la reward kan diri sendiri..keluakan awal2 takut habis beli benda bukan2..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak diana. payment automatik proceed kalau dah 100, kena peram dulu dalam bank xpayah keluarkan dulu. Hehe

      Delete
  2. Alhamdulillah. Banyak juga tu dapat kalau ditukar ke MYR. Seronok kan jana income dengan Adsense ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..rezeki. Terima kasih juga abg HH banyak bagi ilmu adsense.

      Delete
  3. wahh tahniahhhh convert to RM blh soping henbeg thn pre raya 2018 dah tu..

    ehhh

    :p

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, tahniah,, nie yg bwat lg b'semangat b'blog

    ReplyDelete
  5. Waa...Tahniah...Bestnya suda dapat first payment dari Asdense..Saya nie baru nak mula berblog😃😃..belum layak daftar lg...follower pn xda g 😭😭😭

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah...dah merasa duit google adsense..akak ni baru ada ciput je..Nak beranak lagi tak tau bila duit tu..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah murah rezeki kak Fiza ^^

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.