Sebut je baking soda mesti kau orang terbayang kan bahan-bahan untuk buat kek. Betul tak? Jangan tak percaya, baking soda yang digunakan dalam masakan tu boleh digunakan untuk tujuan kecantikan juga. Malah boleh juga digunakan untuk membersihkan kotoran pada perabot dan alatan memasak di dapur. Pendek kata, baking soda ni bahan serbaguna!

4 Kegunaan Baking Soda Untuk Kecantikan

1. Sebagai Pencuci Muka

4 Kegunaan Baking Soda Untuk Kecantikan
Bahan-bahan
2 sudu besar baking soda
1 sudu besar air suam

Cara-cara
1. Campurkan kedua-dua bahan untuk di jadikan pes.
2. Basahkan muka terlebih dahulu kemudian sapukan pes secara gerakan membulat

3. Bilas dengan air dan ulangi langkah yang sama setiap hari untuk lebih berkesan.

Kelebihan
Untuk menanggalkan sel kulit mati dan mengimbangi paras pH kulit.


2. Penjagaan Kuku

4 Kegunaan Baking Soda Untuk Kecantikan
Bahan-bahan
Baking Soda
Sedikit Air

Cara-cara
1. Buat campuran kedua-dua bahan
2. Sapukan pada bahagian yang berkulat
3. Biarkan selama 10 minit
4. Ulangi 2 kali sehari setiap hari untuk kulat tanggal dengan mudah

Kelebihan
Baking soda membantu untuk menanggalkan kulat dengan mudah

 3. Untuk Mandian Kaki

4 Kegunaan Baking Soda Untuk Kecantikan
Bahan-bahan
2 cawan baking soda
epsom salts

Cara-cara
1. Campurkan 2 cawan baking soda bersama epsom salts
2. Rendam kaki selama 30 minit

Kelebihan
Baking soda berguna untuk membuang dan membersihkan badan dari segala kotoran dan racun

 4. Merawat Kulit Yang Terbakar Terkena Sinaran Matahari

4 Kegunaan Baking Soda Untuk Kecantikan
Bahan-bahan
1/2 cawan baking soda
1/2 cawan air

Cara-cara
1. Campur kedua-dua bahan sehingga sebati
2.  Dapatkan pemampatan yang sejuk dengan menggunakan kain yang kering dan kemas

Kelebihan
Baking soda membantu untuk melegakan kulit daripada sinaran matahari dan mengurangkan ketagalan pada kulit.

Banyak juga kegunaan baking soda ni untuk tujuan kecantikan. Tak rugi lah kalau beli baking soda banyak-banyak pun. Kalau kau orang nak berjimat tak nak beli produk tu boleh gunakan cara ni. Selain buat stok masakan, boleh digunakan untuk tujuan lain. Murah pun murah. Tapi harus di ingatkan, jika ianya memberikan kesan yang tidak elok sila berhenti menggunakannya okay. 
Neelofa, selebriti terkenal yang tak perlu diperkenalkan lagi. Juga merangkap usahawan muda yang berjaya. Siapa yang tak kenal dengan Naelofar Hijab. Satu jenama tudung yang popular di Malaysia kot! Berebut orang nak pakai sebab nak cantik pakai tudung macam Neelofa. 

Baru-baru ni agak kontroversi dengan gaya tudung turban Neelofa semasa minggu fesyen di Milan dan sekembalinya dari Amerika Syarikat, beberapa hari lepas dalam episod terbaru rancangan Meletop Neelofa menggayakan gaya terkini shawl dengan gaya urban mungkin. Belum ada nama spesifik lagi sebab masih baru gaya ni. Mungkin gaya ini akan di beri nama shawl urban Neelofa ke kan. Siapa tahu.

Mungkin gaya terkini tudung Neelofa akan menjadi ikut-ikutan kepada hijabista-hijabista di luar sana. Mula lah tu mencari tutorial di you tube kan? Kat instagram Neelofa pun dah ada yang request suruh buat tutorial. Nampaknya memang akan ada tutorial tudung Neelofa terkini ni nanti. Percayalah!

Neelofa tak pernah tak cantik

Kalau Fiza buat memang tak menjadi lah. Bukan tak menjadi malahan tak sesuai. Almaklumlah, bukan hijabista. Balik-balik pakai cara shawl standard yang sama je. Lain lah kau orang yang dah biasa pakai shawl berbelit-belit tu.

Nak pakai boleh cara macam ni tapi pastikan menutupi apa yang sepatutnya terlebih dahulu. Barulah nampak double cantik. Apa-apa pun tetap tahniah untuk Neelofa sebab dah berjaya sampai ke tahap yang sekarang. Bukan mudah nak berjaya macam dia. Orang kecam pun dia tak heran sebab dia berjaya pun bukan sebab atas usaha tukang kecam. Berjaya atas usaha dia sendiri dan dengan izin Allah dia berjaya.

By the way, bercakap tentang tudung Naelofar ni paling Fiza suka shawl lady warda. yang boleh digayakan dengan bermacam gaya. Material pun best! Tapi sayang, sekarang dah tak keluar lady warda lagi. Mana nak cari entah. Rugi tak beli banyak sikit masa beli hari tu. Kan dah menyesal! Kebanyakkannya jenis instant atau double loop. Yang shawl biasa punbentuk square hujung dia bukan curve. Aduhaiii...no more Lady Warda.
Tauge, sejenis sayuran yang tumbuh daripada kacang hijau yang mudah di tanam di rumah. Bukan je mudah nak tanam, malah cepat tumbuh seawal lima hari. Ya, selepas lima hari dah boleh tuai hasil tanaman tauge.

Yang Fiza tahu, tauge ada 2 jenis iaitu tauge biasa@tauge halus dan juga tauge kasar. Tauge kasar rasanya lebih rasa kacang sebab kacangnya lebih besar daripada kacang tauge biasa @tauge halus. Tauge besar biasanya orang buat lauk je. Jarang sekali campur dengan menu lain seperti tauge halus yang boleh dicampur dengan menu lain seperti kuew teow goreng, mee goreng, mee kari, soto dan sebagainya. Tanpa tauge rasa macam kurang sempurna menu tersebut kan? Tapi kalau kau orang jenis tak suka tauge, takde tauge pun tak kisah.

Kalau kau orang sejenis yang suka tauge, apakata cuba tanam sendiri. Ada banyak cara sebenarnya yang mudah untuk tanam tauge ni. Salah satunya dengan menanam tauge dalam kotak minuman yang telah digunakan.


Bahan-bahan untuk tanam tauge

Kacang hijau 1 senduk
1 Kotak air minuman bersaiz besar yang kosong



Langkah-langkah Tanam Tauge

 1. Basuh bersih kacang hijau

2. Potong bucu kotak untuk memudahkan air keluar selepas siram


3. Kemudian, masukkan kacang hijau yang telah di basuh tadi ke dalam kotak


4. Masukkan sehingga habis 1 senduk kacang hijau tadi ke dalam kotak


5. Siram kacang hijau yang telah dimasukkan ke dalam kotak


6. Biarkan air keluar daripada kotak tersebut


7. Untuk memudahkan air terus keluar tanpa menunggu, letakkan kotak dengan cara senget di dalam bekas supaya air tidak bertakung dalam kotak.


Tips : untuk hasil yang lebih baik, siram 5 kali sehari selama 3 hari berturut-turut. Hari ke empat dah boleh dapat hasil tauge yang segar. Mudah dan sangat cepat cara tanam tauge yang dikongsikan oleh Nurul Nadiah di facebook ni. Bolehlah Fiza cuba nanti sebab Fiza pencinta tauge. Kalau masak goreng tu, suka yang rangup-rangup baru sedap!

Kredit foto : Nurul Nadiah
.
Bila cuaca tengah panas, dapat pula makan aiskrim yang sedap terasa nikmatnya. Kau orang dah cuba belum Aiskrim hitam Thailand yang macam best tu? Katanya aiskrim ni sangat popular di Thailand yang kini dah masuk jualan di Malaysia.

Cawangan pertama aiskrim arang Thailand telah dibuka di Element Mall, Melaka. Mall yang juga baru di Melaka. Orang Melaka mesti lah tahu kan?

Kenapa Nama Aiskrim Arang?

Setelah Fiza google tentang maklumat aiskrim arang ni. Fiza masih tak dapat maklumat yang tepat. Jadi tak tahu kenapa namanya arang dan kenapa ianya sangat popular di Thailand. Tapi kalau di ikutkan aiskrim berwarna hitam ni dah lama bertapak di Los Angeles, California. Aiskrim ini dikenali dengan nama Goth Ice Cream dan nama kedai tersebut Litter Damage Ice Cream Shop. Disebabkan asikrim ni warna hitam. Jadi di beri nama Goth iaitu gothic. Arang tu digunakan sempena warna atau perisa? Mohon jawab kalau kau orang tahu jawapannya. 

Bila munculnya menu yang rare ni, mulalah ramai yang nak mencubanya. Kadang kala diri sendiri pun terjebak sama. Dapat rasa sekali pun dah cukup untuk memuaskan hati sendiri. Nampaknya semakin hari semakin sesak bandar Melaka tu kena serbu setiap minggu.

aiskrim-hitam-arang-thailand-yang-macam-best

Tergoda tengok aiskrim "walaupun hitam tetapi manis" ni. Apakah rasa di sebalik aiskrim hitam arang ni? Teringin nak rasa!. Nampak je warna hitam ni terus terasa macam aiskrim coklat yang hitam pekat likat tu. Wow!

aiskrim-hitam-arang-thailand-yang-macam-best
Kredit foto : CempedakCheese

Agak-agak berapa pula harga untuk 1 kon aiskrim yang di hiasi dengan biskut oreo dan biskut stick ni? Adakah bawah RM10? Bawah RM5? Kau orang rasa? Kalau mahal, mungkin sekali je la mencuba aiskrim hitam arang ni. 

Aiskrim hitam arang ni nampak menarik dan unik sebab warnanya! Lagipun kita dah biasa tengok aiskrim yang bewarna warni tu. Aiskrim warna hitam memang jarang sekali kita nampak kan. Bagus juga idea membuat aiskrim hitam. Lain daripada yang lain dan marketing yang bagus juga dalam penjualan aiskrim.

Siapa ada bantal peluk? Mengaku je lah! Bantal peluk mungkin boleh disamakan dengan bantal busuk yang memang susah nak di pisahkan kalau dari kecil dah memang ada bantal peluk. Tak ada bantal peluk tak boleh tidur dibuatnya. Bantal pulak tu ada bermacam-macam jenis. Ada yang tak basuh berbulan-bulan. Bertahun tak basuh pun ada demi untuk mengekalkan bau busuk setanding dengan namanya iaitu bantal busuk. 

Budak-budak kecil kalau basuh bantal busuk dia boleh buat hangin satu badan tak boleh tidur. Nak juga bau busuk kepam bantal busuk dia tu. Kalau boleh, memang tak payah basuh. Tapi mak-mak of courselah nak jaga kebersihan untuk anak kan. Entah lah, ada baik buruknya bantal busuk ni. Kalau boleh jangan biasakan dengan bantal busuk. Kalau tertinggal bantal busuk pergi bercuti ke balik kampung ke, dah susah tak boleh tidur. Jadi, jangan biasa kan.

Okay, itu bantal busuk yang biasa-biasa je dan tak nampak pelik pun. Tapi baru-baru ada viral gambar bantal peluk yang menggelikan buat kau orang rasa tak nak ada pun bantal busuk tu. 

3 Bantal Peluk Yang Menggelikan

1. Bantal Peluk Biawak


Dari pengamatan mata Fiza, bantal busuk ini adalah sejenis spesis biawak. Biawak komodo mungkin? Tapi cacat sebab tak de tangan dan kaki. Jadi, tak nampak macam real.

2. Bantal Peluk Cicak


Eiiii..tengok je bantal peluk cicak terus rasa geli geleman. Tengok cicak kecil pun dah geli inikan bantal besar yang rupanya sebiji macam cical real. Lagilah geli. Kalau ternampak bantal cicak giant ni memang terus campak je!

 3. Bantal Peluk Tapak Kaki

Bantal tapak kaki ni memang rare! Nampak bantal tapak kaki ni rasa nak angkat kaki je pergi jauh dari bantal ni. Rasa geli terus mencengkam kalbu. Memang tak lah nak peluk apatah lagi dekat. Tiba-tiba rasa bau kaki menusuk hidung.

Ketiga-tiga bentuk bantal peluk ni bukan sekadar hanya untuk tatapan ye. Di jual di pasaran. Ramai kot yang membeli. Kalau kau orang pilih yang mana? Kalau Fiza, kesemua di atas Fiza reject! Tak mungkin akan ada dalam kamus hidup Fiza. Tak sanggup! 

Selain ketiga-tiga bantal ni, ada juga bantal [eluk hantu pocong, hantu cina, durian, kerang, telur mata dan lain-lain lagi. Macam-macam hal lah! Yang bantal hantu tu rasa-rasa boleh terbayang-bayang masuk dalam mimpi.

Kredit : cempedakcheese
Agak lama rasanya tak sertai segmen daripada mana-mana blogger sejak akhir-akhir ni. Bukan sombong tak nak join tapi masa tu tengah buat kemas kini blog untuk apply google adsense. Bila dah lulus, dah boleh sertai segmen dah. Untuk permulaan ni, Fiza sertai SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA anjuran sofinahlamudin.com. Segmen ini bertujuan untuk kita semua saling mengenali dan bertukar ilmu melalui pembacaan di dalam blog masing-masing. 

segmen-suai-kenal-blogger-seluruh-malaysia

KENALI SIHATIMERAHJAMBU

Sihatimerahjambu adalah nama pena pilihan Fiza disebabkan Fiza suka warna merah jambu! Mula terjebak dalam dunia blog sejak tahun 2009 dengan link blog sihatimerahjambu.blogspot.com dan bertukar domain pada tahun 2011 dengan link azhafizah.com. Lapan tahun lamanya dah bertapak dan masih kekal dalam dunia blog. Dan masih setia dengan blogspot. Masih belum terbuka hati nak bertukar kepada wordpress.
Pada mulanya berblog hanya sekadar untuk berkongsi cerita dan mengisi masa yang ada. Tapi lama-lama berblog itu ada banyak tujuan bukan hanya sekadar menulis dalam blog. Banyak rupanya faedah daripada berblog dan boleh jana pendapatan melalui blog. Kalau mereka kata berblog itu merugikan. Mereka silap!
Masa bujang dan berkerja dulu agak slow berblogging sebab agak sibuk dengan kerja dan balik kerja of course penat sampai takde masa nak hadap blog. Selepas berkahwin, jadi full time blogger terus. Sambil tu usahakan bisnes sendiri di rumah buat freelance graphic design. Benda yang paling Fiza suka buat dan menggunakan bakat yang ada. Itu je lah kot benda basic yang orang boleh kenal Fiza. Apapun paling utama sebab blogging adalah kerana passion dan seronok berblogging. Paling best sebab dapat kenal lebih ramai kawan melalui segmen sebegini. 
Jom kongsikan tentang diri masing-masing dalam segmen ini. Kau orang semua berpeluang untuk memenangi beberapa hadiah yang menarik jika menepati syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Hadiah Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia

PERTAMA- KAMERA AKSI

Informasi Kamera Aksi
Liquid Crystal Display (LCD): 2.0LTPS
Lens: 140°A+ HD wide-angle lens, 6G lens
Language Options:
English / French / Spanish / Italian / Portuguese / Chinese Traditional / Chinese Simplified / Japanese / Russian
Resolution of Videos Recorded: 1080P
Video Format: AVI
Compressed Format of Videos: H.264
Storage: Micro SD (not included)
Loop recording: Support
Frequency of Optical Source: 50Hz / 60Hz
USB Interface: USB2.0
Power Source Interface: 5V1000mA
Battery Capacity: 3.7V Li-ion Battery 900mAh 3.33Wh
Power Dissipation: 400mA@4.2V
Recording Time: 1080P/ About 70 minutes
Charging Time: About 3.5 hours
Operating System: Windows XP/VistaorAbove/Win7/Mac os
Dimension: 59.27*41.13*29.28 mm

Pakej Termasuk
1 X Sports DV
1 X Carry Bag
1 X Waterproof Case
2 X Battery
1 X Bicycle Stand
1 X Mount 1
1 X Mount 2
1 X Clip
1 X Helmet Mount
4 X Bandage
1 X USB Cable

HADIAH KEDUA- HEADSET

HADIAH KETIGA-MP3 WITH USB



Untuk menyertai Segmen ini,
Instagram bukanlah sesuatu yang baru dalam dunia internet. Instagram merupakan aplikasi media sosial yang semakin popular di gunakan selain facebook. Facebook pun dah makin agak suram selepas instagram makin digunakan dalam tujuan personal dan juga bisnes. 

Buat masa sekarang, instagram adalah platform terbaik untuk tujuan marketing atau promotion sesuatu produk. Sebab tu ramai yang berniaga lebih banyak menggunakan instagram daripada facebook. Semua orang tahu yang instagram ni untuk kita upload bermacam jenis gambar dan video. Ada yang suka upload gambar selfie, gambar produk, gambar kucing kesayangan, gambar permandangan, gambar cuti-cuti dan sebagainya lah. Memang penuh dengan gambar je lah.

Jadi, boleh di katakan instagram ni adalah galeri gambar yang kita upload. Galeri gambar di instagram ber grid 3 lajur  yang pada muka depannya ber grid 3x3. Ada sesetengah instagrammer menggunakannnya kreativiti mereka menyusun galeri mengikut tema yang mereka suka supaya lebih nampak unik, tersusun dan menarik. Ada identical lah kira nya! Mesti nak nampak lain daripada yang lain. Ada juga jenis yang tidak ambil kisah, upload gambar ikut suka tanpa sebarang tema. Ikut masing-masing lah. 

Bagi kau orang yang kisah tentang instagram feed grid layouts ni, kau orang boleh cuba gunakan beberapa idea ni untuk instagram masing-masing. 

5 Jenis Instagram Grid Layouts Yang Menarik

1. Susunan Gambar Mengikut Lajur



Agak lama juga Fiza dah terjebak menyusun gambar instagram dengan cara mengikut lajur ke bawah ni. Nampak lebih tersusun dan lebih menarik bila tengok. Tema Fiza Quotes, Makanan dan aktiviti. Ini antara feed planner yang mudah untuk Fiza jadualkan setiap hari.

2. Susunan Gambar Mengikut Baris

Susunan gambar mengikut baris juga menarik seperti membaca buku ataupun majalah. Sangat menarik. Kalau nak lebih kreatif, buat jalan cerita lagilah menarik.

3. Susunan Gambar Tiles

Susunan gambar jenis tiles ni memerlukan perancangan yang betul untuk menyusun gambar instagram feed menjadi susunan tiles yang menarik.

4.  Pepenjuru


Menyusun gambar yang sama secara pepenjuru ni agak menyusahkan tapi bila menjadi tema pepenjuru ni memang nampak cantik.

5. Ikut Suka



Rata-rata instagrammer lebih selesa menggunakan kaedah ikut suka nak upload gambar apa tanpa tema. Takde masa nak ikut tema bagai. Janji dapat upload gambar. Pun cantik juga! Jangan kata tak cantik sebab setiap gambar tu ada nilainya tersendiri. Betul tak kawan-kawan?

Kau orang yang rajin tu, sila lah menggunakan idea yang ada ni sebagai sumber inspirasi. Pilih tema yang mana boleh ikut dan suka nak buat. Pada mulanya memang macam leceh nak edit gambar bagai dan perlu upload ikut masa. Tapi bila dah biasa, of courselah lebih mudah. Kalau rasa nak upload gambar banyak sehari, upload sekali habiskan satu baris kemudian baru mulakan tema baru pada baris yang baru.

Kelebihan Menyusun Gambar Galeri Instagram 

1. Galeri gambar akan nampak lebih kemas, tersusun dan cantik. Secara tidak lansung akan lebih menarik perhatian instagrammer yang lain untuk follow atau melihat update terkini gambar anda. Jika anda seorang prefessional atau menjual produk, of courselah akan menarik perhatian lebih ramai followers. 
2. Kau orang akan jadi lebih rajin untuk upload gambar mengikut masa yang sesuai.
3. Mudah nak upload gambar kalau mengikut tema.

Contohnya boleh tengok kat instagram Fiza @azhafizah.mdnor. Alang-alang dah singgah instagram tu, silalah follow terus.

Kredit : thepreviewapp
Selamat hari isnin. Seronok bercuti hujung minggu yang lama? Of courselah seronok! Part yang tak seronoknya bila dah masuk hari isnin dan bermulah episod kerja. Okay, tajuk entri takde kena mengena dengan soal kerja. Mesti kau orang familiar dengan kek viral RM1 yang agak lama viral sejak tahun lepas kalau tak silap Fiza.

Sehingga sekarang masih ada yang bertahan menjalankan bisnes kek viral RM1. Boleh di katakan setiap negeri mesti ada satu cawangan jualan kek viral RM1 ni. Dulu masa mula-mula viral agak tak percaya juga. Ye lah kan, tak kan orang nak jual RM1 je. Mana nak untung? Macam tipu je. Bila dah ramai yang beli, baru lah percaya. Berbaloi ke beli kek viral RM1 ni? sedap ke?

Teringin nak cuba beli dan rasa tapi tak berkesempatan sebab tak tahu kat mana nak beli. Akhirnya dapat juga beli kek viral RM1 kat Banting Baru. Peniaganya jual kek viral RM1 depan rumah je. Takde kedai. Agak susah nak mencari. Kebetulan ada anak buah yang tahu, jadi mudah lah nak pergi beli. Akhirnya dapat juga merasa.

Tiramisu, Blueberry, Pandan Snow Cheese, Buah-buahan
Tak cukup beli 4 slice je, Fiza beli 2 biji kek oreo dan snow cheese. Untuk 1 biji kek ni dapat 8 potong kek. Sepatutnya RM8 tapi peniaga charge RM10 untuk sebiji kek sebab alas kek dan kotak. Ceh! Kiranya kena bayar lebih RM2 tapi dapat 8 potong kek yang sepatutnya berharga RM8 sahaja. Maksudnya perlu bayar harga alas kek dan kotak yang berharga RM1 setiap satu. Rugi RM2 yang boleh dapat 2 potong kek lagi. 

Agak terkejut masa nak bayar tu sebab ikut kira-kira ada 20 potong kek sahaja dan perlu bayar RM20 tapi peniaga kira RM24. Bila di tanya, itu lah jawapan dia. Nak tak nak bayar je lah RM24 sebab dia dah siap bungkus dah. Orang berniaga kan. Patut kena letak papan tanda kat situ. Mungkin ada tapi tak perasan atau mungkin takde lansung. Entah lah. lupakan saja dan berlalu pergi. Lepas ni kalau pergi lagi, tak payah beli sebiji terus. Baik beli yang dah siap potong satu-satu yang terang-terang harganya RM1 tanpa sebarang harga tersembunyi. 


Jadi, berbaloi ke tidak membeli? Berbaloi lah kalau untuk makan ramai-ramai. Rasanya pun boleh tahan sedap. Tak sedap pun jadi sedap dan meriah bila makan beramai-ramai ni. Boleh pulak kami orang makan style makan nasi ambeng. Sudu sorang satu dan sudukan aje kek ke mulut masing-masing tanpa pinggan. Berebut masing-masing makan. Seronok pulak makan! Sekali hadap je boleh habis cuma tinggal sepotong je la.

Alang-alang dah beli kek tu, sambut sekali birthday anak buah Fiza awal sikit yang sepatutnya minggu depan. Dah berkumpul ramai-ramai tu sekalikan je pun boleh. Bila lagi?

Lepas minum petang di Cendol Bakar di Telok Kemang, terus menuju ke Pantai Cahaya Negeri ambil angin pantai dan menikmati panorama pantai yang cantik tu. Sebelum ni pernah datang sini masa hari biasa yang suasana nya agak sunyi sebab pengunjung tak ramai. Tapi bila datang hujung minggu ni suasana dia lain macam meriah dengan pengunjung yang ramai.

Ada yang berkelah pasang khemah, bermandi manda, berjalan-jalan ambil angin pantai, photoshoot perkahwinan, naik water jet ski, naik banana boat dan macam-macam lagi aktiviti yang boleh dibuat di Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson ni. Sangat sesuai untuk aktiviti keluarga dan kawan-kawan. No wonder lah kat sini sangat meriah bila hujung minggu ataupun hari cuti. Parking pun percuma je.

Selain jalan-jalan ambil angin petang tepi pantai ni, ada tujuan lain juga sebenarnya. Masa Fiza datang sini sebelum ni pernah terjadi gambar dalam Gopro corrupted. Tak banyak gambar. Jadi, kali ni nak ambil gambar lebih sikit, lagi-lagi kat Pulau Burung. Nak pergi ke pulau burung ni, ada disediakan jambatan. Sepanjang merentasi jambatan ni, rasa macam sepanjang jalan nak bergambar. Panorama laut yang sangat cantik oi! Mana mungkin nak lepaskan peluang bergambar sakan.

Photo by Ayien
Kat Pulau Burung ni memang seekor burung pun takde. Paling menarik permandangan kat sini dengan Pokok bakau dan landskap yang sejuk mata memandang. Satu lagi pemandangan yang cantik untuk bergambar. Berapa banyak kau nak bergambar daaa?


Boleh lah nak acah-acah photographer handalan kat sini. 
Photo by Ayien


Dah sampai hujung-hujung Pulau Burung ni, jangan lupa ambil peluang turun tepi pantai ni untuk bergambar sekali lagi dan lagi sementara bateri phone tengah full. Subhanallah, cantik sungguh keindahan yang Allah berikan ini untuk dinikmati oleh pandangan mata. Rasa nak pacak rumah tepi pantai ni dapat tengok permandangan indah hari-hari.




Walaupun tak dapat tengok burung tapi lebih kepada kepuasan bergambar bagi pengunjung yang datang ke sini. Kalau buat photoshoot memang cantik sangat. Lighting yang superb dan permandangan yang semulajadi cantik. Itu je lah nak cakap. Jangan kata takde apa-apa kat sini ye.
Sebut je nama cendol, mesti tekak terasa nak makan cendol masa tu juga. Apatah lagi dengan cuaca panas dua tiga hari ni. Sebelum ni elok hari mendung dan hujan je. Bila sehari cuaca panas terik selepas musim hujan, agak terasa panasnya kan. 

Bila teringin makan cendol, mulalah kepala ligat berfikir kat mana nak beli cendol yang sedap. Fikir punya fikir, ajaklah husband pergi ke Port Dickson. Pada mulanya nak beli cendol Haji Shariff di Seremban yang sedap dan terlajak laris di Seremban je. Tapi rasa macam nak berjalan-jalan ambil angin hujung minggu, terlajak juga pergi ke Port Dickson akhirnya.

Kebetulan ada anak buah datang rumah. Jadi, sedang elok kalau nak berjalan-jalan. Kalau tak, bila lagi kan? Nanti dah sibuk, mereput duduk di rumah je lah. Bila dah set plan nak ke Port Dickson, sampai je sana terus tuju ke Cendol Bakar Kuala Selangor, cawangan Telok Kemang yang pernah Fiza pergi sebelum ni.

Macam biasa hujung minggu memang ramai orang. Lagi-lagi long weekend. Memang ikut nasib kalau ada meja kosong. Tapi trend kat sini, tak boleh nak lepak lama kalau ada orang tengah menunggu. Kesian pula yang menunggu kalau lepak lama-lama kan. Cubalah kalau kita yang sedang menunggu, mesti agak bengang dengan mereka yang tak nak bangun-bangun dari kerusi lepas dah habis makan. Betul tak? Jadi, kena ada sikap timbangrasa lah sikit. Kalau nak lepak pun, pastikan takde pelanggan  baru yang sedang menunggu. Kebetulan masa datang sini pelanggan yang dah siap makan baru je selesai makan. Jadi, takde lah menunggu lama. 

Disebabkan sampai sini selepas makan tengahari dan sangat sesuai untuk minum petang. Jadi, kami orang order cendol, otak-otak dan keropok lekor. Keropok lekor takde dalam gambar sebab terlupa nak snap. Keropok lekor RM4 5 batang yang dah dipotong-potong.

Cendol RM5 semangkuk!
Otak-otak sepinggan RM5 ada 5 sahaja. RM1/pcs
Alhamdulillah, selesai minum petang kami orang di Cendol Bakar Port Dickson.

Semua makanan haruslah makan licin. Jangan membazir!

Kalau datang Port Dickson memang akan datang singgah makan kat sini. Selain cendol, ada makanan lain lagi seperti nasi ayam, bakso, mee goreng, laksa, pasembur, keropok lekor, otak-otak, kentang goreng dan macam-macam lagi ada. Memang banyak pilihan. Kalau datang hujung minggu, faham-faham je lah kalau full house tu. 


Lokasi Cendol Bakar caw. Teluk Kemang, Port Dickson
Kampung Teluk Kemang, 71050 Port Dickson

Mula-mula terjebak dalam dunia blogging, lansung tak fikir tentang nak jana pendapatan melalui blog. Orang kata menulis blog sekadar suka-suka dan mengisi masa yang ada je. Tapi sejak blogger di katakan mampu menjana pendapatan yang banyak, ramai yang mula berjinak-jinak menjadi seorang blogger dan blogger baru muncul dengan terlajak ramai sehinggakan ramai blogger lama mula menyepi. Mungkin? 

Ada yang kata tulis blog merugikan masa. Siapa kata? Sebenarnya tak rugi pun menulis blog ni sebab selain berkongsi ilmu yang ada untuk pembaca sambil-sambil tu boleh dapat pendapatan. Rugi ke untung macam tu? Mestilah untung kan! Jadi, ada banyak cara untuk jana pendapatan melalui blog masing-masing.

Salah satu cara untuk buat duit dengan blog adalah dengan meletakkan iklan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat pengiklan yang ada. Lagi banyak kujuan pengunjung ke blog kau orang, lagi banyak lah syarikat pengiklanan akan bayar pada kau orang.

Perbezaan Pendapatan Nuffnang, Innity dan Google Adsense


NUFFNANG

Blogger mana yang tak kenal Nuffnang! Semua blogger mesti kenal sebab nuffnang adalah medium pengiklanan yang paling popular digunakan oleh blogger yang baru kenal dengan blogging. Ini kerana syarat untuk daftar akaun Nuffnang adalah percuma dan terbuka pada semua blogger tanpa syarat yang sukar. Jadi, semua blogger boleh letakkan iklan di blog setelah mendaftar akaun Nuffnang. 
Perbezaan Pendapatan Nuffnang, Innity dan Google Adsense


Pendapatan akan terhasil daripada Nuffnang berdasarkan CPUV ( Cost-Per-Unique-Visit) Campaigns dan CPC ( Cost-Per-Click) Campaigns. Pendapatan CPC biasanya dalam RM0.25 per klik. Lagi ramai pengunjung datang ke blog dan banyak klik iklan, lebih banyaklah nilai pendapatan daripada CPC. Kalau nak dapat pendapatan CPUV tinggi, bergantung pada selama mana kempen iklan tersebut berlansung. Semuanya bergantung kepada jumlah pengunjung yang datang ke blog setiap hari. 



Nak pendapatan lebih banyak? Kena pastikan pengunjung ramai datang ke blog kau orang. Sebab itu ramai blogger mementingkan jumlah trafik blog yang bagus untuk menggandakan pendapatan mereka. Pendapatan yang di bayar adalah dalam nilai MYR dan jumlah untuk cash out perlulah RM50+ RM1 untuk charge tambahan. Cheque akan di hantar dalam tempoh 1 bulan lebih kepada blogger dan di nasihatkan cashout pada hujung bulan kalau tak nak tunggu cheque dalam tempoh yang lama.

Selama dengan pengiklanan Nuffnang ni, Fiza berjaya menggumpul pendapatan hamper 3ribu dan berjaya cashout setiap bulan. Tapi setelah Fiza perasan pendapatan Nuffnang makin mengecil dan susah nak naik setiap hari, Fiza cuba mohon innity pula. Ye lah, letak iklan Nuffnang nak kumpul RM10 pun dah susah. Haruslah cari pengganti yang baru. Betul tak?

INNITY

Kemudian, Fiza cuba-cuba mohon innity yang di katakan memberikan pendapatan yang bagus juga kepada blogger. Permohonan innity tak semudah daftar Nuffnang. Kalau berminat untuk memohon innity perlukan pageviews sebanyak 200,000 dan jumlah unique visitor mestilah 40,000 setiap bulan. Ada juga syarat-syarat lain yang perlu di patuhi untuk lulus innity. 

Perbezaan Pendapatan Nuffnang, Innity dan Google Adsense

Apa yang untungnya dapat innity adalah bayaran yang mahal untuk setiap klik dan view. Yang tidak menguntungkan pula, ada masanya innity tidak akan mengeluarkan iklan. Innity juga di bayar dengan nilai MYR.

Pada mulanya agak teruja letak iklan innity dalam blog. Isi iklan pun unik dan tak sama dengan iklang Nuffnang sebelum ni. Iklan lebih menarik dan boleh di paparkan dengan pelbagai cara seperti pop-up, full screen dan sebagainya. Masa mula-mula letak agak terasa jumlah pendapatan banyak meningkat hari ke hari berbeza dengan Nuffnang. Dapat lah juga cashout lebih kurang 2 kali. Cash out limit pula perlukan sebagai RM100 dan perlukan RM1 extra untuk charge tambahan. Tidak memerlukan cheque tapi akan terus di masukkan ke dalam akaun bank. Tempoh pembayaran lebih kurang 2 bulan.

Ingatkan hari semakin hari pendapatan makin kencang. Rupanya tak! Lama-lama dia jadi macam nuffnang juga. Hari berganti hari jumlah peningkatan dia hanya nilai sen-sen je tak macam masa letak dulu boleh dapat beringgit-ringgit sehari. Kecewa!

ADSENSE

Fiza cuba pula adsense yang memang tahap susah nak lulus ni. Pendapatan dia memang lumayan dan berebut-rebut blogger cuba nak dapatkannya!. Nilai yang dibayar dalam USD memang lumayan beb! Baca 10 tips lulus permohonan google adsense yang pernah Fiza kongsikan sebelum ni atau boleh dapatkan panduan lengkap google adsense. 

Perbezaan Pendapatan Nuffnang, Innity dan Google Adsense

Fiza telah cuba berbelas-belas kali dalam masa 2 tahun mohon google adsense baru dapat akaun google adsense sepenuhnya. Gigih tak gigih usaha Fiza tu! Bila dah dapat, syukur Alhamdulillah. Pendapatan seharian sangat menguntungkan! Sehari boleh dapat berbelas ringgit! Kalau trafik blog lebat, mungkin boleh dapat puluhan atau ratusan ringgit setiap hari. 

Untuk cashout limit google adsense adalah sebanyak 100USD. Sebelum tu, perlu mendapatkan 10 USD terlebih dahulu untuk mendapatkan kod verification yang akan di hantar ke rumah untuk tujuaan pengesahan alamat. Tempoh masa penghantaran surat berserta pin kod adalah selama 2-4 minggu. Almaklumlah surat daripada oversea. Selepas masukkan pin kod nanti, perlu capai 100 USD untuk cash out.

Pendapatan akan dibayar melalui cheque atau transfer online. Kau orang boleh pilih salah satu mana yang lebih memudahkan. Katanya kalau dibayar guna cheque akan di kenakan charge tambahan dan tempoh masa agak lama. Kalau transfer online, tiada charge malah tempohnya lebih singkat. Of courselah Fiza akan pilih bank transfer je.

Buat masa ni Fiza masih menunggu pin kod daripada google adsense. Syukur dalam masa 5 hari berjaya mengumpul 10 USD tu dan perlu kumpulkan 100 USD untuk cash out. Bayangkan 100 USD berapa banyak kalau convert kepada MYR? 4 kali ganda jumlahnya kan. Tak sabar pulak! Lepas tu baru boleh cerita kisah google adsense seterusnya.


Alang-alang dah berblog tu, rugilah kalau tak cuba letak iklan kan. Untung-untung boleh tambah duit poket. Betul tak? 
Dekat nak hujung tahun ni dan musim cuti sekolah nanti mesti banyak kenduri kahwin sana sini. Bakal pengantin pun dah mula sibuk buat persiapan kahwin beberapa bulan je lagi. Ada yang masih tercari-cari design pelamin ke? Fiza nak kongsikan 4 design pelamin yang simple dan cantik sebagai idea untuk bakal pengantin yang sukakan tema dan dekorasi pelamin simple untuk hari bahagia mereka.

Untuk design pelamin yang simple kebiasaannya menggunakan warna putih sebagai warna utama dan di gabungkan dengan beberapa elemen dekorasi yang lain untuk menyerlah seri pelamin. Kalau kau orang yang jenis kreatif, boleh lah mendekorasi pelamin simple sendiri. Segala dekorasi boleh sewa dan jimat.

1. Kain Latar Putih dan Bunga Segar

Berlatar belakang kan kain putih dan buat sedikit rantaian kain ini pun dah cukup cantik. Di tepi pelamin letakkan bunga segar untuk menaikkan aroma wangi atas pelamin. Pelamin macam ni sesuai untuk ruang yang besar dan sangat sesuai untuk bergambar ramai-ramai. Bila bergambar ramai-ramai semua elemen nampak dalam gambar dan tidak tertutup dengan mereka yang ada dalam gambar.

4 Design Pelamin Simple Dan Cantik

2. Kain Latar Putih Dan Dedaun

Dengan berlatar belakang kan kain putih, kemudian rantaian kain di sangkut pada kayu atau buluh sangat memberikan kelainan pada pelamin kau orang. Tambah pula letak dedaun tu. Nampak seperti pelamin dalam taman. Walaupun menggunakan artificial daun, pelamin tetap kelihatan segar. Kalau ruang sempit, mungkin sesuai buat pelamin macam ni.

4 Design Pelamin Simple Dan Cantik

3. Latar Kain Putih Dan Bungaan

Masih menggunakan idea yang sama maca dekorasi dedaun di atas. Cuma tukar kan idea letakkan daun kepada bungaan kecil yang cantik. Nampak ringkas tapi masih cantik! Boleh di sesuaikan untuk ruang yang kecil.

4 Design Pelamin Simple Dan Cantik

4. Latar Kain Putih, Juraian Bunga dan Flower Stand 

Untuk lebih nampak pelamin lebih menyerlah, gunakan juraian bunga dan flower stand kaca untuk lebih ekslusif. Gabungkan elemen dekorasi yang bewarna gold di padankan dengan warna putih. Mesti nampak lebih wow!

4 Design Pelamin Simple Dan Cantik
Kredit foto : Cempedak Cheese

Antara 4 design pelamin simple dan cantik ni, mana satu pilihan kau orang? Kalau Fiza, pilih nombor 1 ! Tengok pelamin macam ni, terasa macam nak bersaning sekali dengan suami. Zaman sekarang ni dah berbalik semua kepada trend pelamin simple. Perasan tak? 

Lagipun pelamin simple ni bajetnya tidak lah begitu banyak sebab dekorasi yang di gunakan pun tak sarat! Untung sangat kalau kreatif boleh dekorasi pelamin sendiri. Secara tak lansung boleh elakkan daripada di ditipu oleh mereka yang menjanjikan pelamin yang cantik tapi bila tiba persandingan tengok pelamin macam reban ayam. Mesti sangat sedih dan kecewa. 

Takde seorang pun bakal pengantin nak benda yang buruk berlaku dalam majlis mereka. Of course lah nak semuanya berjalan dengan lancar kan. Jadi, pilihlah yang terbaik untuk majlis masing-masing dan tengok-tengok bajet sendiri dulu bukan tengok bajet orang.

Masa Fiza kahwin dulu, trend pelamin english frame ni lah. Bila tengok rasa macam nak tukar pelamin pulak.