Image Slider

Percutian ke Maldives, Bermalam di Villa Mewah

Monday, August 28, 2017
Tiba-tiba jadi viral pula kisah percutian Hanis Zalikha dan Hairul Azreen bersama anak mereka Yusuf Iskandar di Soneva Jani, Maldives. Viral bukan sebab apa, sebab kena kecam berlagak kaya dan membazir oleh netizen. Alahai kau orang pun sebok nak kecam orang. Padahal bukan guna duit kau orang dan tak kacau hidup kau orang pun. Biarlah mereka nak bercuti ke mana sekali pun. Jealous lah tu! Sebelum ni mereka berdua pernah berbulan madu di sini. Jadi, kali ni bercuti bersama Yusuf pula.


Rasanya semua orang pun teringin nak bercuti ke Maldives. Apatah lagi dapat bermalam di Villa Mewah yang di katakan harga penginapan semalam puluhan ribu hampir 100 ribu. Harga penginapan Villa di Maldives berbeza bermula daripada 8 ribu. Untuk ke Villa Mewah yang diberi nama Villa Soneva Jani ni perlu menaiki pesawat Air daripada Lapangan terbang Antarabangsa Male dan mengambil masa lebih kurang dari 1 jam untuk sampai. 

Jangan di tanya kenapa harganya sangat mahal dan mewah. Sebabnya ianya adalah sebuah lagun persendirian yang dikelilingi oleh lima buah pulau yang sangat cantik memukau pandangan mata. Baru tengok gambar dah terpukau, inikan pula kalau dah sampai sana. Memang rasa tak nak balik dah kot.

Memang beruntung dan rezeki mereka yang dah sampai ke sini. Maldives tempat yang paling menarik untuk berbulan madu dan bercuti bersama keluarga. Kalau dah bermalam di sini, memang enjoy dengan suasana di sini. Dapat melihat permandangan kepulauan yang cantik. Bermandi manda sepuas-puasnya. Pada waktu malam pula dapat tengok bintang di langit sambil bersantai di Luar Villa, mahupun di dalam Villa.

Dari hasil perkongsian video Hanis Zalikha, dapatlah tengok suasana Villa Mewah penginapan mereka tu. Tak dapat pergi, dapat cuci mata pun jadi lah ye. Manalah tahu, kot-kot ada rezeki terpijak, durian runtuh ke. Siapa tahu rezeki kita kan. Doa-doa lah semoga kita semua murah rezeki dan dapat bercuti bersama keluarga di tempat-tempat idaman masing-masing. Nak letak Maldives dalam wishlist percutian pun rasa gigil.

Promosi Traveloka KL2017 Sempena Sukan SEA

Saturday, August 26, 2017
Sedia maklum kita tahu sekarang sedang berlansung Sukan SEA (Southeast Asian Games) 2017 dan Malaysia di pilih menjadi tuan rumah mewakili negara Asia Tenggara pada tahun ini. Salah satu penaja terbesar yang terlibat pada Sukan SEA 2017 adalah syarikat pelancongan Traveloka.

Traveloka adalah syarikat pelancongan yang tidak asing lagi di Malaysia sebagai salah satu pilihan syarikat pelancongan yang terbaik untuk percutian yang menjimatkan. Untuk pengetahuan semua, Traveloka sentiasa menawarkan harga pakej yang murah untuk pelancong. Bersempena Sukan SEA 2017 tahun ni dan sempena Malaysia menjadi tuan rumah untuk acara gemilang ini, Traveloka telah mempromosikan pakej yang lebih berbaloi sempena sukan SEA yang kini sedang berlansung dan menawarkan pelbagai hadiah yang menarik untuk semua sepanjang acara ini berlansung.


OFFICIAL ONLINE TRAVEL PARTNER KL2017

Traveloka merupakan official online travel partner untuk  KL2017. Bersempena dengan Sukan SEA kali ini, pihak Traveloka telah menawarkan pelbagai promosi kepada mereka yang ingin melancong dengan harga yang lebih murah. Selain itu, Traveloka ingin memberi peluang kepada pelancong luar untuk datang ke Malaysia dan dalam masa yang sama mempromosikan Malaysia yang mempunyai tempat-tempat menarik untuk di lawati.


JOM KE BOOTH TRAVELOKA DI KL2017

Menariknya, mereka yang datang ke Bukit Jalil untuk menyaksikan acara sukan, boleh singgah di Booth Traveloka dan berpeluang memenangi hadiah bernilai RM200 000. Jumlah yang sangat banyaka untuk di menangi. Rugilah kalau datang tapi tak singgah di Booth Traveloka. 

LIVESTREAM SEA GAMES

Selain itu, Traveloka menyediakan livestream page untuk sukan SEA yang sedang berlansung. di Stadium Bukit Jalil. Boleh di tonton melalui facebook ataupun youtube. Bagus juga ada livestream sebab boleh menonton di mana-mana berada untuk ketahui berita terkini sukan SEA. Bukan semua orang berpeluang tengok secara di Stadium. Jika tak berkesempatan pergi ke Stadium, dapat tengok livestream sudah memadai. Bukan sahaja boleh tengok sukan secara lansung, tapi boleh sertai contest yang dianjurkan oleh Traveloka di page tersebut. Jadi, sambil-sambil tengok sukan boleh sertai contest sekali. Untuk sertai contest, boleh klik pada menu contest di sebelah kanan atas. (Rujuk gambar di bawah). Contest di adakan setiap hari dan pemenang akan diumumkan setiap hari juga. Anda berpeluang memenangi travel coupons daripada Traveloka bernilai RM50 dan juga RM100.


PROMOSI TRAVELOKA

Sebagai penaja yang terbesar untuk Sukan SEA 2017 yang bersejarah ini, Traveloka telah mengadakan pelbagai aktiviti yang menarik untuk rakyat Malaysia dan juga para pelawat yang datang ke Malaysia. Traveloka telah melancarkan kempen promosi "Hello, Malaysia!" dan " Go, S.E.A.!"setaraf dengan acara sukan SEA yang gah sebegini.

Hello, Malaysia! akan membawa anda semua melancong ke tempat-tempat yang menarik di dalam negara Malaysia untuk lebih mengenali lebih tentang Malaysia. Go, S.E.A! pula akan membawa pelancong ke destinasi-destinasi menarik di serata Asia Tenggara (  Malaysia, Singapura, Brunei Darussalam, Filipina, Indonesia, Kemboja, Laos, Myanmar, Thailand, Timor-Leste dan Vietnam)

Inilah masanya untuk merebut peluang melawati negara-negara Asia Tenggara dengan kadar tambang tiket penerbangan yang murah dilengkapi dengan harga penginapan hotelyang murah. Tempahan boleh dibuat sehingga 31 Ogos 2017 melalui website Traveloka atau tempah menggunakan smartphone melalui applikasi Traveloka. 

Potongan harga sehingga 40% untuk tiket penerbangan dan juga hotel. Sangat berbaloi untuk percutian yang menjimatkan duit poket. Betul tak? Tambahan lagi, perkhidmatan online selama 24jam dan boleh tempah pada bila-bila masa di mana jua dengan syarat ada internet. Tapi pastikan anda telah mendaftar ahli traveloka terlebih dahulu. Sebagai ahli traveloka, anda juga layak menerima kupon diskaun untuk promosi-promosi yang akan datang. Jadi, apa tunggu lagi. Daftar dan tempah sekarang!


Tahniah kepada para atlit-atlit Malaysia yang telah memenangi pingat dan secara tak lansungnya mengharumkan nama Malaysia di peringkat antarabangsa. Setakat hari ni Malaysia telah mendahului pungutan mata pingat emas paling banyak. Tahniah Malaysia! Marilah kita sama-sama menyokong semua atlit Malaysia yang bertanding dalam sukan SEA pada kali ini. #bangkitbersama #risingtogether
Enjoy the SEA Games together with Traveloka!

Pencuci Muka Cetaphil Bagus Ke?

Friday, August 25, 2017
Baru-baru ni agak viral juga pencuci mula Cetaphil ( Gentle Skin Cleaner) yang dikatakan sangat bagus untuk merawat kulit yang bermasalah, rosak akibat memakai produk yang sesuai atau memakai produk yang mempunyai bahan kimia  merosakkan kulit. Sedia maklum, kita sendiri tahu bahawa terdapat banyak lambakan produk yang ada di pasaran. Sebagai pengguna, kita seharusnya lebih bijak membuat pilihan.

Kenalpasti Produk Sebelum Menggunakannya

Pertama sekali dalam pemilihan produk kecantikan, perlulah memilih produk yang selamat untuk digunakan dalam jangka masa yang panjang tanpa meninggalkan kesan yang buruk. Pendek kata, memang di jamin selamat di gunakan. Rajin-rajinlah survey dan meneliti kandungan yang terdapat dapat setiap produk jika tak nak kulit rosak teruk selepas menggunakannya.


Pilih Produk Yang Selamat Digunakan


Pengalaman Fiza menjadi penjual produk kecantikan ( Sekadar dropship) kebanyakkannya pengguna mahukan produk yang menjanjikan kesan yang cepat selepas menggunakannya. Tapi mereka tak fikirkan selamat atau tidak. Yang penting cantik dalam masa yang singkat. Bila pengguna nak produk sebegitu, Fiza bagi nasihat dulu supaya mereka sedar baik buruknya pakai sesuatu produk bukan hanya semata-mata nak cantik cepat. Lagi-lagi bila timbulnya banyak kes muka rosak akibat memakai produk yang mempunyai bahan kimia yang telebih dos yang dibenarkan. Kulit memang cepat cantik tapi bila berhenti guna dan kulit mula breakout semakin teruk dari hari ke hari. 

Tiada siapa nak perkara macam tu terjadi. Apatah lagi pada bahagian muka. Macamana nak sorok dan berhadapan dengan orang lain? Mungkin diri akan berasa kurang yakin kan. Jerawat sebiji pun kecoh, apatah lagi bila muka breakout. Nak tak nak kena hadap aje lah. Sebaiknya, kau orang kaji dulu sebelum beli apa-apa produk untuk kecantikan muka ni. Pernah juga terjadi pada Fiza zaman study dulu. Masa tu belum ada viral lagi kisah-kisah produk kecantikan ni. Yang tahu, kalau pakai memang elok. Ya, memang elok tapi azab lepas kau berhenti guna. Kulit rosak teruk kot sampai sekarang tinggalkan kesan pada kulit. 

Beli di Kedai Yang Berdaftar

Disebabkan kes sendiri yang dah berzaman tu dan kes yang berlaku pada segelintir pengguna yang muka rosak, Fiza kembali menggunakan Produk Mary Kay yang di jamin selamat di gunakan walaupun mengambil masa yang lama untuk elok semula. Selepas muka breakout tu Fiza pernah pakai produk Mary Kay sekejap tapi lepas habis tu tak sambung guna sebab kurang bajet tapi sambung guna produk selamat yang lain beli di Guardian. Nasihat Fiza, nak selamat carilah produk di kedai yang di iktiraf dan yakin original seperti Guardian, Watsons dan farmasi. Store seperti ini akan menjual barang-barang yang di yakini selamat dan original untuk pengguna. Jika berlaku sebarang kemungkinan mudah untuk membuat aduan.

Disebabkan pencuci muka Cetaphil ni makin popular di gunakan di kalangan mereka yang mempunyai masalah kulit muka yang teruk dan sangat berkesan. Makanya, macam nak terjebak juga guna pencuci muka Cetaphil ni tapi selepas pencuci muka sekarang habis dulu. Jika tak berkesan kembali semula sambung pakai MK. Tiba-tiba rasa nak derhaka pada MK sekejap. Setelah Fiza survey, harga dia boleh tahan mahal juga dalam RM5+ di Guardian. Mungkin juga pelaburan yang berbaloi setanding dengan kualitinya.


Cetaphil Gentle Skin Cleanser tidak terhad untuk penggunaan di muka sahaja, bahkan boleh di gunakan untuk seluruh badan. Diformulakan bebas sabun dan kelebihannya adalah 
  • sesuai untuk semua jenis kulit
  • Boleh digunakan untuk bayi
  • Sesuai untuk muka dan seluruh badan
  • Tidak menyebabkan iritasi pada kulit
  • Formula pH-balance bebas sabun.
No wonder lah ramai yang kata bagus. Lepas ni bolehlah beli botol kecil untuk permulaan. Kalau bagus, baru lah beli botol besar sikit. Bukan apa, kalau tak sesuai rugi pula kalau dah beli yang besar awal-awal. Tak gitu? Siapa yang dah pernah guna? Boleh kongsikan sikit pengalaman kau orang.

Merdeka!Merdeka! Blogger Contest

Wednesday, August 23, 2017
Merdeka!Merdeka! Blogger Contest anjuran Lazada Malaysia sedang berlansung sempena bulan Kemerdekaan Malaysia ke 60 tahun. Jika kau orang seorang blogger, jangan lepaskan peluang ini dengan menyertai contest yang di anjurkan bermula dari 21 Ogos 2017 sehingga 31 Ogos 2017. Blogger hanya perlu menjawab beberapa soalan dan pemilihan pemenang adalah secara random. Jadi, jika ada rezeki mengapa tidak kita sertai beramai-ramai.

Merdeka!Merdeka! Blogger Contest anjuran Lazada Malaysia

Apa yang anda suka menjadi rakyat Malaysia/What do you love about being Malaysian? 

Sangat bersyukur di lahirkan di negara Malaysiaku berdaulat, tanah tumpah darahku yang  telah aman dari jajahan. Sudah tentulah kita perlu berbangga menjadi rakyat di negara kita sendiri kerana Malaysia adalah sebuah negara yang unik dengan pelbagai agama, bangsa, kaum, budaya dan juga etnik yang bersatu padu. Keunikan sebegini tidak terdapat di negara-negara lain

Pilih Jenama Tempatan Kegemaran Anda/Choose your favorite local brand 

Jenama tempatan kegemaran Fiza adalah Pensonic. Pensonic mengeluarkan barangan elektrik yang berkualiti dengan harga yang berpatutan. Mempunyai pelbagai jenis produk untuk pilihan pengguna.




Pilih 2 produk daripada jenama yang disukai/Select two product from that brand that you love.

1. Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201

Agak terkejut dengan harga Air Fryer yang sangat murah ini berbanding dengan jenama terkenal yang lain. Rata-rata yang menggunakan Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201 memberikan komen yang baik. Jadi, tidak syak lagi untuk memilih Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201 sebagai salah satu kaedah untuk memasak makanan yang sihat.
Pensonic Chef 's Like Air Fryer PDF-2201

2. Pensonic Air Cooler PAC-101M

Memandangkan cuaca panas di Malaysia ada kalanya terik berminggu-minggu. Untuk yang tidak mempunyai bajet yang besar untuk memasang penghawa dingin di rumah, boleh letak Pensonic Air Cooler PAC-101M satu di dalam rumah. Harganya juga murah dan mudah juga untuk di letakkan di mana-mana ketika diperlukan.

Pensonic Air Cooler PAC-101M

Bukan sahaja blogger contest yang sedang berlansung,  Merdeka! Merdeka! Sale juga bakal bermula dari 25 Ogos 2017 sehingga 31 Ogos 2017 sempena bulan Merdeka. Potongan harga diskaun sangat istimewa sehingga 80%. Peluang ini juga jangan di lepaskan untuk membeli belah barang idaman dengan harga yang murah-murah daripada harga biasa.  Jangan lupa tanda di kalendar masing-masing. Selamat membeli belah.


Prizes – Merdeka!Merdeka! Blogger Contest
 1st Prize: 1 x RM600 
 2nd Prize: 2 x RM300 
 3rd Prize: 3 x RM200

Butter Chicken Masak Cara Fiza

Friday, August 18, 2017
Kau orang lunch apa tadi? Hari ni Fiza masak menu istimewa sikit disebabkan husband ada kat rumah masa lunch, jadi masak butter chicken untuk pertama kalinya. Ya, untuk pertama kalinya Fiza masak butter chicken. Entah kenapa rasa tiba-tiba nak mencuba masak butter chicken masak cara Fiza definitely. Setelah Fiza google dan scan resepi butter chicken yang mudah. Akhirnya menjadi menu chicken butter Fiza. Menu yang mudah dan ringkas.

Butter Chicken Masak Cara Fiza

Bahan bahan
Bahagian dada ayam ( dipotong²)
1-2 cubit garam
1 sudu besar gula
1 camca serbuk lada hitam
1 camca serbuk kari
1 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Butter ( potong dalam tebal 1 inci)
Beberapa potong cili padi- Ikut tahap kepedasan masing-masing
2 pelepah daun kari
200ml susu segar ( guna air kotak fresh milk dalam separuh lebih sikit-ikut kepekatan masing-masing)
2 keping cheese
Minyak masak

Cara Masak
1. Perap ayam bersama garam, gula, serbuk lada hitam, serbuk kari, tepung gandum dan telur selama 30minit.
2. Selepas 30 minit, goreng ayam sehingga masak. Lagi garing lagi sedap. * Gunakan non stick pan. Setelah masak, angkat dan toskan minyak. Ketepikan dahulu.
3. Dengan menggunakan kuali yang sama tapi keluarkan dulu minyak goreng ayam tadi. Panaskan butter dalam kuali, tumiskan cili dan daun kari sehingga naik bau. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan cheese.
4. Akhir sekali baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Masak cara Fiza, Fiza kurangkan penggunaan garam dan gula. Sebelum kau orang tutup api tu lebih baik rasa dulu. Jika kurang rasa, kau orang boleh tambah garam. Jika terpedas, tambah gula. Nak lagi sedap sikit boleh tambahkan serbuk lada hitam lagi. Ikut citarasa masing-masing ye.

Tapi Butter chicken ni tak boleh makan selalu sebab cepat muak dengan creamy ditambah dengan cheese tu. Tak sesuai untuk mereka yang mengamalkan diet. Sesekali teringin tu bolehlah layankan tekak ni.

Timeless Makeup

Thursday, August 17, 2017
Semacam berlumba-lumba sekarang manusia buat makeup live video di facebook tak kira lelaki perempuan. Antara hasil makeup yang Fiza suka daripada make up artist (MUA) lelaki sebab mereka makeup nampak natural dan ringkas. Lagipun sekarang agak trending makeup simple yang di katakan Timeless Makeup menjadi pilihan ratu sehari seperti Nora Danish, Juliana Evans, Siti Saleha dan terbaru YAM Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah binti Sultan Ibrahim.

Kredit foto : google

Sejak Nora Danish tampil dengan "No Makeup Look" masa hari pernikahannnya, ramai lah bakal pengantin yang buat permintaan nak makeup sama macam Nora Danish. Katanya nak makeup simple. Walaupun makeup simple dan natural look tapi bagi make up artist nak buat makeup sebegini bukan semudah yang disangka. Jangan tak tahu, makeup sebegini rupa, rupanya tak semurah yang difikirkan.  

Baru-baru ni perkahwinan YAM Tunku Tun Aminah menjadi perbualan hangat dengan perkawinan yang serba ringkas tapi mewah. Nampak ayu dan berseri-seri dengan  timeless makeup nampak fresh. Nampaknya makin melonjak trending timeless makeup & malar segar bakal popular menjadi pilihan bakal pengantin yang bakal berkahwin nanti. 

Makeup Timeless 

Makeup yang sesuai untuk ratu sehari kerana tak lapuk dek zaman. Potretnya tak jemu di tatap zaman berzaman. Makeup ringkas sebegini sebenarnya lebih menaikan seri pengantin dan tidak nampak over dengan makeup yang tebal. Make up yang sesuai juga di kenakan dengan apa jua tema persalinan/perkahwinan.
Seriously Fiza sangat suka dengan makeup sebegini dan Fiza gerenti yang kau orang pun suka dengan Timeless Makeup. Nak makeup macam ni lah juga nanti untuk photoshoot ke kan. Nak bersanding sekali lagi memang tak lah.  

Cara Makeup "Timeless Makeup" 


STEP #1 PREP SKIN

To make sure your skin is looking fresh and glowing, prep skin by misting or wiping a rose water soaked cotton pad over your skin to refresh and hydrate it.


STEP #2 CONCEAL

Don’t draw attention to your flaws by caking on makeup. Rather even out any redness or ruddiness using some concealer (ONLY on the problem area’s) and cover up dark circles with a corrector.


STEP #3 ADD POPS OF COLOR

Add little flush of pink to the cheeks or deepen your natural lip colour slightly. Subtle pops of color can make a huge difference to a face to brighten it up!

STEP #4 FINAL TOUCHES

You can keep the rest of your makeup routine very simple. A coat or two or mascara, and brush through your brows and you’re ready to go be the beautiful woman you are.

Belajar Buat Kuih Sopang Nismilan

Wednesday, August 16, 2017
Pertama kali makan kuih sopang mak mertua den buat. Kalau tak, lansung tak kenal kuih sopang. Orang nismilan a.k.a Negeri Sembilan sebut kuih sopang. Kalau di johor disebut kuih badak berendam. Mulanya fiza ingatkan kuih sopang dengan kuih badak berendam ni sama. Rupanya tak sama lansung cuma lebih kurang sama dari segi bahan bahan je. Jadinya tak boleh lah nak di katakan kuih sopang tu kuih badak berendam. Kan?

Disebabkan lama tak makan kuih sopang, teringin nak cuba buat. Kenapa gigih sangat nak buat? Sebab kuih favourite husband bakal merangkap kuih favourite Fiza juga sebab Fiza suka kuih badak berendam. Lagi satu sebabnya bila dah pandai buat boleh makan bila bila masa kau nak. Menyenangkan kerja juga di masa akan datang. Takdelah masa tu nanti baru nak belajar. Pendek kata, apa yang kau orang suka makan sila belajar masak mulai dari sekarang. Kalau tak menyesal di kemudian hari.

Yang fiza tahu, kuih sopang ni mudah nak buat jika ada bahan bahan secukupnya. Cara masak dengan hanya mengukus je. Nak rasa kuih sopang yang sedap, kena pastikan menggunakan bahan-bahan yang segar contohnya seperti santan segar dan inti kelapa daripada kelapa muda. Itu dari apa yang dapat fiza rumuskan setelah beberapa kali bereksprimen buat kuih sopang ni. Nak tambah lagi sedap dan bau aroma yang wangi, sila alaskan kuih sopang ni dengan daun pisang. Menambahkan lagi selera nak makan kuih sopang.


Tapi yang tak syoknya dan sentiasa failed bab kuah santan tu. Kejadiaanya tak berapa cantik. Tak pekat dan kurang sedapnya. But still masih sedap. Mungkin kena betul betul gunakan pati santan yang betul-betul pekat. Disebabkan di bandar ni kelapa mahal dan nak dapat kelapa parut pun payah, fiza buat mana yang cukup syarat je la. Janji ada rasa kuih sopang.

Nampaknya kena cuba lagi buat lepas ni sampai betul-betul jadi kuih sopang yang sebenar. Barulah terasa nikmatnya makan kuih sopang bersantan berlemak tu.

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan

Sebut je pinggan viral mesti kakak-kakak, makcik-makcik dah terbayangkan pinggan yang cantik cantik tu. Dalam kepala ligat berkira-kira bajet nak memborong. Almaklumlah pinggan murah katanya kalau nak dibandingkan dengan kejadian pinggan tersebut. Kiranya masih dalam istilah berbaloi membeli menang menambah selera bila tengok hidangan terhidang dalam pinggan yang cantik.

Buat masa sekarang, Fiza belum terjebak lagi dengan sebarang pembelian pinggan viral. Kalau dekat lokasinya mungkin terjebak juga agaknya. Untung juga jauh, boleh berjimat duit. Tak gitu? Tapi demi pinggan viral jauh pun boleh jadi dekat. Nak membeli pinggan viral ni khabarnya bukan semudah yang disangka. Nama pun pinggan viral. Bila dah viral ramai berebut nak dapatkan pinggan viral. Bila permintaan tinggi, jadi sesak lah kedai pinggan tu sampai kena beratur panjang, stok banyak habis dan paling tak menarik bila di had kan pembelian. Betul ke?

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan
Kredit foto : google

Well, masing masing ada sebab mereka sendiri kenapa mereka nak sangat dapatkan pinggan viral yang cantik lagi kan comel tu.

5 sebab kenapa pinggan viral menjadi rebutan

1. Rekaan Motif yang menarik

Dari pandangan mata Fiza, memang tak dinafikan rekaan motif corak corak pinggan viral sangat sangatlah memukau pandangan. Sekali tengok terus tergoda dan dan tu juga meronta-ronta hati ni nak pergi beli sekarang. Semua corak rekaan motif menarik, for sure rambang mata nak memilih. Kononnya berjanji nak beli 2 je, sampai sana nanti lebih dari dua agaknya pinggan yang di borong. Eh, mengaku je la mana yang dah terbeli tu.


2. Harga yang berpatutan

Nak kata harga murah, pada Fiza tak berapa nak murah sangat untuk mereka yang memikirkan bajet. Tapi kalau pencinta pinggan/penggemar pinggan bercorak sejati, tak berapa ada bajet pun silap silap bertingkat tingkat juga nanti koleksi pinggannya. Bagi mereka yang berbajet besar, mereka menganggap sebagai harga murah. So far boleh di katakan harga berpatutan dalam lingkungan RM2 dan ke atas. Siapa yang dah beli, tolong komen rate harga ye.


3. Pelbagai bentuk dan saiz

Bosan dengan bentuk pinggan yang bulat? Pinggan viral ada bermacam macam bentuk dan saiz untuk kau orang pilih. Saiz pun ada bermacam saiz. Nak pinggan lauk, pinggan nasi, pinggan kuih dan mangkuk pun ada.


4. Warna yang menarik

Ya, Selain corak pinggan viral yang menjadi pujaan. Warna warna pinggan viral memang tip top menarik. Siapalah yang tak tergoda tengok pinggan cantik macam tu. Nak makan pun jadi kenyang tengok pinggan cantik bewarna warni. Lagi-lagi di datangkan dengan warna vintage dan pastel.

5. Viral

Kalau pinggan ni tak di viralkan, mungkin tak ramai yang berebut nak beli. Inilah dia kuasa viral. Mana boleh kau sorang je nak ada. Semua pun nak juga kan untuk buat koleksi di rumah masing masing.

Okay cukup 5 sebab. Yang lain kau orang boleh tambah sendiri ikut sedap rasa sendiri. By the way, baru-baru ini di katakan pinggan bercorak begini boleh memudaratkan kesihatan. Cuba fahami petikan daripada mStar Online ni.
Pensyarah Kanan Jabatan Kimia Universiti Malaya, Dr Nor Asrina Sairi berkata kebanyakan pinggan mangkuk, piring atau gelas yang mempunyai warna dan kemasan cantik seperti ini mempunyai kandungan logam berat plumbum (lead) dalam penghasilannya.
Katanya, disebabkan sifatnya yang bertoksid, ia kurang sesuai digunakan untuk menghidangkan makanan atau minuman. Bahaya untuk jangka masa panjang terutama untuk kanak-kanak, wanita hamil dan bayi, tapi bahayanya itu bukanlah secara terus atau langsung. Ia lebih kepada kuantiti yang sedikit, tapi kalau kita kerap guna dan untuk jangka masa lama, ia akan beri kesan kepada kesihatan.
Kemasan ini mudah terhakis (leaching) apabila suhu panas atau bertindak balas dengan asid, menyebabkan plumbum akan masuk ke dalam badan manusia dengan cara meresap dalam darah, berkumpul dalam tisu dan seterusnya membawa kepada penyakit serius dalam jangka masa panjang.
Wallahu a'lam

Dengan itu, boleh elakkan untuk hidang makanan seharian kita. Gunakan untuk perhiasan rumah pun menarik juga. 

Terdapat Gangguan Air? Siap Sedia Bersama Aqua Kent!

Monday, August 14, 2017
Bagi mereka yang menetap di Gombak, dijangkakan akan berlaku masalah gangguan air pada 15 Ogos ini di beberapa kawasan. (https://www.nst.com.my/news/nation/2017/08/264427/water-supply-disruption-gombak-aug-15). Tiada siapa yang menyukai gangguan air kerana seluruh kawasan akan mendapat masalah kekurangan air untuk kegunaan harian. Menurut Ketua Jabatan iaitu Amin Lin Abdullah dari Air Selangor Group Corporate Communications, kerja penggantian itu akan bermula dari 10 malam dan akan berlangsung hingga 5 pagi hari berikutnya. Penduduk dijangkakan akan mengalami masalah air lebih daripada 24 jam.

Gambar di ambil oleh Abdullah Yusof for New Straits Times

Lebih kurang 10 hari lagi! Pada masa itu semua penduduk yang mengalami masalah air akan berebut untuk mendapatkan sumber air yang bersih. Sekirannya berlaku kecemasan, penduduk dinasihatkan untuk menyimpan air yang mencukupi untuk beberapa hari sebelum dan selepas gangguan air.

Apa yang akan terjadi jika berlaku semasa krisis air? Pertamanya, penduduk dirumah harus mengurangkan penggunaan air seperti mandi dan pembersihan yang mengunakan air. Selain itu, mereka juga perlu memperuntukkan dan tidak membuat pembaziran air semasa aktiviti pembersihan. Bagi restoran yang berada di kawasan tersebut perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan perlu memastikan peralatan masakan dan penyediaan makanan dalam keadaan yang bersih. Dan sudah tentu akan terdapat masalah pada minuman air yang bersih. Terdapat kekotoran di dalam air seperti bacteria, fluorides, radioactive substances, chlorine, dan  toxic metals. Kesemua kekotoran ini akan menjejaskan kesihatan seseorang apabila minum minuman yang tidak dibersihkan.

Bacteria di dalam air
Toxic metals di dalam air
Jangan bimbang! Berikut adalah 4 cara yang berguna untuk kekal selamat semasa berlaku krisis air.

1. Sentiasa merujuk bersama Pihak Berkuasa Tempatan 

Sentiasa dapatkan maklumat daripada pihak berkuasa tempatan dan melayari laman web Syabas. Mereka akan memaklumkan kepada anda tentang proses gangguan air dan bila akan anda perolehi air yang bersih. Ini adalah cara yang sangat bagus supaya anda akan bersiap sedia untuk apa saja krisis yang akan dialami kelak.
Sentiasa mengambil tahu dan merujuk dengan Syabas dan pihak berkuasa tempatan

2. Simpan dan Menjimatkan Air 

Pada hari sebelum berlakunya krisis air, anda boleh tadah air hujan mengunakan baldi. Anda boleh menggunakan air yang di tadah untuk kegunaan aktiviti pembersihan. Walaupun ia tidak boleh diminium, ia boleh dugunakan untuk membasuh kereta, menyiram tumbuh-tumbuhan dan membersihkan rumah. Selain itu anda juga perlu menjimatkan air yang digunakan setiap hari supaya tidak kehabisan semasa kekurangan air.

Menyimpan air di dalam baldi. Gambar dari Blog Survival Moden
Menurut cadangan kesihatan, manusia perlu minum air sekurang-kurangnya 2 liter pada setiap hari untuk mengekalkan fungsi pada tubuh. Anda perlu memastikan anda menyimpan air yang cukup untuk seluruh ahli keluarga agar semua orang tetap terhidrasi. 
Pastikan anda mempunyai air minuman yang mencukupi. Gambar dari Geologi

3. Menghubungi Rakan Dan Keluarga Yang Tidak Terjejas

Bagi mereka yang mempunyai rakan dan keluarga yang tidak terjejas dan tinggal berdekatan, anda perlu memberitahu pada mereka tentang gangguan air yang berlaku dikawasan anda. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan bantuan dari mereka jika anda perlu pertolongan dari mereka. Bertanya pada mereka samaada anda boleh menumpang untuk mencuci pakaian atau membersihkan diri disana!
Minta pertolongan keluarga. Gambar dari Kehidupan Sebagai Ibu

4. Dengan teknologi hari ini, sistem RO Mineral pertama Malaysia mempunyai penyelesaian untuk terus terhidrasi semasa krisis air.

Aqua Kent Maxx RO Water Purifier

Memperkenalkan Aqua Kent Maxx, satu-satunya penapis air UV / penapis air UV dengan tangki simpanan. Ia boleh menampung sehingga 7 liter air bersih yang bersih! Untuk memastikan air yang disucikan, Kent Maxx menggunakan Dua Kali Double Purification by UV + UF. Ia menghilangkan semua bakteria, kotoran dan virus dengan Hollow Fibre UF Membrane untuk memastikan 100% air minuman yang bersih.

Kent Maxx dilengkapi dengan operasi automatik yang membersihkan air secara automatik sebaik sahaja air minuman mengalir pada tangki simpanan. Selain itu, operasi kawalan komputer mempunyai 2 ciri khas: UV Fail Alarms and Filter Change Alarms. UV Fail Alarm adalah sistem yang apabila cahaya UV menjadi tidak berfungi, bekalan kuasa terputus untuk memastikan tiada air yang tidak bersih memasuki sistem. Untuk Filter Change Alarms, penapis berasaskan masa akan memberitahu anda bila untuk menggantikan penapis supaya dapat memastikan penyimpanan air yang dibersihkan.

Sebagai produk yang disahkan oleh WQA Gold Seal, Kent Maxx diiktiraf berprestasi dan berkualiti untuk mematuhi piawaian ujian. Dengan voltan tinggi 100 - 300 Volt, ia direka untuk terus berfungsi dengan lancar dalam turun naik kuasa. Berterima kasih kepada SMPS yang lasak terbina dalam (Switching Mode power supply).Tidak menghairankan bahawa Kent Maxx menggunakan bahagian atas pasaran 11W lampu UV berkuasa tinggi untuk menghapuskan mikro organisma berbahaya.

Aqua Kent Maxx telah diiftirafkan oleh Water Quality Association Gold Seal 

Pembersihan air perlu terhadap ujian masa untuk tahan lama. Dibina dengan plastik ASB yang tidak boleh pecah, tiada kekotoran akan memasuki sistem kerana kualiti gred makanan dan bahan bebas BPA. Untuk menghapuskan kebocoran pesky, ia dilengkapi dengan komponen push-fit dan O-Rings getah. Semua ini dipegang kuat oleh UF membran yang dipakai. Menjadi teknologi maju, ia mencegah gangguan dan jangka ketahanan membran.

Dan itu sahaja! Kami harap semua orang bersedia untuk masalah gangguan air. Dalam sebarang kes, jangan panik dan tunggu sehingga air mengalir kembali. Atau lebih baik, bertenang melalui ribut dengan Aqua Kent Maxx Water Purifier dengan hanya RM699!

Untuk maklumat lanjut, hubungi Aqua Kent RO:
Telephone:
03-40322580 H/p : 0193211580
Fax:
603-26949600
Email:
enquiry@aquakentro.com.my

Atau layari : 

Cara Buat Gambar Artikel Muncul Di Facebook Bila Dikongsikan Dari Blog

Sunday, August 13, 2017
Pada yang suka berkongsi artikel dari blog melalui butang facebook, pernah tak terjadi gambar header blog yang keluar dan bukan gambar artikel? Kalau kau orang kurang jelas maksud Fiza, sila tengok gambar di bawah ini dan Fiza akan kongsikan cara untuk buat gambar artikel muncul di facebook bila di kongsikan dari blog kau orang.

Cara Buat Gambar Artikel Muncul Di Facebook Bila Dikongsikan Dari Blog

Alangkah lebih menarik jika gambar artikel/entri yang keluar bila kongsi dari blog tapi bila automatik gambar header blog pula yang keluar jadi macam kurang mendapat perhatian untuk pembaca klik dan baca artikel penuh. Betul tak? Gambar juga memainkan peranan penting untuk tarik minat pembaca kan. 

Sebelum ni takda masalah macam ni tapi bila blogger Zaza Iman tanya kan pada Fiza, Fiza pun perasan ada beberapa entri Fiza keluar gambar header je kat facebook. Tak pernah jadi macam ni, jadi tak tahu nak buat macamana. Selepas Zaza bagitau yang dia dah jumpa caranya dan Fiza pun cuba. Alhamdulillah settle dah masalah tersebut dan Zaza suruh Fiza buat entri. Pada mulanya macam malas nak buat tapi dek kerana sunyi je blog tanpa update. Why not Fiza buat entri ni yang mungkin boleh membantu kau orang yang ada masalah yang sama.

Cara Buat Gambar Artikel Muncul Di Facebook Bila Dikongsikan Dari Blog

Masuk ke website https://developers.facebook.com/tools/debug/sharing dan masukkan url link entry kau orang. Kemudian tekan debug dan akan keluar report berserta gambar entri. Jika keluar gambar header blog, kau orang tekan scrape again. Jika masih tak keluar gambar entri, klik scrape again dan lakukan langkah sebanyak 3 kali jika masih belum keluar gambar entri.

Kalau dah keluar gambar artikel, cuba kongsikan artikel dari blog dan lihat hasilnya. Jika masih belum berjaya cuba masukkan kembali url artikel dan scrape sehingga berjaya keluar gambar artikel. Kalau dah berjaya, tahniah! Boleh share artikel dengan senang hati sebab gambar artikel keluar dengan cantiknya di facebook. Barulah seronok dapat tarik perhatian pembaca untuk singgah membaca.

Mee Kari Masak Cara Fiza

Friday, August 11, 2017
Rasanya macam dah boleh tukar niche blog dah ni kepada blog masakan sebab asyik keluar gambar makanan je. Tapi tak mampu nak stick pada satu niche je sebab bukan pandai masak pun cuma terlebih rajin je nak mencuba je. Tapi cara masak ikut cara Fiza sendiri.

Bila rasa nak makan sesuatu tapi tak cukup bahan, tetap teruskan memasak. Janji boleh rasa seakan-akan walaupun tak sempurna. Hari ni tiba-tiba terasa nak makan mee kari. Check stok bahan-bahan yang ada kira-kira macam boleh buat mee kari je. Okay, jadi teruskan misi masak mee kari dengan menggunakan resepi mee kari yang Fiza pernah buat sebelum ni. Bahan yang takde cuma kerang, tauhu dan bawang goreng malas nak buat.

Mee Kari Masak Cara Fiza

Bahan-Bahan Mee Kari

2 biji bawang besar *kisar
3 ulas bawang putih *kisar
udang kering *kisar
ikan bilis *kisar
1 inci halia *kisar
1 batang serai *diketuk
Rempah 3 sekawan (bunga lawang, cengkih dan kayu manis)
2 tangkai daun kari
6 sudu besar serbuk kari
2 sudu cili kisar ( cili kering+bawang putih)
1 sudu serbuk cili
1 sudu gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1 kotak santan
Minyak masak
1 biji kentang ( 1/2 di potong, 1/2 di kisar)
1 paket fishball
1 paket fishball cakes/ fishcakes
Potongan ayam
Udang segar
Sawi
Taugeh
Mee Kuning
Telur rebus


Cara Masak Kuah Kari

1. Panaskan minyak dalam periuk. Kemudian tumis bahan kisar.
2. Setelah naik bau dan sedikit garing, masukkan rempah 3 sekawan, di ikuti dengan serai yang telah di ketuk/dititik dan daun kari.
3. Masukkan cili kisar
4. Setelah agak garing, masukkan potongan ayam dan biarkan seketika.
5. Masukkan rempah kari, serbuk cili, air secukupnya dan santan. Nak pekatkan lagi kuah seeloknya tambah ubi keledek yang telah di lenyek. Disebabkan takde, jadi Fiza gantikan dengan kentang. Untuk cepat masak, kentang tu Fiza kisar dulu dan baru masukkan dalam kuah kari. Nak rebus dulu dan lenyek dulu pun boleh.
6. Masukkan kentang yang telah di potong kecil, fishball, fishcakes, garam dan juga gula. Kacau sehingga mesra semua bahan dalam periuk. Yang penting, kentang tu empuk ye.
7. Akhir sekali baru masukkan udang dan biarkan masak. Fiza suka masukkan udang lambat sikit sebab tak suka udang terlebih masak nanti isinya tak lembut. Dah masukkan udang biarkan masak seketika. Rasa kuah dahulu, kemudian kalau kurang rasa boleh tambah garam. Kalau kurang rasa kari tambah serbuk kari.

Untuk sawi tu kau orang masak dengan cara merebus dengan air sahaja, kemudian angkat dan toskan. Ada orang suka tambah minyak sikit ketika merebus. Fiza rebus dengan air sahaja. Taugeh pula hanya perlu celur seketika dengan air panas. Biasanya memang tak campur masak dengan kuah untuk elakkan kuah cepat basi. Kalau ada kerang pun asingkan juga. Nak makan baru letak dalam mangkuk.

Nak lagi sedap, tambahkan telur rebus dalam hidangan. Mee kuning pula pastikan celur dulu dengan air panas untuk hilangkan rasa kapur tu. Kalau tak, tak sedap makan. Lagipun kebersihan lebih terjamin jika basuh dulu kan.

Berkat kegigihan, kerajinan dan masak cara Fiza, jadilah mee kari janji boleh makan ni.

Kuih Tradisional Badak Berendam

Wednesday, August 09, 2017
Bahagia rasa kalau dapat menikmati kuih tradisional badak berendam selalu. Tapi tak boleh selalu sangat sebab manis dan berlemak tak baik untuk kesihatan. Jadi, makan bila teringin pun dah memadai. Sebenarnya dah lama berhajat nak buat kuih badak berendam ni. Konon nak belajar buat sendiri sebab kalau nak harapkan orang lain buat atau beli kat kedai yang tak tahu entah mana memang lambat lah dapat. 

Jadi, berkat kegigihan cuba buat kuih badak berendam ni. Akhirnya menjadi juga kuih badak berendam masak cara Fiza. Walaupun tak sempurna orang yang lebih pakar masak tapi at least usaha berbabloi sebab dapat makan kuih badak berendam sedap hasil tangan sendiri. Nak lagi sedap kuah santan tu kena lagi pekat dan lebih berkuah, barulah berendam. Ini kira badak separa rendam. 

resepi kuih badak berendam

Cara nak buat kuih badak berendam ni mudah je dan bahan-bahan tak banyak digunakan. Jika inginkan kuih badak berendam sedap manis dan lemak, sila gunakan kelapa muda untuk inti dan santan tu. Mula-mula sekali siapkan inti kelapa terlebih dahulu


Bahan-Bahan Inti Kelapa

Kelapa parut muda (separuh biji kelapa muda)
1 bongkah gula melaka
1 helai daun pandan
4 sudu gula pasir
1 cawan air


Cara Cara Buat Inti Kelapa

1. Didihkan air dan masukkan gula melaka sehingga larut sebati.
2. Masukkan daun pandan, kemudian masukkan kelapa parut dan kacau rata.
3. Masukkan gula kemudian kacau sebati sehingga inti agak kering.

Setelah inti siap, angkat dan masukkan dalam bekas. Biarkan sejuk sementara tu boleh siapkan doh pula.

resepi kuih badak berendam

Bahan-Bahan Doh

250gram tepung pulut (1/2 pack)
air secukupnya. *Nak lagi sedap boleh gunakan perahan santan
1/2 sudu kecil garam
2 sudu pulut hitam ( di kisar dan di tapis)


Cara- Cara Buat Doh

1. Masukkan tepung, Tapisan pulut hitam dan garam dalam bekas besar. Tuangkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan kacau sehingga menjadi doh yang tidak melekat dan boleh dibentuk. Kemudian uli sikit supaya lebih rata dan padat.

Bila doh dah siap, barulah masukkan inti ke dalam doh. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan kemudian leperkan barulah letak inti kelapa. Kelim doh dan bulat-bulat kan semula. Letak minyak sikit atas bekas/dulang untuk elakkan doh melekat.

resepi kuih badak berendam

Doh yang telah siap perlu di masak terlebih dahulu sebelum masukkan dalam kuah. Cara nak masak hanya perlu didihkan air dalam periuk dan masukkan doh. Cara masak macam masak kuih buah melaka. Bila doh dah terapung, itu tandanya dah masak. Angkat dan masukkan dalam kuah. Sementara kau orang tunggu doh masak ni, dalam masa yang sama boleh didihkan kuah dulu.

 
Bahan Kuah Santan

Santan ( 1 biji kelapa )
2 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan


Cara-cara Buat Kuah Santan

Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau rata sehingga pekat.

Doh yang dah masak tadi masukkan dalam kuah santan yang dah masak tu. Kemudian dah boleh hidangkan. Sesuai di makan untuk minum petang.

Tips Nampak Kurus dan Tinggi Dalam Gambar

Tuesday, August 08, 2017
Setiap kali ambil gambar ootd (Outfit Of The Day)berdiri, gigih cuba pose ikut tips untuk nampak kurus dan tinggi dalam gambar. Nampak kurus tu lagi penting ye sebab nampak tinggi orang tak kisah sangat. Untuk nampak lebih kurus dalam gambar, kebiasaanya akan buat beberapa tips berikut.

1. Posisi senget
2. Bercekak pinggang
3. Satu kaki ke depan

Posisi satu kaki di lunjurkan ke depan adalah posisi yang paling win setakat ini. Antara gaya yang paling popular dan paling magik nampak kurus dalam gambar di abad ini. Rugi kalau kau orang tak mencuba tips yang dikongsikan oleh Shahira Sakri ni. Mudah je untuk aplikasi kan tips nampak kurus acah-acah seperti model.

Tips Nampak Kurus dan Tinggi Dalam Gambar

1. Letak hujung kaki di hujung camera anda, untuk nampak ilusi ootd lebih tingi atau berkaki galah.
2. Jangan letak hujung kaki jauh dari hujung camera sebab dikhuatiti akan memberikan ilusi kaki pendek atau kontot.

Untuk lebih jelas, boleh rujuk pada gambar di bawah. Nampak tak perbezaan antara dua gambar ini? Dengan menggunakan tips tersebut dalam gambar kedua nampak lebih kurus secara automatik.
Kredit: Shahira Sakri

Tips Nampak Kurus dan Tinggi Dalam Gambar

Tips Nampak Kurus dan Tinggi Dalam Gambar

Untuk Selfie Guide Nampak Kurus Dalam Gambar

1. Jarakkan handphone sejauh boleh
2. Elak ambil 'selfie' dari paras bawah
3. Ambil dari paras atas. Be sure camera lens orientation adalah atas.
4. Angle muka jangan straight on kepada camera

Kredit : Kevin Zahari

Untuk yang kaki bergambar tu, sila lah amalkan jika nak nampak kurus dalam gambar samada ber ootd mahupun selfie. Sebenarnya banyak lagi tips yang berguna untuk nampak kurus. Selain tips di atas, salah satu tips lain dengan memilih baju yang sesuai dari segi warna, corak dan fesyen. Kalau fesyen, warna dan corak yang tidak sesuai tetap tak boleh nampak kurus. Jadi, paling penting pilih baju yang sesuai. Kemudian ikut cara posing dalam gambar di atas. Tadaaa, terus nampak kurus sekelip mata. Tapi dalam gambar aje lah. 

Pelamin Kahwin Ummi Nazeera Yang Wow

Friday, August 04, 2017
Pertama sekali tahniah diucapkan kepada pelakon popular, Ummi Nazeera Nur Hidayah Dato’ Zainulabadin yang telah selamat bernikah dengan Dr. Mohd. Izzar Anwari Dato' Sri Abdul Khani pada 23 Julai 2017 yang lepas dengan sekali lafaz. Tapi hari ni baru tersebar gambar kahwin Ummi Nazeera dengan pelamin kahwin Ummi Nazeera yang Wow sangat tu.

Pelamin Kahwin Ummi Nazeera
Kredit imej : google

Di khabarkan sepatutnya mereka bernikah hari ni tapi di awalkan pernikahan pada 23 Julai lepas dalam majlis tertutup atas permintaan keluarga dan hanya 20 tetamu di undang pada majlis pernikahan mereka.  Jumlah mas kahwin dirahsiakan dan Ummi menerima tujuh dulang hantaran berbalas sembilan.

Hari ni berlansung majlis meraikan mereka berdua yang telah selamat bernikah dengan dihadiri seramai 200 keluarga terdekat termasuk tetamu kenamaandi Hotel Le Meridien. Apa yang menarik perhatian ramai adalah pelamin Ummi Nazeera yang cantik dan setakat ni Fiza rasa belum nampak lagi pelamin macam ni. 

Pelamin yang berlatar belakang kan  lukisan bunga-bungaan lace 3D. Entah apa namanya nak di sebut pun tak tahu. Benda baru jadi tak tahu lah. Mungkin akan datang adalah nama pelamin ni yang bakal disebut-disebut. Bila ada pelamin cantik dan mewah macam ni, akan datang ramai lah pengantin mengimpikan pelamin sebegini. Sumber inspirasi katanya. Silalah menabung dari sekarang ye. 

Pelamin dah cantik tapi sayang sebab pengantin nya tak nampak menonjol di sebab kan warna baju pengantin lebih kurang dengan warna pelamin iaitu bertemakan soft bronze kalau tak silap Fiza lah. Kalau salah, tolong betulkan ye. Ramai yang berpendapat begitu. Sepatutnya pengantin mengenakan pakaian pengantin yang kontra daripada warna pelamin baru nampak pengantin pula yang wow.

Sekadar pendapat sahaja sebab lain orang lain citarasa. Betul tak? Dah mereka suka pilihan warna mengikut tema, teruskan je. Siapa pula kita nak komen macam-macam. Yang penting, confirm ni bakal jadi viral.

Pelamin Kahwin Ummi Nazeera
Kredit imej : google

Baju kahwin dia pun cantik oiii! Ini baru majlis meraikan pengantin. Belum lagi majlis resepsi yang bakal berlansung esok. Lebih meriah, lebih cantik, lebih mewah, lebih exclusive, lebih adorable dan semua pun lebih. Tahniah sekali buat pasangan pengantin baru ni.

Trending Komen diSerap

Trending ke apa entah lah, kerap juga nampak pengguna facebook rajin meninggalkan komen dengan komen diserap. Mungkin dah lama trending ni atau Fiza yang baru perasan. Adakala nya komen diserap ada kena mengena dengan post dan adakala nya tidak. Secara jelasnya, komen diserap adalah komen berbentuk "sekadar bergurau" je. Tapi ada juga yang ambil serius. Mungkin juga nak bergurau tak kena dengan masa.

Contoh trending komen diserap yang Fiza sebutkan macam dalam gambar di bawah. Pernah tengok tak komen macam ni?


Apa pendapat kau orang tentang trending komen diserap? Ada yang suka sebab tujuannya untuk bergurau. Ada yang sentap sebab komen takde kena mengena dengan post. Kadang-kadang tu bila sorang dah mula komen dengan diserap, yang lain pun turut serta penuhkan komen diserap. Tak tahu nak gelak ke nak kesian dengan tukang post status tu. 

Kalau kau orang terkena dengan komen sebegini, apa reaksi kau orang? Kalau post status kau orang berbaur sedikit lawak, mungkin kau orang tak kisah dengan komen sebegitu. Tapi kalau post status sebaliknya, bila dapat komen sebegitu sila balas semula dengan komen diserap juga. Cukup adil tak? Janganlah sentap, fikir positif je sudah. Jika ianya mengguris hati, maafkanlah mereka. Mungkin niat mereka lain tapi di anggap lain oleh kita. Jangan jadi perang status sudah lah ye ataupun perang komen di status orang lain.


Bersopan Santun di Media Sosial

Dengan siapa pun kita berinteraksi di media sosial, berbahasa lah dengan sopan santun. Membaca post sampai habis, fahami dan barulah tinggalkan komen ataupun respons status orang lain. Ada kalanya dengan membaca komen orang lain, boleh menimbulkan bermacam-macam persepsi dan berbeza pandangan. Betul tak?

Jadi, apa nak buat? Mudah je, sila fahami konsep bersosial di facebook mahupun media sosial yang lain. Jika tak nak fikir, tak perlu ada mana-mana laman sosial pun. Duduk diam-diam je sudah. Mampu ke kau orang hidup tanpa media sosial? Sudah tentu lah tak! Zaman sekarang mana boleh hidup tanpa menggunakan teknologi yang ada. Tapi sebenarnya  memang ada sejenis manusia yang tak suka ada media sosial. Ye, memang ada.

Cara Elak Cicak Berak Merata

Thursday, August 03, 2017
Selain mengalami masalah kucing berak depan rumah, cicak juga memberi masalah suka berak merata dalam rumah. Celah-celah kabinet memang jadi port tetap tempat cicak melepaskan hajat besar. Tak larat juga nak bersihkan tahi cicak selalu. Lagi-lagi kalau dah keras. Sakit mata dan juga sakit hati dibuatnya. Pening fikir kan cara elak cicak berak merata ni.

Sebelum ni pasang jerat kertas gam lalat tu, memang mengena tapi lepas dah mengena ada lagi cicak yang datang. Tujuh keturunan tak mati-mati agaknya. Macam dah jadi kewajipan pula berak kat tempat tu. Jenuh lah nak menggantikan kertas gam. Tak tahu dah cara macamana lagi nak elakkan cicak ni berak merata ataupun erti kata lain kalau boleh tak nak lansung ada cicak dalam rumah.


Membunuh cicak adalah sunnah. Kalau kita bunuh cicak dapat pahala. Jadi, jangan ragu-ragu nak bunuh cicak kerana cicak ni sejenis binatang yang berbahaya (di katakan pembawa sihir) dan tahinya juga mengandungi bakteria yang boleh memudaratkan. Menakutkan! Daripada dapat penyakit apa-apa, lebih baik kita mencegah daripada merawat sepertimana pepatah mengatakan " Prevention is better than cure".

Dalam masa tercari-cari petua untuk elak cicak berak merata, terperasan ada yang kongsikan petua di facebook. Katanya sejak amalkan petua tersebut, tahi cicak dah berkurangan. Berkurangan pun dah di kira bagus juga daripada tak berkurangan lansung. Mana tahu kalau sentiasa amalkan petua ni mungkin cicak takut nak menyinggah berak lagi.

Petua  elak cicak berak merata

1/3 cuka makan
1/3 air
1/3 cecair basuh pinggan (sebarang jenis pun boleh)

Cara Penggunaan : Hanya perlu semburkan di kawasan tersebut. Petua ni mujarab juga jika spray di kawasan yang banyak semut.
Kredit petua : Muna Binti Mohammad

Pernah juga Fiza cuba semburkan wangian serai wangi tu tapi tak berhasil. Mungkin boleh cuba petua yang ini pula. Kalau berhasil, lega sikit dapat selesaikan satu masalah. Geng anti cicak memang pantang sikit nampak cicak apatah lagi tahi cicak. Cicak oh cicak, tolonglah pergi jauh-jauh.

Cara Masak Pulut Kuning Mudah je Rupanya

Wednesday, August 02, 2017
Makanan terpaling sedap yang jarang dapat makan adalah pulut kuning. Ye, pulut kuning. Kebiasaannya menu pulut kuning ni jumpa masa kenduri khatam Al-Quran je. Tapi sejak berkahwin dengan orang negeri sembilan, rupanya menu pulut kuning ni di jadikan menu sarapan pagi juga selain kenduri. Pada mulanya agak pelik sebab dari kecil sampai ke besar, jumpa pulut kuning masa kenduri tertentu je. 

Walaupun agak pelik mak mertua buat sarapan pulut kuning bersama dengan sambal tumis. Tapi lama-lama dah terbiasa makan pulut kuning tak kira masa tak perlu tunggu waktu kenduri. Kadang-kadang balik rumah mak mertua  masak pulut kuning. Disebabkan itu, pulut kuning dah jadi makanan kegemaran suami sampaikan Fiza juga terjebak sama suka makan pulut.


Bila dah suka tanpa sengaja, kadang kala teringin makan tapi tak pandai nak masak pulut. Tapi disebabkan menu kegemaran suami merangkap kegemaran sendiri. Makanya kena belajar masak pulut kuning juga. Rupanya masak pulut kuning ni tak susah mana pun, senang je. Eh eh kau, dah pandai masak bolehlah cakap senang. Bukan nak riak tapi bila masakan menjadi walaupun tak sesempurna masakan chef, rasa puas hati apatah lagi menjadi dengan rasa sedap. Fiza kongsikan cara Fiza masak pulut versi moden menggunakan santan kotak je. Ye lah, kat bandar ni payah nak dapat santan segar.

Resepi Pulut Kuning

Bahan-Bahan
1/2 kg beras pulut
1 sudu besar serbuk kunyit
1 keping asam keping
200 ml santan kotak
Air masak
1 camca garam
1 camca minyak masak
1 helai daun pandan

*kalau kau orang masak gunakan santan segar, tak perlu tambah air. Cukup santan 1/2 biji untuk 1/2kg beras pulut.

Cara Masak Pulut Kuning

1. Basuh beras pulut dan toskan. 
2. Kemudian masukkan pulut ke dalam bekas besar. Masukkan air sehingga beras pulut terendam. Masukkan sekali serbuk kunyit dan juga asam keping. Kacau rata dan biarkan rendam selama 4 jam lebih. Untuk warna kuning sekata, sekali sekali kacau rendaman beras pulut tersebut.
3. Setelah 4 jam lebih, toskan beras pulut yang terendam tadi. Bilas sikit dengan air.
4. Panaskan pengukus. Masukkan beras yang telah di toskan ke dalam loyang. Letakkan daun pandan. Tuangkan santan yang telah digaul rata bersama garam dan minyak sehingga menutupi beras pulut. Disebabkan Fiza guna santan kotak, jadi kena tambah air untuk lebih banyak santan. Tinggalkan sedikit lebihan adunan santan untuk di gunakan. Kemudian kacau rata. Masak dalam masa 30 minit.
5. Selepas 30 minit, balik-balik kan pulut supaya masak sekata. Kemudian tuangkan baki santan tadi dan gaul rata. Biarkan masak lagi selama 10 minit.
6. Agak-agak dah masak boleh angkat dan hidangkan.
* Untuk pulut nampak lebih cantik berkilat boleh taburkan sedikit gula dan gaul rata.
Biasanya pulut kuning di hidangkan bersama sambal tumis ataupun rendang. Bahagia rasa kalau dapat makan pulut bila-bila nak makan sebab dah pandai masak pulut. Kau orang kalau nak makan pulut, sila cuba resepi yang mudah ni. 


Memang sedap makan pulut kuning. Tapi yang tak sedapnya bila makan akan mengantuk macam makan nasi lemak sebab bersantan. Siap sediakan bantal lah ye selepas makan. Eh, apa buruk benar perangai lepas makan terus baring. Jangan amalkan di rumah okay. Ye lah, kalau makan kat luar mana ada peluang nak baring pun.

Bulan Merdeka

Tuesday, August 01, 2017
Hai Ogos! Munculnya bulan Ogos, makanya bermulalah semangat kemerdekaan sepanjang bulan merdeka. Eh, kenapa sebulan dan kenapa tidak sepanjang masa? Tepuk bahu dan tanya diri sendiri. "Ada semangat merdeka kah dalam diri masing-masing?" Jarang sekali kita jumpa mereka yang sentiasa semangat cintakan negara. Kalau ada, bagus lah begitu.

Bulan Merdeka

Generasi zaman sekarang entah tahu atau tidak apa erti merdeka. Yang mereka tahu merdeka dari peperangan. Bukan nak ambil tahu sangat pasal erti sebenar kemerdekaan. Setakat tahu bebas dari dijajah dan yang penting cuti. Kadangkala kita pun sama kurang ambil tahu disebabkan kita ni lahir-lahir je Malaysia dah aman makmur bukan seperti atuk nenek atau mak ayah kita yang lahir zaman penjajahan dahulu. 

Mereka hidup susah dan berjuang menentang penjajah mencari kebebasan. Disebabkan peristiwa tersebut, mereka yang masih hidup pada zaman sekarang lebih bersyukur hidup dalam negara yang telah aman. Semangat merdeka mereka lain macam semangatnya. Silap-silap kalau suruh bercerita semula kisah bagaimana nak mencapai kemederdekaan pun boleh buat mereka sebak dan kalau boleh tak nak peristiwa dijajah berlaku lagi. Lagi semangat kalau melaungkan Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Tapi lain pula zaman sekarang ni. Anak-anak muda kalau di soal tentang merdeka sampai tak tahu nak jawab apa sedangkan di sekolah ada belajar sejarah. Tak semua begitu, ada juga antara mereka yang memahami erti merdeka yang sebenar. Sebenarnya bagus juga langkah kerajaan mengadakan bulan merdeka untuk memupuk semangat kemerdekaan rakyat Malaysia. Sekurang-kurangnya dapat memberi kesedaran untuk rakyat lebih bersyukur dan menikmati kehidupan dalam negara yang bebas. Banyak aktiviti yang boleh di buat sempena bulan merdeka untuk menunjukkan semangat patriotik cintakan negara bukan hanya sekadar mengibarkan jalur gemilang sahaja. 

Bangga lah kita menjadi rakyat Malaysia. Berdoa lah semoga negara kita Malaysia terus aman dan hidup bermuafakat bersatu padu berbilang kaum, agama dan bangsa. Gaduh-gaduh pun masih 1 Malaysia. Hayati tema Hari Merdeka 2017, Negaraku Sehati Sejiwa. 

Merdeka! Merdeka! Merdeka!
31 Ogos 2017

Auto Post Signature

Auto Post  Signature