Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Greek Yogurt Untuk Diet


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dalam program diet, jangan risau kalau tak dapat makan snek yang sedap-sedap tu sebab korang boleh jadikan buah-buahan sebagai snek ataupun yogurt sebagai snek untuk isi perut sementara menunggu waktu makan seterusnya. Snek di ambil pada 10 pagi atau pada pukul 4 petang. Tapi kadang-kadang dah lapar Fiza bedal je makan snek tak ikut masa. 

Seperti yang dapur eat clean sarankan ambil greek yogurt rendah lemak. Sebelum ni Fiza pernah cuba original greek yogurt. Rasanya masam yang amat. Mujur dia suruh tambah berries dan epal. Kalau tak, memang terkemut-kemut muka tahan rasa masam yogurt tu. Untuk stok yogurt seterusnya kami orang decide beli yang ada buah-buahan sebab tak perlu nak topup buah kalau beli yang original. 

Kebetulan masa nak beli greek yogurt ni ada promosi. Kalau beli yang 100gram tu harga dia RM3.++ tapi kalau beli yang 470gram harga dia RM10.++. Agak jimat juga kalau beli 4 x 100gram tu dah RM12.++ lebih kan. Husband nak bawa bekal pun kena masukkan dalam tupperware kecil sebab kalau beli yang kecil tu terus bawa je. Nak jimat pembelian punya pasal kira takde masalah kalau husband nak bawa bekal. Fiza beli perisa strawberry sebab tak banyak pilihan. Kalau tak silap cuma ada 3 perisa je iaitu original, peach dan strawberry.  Dah tentu lah  pilih strawberry!

Yogurt Rendah Lemak

Yogurt dijadikan sebagai snek untuk mereka yang diet kerana nilai kalori rendah mempunyai lemak yang baik serta probiotik yang membantu mendapatkan usu yang baik. Yogurt juga dikatakan dapat meningkatkan metabolisme badan
Bila beli yogurt yang ada buah, barulah syok makan ada rasa manis buah sikit. Barulah boleh telan. Tapi macam biasalah bukan banyak buah pun. Janji ada rasa, Fiza tak kisah soal berapa buah yang ada pun.


Seeloknya makan 100gram untuk sekali hidangan snek. Tapi kalau sedap, tak kira dah 100gram ke tidak. Main bedal je. Aci tak?

.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
8 Comments
Share :

8 comments:

  1. Sedaaapnya. Kat tempat saya payah sikit nak jumpa yogurt greek yang berperisa dalam bekas kecil. Selalu jumpa original je..tue pun bekas besar. Nak merasa yang berperisa kena p Tesco or Giant Senawang. huhuhu... bise beli yang ori sebab nak tepek kat rambut je...huhuhu

    ReplyDelete
  2. Dah lama rasanya tak dtg komen sini...

    Lama juga sy tak makan yogurt... Dulu ferevet.. mesti ada stok tu..

    ReplyDelete
  3. nice...yogult greek mmg ssuai utk diet..amik yg plain lg bgus..so boleh bli buah2 fresh lain klu nk tmbah

    ReplyDelete
  4. sedapnye. ttiba terkeliur and nk cari ptg ni

    ReplyDelete
  5. dpt imagine muka kenyit2 kalo makan yg jenis masam tu hahahha

    ReplyDelete

My blog is around for the long haul because I 'm really appreciate our relationships with one another above just about everything else. A blog entry isn’t just a block of text, but a slice of humanity and an opportunity to begin a real conversation.Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much!

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor