Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

leaderboard-07

Cerita afzalsukasuki

Cashout Nuffnang September 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Dah dua bulan tak dapat cashout Nuffnang sebab tak cukup. Nak cukupkan pun ambil masa lama sebab earnings sekarang tak macam dulu. Bulan September pun ada 2-3 ketul je dapat CPUV. Walaupun kempen iklan tu lama tapi earnings dia macam tak bertambah pulak tengok. Ke korang pun sama juga macam tu?


Bulan September ni la baru dapat cashout. Itupun cukup makan lebih sikit je. Cara Fiza, asal cukup terus cashout je. Walaupun kecewa sikit, takpelah mungkin rezeki di tempat lain pula kan dan anggap je rezeki orang lain pulak. Gitu! tak payah nak kecewa sangat lah kan. Kita usaha tempat lain pula. Mana tahu lebih banyak dapat rezeki.

Malu-malu pulak Nuffnang nak bagi banyak CPUV bulan September ni. Nak merajuk dengan nuffnang lah macam ni. Mana tahu lepas ni dapat lebih ke kan? Bagi yang dah cashout tu, sama-samalah kita menunggu cheque sebulan lebih lagi ye. Semoga kita semua dimurahkan rezeki dalam dunia blogging ni.

As stated in Nuffnang payment policy, Nuffnang pays its members 30 days (60 days for Ordinary) after every end of the month from their cashout request date for Glitterati members. Upon then, the cheque will be compiled and sent to the bank for legal processing before delivered to your registered address. The processing and delivering by the bank will take about 2 weeks time. The status will be changed to 'Paid' once the cheque has been sent to you! Hope this clarifies! Thank you and have a nice day!-Nuffnang
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Ranking Alexa Azhafizah.com September 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Macam biasa rutin hujung bulan update ranking Alexa azhafizah.com untuk bulan September 2016. Perlulah ada rekod untuk blog sendiri dengan harapan akan datang prestasi blog dapat dipertingkatkan lagi. Ada blogger yang tak pentingkan ranking alexa ni. Tapi pada Fiza, apa-apa yang berkaitan dengan blog semuanya pun penting dan perlu di ambil kira.

Dulu pernah berjaya dapat ranking bawah 1000 dalam Malaysia tapi sekarang macam jauhhhh sangat nak sampai tahap tu semula. Walaupun jauh, gigih juga nak kejar sampai tahap tu. Usaha dan terus usaha, lama-lama nanti dapat jugak kan. InshaAllah.

Untuk bulan September ni, jumlah ranking alexa Fiza menurun tapi dari tanda hijau ada kenaikan 50, 514. Selagi masih hijau, takde lah risau sangat. Kalau dah tanda merah tu, kena pandai-pandailah usaha naikkan rank.


Statistik Ranking Alexa azhafizah.com January 2016 - Ogos 2016

Global Rank : 417, 974
Rank in Malaysia : 2, 589

Global Rank : 378, 627
Rank in Malaysia : 3, 818

Global Rank : 362, 097
Rank in Malaysia : 2, 983

Global Rank : 432, 991
Rank in Malaysia : 6, 230

Global Rank : 468, 731
Rank in Malaysia : 4, 594

Global Rank : 524, 947
Rank in Malaysia : 4, 485

Global Rank : 432, 309
Rank in Malaysia : 3, 297

Global Rank : 453, 040
Rank in Malaysia : 4, 919

Global Rank : 474, 433
Rank in Malaysia : 5, 913

Check rank Blog >>www.alexa.com
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
8 Comments
Share :

Premium Chaleef Cookies


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hai peminat cookies! Korang mesti akan mula minat cookies selepas korang rasa premium Chaleef Cookies ni yang dibuat dengan kasih sayang yang melimpah ruah. Sebab tu rasanya sedap! Chocolate chip nya cair di mulut dan cookies yang rangup. Rasa satu mesti nak habiskan sebalang. Selain rangup, rasanya just nice sedang-sedang je manisnya. Sesuai untuk kanak-kanak dan juga dewasa. Budak-budak mesti suka sebab ada coklat.

Pada Fiza rasanya macam rasa kopi sikit dan tambah dengan coklat tu memang menaikkan selera kalau makan satu nak lagi dan lagi. Hadap sorang sebalang ni pun boleh habis kot. 


Untuk pengetahuan semua, handmade/homemade premium Chaleef Cookies ni dibuat oleh Chef Wawa yang dah menuntut ilmu dalam memasak pelbagai jenis makanan dan pelbagai course. Chaleef Cookies baru je lagi di pasaran. Kalau orang Seremban/Bangi nak beli, boleh rasa dulu dan Cash on Deposit. Untuk pengeposan Fiza boleh buat tapi risau kalau cookies ni hancur je. Jadi, untuk mengekalkan rasa dan struktur cookies tu lebih selamat rasanya COD je.

Baru je restock ni. Kalau korang nak, kena tempah awal-awal sebelum kehabisan. Kalau habis, kena tunggu stock baru lagi nampaknya.



RM15/ sebalang
Whatsapp order : 012-9072776


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :

Tempahan Design Blog Rosmiza Ali


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Baru siap tempahan design Blog Rosmiza Ali beberapa hari lepas. Alhamdulillah kali kedua blogger Rosmiza tempah design blog. Kali ni tema warna lain pula. Tema pilihan pink dan cream dengan pilihan template yang simple. Tambah sikit bunga-bunga ros bagi nampak lebih menarik. Lagi satu, Fiza ada tambahkan diamonds. Kenalah kot dengan nama Mommy Diamond's Blog tu. Belanja sikit view blog Rosmiza Ali.


Untuk full view, korang boleh singgah ke
www.rosmizaali.com
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Selfie Ring Light Untuk Kaki Selfie


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Walaupun jarang sangat berselfie, tetap juga nak ada selfie ring light ni untuk nampak gambar selfie lebih menarik. Kalau nak harapkan flash dari camera phone memang kurang cantik sebenarnya. Masih ada noise kalau menggunakan camera phone di bahagian depan. Untuk nampak bajet ala-ala bergambar di studio, gunalah selfie ring light ni. Paling Fiza suka kesan pada mata tu ada nampak bulatan cahaya putih dan gambar nampak lebih terang tanpa noise bila menggunakan kamera depan.



Siapa yang suka make up tu, lagilah cantik bila ambil gambar. Jadi, perlulah ada satu untuk kaki selfie kan. nak ambil gambar produk pun boleh. Multipurpose! Sebenarnya dah lama dok cari ring light ni tapi yang jumpa agak mahal. Sekarang dah jumpa, Fiza nak jual murah-murah je. Siapa nak?

Packaging Selfie Ring Light

Selfie ring yang sesuai untuk di gunakan pada semua jenis handphone/tab/ipad sebab hanya perlu klipkan je di bahgian kamera phone.

Tanpa menggunakan USB, hanya perlukan bateri size AAA.

Mudah di pasang dan di tanggalkan.

Mempunyai 3 level pengcahayaan. Tekan sekali untuk pencahayaan rendah, tekan dua kali untuk pencahayaan sederhana dan tekan 3 kali untuk cahaya paling terang.

Sangat sesuai untuk selfie dalam keadaan gelap. 


Siapa cepat dia dapat ye.
Size : 84mmx84mm (Diameter)
Harga RM60

Postage RM7 SM | RM10 SS
Whatsapp : 012-9072776


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Tempahan Design Kad Jemputan Harijadi Baby Dareen


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah akaun insta dah pulih seperti biasa. Harap-harap lepas ni jangan ada hackers yang terlebih rajin buat kerja jahat. Semangat sikit nak buat kerja-kerja yang ada. Kalau tak, masih memikirkan insta tu. Phew~

Tempahan design kad jemputan hari jadi baby Dareen ni dari kawan sekolah yang dah tempah banyak kali dah ni. Tema pink dan coklat pilihan mommy Dareen. Disebabkan berkaitan dengan baby, haruslah menggunakan elemen yang comel untuk baby girl.  Inilah design yang telah siap. Yang bawah tu bukan corak ye tapi Fiza blurkan nama tempat.



Terima kasih order!

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

SmartCup CloudCup Membantu Mencukupkan Pengambilan Air Minuman Setiap Hari


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Dalam sehari berapa banyak kuantiti air yang korang minum? Mesti ingat-ingat lupa. Sedia maklum dalam sehari kita perlu minum sekurang kurangnya 8 gelas sehari untuk menjaga kesihatan diri. Tapi tak semua orang perlu mengambil jumlah yang sama sebab ianya bergantung kepada keadaan dan kesihatan tubuh masing-masing. Air yang dimaksudkan adalah air mineral. Bukan air manis tu ye. Air mineral amat penting bagi mengekalkan tubuh yang sihat. Air mineral bukan hanya menghilangkan dahaga dan dehidrasi, namun dapat juga meneutralkan racun, membantu menurunkan berat badan, menjaga daya tubuh badan serta kulit dan banyak lagi.

Jika korang seorang yang suka membawa bekas minuman kemana saja untuk aktiviti seharian, korang boleh mencuba produk yang canggih dan terkini iaitu SMARTCUP CLOUDCUP Model WP2821. Smartcup ini dilengkapi dengan sensor dimana secara automatik ia dapat mengira jumlah air yang diminum sepanjang hari dan ianya dapat mencegah anda daripada dehidrasi. Bunyi macam menarik. Sesuai sangat untuk mereka yang kurang berdisiplin minum air masak dan sesuai juga untuk mereka yang tak suka minum air masak. Dengan adanya SmartCup CloudCup ni buat korang teruja nak cukupkan kuantiti air yang diminum tu dan secara tak lansung membantu mencukupkan pengambilan air minuman setiap hari.



SMARTCUP CLOUDCUP ini berkapasiti 420ml. Mempunyai 3 warna yang menarik iaitu Classic Black, Fashion Pink dan Tiffany Blue

Material di dalamnya adalah Steel 304 dan sudah pasti ianya tahan karat. Smartcup ini juga dibekalkan dengan penapis serbuk teh. Bahagian penutup smartcup ini nampak menarik kerana ianya direka menggunakan teknik khas 3D Printing dan yang paling penting smartcup ini bebas dari unsur kimia BPA (Bisphenol A) dan ianya amat mudah untuk dibasuh.




Bagi memantau kekerapan dan jumlah minuman setiap hari, Smartcup Cloudcup perlu disambung ke (connect via) aplikasi CloudCup menggunakan Bluetooth. Teknologi bluetooth yang digunakan adalah teknologi yang terkini iaitu Bluetooth 4.0. 


Teknologi bluetooth terkini ini hanya memakan jumlah kecil kuasa bateri telefon. Aplikasi ini juga boleh digunakan oleh pengguna iOS dan Android. Smartcup ini hanya menggunakan 2 biji bateri bersaiz AAA sahaja dan boleh bertahan lebih dari 4 bulan. 

Uniknya Smartcup ini, ia akan mengeluarkan bunyi Buzzer sekiranya dalam jangkaan beberapa jam pengguna tidak meminum air. Bukan itu saja, jumlah air yang diminum juga akan dicatat didalam aplikasi selama sebulan. Ini membantu pengguna untuk mengira purata pengambilan air. Smartcup ini juga boleh digunakan untuk menyimpan air panas. Bagi pengemar Teh Cina ianya amat bersesuaian. Serbuk teh hanya perlu diletak diatas penapis dan tuang air panas. Seronok bukan? Set smartcup ini dilengkapkan dengan beg kain yang elegen. Beg kain yang agak tebal ini membantu pengguna menjaga keadaan smartcup daripada tercalar dan rosak.



Bagi mereka yang berminat dan ingin nampak trendy produk ini amat bersesuaian untuk dibawa ke mana sahaja untuk pelbagai aktiviti.

Dengar cerita sekarang ini tengah harga promosi + diskaun (untuk mereka yang terawal). Jadi jangan ketinggalan. Dapatkan segera!!!


Harga Biasa RM199.90
Harga Promosi RM179.90
15% Diskaun utk 30 orang terawal RM152.90

#dapatkansegera
#smartcup
#diskaunhebat

Hotline : +6011 1079 4223
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :

Cara Dapatkan Semula Akaun Instagram Yang Telah Di Godam


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Gelabah bila akaun instagram sendiri kena godam (hacked) oleh orang luar. Memang terkesima kejap tak tahu nak buat apa. Gelabah sampai tak boleh berfikir. Selepas cari bantuan pada mereka yang pernah mengalaminya, alhamdulillah dapat semula akaun insta Fiza dengan gambar sekali. Cuma username terpaksa tukar baru dan beberapa followers hilang. Dari pengalaman akaun kena hacked ni, Fiza nak kongsikan sikit cara nak dapatkan semula akaun instagram yang telah digodam @ hacked jika terjadi pada korang atas bantuan blogger Que Achmad. Terima kasih banyak-banyak. Benda yang sama pernah berlaku pada dia tapi lebih hebat cabarannya sebab kena hacked 2 akaun sekali. Kedua-dua akaun dapat semula.


In case kalau dapat log in semula, silalah cepat-cepat tukar kepada password yang baru. Kalau tak dapat log in akaun insta tu, terus buat report email pada instagram teamsupport@instagram.com / help@instagram.com Boleh hantar pada kedua-dua email ni atau email lain kalau korang tahu. Pastikan juga email boleh log in sebab kalau email dalam insta tak boleh log in akan menyukarkan lagi proses untuk dapatkan semula akaun.

Ini contoh email. Sorry kalau ada broken english. Janji faham 


Dari pengalaman Fiza, dalam masa satu hari insta team dah reply email Fiza. Email ni korang akan diberikan kod dan korang di minta hantar gambar korang dengan sekeping kertas yang bertulis kod yang diberikan, nama penuh dan juga username instagram. Pastikan gambar terang dan jelas untuk pihak insta trace muka korang dan maklumat tu dengan insta korang yang kena hacked tu.

Selepas dah bagi gambar tu insta team reply dengan link untuk reset password dan update maklumat kat insta kalau ada yang salah. Pastikan masa nak update tu update username yang baru ye.




Disebabkan Fiza tersilap masukkan username tu. Fiza termasukkan username yang lama. Makanya lepas tu Fiza dapat email(gambar bawah) ni mengatakan yang insta tak dapat nak dapatkan semula gambar dan video yang ada.  




Huwaaa..nak menangis lagi sekali. Tapi Fiza check akaun username hackers tu masih ada lagi gambar Fiza. Lepas tu Fiza email sekali lagi insta team beritahu yang gambar tu masih ada dalam akaun yang bernama hackers tu. Kemudian insta team akan emailkan sekali lagi link untuk reset password yang baru tapi atas nama akaun hackers tu la. Jangan risau username tu, korang terus reset je password melalui link yang diberikan. Kemudian update lah username yang baru. Di ulangi sekali lagi, USERNAME YANG BARU. Lepas dah update semua. Akhirnya instagram kembali kepada asal cuma username je la berbeza.

Alhamdulillah dapat semula akaun insta Fiza walaupun username terpaksa diubah asalkan gambar dan video semua masih ada. Cuma followers dah berkurang. Ada yang unfollow ke haritu? Hehe..takpe, Fiza faham.

Dalam recovery process ni dalam masa yang sama Fiza pernah cerita yang Fiza boleh access akaun dengan username dan password yang sama tapi dalam akaun tu takde gambar atau video. Tapi akaun ni Fiza tak buat apa-apa. Kalau ada yang follow @azhafizahmdnor kat insta tu boleh unfollow lah ye. Sebab tiada apa kat akaun tu.

Urusan mudah kalau terus berhubung dengan insta team melalui email. Dalam masa sehari dorang reply email. Selalunya dorang akan reply waktu awal pagi. Jadi, bersabarlah menunggu balasan email dari dorang. Lain orang lain pengalamannya. Ada yang berhari-hari, ada yang berminggu-minggu juga. Akaun Fiza kena hacked 25 Sep dan dapat balik 28 Sep. Bersyukur sangat urusan dipermudahkan. Takdelah kerja blogger terganggu.

Dari hasil sembang-sembang dengan blogger Que Achmad, hackers ni dari followers luar negara yang follow kita dan hashtag yang banyak juga salah satu puncanya. Lepas ni kena berhati-hati lebih. Bila dah dapat insta akaun ni, Fiza dah update security semua cuma masalah tak dapat nak buat two factor authentication tu. Resend code pun tak dapat-dapat kat phone. Verify mobile boleh pulak dapat code. Tu yang pelik tu. Ada sesiapa yang mengalami masalah yang sama ke? Cuba cerita kat komen nanti.

Nasihat Fiza,
  • Pastikan ada password yang betul-betul strong. 
  • Gunakan password yang berbeza untuk instagram, email, facebook, twitter dan laman sosial yang lain.
  • Alert dengan segala notification yang dihantar ke email kalau dapat email reset password tu.
Selesai satu masalah. Bolehlah update seperti biasa. Harap entry ni dapat membantu sedikit sebanyak.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
18 Comments
Share :

Tempahan Design Banner Iklan Hodo Travel


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Selamat pagi semua! Fiza sambung entry artwork ye. Akaun insta Fiza masih belum dapat semula lagi setelah di godam oleh orang luar. Mood sedikit down sebab ianya melibatkan kerja seorang blogger. Jadi tergendala sikit. Takpelah, hanya mampu bersabar dan berharap supaya cepat dapat. Dalam masa menunggu tu, kita kena jalankan kerja-kerja yang lain juga kan. So, think positif je la buat masa ni.

Tempahan design banner iklan Hodo Travel ni dah siap beberapa hari lepas. Saiz banner ikan 728x90px untuk di letakkan di blog. Hasil idea daripada customer bagi contoh. Menggunakan elemen travel mengikut tema syarikat travel ni. Zup zap zup zap, siap!



Terima kasih order!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Pendakian Ke Puncak Gunung Datuk Yang Mencabar


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Sabtu lepas dah bercadang dengan husband nak mendaki Gunung Datuk yang terletak di Rembau, Negeri Sembilan. Dah lama tak mendaki konon nak menguji stamina. Kali terakhir mendaki Bukit Batu Chondong tu je yang tak berapa nak tinggi. Kali ni Gunung kedua Fiza cuba mendaki selepas Gunung Angsi. Husband kata nak mendaki Gunung Datuk ni lagi mencabar, setengah permulaan trail je dah kena mendaki laluan pacak yang dipenuhi dengan akar-akar dan ada juga laluan tanah yang agak licin. Kena berhati-hati lebih.

Mula mendaki pukul 8:++pagi dekat pukul sembilan macam tu. Selepas meregangkan otot-otot terus mulakan pendakian. Setengah permulaan laluan pacak tu memang Fiza kurang stamina juga, banyak berhenti tapi macam biasalah kena gigih, kuatkan mental untuk sampai ke puncak. Kalau tak, takde makna mendaki kalau tak sampai ke puncak tu. Hari tu memang ramai sangat yang mendaki dan ada juga yang berpatah balik selepas suku perjalanan. Budak-budak kecil mendaki pun seronok je tak penat gayanya. Hebat betul adik ni!

Separuh lagi nak sampai ke puncak, laluan sedikit senang ada mendatar dan ada pacak juga. Setelah berpuluh kali stop, akhirnya sampai ke puncak dalam pukul 12 tengahari. Betul-betul dah panas masa ni. Sampai atas rehat dulu memandangkan ramai orang dah sampai puncak, carilah ruang kosong untuk berehat sementara menunggu giliran nak naik ke puncak.


Untuk pengetahuan semua (yang belum pernah hiking Gunung Datuk), nak naik ke puncak ni ada beberapa stage, dah sampai ke puncak ada kawasan luas untuk kem perkhemahan (untuk mereka yang nak bermalam). Lepas tu, naik atas sikit ada ruang sedikit luas (kat tempat ni Fiza rehat sekejap sementara tunggu giliran nak naik ke puncak). Minum air dan makan coklat dulu nak topup tenaga dengan cepat.

Tinggi Gunung Datuk 2900 kaki, 884 meter

Selepas berehat sambil menunggu giliran, barulah naik ke puncak. Cabaran terakhir untuk sampai ke puncak agak mencabar sebab kena panjat batu tapi ada tangga disediakan. Nak naik turun tangga ni tak confident sebenarnya. Goyang-goyang dan takut tak kukuh. Kalau jatuh, memang jatuh ke bawah jawabnya. Jadi, kena hati-hati dan pegang tangga atau tali yang ada. 

Tangga pertama

Tangga kedua dan terus sampai puncak

Akhirnya sampai ke puncak yang paling puncak pukul 1pm. Memang panas gila kat atas ni sebab batu je kan. Jadi tak sanggup nak stay lama. Lagipun tak boleh lama sebab ramai yang menunggu untuk naik. Kenalah snap dan amek gambar disetiap sudut yang ada cepat-cepat. Elok ke tidak gambar belakang cerita. Surburn dan cepat pening kalau panas-panas ni. Kena jaga kesihatan juga sebab perlukan tenaga untuk turun ke bawah juga.

Kawasan batu landai. Baring pun best ni!

Wajiblah ambil gambar dengan papan tanda ni. Tanda dah sampai puncak!

Permandangan yang cantik kat puncak ni.

Batu yang kami bersandar ni batu paling tinggi kat puncak tapi kamiorang tak naik atas batu ni sebab susah nak naik. Tak pasal jatuh ke bawah nanti.

Jadi, naik atas batu kedua tinggi je la. Cantiknya permandangan!

Dah selesai ambil gambar semua. Mula turun pukul 1 lebih. Setengah perjalanan turun berjalan dengan lancar cuma stop beberapa kali je sebab sakit kaki. Kemudian terserempak pulak dengan geng satu sekolah yang nak naik. Bagi semangat sikit kat dia sebab baru pertama kali hiking gunung. Sembang kejap lepas tu teruskan perjalanan turun.

Dalam masa suku perjalanan ke bawah, lutut kaki kiri dah mula sakit-sakit. Dan bila lama-lama Fiza paksa berjalan akhirnya tewas. Nak luruskan dan bengkokkan kaki berjalan tu sakit sangat. Terpaksa berhenti banyak kali sebab tak tahan sakit. Nak menangis rasanya. Tapi tahan je. Berapa kali Fiza mengadu sakit kat husband. Husband nak call mintak bantuan pun Fiza tak bagi. Dia nak dukung pun Fiza taknak. Terpaksalah kuatkan semangat teruskan perjalanan. 

Terpaksa buat jalan macam ketamlah, jalan macam itik lah asalkan boleh sampai kat bawah walaupun lambat. Husband carikan kayu untuk sokong kaki berjalan. Alhamdulillah, boleh berjalan laju sikit. Tapi tulah, banyak berhenti jugak.

Sementara berhenti, ada sorang pakcik ni kebetulan tengah turun dan tengok Fiza macam sakit je. Dia pun tanya Fiza sakit kaki ke? Terus dia offer panadol active fast untuk hilangkan sakit sikit. Pada mulanya taknak sebab Fiza ni jarang sangat makan panadol sebab biasa tak pernah berkesan. Tapi ambil je la, kotlah tetiba okay pulak kan. Air pulak masa tu tinggal sikit. Cukup-cukup untuk minum makan panadol tu. Lepas makan tu, tiada perubahan juga tapi tetap kena gigih bergerak walau hakikatnya hanya Allah je yang tahu betapa sakitnya lutut masa tu.

Jalan sikit-sikit akhirnya sampai bawah pukul 5 Petang. Bayangkan dari pukul 1 lebih dan sampai bawah pukl 5petang. Ambil masa 3jam lebih tu. Dengan cuaca panas dan kehausan memang mencabar sungguh pendakian kali ni. Tak pernah jadi macam ni bila turun daripada mendaki. Kena jadikan pengajaran untuk pendakian akan datang. Kena bawak air lebih. Pendakian kali ni bawak 2Liter air masak dan 500ml air isotonik je. Ingatkan macam cukup tapi tulah bila benda kebetulan nak jadi kan. Bersyukur sangat berjaya sampai ke bawah walaupun dalam keadaan sakit lutut. Masa ni terbayang dah teh ais bagai. Memang nikmat kalau dapat masa ni.

On the way balik tu terus singgah kedai beli air. 1 Liter air 100plus, 1 Liter air masak dan 1 kotak air teh bunga kekwa tu. Sekejap je habis air tu cuma air masak tak buka. Sampai rumah, mandi, solat dan rehat. Malamnya tengok lutut ada bengkak sikit. Paling sadis bila nak tidur tak selesa sebab tak boleh nak bergerak mengiring ke apa. Asal kaki bergerak sikit memang sakit. Bertabahlah wahai Fiza oiii. Pagi esoknya lutut masih dalam keadaan yang sama sakitnya. Risau pulak macam ni. Harap tak berterusan sakitnya. Hanya mampu bertahan. Nak urut tak pandai, takut lain jadinya. Sembahyang pun terpaksalah sembahyang duduk. Kalau duduk dan baring lama lagi sakit bila nak bergerak tu. Fiza ambil keputusan taknak merehatkan kaki sangat, aktifkan sikit kaki berjalan sikit-sikit. Alhamdulillah malamnya kaki dah okay sikit nak berjalan.

Tak serik ke hiking? Mungkin tidak lah kot! Untuk pendakian Gunung Datuk ni rekod Fiza naik selama 3 jam dan turun 3jam lebih (sebab sakit kaki). Kalau mereka yang dah biasa hiking dan stamina kuat mungkin ambil masa 2 jam naik dan 1 jam turun.

Opss..sorry entry terpanjang kali ni. Rasa macam buat karangan sekolah pulak. Terima kasih sudi baca sampai habis.(kalau habis bacalah :p). Sayang awak ketat-keta. Eh, macam dah lama tak dengar ayat ni.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor