Image Slider

Ranking Alexa Azhafizah.com Jun 2016

Thursday, June 30, 2016


Rutin wajib setiap hujung bulan, update ranking alexa azhafizah.com untuk bulan Jun 2016 pula. Agak sedikit gembira bila ranking in Malaysia dah naik taraf sikit dari bulan Mei lepas walaupun global rank masih menjunam angkanya dan masih bertanda warna merah menandakan ranking masih menurun. Pasrah kejap!

Sedia maklum bulan puasa ni agak kurang update. Jadi, faham-fahamlah kenapa ranking turun naik tu. Nak mengeluh pun tak berguna kan. Kenalah usaha lebih lagi kalau nak dapatkan ranking yang bagus. Ada apa dengan ranking?? Kalau ranking bagus, kira bonus untuk blog dan diri sendiri sebagai blogger dan juga satu kepuasan orang kata. Ada yang kisah, ada yang tak kisah lansung. Ikut masing-masing punya sebablah ye. Ada orang serius berblog, ada orang sekadar mengisi masa yang ada. Masing-masing mempunyai tujuan yang berbeza. Usah pertikaikan kenapa sibuk sangat nak capai ranking bagus. Tujuannya dah semestinya untuk mencapai sesuatu yang lebih bagus. 

Statistik Ranking Alexa azhafizah.com January 2016 - May 2016

Global Rank : 417, 974
Rank in Malaysia : 2, 589

Global Rank : 378, 627
Rank in Malaysia : 3, 818

Global Rank : 362, 097
Rank in Malaysia : 2, 983

Global Rank : 432, 991
Rank in Malaysia : 6, 230

Global Rank : 468, 731
Rank in Malaysia : 4, 594

Global Rank : 524, 947
Rank in Malaysia : 4, 485

Check rank Blog >>www.alexa.com

Harap-harap bulan depan tak menjunam lagi.

Cashout Nuffnang Jun 2016


Dekat-dekat hujung bulan mesti nak kena check akaun Nuffnang boleh cashout ke tidak. Alhamdulillah dapat cashout Nuffnang untuk bulan Jun ni. Walaupun jumlahnya agak krik krik sikit tapi selagi boleh cashout, Fiza cashout je. Boleh juga tambah duit belanja kalau masa diperlukan tu. Terbalas juga penat lelah update blog tu ha..


Bulan depan tak pasti dapat cashout ke tidak sebab earnings pun sen-sen je tak naik-naik. Nak cukupkan lebih RM50 lebih dalam masa sebulan agak makan masa juga kalau dari sehari ke sehari earnings tak naik-naik. Kalau takde rezeki, kena faham sendiri yang rezeki mungkin di bahagian lain pula. Bab rezeki ni ada macam-macam jenis rezeki. Bila duit tabung dah kembali kosong, mulakan menabung kembali dan harap-harap bulan depan ada rezeki untuk cashout.

Kena sentiasa bersyukur menerima apapun jenis rezeki. Kalau takde rezeki tu maknanya rezeki tu milik orang lain. Kena ajar diri sendiri bahawa walaupun rezeki tu lambat sampai pada kita, mungkin rezeki yang bakal sampai tu lebih besar maknanya. Betul tak? Usaha, doa dan tawakal. Takde ketiga-tiga tu jangan haraplah rezeki nak datang bergolek depan mata.

Haa kan dah membebel pagi-pagi ni. Bukan bebel tapi sekadar perkongsian je. Okay, kalau dah cukup duit tabung Nuffnang tu jomlah kita cashout beramai-ramai dengan harapan cheque akan sampai awal bulan Ogos nanti.
As stated in Nuffnang payment policy, Nuffnang pays its members 30 days (60 days for Ordinary) after every end of the month from their cashout request date for Glitterati members. Upon then, the cheque will be compiled and sent to the bank for legal processing before delivered to your registered address. The processing and delivering by the bank will take about 2 weeks time. The status will be changed to 'Paid' once the cheque has been sent to you! Hope this clarifies! Thank you and have a nice day!-Nuffnang

Zakat Fitrah JANGAN DILUPAKAN

Wednesday, June 29, 2016


Dalam kesibukan membuat persiapan hari raya, jangan dilupakan untuk membayar zakat fitrah bagi menunaikan kewajipan fardhu ain ke atas setiap orang Islam. Selesai sudah tanggungjawab suami bayar zakat fitrah untuk kami berdua. Korang dah ke belum? Jangan dah hujung-hujung Ramadhan sampai terlupa pula nanti.
Zakat Fitrah merupakan kewajipan fardhu ain ke atas setiap orang Islam. Kewajipan yang dilaksanakan di bulan Ramadhan ini bertujuan membersih dan menyucikan jiwa mereka yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia dan seterusnya bayaran fitrah tersebut dapat digunakan untuk membantu fakir dan miskin membuat persiapan menyambut Hari Raya.
Kefardhuan Zakat FitrahTakrif Zakat Fitrah
Zakat dari segi bahasa bermaksud bersih, suci, subur dan berkembang.Zakat Fitrah bermaksud zakat diri yang diwajibkan ke atas setiap individu muslim lelaki dan perempuan dalam bulan Ramadhan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Hukum Zakat Fitrah
Mengeluarkan Zakat Fitrah hukumnya adalah wajib ke atas setiap orang Islam yang merdeka dan mampu mengeluarkannya pada waktunya.Orang Islam adalah meliputi golongan tua dan muda, lelaki atau perempuan dan berakal atau tidak.


Bagi mereka yang mampu, silalah tunaikan tanggungjawab membayar zakat. Jangan buat-buat lupa pula. Kadar bayaran zakat tahun 2016 ada yang masih kekal dengan jumlah yang sama seperti tahun lepas dan ada juga naik. Walau berapa pun jumlahnya, niat untuk membayar zakat tu lagi penting.



Kredit : Sumber 1 | Sumber 2


Permohonan Kad Nikah Pintar (MY NCR)



Dah masuk tahun ketiga perkahwinan, barulah berkesempatan nak buat permohonan Kad Nikah Pintar (My NCR) ni. Disebabkan rumah di Negeri Sembilan dan tempat nikah di Segamat, Johor. Makanya tunggu balik kampung baru pergi Pejabat Agama Segamat. Sebelum ni dah dua kali pergi pejabat agama sebab nak buat permohonan kad nikah pintar tu tapi masa pertama kali (tahun pertama kahwin) tu katanya sistem dalam proses upgrade kena tunggu beberapa bulan lagi baru boleh buat permohonan. Kecewa tau penat-penat pagi tapi tak boleh buat pun. Lain kalilah jawabnya nak datang semula.

Kali kedua pergi (tahun kedua), silap fotostat surat nikah. Ingatkan boleh guna surat salinan nikah sementara tu. Tapi tak boleh. Kena fotostat surat nikah yang asal tu juga. Kecewa kali kedua tau! Dalam hati ni memang salahkan diri sendiri sebab tak check betul-betul. Ermm...takpelah, silap sendiri kan. Masa datang kali kedua ni, staff pejabat agama bagi borang permohonan. Katanya untuk permohonan ni boleh je sesiapa pun hantar borang permohonan ni dengan syarat semua permohonan dah lengkap. Okay, permohonan lengkap tu macamana? Nanti Fiza sambung cerita pasal tu.

Akhirnya kali ketiga (tahun ketiga) hari ahad lepas barulah selesai permohonan kad nikah pintar. Kemain ambil masa 3 tahun baru dapat melunaskan impian ada My NCR ni. Takdelah nak bawak surat nikah kalau kemana-mana tu kan. Lepas ni senang dah ada MY NCR kad mudah disimpan dan di bawa dalam purse.


Disebabkan borang dah ambil awal dan dokumen lain pun dah lengkap. Datang pejabat agama cuma serahkan borang dan buat pembayaran je. Sebenarnya boleh je minta tolong family hantarkan tapi apalah sangat hantar borang tu kalau tak boleh buat sendiri kan. Untuk diri sendiri juga. Lainlah kalau sibuk sangat tu. Lagipun dapat pengalaman sendiri. Kemain ayat!

Salinan dokumen yang diperlukan :

  • 2 Salinan kad pengenalan suami/isteri
  • 2 salinan sijil nikah
  • 2 Keping gambar suami/isteri size passport ( lelaki bersongkok dan perempuan bertudung)
  • Bayaran RM40

Sebelum ke pejabat agama pastikan semua salinan yang diperlukan ada barulah permohonan lengkap bersama borang permohonan ( di ambil di pejabat agama). Jangan kecewakan diri sendiri kalau dorang tolak permohonan semata-mata ada satu tak lengkap. Proses permohonan ni tak ambil masa yang lama. Disebabkan borang permohonan dah ambil awal, lagi cepat proses tu sebab dah isi borang siap-siap di rumah. 

Kalau takde borang, nanti staff akan berikan borang. Datang ke Pejabat Agama, kemudian ambil nombor. Kalau Pejabat Agama Segamat, urusan permohonan di tingkat atas. Belum sempat duduk, nombor dah tertera kat board LED tu. Sebab tak de orang pun. Itu yang cepat tu tak perlu nak menunggu.

Selepas staff dah check borang dan salinan dokumen dah lengkap, buat bayaran RM40 kemudian akan diberikan resit. Dalam masa 3 bulan kad nikah pintar akan siap. Dah sampai waktu 3 bulan tu, boleh telefon pejabat agama tanya status kad nikah pintar dah siap ke belum. Kalau dah siap boleh ambil di pejabat agama. Agak lama juga nak siap kan. Tak pe, tunggu je. Yang penting ada. Tak sampai 5minit dah siap urusan permohonan kad nikah pintar di Pejabat Agama. Senang hati satu hal dah selesai!


Updated : 9 Oktober 2016. Baru ambil Kad Nikah Pintar
A photo posted by Azhafizah Md Nor (@azhafizah.mdnor) on


Dapat 2 keping kad nikah pintar. Satu untuk isteri. Satu untuk suami. Tak perlu dah nak bawak sijil nikah yang gedabak besar tu.

Resepi Pau Cendawan Viral

Tuesday, June 28, 2016

Bulan puasa ni benda yang biasa orang viral kat media sosial tentang makanan terutamanya makanan di Bazaar. Dengan kes makanan basi, makanan tak cukup sempurna dan tak lupa makanan yang sedap. Kalau viralkan makanan cukup sedap tu okaylah kan. Tentang peniaga yang menjual makanan basi dan makanan yang tak sukup sifat tu, doakan mereka cukup insaf nak berniaga secara jujur. Bulan puasa ni macam-macam boleh jadi tak berkecuali fitnah yang berleluasa di media sosial. Orang zaman sekarang pantang silap sikit, terus nak viral kan. Menakutkan!

Sejak minggu lepas rasanya dah mula viral tentang pau cendawan yang terlajak laris tu di Bazaar Ramadhan Putrajaya kalau tak silap. Ada yang berkongsi gambar pembeli sanggup beratur panjang semata-mata nak beli pau cendawan ni. Dia punya beratur panjang macam tak sanggup nak beratur kalau nak beli pun. Sedap sangat ke? Tu kena tanya mereka yang dah cuba rasa. Tapi yelah kan, rasa tekak masing-masing lain. Ada yang suka, ada yang tak. Kalau tak sedap, tak kanlah ramai yang beratur setiap hari untuk beli pau cendawan tu.



Nampak menyelerakan betul pau cendawan ni. Memang sebiji rupa cendawan sebab tu lah namanya 'pau cendawan'. Siapalah punya idea yang kreatif ni, terus jadi viral. Pada Fiza, kalau pau sedap tu mestilah pau dia gebu dan lembut. Kemudian, intinya pun kena sedap dan banyak. Barulah betul-betul yakin pau tu memang sedap.

Tak semua Bazaar Ramadhan ada pau cendawan ni. Jadinya, kalau nak cuba rasa tu buat je sendiri. Fiza pun ada terjumpa resepi pau cendawan viral kat facebook. Rajin sikit nak update kat blog dengan harapan ada kerajinan nak cuba buat juga nanti. 

RESEPI PAU CENDAWAN VIRAL

Bahan-bahan inti Pau Cendawan

2 bji bawang holand
1 tin cendawan butang
Isi ayam potong kecil
3 sudu butter utk tumis
2 cubit lada hitam yg serbuk
1/2 tin sup cendawan (tin kecil)
3 keping keju cheesedale
3 biji kentang parut
1biji carrot parut jugak
Satu sudu kecil serbuk ayam tumix

Cara-Cara 

1. Tumis bawang sampai layu,
2. Masukkan ayam tggu separuh masak
3. Lepas tu masukkan kentang dan carrot tggu sampai lembut
4. Dah lembut masukkan sup cendawan tadi...tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
5. Taburkan lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....

Untuk bancuhan coklat

2 sudu serbuk coklat
2 sudu tepung beras
Tambah sedikit air untuk bancuh, bancuh macam korang bancuh water colour tu. Tak pekat sangat  dan tak cair sangat.

Untuk Doh

300grm tepung pau
Sedikit garam..(gaulkan 2 bahan ni)
Setengah paket yis mauripan
2 sudu bsr gula
2 sudu besar susu
1 sudu besar shortening
2 sudu besar susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam setengah gelas air suam. Lepas tu masukkan serbuk yis dan tunggu 15 minit atau sampai yis kembang naik buih. Dah kembang yis masuk kan dalam tepung uli sekejap kemudian tambah shortening. Uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam 20 minit.
Dah rehat dan kembang tumbuk tumbuk sikit doh dan uli lagi sekejap. Bila doh dah lembut bahagikan doh kepada 10. Ambik sikit doh simpan untuk buat batang cendawan.
Doh yang korang bahagikan tadi boleh la isi dgn inti. Dah isi inti sapukan bahagian atas dengan coklat cair tadi dgn menggunakan berus. Tunggu 40 minit baru kukus.
Kukus dengn api besar selama 10minit dan penutup kukus tu balut dgn kain. Kukus batang pau yg telah digentel sekali. Bila dah masak buat lubang belakang pau, selepas itu celupkan batang pau dengan coklat cair tadi, baru masukkan batang cendawan dalam lubang bahagian bawah pau tu. Kemudian kukus lagi 5 minit dan siap untuk di makan.


Senang ke susah? Dah cuba baru tahu senang ke susah. Nak rasa pau cendawan, silalah buat sendiri.

Kredit foto dan resepi : mariyana nana

Kad Raya Dari Blogger Shida Radzuan

Monday, June 27, 2016

Kesibukan dua tiga hari ni untuk menyiapkan tempahan sampul duit raya hipster sampai tak sempat nak update blog. Kerja -kerja design pun masih perlu diteruskan juga. Masing-masing tempah last minit, memang boleh buat penat. Mana yang sempat buat tu Fiza ambil tempahan, mana tak sempat memang tak dapatlah. Maaflah terpaksa mengecewakan.

Lagi beberapa hari nak raya, masing-masing pulun baru nak tempah itu ini. Kalau last minit memang ramai yang tak ambil tempahan dah. Jadi, tahun depan kalau ada yang nak tempah design dan sampul duit raya hipster tu kenalah tempah awal. Dok sembang pasal raya, minggu lepas dapat kad raya dari blogger Shida Radzuan. Kad raya yang wajib dapat setiap tahun ni. 


Kad raya yang juga dari hasil kerja design Fiza ni. Bertambahlah nilai kad raya ni buat Fiza. Tentang design Fiza tak nak cerita dah sebab haritu Fiza dah update tentang design kad raya blogger Shida Radzuan ni. Tahun ni, macam ni je satu-satunya kad raya yang Fiza dapat. Fiza pun tak dapt memberi kad raya tahun ni. Post e-card je la nanti nampaknya. Pun boleh kan tanda ingatan. Apapun terima kasih Shida sebab bagi key chain selipar cameron highlands tu juga. Semoga murah rezeki Shida. Aaminnn...

www.duniashida.com

Resepi Kuih Raya : Semperit Susu Anzalna

Thursday, June 23, 2016

Ada yang dah buat kuih raya ke tu? Mesti dah berbalang-balang dah. Kalau belum, cubalah buat kuih raya semperit susu Anzalna ni. Besar sungguh pengaruh baju kahwin Anzalna tu kan. Tahun ni Fiza nampak banyak baju raya jubah, kurung moden yang di inspirasikan dari baju kahwin Anzalna. Sebelum ni ada kek patung barbie baju Anzalna dan kali ni kuih semperit pulak dah. Terkenan betul dah ni dengan tema warna baju Anzalna.

Bagi yang dah pakar buat kuih semperit susu tu, boleh guna pakai idea ni untuk buat kuih semperit lagi menarik. Bagi yang tak pandai buat kuih semperit tu, boleh gunakan resepi yang Fiza kongsikan daripada perkongsian Suraidah Sahar di facebook. Macam menarik je, sebab tu Fiza kongsikan. Kalau nak Fiza buat, macam failed je sebab sebelum ni pernah cuba buat tapi tak menjadi. Sudahnya kecewa berganda-ganda dan putus asa macam tu je la.


Sangat cantik kejadian kuih raya semperit susu Anzalna ni kan. Kalau dah buat cantik-cantik macam sayang pula nak makan. Harap-harap kalau dah cantik tu, sedap juga rasanya kan. Rangup di luar, cair di dalam mulut katanya.

Resepi Kuih Raya : Semperit Susu Anzalna

Bahan-bahan
250 gm buttercup (suhu bilik tapi jangan sampai lembik sangat nanti Bunga tak cntik)
50 gm gula icing (1/4 cwn) - gula pasir yang dikisar halus pun boleh
120 gm susu pekat manis (1/2 cwn)
400 gm tepung jagung
30 gm tepung kastard (1/4 cwn)
1 sd teh esen vanilla
Choc chip utk hiasan

Cara- Cara 
1. Masukkan butter dan gula. Kacau sebati menggunakan senduk je.
2. Masukkan susu pekat manis dan esen vanilla, kacau sebati.
3. Satukan tepung jagung dan tepung kastard. Masukkan dalam adunan. Gaul dengan tangan sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Satu adunan warna pink, satu adunan warna ungu, satu adunan lagi tak perlu letak pewarna.

5. Ambil sedikit adunan dari ketiga-tiga warna, satukan. 

6. Masukkan dalam acuan semperit. 

7. Tekan atas dulang pembakar . Letakkan coklat chip.
*Bakar suhu 180°c 20-25 min api atas bawah.

Nampak mudah je kan. Bilalah nak pandai buat kuih semperit susu ni? Kecewa betul bila failed. Harap ada kekuatan nak mencuba lagi. Rasanya tahun ni kuih raya beli kerepek-kerepek je la kot.

kredit foto dan info: suraidah sahar

Ayam Masak Serai Ala Thai

Tuesday, June 21, 2016


Pening oii nak masak apa hari-hari. Itulah masalah utama setiap hari seorang surirumah ni. Nak mencari idea nak masak apa tu yang susah sangat. Bulan puasa ni dah tentu nak cari resepi yang mudah untuk menyediakannya. Kalau resepi rumit sikit memang boleh buat perasaan malas tu membuak-buak. Kalau boleh nak masak makanan yang menggunakan bahan yang sikit tapi sedap! Jimat masa dari segi menyediakannya dan cepat di masak. Lagi beberapa minit nak berbuka pun sempat lagi nak siapkan. Ke?

Kalau sebelum ni resepi ayam sambal bali viral tu ramai yang dah mencubanya. Kali ni masak ayam versi resepi Thai pulak yang Fiza jumpa di facebook. Mungkinkah menjadi viral juga nanti? Namanya Ayam Serai Ala Thai. Tengok bahan-bahan dan resepi pun mudah je. Maka, haruslah kena cuba dan rasa. Nampak macam sedap dan menyelerakan je. Kan?

Bahan-bahan Ayam Masak Serai Ala Thai

6 ketul kepak (bhgn tengah)
3 ulas bawang putih
6-7 tangkai cili api merah
3-4 batang serai
daun kari
3 sb sos tiram
2 sb kicap cair (@sos ikan)
2 sb madu
pasti sedap & garam

Cara-cara Masak Ayam Masak Serai Ala-Thai

1. Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau
2. Masukkan ayam dan biarkan sekejap
3. Masukkan sos tiram
4. Masukkan serai yg dihiris halus
5. Masukkan kcap cair & madu
6. Masukkan daun kari dan biar sehingga ayam masak.
7. Siap!!
Atau nak lebih mudah, boleh rujuk pada setiap gambar
Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau

Masukkan ayam dan biarkan sekejap

Masukkan sos tiram

Masukkan serai yang dihiris halus

Masukkan kicap dan madu

Nak lagi sedap dan mengikut resepi asal Thai menggunakan daun limau purut. Tapi yang masak ni takde daun limau purut, jadi gunakan daun kari pun boleh. lari sikit dari resepi asal. Sesuailah kot Fiza cuba ni nanti sebab husband tak suka daun limau purut.

Kacau dan biarkan seketika

Mudah je kan? Memang Fiza suka dengan masakkan simple ni. Silalah korang cuba juga resepi ayam masak serai ala thai ni. Buat masa nak makan bersahur pun kejap je nak masak. Biasa kalau nak ayam tu cepat masak potong kecil-kecil kalau guna bahagian ayam yang lain. Selamat mencuba juga!

Kredit foto & resepi : Effarina Zainal







Review : Ephyra Skin Care Series Membersih, Merawat dan Melembapkan Kulit Muka

Monday, June 20, 2016

Stress juga dengan masalah kulit ni. Memang susah nak cari produk set penjagaan wajah (skincare) yang lengkap dan yang sesuai dengan kulit muka. Fiza nak perkenalkan produk Ephyra Skin Care Series iaitu set penjagaan kulit wajah yang lengkap dan berkesan. Fiza sendiri dah mencubanya dan ikuti kisah Fiza bersama Ephyra Skin Care series ni.
Ephyra Skincare Series adalah set penjagaan wajah yang terkini daripada jenama terkenal Ephyra selepas kejayaan mereka untuk produk minuman kolagen Ephyra. Melalui produk terkini mereka iaitu pelembap muka Ephyra Skin Snow, Ephyra Skincare Series adalah sesuai kepada semua jenis kulit termasuk lelaki dan wanita. 
Set ini mengandungi :
1. Ephyra Skin Bar (sabun cucian muka)
2. Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum (Serum dengan Nano Teknologi)
3. Ephyra Skin Snow Advanced White Repair (Pelembap wajah dengan Geno White Teknologi)
Ephyra Skin Bar, EPhyra Skin Nano dan Ephyra Skin Snow
Kalau dulu Ephyra keluar dengan produk kesihatan sekarang dah ada set penjagaan kulit wajah yang lengkap. Sebelum ni Fiza pernah cuba Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum. Sekarang dah ada set lengkap dan yang terbaru di pasaran adalah Ephyra Skin Snow White Advanced buat Fiza tambah teruja nak mencubanya! Bila dah dapat peluang mencuba dan berhasil, memang rugi kalau tak dikongsikan pengalaman menggunakannya. Benda yang baik elok dikongsi bersama. Mana tahu dengan maklumat ni dapat membantu mereka yang mempunyai kulit muka yang bermasalah atau masih mencari-cari produk yang terbaik untuk kulit muka. Boleh mula jaga kulit muka dengan Ephyra Skin Care Series ni. Fiza cerita satu persatu setiap produk ni ye. Baca jangan tak baca.

Sebelum tu, Fiza cerita sikit masalah kulit Fiza ni. Masalah jerawat rasanya dah berkurang sekarang. Jarang sekali nak tumbuh banyak. Kalau ada yang berani keluar pun seketul dua je. Cuma masalah utama Fiza adalah misi nak menghilangkan kesan bekas jerawat, kesan parut dan juga mengurangkan masalah pori-pori terbuka. Kulit jenis berminyak pun ye sebab cepat berpeluh kalau panas.

Ye, Fiza sedia maklum bab masalah pori-pori terbuka ni agak mengambil masa nak dapatkan kulit licin sepenuhnya. Jadi, Fiza mengamalkan sikap sabar dalam menggunakan produk Ephyra Skin Care series ni. Okay cerita bahagian Ephyra skin bar dulu.
EPHYRA SKIN BAR 
Ephyra Skin Bar adalah sabun cucian muka yang diformulasi 100% dengan bahan semulajadi dan tanpa sebarang bahan kimia terlarang. Dengan gabungan khasiat Glutathione, Alpha Arbutin dan Kolagen, Ephyra Skin Bar adalah antara “TOP PRODUCT” untuk jenama Ephyra. 

KELEBIHAN EPHYRA SKIN BAR

1. Merawat kulit berjerawat
2. Menghilangkan parut jerawat dan jeragat
3. Menanggalkan kotoran, minyak dan sel kulit mati
4. Mencerahkan wajah secara semulajadi
5. Menghilangkan bintik-bintik hitam


Sebelum ni Fiza ni memang anti menggunakan pencuci muka jenis sabun sebab leceh pada Fiza nak guna. Jenis pencuci sabun ni cepat kembang kalau salah di simpan dalam bilik air tu. Lagi satu kalau dah kembang, dah tak best pakai sebab kurang buih. Dahlah Fiza ni jenis suka pencuci muka jenis berbuih. Memang tak syok pakai kalau sabun cepat kembang dan kurang buih. Lagi satu susah nak bawa travel. Dari situ, Fiza dah tak guna lansung pencuci muka jenis sabun ni.

Buat pengetahuan semua, ini pertama kali Fiza menggunakan Ephyra skin bar dan pengalaman menggunakannya buat Fiza teruja nak mencuci muka selalu. Pulak dah??? Nak tahu sebabnya tak? Biasalah bila dah dapat benda baru memang teruja nak guna walaupun tahu jenis pencuci sabun ni pernah mengecewakan Fiza dulu. Pertama kali cuci muka guna Ephyra skin bar ni, Fiza boleh katakan wow pada kesannya selepas penggunaan pertama. Fiza pun sukakan bau yang wangi.

Muka dicuci Bersih

Kalau tak guna make up remover untuk hilangkan make up, guna Ephyra Skin Bar pun dah memadai membersihkan kulit muka dengan berkesan

Kulit Muka Jadi Tegang

Selepas cucian dan selepas lap kulit muka dengan tuala, beberapa saat selepas itu Fiza rasakan kulit jadi tegang dan kulit Fiza agak kering. Pada Fiza bagus kesan ni sebab kulit Fiza jenis berminyak kan. Jadinya dapat kurangkan masalah kulit berminyak kalau kulit kering. Tapi untuk kulit jenis biasa kalau takde kesan kering tu, memang takde masalah. Tapi kalau kering juga kena ada produk susulan iaitu dengan pemakaian Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum dan Ephyra Skin Snow White Advanced.

Biasanya kalau guna pencuci jenis sabun, kalau nak jimat Fiza akan potong kecil-kecil tapi kali ni Fiza buat eksperimen tak nak potong kecil-kecil. Nak terus guna 1 bar ni. Setelah beberapa minggu guna dan simpan dalam bekas ni, Fiza perasan yang sabun ni tak mudah kembang pun. Yeay! Satu berita gembira buat Fiza yang tak suka guna pencuci jenis sabun ni. Best kot guna sabun yang tak mudah kembang kena air ni.


Lagi satu buat Fiza teruja nak kongsi dengan korang adalah buih sabun Ephyra skin bar ni. Buih dia pekat dan makin digosok makin banyak buih. Seronok cuci muka macam ni, barulah rasa puas hati mencuci muka dengan bersih. Buih dia tak cepat hilang walaupun dibiarkan seketika kat muka. Okay, itu memang pengalaman best untuk Fiza. Pada korang mungkin biasa kot. Ke Fiza yang syok sendiri sebab teruja dah temui sabun idaman?? 



Disebabkan selepas pemakaian sabun ni kulit muka akan menjadi kering, tak mustahil boleh buat jerawat kecut kan. Selain membersihkan muka dengan lebih bersih, kulit muka jadi lebih cerah sebab sel kulit mati dan bintik-bintik hitam berkurang. Best kan! Selepas mencuci muka, jangan sesekali tinggalkan memakai Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum untuk langkah seterusnya.

Dari pengalaman pertama memakai Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum, Fiza memang dapati kesan yang bagus dan memang sesuai untuk merawat kulit muka yang bermasalah. Kiranya ini botol kedua Fiza guna. Cerita pengalaman kedua pulak lah ye. Sebelum tu, baca sikit maklumat tentang Serum Ephyra ni.
EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM (dengan Nano Technology)
Serum untuk kulit yang sangat berkuasa dan dipatenkan oleh SWISS NANO TECHNOLOGY yang berfungsi dalam mengembalikan kulit cantik dan berseri. Serum yang tidak melekit, tidak berminyak serta sangat mudah meresap ke dalam kulit ini memperbaiki struktur sel kulit dari luaran sehingga ke lapisan kulit yang paling dalam. 
Gabungan bahan antioksida seperti Glutathione, Vitamin E dan Vitamin C memberi manfaat kepada kulit untuk memulihkan, memperbaharui dan melindungi kulit dari radikal bebas dan pencemaran. Serum ini juga amat sesuai untuk menghilangkan masalah jeragat yang degil. 

NANO TECHNOLOGY (SWISS PATENTED) 

Nano Technologi adalah teknologi yang digunakan untuk mengecilkan saiz partikel serum. Perkara ini akan menjadikan serum sangat mudah diserap dan masuk jauh sehingga ke lapisan kulit yang paling dalam dan membantu memperbaiki struktur kulit menjadi anjal, tegang dan cantik. 

KELEBIHAN SERUM EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM 

1. Menghilangkan jeragat degil dan parut jerawat
2. Memperbaiki tona kulit tidak sekata
3. Menganjalkan, menegangkan dan mengembalikan keremajaan kulit yang kendur 
4. Mencerahkan kulit kusam 
5. Menghilangkan lebam bawah mata serta sunburn

Kalau nak pakai serum ephyra ni syaratnya kena bersihkan muka dulu dan lap kering. Kemudian baru pakai serum Ephyra. Walaupun botol Ephyra ni kecil tapi kepekatan cecair serum tu amat besar kesannya. Biasa Fiza guna 1-2 titis je dan boleh cover sapuan satu muka.


Paling best pakai Serum Ephyra ni kulit tidak berminyak dan meninggalkan kesan matte (tak berkilat) pada kulit. Memang bagus bagi membantu mengurangkan masalah kulit berminyak. Jadi lebih rajin nak pakai serum selepas mencuci muka tu. Tak perlu risau kulit berkilat berminyak tu.

Nampak tak?? Tak berminyak lansung dan cepat meresap ke dalam kulit. 


Okay, yang terakhir disudahi dengan produk terbaru keluaran Ephyra yang melengkapkan Ephyra Skin Care Series iaitu Ephyra Skin Snow Advanced White Repair. Disebabkan ini pertama kali pengalaman bersama Ephyra Skin Snow ni, Fiza kongsikan sedikit maklumatnya.
EPHYRA SKIN SNOW ADVANCED WHITE REPAIR (dengan teknologi Geno White) 
Ephyra Skin Snow adalah pelembap wajah berteknologi Geno- White yang digunakan selepas menggunakan serum Ephyra Skin Nano. Kesan penggunaan seawal 9-14 hari. Sesuai digunakan oleh semua jenis kulit, lelaki & perempuan. Tiada paraben, tiada hydroquinone mahupun merkuri malahan pelembap ini tidak melekit, tidak berminyak dan sangat mudah meresap ke dalam kulit.
Bahan-bahan
  • Natural arbutin dari Berry 
  • Vitamin C (ekstrak dari buah) 
  • Vitamin E (ekstrak dari buah) 
  • Vitamin C : begus utk perlindungan kulit dari UV dan memperbaiki struktur kulit yang rosak. 
  • Vitamin E : melembapkan kulit dan melambatkan tanda penuaan serta memulihkan kulit dri sebarang parut 

GENO WHITE 

Geno white adalah teknologi “SMART PEPTIDE” yang mampu mengawal pengeluaran melanin dalam kulit. Melanin ada pada kulit semua orang dan ia adalah protection kulit daripada sinaran UV. Tetapi terlalu banyak melanin aktif akan menjadikan kulit berjeragat, bintik hitam dan banyak masalah kulit lain sehingga paling serius adalah kanser kulit. 

Faktor melanin tidak terkawal/terlalu aktif : 
  • Umur
  • Sinar Matahari
  • Hormon tidak stabil 
  • Ubatan 

KELEBIHAN EPHYRA SKIN SNOW ADVANCED WHITE REPAIR 

1. Melembapkan dan mengekalkan kelembapan wajah 
2. Mencerahkan kulit seawal 9 -14 hari 
3. Menggunakan teknologi Geno White (teknologi yang mengawal pengeluaran melanin) 
4. Menambahkan agen perlindungan kulit (UV protection
5. Membantu mengurangkan minyak berlebihan pada kulit yang menjadi punca jerawat
6. Mengurangkan kesan-kesan penuaan (garis halus & jeragat)
7. Menambahkan keserian kepada wajah untuk kekal muda & bersih.
Paling suka tengok packaging pelembap Ephyra Skin Snow ni. Ekslusif betul rupa bentuk ros dan warna yang sangat menarik sama dengan serum Ephyra. Barulah namanya series.

Satu yang Fiza suka dengan Ephyra Skin Care Series adalah bau dia yang wangi. Masa buka bekas pelembap ni pun dah dapat tangkap bau macam serum ephyra tu. Ephyra sangat tau!


Dah namanya pun Ephyra Skin Snow, haruslah krim pelembap dia warna putih. Krim pelembap dia pun pekat dan tidak berminyak.  lansung walaupun selepas pemakain serum Ephyra. Jadi, memang bagus untuk jenis kulit muka Fiza yang berminyak sebelum ni. Jadi, bila tak berminyak, sekaligus dapat menyelamatkan kulit muka dari pembiakan jerawat. Betul tak?


Layan video ni untuk lihat kesannya


Cara Penggunaan Ephyra Skin Care Series


Setelah 2 minggu lebih penggunaan Ephyra Skin Series, inilah hasilnya. Pori-pori semakin berkurang dan mengecil dan kulit muka semakin cerah. Paling Fiza suka dengan finishing matte pada kulit membuatkan kulit Fiza semakin kurang berminyak dan dalam masa yang sama merawat kulit muka. 

Untuk pengetahuan semua, produk Ephyra selamat digunakan. Setiap produk mempunyai QR Code dan hologram. Ini adalah ciri-ciri keselamatan produk dan juga sebagai jaminan ketulenan produk Ephyra.

Cara-cara mengenal pasti label Original Oceanlife


Harga 1 Set Ephyra Skincare Series adalah :

RM 140 (SM) dan RM 150 (SS) 

Itu harga untuk set. Sekiranya beli secara loose, harga adalah berbeza iaitu : 

EPHYRA SKIN BAR : RM 39 (SM) | RM 45 (SS) 
EPHYRA SKIN NANO : RM 68 (SM) | RM 72 (SS) 
EPHYRA SKIN SNOW : RM 48 (SM) | RM 52 (SS)

*Untuk lebih penjimatan, digalakkan untuk ambil set. Lebih jimat dan berbaloi.

Untuk Maklumat lanjut  dan pembelian, sila rujuk di link bawah ni 
Instagram : @ephyra2u 
Website : Sedang dikemaskini.

Sebelum terlupa, tempat sabun tu harga RM10. Tapi kalau nak murah RM5 kena beli dengan pembelian. Maksudnya beli produk ephyra yang lain, contohnya beli Ephyra skin bar dan baru dapat harga RM5. Kalau nak beli bekas sahaja tanpa produk lain harganya jadi harga asal RM10.  Fiza nasihatkan kalau beli Ephyra skin bar tu wajib beli bekas sabun ni sekali. Senang nak simpan sabun tu dan mudah bawa semasa  travel tu.

Opsss..entri terpanjang. Teruja nak cerita punya pasal. Terima kasih membaca!

Design Kad Raya Tema Biru

Sunday, June 19, 2016

Rasanya inilah tempahan design kad raya terakhir untuk raya tahun ni. Ada lagi ke nak tempah? Kalau ada meh tempah cepat, jangan tempah last minit. Tak terkejar rasanya nak buat kerja yang last minit sebab bila dah last minit semua customer dok pakat nak cepat kan. Jadi, kalau Fiza tak mampu nak buat dan tak mampu nak penuhi permintaan terpaksalah mengecewakan korang ye. Sesak nafas akak dik kalau hari hari tanya bila nak siap. Kalau ramai yang tempah dalam satu masa?? Pitam teruss. Kalau Fiza rasa ada masa baru Fiza ambil order, okay? Kalau tak, memang BIG NO untuk ambil tempahan. 

Untuk tempahan kali ni, customer mintak buat seperti contoh tapi katanya kalau tak dapat seperti contoh buat design lain pun boleh. Disebabkan tak dapat nak buat ikut contoh tak cukup gambar yang betul  original seperti contoh. Jadi, Fiza buat design baru yang lain. Setelah beberapa draft, siap design kad raya tema biru ni. Design yang sederhana pada Fiza. Okay, siap tempahan design kad raya ni.


Auto Post Signature

Auto Post  Signature