Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

leaderboard-07

Cerita afzalsukasuki

Ranking Alexa Azhafizah.com Jun 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Rutin wajib setiap hujung bulan, update ranking alexa azhafizah.com untuk bulan Jun 2016 pula. Agak sedikit gembira bila ranking in Malaysia dah naik taraf sikit dari bulan Mei lepas walaupun global rank masih menjunam angkanya dan masih bertanda warna merah menandakan ranking masih menurun. Pasrah kejap!

Sedia maklum bulan puasa ni agak kurang update. Jadi, faham-fahamlah kenapa ranking turun naik tu. Nak mengeluh pun tak berguna kan. Kenalah usaha lebih lagi kalau nak dapatkan ranking yang bagus. Ada apa dengan ranking?? Kalau ranking bagus, kira bonus untuk blog dan diri sendiri sebagai blogger dan juga satu kepuasan orang kata. Ada yang kisah, ada yang tak kisah lansung. Ikut masing-masing punya sebablah ye. Ada orang serius berblog, ada orang sekadar mengisi masa yang ada. Masing-masing mempunyai tujuan yang berbeza. Usah pertikaikan kenapa sibuk sangat nak capai ranking bagus. Tujuannya dah semestinya untuk mencapai sesuatu yang lebih bagus. 

Statistik Ranking Alexa azhafizah.com January 2016 - May 2016

Global Rank : 417, 974
Rank in Malaysia : 2, 589

Global Rank : 378, 627
Rank in Malaysia : 3, 818

Global Rank : 362, 097
Rank in Malaysia : 2, 983

Global Rank : 432, 991
Rank in Malaysia : 6, 230

Global Rank : 468, 731
Rank in Malaysia : 4, 594

Global Rank : 524, 947
Rank in Malaysia : 4, 485

Check rank Blog >>www.alexa.com

Harap-harap bulan depan tak menjunam lagi.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Senarai Bloglist azhafizah.com Julai & Ogos 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Seperti yang dijanjikan, Fiza akan senaraikan 10 blog yang bertuah untuk dimasukkan ke dalam bloglist blog Fiza. Bloglist yang lama akan ditukarkan kepada senarai bloglist baru untuk bulan Julai & Ogos 2016 dan kekal sehingga penghujung bulan Ogos. Tahniah untuk 10 senarai blog yang berjaya mendapat tempat dalam bloglist. Bagi yang masih belum dapat, boleh cuba lagi sertai segmen bulan Ogos nanti untuk merebut tempat bloglist September & Oktober pula.



Dengan menggunakan random.org, Fiza umumkan

Senarai Bloglist azhafizah.com Julai & Ogos 2016




anumkhairil.blogspot.my
www.inaainaa.com
sotskirt.blogspot.com
najwazahid94.blogspot.my
sitifilzahtul.blogspot.my
blogleopluto.blogspot.my
hanyazulfa.blogspot.my
sayasukala.blogspot.my
rosharamani.blogspot.com
azlanrumadibloglist.blogspot.my

Tahniah sekali lagi! Terima kasih atas sokongan semua yang sertai segmen bloglist ni. Kalau ada masa free, boleh Fiza jejak ke bloglist baru ni. Jom blogwalking!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Cashout Nuffnang Jun 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Dekat-dekat hujung bulan mesti nak kena check akaun Nuffnang boleh cashout ke tidak. Alhamdulillah dapat cashout Nuffnang untuk bulan Jun ni. Walaupun jumlahnya agak krik krik sikit tapi selagi boleh cashout, Fiza cashout je. Boleh juga tambah duit belanja kalau masa diperlukan tu. Terbalas juga penat lelah update blog tu ha..


Bulan depan tak pasti dapat cashout ke tidak sebab earnings pun sen-sen je tak naik-naik. Nak cukupkan lebih RM50 lebih dalam masa sebulan agak makan masa juga kalau dari sehari ke sehari earnings tak naik-naik. Kalau takde rezeki, kena faham sendiri yang rezeki mungkin di bahagian lain pula. Bab rezeki ni ada macam-macam jenis rezeki. Bila duit tabung dah kembali kosong, mulakan menabung kembali dan harap-harap bulan depan ada rezeki untuk cashout.

Kena sentiasa bersyukur menerima apapun jenis rezeki. Kalau takde rezeki tu maknanya rezeki tu milik orang lain. Kena ajar diri sendiri bahawa walaupun rezeki tu lambat sampai pada kita, mungkin rezeki yang bakal sampai tu lebih besar maknanya. Betul tak? Usaha, doa dan tawakal. Takde ketiga-tiga tu jangan haraplah rezeki nak datang bergolek depan mata.

Haa kan dah membebel pagi-pagi ni. Bukan bebel tapi sekadar perkongsian je. Okay, kalau dah cukup duit tabung Nuffnang tu jomlah kita cashout beramai-ramai dengan harapan cheque akan sampai awal bulan Ogos nanti.
As stated in Nuffnang payment policy, Nuffnang pays its members 30 days (60 days for Ordinary) after every end of the month from their cashout request date for Glitterati members. Upon then, the cheque will be compiled and sent to the bank for legal processing before delivered to your registered address. The processing and delivering by the bank will take about 2 weeks time. The status will be changed to 'Paid' once the cheque has been sent to you! Hope this clarifies! Thank you and have a nice day!-Nuffnang
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Zakat Fitrah JANGAN DILUPAKAN


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Dalam kesibukan membuat persiapan hari raya, jangan dilupakan untuk membayar zakat fitrah bagi menunaikan kewajipan fardhu ain ke atas setiap orang Islam. Selesai sudah tanggungjawab suami bayar zakat fitrah untuk kami berdua. Korang dah ke belum? Jangan dah hujung-hujung Ramadhan sampai terlupa pula nanti.
Zakat Fitrah merupakan kewajipan fardhu ain ke atas setiap orang Islam. Kewajipan yang dilaksanakan di bulan Ramadhan ini bertujuan membersih dan menyucikan jiwa mereka yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia dan seterusnya bayaran fitrah tersebut dapat digunakan untuk membantu fakir dan miskin membuat persiapan menyambut Hari Raya.
Kefardhuan Zakat FitrahTakrif Zakat Fitrah
Zakat dari segi bahasa bermaksud bersih, suci, subur dan berkembang.Zakat Fitrah bermaksud zakat diri yang diwajibkan ke atas setiap individu muslim lelaki dan perempuan dalam bulan Ramadhan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Hukum Zakat Fitrah
Mengeluarkan Zakat Fitrah hukumnya adalah wajib ke atas setiap orang Islam yang merdeka dan mampu mengeluarkannya pada waktunya.Orang Islam adalah meliputi golongan tua dan muda, lelaki atau perempuan dan berakal atau tidak.


Bagi mereka yang mampu, silalah tunaikan tanggungjawab membayar zakat. Jangan buat-buat lupa pula. Kadar bayaran zakat tahun 2016 ada yang masih kekal dengan jumlah yang sama seperti tahun lepas dan ada juga naik. Walau berapa pun jumlahnya, niat untuk membayar zakat tu lagi penting.



Kredit : Sumber 1 | Sumber 2


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Permohonan Kad Nikah Pintar (MY NCR)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Dah masuk tahun ketiga perkahwinan, barulah berkesempatan nak buat permohonan Kad Nikah Pintar (My NCR) ni. Disebabkan rumah di Negeri Sembilan dan tempat nikah di Segamat, Johor. Makanya tunggu balik kampung baru pergi Pejabat Agama Segamat. Sebelum ni dah dua kali pergi pejabat agama sebab nak buat permohonan kad nikah pintar tu tapi masa pertama kali (tahun pertama kahwin) tu katanya sistem dalam proses upgrade kena tunggu beberapa bulan lagi baru boleh buat permohonan. Kecewa tau penat-penat pagi tapi tak boleh buat pun. Lain kalilah jawabnya nak datang semula.

Kali kedua pergi (tahun kedua), silap fotostat surat nikah. Ingatkan boleh guna surat salinan nikah sementara tu. Tapi tak boleh. Kena fotostat surat nikah yang asal tu juga. Kecewa kali kedua tau! Dalam hati ni memang salahkan diri sendiri sebab tak check betul-betul. Ermm...takpelah, silap sendiri kan. Masa datang kali kedua ni, staff pejabat agama bagi borang permohonan. Katanya untuk permohonan ni boleh je sesiapa pun hantar borang permohonan ni dengan syarat semua permohonan dah lengkap. Okay, permohonan lengkap tu macamana? Nanti Fiza sambung cerita pasal tu.

Akhirnya kali ketiga (tahun ketiga) hari ahad lepas barulah selesai permohonan kad nikah pintar. Kemain ambil masa 3 tahun baru dapat melunaskan impian ada My NCR ni. Takdelah nak bawak surat nikah kalau kemana-mana tu kan. Lepas ni senang dah ada MY NCR kad mudah disimpan dan di bawa dalam purse.


Disebabkan borang dah ambil awal dan dokumen lain pun dah lengkap. Datang pejabat agama cuma serahkan borang dan buat pembayaran je. Sebenarnya boleh je minta tolong family hantarkan tapi apalah sangat hantar borang tu kalau tak boleh buat sendiri kan. Untuk diri sendiri juga. Lainlah kalau sibuk sangat tu. Lagipun dapat pengalaman sendiri. Kemain ayat!

Salinan dokumen yang diperlukan :

  • 2 Salinan kad pengenalan suami/isteri
  • 2 salinan sijil nikah
  • 2 Keping gambar suami/isteri size passport ( lelaki bersongkok dan perempuan bertudung)
  • Bayaran RM40

Sebelum ke pejabat agama pastikan semua salinan yang diperlukan ada barulah permohonan lengkap bersama borang permohonan ( di ambil di pejabat agama). Jangan kecewakan diri sendiri kalau dorang tolak permohonan semata-mata ada satu tak lengkap. Proses permohonan ni tak ambil masa yang lama. Disebabkan borang permohonan dah ambil awal, lagi cepat proses tu sebab dah isi borang siap-siap di rumah. 

Kalau takde borang, nanti staff akan berikan borang. Datang ke Pejabat Agama, kemudian ambil nombor. Kalau Pejabat Agama Segamat, urusan permohonan di tingkat atas. Belum sempat duduk, nombor dah tertera kat board LED tu. Sebab tak de orang pun. Itu yang cepat tu tak perlu nak menunggu.

Selepas staff dah check borang dan salinan dokumen dah lengkap, buat bayaran RM40 kemudian akan diberikan resit. Dalam masa 3 bulan kad nikah pintar akan siap. Dah sampai waktu 3 bulan tu, boleh telefon pejabat agama tanya status kad nikah pintar dah siap ke belum. Kalau dah siap boleh ambil di pejabat agama. Agak lama juga nak siap kan. Tak pe, tunggu je. Yang penting ada. Tak sampai 5minit dah siap urusan permohonan kad nikah pintar di Pejabat Agama. Senang hati satu hal dah selesai!


Updated : 9 Oktober 2016. Baru ambil Kad Nikah Pintar
A photo posted by Azhafizah Md Nor (@azhafizah.mdnor) on


Dapat 2 keping kad nikah pintar. Satu untuk isteri. Satu untuk suami. Tak perlu dah nak bawak sijil nikah yang gedabak besar tu.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Senarai Peserta Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Terima kasih untuk mereka yang sudi sertai dan memeriahkan Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016. Memandangkan masing-masing dah masuk mood raya dan Fiza pun akan mula sibuk siapkan persiapan raya, Fiza tamatkan sehari awal segmen ni. Sebelum Fiza umumkan 10 link blog yang bertuah bakal masuk dalam bloglist Fiza untuk bulan Julai & Ogos, Fiza senaraikan dulu senarai peserta segmen. Sementara menunggu keputusan, boleh berblogwalking ke blog-blog mereka dulu.

Senarai Peserta Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016

  1. http://anumkhairil.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  2. http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  3. http://www.inaainaa.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  4. http://iniblogke.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  5. http://miamorzafirah.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  6. http://www.aimisyahirah.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  7. https://belogs.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  8. http://misshainanis.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  9. https://zahiyazainuddin.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  10. http://sotskirt.blogspot.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  11. http://www.vetovirago.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  12. http://yangbaik.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  13. http://mummysupplementshop.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  14. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  15. http://najwazahid94.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  16. http://www.cinqleafclover.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html 
  17. http://teamohada.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  18. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  19. http://sitifilzahtul.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  20. http://vithebat.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  21. http://blogleopluto.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  22. http://bicaragadisbiasa.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  23. http://penggaliilmudunia.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  24. http://cyanxkamo.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  25. http://www.syahidahfadilah.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  26. http://hanyazulfa.blogspot.my/2016/06/slug-segmen-bloglist-azhafizahcom-julai.html
  27. http://sayasukala.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  28. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  29. http://www.pokcikblogger.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  30. http://messarah.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  31. http://theathra.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  32. http://apple-crunchh.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  33. http://tintahayati.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  34. http://rosharamani.blogspot.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizah.com-julai-ogos.html
  35. http://athiraaismail.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  36. http://husnazahidi.blogspot.com/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-ogos.html
  37. http://azlanrumadibloglist.blogspot.my/2016/06/segmen-bloglist-azhafizahcom-julai-dan.html
Kalau nama korang takde dalam senarai, tinggalkan link blog di kotak komen ye. Terima kasih atas kerjasama semua dan selamat berblogwalking.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Resepi Pau Cendawan Viral


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Bulan puasa ni benda yang biasa orang viral kat media sosial tentang makanan terutamanya makanan di Bazaar. Dengan kes makanan basi, makanan tak cukup sempurna dan tak lupa makanan yang sedap. Kalau viralkan makanan cukup sedap tu okaylah kan. Tentang peniaga yang menjual makanan basi dan makanan yang tak sukup sifat tu, doakan mereka cukup insaf nak berniaga secara jujur. Bulan puasa ni macam-macam boleh jadi tak berkecuali fitnah yang berleluasa di media sosial. Orang zaman sekarang pantang silap sikit, terus nak viral kan. Menakutkan!

Sejak minggu lepas rasanya dah mula viral tentang pau cendawan yang terlajak laris tu di Bazaar Ramadhan Putrajaya kalau tak silap. Ada yang berkongsi gambar pembeli sanggup beratur panjang semata-mata nak beli pau cendawan ni. Dia punya beratur panjang macam tak sanggup nak beratur kalau nak beli pun. Sedap sangat ke? Tu kena tanya mereka yang dah cuba rasa. Tapi yelah kan, rasa tekak masing-masing lain. Ada yang suka, ada yang tak. Kalau tak sedap, tak kanlah ramai yang beratur setiap hari untuk beli pau cendawan tu.



Nampak menyelerakan betul pau cendawan ni. Memang sebiji rupa cendawan sebab tu lah namanya 'pau cendawan'. Siapalah punya idea yang kreatif ni, terus jadi viral. Pada Fiza, kalau pau sedap tu mestilah pau dia gebu dan lembut. Kemudian, intinya pun kena sedap dan banyak. Barulah betul-betul yakin pau tu memang sedap.

Tak semua Bazaar Ramadhan ada pau cendawan ni. Jadinya, kalau nak cuba rasa tu buat je sendiri. Fiza pun ada terjumpa resepi pau cendawan viral kat facebook. Rajin sikit nak update kat blog dengan harapan ada kerajinan nak cuba buat juga nanti. 

RESEPI PAU CENDAWAN VIRAL

Bahan-bahan inti Pau Cendawan

2 bji bawang holand
1 tin cendawan butang
Isi ayam potong kecil
3 sudu butter utk tumis
2 cubit lada hitam yg serbuk
1/2 tin sup cendawan (tin kecil)
3 keping keju cheesedale
3 biji kentang parut
1biji carrot parut jugak
Satu sudu kecil serbuk ayam tumix

Cara-Cara 

1. Tumis bawang sampai layu,
2. Masukkan ayam tggu separuh masak
3. Lepas tu masukkan kentang dan carrot tggu sampai lembut
4. Dah lembut masukkan sup cendawan tadi...tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
5. Taburkan lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....

Untuk bancuhan coklat

2 sudu serbuk coklat
2 sudu tepung beras
Tambah sedikit air untuk bancuh, bancuh macam korang bancuh water colour tu. Tak pekat sangat  dan tak cair sangat.

Untuk Doh

300grm tepung pau
Sedikit garam..(gaulkan 2 bahan ni)
Setengah paket yis mauripan
2 sudu bsr gula
2 sudu besar susu
1 sudu besar shortening
2 sudu besar susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam setengah gelas air suam. Lepas tu masukkan serbuk yis dan tunggu 15 minit atau sampai yis kembang naik buih. Dah kembang yis masuk kan dalam tepung uli sekejap kemudian tambah shortening. Uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam 20 minit.
Dah rehat dan kembang tumbuk tumbuk sikit doh dan uli lagi sekejap. Bila doh dah lembut bahagikan doh kepada 10. Ambik sikit doh simpan untuk buat batang cendawan.
Doh yang korang bahagikan tadi boleh la isi dgn inti. Dah isi inti sapukan bahagian atas dengan coklat cair tadi dgn menggunakan berus. Tunggu 40 minit baru kukus.
Kukus dengn api besar selama 10minit dan penutup kukus tu balut dgn kain. Kukus batang pau yg telah digentel sekali. Bila dah masak buat lubang belakang pau, selepas itu celupkan batang pau dengan coklat cair tadi, baru masukkan batang cendawan dalam lubang bahagian bawah pau tu. Kemudian kukus lagi 5 minit dan siap untuk di makan.


Senang ke susah? Dah cuba baru tahu senang ke susah. Nak rasa pau cendawan, silalah buat sendiri.

Kredit foto dan resepi : mariyana nana
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Kad Raya Dari Blogger Shida Radzuan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kesibukan dua tiga hari ni untuk menyiapkan tempahan sampul duit raya hipster sampai tak sempat nak update blog. Kerja -kerja design pun masih perlu diteruskan juga. Masing-masing tempah last minit, memang boleh buat penat. Mana yang sempat buat tu Fiza ambil tempahan, mana tak sempat memang tak dapatlah. Maaflah terpaksa mengecewakan.

Lagi beberapa hari nak raya, masing-masing pulun baru nak tempah itu ini. Kalau last minit memang ramai yang tak ambil tempahan dah. Jadi, tahun depan kalau ada yang nak tempah design dan sampul duit raya hipster tu kenalah tempah awal. Dok sembang pasal raya, minggu lepas dapat kad raya dari blogger Shida Radzuan. Kad raya yang wajib dapat setiap tahun ni. 


Kad raya yang juga dari hasil kerja design Fiza ni. Bertambahlah nilai kad raya ni buat Fiza. Tentang design Fiza tak nak cerita dah sebab haritu Fiza dah update tentang design kad raya blogger Shida Radzuan ni. Tahun ni, macam ni je satu-satunya kad raya yang Fiza dapat. Fiza pun tak dapt memberi kad raya tahun ni. Post e-card je la nanti nampaknya. Pun boleh kan tanda ingatan. Apapun terima kasih Shida sebab bagi key chain selipar cameron highlands tu juga. Semoga murah rezeki Shida. Aaminnn...

www.duniashida.com

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Bersiaran kembali untuk segmen rutin 2bulan sekali di blog Fiza. Kembali dengan Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016. Ada yang tak sempat sertai bulan April yang lepas kan dan juga yang tak berpeluang masuk dalam bloglist blog Fiza. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.


Klik banner untuk sertai Segmen

TAMAT : 29 JUN 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
2. Copy coding dalam kotak bawah ni dan paste di ruangan HTML entry
 
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
40 Comments
Share :

Resepi Kuih Raya : Semperit Susu Anzalna


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ada yang dah buat kuih raya ke tu? Mesti dah berbalang-balang dah. Kalau belum, cubalah buat kuih raya semperit susu Anzalna ni. Besar sungguh pengaruh baju kahwin Anzalna tu kan. Tahun ni Fiza nampak banyak baju raya jubah, kurung moden yang di inspirasikan dari baju kahwin Anzalna. Sebelum ni ada kek patung barbie baju Anzalna dan kali ni kuih semperit pulak dah. Terkenan betul dah ni dengan tema warna baju Anzalna.

Bagi yang dah pakar buat kuih semperit susu tu, boleh guna pakai idea ni untuk buat kuih semperit lagi menarik. Bagi yang tak pandai buat kuih semperit tu, boleh gunakan resepi yang Fiza kongsikan daripada perkongsian Suraidah Sahar di facebook. Macam menarik je, sebab tu Fiza kongsikan. Kalau nak Fiza buat, macam failed je sebab sebelum ni pernah cuba buat tapi tak menjadi. Sudahnya kecewa berganda-ganda dan putus asa macam tu je la.


Sangat cantik kejadian kuih raya semperit susu Anzalna ni kan. Kalau dah buat cantik-cantik macam sayang pula nak makan. Harap-harap kalau dah cantik tu, sedap juga rasanya kan. Rangup di luar, cair di dalam mulut katanya.

Resepi Kuih Raya : Semperit Susu Anzalna

Bahan-bahan
250 gm buttercup (suhu bilik tapi jangan sampai lembik sangat nanti Bunga tak cntik)
50 gm gula icing (1/4 cwn) - gula pasir yang dikisar halus pun boleh
120 gm susu pekat manis (1/2 cwn)
400 gm tepung jagung
30 gm tepung kastard (1/4 cwn)
1 sd teh esen vanilla
Choc chip utk hiasan

Cara- Cara 
1. Masukkan butter dan gula. Kacau sebati menggunakan senduk je.
2. Masukkan susu pekat manis dan esen vanilla, kacau sebati.
3. Satukan tepung jagung dan tepung kastard. Masukkan dalam adunan. Gaul dengan tangan sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Satu adunan warna pink, satu adunan warna ungu, satu adunan lagi tak perlu letak pewarna.

5. Ambil sedikit adunan dari ketiga-tiga warna, satukan. 

6. Masukkan dalam acuan semperit. 

7. Tekan atas dulang pembakar . Letakkan coklat chip.
*Bakar suhu 180°c 20-25 min api atas bawah.

Nampak mudah je kan. Bilalah nak pandai buat kuih semperit susu ni? Kecewa betul bila failed. Harap ada kekuatan nak mencuba lagi. Rasanya tahun ni kuih raya beli kerepek-kerepek je la kot.

kredit foto dan info: suraidah sahar

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Ayam Masak Serai Ala Thai


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Pening oii nak masak apa hari-hari. Itulah masalah utama setiap hari seorang surirumah ni. Nak mencari idea nak masak apa tu yang susah sangat. Bulan puasa ni dah tentu nak cari resepi yang mudah untuk menyediakannya. Kalau resepi rumit sikit memang boleh buat perasaan malas tu membuak-buak. Kalau boleh nak masak makanan yang menggunakan bahan yang sikit tapi sedap! Jimat masa dari segi menyediakannya dan cepat di masak. Lagi beberapa minit nak berbuka pun sempat lagi nak siapkan. Ke?

Kalau sebelum ni resepi ayam sambal bali viral tu ramai yang dah mencubanya. Kali ni masak ayam versi resepi Thai pulak yang Fiza jumpa di facebook. Mungkinkah menjadi viral juga nanti? Namanya Ayam Serai Ala Thai. Tengok bahan-bahan dan resepi pun mudah je. Maka, haruslah kena cuba dan rasa. Nampak macam sedap dan menyelerakan je. Kan?

Bahan-bahan Ayam Masak Serai Ala Thai

6 ketul kepak (bhgn tengah)
3 ulas bawang putih
6-7 tangkai cili api merah
3-4 batang serai
daun kari
3 sb sos tiram
2 sb kicap cair (@sos ikan)
2 sb madu
pasti sedap & garam

Cara-cara Masak Ayam Masak Serai Ala-Thai

1. Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau
2. Masukkan ayam dan biarkan sekejap
3. Masukkan sos tiram
4. Masukkan serai yg dihiris halus
5. Masukkan kcap cair & madu
6. Masukkan daun kari dan biar sehingga ayam masak.
7. Siap!!
Atau nak lebih mudah, boleh rujuk pada setiap gambar
Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau

Masukkan ayam dan biarkan sekejap

Masukkan sos tiram

Masukkan serai yang dihiris halus

Masukkan kicap dan madu

Nak lagi sedap dan mengikut resepi asal Thai menggunakan daun limau purut. Tapi yang masak ni takde daun limau purut, jadi gunakan daun kari pun boleh. lari sikit dari resepi asal. Sesuailah kot Fiza cuba ni nanti sebab husband tak suka daun limau purut.

Kacau dan biarkan seketika

Mudah je kan? Memang Fiza suka dengan masakkan simple ni. Silalah korang cuba juga resepi ayam masak serai ala thai ni. Buat masa nak makan bersahur pun kejap je nak masak. Biasa kalau nak ayam tu cepat masak potong kecil-kecil kalau guna bahagian ayam yang lain. Selamat mencuba juga!

Kredit foto & resepi : Effarina Zainal







With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
14 Comments
Share :
DISCLAIMER
All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [December 13, 2016] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.
[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Follow @azhafizah.mdnor