Image Slider

Ranking Alexa Azhafizah.com Oktober 2016

Monday, October 31, 2016

Lewat betul update blog hari ni ye Puan Fiza? Oh..haruslah lewat sebab sibuk dan memerlukan rehat setelah 2 hari hujung minggu teman husband buat kerja. Balik pun dah malam. Jadi, perlukan rehat untuk hari ni dari kerja rutin harian. Tapi bukan berehat mana pun. Kerja rumah tetap kena kerjakan. Cuma berehat dari dunia maya kejap je. Dah petang ni lah ada masa sikit nak menjengah, sampai lupa nak buat jadual update blog sebenarnya. Padahnya mendapatlah ranking alexa yang menurun untuk bulan oktober ni. Sobs sobs..sedih tapi itulah kenyataannya.

Banyak betul menurun sebanyak 91, 371 kali ni dengan warna merah menyerlah tu. Adoiii. agak sakit mata tengok warna merah tu. Kena usaha gigih lagilah nak dapatkan warna hijau balik dan mengecilkan lagi angka ranking tu walaupun kalau di ikutkan sebenarnya angka tu dah mengecil sikit dari bulan lepas.


Takpe takpe, walaupun ranking ada turun sikit tapi pageviews blog Sihatimerahjambu ni dah cecah 15 juta lebih pageviews setakat ni. Alhamdulillah traffik masih maintain cuma tak berkesempatan nak update je. Harap bulan depan bertambah idea dan rajin untuk update blog seperti biasa. Semoga berjaya!

Statistik Ranking Alexa azhafizah.com January 2016 - Ogos 2016

Global Rank : 417, 974
Rank in Malaysia : 2, 589

Global Rank : 378, 627
Rank in Malaysia : 3, 818

Global Rank : 362, 097
Rank in Malaysia : 2, 983

Global Rank : 432, 991
Rank in Malaysia : 6, 230

Global Rank : 468, 731
Rank in Malaysia : 4, 594

Global Rank : 524, 947
Rank in Malaysia : 4, 485

Global Rank : 432, 309
Rank in Malaysia : 3, 297

Global Rank : 453, 040
Rank in Malaysia : 4, 919

Global Rank : 474, 433
Rank in Malaysia : 4, 617

Global Rank : 525, 454
Rank in Malaysia : 5, 913

Check rank Blog >>www.alexa.com

Rawat Kulit Muka Dengan 3D Gold Stemcell Serum Dari My Beauty Herbs

Friday, October 28, 2016


Rezeki dapat peluang mencuba produk rawatan kulit muka 3D Gold Stemcell Serum Dari My Beauty Herbs ni disebabkan kerana kulit muka Fiza yang bermasalah ni. Jadi, kenalah dapatkan rawatan untuk baik pulih kulit yang tak sihat. Malah mencantikkan kulit muka. Semua orang nak cantik kan.


Antara masalah kulit muka Fiza seperti di bawah
SEBELUM
Misi Fiza pakai 3D Gold Stemcell Serum untuk masalah kulit yang Fiza dah bagitau kat atas tadi semestinya nak kawal minyak kulit muka, kecilkan liang pori, dapatkan kulit tona sekata, hilangkan gelap bawah mata, cerahkan kulit wajah dan anjalkan kulit muka. Kalau boleh nak semua elok jadi cantik dengan cara semulajadi menggunakan 3D Gold Stemcell Serum. Orang kata biar lambat asal selamat.

Setiap orang mempunyai masalah kulit berbeza dan sangat untung kalau dapat kulit yang sihat. Tak perlu lah nak berhabis duit membeli pelbagai jenis produk. Semua perempuan nak kulit flawless cantik. Nak tahu petua kulit flawless tak? Apa yang Fiza tahu, serum salah satu ubat masalah kulit dan terbaik untuk merawat kulit kerana sifat serum yang mudah meresap ke dalam kulit dan memberikan kesan yang cepat. Dengar-dengar 3D Gold Stemcell Serum boleh beri kesan se awal 10 hari. Betul ke?

Betul tak betul, Fiza sendiri dah guna dalam 2 minggu dah. Memang memberikan kesan yang bagus untuk kulit Fiza dan Fiza kongsikan di sini. Sebelum tu berkenalan sikit dengan produk ni.

Antara kandungan bahan-bahan  yang terdapat dalam 3D Gold Stemcell Serum serta cara penggunaannya.

Mempunyai penutup berbentuk daun yang comel ni untuk mengelakkan pembaziran serum kalau terpicit.



Cecair Serum. 

SELEPAS 
Pengunaan selama 2 minggu

Paling ketara Fiza rasa kulit muka terasa lembap tapi tak berminyak seperti selalu dalam masa yang sama tegangkan kulit muka yang menggeleber. Itu yang membuatkan Fiza rasa pori-pori mudah mengecil. Buat masa ni jerawat degil tak de tapi dengan menggunakan serum ni boleh juga kecutkan jerawat sebenarnya.

Warna kulit pun dah nampak sekata tanpa make up mahupun bermake up. Parut pun semakin pudar. Lepas ni lebih yakin tanpa make up gitu. Dah tahu dah kan cara hilangkan parut hitam, cara nak hilangkan jeragat, cara melembapkan kulit muka, cara hilangkan garis halus dan kedutan muka serta melindungi kulit muka dari sinaran UV dengan menggunakan  3D Gold Stemcell Serum je pun dah cukup dengan syarat rajin pakai dan perlu pakai secara konsisten untuk dapat hasil yang cepat. Kalau kejap pakai kejap tak, jangan salahkan produk kalau tak berhasil. Kalau ada kulit bermasalah seperti yang Fiza sebutkan tu, bolehlah cuba 3D Gold Stemcell Serum ni. Untung-untung comel dan cantik macam Duta dia jugak, Feeya Iskandar.

KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PRODUK 3D GOLD STEMCELL MY BEAUTY HERBS

Untuk Pembelian
Hotline HQ : +6011 28090446
website www.mybeautyherbs.com.my


Giveaway 3D Gold StemCell Serum My Beauty Herbs : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh My Beauty Herbs. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Design Logo Group Smule Hyper Rockers Music Mania

Thursday, October 27, 2016

Lately tempahan design bukan tempahan yang biasa buat selalu tu macam header blog, watermark blog dan lain-lain, sekarang dah macam-macam design dah customer tempah. Kira dah meluas juga pengalaman design ni. Rezeki...Alhamdulillah. Minggu lepas dah siap satu design logo untuk Group Smule Hyper Rocker Music Mania tempahan dari bekas blogger yang sekarang tak aktif menjadi blogger. Aktif sebagai smuler rock gitu.

Tema logo dah tentulah bertemakan rock. Jadi, nak tema warna merah, oren dan hitam besertakan api-api gitu. Setelah beberapa draft dan amend design, siaplah logo group smule Hyper Rockers ni. Yang bulatan kosong tu akan diletakkan gambar ahli group, Founder, Leader, Co Leader dan lain-lain.


Sesiapa yang ada group Smule nak tempah logo group, dipersilakan email ye. Terima kasih sudi tempah design Azhafizah Network.

Mee Goreng Mamak Sedap Dengan Adanya Paste Mee Goreng Mamak Hang Hungry Chef

Selamat tengahari semua! Dah lunch ke korang? Fiza lunch Mee Goreng Mamak je. Bukan mamak yang masak tapi Fiza masak sendiri tapi rasa macam the real mee goreng mamak yang mamak masak. Persoalannya, sedap ke mamak masak? Haha..tiba-tiba ada soalan kat situ. Mamak dapat nama kan. Dah nama menunya macam tu dan Fiza pun bukan peminat kedai mamak tapi bila pernah makan mee goreng mamak sekali yang kebetulan sedap masa tu terus tersuka dengan menu mee goreng mamak.

Biasa memang masak sendiri je la tumis cili kisar semua tu. Alhamdulillah rezeki Fiza dapat mencuba paste mee goreng mamak ni pula. Rezeki yang tak di sangka Chef Owner produk bagi Fiza cuba tanda terima kasih review pes char kuew teow hari tu. Memang excited betul nak mencuba masak.  Tak sabar nak rasa kesedapan mee goreng mamak sedap dengan adanya pes mee goreng mamak ni. Dapat juga Rempah misteri yang sangat misteri. Terfikir nak marinate ayam untuk bakar pun macam best juga. Okay, rempah misteri tu nanti Fiza cuba. Sekarang kita cuba paste mee goreng mamak dulu ye.


Kalau selalu kita tumis cili kisar, masuk bahan-bahan, mee dan sayur. Tapi masak menggunakan pes mee goreng mamak ni sangat mudah! Masak pun jadi cepat cuma lambat nak sediakan bahan-bahan lain la macam udang, sotong, sayur dan lain-lain. Korang ikut je cara penyediaan yang ada kat botol tu. Gerenti menjadi sedap tu.

1. Tumis sotong/udang/ayam/daging
2. Masukkan sebungkus mee (450gram) dan 8 sudu besar paste mee goreng mamak
3. Masukkan sayur serta pecahkan telur dan kacau sebati.

Haa..semudah 1 2 3 je kan masak mee goreng mamak. Rasa macam tak percaya je cepat sangat masak. Memang sesuai sangatlah nak menyediakan sarapan dengan cepat! Macam magik pula cepat sangat. Campak-campak bahan dan gaul. Siap!

Ni kalau tetamu datang, kejap je dapat dihidangkan. Lepas tu boleh jawab, ada mamak stand by kat belakang. Padahal ada paste mee goreng mamak dah stand by tu. Hehe

Rasa tu dah tentu lah sedap macam the real mee goreng mamak macam Fiza cakap awal-awal tadi tu. Sebijik weh! Sebijik! Opss..sorry buat korang kecur. Kalau tak nak kecur, nak rasa jugak. Boleh order terus cepat-cepat takut habis. Ye lah, ramai yang dah mencuba. Ada yang dah restock. Fiza pun nanti nak restock Paste Char Kuew Teow.


Design Cover Buku Pusat Tuisyen Menara Cemerlang

Wednesday, October 26, 2016

Buat pertama kali sebenarnya design untuk cover buku latihan untuk Pusat Tuisyen Cemerlang yang ownernya blogger juga. Fiza pernah beritahu sebelum ni kan sebab dah banyak design Fiza buat untuk Pusat Tuisyen ni bermula dengan design logo tu. Diberi tugasan dan peluang lagi untuk design cover buku latihan pula.

Disebabkan sekarang Fiza dah terberkenan dengan warna biru dan ownernya pun memang suka warna biru dan memang ikut tema logo biru, jadi Fiza pun buat warna biru. Midnight blue yang tak berapa gelap dan lagi menyerlah sebab ada warna kuning tu. Nampak macam komik kata ownernya.

Buku latihan nampak menarik ada lukisan-lukisan tu kan. Bahagian depan seperti dalam gambar dan bahagian belakang ada sifir dan quote.



Tak sabar nak tengok buku ni siap di cetak. Nak tahu lebih lanjut atau orang perak nak hantar anak tuisyen tu bolehlah datang ke Pusat Tuisyen Menara Cemerlang.

www.ptmcemerlang.com

Tapestry Cantik Pelbagai Guna


Semakin trending nampaknya tapestry cantik-cantik untuk kegunaan background photoshoot yang semestinya nampak wow cantik! Selain background photoshoot, boleh digunakan sebagai alas meja, alas tilam, alas perabot, perhiasan gantung dan lain-lain. Apa benda la tapestry ni? Kalau sebut perkataan tapestry mesti ada yang tak tahu. Pada yang dah tahu tu, of course lah tahu kan. Okay, kalau bagi gambar, confirm terus tahu. 
Credit Photo : Google

Itulah dia tapestry. Kain yang bercorak mandala cantik berbentuk bulat. Teringin pulak nak satu sebab boleh guna untuk pelbagai kan. Terpaling suka dengan corak kombinasi warna biru ni. Nampak sejuk je. Eh, terderhaka pada warna pink pulak. Sorry Puan Sihatimerahjambu. Izinkan bertukar citarasa mengikut suasana kejap.

Buat background photoshoot tersangatlah menarik. Membuatkan hasil gambar nampak cantik dengan syarat menggunakan cahaya yang cukuplah. Kalau pencahayaan tak cukup pun masih boleh dapatkan gambar cantik berlatar belakangkan tapestry yang cantik ni kan. Angguk je tanda setuju.
Tapestry is a form of textile art, traditionally woven on a vertical loom. Tapestry is weft-faced weaving, in which all the warp threads are hidden in the completed work, unlike cloth weaving where both the warp and the weft threads may be visible. In tapestry weaving, weft yarns are typically discontinuous; the artisan interlaces each coloured weft back and forth in its own small pattern area. It is a plain weft-faced weave having weft threads of different colours worked over portions of the warp to form the design.[1][2]- credit wikipedia
Bukan je corak cantik tapi kain jenis tapestry ni biasanya lembut dan sejuk. Memang sesuailah buat alas tilam korang. Memang sejuk je tidur. 
Credit photo : google
Sekarang dah banyak jual di Malaysia. Jadi, nak survey dulu harga, size dan corak yang ada. Kalau korang tahu dan pernah beli, silalah berkongsi link atau instagram yang menjual tapestry cantik-cantik ni. Siapa ada jual murah-murah, boleh tinggalkan komen. Mesti ramai yang sedang mencari tapestry murah-murah dan cantik punya kan. Termasuklah Fiza! Jangan segan silu ye. Nanti Fiza akan publish komen yang berkaitan dan yang lain pun dapat maklumat yang sama. Kot ada yang sudi dan baik hati nak bagi percuma satu dan review ke kan. Dah tentu saya mahu! Dah terjebak.

Untuk corak yang lain, korang boleh google je 'tapestry'. Tak nak letak banyak kat sini nanti rambang mata.

Syampu Rawatan Aura Hijab Merawat Masalah Rambut Gugur, Berbau, Nipis dan Kelemumur

Tuesday, October 25, 2016

Musim panas ni sangat cepat berpeluh walau tak buat sebarang aktiviti pun. Sedikit sebanyak memberi kesan pada kulit kepala. Terutamanya untuk mereka yang berhijab. Sangat tak selesa kalau berpeluh ketika bertudung/ berhijab dalam waktu yang lama tu akan menyebabkan kulit kepala gatal-gatal dan berbau akibat tiada pengaliran udara yang terperap dalam tudung tu. Belum lagi dengan masalah kelemumur, rambut gugur dan sebagainya. Kalau hari-hari gugur memang nipis lah rambut. Silap haribulan boleh botak dibuatnya. Banyak betul masalah berkaitan dengan rambut ni kalau kita tak pandai jaga dengan baik dan kadang-kadang boleh jadi stress dengan masalah rambut yang ada ni. 

Sebaiknya kita perlu memilih produk rambut yang terbaik dan sesuai dengan rambut kita. Yang paling penting sesuai untuk mereka yang bertudung. Jadi, Fiza sarankan korang cuba guna Syampu Rawatan Aura Hijab yang Fiza sendiri dah gunakannnya sebab Fiza pun ada beberapa masalah rambut juga. Nak tahu apa yang menariknya dengan syampu Aura Hijab ni, boleh baca selanjutnya.


Masalah Fiza ni jenis cepat berpeluh. Faham-faham je la kalau keluar kebetulan cuaca panas, memang berpeluh lebih-lebih lagi bahagian kepala tu dan mulalah akan gatal-gatal. Bila dah menggaru tu akan menyebabkan rambut gugur. Kalau syampu rambut, rambut banyak gugur tu memang tak perlu cakaplah. Memang setiap kali bersyampu dan bersikat akan gugur rambut yang banyak. Menakutkan! Biasalah rambut perempuan gugur kan. Kalau menyapu tu memang merata ada rambut. Haa..jangan biasa sangat, kenalah cari penyelesaiannya.

Bila diberi peluang mencuba Syampu Aura Hijab ni terus jatuh cinta kali pertama guna sebab lain macam rasanya tau! Untuk Pengetahuan semua, Syampu Aura Hijab menggabungkan beberapa formula membantu menguatkan rambut, melicinkan rambut bagi mengelakkan rambut gugur dan putus.

Habastus Sauda

  • Mengandungi Minyak Habastusauda Yang Merawat Kulit Kepala Untuk Membuka Pori Bagi Memberi Ruang Untuk Pertumbuhan Rambut Baru.
  • Habastusauda Juga Melicinkan Rambut Bagi Mengurangkan Rambut Putus Semasa Sikat Atau Ikat Rambut.

Buah Keras

  • Mengandungi Minyak Pati Buah Keras Yang Digunakan Secara Turun Temurun Untuk Melebatkan Rambut Dan Bantu Pertumbuhan Rambut Baru Yang Sihat, Mudah Diuruskan Dan Berkilau.

Daun Bidara

  • Mengandungi Daun Bidara Yang Akan Merawat Kulit Kepala Dari Kelemumur Untuk Penumbuhan Sel Rambut Baru Dan Daun Bidara Juga Membekalkan Vitamin Bagi Menguatkan Rambut Dari Gugur.

Minyak Zaitun

  • Dilengkapi Minyak Zaitun Yang Berfungsi Untuk Mengekalkan Bau Wangi Serta Menghitamkan Rambut Anda.

RAMBUT LEMBUT DAN LICIN

Pertama kali Fiza guna, Fiza boleh cakap wow! Sebab lepas cucian pertama je rambut lembut semacam je. Bukan lembut je tapi bau wangi sangat-sangat! Ini yang buat hari-hari nak bersyampu je kerjanya! Tapi dalam cucian rambut pertama kali tu, rambut masih gugur macam biasa. Malah lebih banyak gugur. Jangan risau, benda macam ni memang akan terjadi untuk healing proses di mana bila kita bertukar produk. Jadi, jangan panik! Healing proses ni membersihkan bahan kimia yang ada kalau kita menggunakan produk yang mempunyai bahan kimia dan bertukar kepada produk yang berasaskan bahan semulajadi. Tapi setelah berhari-hari guna rambut gugur pun berkurang.

Seperti yang diberitahu, kesan penggunaan Syampu Rawatan Aura Hijab ni akan mengambil masa sekurang-kurangnya 14 hari. Dapat rambut lembut dan licin dalam masa sehari pun dah buat Fiza teruja dah ni. Tak payah nak tunggu 14 hari. Rambut pun lurus je cantik. Rasa macam baru lepas rebonding rambut pulak. Nak sikat rambut pun mudah, takde lah tersekat di skala 6. Secara tak lansung dapat mengurangkan rambut rosak, rambut bercabang dan putus.

TIADA LAGI KULIT KEPALA GATAL-GATAL DAN RAMBUT BERBAU WANGI

Faham je la bila kulit kepala berpeluh bertudung tu boleh menyebabkan gatal-gatal kulit kepala dan bila menggaru menyebabkan  rambut rosak dan gugur. Selepas menggunakan Syampu Aura Hijab 2 minggu ni memang terbukti kurang gatal-gatal. Kalau tak, jenuh juga nak cuci rambut hari-hari sebab berpeluh.

Kalau berpeluh, korang sendiri rimas dan tak sabar nak cuci rambut cepat-cepat sebab takut rambut berbau busuk dan akan menyebabkan kelemumur juga. Tiada lagi masalah rambut berbau sebab Syampu Aura Hijab ni aroma dia cukuplah wangi sehingga 12 jam. Jadi, lepas buka tudung tu masih lagi wangi okay!

Dalam penggunaan pertama kali, selain dapat rasa rambut yang lembut  semasa mencuci rambut dan biarkan seketika tu korang akan rasa tindak balas sikit rasa berangin. Tu yang best tu. Rasa segar je kulit kepala.

SYAMPU 2 IN 1 DENGAN PELEMBAP

Kenapa rambut terus lembut selepas penggunaan pertama kali? Sebabnya syampu ni disertakan sekali pelembap (conditioner). Sekali bersyampu dengan pelembap. Jimat masa nak bilas syampu dan lepas tu pakai pelembap. Sesuai sangat untuk mereka yang terlalu sibuk tiada masa nak menguruskan dan menjaga rambut. Tak perlu buat dua kerja lagi untuk dapatkan rambut yang lembut, cantik dan sihat. Hanya guna Syampu Rawatan Aurahijab dah boleh dapat semua tu.

Syampu Aura Hijab ni berwarna purple dan agak pekat cecair dia disebabkan dia dicampur dengan pelembap sekali kan. Jadi, untuk cucian harian Fiza tak guna banyak sangat. Cukup sekadar dapat rata satu kepala. Jimat pun jimat kan.


Sebenarnya berbuih banyak tapi masa nak snap dia kering pulak kan. Jadi dapat tunjuk sikit cecair yang masih pekat likat ni.


CARA PENGGUNAAN SYAMPU RAWATAN AURA HIJAB

  • Gunakan Aura Hijab Sekali Sehari.
  • Basahkan rambut terlebih dahulu. Pastikan rambut basah keseluruhannya.
  • Kemudian ratakan cecair syampu dengan cara mengurut rambut dan kulit kepala dengan lembut. 
  • Biarkan selama 5 minit untuk nutrisi menyerap kedalam rambut dan kulit kepala.
  • Bilas kepala hingga bersih
Selama menggunakan Syampu Rawatan Aura Hijab ni, Fiza sangat berpuas hati dengan hasilnya. Tak cuci rambut sehari pun tak pe, rambut pun masih berbau wangi dan kurang gatal-gatal kulit kepala. Rambut gugur pun semakin hari semakin kurang dan tak perlu risau dengan masalah rambut ni. Bak kata tak perlu pergi salun, buat rawatan rambut kat rumah je.

Apa yang Fiza dapat rumuskan kat sini. Syampu rawatan Aura Hijab ni banyak fungsinya dan penyelesaian masalah rambut 4 serangkai iaitu rambut gugur, rambut berbau, rambut nipis dan kelemumur dan dalam masa yang sama merawat kulit kepala dan rambut.
  • Mengawal rambut gugur
  • Melebatkan rambut yang nipis
  • Melicinkan rambut
  • Menghilangkan kelemumur
  • Merawat kulit kepala gatal
  • Menghilangkan bau rambut mengharumkan rambut sehingga 12 jam

KELEBIHAN SYAMPU RAWATAN AURA HIJAB

  • Aura Hijab menggabungan hampir semua bahan aktif yang terbukti berkesan untuk merawat rambut dan kulit kepala.
  • Syampu rawatan khas untuk masalah kronik rambut gugur
  • Aura Hijab dilengkapi dengan wangian perfume antarabangsa yang tahan hingga 12 Jam pada rambut
  • Aura Hijab bertindak melebatkan rambut sepantas 14 Hari.
  • Aura Hijab mampu melicinkan rambut sepantas cucian pertama.
Yang paling penting Syampu Rawatan Aura Hijab ni selamat digunakan

Tahukah anda?
Pemilihan syampu yang salah akan menimbulkan pelbagai masalah tambahan pada rambut dan kulit kepala anda? Bahan yang digunakan juga tidak mesra dengan keadaan PH kulit kepala dan banyak menggunakan bahan kimia yang memberikan kesan buruk dalam jangka masa panjang.
Jadi, sila cuba kalau korang ada masalah rambut yang kronik. Apa kata korang cuba dulu Syampu Rawatan Aura Hijab ni untuk menyelesaikan masalah rambut kronik yang korang hadapi tu. Sekurang-kurangnya syampu Aura hijab dapat membantu mengurangkan masalah rambut dengan cepat. Korang boleh baca testimoni pengguna Aura Hijab di website, facebook page dan juga instagram. Semua berpuas hati setelah menggunakan Syampu Rawatan Aura Hijab ni.

INFO PRODUK SYAMPU RAWATAN AURA HIJAB

Kilang Berdaftar Dengan KKM
Kilang Berstatus Halal & GMP
Syarikat Berdaftar SSM

Harga : RM129.90

Syampu Rawatan Aura Hijab bakal masuk pasaran di kedai-kedai dan farmasi. Boleh dapatkan di kedai atau farmasi berhampiran.
Size:  400ml ( Tahan 4-6 Minggu)
Penghantaran terus ke rumah / Pejabat

Hotline Number :  017-5444880
Website :  www.aurahijab.my

Pes Char Kuew Teow HangHungry Chef Sedap dan Murah

Wednesday, October 19, 2016

Dasar peminat char kuew teow betul Fiza ni. Disebabkan suka makan char kuew teow gigihkan siapkan stok pes char kuew teow tu bila habis. Dengan itu, bolehlah menjamu selera pagi, tengahari, dan malam dengan menu char kuew teow je sampaikan husband yang tak suka char kuew teow tu boleh tersuka tanpa sengaja. Dia makan char kuew teow isteri dia masak je katanya. Kemain ayat manis bersemut dia kan. Hari hari boleh request nak makan char kuew teow je pulak. 

Letih juga nak siapkan pes ni sebab nak kena siapkan sehari sebelumnya baru sedap di masak katanya. Fiza pun ikut je la undang-undang tersebut. Langgar pantang nanti tak sedap pulak. Tapi pernah je lepas siap pes terus guna. Pun sodap! Haha...Sedap di tekak sendiri, tekak orang lain tak tahu lah.

Kebetulan ada pulak kawan kongsi kat facebook pes char kuew teow hanghungry chef ni. Dengan tak menyabar, terus tanya lah kan. Nak tunggu apa lagi? Setelah merisik semua, dapatlah contact number. Bila stok pes Fiza menyusut, teruslah order sebotol pes ni untuk merasa. Manalah tahu lagi sedap dan lebih berbaloi dari buat sendiri.

Mula-mula macam nak order ke tak, nak order ke tak ye sebab risau kalau pes tu dalam botol kaca. Takut pecah je masa delivery. Bila tahu botol tu botol plastik, memang Fiza order je la. Sekurang-kurangkan risiko nak pecah tu kurang kalau dorang campak-campak parcel pun. Jauh betul Fiza fikirkan. Ye lah, kena fikir risiko juga kalau nak order bab makan secara pos ni.  Alhamdulillah parcel sampai dengan selamat hari ni, botol pes pun di balut dengan bubble wrap. Lagi kurangkan risiko rosak tu. Bagus! 


Punyalah teringin nak rasa sedap ke tidak guna pes char kuew teow ni, TERrajin lah kejap nak masak. Masak sikit je sebenarnya ni. Tapi ye lah, char kuew teow nampak sikit je tapi bila dah masak, dah kembang sikit nampak banyak. Fiza lebih suka gunakan kuew teow halus baru sedap dan lambat kembang. Kebetulan pulak tak cukup bahan. Takde kucai dah habis stok pulak, last stok malam tadi dah termasak cucur. Jadi, gunalah apa yang ada. Nasib ada taugeh. Kalau tak, tak bersayur lansung. Fiza mana boleh takde sayur ni. Peminat tegar sayur. 

Alhamdulillah dalam tak cukup bahan pun yang penting pes char kuew teow ni sedap! Makanya, sedap lah masakan char kuew teow ni. Tambah sikit kasih sayang. Bertambah sedaplah jawabnya! Hehe...


Jangan risau kalau tak tahu masak tu, kat botol ni ada cara masaknya. Ikut je dah pandai masak char kuew teow macam chef! Seriously sedap macam kat kedai tau! Lepas ni tak payah bersusah Fiza nak buat pes lagi. Jimat beli bahan. Harga pun kira berpatutan murah lagi nak beli untuk penggunaan yang banyak melainkan kalau hari-hari masak char kuew teow memang kena beli stok lebih lah. Pes dia pekat, sekali masak untuk satu hidangan cuma guna 2 sudu besar je.

Opss..kalau dah terliur dan korang peminat char kuew teow, beli je pes ni dan masak sendiri. Anytime boleh masak. Selain pes char kuew teow ada pes mee goreng mamak, rempah misteri dan lain-lain. Memang baguslah ada semua ni, memudahkan kerja memasak kat rumah. Lagi-lagi yang sibuk  dan nak cepat siap masak tu.

Instagram : www.instagram.com/hanghungry_chef
Contact : +60 13-266 2056

Nude Colour Lippie Stix by Colour Pop

Tuesday, October 18, 2016

Terjebak pulak dengan Lipstick Nude Colour ni. Biasa suka pakai warna yang terang dan gelap sikit. Kali ni biar nampak natural sikit sesekali tukar mood. Dah lama mencari Lippie Stix Colour Pop yang original ni. Kebanyakkannya nak kena pre-order dari oversea. Alahaii lecehlah pulak.. Kebetulan Tya Salmid ada jual. Memang terus order lah. Tapi sebenarnya Fiza nak warna cami dan rayezor. Takde pulak dalam stok Tya. Jadi, Fiza pilihlah warna yang lebih kurang.

Fiza beli dua, kod 06 dan brink. Dah beli dan cuba pakai macam lebih kurang je pulak warnanya. Cuma satu terang sikit satu gelap sikit. Sekarang ni memang suka pakai lipstick jenis matte. 

BAU COKLAT

Kalau nak tahu, fiza suka bau lipstick lippie stix yang berbau coklat ni. Jangan TERmakan sudahlah ye.

STICK

Sebelum ni Fiza gunakan lipstick jenis matte ada applicator tu, sekarang saja nak cuba jenis stick. Senanglah kot dan jimat masa nak pakai lipstick.


Suka sangat dengan kedua-dua warna ni. Cuma matte agak kurang sikit. 

Ada banyak lagi jenis lipstick dan kosmetik yang ada, korang boleh dapatkan di



Popia Kuala Kangsar No.1 di Seremban

Monday, October 17, 2016

Lepas sesi terapi mata kat Plant Nursery tu saja la request kat husband nak rasa Popia Kuala Kangsar yang popular sedap tu. No.1 di Seremban tau! Selama 3 tahun dok Seremban belum pernah lagi nak rasa Popia Kuala Kangsar yang terlajak sedap tu katanya. Tetiba pula nak rasa, husband pun okay je melayan tekak isteri ni. 

Kedai Popia Kuala Kangsar ni terletak di Stadium Paroi. Waze je Stadium Paroi, confirm jumpa kedai ni. Fiza sampai sini dalam pukul 3:++ petang macam tu. Ramai orang juga makan kat sini. Kalau dah petang dan malam lagi ramailah kot. Selain Popia, ade je menu lain yang dijual kat sini. Ada menu nasi dan mee. Disebabkan cuma nak rasa Popia je, jadi beli popia je. Beli 1 yang basah dan 1 yang goreng bungkus bawa balik.
Popia Kuala Kangsar, Stadium Tuanku Abd Rahman, Paroi, Seremban

Harga Popia basah 1 RM1.20 dan Harga 1 Popia Goreng pun RM1.20. Cukup besar juga satu popia ni. Memang sedap! Next time boleh beli lebih sikit. Sebenarnya confused, ingatkan sebungkus RM1.20 rupanya 1 popia RM1.20. Dah order baru terfikir tentang harga tu. Takkanlah RM1.20 sebungkus kan. Betul sangkaan Fiza, RM 1.20 untuk 1 popia. Takpelah, nak rasa je pun kan. Lain kali memang repeat beli sebab sedap sangat! No wonder lah Popia Kuala Kangsar ni popular dengan kesedapannya. 

Sebelum balik, sempat singgah beli Cendol, Haji Shariff Cendol yang juga popular sedap tu. Alhamdulillah dok tempat yang makanan sedap-sedap. Happy tummy dapat makan sedap petang-petang ni kan.
Haji Shariff Cendol
44, Jalan Yam Tuan, Bandar Seremban, 70000 Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia

Kalau korang TERsinggah Seremban tu, kena cuba rasa kedua-dua menu ni tau!



Terapi Mata Tengok Bunga-Bunga Cantik


Sabtu lepas pergi Plant Nursery nak beli tanah je sebenarnya nak tanam spider plant untuk hiasan dalam rumah dan juga sebagai pembersih udara dalam rumah. Sebelum ni Fiza ada tanam pokok sirih gading. Pun bagus juga untuk tujuan pembersih udara dalam rumah selain sebagai hiasan dan nak tanam dan tumbuh pun senang. 
Chlorophytum comosum @ spider plant
Tanaman hias satu ini bentuknya menyerupai labah-labah, oleh kerana itu ia dikenali sebagai spider plant. Tanaman ini dapat membuang zat karbon monoksida dan nitrogen dioksida yang ada di dalam ruangan. Dengan meletakkan tanaman ini dalam waktu 24 jam maka ruangan akan bebas dari zat-zat polutan. tanaman pembersih udara ini mampu menyerap benzena, formaldehida, karbon monoksida,bahan kimia pada industri kulit, karet dan percetakan. Kredit- tanamanhiasan
Mulanya nak singgah beli kat Plant Nursery dekat-dekat rumah je tapi macam saja je nak pergi jauh sikit dan nursery lebih besar banyak pilihan sikit kan. Fiza pergi Plant Nursery dekat Paroi seberang Petronas jalan Seremban-Kuala Pilah. Ramai juga peminat bunga datang sini mungkin disebabkan banyak pilihan yang ada. Fiza dan husband tak ketinggalan buat terapi mata tengok bunga-bunga yang cantik. Geram tau! Kalau boleh nak beli semua bunga yang ada.

Dari sekecil bunga sampai ke bunga yang besar dan bermacam jenis bunga ada. Seronok tengok. 

Untuk peminat landskap ada pelbagai jenis yang buat korang rambang mata nak pilih. Banyak yang di jual di sini. Tak sempat nak explore habis. Selain pokok bunga pelbagai jenis, ada pasu bunga (of course la kan ada di jual), accesories untuk succulents pot, hiasan landskap, baja dan yang berkaitan dengan tanaman. Memang sangat berbaloi kot datang dan beli kat sini. Harga pun boleh dikatakan murah.

Terpaling suka dengan segala jenis pokok kaktus yang ada.

Peminat bunga yang berdekatan dengan Plant Nursery Paroi ni bolehlah datang sini tengok bunga yang cecantik. Mesti rambang mata nak beli kan.


Kadar Harga Pos Laju Bermula 15 Oktober 2016

Friday, October 14, 2016

Satu berita yang agak tak best untuk peniaga-peniaga online di sebabkan kadar harga pos laju dah naik bermula 15 oktober 2016. Kalau sebelum ni naik harga disebabkan 6% GST tapi kali ni harganya naik dan termasuk sekali dengan 6% GST. Jadi, lepas ni peniaga kena naikkan juga harga pos laju disebabkan kenaikan harga ni. Tak boleh dah harga RM6 atau harga RM7. Sebab harga sekarang RM7.31.

Peringatan buat customer, customer kena faham dengan harga pos laju ni. Bukan suka-suka peniaga nak naikkan harga ye. Dan jangan ada yang mintak Free postage pula. Duit pos untuk perkhidmatan pos. Kalau tak bayar duit pos macamana barang nak di poskan. Peniaga pun nak kena bayar duit minyak untuk ke pejabat pos. Kalau bagi free postage, manalah nak untung berniaga tu. Lainlah kalau peniaga bermurah hati nak bagi free postage. Dengan kenaikan harga ni, harap juga perkhidmatan dan sistem pos laju dapat dinaik taraf juga. Barulah berbaloi dengan harga kenaikan tu.  

Sumber dari facebook

Harga kotak & sampul prabayar pos laju.

Sumber dari facebook
Notapink : Bertabahlah kita semua dengan kenaikan harga yang sentiasa naik tak turun-turun ni. Marilah bekerja lebih gigih

Menu Sihat Setiap Hari

Thursday, October 13, 2016

Kalau dulu makan tengahari atau malam mesti nak kena bertumis lauk bagai. Tapi sekarang Fiza dah mengamalkan menu sihat setiap hari. Secara tak lansung, dalam masa yang sama dapat menjimatkan bahan masakan dan juga serta merta menjimatkan masa. Almaklumlah orang sibuk kan.

Hari-hari makan tengahari Fiza akan masak ikan bakar gaulkan dengan garam sikit dan serbuk kunyit sikit nak lagi sedap. Sebenarnya lagi sihat kalau tak letak garam dan serbuk kunyit tu kan. Garam pun beri kesan pada pengambilan makanan setiap hari juga. Tak boleh terlebih dos. Sambal belacan wajib ada dan sayur pun Fiza cuma rebus je. Inilah menu lunch Fiza setiap hari. Tak pernah jemu pun malah sekarang dah kurang selera nak makan ayam. Tapi kekadang terlebih selera nak makan sampai nak tambah. Bahaya betul! Kena berjaga juga pengambilan nasi tu. Lagi sihat ambil sesenduk nasi je. Boleh ke tahan sesenduk nasi je? Confirm tak cukup kan. hehehe...


Bila dah kurang makan makanan yang bergoreng, berkuah, berlemak ni sekurang-kurangkan dapat mengurangkan lelemak dan kolestrol yang ada. Sejak makan menu sihat ni memang berkurang sikit berat badan. Menu sihat macam ni kadang-kadang Fiza ambil untuk lunch atau dinner. Kalau tak makan nasi malam, Fiza akan masak menu berasaskan mee, bihun or kuew teow. Terpaksalah menumis guna minyak sikit tapi masih dapat mengurangkan penggunaan minyak tu. Kebiasaannya akan masak char kuew teow lah sebab lebih cepat masak. Breakfast Fiza makan roti dengan air panas.

Tujuan makan menu sihat ni semestinya nak sihat dan nak kurangkan berat yang ada ni. At least dapatkan berat badan yang ideal. Dalam masa yang sama kenalah bersenam. Di sebabkan kurang bersenam, Fiza kurangkan pemakanan yang tidak sihat tu. Jadilah kan dapat juga turun kilogram walaupun sikit.

Untuk pengetahuan korang, sejak sebulan lebih Fiza masak menu sihat ni boleh jimatkan banyak benda. 
  • Mengurangkan penggunaan minyak. Lambat stok minyak nak habis.
  • Menjimatkan masa
  • Mengurangkan penggunaan bawang merah, bawang putih, ikan bilis.
  • Jimat belanja nak restock barang dapur. Cuma perlu beli ikan,cili api dan sayur sebagai ulam. Ikan pun murah, ayam lebih mahal.
Sambal belacan tu biasa Fiza buat stok untuk beberapa hari. Dah jimat masa nak buat hari-hari kan. Blend je (cili api Fiza goreng dulu nak bagi lagi sedap, air asam jawa, sesudu gula dan jangan lupa belacan! Perah sikit limau kasturi nak lagi sedap. Fiza guna belacan yang bungkusan macam gula-gula tu. Belacan Udang terasi ABC beli kat Mydin).

Tapi kalau ada tetamu, Fiza masak menu lain. Tak best pulak kalau tetamu datang makan menu ni je kan. Menu ni tetap ada cuma ada tambahan lauk lain la.

Kalau korang jenis bawa bekal hari-hari pun boleh je gunakan menu ni. Nak bakar ikan tu, nak lagi cepat gunakan periuk/kuali ajaib. Balutkan je dengan aluminium foil. Kalau ikan cencaru 15 minit bakar, kemudian terbalikkan ambil masa 10 minit lagi. Kalau ikan kembung, selar kuning dan spesis yang sama Fiza cuma masa 10 minit dan terbalikkan ambil masa 5 minit je. Total masa 15 minit untuk masak ikan bakar kecil ni. Okaylah tu kan, sementara menunggu boleh buat kerja lain.

Menu sihat orang kampung namanya ni. Kalau menu sihat western banyak sikit kosnya kan. Cereal pun mahal tau! Jadi, ikutlah tekak dan kemampuan masing-masing. Yang penting, amalkan pemakanan yang sihat. Sesekali nak cheat day tu boleh. Kekadang tu pergi bercuti pun terpaksa lah mengorbankan menu sihat ni. Adeshhh...Dan lagi satu nak sihat kena banyak minum air masak. Bukan air manis. Yang bab tu akan cuba di pratikkan sebab susah sangat nak minum air masak secukupnya. Kalau minum air masak banyak sikit rasa nak termuntah. Tekak oh tekak, tolonglah bekerjsama sikit. Misi nak sihat dan kurangkan berat ni. Semoga tercapai. Aaaminn...

Maksud Mesra Wuduk


Mesra wuduk atau biasa disebut dalam iklan produk make up wudhu friendly. Perkataan tersebut selalu buat pengguna keliru sebenarnya. Ada yang kurang jelas dengan mesra wuduk ni. Ramai yang menyangkakan mesra wuduk ni tak perlu cuci sebelum mengambil wuduk. Salah tanggapan tu! Nak tahu lebih jelas lagi boleh baca di bawah ni.
Sumber : Team Nurraysa Beauty

Maksud mesra wuduk
ialah mudah di cuci dan mudah ditanggalkan bukannya tidak perlu di cuci sebelum mengambil wuduk. Tanggalkan semua lapisan foundation, bedak, lipstik, eyeliner, blusher, eyebrow, eyeshadow dan mascara. Cuci sebersihnya sehingga tanggal habis.
Set make up Nurraysa Beauty tidak mengandungi silikon dan mudah di cuci untuk berwuduk. Tidak bersifat waterproof dan juga menggunakan bahan-bahan semulajadi sekaligus dapat merawat kulit.
Silikon adalah bersifat waterproof ibarat lapisan plastik di atas kulit untuk makeup bertahan lebih lama di wajah dan susah di tanggalkan walaupun menggunakan sabin dan makeup remover. Perlu di cuci banyak kali sebelum berwuduk. Wuduk boleh jadi tidak sempurna dan solat tidak sah jika tidak di cuci dengan betul-betul.
Cara cucian yang betul jika menggunakan set makup Nurraysa Beauty sebelum berwuduk, guna Nurraysa Fast Clean Eye Make up remover, spray terus di muka, urut seluruh muka sehingga rata selama 1-2 minit. Bilas dengan air. Seterusnya boleh bewuduk tanpa was-was.-Kredit Team Nurraysa Beauty
Jadi, bila dah tahu, kena perbetulkan mana yang silap supaya tak terus buat silap. Kalau korang nak tahu lebih lanjut dan nak beli produk Nurraysa Beauty, Boleh terjah page ni


Kalau ikut cara Fiza lebih mudah gunakan wet tisu baby tu. Senang di bawa dan lebih senang di gunakan. Ikut cara masing-masinglah sebenarnya kan. Yang penting lebih yakin nak berwuduk bila muka dah bersih dari segala make up. 

#kimchibykaklo Kimchi Halal dan Sedap

Tuesday, October 11, 2016


Yang sebenar-benarnya memang dah lama teringin nak makan kimchi sejak terjebak dengan pengaruh makanan korea dalam game show running man dan korean drama ni. Belek-belek resepi kat internet nampak mudah je tapi tak rajinlah nak mencari bahan yang bukan makanan malaysia ni. Nampak pulak ex-coursemate ada jual kimchi. Memang Fiza ambil peluang ni beli terus kat dia walaupun dia dah lama jual, sekaranglah baru rasa betul-betul nak rasa kimchi yang halal dan sedap tu. Kalau beli kat pasaraya tu agak susah juga nak cari yang halal kan dan belum tentu sedap.

Kimchibykaklo diberi nama untuk produk kimchi halal ni. Terdapat 3 perisa yang korang boleh pilih mengikut citarasa korang (Sweet & spicy, Hot & spicy dan Mild). Untuk pertama kali cuba kimchi ni, Fiza beli sebalang perisa hot & spicy dan sepeket sweet & spicy. Nak rasalah katakan sebab tak pernah makan kimchi!


Fiza ni sejenis yang susah nak membeli online kalau bab makanan ni takut rosak dan tak sedap. Tapi disebabkan tak boleh nak self pick up sebab jauh. Jadi, order je online sebab nak rasa punya pasal. Sampai je parcel, bukak parcel elok je makanan tu di pek dan tak pecah atau rosak. Dinasihatkan terus simpan dalam peti ais sebab lagi sedap makan sejuk dan tujuannya nak slowkan fermentasi.



Selepas beberapa hari beli tersimpan dalam peti ais sebab balik kampung. Jadi, lepas tu memang excited nak cuba rasa kimchi ni. Fiza bukak yang perasa hot & spicy dalam balang tu. Cubalah rasa dengan sudu, erghhh agak pelik rasa kimchi ni rupanya. Lebih kepada rasa masam. Ye lah kan, kimchi ni kan sayur kobis jeruk pedas.

Pada mulanya memang tak leh masuk tekak. Tapi lepas Fiza baca dari beberapa resepi memang rasa kimchi agak pelik di makan begitu je. Ke Fiza je rasa pelik? Jadi, kena campurkan dengan makanan lain (mee, nasi, bubur dan lain-lain) untuk lagi sedap ibarat perasa makanan lah kiranya. Fiza pun cubalah beberapa resepi menu kimchi ni. Untuk mereka yang memang betul-betul suka kimchi confirmlah suka dan boleh makan macam tu je. Untuk pengetahuan korang, setiap pembelian akan dapat satu flyers resepi menu kimchi yang boleh korang cuba buat.



Rasa mee  maggi di tambah dengan kimchi memang sedap. Rasa macam maggi tomyam je. Bolehlah buat lepas mengidam tomyam dengan adanya kimchi sedap ni. Lepas tu Fiza masak nasi goreng kimchi pulak. Rasanya sedikit unik sebab ada sikit rasa masam tu jadi nasi goreng kimchi yang pedas yang sedap! Tak rugilah beli sebab lepas nak nak masak apa semua nak kena tambah kimchi penyedap rasa. Lepas ni nak cuba masak bubur kimchi pula.

Sebenarnya dengan adanya kimchi ni sangat memudahkan kerja untuk mereka yang tak cukup masa nak masak sedap-sedap. Kalau masak nasi goreng kimchi ni nak lagi mudah, tumiskan kimchi yang dah dipotong-potong dan masukkan nasi. Tak perlu nak tambah garam dah sebab kimchi tu pun dah ada rasa. Cepat je siap nasi goreng kimchi korang tu. Tapi disebabkan tekak Fiza ni masih tekak orang melayu. Jadi bahan tumis tu Fiza campurkan kimchi dan masukkan nasi. Rasa dia sedikit unik ada masam pedas tapi sedap! Bau kimchi ni agak kuat tau dan merasa terasa kimchi nya! Kalau dah habis makan pun macam terasa-rasa lagi rasa kimchi tu. Apatah lagi sedawa..Opss..tutup mulut hokeh!


 Kelebihan @kimchibykaklo

✔️ 100% HALAL
✔️ Produk keluaran tempatan
✔️ Produk buatan Malaysia
✔️ Mendapat pengiktirafan maklumat nutrisi dari MARDI
✔️ Menggunakan bahan-bahan buatan/ dari Malaysia
✔️ Tiada pengawet digunakan
✔️ Harga yang berpatutan
✔️ Mempunyai 3 rasa mengikut tahap kepedasan anda
✔️ Bercitarasakan Malaysia
✔️ Boleh tahan lama sehingga 2 bulan (mengikut penyimpanan yang betul)
✔️ Sedap di makan sejuk
✔️ Didatangkan dalam 2 bentuk bungkusan untuk memudahkan penyimpanan
✔️ Pek/ botol yang boleh di simpan semula
✔️ Memudahkan suri bekerja / suri di rumah menyediakan makanan berkhasiat untuk keluarga tersayang
✔️ Sedap di makan dengan nasi putih, bubur nasi, di campurkan ke dalam maggi
✔️ Flyers dan resepi disertakan dalam setiap pembelian

Anda boleh mendapatkan @kimchibykaklo di:

HQ: (Self-pickup)

Blok D3, Apartmen Damai,
Jalan Tasik Raja Lumu U4/17,
Taman Subang Delima,
Seksyen U4, Subang Bestari,
40150 Shah Alam
Call/ SMS/ Whatsapp ke 012-725 0533

Harga KimchibyKakLo

Pek 250gm - RM8/ pek
Balang 500gm - RM16/balang

*tempahan 2 hari awal adalah digalakkan
*pembelian menggunakan pos hanya di HQ sahaja
*harga tidak termasuk pos
*self-pick up digalakkan

Untuk resepi menu kimchi, pembelian dan maklumat lanjut korang boleh terjah 

Kimchi ni sesuai untuk mereka yang sukakan makanan yang sedikit masam. Kalau dah biasa makan kimchi takde masalah. Kalau untuk pertama kali cuba kimchi lebih sedap di makan dengan menu masakan lain.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature