Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

leaderboard-07

Cerita afzalsukasuki

Johor Darul Ta'zim (JDT) Juara Piala AFC 2015


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Tahniah buat team Johor Darul Ta'zim (JDT) menjadi JUARA PIALA AFC 2015. Jadi trending malam ni JDT Juara Piala AFC 2015. Tak sia sia balik johor tengok perlawanan JDT Vs Istiklol malam ni..cewahh. Puas hati JDT menang! Kita pulak yang berdebar tengok match tadi.

Alhamdulillah rezeki JDT menang dinobatkan juara dan membawa piala balik Johor. Bukan Johor je bangga. Satu Malaysia bangga kot! Terima kasih team JDT bermain dengan baik malam ni walau banyak juga dramanya kan dengan 3 kad kuning. Apepun dah habis perlawanan hilang debarannya. Tahniah juga buat kapten pasukan JDT Safiq Rahim mendapat anugerah Most Valuable Player (MVP). You deserved it Abang Sapik!

Dengan kemenangan JDT, esok Johor diumumkan cuti sebagai cuti peristiwa. Wahh untunglah orang Johor. Kebetulan balik kampung ni. So sama sama bercuti..

" Kau asal dari mana?"
"Johor"
"Tak nampak macam orang Johor pun"
"Tak kan nak pikul Piala AFC baru nampak macam orang Johor!!!"


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Giveaway Mek Cun


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Giveaway Mek Cun dilancarkan sempena pembukaan instagram produk kecantikan  iaitu @mek_cun dengan kerjasama para blogger yang terlibat mengadakan giveaway ni. Hadiah pun banyak tu. Tak rugi kalau kita join. Mana tahu ade rezeki menang. Klik banner bawah ni.

http://www.azhafizah.com/
HADIAH
RM5 Topup x2 
RM10 topup x 1
1 Header blog & template bloglist
Cash RM30 1 Pemenang
1 Vector potrait /1 illustrasi kartun
1 herbal blend multi-purpose cream dari Shaklee
1 topup RM10
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Petua Hilangkan Sakit Kepala/Migrain


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ada sesiapa yang selalu pening² ke? Kalau ada, boleh cuba petua hilangkan sakit kepala/ migrain ni di rumah. Bahan yang memang ada kat rumah dan mudah nak sediakan pun. Kalau nak mudah, beli je serbuk kayu manis. Senang nak guna bila bila masa kalau pening tu, cuma tinggal buat air teh je la.

Ataupun boleh letak je kulit kayu manis dalam air teh. Ada yang pernah cuba petua ni tak? Boleh kongsi kat kotak komen ye.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari imuslimshop.com
Kalau masih pening, silalah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :

Design Kad Jemputan Majlis Cukur Jambul & Kesyukuran


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Jangan muak pulak Fiza asyik post pasal design ye. Ini adalah untuk update portfolio dan koleksi design. Kali ni dapat order untuk Design Kad Jemputan Majlis Cukur Jambul & Kesyukuran. Tempahan dari ex schoolmate.

Tema warna pilihan adalah tiffany blue dan soft pink. Disebabkan majlis cukur jambul baby so kenalah ada  barang² comel baby macam baju, stokin, puting dan lain lain. Yang penting kad mesti nampak comel baru kena dengan tema baby Dareen Naura yang comel.

ok approved untuk 3rd draft actually.  
http://www.azhafizah.com/

Terima kasih awak order kat kita! Tahniah dah jadi mommy dan semoga majlis Cukur Jambul Dareen Naura berjalan dengan lancar. Aaminn...
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Perlawanan Akhir Piala AFC 2015 2015 JDT Vs FC Istiklol


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Berdebar betul nak tengok Perlawanan Akhir Piala AFC 2015 2015 JDT Vs FC Istiklol malam ni. Harapnya team JDT menang dan membawa piala pulang ke Johor. Kalau JDT menang, sebagai rakyat malaysia dan juga rakyat johor dah tentu berbangga.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari google
Pemain pasukan Johor Darul Ta'zim telah berlepas ke Tajikistan pada 27hb Oktober 2015 untuk perlawanan akhir Piala AFC menentang pasukan FC Istiklol. Perlawanan berlangsung pada 31hb Oktober 2015 di Stadium Central Republican jam 5.00 petang waktu tempatan (8.00 malam waktu Malaysia). 
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari google
Jom kita tengok beramai ramai malam ni berikan sokongan. Ayuh Johor, Luaskan Kuasamu Johor!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
1 Comments
Share :

Ranking Alexa azhafizah.com October 2015


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kalau bulan lepas ranking alexa blog ni jatuh menjunam tapi Ranking Alexa azhafizah.com bulan October 2015 ni kira boleh dibanggakan sikit la rank in Malaysia sebab banyak juga naik tu. Cuma yang tak bestnya global rank jatuh dan sekaligus ada warna merah tu, tandanya rank jatuh dalam 223,158 tu. Aduh aduh sayang kenapa lah jatuh begitu sekali.

Dalam kejatuhan tu kira puas hati jugak dengan traffic bulan ni sebab hari hari kira maintain traffic. Kira average je la tu. Alhamdulillah. Teruskan usaha untuk dapatkan ranking yang lagi terbaik. Tahniah untuk mereka yang berjaya kekalkan ranking yang terbaik.

http://www.azhafizah.com/

Januari 2015
Global Rank : 154, 886
Rank In Malaysia : 1, 433

February 2015
Global Rank : 211, 520
Rank In Malaysia :

March 2015
Global Rank : 314, 544
Rank In Malaysia :

April 2015
Global Rank : 451, 760
Rank In Malaysia : 5, 029

May 2015
Global Rank : 336, 288
Rank In Malaysia : 1, 724

June 2015
Global Rank : 272, 289
Rank In Malaysia : 2, 021

July 2015
Global Rank : 250, 493
Rank In Malaysia : 3, 144

August 2015
Global Rank : 298, 427
Rank In Malaysia : 2, 793

September 2015
Global Rank : 396, 828
Rank In Malaysia : 7, 181

October 2015
Global Rank : 471, 864
Rank In Malaysia : 5, 583

Check rank Blog >>www.alexa.com
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Design Logo Faizal Fredley


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kalau petang tadi Fiza kongsi design name card Faizal Fredley, untuk entry ni design logo FF pulak yang Fiza dah letak dalam name card tu. Sebenarnya ni design dari husband Fiza, merangkap assistant yang selalu komen design sebelum Fiza bagi customer. Kalau takde idea, mesti mintak tolong husband. Lagipun dia mesti lebih tahu taste lelaki kan.

Puaslah dia dok sketch, dalam masa yang sama Fiza buat 2 design logo FF yang lain. Finally design husband jugak yang FF pilih. Okaylah tu kan. Nasib tak reject semua..berhuhu lah Fiza nak mencari idea..huhu

design yang simple tapi style. Korang rasa?
http://www.azhafizah.com/

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Design Name Card Faizal Fredley


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Design Name Card Faizal Fredley ditempah melalui Uzu. Untuk design FF ni Fiza cuma ikut design dari contoh yang diberikan cuma buat pertambahan gambar. Nampak je macam simple tapi nak buat yang simple dan design smart tu memang payah especially untuk taste lelaki kan.

Finally berjaya juga menepati citarasa. Alhamdulillah...
http://www.azhafizah.com/


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Cashout Nuffnang October 2015


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Awal sikit cashout Nuffnang untuk bulan october 2015 ni memandangkan hujung bulan ni hari sabtu. Takut terlupa nak cashout pulak nanti. Alhamdulillah rezeki dapat cashout lagi untuk bulan Oktober walaupun kurang dapat CPUV untuk bulan ni sebenarnya. Tunggu punya tunggu takde yang baru muncul. Last dapat CPUV 22 Oktober. Lepas tu tak muncul lagi. Harapnya bulan depan muncul banyak sikit dan melekat lama.

Tinggal CPUV bulan October je ni. Harap dapat bertahan lama dan jumlahnya bertambah.
http://www.azhafizah.com/

Terima kasih Nuffnang. Harap cheque sampai dengan selamat. 
Nak bagi tips pun tak tahu ni sebenarnya. Tahu tahu dah dapat CPUV. Inilah rezeki namanya. Semoga kalian juga dimurahkan rezeki dalam dunia blogging ni. Aaminn
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Belajar SEO Kuasai Pasaran Google


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Zaman sekarang ni kalau nak cari sesuatu maklumat mesti guna google je. Semuanya ada kan! Kebanyakkan syarikat besar dan peniaga sanggup melabur modal yang banyak untuk memastikan laman web perniagaan mereka menjadi juara enjin carian lokal didalam Google, MSN dan Yahoo dan kekal No#1 selamanya. Dengan cara itu dapat meningkatkan jualan produk mereka.

Jangan risau, peniaga kecil kecilan yang kurang bajet pun mampu sebenarnya untuk mendapatkan tempat dengan belajar SEO untuk kuasai pasaran google. Bagaimana caranya?

Anda boleh mengikuti kursus Juara SEO Lokal dimana anda akan mempelajari bagaimana anda dapat menguasai enjin carian Google Lokal dengan mudah. Strategi langkah demi langkah didalam format video bagi memudahkan anda mempelajari dan mengikuti langkah-langkah tersebut dengan senang.

Didalam kursus ini anda akan mempelajari beberapa strategi rahsia termasuklah
http://www.azhafizah.com/

Dan banyak lagi. Malah anda mendapat kesemua ilmu dan peralatan yang akan digunakan oleh seorang webmaster profesional untuk membina sebuah laman web mesra Google Local. Sesiapa yang nak belajar SEO dengan cara yang lebih mudah untuk perniagaan atau untuk menambah ilmu boleh dapatkan E book Kursus Juara SEO Lokal ni dengan harga murah untuk pembeli terawal.

http://www.azhafizah.com/
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Petua Hilangkan Lingkaran Hitam Mata @ Eye Bag


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kita ni kalau tak cukup tidur mulalah muncul mata panda tu. Nampak sangat tak cukup tidur kan. Jadinya kenalah cari penyelesaiannya samada gunakan produk moden ataupun tradisional. Bagi yang mencuba cara tradisional ubat semulajadi di rumah boleh gunakan petua hilangkan lingkaran hitam mata@ eye bag ni.

Campurkan jus oren dengan gliserin. Kemudian sapukan di sekitar mata. Jika selalu di sapu, lingkaran hitam akan hilang, kulit menjadi licin dan lembut. Gliserin tu boleh dapatkan di farmacy. Kalau yang rajin tu bolehlah mencuba.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari imuslimshop.com

#sharingiscaring #petuatradisional
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

 Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih

http://www.azhafizah.com/
[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]


Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Design Name Card Kisah Emas Putih


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Design Name Card Kisah Emas Putih dah tentu bertemakan warna pink. Untuk design name card kali ni Uzu tempah kat Fiza. Katanya nak yang simple je. Untuk background Fiza gunakan corak background jenis trigonometry pulak. Asyik bercorak bunga je kan. Sesekali cuba corak abtsrak. 

Design simple, so simple entry untuk petang ni.
http://www.azhafizah.com/
Terima kasih Uzu jadi customer tetap Fiza. 
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
8 Comments
Share :

Tutorial Letak Widget Top Komentator dengan Pelbagai Pilihan Hari, Mingguan Bulanan dan Tahunan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Sebelum ni Fiza ada up entry widget komentator bermasalah tapi masih belum ada penyelesaianya. Jenuh mengoogle tapi coding lebih kurang sama dengan Fiza guna dan takde pilihan mengikut bulanan yang Fiza nak. Secara kebetulan teringat yang Kak Mia juga ada buat list top komentator setiap bulan so terus tanya Kak Mia.

Alhamdulillah, akhirnya berjaya menyelesaikan masalah widget komentator ni. Kak Mia kongsikan tutorial yang blogger Dayang Deno buat. Terima kasih kak Mia!

So bagi yang mencari widget top komentator yang boleh dipilih mengikut hari, mingguan, bulanan ataupun tahunan boleh gunakan tutorial ni.

http://www.azhafizah.com/

Tutorial Letak Widget Top Komentator dengan Pelbagai Pilihan Hari, Mingguan Bulanan dan Tahunan.

1. Login >>> dashboard >>> layout >>> add a gadget >>> HTML/javascript

2. Copy kod kat bawah ni paste di ruangan HTML/javascript
<style type="text/css">
.tcotp_tallyBox {
margin-top: 1em;
}
</style>
<div id="tcotp">
<div id="tcotpMsg">
</div>
<div class="tcotp_tallyBox">
<form name="tcotp_tallySpace">
<select id="tcotp_period" name="period"></select>
</form>
</div>
<div id="tcotpScriptBox">
</div>
<script type="text/javascript">
var tcotpUserPrefs = {
blogName: 'http://' + 'www.azhafizah.com',
period: 'month',
maxNumberToShow: 10,
excludeBlogAuthors: true,
excludeAnonymous: true,
excludeCommenters: []
};
</script>
<script>
var tcotp=function(){var x,k,q,y,z,s,n,t,A,o,m=[],r=[],i=[];x=tcotpUserPrefs.blogName;k=tcotpUserPrefs.period;q=tcotpUserPrefs.maxNumberToShow;z=tcotpUserPrefs.excludeBlogAuthors;y=tcotpUserPrefs.excludeAnonymous;s=tcotpUserPrefs.excludeCommenters;o=function(a){a=a.slice(0,23).split("T");a=a[0].split("-").concat(a[1].split(":"));a[1]=a[1]-1+"";a=a.concat(a.pop().split("."));return new Date(a[0],a[1],a[2],a[3],a[4],a[5],a[6])};t=function(){var a,g,b,f,d,l,j,c=new Date,e=new Date,h=[];d={};var u=document.getElementById("tcotpMsg");
e.setHours(0,0,0,0);c.setHours(23,59,59,999);k=document.tcotp_tallySpace.period.value;switch(k){case "day":e.setDate(e.getDate()-1);break;case "week":e.setDate(e.getDate()-7);break;case "month":e.setMonth(e.getMonth()-1);break;case "year":e.setMonth(e.getMonth()-6);break;case "halfyear":e.setFullYear(e.getFullYear()-1);break;case "alltime":e=0;break;default:if(/ /.test(k)){e=new Date(k.split(" ")[0]+" 1, "+k.split(" ")[1]);c=new Date(e);c.setMonth(c.getMonth()+1)}else{e=new Date("January 1, "+k);
c=new Date(e);c.setFullYear(c.getFullYear()+1)}c.setMilliseconds(c.getMilliseconds()-1)}f=function(){return e===0?true:j>=e};a=function(){return e===0?true:j<=c};g=function(v,w){var p=w.count-v.count;if(p===0){p=w.latest-v.latest;return p===0?w.name>v.name?1:-1:p}else return p};for(b=0;b<i.length;b++){j=o(i[b].published.$t);if(a())break}for(a=b;b<i.length;b++){j=o(i[b].published.$t);if(f()){a=i[b].author[0].name.$t;l=i[b].author[0].uri?i[b].author[0].uri.$t:"";if(d[a])d[a].count++;else{d[a]={};d[a].name=
a;d[a].uri=l;d[a].latest=new Date(j);d[a].count=1}}else break}for(b=0;b<m.length;b++)delete d[m[b]];for(b in d)if(d.hasOwnProperty(b))for(a=0;a<r.length;a++)if(d[b].uri===r[a]){delete d[b];break}for(b in d)if(d.hasOwnProperty(b))h[h.length]=d[b];if(h.length===0)u.innerHTML="<i>No comments were made during that period.</i>";else{h.sort(g);g=document.createElement("ul");a=q!==0?q<h.length?q:h.length:h.length;for(b=0;b<a;b++){f=document.createElement("li");if(h[b].uri!==""){d=document.createElement("a");
d.href=h[b].uri;d.target="_blank";d.appendChild(document.createTextNode(h[b].name));f.appendChild(d);f.appendChild(document.createTextNode(" ("+h[b].count+")"))}else f.appendChild(document.createTextNode(h[b].name+" ("+h[b].count+")"));g.appendChild(f)}u.innerHTML="";u.appendChild(g)}};A=function(a){var g,b,f,d,l,j,c;f=new Date;f.setDate(1);f.setHours(0,0,0,0);b=new Date(a[0],a[1]-1);d=["Since One Day Ago","Since One Week Ago","Since One Month Ago","Since Half a Year Ago","Since One Year Ago","Since Forever"];
l=["day","week","month","halfyear","year","alltime"];j=["January","February","March","April","May","June","July","August","September","October","November","December"];a=document.tcotp_tallySpace.period;for(c=0;c<d.length;c++){g=document.createElement("option");g.value=l[c];g.appendChild(document.createTextNode(d[c]));a.appendChild(g)}for(;f>=b;){c=j[f.getMonth()]+" "+f.getFullYear();g=document.createElement("option");g.value=c;g.appendChild(document.createTextNode(c));a.appendChild(g);if(f.getMonth()===
0){g=document.createElement("option");g.value=f.getFullYear()+"";g.appendChild(document.createTextNode(f.getFullYear()+""));a.appendChild(g)}f.setMonth(f.getMonth()-1)}if(f.getMonth()<11){g=document.createElement("option");g.value=f.getFullYear()+"";g.appendChild(document.createTextNode(f.getFullYear()+""));a.appendChild(g)}for(c=0;a.options[c].value!==k&&c<6;)c++;a.selectedIndex=c===6?2:c};n=function(){var a,g,b,f=0,d=false,l=true,j=false;g=function(c,e){return o(e[0].published.$t)-o(c[0].published.$t)};
b=function(c){for(var e=[];c.length!==0;)e=e.concat(c.shift());return e};a=function(){if(!d&&!l&&!j){j=true;t()}};return{lockGate:function(){d=true},unlockGate:function(){d=false;a()},addBlock:function(){f++},removeBlock:function(c){var e,h;c=c.feed.entry;h=i.length;i[h]=[];for(e=0;e<c.length;e++)i[h][i[h].length]={author:c[e].author,published:c[e].published};f--;if(f===0){i.sort(g);i=b(i);A(i[i.length-1].published.$t.slice(0,7).split("-"));l=false;a()}}}}();return{gateway:n,fetcher:function(a){var g,
b,f,d;g=x+"/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=tcotp.gateway.removeBlock";b=document.getElementById("tcotpMsg");f=document.getElementById("tcotpScriptBox");if(!a||!a.feed)b.appendChild(document.createTextNode("This widget did not work. Please refresh the page you are viewing to try again."));else if(!a.feed.entry||a.feed.entry.length===0)b.appendChild(document.createTextNode("There are no comments available on this blog, or this blog is set to private which makes the comment feed inaccessible."));
else{document.tcotp_tallySpace.period.onchange=t;if(z)for(b=0;b<a.feed.author.length;b++)r[r.length]=a.feed.author[b].uri.$t;if(y)m[m.length]="Anonymous";for(b=0;b<s.length;b++)m[m.length]=s[b];b=parseInt(a.feed.openSearch$totalResults.$t,10);a=Math.ceil(b/200);n.lockGate();for(b=0;b<a;b++){n.addBlock();d=document.createElement("script");d.type="text/javascript";d.src=g+"&start-index="+(b*200+1)+"&max-results=200";f.appendChild(d)}n.unlockGate()}}}}();
</script>
<script type="text/javascript" src="http://www.azhafizah.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=tcotp.fetcher&max-results=1">
</script>
</div>

3. Gantikan
merah : link blog sendiri. 
biru : jumlah bilangan komentator pilihan.

contoh link : azhafizah.blogspot.com @ www.azhafizah.com

4. Save

Jangan letak widget ni di sidebar sebab akan menyebabkan page blog lambat loading lagi² yang banyak komen tu. Fiza sarankan letak di pages dan menu bar yang macam Fiza buat sekarang. Takde dah kat sidebar.

Lagi satu widget ni ambil masa sikit untuk keluarkan senarai komentator tu. So kena tunggu dalam 5 minit. Kalau keluar, refresh balik dan tunggu dalam 10 minit. Untuk check senarai dalam pilihan combo box tu cuma perlu select mengikut pilihan mingguan ke bulanan ke dan sebagainya. Kena tunggu sampai habis keluar senarai dan mungkin ambil masa kurang dari 20 minit.

Kalau tak banyak komen mungkin cepat sikit keluar senarai tu. So rasanya widget ni lebih baik dari tutorial widget top komentator yang Fiza pernah buat sebelum ni. Cuma widget ni agak lambat loading tapi berhasil.

Terima kasih Kak Mia dan credit tutorial Dayang Deno
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
13 Comments
Share :

Bayaran Pembaharuan Passport Terkini


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Bayaran terkini pembaharuan passport  antarabangsa Malaysia untuk tempoh 5 tahun dikurangkan RM100. Manakala passport dua tahun dimansuhkan. Mana yang passport dah expired tu boleh buat pembaharuan passport @ renew passport sementara ada diskaun RM100. Fiza punya passport dah expired bertahun dah. Nak renew pun tunggu nak bercuti luar negara baru renew. Kalau tak rugi je pulak renew awal. kan!

Senarai harga baru passport antarabangsa @international Malaysia untuk tempoh 5tahun :
  1. Pemohon biasa (13 tahun-59 tahun) : RM200
  2. Warga Emas (60 tahun ke atas) : RM100
  3. Kanak Kanak (bawah 12 tahun) : RM100
  4. Siswazah Luar Negara (bawah 21 tahun) : RM100
  5. Jemaah haji : RM100
  6. Orang Kelainan Upaya (OKU) : Percuma
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari jabatan imigresen Malaysia

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
13 Comments
Share :

Kandungan Caffeine Dalam Minuman


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Morning! Minum apa pagi ni? Bagi penggemar minuman yang berkafein dah tentu minum secawan kopi @ atau teh tarik panas pagi² ni kan? So untuk pencinta kopi dan teh kenalah ambil tahu kandungan caffeine dalam minuman yang kita minum tu.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari page kevin zahari
Milo 3 in 1 - 6mg
Teh Hijau - 25mg
Coca Cola - 40mg
Teh Tarik - 50mg
Kopi Segera - 65mg
Red Bull - 80mg
Grande Latte - 150mg
2 Pil Fat Burner - 200mg
Had pengambilan caffeine yang normal dalam sehari adalah 400mg bagi golongan dewasa bersamaan dengan lebih kurang 4-5 cawan kopi biasa. So kena pandai² lah hadkan minum minuman yang berkafein tu ye. Paling penting, jangan minum minuman berkafein sebelum tidur nanti susah nak tidur pulak jadi isomnia.

Dulu Fiza memang suka minum kopi sehari dalam 3 cawan paling banyak tapi sekarang nak habiskan kopi secawan pun payah. Pelik jugak. Mungkin sebab sekarang dah biasa minum susu sebelum tidur dan pagi consume supplement. So dah berkurang sikit rasa nak minum kopi tu. Kalau rasa teringin baru minum. Tapi masih pencinta kopi..boleh gitu?

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Giveaway Holiday @ Bandung Anum


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Jom semua join Giveaway Holiday @ Bandung Anum. Untung untung dapat hadiah dari oversea tau korang! Rugi tak join. Syarat mudah dan simple je. Nak tahu kenalah klik banner giveaway bawah ni.

http://www.azhafizah.com/
Pengumuman Pemenang pada 09 Nov 2015
Para pemenang akan dipilih oleh seseorang yang special & creativity

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Wordless Wednesday #223 | Helmet Rice Cooker


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari facebook

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Rahsia Kaya Semasa Belajar


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Bagi seorang pelajar yang suka berniaga semasa belajar itu adalah langkah yang bijak dan memang perlu dilakukan oleh pelajar. Bukan ape, memandangkan zaman sekarang zaman duit kita perlu ada rancangan awal sebelum menjadi graduan kena ada backup plan. Lagipun zaman sekarang susah nak cari kerja dan ramai membuat perniagaan sendiri.



Bukan semua orang minat berniaga dan belajar pun lain lain bidang kan. Tapi bagi yang suka berniaga nak untung lebih mengapa tidak mencuba berniaga kan. Jika kita mulakan perniaagan semasa belajar nanti bila dah grad sementara cari pekerjaan, kita dah ada income sendiri.

Cara ni juga dapat mengurangkan jumlah pengangguran selepas graduan dan cara yang bijak untuk membayar hutang PTPTN. Nanti tak pasal pasal kena black listed kalau tak bayar.

Dengan jumlah pengangguran yang tinggi dan keadaan ekonomi yang tidak stabil ni, takde pilihan selain dari memulakan bisnes. Tapi kenapa perlu tunggu sehingga tamat belajar di universiti dahulu. Mulakan sekarang di universiti anda.

Untuk itu, Mulakan belajar menguruskan perniagaan sendiri dari sekarang. Caranya mudah dengan mendapatkan Video CD Seminar Rahsia Kaya @ Kampus khas yang mengandungi strategi perniagaan yang betul dan menjana pendapat yang lumayan. Kalau tak tahu nak mulakan dari mana, sila dapatkan segera.

http://www.azhafizah.com/

Kelebihan Seminar Rahsia Kaya @ Kampus
  •  Anda akan didedahkan dengan maklumat didalam bentuk video yang berdurasi hampir 6 JAM!!
  •  Anda akan didedahkan dengan teknik latihan Intensif untuk “install” minda Jutawan didalam minda anda.
  •  Anda akan didedahkan dengan teknik Rahsia untuk menarik Kekayaan & Kejayaan dengan hanya menggunakan minda.
  •  Teknik “Solid Rock” untuk memastikan bisnes yang bakal anda bina mencapai 99% kejayaan dengan mengaplikasikan formula MISTIK.
  •  Teknik Rahsia untuk membantu anda menyerap segala ilmu Rahsia perniagaan dengan lebih pantas melalui teknik yang dinamakan “Accelerated Learning Technique”.
  •  Teknik untuk mengautomasikan bisnes anda 100%.
  •  Teknik Rahsia untuk membina bisnes yang berjaya di kampus dan menjadi legasi bisnes anda walaupun sudah tamat belajar nanti.
  •  Teknik membina kabel yang besar dengan Illahi supaya anda dapat menarik impian anda menjadi kenyataan dengan lebih pantas.
  •  Anda akan dibongkarkan dengan 39 jenis perniagaan yang ideal di universiti. Pilih dan try je!
Dengan hanya RM 47, anda memiliki segala yang diperlukan untuk membina kekayaan sejak dari kampus anda lagi! Berbaloi kan. Modal sikit tapi untung banyak. Nak tak nak je lah. Harap perkongsian ni dapat membantu pelajar yang suka buat bisnes tapi tak tahu nak mula dari mana dan tak tahu nak buat bisnes apa.

Dari testimoni pelajar yang telah berjaya.
http://www.azhafizah.com/
Bagaimana anda nak jadi kaya dan berjaya sebelum meninggalkan universiti. Bermula Sekarang!

Klik Sini Untuk pembelian CD Seminar Rahsia Kaya dan Maklumat Lanjut 
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
2 Comments
Share :

Wordless Wednesday #222 | iPhone6 Vs Kasut


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari facebook

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Kesan Dari Pengambilan Inteemor by Ephyra


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Seperti yang dijanjikan, Fiza akan kongsikan pengalaman Fiza sepanjang pengambilan botanical drink Inteemor by Ephyra. Sebelum ni Fiza ada tulis tentang Inteemor serta kebaikan Inteemor. Boleh baca dulu kalau nak berkenalan dengan Inteemor ni yang merupakan produk terbaru dari ephyra.

http://www.azhafizah.com/

Dalam entry ni Fiza akan cerita kesan dari pengambilan Inteemor melalui pengalaman Fiza dalam masa hampir sebulan dari awal bulan Oktober sehingga ke hari ni. Siapa yang tak teruja dapat peluang mencuba produk hebat dari ephyra ni. Memang Fiza jaga betul betul jadual pengambilan inteemor ni dan tak skip lansung selama hampir sebulan pengambilan Inteemor.

Pertama sekali Fiza suka dengan bau kandungan Inteemor ni. Bau wangi manis² buah yang segar. Kandungan dia likat dan pekat macam scotts emulsion.

Rasa dia pulak masam² pahit² dan manis². Mula² masuk mulut memang sedap rasa masam manis disusuli sedikit rasa pahit sikit hujung² nak telan tu. Tapi rasa pahit takdelah pahit mana dan bukan pahit ubat. Rasa manis lebih dari rasa pahit. So dapat cover la rasa sedikit pahit tu. Paling best minum sebab sejuk. Segar tekak kalau minum waktu pagi tu. Inteemor ni wajib simpan dalam peti ais ye selepas dibuka dan wajib pakai sudu plastik untuk kekalkan khasiatnya sebab salah satu bahannya adalah madu.
Kandungan inteemor: Kacip Fatimah, Manjakani, Pueraria Mirifica, Kunyit, Kolagen, Dong Qui, Akar Serapat, Habbatussauda, Buah Tin, Aprikot Seed, Acai Beri, Delima, Aloe Vera, Durian Belanda, Sireh, Madu
Minggu Pertama Fiza minum Sekali sehari seperti yang disarankan pada peringkat permulaan pengambilan Inteemor.
http://www.azhafizah.com/

Hari Pertama
Fiza minum sebelum tidur memandangkan produk baru sampai petangnya. 

Hari Kedua
Masih belum nampak kesannya. Rilek² dulu. Rutin yang sama, minum sebelum tidur.

Hari Ketiga
Pagi tu masih belum nampak kesannya. Mungkin belum terkesan lagi. Malamnya ambil macam biasa sebelum tidur.

Hari Keempat
Bangun tidur rasa nak membuang je. Mungkin waktu ni dah nampak kesan membuang toksin dalam badan. Dalam masa yang sama secara tak lansung badan rasa ringan je. Boleh di katakan pelawasan terbaik. Bila dah selalu macam ni perut pun mula lah mengempis sikit. Kira kempis la sikit dari sebelum ni.

Hari kelima dan seterusnya 
Macam biasa setiap hari akan membuang. Ada masanya selalu membuang angin (kentut) juga tapi kentut yang tidak berbau ye..haha

Perubahan tubuh badan
Fiza rasa lebih bertenaga bila bangun tidur tu. Walaupun hanya bekerja kat rumah tapi Fiza jenis memang tak tidur petang kecuali kalau malam kurang tidur. Kalau tidur cukup dan minum inteemor ni seharian esoknya memang sentiasa bertenaga. Nak kata kurang buat kerja, tak jugak. Sebab Fiza bekerja menghadap PC memang kekadang boleh buat mengantok jugak tapi inteemor kira membantu memberikan tenaga tambahan

Bahagian intim
Sebelum ni ada juga mengalami masalah keputihan tapi tak serius sebenarnya. Tapi memang Fiza amalkan memakai panty liner sebab nak jaga kebersihan, takut berbau dan gatal². Nak solat pun kena tukar panty liner untuk jaga kebersihan ketika solat. Tapi sekarang macam takde lagi dah. Seronok tak perlu nak pakai panty liner dah. Nak solat pun rasa terjamin bersih.

http://www.azhafizah.com/

Perhubungan suami isteri.
Sejujurnya apa yang Fiza boleh cakap, kesannya memang betul² bagus. Orang kata lebih mantap dan lebih rapat. Kalau dah berkahwin, sure tahu lah kan. Nak cakap secara terperinci ianya adalah peribadi tapi dari apa yang kelebihan inteemor berikan memang ianya sangat berkesan.

Alhamdulillah banyak kesan positif yang Fiza dapat dari pengambilan Inteemor dari ephyra ni. Dah sebulan pun belum habis sebotol. Memang bagus kalau berkesan dengan pengambilan botol pertama. Lepas tu boleh konsisten minum. Memang berbaloi mencuba.

http://www.azhafizah.com/

Apa yang menariknya untuk mencuba Inteemor dari ephyra ni adalah penjagaan bahagian dalaman dan luaran wanita. Bila bahagian dalaman terjaga makanya luaran pun terjaga. Nampak kita lebih yakin dan lebih happy bila masalah dalaman wanita dapat diselesaikan yang selama ni dipendam disebabkan malu dan kurang yakin. Inteemor ni bagi cantik dan sihat luar dalam okay.

Wanita yang mempunyai masalah² bahagian intim terutamanya masalah keputihan, period tak stabil dan kesuburan, Fiza sarankan cuba inteemor by epyhra. Masalah keputihan tu walau tak serius mana tetap kena rawat. Kalau tak, kesannya akan membuatkan korang kurang selesa, masalah bau dan kurang yakin bila berhadapan dengan orang lain. 

Dalam satu produk dapat bermacam² kebaikannya. Lagi satu, boleh kurangkan kesakitan masa period (senggugut). Selain menjaga bahagian intim dalam masa yang sama boleh detox. Kira pakej untuk kawal berat badan juga, baguskan! 

Untuk pembelian dan maklumat lanjut

Website 

Facebook 

Instagram 

Hotline Ephyra 
019.3999.238 / 03.4141.7889

* Pre-Caution : Ibu Mengandung DILARANG mengambil Inteemor
** Wanita bersalin selepas 5-7 hari BOLEH mengambil Inteemor

*Kesan produk inteemor ni bergantung pada permasalahan seseorang dan mengambil masa sebab semua orang tak sama hormon dan tak sama masalahnya. Kesannya juga berbeza. Apa yang boleh dilihat adalah inteemor memberikan kesan yang baik. Terima kasih Ephyra!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Senaman 3 Minit Untuk Perut, Peha, Punggung Yang Menyeronokkan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Memandangkan sekarang dah rajin bersenam so nak kongsikan senaman yang mudah yang boleh dibuat di rumah bila bila masa je. Senaman 3 Minit Untuk Perut, Peha, Punggung dan bahagian abdomen yang lain dengan cara mudah yang lebih seronok.
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari google
Setiap satu senaman lebih kurang dalam 3 minit dan kebiasaanya Fiza buat ketiga² senaman di bawah ni. So semuanya dalam 10minit macam tu. Tak lama mana pun. Yang penting kena rajin je la ye. Kalau bukan untuk kurus dan jaga badan, ingatkan diri untuk kesihatan juga. Itu lebih penting sebenarnya. kalau kurus dan kurang berat badan itu di kira bonus.

LOSE BELLY FAT - 3 MINUTE WORKOUT!

THIGHS & BUTT 3 MINUTE WORKOUT!

3 MINUTE ROCK HARD ABS WORKOUT!
Cuba tengok satu persatu senaman tu. Memang mudah. Sesambil tengok TV boleh buat. Sebelum buat senaman jangan lupa warming up dulu kalau tak terkejut segala otot² dan urat tu. Pada mulanya hari pertama memang agak sakit pada lengan dan peha. Tapi dah biasa buat tu dan dah sampai minggu kedua, alhamdulillah tak rasa akit sangat dah. Penat tu perkara biasa. Eloklah keluar peluh kan. Barulah sihat! By the way, set target masing².
http://www.azhafizah.com/
Sumber dari google
Selamat bersenam!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :

Di Mana Nak Dapatkan Parchment Paper


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dalam entry Resepi ala ala shell out tu ada yang bertanya, dimana nak dapatkan parchment paper tu. So Fiza buat entry ni untuk membantu mereka yang mencari. Sebenarnya boleh je google kan. Takpe, Fiza kongsi so that orang lain boleh tahu juga.

Demi membantu, Fiza pun google je sebenarnya. Untuk beli dan dapatkan parchment paper tu bolehlah pergi ke kedai barangan bakery atau shopping mall kat bahagian buat kuih tu. Setakat ni Fiza tak perasan ada ke tidak kat shopping mall. Tak mencari mungkin tak perasan. Nanti siasat kalau nak pergi beli barang tu ye.

Kat kedai barangan bakery mesti ada jual. Dia lebih kurang dengan baking paper cumanya parchment paper ni lebih glossy dan tidak melekat. Memang sesuai untuk buat ala ala shell out tu. Setelah Fiza google, ada dua jenis packaging. Satu jenis macam aluminum foil tu, senang nak potong dan manage.
http://www.azhafizah.com/
sumber gambar dari google

Satu lagi dalam bungkusan lipatan.
http://www.azhafizah.com/
Sumber gambar dari google
Okay harap entry ini membantu kakak yang bertanya tu.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :

Skrip Pukau Pelanggan Meningkatkan Jualan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Rata rata peniaga yang berjaya adalah peniaga yang mengamalkan skrip pukau pelanggan untuk meningkatkan jualan dan melariskan jualan mereka. Ini bukan pukau biasa biasa je tau. Memang betul betul berkesan! 

Sebelum ada yang salah sangka tentang ilmu pukau pelanggan ni, Fiza nak beritahu dulu bahawasanya teknik pukau pelanggan ni takde kaitan lansung dengan teknik pukau yang diamalkan oleh bomoh, bukan juga teknik santau orang ataupun sebarang teknik khurafat yang bercanggah dengan agama

Ini adalah teknik pukau pelanggan yang sebenar yang mampu mengubah diri menjadi jurujual luar biasa dari biasa biasa. Macamana cara nak "Pukau Pelanggan" sehinggakan mereka ingin membeli produk jualan?
http://www.azhafizah.com/

Sekiranya anda peniaga yang masih lagi tercari-cari cara untuk meningkatkan jualan perniagaan anda, Fiza akan kongsikan kepada anda semua teknik bagaimana boleh “kuasai pelanggan” dengan ilmu “Pukau”.

Salah satu faktor mengapa peniaga masih lagi belum mampu tingkatkan jualan mereka adalah kerana mereka lemah untuk membuat ayat jualan yang memukau pelanggan.

Tak tahu nak tulis ayat jualan tu dah satu hal. Satu hal lagi. Bila dah dapat pelanggan yang berminat untuk membeli, mereka memang tak tahu macam mana cara yang betul dan professional untuk menjawab pertanyaan pelanggan. Senang cerita mereka tak tahu macam mana nak yakinkan pelanggan untuk membeli produk/servis dari mereka. Sedih betul!

Kajian membuktikan 50% ke 90% orang membeli kerana EMOSI. Dengan penulisan copywriting yang betul serta penggunaan ayat dan perkataan yang betul anda mampu menukar prospek anda kepada pelanggan anda dalam sekelip mata.

Ini kerana Copywriting seolah-olah ayat-ayat komunikasi yang digunakan oleh jurujual untuk menyakinkan prospek mereka untuk membeli. Teknik Pukau ini sesuai untuk semua usahawan yang menjalankan perniagaan:
  • Jual Produk Digital (Ebook, Audio,Video,Webinar dll)
  • Affiliate (Agen Produk Digital)
  • Jual Produk Fizikal (Perfume, Produk Kesihatan,Quran Digital dll)
  • Perniagaan Dropship (Agen Produk Fizikal)
  • Servis dan Perkhidmatan (Buat website, Design dll)
Jika anda salah seorang dari kategori di atas, dapatkan Skrip Pukau Pelanggan dengan segera sementara harga masih dalam promosi. Klik sini >> Beli E Book Skrip Pukau Pelanggan. Dapatkan harga promosi untuk pembeli terawal.

Kandungan E book Skrip Pukau Pelanggan:
Modul 1 - 3 Saat Pukau Perhatian Pelanggan
Modul 2 - Closing Gaya Elit
Modul 3 - Strategi Duit Pantas
Modul 4 - Skrip Ajaib Follow Up Pelanggan
Modul 5 - Panduan Guna Aplikasi Percuma
Modul Tambahan - Panduan Guna Aplikasi Intelligent Lite
Bonus 1 - Teknik Gambar Memikat
Bonus 2 - A Sense Of Urgency
Bonus 3 - 7 Kesilapan Admin Mengurus Fanpage
Bonus 4 - VIP Premium Client Support

Antara testimoni peniaga yang telah menggunakan skrip pukau pelanggan.
http://www.azhafizah.com/

http://www.azhafizah.com/


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
3 Comments
Share :

Dual Action Door Gym Bar, Pull Up Bar, Chin Up Bar


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semalam fiza ada cerita pasal Yoga Mat, lagi satu yang kamiorang beli adalah Dual Action Door Gym Bar, Pull Up Bar atau Chin Up Bar untuk husband. Tetiba pulak dia kata nak beli jugak. Tergoda lah tu kan bila dah datang Fitness Concept.

Macam biasa sebelum beli barang survey dulu. Lepas tu barulah buat pertimbangan nak beli ke tidak. Sebelum ni nak try beli online tapi kurang yakin sebenarnya sebab tak dapat tengok penggunaan yang sebenar, kukuh ke tidak? So alang² dah ke fitness concept, teruslah membeli.

Dah siap pasang kat pintu dah. Cara pasang pun mudah je tak perlu nak skru bagai. Fiza pun dah try. Memang kukuh! dan selamat digunakan. InshaAllah... Lepas ni kena rajin bergayut supaya cepat tinggi. Eh boleh pulak? budak² je boleh gayut untuk cepat tinggi. Kalau dah bukan remaja tu memang taklah kan.

http://www.azhafizah.com/
The dual action door gym bar is used to perform a multitude of strength training exercises such as chin-ups, crunches and pull-ups. This bar is also perfect for youngsters, who want to increase their height.
A space saving and functional equipment, this adjustable pull up bar can be mounted at the doorway. The bar is made of sturdy steel material and is designed to hold body weight up to 110 kgs. It comes with support brackets and fixing nuts. The double action mechanism of the door gym makes it quick to set up and remove.
Boost your upper body fitness by working out on the chin up bar. 
Harga : RM74.10

Dapatkan di Fitness Concept store berdekatan
atau

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Applikasi Untuk Update Blog On the Go Menggunakan Smartphone dan Tab


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kalau dah jadi blogger ni memang adakalanya nak kena update blog on the go walau di mana juga berada. Lagi lagi masa bercuti. So takdelah blog kesunyian tanpa update. Tak kisahlah blogger tegar ataupun tidak.

So Fiza cadangkan menggunakan beberapa applikasi untuk update blog On the Go menggunakan Smartphone dan Tab
  • bloggeroid (android)
  • blogger (android and iOS)
  • blogsy (iOS)
http://www.azhafizah.com/
sumber dari google
Applikasi yang Fiza pernah guna adalah bloggeroid untuk update melalui smartphone. Penggunaan yang simple dan mudah. Taip² terus publish. Betul² on the go.

Kalau update guna ipad, Fiza gunakan applikasi blogger. Lebih bagus sebab features dia lebih kurang kita update kat PC atau lappy. Boleh draft entry buat autopublish atau terus publish.

Blogsy Fiza belum pernah cuba lagi, cuma terbaca pasal applikasi tu. Nanti boleh try juga untuk buat perbandingan yang mana lebih bagus dan mudah untuk digunakan.

Korang guna applikasi mana satu? Meh share kalau ada yang lain. Sharing is caring kan.


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Kenapa mengantok je ni?


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Alahaii harini rasa mengantok semacam je. Mungkin tak cukup rehat semalam kot berjalan seharian attend wedding sepupu husband dan petang tu shopping barang. Balik rumah pulak workout.

Harini pagi pagi dah settlekan order customer. Masak pulak lauk ayam masak cili api. Phew~ memang mendorong kepada mengantok sebab ada santan kan. Lepas tu hujan pulak..memang kene je cuaca dengan keadaan mengantok tu. Sudahnya tumbang jugak tidur petang tadi padahal memang jarang tidur petang.

Malam pulak rasa nak tidur awal je sebab masih mengantok. Sejuk sejuk lepas hujan ni kalau disorongkan bantal memang tidur terus. Kan!

posted from Bloggeroid
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Yoga Mat Untuk Work Out Di Rumah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Last week dah mula workout kat rumah tapi agak sakit² badan bila buat atas karpet dan sangatlah tak sesuai. So untuk keselamatan dan keselesaan tu, bagitau husband nak beli yoga mat. Lagipun memang dah lama dia nak belikan pun. Nak suruh isteri rajin workout walaupun dia tahu isteri dia busy dengan kerja kat rumah ni kira workout juga.

Tapi tu lah kan, kena ada rutin senaman yang terbaik juga sebenarnya. Dan mulanya memang malas nak beli sebab rasa macam takut hangat² tahi ayam je. Sekejap je rajinnya. Hari pertama buat memang sakit giler semua otot². Padahal buat 3 minit je pun senaman tu. Minggu ni dah masuk minggu kedua, kira dah okay sikit buat senaman dan stamina. Badan pun bertambah sihat bila dah keluar peluh. 

Finally beli jugak yoga mat ni. Bukan guna untuk yoga je. Boleh guna untuk senaman juga. Sebelum beli dah survey dulu jenis, harga dan kualiti. So pilihan kami beli di Fitness Concept. Kalau kat Seremban ni dekat dalam palm mall. Bukan beli Yoga Mat je, husband pun nak jugak beli sesuatu untuk dia. Okay itu cerita kemudian ye.

http://www.azhafizah.com/

Ingatkan nak beli warna pink atau yang bercorak bunga² tapi macam tak best pulak bercorak. Better Fiza beli yang ada sumber inspirasi macam ni..Ada gambar sedang beryoga. Okaylah tu kan. Pembakar semangat. Warna pun sesuai untuk lelaki atau perempuan.

http://www.azhafizah.com/


DESCRIPTION
  • Non slip yoga mat. Perfect for Yoga,Pilates and Aerobic Exercise
  • Provides cushion and traction
  • Portable with mesh bag
  • Durable and lightweight. Easy roll-up for storage
  • Easy to maintain and clean
  • Odorless-no rubbery smell
  • Includes workout chart
  • Dimension: 24"(60cm) x 68"(170cm) x 1/4" (0.6cm) thickness

http://www.azhafizah.com/

Besar, tebal dan selesa untuk buat workout tu. Non slip kalau letak atas tiles. Tak berbau dan mudah simpan. So kira sangat bagus Yoga Mat ni. So alang² membeli biarlah yang berkualiti. Harga pun affordable. RM79.50


Harap terus semangat!!!



With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Nasi Goreng Ikan Bilis


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selamat pagi isnin! pagi pagi kalau nak cepat siapkan breakfast untuk husband mesti masak nasi goreng ikan bilis jeuntuk heavy breakfast. Bahan bahan yang mudah nak sediakan. Kalau masak nasi goreng ayam ke kena tunggu defrost bagai. Ambil masa pulak kan.

So rencah ikan bilis dan sayur sikit dah memadai untuk heavy breakfast. Ikan bilis letak banyak sikit pun sedap. Biasanya goreng dulu sebab nak lebih rangup makan dan last last nak masak baru goreng sekali. Dulu ikan bilis murah, sekarang dah mahal. Kira nasi goreng ikan bilis ni bukan calang² menu dah. 

http://www.azhafizah.com/

Nak masak pun senang. Blend bawang putih, bawang merah, cili api dan ikan bilis. Goreng dulu ikan bilis selebihnya. Angkat dan asingkan. Tumis bahan blend. Dah garing dan naik bau bahan menumis, pecahkan telur dan kacau. Masukkan sayur, garam, nasi dan last sekali ikan bilis goreng tadi. Dah siap! Kejap sangat masak ni.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Segmen: Jom Tingkatkan Followers


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Happy sunday! Jom kita meriahkan segmen Jom Tingkatkan Followers dari Leya Yeolly. Boleh tambah kenalan, follwers dan juga traffic blog korang. Klik banner bawah ni
segmen-jom-tingkatkan-followers
23/10/2015 HINGGA 30/10/2015

Jumlah followers yg sekarang
http://leyastorymory.blogspot.my/ (955 Followers)

Tag semua pembaca blog blogger join sekali ye.

Hanya 1 orang perserta bertuah akan menerima tempahan edit blog secara percuma.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
21 Comments
Share :

Kenalpasti Punca Jerawat Di Muka


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kenalpasti punca jerawat dimuka kita yang disebabkan oleh penyakit yang dihadapi. Bila dah tahu puncanya bolehlah cari penyelesaiannya. Kekadang tu tak menentu mana tumbuhnya jerawat di muka. Ikut suka dia nak tumbuh kat mana kan.


Dahi 

  • Tidur yang tidak menentu
  • Diet yang tidak seimbang
  • Pemakanan Tidak Sihat

Hidung
  • Penghadaman dan aliran darah tidak lancar

Pipi Kanan
  • Terlebih pengambilan produk tenusu

Pipi Kiri

  • Tekanan
  • Alergik

Mulut & Dagu
  • Hormon tidak seimbang
  • Masalah buah pinggang
  • Tekanan

posted from Bloggeroid
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Bajet 2016 : Mensejahtera Kehidupan Rakyat


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semalam tak berkesempatan nak dengar bajet 2016. Lama sangat kan nak tunggu, so kita baca mana yang dah diringkaskan.  Tema bajet 2016 adalah Mensejahtera Kehidupan Rakyat. Besar harapan rakyat untuk bajet 2016 ni tapi ye lah kan kalau dah ditetapkan apa nak di kata.

Bajet 2016 menggariskan lima tunjang utama iaitu memperteguh ketahanan ekonomi negara, meningkatkan produktiviti, inovasi dan teknologi hijau, mempersiaga modal insan, memperkasa agenda bumiputera dan meringankan kos sara hidup rakyat.

http://www.azhafizah.com/
sumber dari google
Antara intipati Bajet 2016 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam  di Dewan Rakyat adalah seperti berikut :
  • Bajet 2016 memperuntukkan RM267.2 bilion, berbanding RM260.7 bilion peruntukan dipinda 2015.
  • RM215.2 bilion bagi perbelanjaan mengurus, RM52 bilion untuk perbelanjaan pembangunan
  • RM70.5 bilion untuk emolumen, RM36.3 bilion untuk perkhidmatan dan bekalan
  • Di bawah peruntukan pembangunan, sektor ekonomi menerima agihan RM30.1 bilion
  • Peruntukan untuk sektor sosial merangkumi pendidikan dan latihan, kesihatan, perumahan dan kesejahteraan masyarakat RM13.1 bilion
  • Peruntukan sektor keselamatan RM5.2 bilion
  • Kutipan hasil kerajaan Persekutuan untuk 2016, diunjurkan RM225.7 bilion, meningkat RM3.2 bilion berbanding 2015.
  • Defisit fiskal kerajaan dijangka menguncup kepada 3.1 peratus pada 2016.
  • Sasaran sumbangan pelaburan domestik kepada KDNK pada 26.7 peratus bagi tahun 2016
  • Pembangunan Malaysian Vision Valley dengan unjuran pelaburan permulaan RM5 bilion
  • Pembangunan Cyber City Centre di Cyberjaya dengan nilai pembangunan RM11 bilion
  • Pembangunan Bandar Lapangan Terbang atau Aeropolis KLIA dengan pelaburan RM7 bilion
  • Pelaburan RM6.7 bilion oleh Khazanah Nasional dalam sembilan projek domestik berimpak tinggi
  • Projek RAPID Complex Pengerang, Johor dengan pelaburan dianggarkan RM18 bilion
  • Projek Rubber City di Kedah dengan peruntukan RM320 juta, Taman Perindustrian Samalaju, Sarawak (RM142 juta) dan Jeti Minyak Kelapa Sawit di
  • Sandakan, Sabah (RM20 juta)
  • Elaun Pelaburan Semula Khas dalam sektor pengilangan dan pertanian terpilih bagi syarikat sedia ada
  • Pengecualian duti setem 20 peratus ke atas surat cara pembiayaan patuh syariah untuk pembelian rumah
  • Skim Dana Pembiayaan PKS Patuh Syariah sehingga 31 Dis 2017
  • Peruntukan RM107 juta untuk melaksanakan Pelan Induk PKS
  • Peruntukan RM60 juta untuk Skim Anjakan Usahawan serta Skim Peningkatan Kapasiti dan Keupayaan PKS
  • Peruntukan RM200 juta untuk menubuhkan dana pinjaman SME Technology Transformation Fund di bawah SME Bank
  • Membina dan menambah baik pengangkutan rel dan lebuh raya
  • RM900 juta untuk projek penyuraian trafik Jalan Tun Razak
  • Kajian pembinaan lebuh raya pesisiran pantai Masjid Tanah-Klebang-Jambatan Syed Abdul Aziz di Melaka
  • RM42 juta untuk membina Lapangan Terbang Mukah, Sarawak, menaik taraf lapangan terbang di Kuantan dan Kota Baharu
  • Kajian pembesaran landasan Lapangan Terbang di Batu Berendam, Melaka
  • Projek sambungan LRT Ampang-Putra Heights siap Mac 2016, Kelana Jaya-Putra Heights siap pertengahan 2016
  • Projek MRT Sungai Buloh-Semantan dapat digunakan pada Disember 2016, Semantan-Kajang pada pertengahan 2017
  • Projek MRT II Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya bermula suku kedua 2016, siap 2022
  • Projek LRT3 Bandar Utama, Damansara-Johan Setia, Klang mula dibina pada 2016, siap 2020
  • Kerajaan teruskan rundingan High Speed Rail dengan Singapura
  • Bus Rapid Transit KL-Klang, Kota Kinabalu akan dilaksanakan
  • SKMM sediakan RM1.2 bilion untuk projek jalur lebar luar bandar, National Fiber Backbone Infrastructure, jalur lebar kelajuan tinggi dan sistem kabel dasar laut
  • RM250 juta untuk projek pendigitalan penyiaran nasional bagi tingkatkan kualiti audio visual dan beri nilai tambah kandungan tv
  • RM1.4 bilion untuk membina dan menaik taraf jalan luar bandar
  • RM878 juta untuk projek Bekalan Elektrik Luar Bandar kepada 10,000 rumah
  • RM568 juta untuk Projek Bekalan Air Luar Bandar kepada 3,000 rumah
  • Kerajaan sasar 30.5 juta pelancong pada 2016, menyumbang RM103 bilion kepada ekonomi negara
  • Permohonan visa secara dalam talian untuk China, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Amerika Syarikat dan Kanada
  • RM450 juta untuk pelbagai program pertanian berimpak tinggi
  • RM190 juta kepada FAMA untuk Program Penurunan Harga untuk tambah 50 Pasar Tani dan wujudkan 150 Agrobazaar Rakyat 1Malaysia
  • Penjenamaan semula MARDI, Jabatan Veterinar, Jabatan Pertanian dan Jabatan Perikanan
  • RM235 juta untuk Program Promosi 1Malaysia, Dana Eksport Perkhidmatan dan Dana Promosi Eksport di bawah Matrade
  • RM877 juta untuk pelbagai usaha teknologi hijau seperti bekalan air bersih
  • RM515 juta untuk meningkatkan mutu bekalan elektrik di Sabah
  • RM41.3 bilion untuk Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia bagi 2016
  • Pembinaan 30 sekolah rendah, 27 sekolah menengah, empat MRSM dan lima SBP
  • RM135 juta untuk Program Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuh Bahasa Inggeris
  • Had maksimum amaun pelepasan cukai ke atas yuran pengajian dinaikkan RM7,000 daripada RM5,000 setahun
Sumber : malaysiakini
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Tambah Koleksi Lipstick NYX SMLC


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Perempuan memang rambang mata kalau nak pilih lipstick! Betul tak? Tak tahu nak pilih mana yang sesuai. Tapi sekarang tak kisah dah. Pilih je ikut suka warna apa yang kita nak. Kan?? Sesuai ke tidak tu jatuh nombor dua.

Fiza memang suka sangat dengan lipstick NYX Soft Matte Lip Cream (SMLC). sebelum ni dah ada Monte Carlo dan Sao Paulo. Suka jenis matte sebab tak melekit dan memberi effect ringan kat bibir. Macam bukan pakai lipstick. Sebab tu tak cari lain dah. Kemain memuji kan! Dah benda betul kot kan. Siapa dah pernah try je dah tahu ke'best'an dia.

Dulu beli harga boleh tahan murah juga tapi sekarang nak beli harga dah naik dan stok banyak habis. Jenuh juga nak mencari dan yang penting nak beli yang original. Nak pergi Sephora jauh. So beli online je la. Finally dapat jugak warna yang Fiza nak dan harga pun okay lagilah. Siap dapat free gift lip liner lagi. Yang penting original ye. Nanti Fiza review satu satu okay.

http://www.azhafizah.com/

Kalau korang nak beli boleh singgah 
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Masalah Membeli Jubah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Sekarang ni dah tak beli dah baju kurung, lebih suka membeli jubah je. Senang boleh pakai bila bila masa je, lebih selesa dan aurat terjaga. Dalam memilih jubah, jangan sesekali beli jenis lycra yang kain mudah melekap di badan tu dan pilihlah yang lebih longgar. Pastikan juga supaya pakai kain kat dalam supaya garisan dalaman tak nampak di luaran ye. Faham maksudnya kan?

Paling Fiza suka fesyen jubah dari calaqisya. Memang sentiasa menepati citarasa. Tak kedekut kain. Semua longgar longgar je. Suka!  Nak bergerak pun senang dan lebih selesa of course!
http://www.azhafizah.com/
Baru beli satu lagi jubah calaqisya. 
Fiza ni ada masalah kalau beli jubah. Masalahnya ialah jubah mesti terlebih panjang. Ye lah kan, dah nama pun orang rendah, memang kena potong jubah kalau beli tu. Biasanya hantar potong dan jahit kat kedai je. Lepas potong Fiza suruh tukang jahit tu jahit tepi halus je senang tak perlu jahit kelim nak melipat bagai.

Jahit tepi halus cepat sikit siap dan lebih flowy kat bawah tu. Tengok perbezaan antara dua ni. Jahit tepi halus sebelah kiri dan jahit lipatan asal. Kalau beli jubah jangan harap nak pakai terus, memang kena tunggu potong baru boleh pakai. Seronok kalau beli jubah yang betul² ikut size kita kan..Itu kalau nak, kenalah tempah kan. Gerenti ikut size sendiri. hehe

http://www.azhafizah.com/

Kain lebih tu simpan je. Kotlah berguna jugak nanti. Banyak juga tu potong 6inci. huhu

Thanks husband sebab rajin singgah butik calaqisya belikan untuk isteri tersayang ni. Fiza send gambar je husband balik dah belikan. Manis sangat!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :
DISCLAIMER
All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [December 13, 2016] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.
[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Follow @azhafizah.mdnor