Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

leaderboard-07

Cerita afzalsukasuki

Ranking Alexa azhafizah.com September 2015


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ranking Alexa azhafizah.com September 2015 jatuh teruk menjunam² angkanya makin banyakkkk. Seram pulak tengoknya. Gara² tak konsisten update blog dan topik tak bagus. Inilah padahnya. mood raya terlebih sudah. Nak sedih pun tak boleh. Yang bolehnya terus berusaha je. Itu je la jalan penyelesaiannya untuk baik pulih rekod pencapaian blog sendiri ni.

Ada blogger yang tak kisah pasal ranking ni. Tapi bagi yang kisah, usaha selagi boleh ye. Bila nampak tanda merah tu memang sedih, tandanya performance ranking blog menurun..huwaaaa~


Macamana performance blog korang? Biasalah kan ada naik dan turun, lumrah. Mana yang perlu kita usaha untuk perbaiki tu teruskan usaha. Okay? Walaupun rekod makin merundum, kena catat jugak untuk rekod sendiri.

Januari 2015
Global Rank : 154, 886
Rank In Malaysia : 1, 433

February 2015
Global Rank : 211, 520
Rank In Malaysia :

March 2015
Global Rank : 314, 544
Rank In Malaysia :

April 2015
Global Rank : 451, 760
Rank In Malaysia : 5, 029

May 2015
Global Rank : 336, 288
Rank In Malaysia : 1, 724

June 2015
Global Rank : 272, 289
Rank In Malaysia : 2, 021

July 2015
Global Rank : 250, 493
Rank In Malaysia : 3, 144

August 2015
Global Rank : 298, 427
Rank In Malaysia : 2, 793

September 2015
Global Rank : 396, 828
Rank In Malaysia : 7, 181


Check rank Blog >>www.alexa.com
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Cashout Nuffnang September 2015


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Walaupun mood kelaut sikit hujung² September ni, dapat jugak sesuatu yang boleh buat hati sendiri ada mood untuk hadap blog. Alhamdulillah... dapat cashout Nuffnang untuk bulan September ni. Bulan ni dapat juga lambakan CPUV untuk simpanan bulan depan pulak. Harapnya dapat cashout juga.

Rezeki melalui Nuffnang. Lain blogger lain rezekinya kan. Nak bagi tips untuk dapatkan CPUV pun Fiza tak berapa arif. Tahu² dapat je. Bila dah dapat CPUV tu, maintain traffic je walau kadang earnings pun segan² nak bertambah. 
cashout-nuffnang-september-2015

Thanks Nuffnang untuk CPUV. Menunggu 2 pending payment. Harap sampai dengan selamat.
cashout-nuffnang-september-2015

As stated in Nuffnang payment policy, Nuffnang pays its members 30 days (60 days for Ordinary) after every end of the month from their cashout request date for Glitterati members. Upon then, the cheque will be compiled and sent to the bank for legal processing before delivered to your registered address. The processing and delivering by the bank will take about 2 weeks time. The status will be changed to 'Paid' once the cheque has been sent to you! Hope this clarifies! Thank you and have a nice day!-Nuffnang
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Anak Bulus Second Batch!


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
25 September 2015,dapat Anak Bulus Second Batch! kiki anak bulus kamiorang selamat beranak dengan selamat. Kali ni dapat 3 ekor anak bulus yang bewarna lain² ketiga tiganya. Satu warna kelabu, hitam dan hitam putih. Bapaknya tak dapat dipastikan samada kucing biasa atau kucing baka mix breed persians sebab cuma ada 2 ekor je jantan setelah koko pergi hilang entah kemana.

anak-bulus-second-bacth

anak-bulus-second-bacth
Tapi dari anaknya yang keluar confirm jenis kucing berbulu lebat juga ni. Paling suka yang kelabu tu. Macam kucing batu! Habislah jadi rebutan lepas ni. Buat masa sekarang ni cuma tengok dari jauh je la sebab ibunya, kiki tak bagi orang sentuh anak dia. Pantang anak dia mengiau, laju je berlari nak gigit anak dia bawak lari.
anak-bulus-second-bacth

So kenalah tunggu anak dia besar sikit dan bukak mata barulah boleh bawak main. Untuk second batch ni kena tunggu besar sikit kalau nak jual pun. Ikutkan sayang nak jual tapi kalau dah banyak tak mampu nak jaga. Tapi yang pasti jual dengan pencinta kucing jugak. 

Harap² lepas ni dapat kucing warna putih semua pulak.. Tapi macam susah nak dapat sebab kiki bulunya warna hitam, kelabu dan putih bercampur. huhu =_='

*anak bulus = anak kucing
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Pertunangan Akim Ahmad & Stacy


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Pertunangan Akim Ahmad & Stacy selamat berlansung semalam, 26 September 2015 dibuat secara tertutup di Lembah Klang dan telah diumumkan sendiri oleh Akim Ahmad. Satu perkhabaran yang baik dan menggembirakan buat keluarga dan peminat mereka.

Semoga mereka berjodoh sehingga alam perkahwinan dan membawa ke syurga. Nampak macam tak lama lagi je majlisnya ni.

sumber gambar dari Hlive!
Syukur Alhamdulillah. Majlis Pertunangan saya @akimahmad dan bakal isteri saya @stacyanam telah selamat berlangsung tadi 26hb September 2015. Terima kasih kepada semua yang telah mendoakan kami. Dan doakan yang terbaik untuk kami di masa akan datang.

Tahniah buat mereka. Musim orang kenduri bila cuti sekolah ni. Ade kenduri kahwin, kenduri akikah, bertunang dan macam macam lagi..meriah ditambah lagi dengan mood raya.


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
14 Comments
Share :

Ibadah Korban


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Alhamdulillah selesai sudah ibadah korban uwan husband. Banyak juga lembu di korbankan hari ini. Ramai juga buat ibadah korban hari ini. Takde kes lembu naik angin ke apa. Semuanya berjalan dengan baik.

ibadah-korban

ibadah-korban

Siap sedia untuk di korbankan.

ibadah-korban

ibadah-korban

Dah selesai sembelih. Masa untuk mengagihkan daging dan bersedekah daging. Musim raya ni rotate lauk daging je la ye. Buat sup, buat salai, buat gulai. Macam² menu boleh buat dengan daging ni. Tulang jangan dibuang pula ye. Jangan lupa tanam.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
16 Comments
Share :

Pagi Raya Berdua Je


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Tahun ni raya korban sambut raya berdua je. Kiranya inilah pengorbanan tidak bersama family untuk malam raya dan dipagi raya. Tapi korban yang sebenar adalah uwan husband ada buat ibadah korban kat area rumah. So Fiza dan husband decide untuk stay dan tunggu lepas lembu dikorbankan baru balik kampung. Haa gitu.


Pengalaman raya yang baru berdua je. Lepas sembahyang raya, terus stay untuk ibadah korban kemudian baru balik kampung pilah dulu then terus gerak balik segamat. Dapat raya kat dua² kampung. Cumanya pagi raya esok takde juadah raya lah. Balik kampung baru merasa. 

Orang lain sibuk dah sampai kampung. Kamiorang baru mood balik kampung hari ni. Selamat hari raya semua! Jom beraya!
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Berhari Raya Aidil Adha


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Berhari Raya Aidil Adha pulak kita. Wahh semangat semua orang balik kampung beraya ye. Ada juga yang beraya kat bandar. Kebiasaanya Raya Aidil Adha @ Raya Korban ada yang tak balik kampung sebab cuti pendek je kan. Tapi kali ni rasanya ramai yang balik kampung sebab budak sekolah pun cuti seminggu lebih. Kira pakej cuti lama ni.

Selamat hari raya aidil adha untuk semua umat Islam.

Rindu nak makan lemang, rendang, ketupat dan semua juadah raya!

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Design Header Blog Zaryn Harum


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Design Header Blog Zaryn Harum Fiza tambahkan bunga rose barulah nampak macam harum walau takde bau harum keluar. Hehe.. buat lawak pulak dia! Apapun pada Fiza, nampak kena dengan Zaryn Harum ni. Perempuan dan bunga serta bau harum tak dapat dipisahkan gitu.

Rasanya dah cukup kombinasi element² ni. Masukkan gambar model dari owner header. Siap!
design-header-blog-zaryn-harum

Maaf, tak dapat nak share link sebab owner baru nak buat blog. So design header dulu.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Catalog IKEA 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Catalog IKEA 2016 dah selamat sampai semalam selepas join IKEA Catalogue Giveaway awal bulan september hari tu. Dapatlah cuci mata tengok dekorasi rumah dari IKEA yang cecantik ni. Ada rezeki lebih dapatlah tambah dekorasi rumah. Kalau takde, kita tengok je la. Kot ada bajet untuk buat ala² IKEA pun boleh juga kan. Bak kata ikut bajet dan ikut citarasa sendiri.

catalog-ikea-2016

Bukan dekorasi je menarik. Gambar dalam katalog pun menarik sangat. Cuba tengok cover catalog ni. Menarik dan tertarik. Ada yang dah apply ke aritu? Dah dapat belum? Kalau yang berdekatan dengan IKEA okaylah boleh dapatkan kat IKEA je bagi yang jauh ni mengharapkan posmen je menghantar..By the way, thanks IKEA untuk catalog ni.

Marilah kita berkira² nak beli apa.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Yahaira Leanne


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Yahaira Leanne @ Ya khaira Liyana di dalam bahasa arab yang bermaksud 'sebaik baik kelembutan' nama anak Lisa Surihani dan Yusry. Sedap nama tu secantik rupanya dan secantik maksudnya. Baru sipi² nampak muka baby comel mereka.
yahaira-leanne
Sumber dari Erafm
Yahaira Leanne bakal jadi anak selebriti popular selepas Lara Alana, Aisyah Ranaa dan lain lain. 
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

Puasa Sunat Arafah


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Puasa Sunat Arafah pada 9 Zulhijjah 1436 dan dianjurkan supaya kita berpuasa. Jangan lupa niat puasa ye. Selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga ibadah yang kita dilaksanakan ini akan mendapat keberkatan Allah SWT dan diampunkan dosa-dosa kita. Aaminnn.
puasa-sunat-arafah
Sumber dari google
Marilah kita berpuasa sunat Arafah. Jom berniat
puasa-sunat-arafah
Sumber dari google

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
5 Comments
Share :

Buat Kerja Biarlah Ikhlas


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Buat kerja atau buat sesuatu biarlah dengan hati yang ikhlas tanpa mengharapkan apa² balasan. Walaupun kita tak nampak balasan yang baik selepas buat kerja tu tapi inshaAllah ada rezeki lebih untuk kita. Buat apa pun dengan ikhlas kita tidak akan rugi.

Allah suka mereka yang membuat kerja dengan ikhlas dan orang lain juga akan suka dengan keihklasan walau tidak menunjuk². Yang penting keikhlasan dari hati.
Ikhlas
Sumber dari Hafiz Hamidun
Keikhlasan banyak ganjarannya. Apepun bersyukur selalu.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Blog Bakal Sunyi Lagi


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Blog bakal sunyi lagi bila tibanya musim perayaan. Ada yang dah balik kampung ke? Of courselah jarang nak harap blog kan. Kalau tak pun, buat auto update macam biasa kalau tak nak blog kesunyian. Itupun kalau ada idea.
Sumber gambar dari google
Blog ini mungkin akan sepi seketika kot? Macam ketandusan idea lately. Mood agak kelaut dalam tapi masih update la jugak walau tak banyak. hehehe.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

17 Resepi Pantang Selepas Bersalin Normal dan Pembedahan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
17 Resepi Pantang Selepas Bersalin Normal dan Pembedahan. Resepi ini boleh juga di hidangkan untuk kanak kanak selepas berkhatan@ bersunat. Rasanya untuk diet pun sesuai jugak ni sebab makanan yang seimbang dan semestinya sihat.

Share dulu nanti tak perlu nak mencari². Zaman sekarang ni dah ramai berpantang di rumah sendiri so kenalah amek tahu kan. Tapi masih kena ada guide jugak tak boleh main hentam je. 
resepi-pantang-selepas-bersalin

Senang dah ada banyak resepi macam ni. Boleh rotate selama tempoh berpantang. Takde lah jemu sangat kalau menu yang sama je hari hari. Sesiapa yang sedang berpantang tu boleh bookmarked entry ni tak pun click pada icon pink 3 gear  kat sebelah kanan atas entry ni dan click print. Lagi senang terus print ^__^

1. Ikan Masin Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
-Lada hitam

Cara-cara:
-Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati

2. Ikan Tenggiri Kering

Bahan-bahan:
-1 keping ikan tenggiri kering
-2 biji lada besar
-½ biji bawang besar dihiris

Cara-cara:
-Ikan digoreng layur bersama hirisan halia.
-Kemudian ditumbuk bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
-Hidang bersama nasi panas

3. Sambal Tok-tok Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Bawang merah
-Bawang putih
-Ikan bilis
-Lada hitam

Cara-cara:
-Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi panas

4. Ikan Masin Goreng Asam Jawa

Bahan-bahan:
-Isi ikan masin (Kurau @ Talang)
-1 labu bawang besar
-5-6 tangkai cili kering
-3 ulas bawang putih
-½ inci halia
-Sedikit air asam jawa & gula

Cara-cara:
-Tumis semua bahan yang dihiris.
-Bila agak garing, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula .
-Akhir sekali masukkan ikan masin yang telah digoreng terlebih dahulu.

5. Ikan Bilis Goreng Aroma

Bahan-bahan:
-100g ikan bilis putih
-3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
-1 biji bawang besar dimayang
-2cm halia dimayang
-6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
-6 biji cili padi diketuk
-Minyak

Cara-cara:
-Goreng ikan bilis hingga ranggup
-Kemudian masukkan bahan hirisan

6. Ikan Bilis Dengan Cili Mesin

Bahan-bahan:
-Sebiji bawang besar dimayang
-Ikan bilis
-Jeruk lobak
-Sebiji telur
-Cili mesin 1 sudu

Cara-cara:
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.

7. Pegaga Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Sedikit santan pekat
-Lada hitam (lebihkan)
-Ikan bilis putih
-Kunyit hidup
-Halia
-Garam

Cara-cara:
-Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
-Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
-Kira OK masukkan pegagadan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.

8. Hati Masak Limau Purut

Bahan-bahan:
-1/2kg hati lembu direbus dan dipotong kecil
-5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
-6 tangkai cili kering (Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
-3 labu bawang besar
-4 ulas bawang putih
-2cm hirisan halia muda
-½ camca ketumbar
-½ camca jintan manis
-½ camca jintan putih
-Garam & gula secukup rasa
-Minyak untuk menumis

Cara-cara:
-Cili/lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
-Tumis hingganaik bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah.
-Setelah itu, masukkan perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.

9. Hati Goreng Lada

Bahan-bahan:
-600g hati lembu direbus dan dipotong
-4 sudu besar lada putih
-2 sudu besar serbuk rempah
-2 sudu besar minyak
-1 sudu besar air asam jawa
-½ sudu serbuk jintan putih
-1 sudu serbuk kunyit
-2 labu bawang besar
-Garam/ Ajinomoto secukup rasa
-1 batang daun bawang untuk hiasan

Cara-cara:
-Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
-Tumiskan ia, agak kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
-Taburkan hirisan daun bawang

10. Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam

Bahan-bahan:
-4cm halia muda
-3cm kunyit hidup
-Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)

Cara-cara:
-Bakar ayam/daging dengan bahan perap.
-Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa

11. Sambal Tok-tok

Bahan-bahan:
-Ikan bilis
-Cili padi
-Bawang

Cara-cara:
-Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.

12. Daging Goreng Halia

Bahan-bahan:
-Daging batang pinang dihiris nipis
-Halia dimayang halus
-Bawang Putih diketuk
-Bawang besar dihiris bulat
-1 biji lada benggala/ ketukkan cili padi kalau nak pedas
-Sedikit sos tiram
-Sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
-Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.

Cara-cara:
-Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
-Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut kesesuaian.
-Akhir sekali masukkan , lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
-Jika nak berkuah boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.

13. Daging Goreng Lada Hitam (Marinated)

Bahan-bahan:
-Daging hihiris halus
-Lada hitam secukup rasa
-Halia
-Bawang besar
-Bawang putih
-Sos Cili/Cili mesin
-Sos tomato
-Sos tiram
-Kicap pekat
-Garam/serbuk perasa

Cara-cara:
-Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
-Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
-Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.

14. Ayam Panggang Selera Pantang

Bahan-bahan:
-Ayam
-1 batang serai dititik
-1 sudu jintan manis
-½ sudu jintan putih
-1cm kunyit hidup
-1cm lengkuas
-1cm halia
-4 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-garam
-Air asam jawa
-½ cawan air

Cara-cara:
-Ayam dilumur dengan garam & sedikit bawang merah, halia, bawang putih & kunyit tumbuk juga lengkuas.
-Panggang ayam
-Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Dan bolehlah disiram
ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.

15. Ayam Percik Chinese Style

Bahan-bahan:
-1 ekor ayam
-Daun salam dan daun kunyit

Bahan A:
-Bunga Lawang
-Bunga Cengkih
-Kulit Kayu Manis
-Jintan Manis
-Lada Hitam
-Serai & Halia
-Gula Melaka – dicincang halus
-Lemon – diperah
-Santan
-Garam
-Bawang putih dan bawang merah ditumbuk halus
(Jika suka boleh ditambah sedikit cili padi)

Cara-cara:
-Masukkan daun salam & daun kunyit ke dalam ayam.
-Panggang @ goreng dalam minyak penuh (deep fried)
-Tumis bawang merah dan putih. Masukkan bahan-bahan A, masukkan juga perahan lemon, gula melaka, garam.
-Masukkan santan cair biar mendidih di atas api perlahan. Bila dah pekat masukkan santan pekat.
-Bila dah pekat, boleh disiram ke ats ayam panggang tersebut.

16. Lengkuas Muda Masak Lada Merah
(Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita atau dengan lain perkataan mengetatkan lagi organ wanita selepas bersalin)

Bahan-bahan:
-Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
-Sedikit ikan bilis
-Bawang merah
-Bawang Putih
-Lada merah

Cara-cara:
-Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
-Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.

17. Turi Masak Asam Rebus
(Bagus Utk Menambah Susu Ibu).

Bahan-bahan:
-Daun Turi
-Ikan Bilis
-Asam Keping
-Bawang merah
-Kunyit Hidup
-Ikan Bilis
-Lada merah

Cara-cara:
-Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
-Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.

Credit : Fanpage Rahsia Hawa
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
6 Comments
Share :

Budak Kecil Yang Berbakat dan Berani


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kagum dengan budak kecil yang berbakat dan berani ni. Berbakat menjadi model bergambar bersama haiwan yang boleh dikatakan agak risiko jugak kalau tak kena gayanya. Nampak serasi dan gambar pun nampak cantik dan semulajadi mesra alam.

Kalau Fiza ni nampak katak kecil pun berlari, inikan nampak besar gini. Memang taklah!
budak-kecil-yang-berbakat-dan-berani








Gambar ni paling win sebab nampak cantik sangat ko dik! Memang berbakat jadi model
Sumber gambar dari facebook
Kalau Fiza ni satu pun tak berani nak buat. Korang berani?

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Resepi Air Soda Herbs Sedap


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Selama ni dah lama nak mencuba buat Air Soda Herbs yang sedap ni. Tapi itulah kan, nak betul² buat kena ada bahan² yang cukup. Barulah rasa sebenar Air Soda Herbs tu. Air paling senang nak buat dan paling sedap! Kalau kat restaurant ni agak mahal. Apakata buat sendiri, boleh minum bila² masa kalau teringin. Cuma bahan² kena sedia ada lah kan.

resepi-air-soda-herbs-sedap

Bahan²
Air Ais Krim Soda
Laici (dalam tin)
Serai (2-3 batang serai tak perlu dititik)
Daun Pudina (ikut suka nak letak berapa banyak)
Asam Boi (boleh letak ikut citarasa)
Ais Kiub

Cara²
Masukkan kesemua bahan dalam bekas dan sedia untuk di minum. Kalau Fiza suka biarkan dulu bagi bahan² campuran sebati. 

Cuba korang try buat, mesti nak lagi lagi dan lagi. Tapi ini bukan tujuan untuk detox ye sebab air krim soda dan laici ni mengandungi gula terlebih. So hanya sekadar air minum je walaupun ada campuran herba dan serai tu.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
14 Comments
Share :

Face Mask Giveaway


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Jom semua join Face Mask Giveaway.
Klik banner bawah ni.
face-mask-giveaway
TAMAT :3 October 2015

Hadiah
Pemenang akan dipilih melalui cabutan undi or random.org.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
8 Comments
Share :

Nelydia Senrose


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Suka dengan watak Mastura bersama Abang Jebat lakonan Nelydia Senrose dan Shaarnaz Ahmad dalam Cerita 'Bukan Kerana Aku Tak Cinta'. Watak husband and wife yang acah² sweet tapi memang sweet pun kan. Bila selalu pegang watak yang agak matang jadinya in real life nampak dia lebih matang dari usia. Padahal baru awal 20an gitu kan. 

nelydia-senrose

Antara pelakon yang serba boleh dan for sure peminat dia ramai. Korang termasuk tak? hehehe

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Petua Simpan Taugeh Kekal Segar


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Taugeh lebih sedap di makan kalau taugeh lebih segar. Barulah rangup di makan. Tapi selalunya kalau beli taugeh dan simpan cuma bertahan 2-3 hari je. Lepas tu dah mula rosak. Sebenarnya ada petua @ cara nak simpan taugeh kekal segar lebih lama. Cara  yang sangat mudah.
petua-simpan-taugeh-kekal-segar
Sumber dari facebook dizainasent
Taugeh akan kekal segar lebih lama dalam peti sejuk dengan memerah sedikit limau dalam air rendamannya. Pastikan menukar air setiap hari.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Jersey Abstrax™ Malaysia airline


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Jersey Abstrax™ Malaysia airline | Sempena Merdeka ke 58, Abstrax Jingga ada buat Midnight Sale dari 10pm (15 Sep 2015) sehingga 2 am (16 Sep 2015) di mana harga Sale adalah RM58 untuk setiap helai jersey tak kira lengan pendek atau panjang tetap sama harga. Perghh..bila dengar berita baik tu memang get ready awal nak membeli secara online.

Memang dah lama teringin nak beli, so bila ada sale ni haruslah grab cepat kan! Alhamdulillah dapat buat order beli sepasang dengan husband. Beli yang jersey hitam ni. Next time nak beli yang putih pulak. 
jersey-abstrax-malaysia-airline
Sumber gambar dari abstrax Jingga
Hari ni dah selamat sampai jersey idaman ni. Esok² boleh pakai support team dalam Piala Malaysia. Sebab jersey club takde..So kira semangat Malaysia je lah boleh? Lepas ni nak beli jersey JDT pulak. Kemain semangat lagi kan!
jersey-abstrax-malaysia-airline

Setiap pembelian Tshirt akan dapat 1 sticker Abstrax,1 sticker aeroplane yang comel dan juga certificate Of Authenticity. Sangat berbaloi membeli. Belilah yang original!
jersey-abstrax-malaysia-airline

Make sure sebelum beli check size dulu ye. Beli size besar sikit dari ukuran. Kalau lebih sikit tak rugi beli. Kalau kecik tak muat, rugi pulak kan. Satu lengan pendek, satu lengan panjang. Untuk perempuan, senang beli lengan panjang, tak perlu pakai baju inner.
jersey-abstrax-malaysia-airline

Thank you abtrax Jingga, sangat puas hati membeli. Lepas ni shopping lagi!
jersey-abstrax-malaysia-airline
Ada banyak lagi Jersey dan Tshirt yang smart² design. Dah bookmarked mana nak beli. Beli online je la. Nak pergi store dia agak jauh. Siapa dekat dengan store boleh terus pergi je. Kalau jauh tu beli online je la kan. Untuk pembelian dan pertanyaan boleh rujuk di link bawah ni.

ABSTRAX CONCEPT STORE SHAH ALAM (Co Reg No: 002161045-X)
D-20-1 & D-20-2, Jalan Serai Wangi M, 16/M
Alam Avenue 2, Seksyen 16
40200 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Call: 03-55244248

ABSTRAX CONCEPT STORE BANGSAR (Co Reg No: 002161045-X)
18-A, First Floor, Jalan Bangsar, 
59200 Wilayah Persekutuan 
Kuala Lumpur

review ikhlas dari Azhafizah MN
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
8 Comments
Share :

GIVE AWAY by BUDAK KACAMATA : JANGAN BACA NOVEL NI


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Peminat Novel? Jom join Giveaway by Budak Kaca Mata. Semingu je tau giveaway ni. So join awal². Klik banner bawah ni

 photo GIVE BY bkm_zpshkz0u4oi.png

Tamat 23 September 2015 pada 11.59pm (1 minggu sahaja)
Keputusan 25 September 2015

hadiah yang bakal dimenangi 

JANGAN BACA NOVEL NI
* Ditulis oleh Ismi Fa Ismail
* Merupakan seorang perempuan 
(mula mula dulu ingatkan lelaki)
* Novel yang sangat unik dan lain dari yang lain bila dah start baca tak sabar nak tunggu kesinambungannya
* Novel ini berwarna hitam dan merah
* Selepas membaca novel ini anda akan terasa pelik hahaaha
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
15 Comments
Share :

Permohonan JMTI Kemasukan Sesi Januari 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Permohonan JMTI Kemasukan Sesi Januari 2016 dibuka sehingga 9 October 2015. Bagi adik adik yang nak melanjutkan pelajaran ke Institut Teknikal Jepun Malaysia ni bolehlah buat permohonan ye.
permohonan-jmti-kemasukan-sesi-januari
Sumber dari facebook

website : www.jmti.gov.my
No.tel : 04-5087800
Fax : 04-5087809

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
4 Comments
Share :

Mencintaimu


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Zahira Macwilson Heroin drama Akasia TV3 Mencintaimu memegang watak Anissa. Siapa yang tengok cerita ni mesti rasa macam kesian gila dengan watak Anissa ni kan. Bermacam dugaan yang dihadapinya sehinggalah sekarang walaupun dah berkahwin dengan lelaki yang dicintainya.

Kalau ada yang tengok mesti rasa tak sabar nak tahu pengakhiran cerita ini. Tapi drama melayu ni kekadang agak klise ending dia dan kekadang boleh agak walaupun ada yang kata drama ni lain dari yang lain..Adalah juga lainnya sikit² kot?


Dulu berlakon watak tambahan je sekarang watak heroin. 

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Design Logo 910 Exclusive


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Design Logo 910 Exclusive, nama exclusive so design pun kena exclusive juga kan. Tema warna adalah warna hijau dan juga hitam. Mulanya nak buat design tengah tu je simple wording tapi rasanya lebih menarik kalau ada border bulat kat luar tu.

So inilah final touch untuk logo "910 Exclusive'. General logo yang bakal di gunakan untuk business online. Nak tahu produk apa. Nanti korang boleh search ye.

design-logo-910-exclusive

Terima kasih kepada customer dan juga seseorang yang telah recommend Fiza pada customer.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
7 Comments
Share :

Gelap


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dah sampai tengahari hujan masih turun dengan lebat beserta ribut dari pagi. Agak menakutkan kalau tengok kat luar rumah. Suasana gelap macam dah pukul 7 malam padahal baru tengahari. Sekarang hujan baru reda sikit takde ribut dah. Tapi masih gelap.

gelap
Sumber dari google

Bila hujan ni, mulalah gelap mata. Rasa nak tidur je dengan berselimut tebal. Mood berblog pun gelap kejap. Bila ada mood, baru muncul. Gitu pulak kan. Tetiba rasa hilang semangat nak berblog dengan idea pun dah berkurang. Tiba masanya mood berehat seketika...

Kekadang mood pun ikut cuaca jugak. hehe...Tempat korang hujan tak? Alhamdulillah..sekurang²nya reda sikit dari jerebu.
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
11 Comments
Share :

Giveway Women Desire By Intan


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
"Women Desire Giveaway!
Due Date 24 September 2015
giveway-women-desire-by-intan
Berita Baik buat Wanita yang PENTINGKAN Kecantikan Diri secara Dalaman & juga Luaran tentunya..... Kami di Intan Beauty Centre telah menganjurkan 1 Giveaway buat anda bermula dari 10th - 24th September 2015 ....


Hadiah yang kami tawarkan adalah seperti di bawah
Jom cuci mata sikit

giveway-women-desire-by-intan
5 x Pemenang Bertuah
FREE Combo Women Desire
giveway-women-desire-by-intan
Jom ramai-ramai kita join bagi memeriahkan lagi GIVEAWAY ini...

Ini merupakan 1st Giveaway ini dilancarkan oleh Intan Beauty Centre dan di sponser oleh Women Desire Kuala Lumpur


** Untuk lihat senarai peserta kat SINI

*** Untuk lihat senarai hadiah kat SINI

*Nota Kecil : Please tag and ajak kawan-kawan korang join sekali tau 


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Thanks korang. Harap Giveaway kali ni mendapat sambutan 
I love u all 
 
Terima kasih kepada Sponser yang sudi menaja 1st Giveaway by Intan Beauty Centre ini
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
10 Comments
Share :

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor