Mas Kahwin Mengikut Negeri

Dah masuk fasa musim orang kahwin bulan Februari nanti kan. Bagi bakal pengantin lelaki kenalah tahu nilai mas kahwin yang bakal di berikan kepada isteri. Wajib diberikan ye. Nilai mas kahwin berbeza setiap negeri.


Mas Kahwin atau Mahar adalah pemberian wajib yang diberikan oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan. Mas kahwin@ Mahar merupakan hak isteri sebagai pernyataan kasih dan sayang serta tanggungjawab suami atas kesejahteraan rumah tangga. Ianya bertujuan untuk menggembirakan dan menyenangkan hati isteri agar isteri merasa dihargai dan bersedia untuk menjalani kehidupan bersama suami.
Definisi Mahar : Mahar berasal daripada perkataan Arab. Di dalam al-Quran istilah mahar disebut dengan al-sadaq, al-saduqah, al-nihlah, al-ajr, al-faridah dan al-‘aqd. Menurut istilah syara’ mahar ialah suatu pemberian yang wajib diberikan oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan.
Mas Kahwin orang Johor RM22.50 tunai! Fiza simpan lagi mas kahwin ni. Masih dalam frame. Sayang nak keluarkan apatah lagi nak gunakan. Idea Encik hubby letak dalam frame. Tak payah nak lipat² bagai.. Bakal pengantin boleh guna idea ni ye ^__^




Credit : Sumber
with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. ohhh so sweet.... masih simpan lagi mas kahwin... lepas ni kalau nampak macam nak buruk jer tu sila laminate yer...

    ReplyDelete
  2. Duit mas kawin jijah beli ayat alquran gantung kat dinding. Hehehe

    ReplyDelete
  3. waa. mas kawen fiza cantik la. kreatif. org yg baru nk kawen leh amek sikit idea ni. hehe

    ReplyDelete
  4. wah.johor ngan pahang paling sikit ye...heheh

    ReplyDelete
  5. Trg klate kedah perlis tk dtetapkan...bgus juga tak ttp gtu blh bg ikut setakat mana mampu

    ReplyDelete
  6. sy org johor,, thanks info ni, leh remind me, nak kawengg,, x-) hahahaa~

    :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah kalau mcm tu,senang nikah nanti just al quran sbgai mas kahwn...sy org perlis

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.