Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

[Wide]

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Yes

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Big Hero 6


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Setelah sekian lama tak tengok wayang, so warm up dengan cerita Big Hero 6. Warm up lah sangat kan. Kiranya entry backdated la ni sebab tengok hari ahad yang lepas dengan anak buah kat Mid Valley sementara menunggu husband habis seminar kat Universiti Malaya(UM). So layanlah movie menghabiskan masa. Kalau dok berjalan je satu Mid Valley tu memang boleh sakit kaki.

Kaunter tiket tak bukak lagipun dah beratur. Itupun dah panjang beratur. Macam biasalah kan kalau kat Mid Valley ni memang sentiasa ramai orang lagi lagi ada expo Mom & Baby. Belum bukak expo pun ramai dah tunggu kat luar tu.

Hari tu beli tiket untuk wayang paling awal.


Inilah team big hero 6 Paling comel Baymax siputih gebu comel bulat tu. Dahlah comel, kelakar pulak tengok karakter Baymax.


Sumber dari google

Best cerita ni. Dari awal sampai akhir korang tak kan rasa bosan. Ada lawak, ade sedih, ada suka. Memang best. Tak rugi tengok Cuma kalau dipanjangkan sikit cerita tu mesti lagi best. Nak tahu serba sedikit tentang cerita ni boleh baca synopsis kat bawah ni. Fiza cuma copy paste je malas nak translate..boleh? 

Release Date: 13 Nov 2014
Language:English
Subtitle: -
Genre:Action / Adventure / Animation
Running Time: 102 minutes
Director:Don Hall, Chris Williams
Cast:T.J. Miller, Maya Rudolph, Jamie Chung
Distributor:WALT DISNEY STUDIOS MOTION PICTURES
Synopsis:
Set in a fictional metropolis called San Fransokyo (a portmanteau inspired by San Francisco and Tokyo), "Big Hero 6" centres on a young prodigy named Hiro Hamada and his self-created synthetic bodyguard Baymax. When the Japanese government wanted a team of state-sanctioned super-heroes at their disposal, a top-secret consortium of politicians and business entities known as the Giri was formed to recruit and train potential superhuman operatives for "Big Hero 6". Hiro is recruited as a potential operative, but unimpressed with the Silver Samurai, he declines to join the team of inexperienced crime fighters until he finds himself in the grips of a criminal plot that threatens to destroy San Fransokyo-credit source :GSC

Mak buah dan anak buah. Eh bukan.. Ucu dan anak buah.Sorang bambam sorang kurus. Tapi persamaan pada mata..keturunan mata sepet..eh

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
19 Comments
Share :

Kebaikan Kandungan di Dalam Produk Harum Malam


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kebaikan Kandungan di Dalam Produk Harum Malam tidak dapat di nafikan lagi dan ianya telah terbukti berkesan. Rata rata pengguna bersetuju tentang keberkesanan dan juga kehebatan produk Harum Malam termasuklah diri sendiri yang pernah merasainya.

Ini pek lama masa Fiza mula mula consume.
Harum Malam

Kebiasannya, untuk membeli sesuatu produk terutamanya makanan tambahan sudah semestinya kita sangat menitik beratkan soal kandungan bahan yang terkandung dalam produk tersebut. Produk yang baik adalah disebabkan kebaikan bahan bahannya. Setuju tak?

Bahan bahan yang terkandung dalam Produk Harum Malam adalah 100% ramuan asli bahan semulajadi daripada ekstrak buah buahan dan herba herba yang berkhasiat.

Fiza ringkaskan dalam bentuk gambar serba sedikit tentang Kebaikan Kandungan di Dalam Produk Harum Malam satu persatu okay. 

Ekstrak Ros @ Mawar
Sejenis Pokok bunga hiasan yang mempunyai bau yang harum/wangi dan kelopak yang cantik.

ekstrak ros Harum Malam

Ekstrak Sireh
Sireh sejenis pepohon yang menjalar dan memanjat pada batang pokok sekelilingnya. Bahan-bahan yang terdapat dalam daun sirih ialah kalsium nitrat, sedikit gula dan tannin

ekstrak sireh Harum Malam

Buah Tin
Dikenali dengan nama Ficus carica sejenis tumbuhan yang telah lama ditanam dari keluarga Moraceae. Buah ini juga dipanggil sebagai Buah Ara.

Buah Tin Harum Malam

Kismis
Kismis adalah buah anggur yang telah dikeringkan. Ia tidak mengandungi kolestrol atau lemak serta rendah kandungan garam. Ia membekal tubuh badan dengan banyak vitamin dan mineral yang penting seperti zat besi, potassium, magnesium, kalsium dan vitamin B1, B3 dan B6. Serta zat besi untuk pembinaan darah bagi pengangkutan oksigen ke otak dan ke seluruh badan

Kismis Harum Malam

Madu
Sejenis manisan dihasilkan oleh lebah menggunakan nektar bunga.

Madu Harum Malam

Goji
Buah Goji @Lycium sejenis herba yang berasal daripada Lycium chinense dan Lycium barbarum, tumbuhan yang biasa di dapati di Asia Timur.

Goji Harum Malam

Limau Purut
Limau purut atau nama saintifiknya Citrus hystrix berasal dari Asia Tenggara dan kini ianya terdapat hampir di semua Negara seperti di Malaysia, Indonesia, Thailand. Limau purut mempunyai rasa yang masam dan sedikit pahit.

Limau Purut Harum Malam

Strawberi
Buah Strawberi mengandungi Vitamin K, mangan, Folic acid, potasium, Riboflavin, Vitamin B5, Vitamin B6, magnesium dan omega-3. Lebih dikenali dengan nama latin Fragaria rosaceae. Seperti yang kita ketahui, buah Strawberi tumbuh menjalar dan kaya dengan vitamin C, juga mengandung fitonutrient dan antioksidan yang memerangi radikal bebas. Unsur antioksidan yang dipercayai memberikan warna merah pada buah Strawberi.

Strawberi Harum Malam

Pueraria Mirifica 
Herba Pueraria mirifica merupakan tumbuhan herba yang sangat terkenal di Thailand dengan khasiatnya yang pelbagai. Hasil kajian saintifik menunjukkan herba ini dapat mengembalikan keremajaan khususnya untuk wanita.

Pueraria Lobata Mirifica Harum Malam

Pueraria Lobata Sejenis tumbuhan yang kaya dengan Isoflavones, iaitu phytoestrogen yang membantu mengimbangkan dan menyelaras paras hormone wanita. Bahagian yang digunakan untuk tujuan perubatan tradisional ialah akarnya yang berbentuk seperti ubi.


Kayu Serapat
Herba Kayu Serapat atau nama saintifiknya Paramaria Leavigata merupakan herba terbaik untuk disyorkan kepada setiap wanita.

Serapat Harum Malam

Buah Delima
Buah Delima rasanya manis manis segar dan digelar superfruit mengandungi antioksidan yang unggul diterajui oleh asid ellagik berupaya melindungi kalenjar payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular. Buahnya bulat hampir sebesar limau. Berkulit keras, merah kecoklatan atau agak ungu. Isi buahnya terdiri dari butiran-butiran merah seperti kristal. 

Buah Delima Harum Malam

Manjakani Manjakani adalah sejenis puru atau benjolan yang terhasil daripada kulit sesetengah pokok hasil dari tidak balas pokok terhadap serangan sejenis tebuan (cynipsh gallae tinctoria). Serangan ini menyebabkan kulit pokok akan bertunas dan apabila tebuan mengeluarkan larva, larva ini akan mengeluarkan sejenis bahan kimia yang merangsang kepada pertumbuhan puru.

Manjakani Harum Malam

Senna
Senna merupakan sejenis daun yang lebih dikenali sebagai daun jati cinayang telah digunakan sejak abad ke-9 oleh doktor Arab sebagai ubat dan telah dikenal sebagai ramuan pembersihan.

Senna Harum Malam

Nampak tak betapa banyaknya kebaikan dalam setiap bahan yang ada dan setiap bahan mempunyai khasiat yang lebih kurang sama sebenarnya. Dengan itu, secara umumnya Kebaikan minuman kesihatan Harum Malam adalah untuk:
  • Membantu menyegar dan menyihatkan badan.
  • Mencantikkan dan menaikkan seri wajah.
  • Membantu menghilangkan bau badan dan mulut.
  • Melegakan panas badan.
  • Menegangkan payudara.
  • Memulihkan rasa rapat.
  • Mengencang otot kewanitaan.
  • Menghalang bau tidak enak serta gatal-gatal.
  • Menambah keharmonian suami isteri.
  • Menyihatkan rahim.
  • Mencantikkan payudara agar sihat dan montok.
  • Bertenaga dan mengatasi masalah vagina kering
  • Membantu mengetatkan dan menganjalkan vagina
  • Membantu membunuh bacteria dalam saluran kencing serta mengatasi masalah kerap kencing
  • Meningkatkan system tahan tubuh serta menstabilkan hormon
  • Mengurangkan tekanan dan tension
  • Membantu menganjalkan kulit serta tubuh badan dan mengurangkan kedutan
Jika anda tergolong dalam golongan di bawah ini, memang sesuai untuk mengamalkan pengambilan produk Harum Malam.
  • Wanita Berkahwin
  • Anak Dara
  • Wanita Berpantang
  • Sesuai untuk yang menyusukan anak
  • Sesuai untuk usia 50 tahun ke atas
Cara pengambilan
Pagi : 1 sudu sebelum sarapan
Malam : 1 sudu sebelum tidur

Pengambilan Harum Malam

  • Boleh diminum terus
  • Pastikan guna sudu plastik kerana Harum Malam mengandungi madu, dikhuatiri kalau guna sudu besi akan hilang khasiatnya.
  • Boleh simpan dalam peti sejuk .
  • Produk Harum Malam Halal dan lebih 7 tahun dalam pasaran..
  • Boleh di ambil setiap hari walaupun period, dalam pantang dan menyusu bayi.
Pantang Larang Harum Malam
  • Elakkan minuman berais
  • Ibu mengandung tidak dibenarkan takut akan mengalami kesukaran bersalin (sempit).
  • Minum ikut sukatan yang dibenarkan sahaja ( Tidak digalakkan mengambil lebih dari sukatan )
  • Untuk kesan yang maksimum,amalkan setiap hari.
Kesan Pengambilan Harum Malam
Dari pengalaman, selepas pengambilan Harum Malam Fiza rasa badan memang extra hot bertenaga, bau badan kurang ketika berpeluh! Menambahkan stamina/tenaga untuk aktiviti harian. Memang sesuailah dengan diri sendiri yang sibuk ni. Kulit pun semakin sihat.

Entry Kelebihan Harum Malam yang telah mendapat traffic yang tinggi sejak Fiza post dari bulan March lepas. Sangat laris dan ramai mencari produk Harum Malam ni sebenarnya


Pastikan beli yang original ye.
Original Harum Malam
Credit image :legacysecret.com


RM 33 Semenanjung 

RM39 Sabah & Sarawak

Isipadu : 250 ml

Berat : 580 gram
Untuk maklumat lebih lanjut dan pembelian

0129072776

Sumber gambar dan bahan dari  google

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
15 Comments
Share :

Ubat Gout, Migrain dan Resdung Paling Mujarab


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ubat Gout, Migrain dan Resdung Paling Mujarab. Gout merupakan penyakit yang semakin menular dalam kalangan penduduk Asia terutamanya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Punca utama penyakit ini adalah banyak dipengaruhi oleh cara pemakanan kita. Ramai di antara kita yang gemar mengambil makanan yang berprotein tinggi secara kerap seperti daging dan makanan laut.

Pengambilan protein secara berlebihan menyebabkan ia diurai menjadi asid urik melalui tindak balas kimia dalam tubuh kita. Asid urik yang berlebihan ini akan dikumpul di bahagian sendi-sendi seperti pada kaki dan jari-jari tangan. Asid urik yang terkumpul ini akan menyebabkan bahagian sendi tersebut membengkak dan menimbulkan rasa sakit.

Bagi kes yang teruk, asid urik yang terkumpul dengan banyak ini akan membentuk kristal asid urik pada sendi tersebut. Dan sememangnya ini akan menimbulkan kesakitan yang teramat sangat.

Kebiasaannya, dalam kes gout dan migrain, pesakit akan diberikan "Painkiller" untuk membantu mereka mengurangkan rasa sakit. Namun, tahukah anda "painkiller" ini akan memberi kesan negatif dalam jangka panjang terhadap tubuh jika diambil secara kerap?

"Painkiller" seperti panadol, penisilin dan sebagainya boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang jika digunakan secara kerap. Menurut kajian, setiap biji panadol yang diambil akan termendap dalam tubuh atau secara spesifiknya, dalam buah pinggang kita selama 5 tahun!!! Jadi bayangkan jika anda mengambil 2 biji panadol setiap hari. Anda boleh buat carian tentang kesan painkiller terhadap tubuh.

Penyelesaiannya?

Ubat Gout, Migrain dan Resdung Paling Mujarab

Rhizoplus Az-zahra, kapsul herba yang dihasilkan daripada 100% herba dan mengandungi 100% bahan organik. Kapsul ini dihasilkan untuk membantu pesakit-pesakit yang menderita akibat gout, migrain, sakit sendi (athritis) dan resdung.

Dengan Rhizoplus, anda bebas daripada risiko kesan sampingan kerana ia diformulasikan daripada herba-herba terpilih dan terbaik. Ia TIDAK mengandungi ubatan kimia atau dadah seperti mana ubatan yang lain.

Rhizoplus Az-zahra memberikan kelegaan segera kepada mereka yang menghidap gout, migrain dan resdung. Keberkesanannya boleh dirasai seawal tempoh 24 jam hingga seminggu selepas pengambilannya, bergantung kepada kadar metabolisme tubuh seseorang.

Untuk maklumat lanjut : 

Maklumat Rhizoplus Az-zahara


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
9 Comments
Share :

Rahsia Emas


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Bila harga emas turun ramai yang berebut rebut membeli emas. Apa Rahsia Emas ni? Bukan wanita je yang suka dengan emas ni kaum lelaki pun sama malah lebih banyak. Apa yang dibuat dengan emas ni? Dah tentulah mereka membuat pelaburan emas yang merupakan pelaburan yang bukan sahaja menguntunglah malah boleh menjana kejayaan, kemewahan dan juga simpanan untuk akan datang.

rahsia-emas-azizi-ali

Nilai emas semakin lama semakin meningkat dan bakal meningkat akan datang. Tak rugi orang kata kalau melabur emas. Tapi jangan sampai tersilap langkah melabur dan jangan sampai tertipu. Jadi untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya,perlulah bersedia dengan ilmu pelaburan yang betul. Antaranya :
  • Bagaimana untuk bermain dengan permainannya. Jika tidak tahu ianya amat-amat berisiko tinggi.
  • Bagaimana caranya untuk membeli dan menjual emas dengan keuntungan yang tinggi. Kalau tidak rugi jadinya.
  • Apakah bahasa-bahasa pelaburan yang perlu digunakan. Ingat, jangan sampai kena tipu kerana tidak faham bahasa mereka.
  • Dan banyak lagi ilmu pelaburan emas yang perlu di kuasai.
Bagi yang ingin melabur dan membuat pelaburan emas boleh dapatkan  : 

ILMU PELABURAN EMAS YANG LENGKAP.


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
12 Comments
Share :

Strategi Kahwin dan Kaya


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Pada yang belum berkahwin mesti nak tahu Strategi Kahwin yang terbaik dan Kaya selepas perkahwinan. Semua orang akan berkahwin dan perkahwinan itu merupakan satu perkara yang amat penting bagi anda yang beragama Islam sehingga jika ada sesiapa yang tidak mahu berkahwin maka Rasulullah mengatakan ia bukan dari pengikutnya. 

Berkahwin ini adalah satu keperluan dan ianya telah menjadi syariat untuk setiap manusia walau apa pun bangsanya, walau apa pun agamanya. Saya tahu anda sememangnya mahu berkahwin dan mungkin segala persiapan diri telah anda lakukan namun satu perkara yang mengganggu fikiran serta emosi anda iaitu...DUIT.

strategi kahwin dan kaya

Duit adalah masalah utama untuk berkahwin. Betul tak? Fiza pernah merasainya dulu. Alhamdulillah semua berjalan dengan baiknya. Sebut memang mudah tapi ”berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul”. Dari permulaan proses perkahwinan bertunang, bernikah hinggalah selepas nikah semuanya akan berkaitan dengan DUIT DUIT DUIT.
perberlanjaan perkahwinan

Sebelum merancang dah pasti kene melakukan perkiraan berapa bajet yang diperlukan seperti di atas.
Zaman sekarang ni kos yang perlu dikeluarkan bagi satu-satu perkahwinan sekurang-kurang RM20,000.00. Makin lama makin banyak belanja kan. Jadi kalau setakat ada hanya seribu dua dalam akaun bank tu cuba-cubalah fikir dan ikhtiar bagaimana nak dapatkan RM20k.

Sudah berkahwin tapi berhutang?
Orang kata kahwin memang sekali seumur hidup dan dah tentu nak buat secara besar besaran tapi sedar atau tidak sebenarnya perbelanjaan selepas kahwin lagi banyak untuk digunakan. Jangan berhutang buat majlis besar selepas kahwin berhutang pula sebab tak mampu bayar.

Atas desakan kos perkahwinan yang tinggi serta simpanan yang tidak mencukupi maka ramai diantara kita yang melakukan pinjaman wang.Tidak kisah samada meminjam pada pihak BANK atau perseorangan. Sekali pinjam bukan sikit-sikit sekurang-kurang RM10Ksehingga RM20K. 

Bagi yang bergaji besar mungkin tiada masalah untuk membayarnya secara ansuran namun yang bergaji sederhana dan kecil ini silap-silap hanya setakat membayar faedah setiap bulan dan jumlah hutang masih tidak-tidak berkurangan, bertambah adalah.. Apa yang terjadi adalah walaupun setelah beberapa tahun berkahwin, anak pun mungkin sudah besar tetapi hutang masih tidak dapat dilangsaikan sepenuhnya.

Apapun kena mengikut bajet. Ukur baju di badan sendiri. Tak boleh nak ikut sangat cara orang lain dan walaupun majlis itu besar atau kecil orang ramai tetap akan bercakap jugak. Percayalah. Susah nak mencari kesempurnaan sesuatu majlis.


Sudah tentu saat ini anda rasa risau silap-silap lambat pula anda kahwin. Sebenarnya ada jalan penyelesaiannya dan kata kuncinya adalah PERSEDIAAN. Persediaan dari segi ilmu serta status kewangan. Bukan sekadar itu malah persediaan yang harus dilakukan sebelum nikah, semasa nikah dan selepas nikah. Untuk mereka yang masih bujang tu boleh dapatkan 

PANDUAN STRATEGI KAHWIN DAN KAYA

Harap ianya dapat membantu dan mempermudahkan segala urusan majlis. InshaAllah...
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
15 Comments
Share :

Cara Daftar Perniagaan di Pejabat SSM


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Cara Daftar Perniagaan di Pejabat SSM lebih mudah Fiza rasa dari cara daftar SSM secara online. Pada mulanya Fiza daftar cara online tapi ada masalah error pada website dan berjaya buat separuh jalan. So cara lain terus pergi ke pejabat SSM. Memandangkan ramai bertanya macamana nak daftar, so terus Fiza kongsikan dalam blog sebagai rujukan je la ye. Penat pulak kita nak explain pada sorang sorang.

Cara untuk daftar perniagaan di pejabat SSM

1. Sediakan salinan/photostat kad pengenalan (IC)

2. Sediakan duit secukupnya samada RM40 untuk pemilikan tunggal/ RM70 untuk pemilikan perkongsian. Di kaunter memang dah tulis siap siap sediakan duit secukupnya. Maksudnya takde sediakan baki duit la tu.

3. Pergi ke pejabat SSM yang berdekatan.

4. Semasa ambil no giliran di situ staff akan tanya urusan apa. Jawablah "untuk daftar perniagaan". Dia akan bagi borang untuk di isikan, no giliran dan akan guide mana yang perlu di isi.
*Kalau nak isi borang siap siap boleh print dari website (www.sssm.com.my). Pilih Servives>>Form. Print Form PNA.42 & Form A

5. Selesai isi borang bagi semula pada dia, dia akan check jika borang lengkap atau tidak kemudian tunggu giliran untuk di panggil di kaunter.

6. Bila nama dah dipanggil, serahkan borang yang telah di isi, salinan IC dan IC. Kemudian buat pembayaran.

7. Selesai buat pembayaran dan jika tiada masalah tentang perniagaan resit akan diberikan dan kena tunggu sijil siap.

8. Sijil siap dalam masa kurang 1 jam atau 30minit. Bila sijil siap, sila buat semakan dahulu sebelum beredar.

Dah siap. Boleh mulakan perniagaan anda. Cara ini lebih mudah sebab staff SSM yang akan buat untuk kita. Kita hanya perlu isi borang dan tunggu je la. Cuma yang lecehnya nak kena pergi pejabat SSM.

Disebabkan kita ni berniaga online..gunakan alamat rumah je. Kalau berkongsi berniaga kenalah bawak partner sekali okay.

cara-daftar-perniagaan-di-pejabat-ssm
Harap entry ini juga dapat membantu. Sebarang pertanyaan silalah tinggalkan di ruangan komen. Mana yang dah ada jawapan dalam entry ni tak perlulah tanya lagi ye :)

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
23 Comments
Share :

Cara Daftar SSM Secara Online


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Cara Daftar SSM Secara Online. Bagi sesiapa yang menjalankan apa jenis perniagaan pun walaupun hanya sekadar agent kena daftar SSM juga. Kalau tiada masa nak ke pejabat SSM boleh daftar SSM secara online.

Bayaran Pendaftaran
1. Jika ingin mendaftar dengan nama syarikat/perkongsian
Contoh : Azhafizah Enterprise
Bayaran : RM70/setahun

2. Jika ingin mendaftar atas nama sendiri/pemilikan tunggal
Contoh : Azhafizah Binti Md Nor
Bayaran : RM40/setahun

Bayaran Pembaharuan Lesen
Syarikat : RM60/setahun
Sendiri : RM30/setahun

Sebelum tu kena tahu jenis perniagaan yang dijalankan.
ROB - Untuk perniagaan Enterprise
ROC - Untuk Sdn bhd

Cara daftar SSM Secara Online.
1. Pergi ke website : www.ssm.com.my
2. Pilih menu e-Lodgement dalam sidebar menu e-services sebelah kanan

Langkah yang perlu dibuat untuk mendaftar.

cara-daftar-ssm-secara-online

3. Klik pada link Langkah 1 : Pendaftaran Pengguna Portal MyGovernment (PSP)

Isikan maklumat dengan lengkap. 

Bila dah siap daftar untuk verify kemudian kena check email. Dalam email tersebut ada disertakan link untuk verify seperti email di bawah ni. Terus click here yang bewarna biru tu.

cara-daftar-ssm-secara-online

Bila dah klik link untuk verify tu, akan terus masuk ke portal dan akan diberitahu akaun anda telah berjaya disahkan dan boleh log masuk akaun kemudian.

cara-daftar-ssm-secara-online

4. Kemudian berbalik pada gambar langkah tadi tu. Klik pada Langkah 2 : Pendaftaran Pelanggan SSM.

Isi borang yang diberikan sehingga anda diminta untuk bayar RM5.00 untuk yuran selama setahun untuk e-Lodgement perniagaan dan RM120 untuk e-Lodgement Syarikat. Pembayaran boleh dibuat melalui online banking  (klik debit/FPX) atau kredit kad (mastercard dan visa sahaja). Selesai pembayaran anda akan mendapat email jika pembayaran anda berjaya.

5. Selepas itu, log masuk di page :  https://www.malaysia.gov.my . Ini adalah  myPortal kalau dari website SSM. Boleh tekan 'ubah'di jika ada sebarang maklumat yang silap masuk semasa mengisi borang. Untuk check borang yang telah dihantar lengkap atau tidak klik pada transaksi yang dibulatkan dalam gambar. Pastikan borang yang dihantar lengkap dan segala maklumat adalah betul.

cara-daftar-ssm-secara-online

Nanti akan ada not submitted, submitted, approved dan ada borang yang anda akan isi samada telah submit atau belum, nama syarikat dan pendaftaran syarikat dah di approve atau belum.

6. Kembali semula ke home page government. Klik My Page untuk maklumat peribadi anda seperti diatas. Seterusnya klik Langkah 3 : SSM- Permohonan kelulusan nama perniagaan (ROB) page SSM atau myGovernment di dalam bulatan di bawah.

cara-daftar-ssm-secara-online

Kemudian akan masuk page macam ni. Klik 'online service' berwarna biru dalam bulatan. 

cara-daftar-ssm-secara-online

Bila dah masuk page baru, boleh klik ok untuk teruskan. Pastikan anda mempunyai adobe reader. kalau tiada silalah install ye.

cara-daftar-ssm-secara-online

Di page tersebut boleh baca maklumat permohonan, segala syarat-syarat untuk nama syarikat dan juga disediakan langkah yang perlu dibuat.

cara-daftar-ssm-secara-online

Langkah 1 : Klik Open Form dan Isi semua maklumat. Jenis perniagaan anda kena jelaskan perniagaan apa yang anda jalankan. Dah siap isi tekan finish.

Langkah 2 : Klik 'tick'

Langkah 3 : Klik Submit

Proses isi borang dah siap kemudian boleh kembali semula ke transaksi yang disebutkan tadi untuk menyemak status borang samada sudah diterima atau tidak. Jika tidak diterima kena ulang semula isi borang. Jika sudah diterima teruskan langkah seterusnya.

Selesai untuk pendaftaran nama perniagaan.

7. Klik Langkah 4 : Pendaftaran Perniagaan Dalam Talian (ROB)

di page SSM atau kalau guna mygovernment klik 'Perkhidmatan Atas Talian' di bawah button My Page

Klik>> Carian Perkhidmatan Atas Talian

taipkan 'rob' di dalam kotak pencarian dan klik cari perkhidmatan. Kemudian klik pada link SSM-Pendaftaran Perniagaan (ROB) 

Kemudian akan masuk page macam ni semula. Klik 'online service' berwarna biru dalam bulatan. 

cara-daftar-ssm-secara-online

Ikut langkah yang telah diarahkan step1-step5.

Step 1 : Open Form A, isi borang pemilikan. Kalau tiada cawangan terus ke step3

Step 3 : Isi Borang Form Owner info (new form)

Page 1
"Name approval no" check di no.5 di atas. Masukkan nombor kemudian verify. Secara automatik akan keluar nama perniagaan yang telah didaftarkan. Semua maklumat telah di isi dan sila check kalau ada maklumat yang tidak betul. Dah betul semuanya boleh klik finish.

Page 2
Untuk jenis perniagaan  tekan search. Taip jenis perniagaan yang anda jalankan.
Ikut step. Klik select. Automatik ape yang kita select tu akan masuk dalam borang.

Dah siap klik finish.

Klik tick dan submit akan terus ke proses pembayaran untuk pendaftaran setahun mengikut jenis pendafataran (sendiri/syarikat) RM60 untuk syarikat. Dan seperti biasa akan dapat email pengesahan pembayaran berjaya atau tidak. Check semula transaksi untuk melihat status borang.

Okay..siap semuanya. Cuma perlu tunggu tunggu approval dari SSM. Bila SSM dah approve anda akan mendapat email yang disertakan sijil perakuan pendaftaran. Proses ini tidak akan mengambil masa yang lama. Sehari je dah boleh siap. Semoga dipermudahkan.

Nanti Fiza akan share cara daftar SSM secara offline pulak ye. Fiza pun berjaya buat separuh je sebab lepas tu ada error bagai dan Fiza kongsikan cara ni setelah google daripada entry yang telah berjaya buat secara online. Harap ianya membantu. Ye lah bagi yang bekerja mana ada mana nak pergi ke SSM waktu office hour kan. Ini je la alternatif yang ada. Semuanya dihujung jari cuma agak pening sikit kot sebab banyak step dan mengambil masa lama jugak tu.

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
49 Comments
Share :

Tutorial Popup New Tab


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Tutorial Buat Popup New Tab atau "Open Link in Popup Window opens as a new tab" mudah je nak buat. Fungsi dia adalah bila kita klik sebarang link di blog, link tersebut akan dibuka dalam tab baru tanpa menutup page yang sedang dibuka. Kalau suka letak boleh cuba tutorial ni.

Tutorial Popup New Tab

1. Log in blogger
2. Template>>Edit HTML
3.Cari code

<head> 

4. Copy code di bawah ni dah paste selepas code <head>

<base target='_blank'/> 

5. Save

Mudah sangat kan.


With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
16 Comments
Share :

Kisah Paku Dan Dinding


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Pernah dengar tentang "Kisah Paku dan Dinding"? Kalau belum pernah dengar lagi boleh baca dulu kisah paku dan dinding ni. Cerita yang bagus untuk mengubah seseorang menjadi yang lebih baik akan datang.

Credit Image :google

Al kisah bermula ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pemuda ini terlalu mengikut nafsu amarahnya terutamanya ketika bersama sahabat² nya. Dia langsung tidak memikir untuk menjaga perasaan sahabat² nya.
Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku. “Untuk apakah paku² ini ayah?” tanya pemuda tersebut. “Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu” jawab ayahnya. Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut.
Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat meredakan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan. Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, di mana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.
Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku² tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya.
Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata “Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang² di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu terhadap seseorang ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini.
Kadang kala anakku, kau merasakan sikapmu itu wajar dengan kemarahan yang sedang kau tanggung terhadap insan di sekelilingmu, tetapi tanpa kau sedar kau telah meninggalkan luka yang sangat dalam di hati mereka yang mungkin terlalu menyayangimu" 

Maafkan saya sekiranya saya pernah meninggalkan Kesan Berlubang di Dinding Hati Anda!

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
20 Comments
Share :

Cara Hilangkan Kesan Hangus Di Kuali/Periuk


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Cara Hilangkan Kesan Hangus Di Kuali/Periuk dengan mudah menggunakan bahan bahan yang mudah juga. Kesan hangus ni selalu jadi bila kita nak panaskan lauk yang sikit atau kuali terlebih panas sampai air kering dengan meninggalkan kesan hangus tu. Atau anda semua yang memang sengaja nak hanguskan kuali tu.

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

Bahan² yang di perlukan
1 Cawan cuka
2 sudu besar soda bikarbonat
1 Cawan Air (bergantung pada size kuali/periuk)
Penggosok/sponge kasar


cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

Cara cara
1. Masukkan air ke dalam kuali/periuk

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

2. Tambahkan cuka
cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

3. Panaskan bahan tadi di atas api dan akan nampak kesan hangus mula hilang.

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

 4. Kemudian angkat dan masukkan soda bikarbonat.

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

5. Gosokkan kuali/periuk dengan penggosok supaya kesan kotoran hilang. Tambah soda bikarbonat jika perlu..

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

6. Jika masih ada kesan kotoran yang tidak hilang dengan gosokan, campurkan soda bikarbonat dengan bebrapa titis air. Biarkan seketika sehingga kesan kotoran hilang dengan sendirinya..

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

Kesannya lebih baik dari yang sebelum ni dan cara ini lebih mudah juga. Tak perlu nak perah tenaga gosok lebih lebih. Lepas ni jangan biarkan kuali/periuk jadi macam tu dah okay.

cara-hilangkan-kesan-hangus-di-kuali-periuk

Jangan biarkan kuali hangus

Edited from a post originally 
Credit Images: Sarah Starkey

With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
32 Comments
Share :

Pendaftaran Perniagaan di SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Akhirnya settle jugak urusan pendaftaran perniagaan di SSM (Suruhanjaya Syarikat  Malaysia) hari jumaat lepas. Sebelum ni Fiza ada buat online tapi stuck di tengah² proses pendaftaran, lepas tu stop. Bila log in balik dah keluar error pulak. Mungkin ramai yang tengah daftar secara online lah kot.

So ambil keputusan pergi ke pejabat SSM je la. Rupanya takdelah susah mana nak register secara offline di pejabat SSM ni cuma perlu bawak salinan IC dan duit je la. Isi borang, bayar dan tunggu sijil siap tak sampai 1 jam pun.

Fiza register untuk design graphic dan juga penjualan barangan secara online. Lebih memudahkan untuk perniagaan dan perkhidmatan Fiza sendiri. Masih dalam proses mempersiapkan system untuk memudahkan perniaagan akan datang. InshaAllah..

Didaftarkan atas nama AZHAFIZAH NETWORK (NS0137498-P)


pendaftaran-perniagaan-di-ssm

Semoga segala urusan dipermudahkan oleh Allah SWT...aminnn

Bagi yang belum mendaftar perniagaan secara online tu, bolehlah register cepat cepat ye. Tahun depan GST akan dilancarkan, segala tempahan graphic design juga akan dinaikkan harga tak lama lagi..gitu :)

Agak agak ada orang nak tempah lagi tak? hihi
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
19 Comments
Share :

Jaga Bahagian Intim Dengan Feminine Hygiene Wash Sophie Paris


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Jaga Bahagian Intim Dengan Feminine Hygiene Wash Sophie Paris. Diformulasikan khusus untuk bahagian kewanitaan dan sesuai untuk digunakan setiap hari, dua kali sehari ketika mandi. Dengan penggunaan Feminine Hygiene Wash ni dapat memberikan keyakinan pada diri jika bahagian intim lebih bersih dan memberikan kesegaran.

jaga-bahagian-intim-dengan-feminine

Rasa sangat berbeza guna feminine hygiene wash Sophie Paris ni dari hygiene wash yang Fiza pakai sekarang ni. Rasa lebih segar dan bersih seharian. Kalau dulu Fiza selesa pakai yang sekarang ni memang tak pernah tukar. Kalau lebih serasi dan selesa dengan feminine hygiene wash Sophie Paris Fiza pun akan setia dengan brand Sophie Paris pulak.

Lagipun Fiza suka dengan bau wangi liquid hygiene wash Sophie Paris ni. Memang wangi dan segar bau dia. Alhamdulillah berbaloi dapat hadiah top komentator dari Suria Amanda ni dan berpeluang mencuba Feminine Hygiene Wash. Nak bawak untuk travel pun sesuai sangat ni.

Cara Pemakaiannya hanya tuangkan pada telapak tangan, gosokkan dengan lembut pada organ kewanitaan bahagian luar dari arah depan ke belakang, kemudian bilas dengan air bersih

jaga-bahagian-intim-dengan-feminine

Komposisi Bahan
Water, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycol Stearate, Acrylates Copolymer, Lactic Acid, Lactose, Lactis Serum Proteinum, DMDM Hydantoin, Matricaria (Chamomilla Recucita) Extract, Fragrance, Xanthan Gum-credit info : Sumber

Tak kisahlah korang anak dara atau isteri ke patut ada satu hygiene wash untuk menjaga kebersihan bahagian peribadi.

Kalau korang nak mencuba Feminine Hygiene Wash Sophie Paris boleh contact link di bawah ye. Ada 2 botol pilihan. Satu 80ml dan satu lagi 100ml. Harga pun murah je.

Blog :suriaamanda.blogspot.com
With ❤,
Azhafizah MN

Azhafizah Md Nor
22 Comments
Share :

DISCLAIMER


All content provided on this azhafizah.com blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of azhafizah.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

Blog Comments Policy

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to :
1. Comments deemed to be spam or questionable spam
2. Comments including profanity
3. Comments containing language or concepts that could be deemed offensive
4. Comments that attack a person individually

This privacy policy statements is made on [January 23, 2017] and may have a change on the futures with or without notice. You should read this privacy policy on this page on the futures when updated.

[name=Azhafizah Md Nor] [img=https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/14448782_10210636189243803_7128433474369868727_n.jpg?oh=4425e5a9103abc1ff3665fd0f83feec3&oe=58F1F071] [description=Married.Blogger.Graphic Designer.Johorian.B.Eng (Hons) Electrical & Electronics Engineering.UiTM.Untuk tempahan DESIGN, PENGIKLANAN, COLLABORATION, SPONSORSHIP, GUEST POST dan PRODUK REVIEW boleh emailkan ke :azhafizahmdnor@gmail.com] (facebook=https://www.facebook.com/AzhafizahMdNor) (twitter=https://twitter.com/Azhafizah) (instagram=https://www.instagram.com/azhafizah.mdnor/)

Blog Sihatimerahjambu

Follow @azhafizah.mdnor