Cara Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri

Cara Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri | Bila tiba hari raya, semua pasti seronok. Seronok seronok juga tunaikan juga solat sunat hari raya. Sebelum menunaikan solat hari raya kita disunatkan mandi Hari Raya.

NIAT MANDI SUNAT HARI RAYA Lafaz Niatnya: نويت الغسل لعيد الفطر سنة لله تعلى NAWAITUL GHUSLA…

Resepi Cornflakes Madu

Resepi Cornflakes Madu | Satu lagi kuih raya yang simple sempat kamiorang siapkan jugak malam tadi. Pulun kemain buat kuih raya. Orang dah berbalang buat tunggu nak raya je, kamiorang terhegeh² nak siapkan. Biasalah last minit preparation memang camtu. Barulah raya camni kan. Eh?
Siap dua kuih raya…

Amalan-Amalan Sunat Di Hari Raya Aidilfitri

Amalan-Amalan Sunat Di Hari Raya Aidilfitri jangan dilupakan yang boleh kita dilakukan ketika Hari Raya Aidilfitri. Kadangkala kegembiraan menyambut hari raya melebihi segala-galanya meriah sehingga kita lalai dan lupa dengan amalan-amalan sunat yang boleh dilakukan .


Aidilfitri adalah hari kemenan…

Resepi Popia Nestum Mudah

Resepi Popia Nestum Mudah | Sempat lagi kamiorang buat popia nestum sebelum balik kampung. Siang dah beli barang, malam pulak siapkan projek kuih raya. kalau tak sempat nak buat, boleh simpan resepi untuk tahun depan atau buat kudapan je pun boleh :)


Resepi Popia Nestum mudah. Bahan²  1 packet kulit…

Ramadan Jangan Pergi

Dah terjebak pulak dengan slot samarinda TV3 bertajuk "Ramadan Jangan Pergi" ni. Tengok ulangan kat tonton.com.my je la takde la nak kacau waktu terawih dan takde iklan. Baru seronok tengok. Apa yang bestnya cerita ni? Kenalah tengok sendiri..Fiza tengok pun bukanlah dari awal.. Haritu b…

Kuih Tart Nenas Gulung

Kuih Tart Nenas gulung salah satu kuih favourite masa raya. Kalau inti jem nenas tu sedap dan adunan tepung pun sedap sebalang pun boleh habis..of course! Hari ni husband balik bawak kuih tart nenas gift dari office. Siap ada cup setiap tart. Colourful pulak tu. Menarik!

Try rasa satu,ermm sedap! S…

Puding Caramel

Malam semalam sempat buat Puding Caramel sebab teringin sangat nak makan kan. Kalau selalunya bulan puasa mesti dapat makan puding caramel sebab kakak buat. Tahun ni kenalah buat sendiri. Nak tunggu kakak buat pun, rayalah kot baru dapat. Gigih lah buat semalam husband pun tolong apa yang patut. T…

Koleksi Lagu Raya

Koleksi Lagu Raya sepanjang zaman berzaman tak di lupakan. Yang lama mahupun yang baru tetap menjadi penyeri hari raya. Memasing dah menghitung hari nak balik kampung beraya kan. Lagu raya pun dah berkumandang sana sini. Syahdu aiii...

Nak dengar kat rumah download je mana yang best ni.
A. Ramlie –…

Cara Anyam Ketupat

Cara Anyam Ketupat | Ketupat salah satu menu favourite di pagi raya yang dimakan dengan sambal kacang. Sambal kacang sedap of course makan ketupat sedap! Kan? Tapi sejak adanya ketupat segera dan jarang nampak ketupat tradisional ni. Kalau kat kampung mungkin masih ada lagi.
Kat rumah Fiza memang j…

Wanita Perlu Lebih Tidur

Wanita Perlu Lebih Tidur dari lelaki kerana dari kajian didapati otak wanita memerlukan lebih banyak masa untuk pulih kerana melakukan banyak tugas di siang hari. Wanita kurang tidur sering mengalami kemurungan dan kerap marah. Ye ke? Mungkin jugak lah kot. Sebaliknya, isu ini tidak menjejaskan le…

Zakat Fitrah

Zakat Fitrah merupakan kewajipan fardhu ain ke atas setiap orang Islam. Kewajipan yang dilaksanakan di bulan Ramadhan ini bertujuan membersih dan menyucikan jiwa mereka yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia dan seterusnya bayaran fitrah tersebut dapat digunakan untuk membantu fakir dan miskin…

Design Flyers, Banner dan Bunting Buffet Ramadhan & Aidilfitri Sumai Hotel

Design Flyers, Banner dan Bunting Buffet Ramadhan & Aidilfitri  untuk Sumai Hotel yang dah lama siap hujung bulan April lepas memang amek masa sikit nak design. Pertama kalinya design untuk company besar memang mencabar kot nak deal! Tapi takpe jadikan sebagai pengalaman dan cabaran untuk lebih…

Custom Made Shawl Murah by Rafhanah's Collection

Custom Made Shawl Murah by Rafhanah's Collection yang exclusive ni memang cantik sangat bila di pakai. Dalam entry yang lepas Fiza ada share pasal Shawl Raya Rafhanah's Collection. Cantik kan dengan potongan yang unik bukan seperti shawl biasa yang panjang tu dan juga bukan potongan shawl h…

Resepi Kuih Raya

Nak raya ni kalau takde kuih raya tak meriah. Bagi yang rajin buat kuih raya mesti mencari cari resepi kuih raya kan. Meh sini Fiza nak share E-Book Resepi Kuih Raya yang sangat membantu korang untuk hasilkan kuih raya yang sedap lagi menyelerakan. Tak perlu lagi nak cari resepi lain. Kat dalam E-B…

Penghijrahan Neelofa Berhijab Di Bulan Ramadhan

Penghijrahan Neelofa Berhijab Di Bulan Ramadhan yang kini telah berhijab sepenuhnya adalah langkah dan perubahan yang baik untuk seorang muslim. Ada yang memberikan kata semangat ada jugak yang memberikan tanggapan negatif. Itu biasalah, kalau kita nak berubah ke arah kebaikan pasti ada saja dugaan…

Shawl Raya Rafhanah's Collection

Bagi peminat shawl ini ada berita baik untuk korang sempena raya yang bakal tiba tak lama lagi especially peminat shawl halfmoon. Untuk tampil exclusive di pagi raya ni bolehlah dapatkan custom Made Shawl Raya dari Rafhanah's Collection inspirasi Ariani. Harga sangat berpatutan dan korang bole…

Sim Card Altel Terlajak Laris

Sim Card Altel Terlajak Laris setelah sana sini orang dok gebang betapa bagusnya line telco Altel milik melayu yang boleh di access walaupun berada diceruk kampung. Hebat kan? Bila syarikat melayu dah maju, mulalah kaum lain memasang strategi menyekat perniagaan milik melayu. Kisah ni korang boleh …
back to top