Pembahagian masa untuk blogging dan belajar

Sekejap je dah masuk ke petang.Esok dah sabtu masuk hujung minggu masa untuk berehat² bersama family.Kalau dulunya masa study Fiza selalu sangat balik rumah.Bayangkan kalau dulu study di UiTM Penang balik kampung di Segamat,Johor.Tak ke jauh tu sampai kengkawan cakap Fiza ni macam rumah dekat je padahal utara selatan tu.Kalau weekend je mesti tak nampak batang hidung Fiza kat Kolej melainkan kalau ada aktiviti wajib attend.

Kalau tak balik Johor,balik rumah kakak kat area selangor.Sama jugak masa amek degree Kat UiTM Shah Alam tu.Still jugak rajin balik rumah.Bukan jarang spend masa dengan kengkawan.Kalau ada aktiviti bersama memang tak balik rumah.Tak kira jauh mana pun tetap kerap balik.Kalau stay oversea memang taklah kan balik rumah.

Sedar tak sedar masuk tahun ni hampir 5tahun Fiza berblogging since study dulu.Masa tu terjebak sebab terpengaruh dengan anak buah yang suka berblogging tu.Now dia dah stop,Fiza pulak jadi blogger tegar.Kadang² Fiza ni lebih kepada blogging dari study sampai satu tahap Fiza rasa macam ini tidak adil tidak adil bagiku.so Fiza kurangkan masa blogging dan lebihkan study.Sampailah Fiza habis study jadi full time blogger.

Bila dah kerja pulak Fiza spend masa malam je la untuk update entry and blogwalking.Kalau busy 2 3 hari baru nak up 1 entry.Huh..Nak buat auto post pun macam takde idea.Redha je la kalau ada cerita ada la,kalau tak senyap sunyi sepi je blog.

Sekarang kembali ke full time blogger since jadi housewife ni.Walaupun ada masa yang banyak tapi tetap kena balance in real life kan.Ada jugak blogger yang bergelar student  yang rajin berblogging ni.Jom tengok macamana mereka spend time untuk berblogging.Student Vs Blogger


Yang penting kena manage masa tu betul².Barulah hebat.Ada orang kata nak jadi blogger hebat kena rajin jumpa orang,bukan hadap depan pc je.Pada Fiza setiap blogger ada kehebatan masing².Mungkin die hebat dari segi penulisan tak perlu nak berjumpa orang.Atau maksud lain nak jadi hebat kena jadi glamour?Masing² ada kelebihan untuk jadi hebat.
Notapink : Promote Blog#17 kategori student.Final entry untuk segmen promote blog.Thanks untuk blogger yang sudi join ^__^
with love,
Sihatimerahjambu

Comments

  1. rajin sungguh si cantik manis nie...akak ikot mood nak hapdet...hahaha...tp klu keje blambak atas meja nie, jgn kata nak komen, nak bw bukak tenet pon x sempat....ari nie sgt rajin mengomen sbb bos tarak...hehehe..

    ReplyDelete
  2. yang penting kita pandai untuk manage masa sesuai dengan title kita nie kan...

    ReplyDelete
  3. sekarang ini bz kerja pulak .. tu pun BW kadang2 je . hehe

    ReplyDelete
  4. fiza,lpas ni buat la entri utk org bekerja lak,,dah kerja ssh nak cari masa nak bw..huhu

    ReplyDelete
  5. akak pemalu orang nya jadi tak suka keluar jumpa2 orang ni..biar lah orang tau pasal blog akak je..heheh..lagipun anak2 dan suami dah ukup untuk mengisi masa akak sambil blogging kat rumah ni..

    ReplyDelete
  6. Thanks sis sebab sudi bertandag ke blog picisan saya.. siap promote lg tuh.. ;')

    ReplyDelete
  7. Kena pandai bahagikan mse belajar n berblogging kan

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum dan salam singgah malam dik Fizah...betul dik...masa berblogging kena pandai bahagikan masa...yang masih belajar tu harus utamakn kpd pelajar dulu...

    ReplyDelete
  9. Abak pun pelajar juga tapi 'budak maktab' ni tak sibuk sangat...lebih kepada pedagogi..yelakan,nak ngajar nnati.. In Shaa Allah.. pengursuan masa sngat penting..

    ReplyDelete
  10. betul tu fiza, bagi kenit sejak kenit berjinak dalam dunia blogging ni kenit makin suka plak compare tu kerjaya sebenar kenit hehehe. Acaner tu?apapun family comes first, blog second and on and on. Selagi tidak melalaikan, teruskan je la :)

    ReplyDelete
  11. betul tu. memang kena pandai bahagi masa. hehe.

    ReplyDelete
  12. mcm sy kne bhgikn masa dgn hubby n anak..kalau byk masa fre blh la nk mgdap, kalau xde, hilang la kejp..

    ReplyDelete
  13. sjak bz dgn keje dh jarang2 dpt blogwalking mcm dulu.. ikut sempat jaa on lappy & update entry, huh...

    ReplyDelete
  14. sekarang ni pon sejak dah kerja, saya pon spend malam je utk bw. entri buat autopublish je. ops, kantoi di situ. hehe.

    ReplyDelete
  15. tu lah..fiza mcm shida pn bkerja smbil bloging lg la rsa mcm nk meroyan jer huwaa sbb minat punya pasal ssh nk tgal bloging..apa2 pn happy bloging tok fiza :)

    ReplyDelete
  16. ikutkan jijah pon xberapa pandai nak manage kerjaya, beberblog dan rumahtangga.hehe

    ReplyDelete
  17. Kena pandai cari masa bila nak berblog bila nak belajar. Apa lagi kalau assignment bertimbun

    ReplyDelete

Post a Comment

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi kata-kata maki hamun atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum.

Sekian Terima kasih.