Alhamdulillah rezeki lagi.Semalam dapat hadiah 'Photo Canvas' dari blogger Emas Putih a.k.a Uzu, Fizgraphic a.k.a apit dan Shida Radzuan. Semua bloggers malatops tu kalau nak tahu. Uzu,blogger yang dah bagi Fiza macam macam..termasuk ni dah 2 hadiah kahwin dah dia bagi. Apit pulak, blogger otai graphic yang dah lama Fiza kenal dan selalu sembang sembang jugak kat fb cuma sekarang ni jarang sembang.masing masing busy. Shida pun sama,blogger yang terawal Fiza kenal dan masa tunang dulu dia ada bagi hadiah jugak.

Thank you so much untuk korang, terharu sangat korang bagi hadiah ni tau. Dah siap gantung kat dinding dah. Hari hari ingat korang bile tengok gambar ni. Ye lah,siap ada tulisan lagi banyak tu kan..So tak kan lupa lah kan.

besar kot photo canvas ni.try letak kat meja dulu.

Dah siap gantung dah
Alhamdulillah,sementara tunggu gambar dan frame dari OP boleh lah letak gambar ni dulu sebagai penyeri rumah kami kan.Nanti bile dah siap, bertambahlah koleksi hiasan dinding rumah. Happy! Thank you again guys! Thank abang posmen hantar dengan berhati hati dan selamat sampai ke tangan Fiza dengan keadaan baik.

Walau tak pernah jumpa dan kenal dalam dunia maya/blogging,rasa macam dah kenal lama dah kan. Ikatan persahabatan tetap indah. Happy dapat kenal mereka dan blogger blogger yang lain.All of you!
Notapink : Semoga kalian juga dimurahkan rezeki oleh Allah SWT..aminnn
Seminggu sudah berlalu majlis sebelah husband Fiza. So dah settle majlis kedua dua belah pihak dan boleh rehat puas puas. Pejam celik pejam celik dah nak sebulan kami sudah menjadi suami isteri. Happy! Seperti yang dirancang, majlis sebelah lelaki buat simple je takde sanding bagai dan lebih kepada gaya santai je kot.

Bertolak dan bersiap siap dari kampung Fiza kat segamat sebab menggunakan perkhidmatan mak andam yang sama.Ok kali ni baju tersempit pulak..sebelah perempuan hari tu oversize, kali ni overfit pulak..Nasib boleh masuk..phew~

Dari Segamat pukul 11pagi cuaca sangat cerah dan bila sampai ke Kuala Pilah dalam pukul 1 petang dah hujan. Nasib baik jugak bila sampai di rumah hujan dah reda cuma hujan sikit je la.Turun kereta pengantin kena payung diri sendiri je la sebab tak budget ada pengapit pun..

So yang jadi pengapit ni kira pengapit terjun la namanya..Terima kasih along n mak teh yg sudi jadi pengapit sekejap tu ye. Thanks juga budak comel baju ungu tu anak buah Fiza terpaksa tolong pegang kain baju pengantin yang overflow tak boleh belah tu..hikss


Sampai sampai je terus ke meja makan beradab. Serius lapar sebab awal pagi dah kena make up without breakfast.


Dah settle majlis terus pergi outdoor kat Istana Sri Menanti. The famous amous place kan. 

Last destination dekat kota warisan berhadapan dengan entrance pintu masuk istana sri menanti tu. Alang alang dah pergi situ apa kata turun ke sawah kejap kan.


Ok,tu je nak share. Mana yang sempat datang tu Terima kasih banyak banyak dan pada mereka yang tak sempat datang tu,boleh tatap gambar yang ada ni kan. Kot ada bagi idea kat korang camna ke kan..idea lah sangat..hehehe..Bila dah settle semuanya barulah lega. Alhamdulillah..kini, mulakan tugas tugas isteri untuk suami tercinta.
Dua tiga hari ni macam suram pulak dunia blogging ni.Ke Fiza je yang rasa macam tu?Atau mungkin semua orang busy jarang update sekarang ni.Cer jawab sikit kengkawan sekalian.Tapi takpe,Fiza still update as usual.Almaklumlah sementara jadi full time housewife ni boleh jadi full time blogger jugak kan.

Nak review sikit guestbook Wedding Fiza hari tu.Last Minit decoration sebab tak sempat la kot nak tempah bagai. Ni DIY sikit sikit je.Buku ni Fiza beli kat BookShoppe Popular harga dalam RM8.90 macam tu.Decoration depan buku tu Fiza beli kat Mr. DIY je RM7.90.Then,tulisan tu Fiza buat sendiri dan print.So total untuk Guestbook ni less than RM20.Jimat kan?

Memandangkan wedding Fiza ni buat kat rumah sendiri,kat kampung je so rasanya guestbook ni macam tak  practical sangat lah kan.Saje up to date dengan trend walaupun rasanya tak de pun tak pe.Since nak jugak kawan kawan tinggalkan kenangan tulis something so buat as simple as I can.

Finally dapat jugak siapkan.Tadaaa..ni lah final touch up!


Buku yang Fiza beli hard cover memang sesuai untuk buat guestbook.Size buku comel je A5 [separuh A4]

Letak sekali Guestbook dengan photoprops.Lupa pulak nak snap full decoration table untuk photobooth ni.

Guestbook ni Fiza buat satu je untuk majlis sebelah Fiza dan sebelah husband.Sekali je senang kan.Photorops tu sponsored by https://www.facebook.com/stuffy2u. Photoprops paling murah kot.[Nanti Fiza review next entry..InsyaAllah] heh,of course lah sebab Fiza and husband la owner dia..hehehe..Mana tak murahnya kan..DIY je!

Okay,untuk guestbook ni Fiza rasa kalau sesape yang kreatif dan banyak masa tu bolehlah DIY je.Kalau takde masa atau ade duit lebih boleh je order.Ape pun ikut budget dan taste masing masing.^___^

Notapink: Terima kasih kawan kawna dan tetamu yang sudi menulis sesuatu dalam buku ni.Semua comel je ^__^
Harini takde wordless wednesday sebab sekarang ni sangatlah rajin nak update blog okay! Sementara masa tengah ada masa kat rumah dan tak de apa nak buat sementara tunggu husband balik kerja.Berblogging je la jawabnya kan.

Entry ni Fiza nak review sikit pasal doorgift masa wedding Fiza August 24, 2013 yang lepas.Mana tahu kot ade bride to be yang pening fikirkan doorgift ni.So harap entry ni boleh bagi idea kat korang.Idea ni lebih jimat.Kalau sediakan paper bag,dalam paper bag kena ada macam macam nak letak kan.Kerepek la gula gula la kuih bahulu la telur la..Haa..kalau kira kira satu bag tu dah berapa dengan siap dalam sekali tu kan.

So kalau guna glass jar ni,korang tinggal fikirkan satu bende je untuk masukkan dalam ni kan.Betul tak?Nanti bekas tu boleh la korang guna buat perhiasan ke,buat guna harian ke kan..Nampak tak kegunaanya glass jar sebagai doorgift?Jimat,practical dan mudah.kalau guna paper bag mesti orang dok buang je nanti.Kalau yang simpan tu okay jugak kan.rugi dah kat sini. At least kita bagi tetamu barang yang boleh dibuat kenangan ^___^.Tak gitu?

Fiza beli glass jar masa promotion kat Lurvering DoorGift. RM1/jar siap dengan sticker dan riben pink comel tu.

Dalam Glass jar Fiza letak teddy bear chocolate cookies dan colourful ice cream cookies. Fiza beli borong cookies ni dekat area Segamat. Beli 2 tin besar Teddy bear chocolate cookies dan 2 tin colourful ice cream cookies,total harga cookies less than RM200 cukup untuk 5++ pcs glass jar.


Untuk sticker kat glass jar ni Fiza design sendiri sebab nak bagi sama dengan design kad kahwin,bunting,banner semua barulah mengikut tema kan..Walaupun sticker design sendiri harga promotion glass jar tetap sama. Fiza design 2 style baru nampak pelbagai sikit kan.Yang penting suka dengan design sendiri.Memang puas hati!


Ok,doorgift ni boleh buat untuk apa apa event pun bukan untuk wedding je. Hope bila share ni dapat memberi sumber inspirasi untuk wedding,engagement,majlis cukur jambul,birthday dan macam macam lagilah. Cuma korang kena pandai kira kira budget dan fikir apa yang sesuai nak letak dalam glass jar ni.

Kalau ada budget lebih bolehlah letak rainbow cake ke,red velvet cake ke,marshmallow ke,kacang ke,maruku ke,jeruk ke, dan apa apa je la..Pening jugak lah nak fikir apa nak letak.Finally cookies jugak jadi pilihan sebab lebih mudah kot.Beli dan terus masukkan je.Kalau buat kek,agak leceh jugak nak buatnya..kann..

Okay,bunga telur tak dilupakan.Mak nak jugak ada bunga telur,baru namanya kenduri kahwin kan.Tak lengkap majlis kenduri kahwin kat kampung tanpa nasi bungkus.Tu lah yang seronoknya kenduri kahwin kat kampung Johor ni,tak kosong tangan tetamu bile balik.^___^

Terima kasih kepada tetamu yang datang memeriahkan majlis dan mendoakan kami.^__^

Entry lepas Fiza dah share DIY project buat bunga manggar kan.Kali ni nak buat bunga pahar pulak.Ala bunga telur yang cucuk kat bekas tu jadi macam rimbunan bunga banyak banyak tu.Yang penting bila DIY ni mudah,jimat,cantik dan semestinya sangat puas hati.Confirm! ni untuk yang ada masa lah nak DIY untuk big day nanti.Kalau yang takde masa tu dan tak sabar tu tak perlu nak buat nanti buat separuh jalan pulak lah kan.

Untuk wedding  Fiza ni, Fiza memang nak DIY mana yang Fiza mampu dan sempat buat.Mula mula memang berhasrat nak buat bunga telur sekali macam bunga pahar.Tapi giler kot nak buat beratus bunga telur atau up beribu..So amek keputusan nak DIY bunga telur untuk bunga pahar je la.

Takyah cakap banyak kan.Ni Fiza buat ikut tema warna wedding Fiza.So,korang buat ikut tema warna korang lah ye.

2 Helai crepe paper [ Size mengikut size yang korang rasa sesuai]
2 Helai crepe paper[berbeza warna dan size ikut size yang sama dengan 2 helai crepe lain]
Dawai [ kat kedai ada jual pack,dawai ni dah siap dipotong pendek]
Pita pelilit [Ada banyak pilihan kat kedai,pilih ikut warna tema.Kalau susah nak pilih ambil je warna putih]
Riben
Sarung telur [ untuk sarung telur ni better beli yang macam style sarung buah pear tu so telur tak mudah terkeluar]
Gunting


Bila dah tersedia semua bahan.Boleh mula buat bunga.Ikut  je step kat bawah ni.Fiza tak sure bunga apa ni.Asal sedap mata memandang dah ok da kan ^___^.


Lilit bunga bermula dari atas ye,kemudian dah lilit kebawah tu,lilit sarung telur [ make sure kedudukan sarung telur tu ke atas dan lebih kukuh sebab bila letak telur dia akan lentur ke bawah ].Lilit sampai bawah.Kemudian riben tu boleh ikat kat luar selepas lilitan siap! 


Ok siap 50 kuntum bunga telur.Bila dah cukup,siaplah bunga pahar wedding Sihatimerahjambu ni.Simple dan menarik kan.

Kurang jelas pulak gambar ni tapi in real sangat puas hati bila tengok hasil kerja sendiri.Bunga telur untuk bagi tetamu yang datang Fiza beli je sebab tak larat nak buat banyak.Agak tak puas hati bile beli kat kedai..ada je yang itu ini tercabutlah apa la..So sad.

Ok,dah dapat idea da?Boleh guna idea ni.Untuk style bunga tu sebenarnya korang boleh google je jenis bunga apa yang korang nak.Kene rajin nak DIY ni.Kalau sabar dan rajin gerenti hasil kerja tu lagi bernilai dan sangat bermakna pada korang..percayalah!