Image Slider

Panduan dan Tips Sebelum Bercuti

Friday, December 27, 2013
Selamat petang.Kejap je dah weekend kan.Rasa macam baru je balik bercuti minggu lepas.Terasa nak bercuti lagi ni.Ke?Ala cuti balik kampung je la kali ni.Cukuplah bercuti sejauh minggu lepas.Ada rezeki dan masa boleh cuti lagi kan.Hujung tahun ni ramai lah menghabiskan cuti tahunan kan.Kalau dah bercuti tu mesti nak pergi tempat yang menarik tapi mengikut budget juga bukan main redah je.

Untuk membantu korang dalam merealisasikan percutian yang menarik dan tinggalkan seribu kenangan terindah tu apakata korang singgah ke blog blogger yang suka travel.Korang boleh explore travelog dorang ni.So korang boleh buat perbandingan tempat mana yang nak dituju dari segi cost,masa dan lokasi mengikut apa yang korang nak


Hopefully dengan perkongsian rakan blogger yang selalu travel ni sedikit sebanyak kita dapat prepare apa yang patut sebelum kita mulakan perjalanan/percutian kita and of course dengan adanya rujukan travelog macam ni senang juga Fiza atau korang nak refer nanti kan.Jom terjah dan jangan lupa follow mereka ya :)

Notapink : Promote Blog #2 Kategori Travelog

Bermulalah kehidupan bersama Ephyra

Thursday, December 19, 2013
Lambat pulak update entry hari ni.Not feeling well then pc pun ikut sakit.Ntah kenapa slow semacam je.So terpaksalah gunalah lappy yang slow ni tapi se slow lappy ni takde lah seslow pc tu.Kena tunggu husband balik la tengok kan.Selalunya Fiza guna pc husband tu sebabnya processor lebih laju,screen monitor pun besar.Puas hati buat kerja design kat situ dan berblogging.Sudahnya kembali la kepada lappy Fiza yang satu yang banyak berjasa selama ni.Nasib ada back up,kalau tak memang tak online sangatlah Fiza ni.Suruh rehat kot time tak sihat ni :(

Tak payah nak sedih sangat lah kan.Ephyra kan ada..hehehe..Alhamdulillah selasa lepas Fiza dah terima parcel dari oceanlife2u.com dengan selamatnya melalui courier Gdex.Fiza dapat ni sempena menang giveaway dari mialiana.com.First prize is RM150 + 1 Kotak Ephyra [30 sachets].Duit pun dah selamat clear dalam akaun hari ni.Bolehlah buat tambah duit belanja.Plus,this week nak bercuti sambil honeymoon katanya.

Bila dah menang bukan tamat macam tu je tau.Lepas dah terima hadiah ni,Fiza akan melalui Fasa ke dua pulak.Cabaran bersama Ephyra selama 30 hari.Tak sabar pulak nak tunggu keberkesanan Ephyra selepas 30 hari.Hari ni masuk hari ke tiga Fiza consume Ephyra ni.Fiza akan kongsikan pengalaman selepas 30 hari ye.Dan hopefully Ephyra dapat membantu masalah kulit dan eye bag yang sedia ada ni.Nak jugak kulit bersih,glowing ,flawless macam duta Ephyra ni kan.Memeylah...

Nantikan wajah yang berseri seri selepas 30 hari okay!Then korang pulak boleh ikut jejak langkah..Thanks Kak Mia dan ocealife2u.com.Wish me luck guys!


Untuk Fashionista dan Stailista dari Butik KZ Nabihah

Friday, December 13, 2013
Hari ni nak share tentang fashion pulaklah. Lately, banyak fashion yang luar biasa kita tengok. Mostly semuanya cantik² dan ramai yang buat blogshop or business online melalui facebook.Kita sebagai pengguna kena bijak memilih dan membeli online ni. Jangan sampai kita menyesal. Tapi kalau korang memilih butik KZ Nabihah dan membeli, confirm korang tak menyesal punya.

Inilah rupanya web blogshop Butik KZ Nabihah. Rupa blog pun dah stailista kan. Ni bagi tunjuk sikit je. Nak tengok banyak kena lah terjah nanti ok.

Yang tadi tu intro je. Apa yang ada dalam butik KZ Nabihah ni adalah baju,tudung dan pelbagai accesories untuk MUSLIMAH.Apa yang bestnya pulak, Butik ini menyediakan pakaian PLUSSIZE sehingga 6XL dengan kualiti yang terbaik dan harga yang mampu milik. Dengan gaya terkini dan fesyen yang up-to-date, KZ Nabihah cukup lengkap untuk menjadi butik pilihan terbaik! Korang tengok je la dress yang ada ni. Rambang mata nak pilih tau. Tak sama dengan butik lain.

Kadang² orang yang chubby ni kurang confident nak menggayakan baju yang ada kan.Tak perlu risau dah, KZ Nabihah bagi korang cukup pilihan untuk berfesyen.Pilih je mana yang berkenan di hati.Pelbagai corak dan warna ada.Lepas ni boleh lah bergaya sakan kan tak kisahlah dress up untuk event ke,casual ke.Sesuai je :).Lagi satu kain baju² berkuality tinggi dan tak jarang.So tak perlu nak risau juga kalau bila pakai nampak garisan yang dalaman tu. Boleh baca testimoni ni kalau tak percaya.[click here]

Mungkin dengan berfesyen up to date boleh menaikkan self confident korang kan.Sesekali nak jugak up to date.Tipulah kalau korang tak nak atau tak suka.Pada Fiza fesyen ni selagi tak melampau cara berpakaian dan selagi menutup tu kira ok.Setakat ni Butik KZ Nabihah menampilkan style loose..Tak terlalu fit dan melekap.Cuma perlu pakai dan gayakan mengikut kesesuaian.Sopan itu dah semestinya!


Perasan tak?Perasan tak?Ada sorang blogger jadi model Butik KZ Nabihah ni. Cer teka yang mana?Malas teka la tu kan.Meh sini nak bagitau. Blogger coklateyes yang comel ni dapat tajaan dari Butik ni tau [entry tajaan].Untunglah kan.Korang ingat model semua kena tinggi lampai,badan solid je kan.Oh No No No..ternyata Butik ni bukan biased okay! Fair untuk semua.

Butik KZ Nabihah ni bukan calang² butik okay. Butik yang berjaya sehingga kini. Masuk majalah dan dapat menang award lagi tu.Siapa tak bangga kalau owner nya kaum kita sendiri kan. Kalau dulunya biasa² sekarang dah berjaya. Alhamdulillah..Tahniah untuk owner Butik KZ Nabihah,Nabihah.Owner yang friendly.Korang pasti puas hati dapat layanan customer service yang terbaik.

Dari tadi sembang tak habis kan.Banyak nak di share kan tentang Butik ni sebenarnya.Tapi elok rasanya korang rasakan sendiri so tak perlu Fiza nak sembang terus kan.Kalau korang nak shopping baju cecantik dari size XS sampailah size 6XL.Kalau nak lebih selesa,ukur baju di badan sendiri dan KZ Nabihah sangat membantu.Harga pun tak mahal,mampu milik!

Jom singgah.Tak nak beli pun takpe,cuci mata dulu mana tahu esok² korang berkenan dengan latest fashion nanti kan.Kalau dah singgah tu,like lah sekali.Korang boleh dapat lebih info dan fesyen terbaru daru Butik KZ Nabihah ni.Lebih mudah untuk korang order jugak nanti kan.Siapa lagi nak support kengkawan blogger kita kan.Kalau berpuas hati,boleh share jugak.


Jom shopping!

Website : http://www.kznabihah.com
Fan page : https://www.facebook.com/kznabihahboutique

Nak tengok lagi cepat update boleh follow IG Butik KZ Nabihah, id : KZNABIHAHBOUTIQUE.

Bagi mereka yang berdekatan dengan Butik KZ Nabihah di bangi,boleh datang terus ke butik

No 20-02, Seri Bangi, Jalan 8/35,
Seksyen 8, Bandar Baru Bangi,
Selangor.
Telefon : 03-89200013

Currently, mereka gunasignboard Minaz Boutique.Korang naik je ke tingkat 3 ye.Dibuka SETIAP HARI (10am-7pm)

Hopefully dengan entry ini dapat membantu korang dalam dunia fesyen.Fashionista mesti suka punya! Barulah stailista gitu :) Sangat menepati citarasa.

Udang Galah kampung

Thursday, December 12, 2013
Last week balik kampung segamat masa musim banjir tu.Tapi takdelah banjir sangat...alhamdulillah.Musim banjir ni ramai pulak orang kampung memancing kat sungai tu.Kalau dah pemancing tegar dan kalau dah namanya nelayan,apa ada hal kan.Kalau balik kampung tak sah kalau mak tak masak sedap².Rasanya perut tak sempat rehat,ada je makanan mak keluarkan dan ada je makanan yang di simpan untuk anak² kalau balik.

Kadang² belum sempat hadam breakfast,mak dah suruh siap² makanan tenghari.Makan tengahari pulak kemain sedap² je.Yang memang tak dapat kat bandar.Rezeki minggu lepas balik kampung merasa jugaklah Udang Galah besar.Sekilo RM50 tu..phew~ Kalau kat bandar ni tak dapat harga murah.Mak beli dengan orang kampung.Kali ni dapat banyaklah jugak.Dapat jugak bawak bekal sekor setengah balik rumah.Muat se tupperware Ni ha.Letak dalam mangkuk pun tak muat..

Dari kecik sebenarnya dah biasa makan udang galah kampung ni.Tak selalu sangat tapi ade rezeki tu adalah.Kalau udang galah ni Fiza suka makan ketip dia tu..senang makan.Udang ni ekor dia kecik je so banyak isi tang kepala je.Ada orang tak suka makan otak udang atau tak boleh makan udang kurang cerdik katanya..Itu mitos je kot. Ke?Bila dah abis study je la Fiza di benarkan makan kepala udang ni.


Ni la seronoknya balik kampung.Makanan sedap² yang susah nak dapat kat bandar.Kalau dapat pun harganya sangat mahal.Alhamdulillah rezeki anak² mak kan..Terima kasih mak! Balik dari kampung penuh bonet kete dengan kelapa pandan lah,daun pandan lah,pisang lah..haihh kalau boleh semua mak suruh bawak balik. :)

Kalau dulu sebelum kawin bekalan kecik² je. Dah kawin ni kemain banyak bekalannya.

Artwork : Bussiness Card Sihatimerahjambu

Mostly bloggers dah ada name card/biz card kan?heh..kau ingat orang business je ke perlu ada card?No No No.Sekarang ni semua orang pun boleh ada card,formal atau tak lain cerita.Fiza pun tak ketinggalan le nak ada card sendiri kan.Ini pun buat kerana ada event sabtu ni kan so nak jugak bertukar² card sesame blogger.Kotlah ada job menarik ke kan..heeee..

Last minit punya kerja,inilah jadinya..asal ada katanya..Next time buat more proper lagi.Siap UV Spot ke kan.Baru gempak sikit.Ini buat setakat yang perlu ada je.Yang penting puas hati dengan hasil kerja sendiri.Tak sabar tunggu siap printing dari blogger apit ni. Harap² sempat sampai esok.




Kalau korang nak tempah design name card dengan Fiza pun boleh. Sekarang pun dalam process menyiapkan name card sorang blogger ni. Nanti dah siap baru Fiza upload ye. Setakat ni Fiza tak buat printing lagi.InshaAllah akan datang akan buat.So boleh design dan print sekali.Berminat nak tempah design email je ye [azhafizahmdnor@gmail.com].

Fiza nak ingatkan sekali lagi pada mereka yang nak order any design tu,Fiza memang tak buat rushing job.Sesiapa nak cepat,jangan order dengan Fiza.Fiza ni design kena cari idea,amek mase.Kalau korang tak suke draft design,dah kena re-design kan.So design ni perlu amek mase untuk cari idea bagi merealisasikan tempahan yang korang nak..Kalau hari ni order sejam lagi dapat,memang taklah.Tanya lah pada semua designer,semua tak nak amek rushing order.Trust me!

Hoyeh...dah ade biz card boleh la bagi korang nanti kan :).Ke korang tak nak pun?

Resepi : Donut Gebu Sihatimerahjambu

Inilah rupa donut yang dibuat semalam.Ni belum goreng lagi sebab nak tunjuk betapa gebunya donut I kan..hihi..second time buat donut ni dah terasa macam okay,saya dah pandai buat donut dengan jayanya.Ni yang rasa nak buat lagi dan lagi.Habislah borong yis mauripan kat kedai tu kan.No lah,semalam sebab teringin nak makan dan kebetulan ada sepeket yis.So dah ada bahan,tunggu apa lagi kan..Berperanglah kat dapur tu.

Rupanya buat donut ni mudah je.Tapi cuma amek mase sikit la.

Bahan²
500g tepung gandum
air
1 packet yis mauripan + 1 cawan air + 1 sudu besar gula (*Campur semua bahan² kacau seketika dan biarkan sehingga berbuih/kembang naik berkali ganda)
6 sudu besar minyak masak
6 sudu besar susu pekat
garam secukup rasa

Cara²
Masukkan tepung gandum dan garam,kemudian masukkan susu pekat dan gaul rata,Setelah itu masukkan yis mauripan yang dah kembang bersama air dengan gula td (*yang berbuih kembang tadi) dan gaul rata. Kemudian masukkan minyak masak dan last skali masukkan air.Gaul adunan dan uli sehingga menjadi doh,

Jangan sampai doh melekat di jari. Kalau masih melekat tambahkan tepung.Setelah di uli dalam 5 minit,Tutup doh dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.

Biarkan doh naik dua ganda dari size asal.Then bolehlah buat doh kecil² dan bentukkan menjadi donut. Nak dapatkan bentuk yang cantik,ratakan doh dan tekapkan dengan cawan.Dapat bentuk bulat yang cantik dan buatkan lubang di tengah.Tak nak lubang pun takpe,macam big apple kan.Tak nak bagi doh melekat kat dulang,boleh taburkan tepung.

Dah siap membentuk,bolehlah goreng dengan api yang perlahan ye.Jangan sampai hangus pulak sebab donut ni mudah hangus base on experience..hihihi..okay selamat mencuba resepi mudah ni request dari kawan.So alang² dah mintak share je la. Fiza google dan ikut cara sendiri je la.

Nak sedapkan donut cara tradisional boleh blend gula kasar dan tabukan atas donut.Nak cara moden,celupkan donut dengan coklat atau sukakan yang spicy boleh sira dengan sambal.Pilih mana yang berkenan dan buat sendiri :p

Fakta Anak BONGSU

Friday, December 06, 2013
Happy weekend semua orang.Start this week dah mulalah operasi menghadiri kenduri kawen sanak saudara rakan taulan semua.Kira wedding marathon la.Phew~ Utara selatan semua redah.Pergi mana sempat.Yang tak sempat tu maaf sesangat.

Nak share sikit dengan korang pasal anak bongsu ni?Kenapa Fiza share anak bongsu je?Sebabnya Fiza ni anak bongsu lah..kemain expose lagi kan.Heh..saje cari geng anak bongsu..Kotlah sama perangai kan.Eh,tapi tak semua fakta ni berkaitan.Ada je yang tak berkenaan tu.



Anak² bongsu sekalian,Adakah korang setuju dengan fakta ini?Hehe..senyum sorang² je la.Anak bongsu ke anak sulong ke,anak tengah ke ibu bapa,mak abah,mommy daddy,ummi abi,mama papa tetap sayang kan.So takyahlah korang nak kata anak bongsu ni manja sangat.Nak semua pun dapat.Tapi hakikatnya anak bongsu ni la payah,segala keputusan semua nak ikut cakap abang akak kan..hehe.Itu adalah saya..hehe..tapi saya adik yang baik kan..Err..ke puji diri sendiri ni?Whatever it is jadilah anak yang baik.That's all :)


Pusat Pungutan Zakat

Thursday, December 05, 2013
Cuaca macam cerah je hari ni. Baguslah macam tu kan. Cepat sikit kering my laundry and takdelah air banjir naik.Mudah mudahan begitulah. Pray for Johor,Kuantan and Terengganu.Banyak² kan bersabar dan berdoa.Yang jauh pun turut merasai kerisauan tu. Jangan pernah putus berdoa.

Lately ramai blogger yang dapat CPUV dari nuffnang kan? Alhamdulillah, rezeki masing². Rezeki Allah yang bagi dan nuffnang sebagai medium penyampaian rezeki pada kita.Cuma cepat atau lambat je. Doa,Usaha,Sabar dan tawakal.InshaAllah..berhasil.

Kali ni Fiza dapat CPUV untuk campaign Pusat Pungutan Zakat-Ye... Tak sure pulak apa sambungan ayat tu.Kenapa ye kita tak dapat tahu full sentences campaign atau kena click kat mana mana ke untuk baca full?Anyone?Kalau tahu, let me know ye.Tak semua benda kita tahu.Kadang² Noob jugak.Thank you Nuffnang bagi CPUV lagi.

Campaign Pungutan zakat ni baru je dapat semalam dan harap harap dapat membuahkan hasil yang lebih seperti biasa.Bagi mereka yang nak tahu di mana atau apa² tentang pungutan zakat ni boleh click pada iklan zakat yang nuffnang keluarkan kat blog Fiza ni ye.Thank you^__^


Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Zakat mula diwajibkan pada tahun kedua Hijrah.Zakat juga terbahagi kepada beberapa jenis zakat iaitu Zakat PendapatanZakat Perniagaan , Zakat Wang SimpananZakat SahamZakat KwspZakat EmasZakat PerakZakat PertanianZakat Ternakan.-credit to : source zakat

Semoga kita mendapat rahmat daripada Allah SWT  dengan berzakat, harta dan rezeki kita akan bertambah dan bukannya berkurang.Dapat jugak kita mengeratkan Kasih Sayang antara orang yang kaya dan senang membantu orang yg miskin dan fakir. Mudah mudahan yang kaya dapat merasai kepayahan dan kedhaifan yang dilalui oleh saudara seislam yang lain.

Dengan berzakat,Allah SWT telah menjanjikan balasan Syurga yg tertinggi sekali iaitu Jannatul Firdausi buat semua pembayar zakat.Selain itu,kita dapat membersihkan Hati dan Harta Daripada perkara yg merosakkan kerana zakat mengajar dan mendidik kita agar bersikap pemurah, saling bantu membantu dan memberi pertolongan kepada org yg berhak mendapatkannya.

So,jauhilah sikap tamak, bakhil dan sombong yg berada di dalam hati Na’uzubillah. Semoga kita sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah SWT dan mendapat rezeki yang berkat.Aminnn

Notapink : End of this month nak cash out sebab terlepas nak cash out last month..Kira bonus la bekerja dari rumah untuk tahun ni.Alhamdulillah...

Tutorial : Ringankan Blog dengan Lazyload Image Script

Thursday, November 28, 2013

Morning peeps! Macam dah lama pulak Fiza tak buat tutorial kan.Banyak permintaan yang Fiza tak dapat tunaikan.Maaflah tak sempat Fiza nak buat tutorial yang korang request tu.Agak takde mase nak buat tutor lagi lagi yang ada print screen tu.Tapi kalau ada yang simple Fiza terus bagi tau korang je,ada yang Fiza dah reply kan.

Tapi tutorial ni hanya copy paste  dan telah diubah suai cara Fiza. Share untuk korang guna jugak.Semua ada masalah blog berat,lambat loading kan.Fiza pun mengalami masalah yang sama. Itupun setelah bermacam macam widget Fiza buang. Fiza detect satu satu widget yang berat. Yang berat tu Fiza buang terus. Tak de la semak sangat kan. Selain buang widget tak penting, template blog kena friendly users jugak. Kalau blog yang jenis banyak gambar tu elok sangatlah guna lazyload script.

Apa itu Lazyload script ni? Lazyload script ni akan mengurangkan loading images dalam blog korang .Image akan loading bila korang scroll ke bawah dahulu.Baru full image keluar. Automatically,ini akan mengurangkan loading blog.Blog akan jadi lebih cepat loading sebab image akan loading bila scroll je .Menarik kan?. Dah ada solutionnya apa tunggu lagi.Jom tambahkan Lazyload script ni dalam blog.

1. Log in account Blogger
1. Automatically akan ke window dashboard >> Template >> Edit HTML
2. Cari code </head> [untuk memudahkan pencarian tekan cltrl+F serentak dan masukkan code </head> didalam search box]
3. Copy kod ni dan pastekan sebelum kod </head> yang korang cari tadi .
<script type="text/javascript" src="http://static.tumblr.com/bmdsqsc/8mXm7q8vn/jquery.js"></script> <script type="text/javascript" src="http://static.tumblr.com/bmdsqsc/ogWm7q8w1/lazyload.js"></script> <script type="text/javascript" charset="utf-8"> var $j = jQuery.noConflict(); $j(function() { if (navigator.platform == "iPad" || navigator.platform == "iPhone") return; $j("img").lazyload({ placeholder : "http://static.tumblr.com/twte3d7/RSvlio0k5/grey.gif", effect: "fadeIn", }); }); </script>
4. Preview template.
5. Kalau nampak perubahan kelajuan loading blog,save.

Okay,simple je kan. Jangan lupa apply masuk dalam blog korang ye..Takde la jenuh nak tunggu blog loading.Blog akan jadi mesra alam gitu.

credit to : Blogger afiqahadzan & source

Cara Buang Lemak dengan Belvya PSS (Perfect Shaping Scrub)

Wednesday, November 27, 2013
Hari ni update blog lambat sikit.Macam tak berapa nak sihat pulak 2 3 hari ni.Cuaca tak menentu,badan pun dapat kesan.Takpelah, nanti nanti Fiza balas kunjungan korang ye.Boleh? Ingatkan hari ni nak buat wordless wednesday tapi rasanya tak perlu kot untuk this week.Nak share product best dengan korang ni.Sibuk sangat nak kurus kan.So Fiza dah jumpa product yang best ni, Belvya Perfect Shaping Scrub.

Dah nama pun perempuan. Apa yang perempuan nak adalah pinggang ramping, perut kempis, lengan dan peha kecil kan.

Apa yang bestnya scrub belvya ni sejenis scrub yang mampu menghilangkan lemak-lemak dibadan serta di muka.Kesan boleh dilihat seawal 2 hari.Jangan risau, sebab scrub ni tidak merasa panas bila digunakan, tapi badan akan lagi rasa fresh dan segar lepas mandi.Dengan scrub ni boleh membentuk dagu lebih runcing dan panjang dan semestinya boleh menghilangkan double chin (Ini Fiza suke sangat!).Nak mancungkan hidung pun boleh.

Product ni boleh digunakan untuk perempuan yang lepas bersalin untuk hilangkan strechmark dan rekahan boleh elakkan perut buncit @ spare tyre.Boleh jugak mencerahkan kulit, melembut dan melicinkan kulit.

Yang PENTING Belvya PSS ni merupakan produk Bumiputera Muslim yang mempunyai KKM dan kilang berstatus GMP. Siapa yang rasa rasa  ada bau badan tu, please pakai ni! hehe. Boleh menghilangkan bau badan. Sesuai digunakan untuk lelaki dan perempuan.

Boleh digunakan untuk ibu menyusu, dalam pantang serta mengandung (tapi untuk mengandung tak boleh sapu pada perut dan pinggang).Scrub dekat lengan ke, peha ke,betis ke,atau pipi. Ini kelebihan lagi.



Cara nak guna pun sangat mudah.

Keyakinan terserlah lepas ramai yang gunakan Belvya.Ternyata berkesan dan mereka seronok dengan kesan selepas pakai belvya. Meh tengok gambar keberkesan belvya ni.Macam pakai botox,but NOT! Just scrub using Belvya :)


Sesiapa berminat untuk beli, boleh contact Fiza ye, Special price untuk readers Fiza RM85 untuk semenanjung dan RM90 untuk sabah serawak. FREE delivery of course! Cubalah sekarang ye. Fiza pun baru consume. Nanti boleh buat testimoni diri sendiri pulak kan.Untuk mereka yang berminat nak buat biz online jadi agent,tak perlu modal boleh email fiza, Nama/alamat/No.Phone [azhafizahmdnor@gmail.com].

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Monday, November 25, 2013
Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 


Jom dapatkannya sekarang...

Official Websitewww.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

Menu simple dan sihat hari ni.Ayam Bakar versi diet dan Guava Strawberry

Sunday, November 24, 2013
Alhamdulillah sempat sediakan lunch untuk husband sebelum pergi kerja.Fiza akan pastikan setiap kali dia pergi kerja mesti perut dia di isi.Wajib!!! Tak kire kalau lewat pergi kerja pun Fiza siapkan bekal untuk dia makan sebelum kerja.Memandangkan semalam budget nak dinner ayam bakar,so dah siap perap ayam dengan perencah awal awal sebab kalau husband balik terus bakar je.

Dah malam tadi pergi wedding kawan husband so menu lunch hari ni ayam bakar je la.Ayam bakar versi diet ye sebab bahan bahan dia simple je.Gaulkan je ayam dengan garam+serbuk kunyit+black pepper original yang ditumbuk.Simple je kan?Kemudian buat sambal cicah,bakar bawang putih+bawang merah kemudian ditumbuk dengan cili.Masukkan garam+gula+sos cili+air sikit+tomato di potong dadu.Disebabkan husband tak suka masam masam so Fiza tak masukkan air asam jawa.Just gunakan tomato fresh dipotong dadu sahaja.

kebetulan semalam husband balik bawak strawberry fresh dari cameron kawan dia bagi.Alhamdulillah rezeki.Disebabkan takde sayur untuk menu ni tak sempat nak provided.Stok timun pun habis.Kacang panjang tak sempat rebus.So gantikan strawberry je la as vege and pencuci mulut.Pun boleh kan..still balance and menu sihat.

Ditambah pulak dengan air sunquick guava+strawberry husband tolong buat air je.Okaylah tu janji dia sentiasa nak tolong buat kerja rumah..Ini lah menu simple untuk mereka yang sukakan makanan simple dan sihat.Jimat minyak dan kurangkan kolestrol :)


Zalora Super Fast Service!

Thursday, November 21, 2013
Petang petang kalau hujan mulalah mood mengantok datang kan.Bila ade orang dok hon hon kat luar rumah terus hilang mood nak tidur petang.Eh,sampai dah ke yang diorder malam tadi?Eh cepat betullll..Thanks kepada adik despatch yang hon hon banyak kali tadi.Err..adik ke?okaylah saya dah kahwin haruslah saya kakak kan..ke?

Baru je order malam tadi tau,tak sampai 24 jam je dah sampai.Fast service betul zalora ni.Tak sampai 24 hours lagi tu..waaa..macam ni nak shooping lagi lah.ehem ehem..Sebenarnya ni first time pun beli kat zalora.Sebelum ni nak shopping kat zalora tapi tershopping tempat lain pulak.Takpe,lepas ni shopping zalora je eh,lagipun selalu ada sale..Berbaloi tu!!! Kadang kadang sampai 50% pun hado...

Thank you so much Zalora sebab bagi voucher RM50 setelah berjaya menjalankan usahasama. Alhamdulillah,rezeki..Blogger lain pun ada dapat kan.Ni lah untungnya jadi blogger kan. InshaAllah ada je rezeki.Ingatkan nak shopping kasut,tapi kasut dah banyak.Bag pun ada yang tak guna lagi.So decide beli baju la.Kena cari yang harga below RM50 la sebab nak save duit jugak kan.Kalau dah shopping tak ingat dunia pulak.Last last pilih Samhaana Lycra Baju kurung RM48. Balance RM2 lagi burns je la kan.Tapi kena tambah RM5 untuk shipping fee sebab FREE delivery untuk RM75 je.


Ni lah baju nya..pilih brown sebab hanya tinggal dua colour je.Ni pun tinggal berapa je yang ada.Style fishtail I loike! 

Kain jenis kembang payung senget.Ntah ape ntah nama sytle ni.So stylish.

Yang ini lah Fiza pilih.Berbaloi sangat kan.Nanti baju tu boleh pakai dengan jeans dan kain pun boleh pakai dengan blouse lain..Mix and match! Korang belilah while stock last sebab harga under sale sekarang.

Thank you again Zalora sebab bagi peluang shopping kat zalora. Kalau tahu fast service macam ni lama dah shopping kot..Lepas ni boleh shopping lagi kat Zalora.Yeay! Sekarang ada new items okay,jom singgah cuci mata dulu [zalora.com.my]

Rahsia kecantikan dengan Essenseri

Wednesday, November 20, 2013
Banyak betul product terlaris di pasaran sekarang kan.Sebagai pengguna,kita kena bijak memilih product yang kita nak beli especially product kecantikan ni.Salah pilih boleh buat kulit merana!Selalunya product bagus adalah product yang mahal mahal.Ye tak?Oh tidak! Sekarang ni ada je product yang harga mampu milik tapi sangat berquality dan bagus.

Kulit Fiza ni jenis sensitif,so bab penjagaan kulit muka ni memang kene sensitif.Pernah jugak cuba macam macam product termasuklah mahal dan murah.Tradisional atau moden asalkan berhasil.Bila dah jumpe satu product best tu memang tak kan tinggallah.Sekarang kulit muka pun dah makin okay.Minum aurawhite kot dulu takpun consume supplement Shaklee..Siapa nak beli supplement Shaklee murah boleh contact Fiza..Eh..promote pulak.

Since kulit dah makin okay,product sebelum ni pun nak habis dah.So why not Fiza try sesuatu yang baru.Mungkin kesannya terlebih berkesan,mana tahu kan.Tak salah mencuba.Kalau tak cuba tak tahu.So setelah survey,buat analysis bagai Fiza na cuba product "Essenseri". Mungkin korang dah dengar pasal kebagusan product ni kan.Ramai juga Fiza tengok blogger guna product ni.So Fiza beli dan Fiza boleh katakan Yes selepas hari kedua! Untuk permulaan Fiza beli Skin Renew facial cleanser dan Extra Whitening Serum Mist.First time nak try serum actually!


Tertarik dengan packaging facial cleanser ni.Dah macam bedak sejuk pun ada.Bau dia wangi macam lemon.Apatah lagi mencuci muka.Memang bersih la kan.Kalau banyak kali cuci memang bersihla jadinya.Yang bestnya pencuci muka ni boleh dijadikan sebagai make up remover jugak.Tak perlu nak beli make up remover pulak.sekali cuci dah bersih dah..So senang kerja dah lepas ni.


Kenapa korang perlu cuba/ada facial cleanser ni.Boleh baca ni.Menarik bukan?Facial cuma satu jenis je sesuai untuk semua jenis kulit muka.Tak perlu pening pening nak pilih mana satu kan.

Untuk serum mist pulak ada 3 jenis.Fiza pilih Extra Whitening.ye lah nak kasik putih bekas bekas parut tu kan.Kena try ni dulu.Packaging memang tip top comel dan menarik.Rasa nak buat bekas hadiah je.

Ini lah rupanya botol serum mist.Kecil kecil cili api kau..Tapi kandungan bahan aktif dia lebih tinggi berbanding product mahal yang lain.Lepas cuci muka dan lap,lepas tu boleh terus spray 2-3kali dan sapu ratakan.Sangat mudah! Lepas dan meresap dan kering tu korang bolehlah make up. Excited sebenarya nak pakai serum ni. First time pakai rasa macam nak pakai lagi. Lepas spray dan ratakan kulit jadi moist,ringan dan kurang berminyak.Ni yang tak sabar nak tengok perubahan akan datang ni.


Ape yang bestnya extra whitening serum ni.

Yang penting product ni mesra alam,semulajadi!

Untuk serum mist ni korang pakai 1 jenis je.Pilih la mana yang korang nak.Nak beli semua pun boleh pakai bile perlu.Selain extra whitening Serum,Essenseri juga Acne defying serum must juga.Kalau ade acne mula tumbuh tu,gunalah serum ni.pasti kecut segala jerawat.

Untuk nampak kulit sentiasa muda remaja,anjal lebih boleh gunakan Age defying serum mist ni ye.Makin tegang la kulit muka korang pakai ni.



Kiranya serum mist ni 3 in 1 la dengan semburan je.haa sungguh magis la penggunaannya.Apa lagi kesannya kan.Mesti bagus.

Nak cakap lagi apa yang bagus product ni tak perlu nak beli macam macam.Cuma beli Facial cleanser dan serum.Serum pulak boleh pilih ikut suka korang.Cara pakai pun mudah,ringkas dan sangat berkesan.Product ni pun harga mampu milik.

Bagi yang mencari cari produk kecantikan tu,boleh try"Essenseri" untuk menjadikan wajah berseri seri selalu.Kenapa perlu bayar lebih untuk product mahal sedangkan product yang harga mampu milik pun bagus dan berkesan kan.Bahan bahan pun semulajadi gitu.Tak sabar pulak nak tengok kesannya selepas seminggu ni.Nanti kalau ada kesan best lagi Fiza akan share okay.

Essenseri ada keluarkan product baru tau.Kalau ade rezeki Fiza try,Fiza review next entry ye.Happy bila kulit sihat :)

Untuk pertanyaan dan pembelian,korang boleh singgah di Facebook Esenseri.Layanan terbaik dari admin.So friendly that akak :) Barulah best membeli kalau penjual nya sangat friendly kan.

credit info/image : Essenseri page

Resepi : Ayam Black Pepper

Thursday, November 14, 2013
Kalau hujan di waktu petang,mesti best tidur kan.Tadi macam rajin je nak buat Marie Cheesecake,tiba tiba hujan ni penyakit "M"pun datang.Nak tidur pulak susah nak lelap.So hadap PC je la jawabnye kan even rasa Mood blogging tak berapa nak ada petang macam ni.

Update blog baru ada mood kot! Menu lunch tadi Fiza masak Ayam black pepper favourite husband.Sejak jadi wifey ni kene utamakan favourite husband dulu kan.Kalau apa yang Fiza makan,dia tak makan..memang Fiza tak kan masak sebab membazir masak untuk sorang je.Meh Fiza nak share resepi sikit.simple je kot!


Bahan bahan:
Ayam yang telah dipotong
Cili api [ikut sukatan korang nak pedas atau kurang pedas] [blend]
Bawang besar 1/2 biji dipotong
Bawang putih 2 ulas [blend]
1 sudu lada hitam [blend]
1 inci halia [blend]
6 Button Mushroom dipotong empat
3 biji baby tomato.Kalau guna tomato biasa 1 biji je cukup
1sudu sos tiram
3 sudu kicap
garam secukup rasa
1 keping asam keping
1 cawan air


Cara-cara:

Gorengkan ayam setengah masak.kemudian ketepikan.

Tumiskan cili,bawang putih,lada hitam dan halia.Setelah naik bau/garing masukkan 1sudu sos tiram,3sudu kicap,1 keping asam keping dan garam secukup rasa.Masukkan 1 cawan air dan Kemudian masukkan button mushroom dan ayam.Biarkan masak seketika.Last sekali baru masukkan bawang besar dan baby tomato.Biarkan hingga masak dan kering sedikit.Sedi untuk dihidang.

Untuk button mushroom tu korang kena rendam bagi dia kembang dulu sebab dia kering kan.So ambil masa sikit nak kembang.Kalau nak cepat,rendam air panas je :).Hope kalau nak try menjadi le.Bolehlah buat menu berbuka untuk mereka yang berpuas hari ni kan.

Resepi : Ikan Siakap 3 Rasa versi Sihatimerahjambu

Tuesday, November 12, 2013
Ahad lepas shopping barang dapur dah aim nak beli ikan kerapu since ikan kerapu ni sedap kalau masak apa saja kan.Tapi kena survey harganya dulu kan.Ikan siakap ni mahal sikit dari ikan biasa.Kalau tak silap RM11.90/kg Kat Econsave Kuala Pilah.Fiza dan husband pilih yang kecik je la sebab kitaorang berdua je kot.Nanti tak abis makan! So lepas timbang tak sampai sekilo,harga RM6.71 camtu. kira okay jugak berbaloi dengan besar ikan tu.

Misi utama memang nak buat Ikan siakap 3 rasa tapi semalam nak masak,lupa pulak nak beli nenas.Kes lupa nak listkan barang apa nak beli.So terpaksalah mintak jasa baik kawan kawan suggest apa yang patut replace kalau nenas takde.Apple!Thanks korang bagi idea semalam.Good! nasib ada extra apple left kat rumah ni.Ni First time masak 3 rasa.Mudah dan simple je.Ni ikut resepi suka suki Fiza je la.Bahan bahan senang cari,senang masak..rasa pun sama je.

Ni lah rupanya,ikan tenggelam dek kerana bahan bahan sayur terlebih..heee..

Kalau nak try versi Fiza ni,boleh cuba.

Bahan bahan untuk Ikan:
1 sudu Serbuk pasti sedap knorr
setengah camca garam
* kalau takde serbuk pasti sedap tu,gunakan garam je pun boleh.

Bahan bahan untuk kuah:
Cili dipotong [ikut selera sendiri nak letak berapa,kalau nak pedas letak lebih pun takpe]
1 inci halia di cincang halus
2 batang serai di titik
3 ulas bawang putih di cincang halus
1 biji bawang besar di potong dadu
1 biji tomato di potong empat
1/2 cili benggala
3 sudu Sos cili Thai
1 sudu Sos tiram
1 sudu besar cili kisar*beli yang segera je la
1/2 camca garam
1 sudu gula
1biji apple @1/4 nenas di potong dadu
1/4 biji timun di potong dadu
1 biji carrot di potong dadu

Cara-cara:
Gaulkan 1/2 camca garam dan 1 sudu serbuk pasti sedap knor bersama ikan yang telah disiang dan dibersihkan.Kemudian goreng dan setelah masak ketepikan.

Untuk kuah,tumiskan cili,halia,serai dan bawang putih.Setelah layu dan naik bau masukkan 1 sudu cili kisar,3 sudu sos cili Thai,1 sudu sos tiram dan 1 sudu gula. Jika perlu letakkan sedikit air. Bila dah sebati masukkan 1/2 camca garam.Biarkan seketika,kemudian masukkan bawang besar yang dipotong dadu,tomato,cili benggala,carrot dan timun.Sebelum hampir masak,masukkan apple @ nenas yang dipotong dadu.Biarkan hingga masak.Bila kuah dah siap curahkan je kuah pada ikan yang siap digoreng tadi dan sedia untuk dihidang.Nak lagi cantik,potong halus daun saderi atau daun sup dan taburkan atas ikan.

Simple je kan?Tak perlu la nak cari limau purut ke,sos ikan ke,ape yang ada boleh je pakai.So Lunch ni bolehlah korang try resepi simple ni ye.Ada ke nak mencuba ni?

Memanjakan diri di Gadek Hot Spring

Monday, November 11, 2013
Selamat Hari Isnin! Mood MALAS melanda hari ni kannn..?Dua hari lepas on weekend memang tak sempat nak online sangat.Busy katanya!Bila stay kat kampung memang taklah nak update blog bagai.Lebih bernilai bersama keluarga.Bukan bermaksud blog ni tak bernilai.Blog hari hari di hadap.Apa salahnya kalau sesekali balik kampung tinggalkan blog seketika kan.

As planned before this dengan husband nak berendam kat Hotspring to pamper ourself la kononnya.Alang alang nak balik ke segamat attend wedding sedara ,baik singgah je kat Air Panas Gadek ni.Bergerak dari Seremban lebih kurang pukul9 malam dan sampai pukul 10lebih kurang macam tu la.Hot Spring ni bukak 24jam okay! Anytime boleh pergi.
Ni disekitar taman..bukan berendam dalam ni ye.Nampak tak wap wap yang ada tu.Rasa macam panas sangat je..

Ni jugak sekitar taman
Kolam macam ni baru lah tempat berendam..dah gaya belon masuk dalam air.Tahan panas tu,mula mula masuk.Dah lama sikit barulah sebati dengan badan.Panas dia bukan macam air panas masak tu ye.Kalau tak melecur la badan macam tu.Terpaksa pakai spek..Takkan nak pakai contact lens kot mandi air panas.Bahaya tu!

Agak agak dah sejam kitaorang berendam,so siap siap nak balik.dun worry ye kat sini memang ada tempat persalinan baju.bersih and luas.Facilities memang memuaskan!Yeay! dah segar! Still chubby! Hahah..alangkah bagusnya kalau mandi air panas boleh buangkan lelemak degil dalam badan.Kannn?tak payah nak diet,tak yah nak consume pil kurus bagai tu.Asal sihat sudah!
Lepas mandi terasa segar tapi rasa mual,pening pening.eh..ada ape ape ke?.maybe badan macam terkejut kot suddenly taupun sebab sekarang musim hujan lepas tu tiba tiba masuk hot spring pulak.Mana tak terkejut.Husband pulak just pening pening je.Kesian pulak drive sensorang kan.Fiza nak drive dia tak bagik,almaklumlah..Fiza ni kurang focus sikit drive malam.

Lagi bagus kalau pergi hotspring,ade hotel ke,rumah rehat ke kat sebelah tu kan..At least lepas berendam.baru betul betul rehat kan.betul tak?

Untuk korang yang tak pernah pergi @ nak pergi sini,boleh refer map ni ye.





Pusat Pelancongan & Rekreasi Air Panas Gadek yang terletak di antara jalan utama Alor Gajah - Tampin kira-kira 30 KM dari Pusat Bandaraya Melaka. Buk 24 jam sehari dan boleh merancang waktu perjalanan untuk datang pada bila-bila masa sahaja.

Khasiat air panas semulajadi yang terdapat di Pusat Pelancongan & Rekreasi Air Panas Gadek melalui kajian saintifik dipercayai boleh dijadikan sebagai perubatan alternatif secara alami bagi merawat pelbagai jenis penyakit apabila dilakukan secara teratur dan berterusan. Sumber air panas semulajadi disini mempunyai suhu purata 56 darjah celcius dan purata aliran 5.4 liter sesaat.

Air panas semulajadi ini mengandungi karbon dioksida (CO2) dan mengeluarkan buih-buih yang mengandungi hydrogen sulfide (H2S). Oleh kerana itulah terdapatnya sulfur semulajadi didalam kolam sumber utama dan dipercayai baik untuk kesihatan terutamanya mengubati sakit yang berkaitan dengan kulit.

Selain baik untuk mengubati sakit yang berkaitan dengan kulit, air panas semulajadi ini juga dipercayai dapat membantu pengunjung yang mengalami sakit sendi tulang dan membantu melancarkan perjalanan darah didalam badan.

Antara kelebihan mandi air panas semulajadi :
Memberi ketenangan kepada tubuh badan.dan membantu mengurangkan stress.
Membuka pori-pori diwajah dan liang roma sekaligus membantu penyingkiran toksin.
Melegakan ketegangan otot kesan daripada aktiviti harian.
Meransang kadar metabolisma dalam badan.

Amalan mandi air panas semulajadi secara teratur juga dipercayai dapat membantu menstabilkan sistem endokrin dan sistem saraf dalam badan. Jadi apa tunggu lagi.....datanglah segera ke Pusat Pelancongan & Rekreasi Air Panas Gadek.

Bayaran Masuk :
DEWASA : RM 5.00
KANAK-KANAK (6 tahun -12 tahun) : RM 3.00

*Kanak-kanak umur 5 Tahun dan kebawah PERCUMA
credit info : Sumber

Highlights of Budget 2014

Friday, October 25, 2013
Quick entry untuk malam ni.As we know petang tadi budget 2014 telah dibentangkan.Of course ada baik buruknya kan.Just accept it dengan "Alhamdulillah".Okay,short intro just go through the main point of budget 2014.


1. The theme for Budget: Strengthening Economic Resilience, Accelerating Transformation & Fulfilling Promises with 5 main thrusts.
- Thrust 1: Invigorating Economic Activity;
- Thrust 2: Strengthening Fiscal Management;
- Thrust 3: Inculcating Excellence in Human Capital;
- Thrust 4: Intensifying Urban and Rural Development;
- Thrust 5: Ensuring Well-Being of the Rakyat

2. For 2013, domestic economy is expected to expand between 4.5% and 5%. Growth supported by private investment, increasing 16.2% to estimated RM165bil.

3. Nett FDI was higher at RM18.2bil in 1st half of 2013, compared with RM15.9bil during the same period in 2012.

4. Private and public consumption expected to grow 7.4% and 7.3% respectively mainly supported by strong domestic economic activity.

5. Export of goods are expected to grow at 2.5%.

6. In 2014, construction sector is expected to grow at 9.6% and followed by services sector at 5.7%.

7. Unemployment rate for Budget 2014 is estimated at only 3.1% whereas inflation rate remains lowest at 2% to 3%.

8. The per capita income for 2014 is expected to reach RM34,126. That is 37% higher than RM24,879 in 2009.

9. We are confident of achieving the target per capita income of RM46,500 (US$15,000) in 2020.

10. It is even possible that we will achieve developed nation status much earlier than 2020.

11. Budget 2014 will allocate a total of RM264.2bil to implement programmes and projects for the rakyat’s well-being & development.

12. In 2014, the Federal Government revenue collection is estimated at RM224.1bil, an increase of RM4bil from 2013.

13. The Federal Government fiscal deficit will further decline from 4% of GDP in 2013 to 3.5% in 2014. This indicates the commitment towards fiscal consolidation to further strengthen the financial position of the nation.

14. Private investment is expected to reach RM189bil (17.9% GDP) in oil and gas, textile, as well transportation and property.

15. Public investment is expected to reach RM106bil.

Projects to be implemented: West Coast Expressway from Banting-Taiping (316KM); Double-tracking projects Ipoh-Padang Besar and Gemas-JB.

In the oil and gas sector, among projects to be undertaken by Petronas include the Sabah Ammonia Urea Project (SAMUR) in Sipitang. The integrated oil and gas production development project in Kebabangan, the regasification plant project in Lahad Datu, Sabah; and RAPID in Pengerang, Johor, which is the largest investment in Malaysia.

16. The government will continue to encourage investment in five regional economic corridors. As at 2012, RM124bil investment realised. For the first 9 months of 2013, all regional corridors attracted committed committed investment of RM53.4bil with 50% realised.

17. For 2014, the government will provide RM1.6bil for development in the five regional corridors.

18. The services sector is the key contributor to economic growth and has huge potential for further development.

19. The Government will launch the Services Sector Blueprint in 2014 to outline strategies, measures and identifies potential subsectors.

20. The Government will formulate a Logistics Sector Master Plan to provide strategic direction for development of logistics infrastructure and supply chain.

21 RM1.2bil allocated for operating and development expenditure in 2013 and 2014 to implement Visit Malaysia Year 2014 programmes, targeting 28 million tourists. To make Malaysia as the destination of choice, we will encourage investment to build new 4 and 5 star hotels.

24. The government has implemented the High-Speed Broadband (HSBB) project under the National Broadband Initiative. To expand coverage in major towns, it will implement the 2nd phase of HSBB in collaboration with the private sector involving RM1.8bil investment. This is expected to provide more coverage in urban areas, benefiting 2.8 million households. Internet speed will be increased to 10 Mbps.

25. For Sabah and Sarawak, to enhance the internet speed coverage, underwater cables will be laid over three years - RM850mil.

26. GST to be enforced 1 April 2015 at rate 6%. This is lowest in Asean. One-off payment of RM300 to BR1M when GST is implemented.

27. Tax deduction for companies that invest to acquire technology platform in bio-based industry. Exemption on import duty on R&D equipment for companies that invest in pilot plants for the purpose of pre-commercialisation in Malaysia.

28. The Government plans to increase its contribution in 1Malaysia Pension Scheme from 5% to 10%, or from a maximum of RM60 to RM120 per year; effective Jan 1, 2014 to end-2017.

29. 1Malaysia Entrepreneurs (1MeT) will be implemented to give entrepreneurs exposure in business.

30. To encourage graduates to do business, RM50mil is allocated under Tabung Usahawan Siswazah.

31. The Government is committed to reducing the fiscal deficit gradually, will ensure Federal debt level remain low and not exceed 55% of GDP.

32. RM50mil allocated under Graduate Entrepreneurship Fund to provide soft loans of up to RM500,000 at 4% interest rate with a view to reducing graduate unemployment.

33. To encourage Minimum Wage Policy compliance, further tax deduction proposed with regard to the difference in the wages paid by employers in 2014.

34. RM100mil allocated for creation of Night Market Traders Entrepreneur Scheme; soft loans to carry 4% interest rate, with maximum loans of up to RM30,000.

35. Establishment of Integrity Management Unit in each ministry to enhance integrity; officers from Malaysia Anti-Corruption Commission to be represented in the unit.

36. The Government to conduct audit on projects valued at more than RM100mil during their implementation phase.

37. To facilitate tax payers with employment income whose monthly tax deductions (MTD) have been made, it is proposed that they are not required to submit tax returns if satisfied their MTD is a final tax; proposal effective from assessment year 2014.

38. Subsidy programme to be gradually restructured; a portion of savings from restructuring to be distributed in the form of direct cash assistance with the other half to finance development projects.

39. The Government is committed to accelerating academic achievement, competencies and skills. Towards this, the Government will allocate a sum of RM54.6bil or 21% of the total allocation in 2014.

40. RM530mil allocated for pre-school programmes as well as set up 93 pre-schools in national-type primary school.

41. Allocation of RM600 million in research grants for public institutions of higher learning for improving the status of research universities by increasing research and the number of articles for publications in international journals.

42. Implement a single tier for the Malaysian Skills Certificate course Level 1 to Level 3 for 6 months in all Industrial Training Institutes under the purview of the Manpower Department (JTM).

43. Government to continue to provide the 1Malaysia Book Voucher Programme valued at RM250 to each
student. The initiative is expected to benefit 1.3 million students involving an allocation of RM325mil.

44. In the fight against serious crime, the Government has allocated RM200mil to equip PDRM with the latest tools and equipment such as firearms, ammunition, bulletproof vests, narcotic detectors, biometric systems and forensic vehicles. The Government will also provide 496 closed-circuit cameras (CCTV) in 25
local authorities involving an allocation of RM20mil.

45. To strengthen the development of green technology, the Government will provide investment tax allowance for the purchase of green technology equipment and income tax exemption on the use of green technology services and system.

46. To encourage a green lifestyle, the Malaysian Green Foundation will be established to promote and enhance use of green technology by the corporate sector and the general public. For this, a launching grant of RM15mil will be provided to the Foundation.

47. The Government proposes to abolish the sugar subsidy of 34 sen effective 26 Oct 2013.

48. The Government to purchase four special buses for the implementation of the Mobile Family Centre which will provide advisory services related to family matters; dietary requirements; screening for chronic disease; as well as testing for glucose and cholesterol.

49. RM100mil allocated for enhancing education performance and skills training, including RM28mil for early education programmes, involving 176 Tamil pre-schools and i-Sinar programmes.

49. Real Property Gains Tax (RPGT) - For gains on properties disposed within the holding period of up to three years, the RPGT rate is increased to 30%, whereas for disposals within the holding period of up to four and five years, the rates are increased to 20% and 15%, respectively. For disposals made in the sixth and subsequent years, no RPGT is imposed on citizens, whereas companies are taxed at 5%.

50. RM100mil will be provided to the 1Malaysia Maintenance Fund under the Ministry of Urban Well-being, Housing and Local Government. The Government will also allocate RM82mil to rehabilitate 20 abandoned housing projects involving 8,197 houses.

51. Tax Relief for Middle-Income Group - Government proposes a special tax relief of RM2,000 be given to tax payers with a monthly income up to RM8,000 received in 2013. This measure will result in tax savings up to RM480. This group is already enjoying tax savings up to RM475 on income received in 2013 with the reduction of tax rates announced by the Government in the last Budget.

52. BR1M to households with a monthly income of below RM3,000 increased from RM500 to RM650; and for the first time, BR1M assistance of RM450 to be extended to households with monthly income of between RM3,000 and RM4,000.

53. BR1M increased from RM250 to RM300 for single individuals aged 21 and above and with a monthly income not exceeding RM2,000.

54. Pensioners will receive a special financial assistance of RM250 to assist them meet the rising cost of living.

55. For civil servants, half-month bonus for 2013 with a minimum payment of RM500 to be paid in early January 2014.

56. RM100 schooling assistance to all primary and secondary students as well as RM250 book vouchers to continue, with allocations of RM540mil and RM325mil respectively.

57. RM1.2bil allocated to build and upgrade dams and water treatment plants to increase coverage of water supply to 100%, especially in urban areas.

58. Health sector allocated RM22.1bil; RM150mil to appoint 6,800 more nurses; RM3.3bil to purchase medicine and medical equipment.

59. Police and Armed Forces allocated RM8.8bil and RM13.2bil respectively to reduce crime and enhance military preparedness. RM75mil proposed to further strengthen the East Coast Special Security Area (ESSCOM) operations. RM48mil allocation to cater for the welfare of 20,000 armed forces veterans, including health payments, ex-gratia and education; RM202mil to build and refurbish ATM quarters.

Credit : thestar

Resepi : Macaroni Goreng Sihatimerahjambu

Monday, October 21, 2013

Pagi pagi dah upload resepi ye.Ni masakan late dinner malam tadi.Sempat singgah beli barang dapur beli sekali bahan bahan untuk masak macaroni goreng ni. Macam biasa ada yang request resepi,so Fiza share resepi ni ye.

Fiza masak ni untuk 4 orang makan sebab masak lebih untuk breakfast pagi ni. Panaskan je senang.

Bahan-bahan:
1 Biji Bawang besar
3 Ulas bawang putih
garam
3 sudu cili kisar [Kalau tak nak pedas tak payah letak]
Capsicum [Guna 1/2 je]
Carrot [Di potong mayang halus]
Kubis [ di potong dadu]
Sosej [dipotong kecil]
Tomato bulat kecil
1 biji telur
 3 sudu minyak masak
Macaroni [Fiza guna 1/2 pack je]
Sos spaghetti cendawan kimball [Boleh juga guna sos spaghetti tradisional]

Cara-cara:
Macaroni di rebus dahulu.Masukkan air dan sedikit margerin untuk mengelakkan macaroni melekat.Setelah macaroni lembut dan cukup masak,toskan.Ketepikan dahulu.

Blend bawang merah dan bawang putih kemudian tumiskan setelah minyak panas. Masukkan cili kisar. Setelah garing masukkan 1/2 sos spaghetti. Kalau nak letak semua pun boleh. Masukkan sosej dan biarkan masak seketika dan masukkan 1/2 sudu camca garam. Pecahkan telur,biarkan seketika dan kacau. Masukkan capsicum dan kubis.

Setelah masak,masukkan macaroni dan kacau rata.Last sekali baru masukkan tomato dan carrot.Kacau rata dan sedia untuk di hidang.

*** Nak sedap lagi boleh tambah daging ayam atau sayur sayur yang korang suka.

Lepas ni bolehlah cuba masak ye Wanie. Dah request resepi kan, so kena buat ye. :) Hari ni nak try bake Red Velvet Cake pulak ^__^


Resepi : Ayam Panggang Sihatimerahjambu

Thursday, October 17, 2013
Ni resepi mudah untuk hari ni merangkap menu lunch+dinner Fiza n husband hari ni. Resepi mudah dan menggunakan bahan bahan simple je guna apa yang ada.Yang penting sedap sesedap nama menu  tu..hee..Okay.Jom sediakan bahan bahan dan alat alatan dulu sebelum memasak.
Pssttt..1 biji bawang besar bukan ulas :p
Bahan Bahan :
Ayam di potong sederhana besar. Jumlah ketul ayam bergantung pada berapa orang yang nak makan.Resepi ni untuk 6 ketul ayam je.
1 Biji bawang besar.Kalau guna bawang merah kecil pun boleh dalam 3-4 biji bawang merah kecil.Guna bawang besar lebih senang dan jimat.
4 ulas bawang putih.Kalau tak suka bau bawang putih boleh reduce1-2 biji ulas dah mengcukupi.
1 ibu jari halia.Halia muda atau tua mana mana pun boleh.
1 ibu jari kunyit hidup.Kalau tak suka kunyit letak sikit pun boleh.
1 sudu besar lada hitam.Kalau tak suka atau alah dengan lada hitam letak satu sudu kecil je.
1 sudu besar gula untuk rasa manis sebab madu susah nak dapat kan.So ganti dengan gula je senang.
1/2 sudu atau 1 sudu garam halus.Kalau dah letak kicap pekat banyak,kurangkan garam.
1 sudu kecil serbuk pasti sedap atau cukup rasa.Tak nak letak pun takpe.
1 Sudu besar sos tiram
1 Sudu kicap pekat.
1 sudu minyak masak.

Alatan :
Pemanggang ajaib @ oven

***Untuk extra flava boleh campurkan dengan sos lada hitam.So black pepper tak perlu letak.Since susah nak beli sos lada hitam,guna lada hitam je la.

Cara cara:
Blend bawang merah besar,bawang putih,halia,kunyit,lada hitam,gula,garam,serbuk pasti sedap/cukup rasa.Kemudian gaul dan ratakan bahan bahan yang telah di blend dengan potongan ayam.Pastikan segala bahan sebati dan serata dengan ayam.Lepas tu baru masukkan sos tiram dan kicap pekat dan gaul rata.

Once dah gaul rata,perapkan ayam dalam 1-2jam untuk biarkan pati bahan bahan sebati dengan isi ayam.Setelah di perap,ratakan 1 sudu minyak jagung/zaitun atas pemanggang macam ni.

Susun potongan ayam atas grill sedikit jarak supaya setiap isi ayam mudah masak.Jika ada lebihan bahan yang di blend tadi boleh simpan dan letak bila ayam sudah half cook nanti.


Perlahan api,bila sebahagian ayam sudah masak,terbalikkan ayam untuk di masak sebahagian lagi.Make sure ayam tak hangus.Ni ayam half cook.Kalau kering boleh tambahkan bahan yang di blend tadi atas ayam.


Dalam 15-20 minit dah siap panggang dah..cepat dan mudah dengan pemanggang ajaib ni. Nak masak lama pun boleh. Bagi Fiza cukup cukup masak just nice je rasa ayam ni lembut dan sangat tasty.Manis dan pedas black pepper.

Sesiapa yang request resepi tadi bolehlah mencuba resepi simple ni.Sorry entry terpanjang membebel je lebih.Kalau korang tak faham,boleh tanye je.okay?Fiza tak makan orang..makan ayam panggang sedap ni je.Mesti husband tak sabar nak balik tu..hehehe...

**Kalau suka rasa masam boleh perahkan lemon atas ayam atau nak sedap boleh di hidangkan dengan sos black pepper.Ikut citarasa korang lah.Pada Fiza,ini pun dah memadai sedap :)

Selamat mencuba! For more recipes from sihatimerahjambu>>click here

Auto Post Signature

Auto Post  Signature