Image Slider

Apa Yang Lebih Guna Domain Sendiri

Sunday, June 26, 2011
Happy weekend semua..hari ni buat apa?gantung luar?[sila translate in english],ke pergi kenduri kawen??Sonoklah korang kan!Fiza??dok rumah je la kot..minggu ni macam kene dok rumah je la..No Plan at all..pheww..So bored!Tapi jangan risau..Fiza takkan buat korang bosan macam Fiza..meh la dekat.nak story mory sikit pasal berblogging dengan domain sendiri ni.Korang mesti nak tahu kan..OK dok diamdiam dulu..

FYI,Fiza dulu  gune free hosting dari blogspot.com dan gune domain sihatimerahjambu.bogspot.com.Tapi tu dululah..Sekarang Fiza dah ade domain sendiri azhafizah.com menggunakan hosting  dari blogspot.Tapi Fiza still sihatimerahjambu ouke!.Actually blogshop Fiza pon Fiza dah tukar kepada domain sendiri iaitu stuffy2u.com..Fuhh..bile dah ade domain sendiri rase nak tido pon tak lena..nak berblogging je keje..yelah..sape tak sayang belog kan..berbayar lak tu!Rugi kalau tak digunekan sebaiknya!Kenape Fiza nak sangat ade domain sendiri?Meh sini nak bagitau

1.Value
Bile dah ade domain sendiri orang akan nampak betapa keseriusannyer kite berblog walaupon tak glemer tak glemer tak kencang earning masuk.tapi blog kite akan nampak macam exclusive dan macam gempak walaupun tak berapa nak gempak sangat..hehe.Bukan untuk menunjuknunjuk tapi untuk kepuasan diri sendiri bile berblog macam bermonolog dengan diri sendiri la jugak sebab kite tak tahu sape bace sape tak..yang penting kite adalah peminat blog kite sendiri kan.cube korang bace previous story korang mesti macam sonok je kan!Bile dah tukar domain sendiri mesti akan rase blog korang tu sangat bernilai dan nampak mahal..hehehe

2.Jimat space
Jimat space ni sebab bile dah takde free hosting domain akan jadik pendek contoh macam azhafizah.blogspot.com jadik azhafizah.com..kan simple mimple tu.takyah korang susahsusah nak taip panjangpanjang..ingat name je sudah

3.Mesra SEO
SEO tu ape?SEO adalah Search Engine Optimization.Korang leh google lagi untuk tahu maksudnye.Then bile domain korang dan pendek die sangat mesra SEO.bile taip azhafizah.com di google.search engine akan terus index ke azhafizah..dan paparan blog korang akan berada dalam ranking teratas!tak caye..cer try taip azhafizah je di google..tengok ape keluar..first rank dah ade sihatimerahjambu dengan latest post!ausom bukan?

cuba korang taip azhafizah.blogspot.com..agak sukar untuk SEO indexkan ke blog korang sebab berapa ramai yang gune blogspot.mungkin blog korang akan berada di page 5 atau seterusnyer.

4.Hak Milik Kekal 100% Di dunia.
"Aku punye blog..suke hatilah ape aku nak buat dengan blog aku!"haa..penah dengar ayat ni??tipulah kalau tak pernah..meh nak tarik telinga tu >.< . Memang blog adalah hak milik kite sendiri dan kite takkan ade limits pon.contoh google akan tetapkan berapa capacity space blog kite kan..means..berapa banyak file dalam blog kite.sebab Fiza penah dulu takleh upload pictures sebab dah melebihi space terpakselah Fiza delete  pictures lame tu..sedih kan??tapi now..buatlah ape saje pon selagi tak melanggar pantang larang ^__^

5.Safety First
Ni yang paling best.dulu pernah jadi genggeng blogger tak leh nak sign in blog kan.Tapi bagi yang ade domain sendiri.Mereka tak perlu risau apeape google nak banned ke nak blocked ke nak deleted korang punyer blog ke..Sumernyer terselamat.Kalau tak selamat jugak..boleh call pada pihak yang tertentu yang uruskan domain korang.Kalau korang gune free hosting ni..korang nak tepon sape?blogspot?haaa..jawab sendiri..Selain tu ade DNS management dan ID protection.DNS management ni Fiza tak pasti macamana.

6.Impression visitors
Okeh,yang ni paling penting sangat..sangat penting.Impression dari visitor blog kite adalah teramat penting.Bile kite masuk rumah orang..ape kite rase..So,bile korang masuk rumah Fiza ni..ape korang rase..try bagitau..heheheh

Last but not least,ni ape yang Fiza tahu dari pembacaan dan ape yang Fiza belajar pasal Data Communication mase study dulu.hencik Azree mesti paham lebih kan..die kan dok depan sekali..jadik class rep pulak tu!Kalau korang rase ade silap sile betulkan lah ye..kot salah paham ke pasal domain dan hosting.Hosting ade dua jenis,free dan tak free means berbayarlah kan.maksudnyer hosting ni macam rumah kite sewa atau beli.Contohnyer blogspot.com/wordpress.com adalah free hosting.Macam Fiza ni fiza gune hosting blogspot.belum try hosting sendiri lagi.
Then domain pulak kire macam alamat rumah kite. contoh:azhafizah.com tapi masih gune rumah blogspot.com..haa..cemane nak terangkan tu ye..tapi kire pahamlah sikit beza die kan..domain alamat rumah.hosting pulak rumah yang kite beli/sewa...bile lah Fiza nak dapat rumah baru yerk.

OK korang dah rase ke'best'an ade domain sendiri tak?jom tukar ramairamai..hee..saje je nak hipnosis korang kan..takdelah saje gurau.Sume statement di atas bukan ade niat nak menunjuk dan membangga..[geleng pale lajulaju].Kalau tak,dah lame tak tegur korang pon dan terus berlagak sombong...haishhh..tak sanggup ah nak menyombong..Just nak share je.mane tahu kot ade yang berminat tapi tak tahu ape kelebihannyer.Yelah..berbayar kan..kalau tak tahu ape bende macam rugi lah kan.Ni Fiza dah kaji dah sebelum Fiza tukar dulu..penat gaklah search sumer maklumat..Bile dah confident,baru lah nak tukar!hehe..

Pada sape yang nak tukar tu.kene pikir betulbetul samada korang nak serius berblog atau tak..kalau untuk sukesuke baik korang gune je free hosting tu macam blogspot.kalau gune domain sendiri..tak ke rase rugi kalau tak gune.Then make sure ikut kemampuan sebab domain ni ade banyak pilihan...basic,professional dan bla bla bla..So,korang amek mane yang mampu je la asalkan ade domain sendiri.Untuk yang masih skolah,tak perlulah kot..nanti kacau duet banjer skolah korang je..lain la kalau korang nyer parents tak kesah..yelah sekarang blogger dah macam cendawan tumbuh selepas hujan..wahh berjaya mengingat peribahasa!cayalah!Mesti Cikgu BM Fiza sangat bangga dengan Fiza walaupon penah tido dalam class.kantoi!hahaha...okay guys..Think and choose..
gambarimasu minna-san!


Auto Post Signature

Auto Post  Signature