DAPATKAN HARGA ISTIMEWA UNTUK PEMBACA BLOG SIHATIMERAHJAMBU

Cerita afzalsukasuki

Saturday, April 30, 2011

MAKE OVER BLOG NOORA

Seperti yang dijanjikan pada entry yang lepas..I nak bagitau blog sape yang I make over tu.Yang I dok dalam bilik pertapaan selama beberapa hari..tapi bukanlah dalam gua.mane nak carik gua zaman sekarang ni kan..I make over blog si Puan Nora..ouh tidak..dirimu telah berkahwin..maseh ku teringat akan waktu kite samesame didalam kelas dan mase present kiter punyer group project..macam terasa dirimu maseh single mingle je lagi..pehal pulak I ni kan..mengenang kisah lame pulak..zaman belajar dah abes ouke!

Noora is my ex-classmate mase di UiTM beberapa bulan yang lepas..now we all da grad..die da kawen..I je lom lagik..pehal la aku emo sedikit malam ni..kecewa ngan status skang..bile nak kawen??da penat wei I nak jawab soalan ni..mao je letak sepanduk besar gedabak kat depan I ni..biar semua orang tahu..I single..eh..single?takdelah single sangat kan...hihi..Err..terpanjang pulak intro entry ni..padahal nak cakap pasal make over blog noora.tibe lak I emo semacam kan...

Actually Noora newbie dalam dunia blog ni.So,senang la nak make over sebab maseh baru..so takdelah serabut sangat kan n sng juge nak make up..Bermula dari sekuntum bunga yang Noora bagi.I olahkan jadik banyak untuk dijadikan background belakang tu..I buat macam 3D effect gitu..tak caye,p tengok blog Noora secare live..haa..caya tak?macam tenggelam timbul di atas kaca gitu!hehe..then I buatkan Noora cursor bunga tu dengan ade daun sikit supaya senang la nak point pada ape yang Uolls nak click..kalau buat bunga sematamata..mane lah nak point kan sebab bunge kan bentuk bulat je kelopaknyer.Then dengan bunga gak I buat favicon,sidebar and letak juge dalam footer post.Ouhh..header toksah citer panjang..memang suweett..ni bukan I je cakap tapi kawan I juge[bukan nak puji diri sendiri.tapi mmg suweet..tulah seri suamiisteri!]Footer pulak I letak picture sweet couple cartoon..kalau tengok Full template..kiter akan tengok dari footer..maksudnyer gegurl kartun kat bawah tu sedang menceritakan kisahnyer dan si kartun boboy tu mendengarnyer.si gegurl juge mengimpikan kebahagiaan dalam hidupnyer bersama yang tersayang yang digambarkan di header..so kire berkaitan lah..Sweet tak sayang??mestilah kan...tibe je I rase sangat emo biler menulis entry ni..kenape ye??I jawab dalam hati je la ye..dah penat nak taip..so kite layan je blog selepas di make over.haa amek beso gedabak I letak! actually ade round kat corner tu..tapi bile bukak gune firefox die jadi segiempat pulak..haishhh
terjatuh cinta tak???kalau tak puas tengok..jom p tgk secare live kat sini.then Noora punyer watermark juga ade bungabungaan..

Banner untuk blog Puan Noora tak mo..so takdelah..^^
*pstt..ade sesape mao order..pm me ouke!pasni ade make over lg 1 blog ^^

TEMPAHAN KINI DIBUKA[HEADER,WATERMARK,BANNER]

Mari dekat mari rapat!Ade berita besh!bef0re this I ade buat FREE HEADER kan.feedback sangat memberansangkan and I'm Happy!So,this time I will spend my time with design HEADER,BANNER AND WATERMARK BUT not FREE anym0re.I'm only focus on 3 type of design.I will not design the template,the cursor,the icon chatbox because it will take time to re-do until it match the desire and the slow internet connection can't make it much.So,I'm Just Offered the 3 design.You can change your design many times until it fully finished.You're Happy I'm Happy..You can create your own and I'll Design it ^__^.

To make Your Order click here

why should you order here?
-lowest price[everyone can afford it]
-re-design
-free gift
See my Header Collection Blog Azhafizah and Azhafizah.com
[dun f0rget to click like ^_^]

*ini adalah sticker post..scroll down for more entry

TUTORIAL LETAK SHADOW DI TEPI BLOG

Tibe mo0d rajin nak buat tutorial kan nak buat tutorial..alangalang Miss Lisa da tanye..so better I bagi tutorial dan Uolls leh jugak buat kalau mahu..silekan..ni untuk classic template ye..bukan untuk template designer..tak pasti la kalau ade dalam template designer.
pasni Lisa tak perlu peningpenig lagi ouke!0uh..yayang ter'interprem' di situ..hihi..kucen I memang lawa dan tomey![jawab kat sini pulak!]
Ok guys,I nak buat tutorial letak shadow dikeliling belog..macam kat bawah ni..I saje letak blog sendiri sebab nak promote blog sendiri![jom lawat disini..dress murahmurah je!seyes tak tipu].padahal leh je tengok blog ni kat tepitepi tu kan ade shadow..hehehe
berbalik pada tutorial kite ye..
Sepatutnye di setiap corner tu macam round yang I letak arrow hitam tu..tapi sebab gune firefox..so jadik empat segi pulak.Perasan tak ade shadow kat around my blog tu.tak nampak?besarkan sikit mate..besarkan lagi sampai nampak ye..ouke..kalau dah nampak..jom buat tutor


Steps

1.Login blog>>Dashboard>>Design>>Edit HTML

2.cari code
#content-wrapper{
3.paste kan code dibawah ini selepas code di step2


border: 30px solid #FF7633;
-moz-box-shadow: 0px 0px 30px #FF66CC;
-webkit-box-shadow: 0px 0px 30px #FF6633;
-webkit-border-radius: 50px;


5.code akan jadi macam ni bile dah copy and paste


#content-wrapper{ border: 30px solid #FF7633;
-moz-box-shadow: 0px 0px 30px #FF66CC;
-webkit-box-shadow: 0px 0px 30px #FF6633;
-webkit-border-radius: 50px;


6.Preview

7.kalau da ok..then SAVE TEMPLATE!
OK SIAP!


*pada code yang berwarne biru tu untuk tukar size/radius shadow
code warne merah untuk tukar warne shadow

*psstt..Lisa OK tak?


Tuesday, April 26, 2011

EDISI BLOG YANAE MOHAMAD

Nak senyum dulu boleh??tibe je kan nak senyum sensorang...seyes s0nok sebab dah dapat siapkan header,watermark and banner untuk cik yana mohamad sorang ni..Dalam sebok nak exam,ade jgak mase die reply my email tau..die pon eksaited cecepat nak tukar header baru katenye..sabo yana sabo~..hihi..dah siap da..so,leh letak da..pastikan study dulu then baru letak taw!Hope sesangat yana berpuas hati dengan hasil kerja I ni..I loves the warnawarni pelangi..santekk kan??
yana mahupon opacity 100% untuk watermarknyer..so mmg jelas disini lah kan..kene match ngan header..so ade element pelangi,butterfly disitu


animated banner simple mimple je sebab tak banyak bende leh letak dalam size kecik kan?lagipun simple kan lagi sedap mate memandang ^^

ok bile sumer da siap..dapatlah FREE GIFT as I promised tu..jeng jeng jeng..shumill tak?Make over dari I
special edition from I tau..tak dapat manemane
yana,jangan senyum sensorang tau!



Thursday, April 21, 2011

JOM JOIN BLOGLIST AZHAFIZAH.COM

Assalamualaikum...
Salam Hari Jumaat semua..tajuk di atas macam terase blogger pemes je kan nak ajak orang join..takkan nak kene pemes baru nak nak ajak orang join kan..okeh tak mo pusing kepale..just nak ajak uolls join my bloglist je sbb bile da tukar domain baru ni..bloglist dah ilang..bloglist yang sedia ade yang I selalu terjah.so,uolls nak I terjahterjah uolls dengan soalansoalan panas[macam abg Nas melodi pulak ye] dan komenkomen tak?or nak share apeape ker?nak promote ke?kalau nak sile tinggalkan link kat comment box bawah ni ye..


1.link
____________________________________
2.category:
nyatakan category blog anda
[life story/tutorial/blogshoppe/tips/petua or else]

thanks ye!
dengan sopannyer I ajak uolls join.macam ajak nak gi kenduri kawen..kene ajak ramairamai baru meriah..betul tak?.hehehe ^^if tak nak tak pe,ini bukan paksaan^^

RUMAH UNTUK DISEWA[SEKSYEN7 SHAH ALAM]

Any0ne sedang mencari rumah sewa?Sile besarkan mata sebentar ye..bace butirbutir sulit dibawah ni.Tapi pastikan Uolls cukup sifat seorang perempuan untuk sewa rumah ni.Hujung bulan ni my friend and I nak keluar rumah ni and nak carik penyewa baru.

-Blok 58,Seksyen 7 Shah Alam[depan blok ade bus stop dan ade tasik yang dilengkapi dengan track jogging untuk beriadah]
-Tingkat 1 je[so,tak perlu susah payah nak panjat tangga tinggitinggi]
-2 kek0songan je[LADIES]
-Make sure Uolls se0rang yg pembersih ouke!
-Fully furnished
-mei intake!

segala pertanyaan sila hubungi Kak Acu 012-5099141

Monday, April 18, 2011

ATTENTION TO ALL BLOGGER [ENTRY WAJIB BACA]

Uolls,meh rapat sini cepat..ade bende penting nak bagi tau ni..Uolls tahu tak  blog yang tak gune akaun google[means kene gune gmail] akan dilupuskan.tahu tak?tahu tak?kalau da tahu baguslah..dah bertindak belum?bertindak cepatcepat ye sebelum menangis..hihi..pada yang belum tahu tu,meh sini nak bagitau.I dapat info ni dari blog WhiteyMommy.Thanks Mommy!Naseb la awal pagi tadi ber'Blogwalking'.kalau tak mahu gelabah nak tukar segala bagai.Pada yang gune gmail,kire da selamat la.tak perlu buat apeape.pada yang gune yahoo mail tu,baeklah Uolls bertindak sekarang pegi cepat bukak akaun gmail sebab pasni sesape yang gune yahoo mail untuk blog akan dilupuskan.haa..takut tak?bayangkanlah kalau blog Uolls tetibe dissappear..ishish.tak dapat nak bayangkan!eh,cakap banyak pulak I kan..baekbaek,I try ringkaskan.kang Uolls pening pulak kan.dahlah gelabah.pening pulak..ishish..ok cool down ye..meh buat beberapa step ni dengan slow supaya sumer berjalan dengan lancar dan success ye..


1.create akaun gmail>>kemudian log out 
2.sign in blog yang lame yang gune yahoo mail kemudian>>settings>>permissions>>Add Authors>>masukkan email gmail yang baru buat tadi dalam box>>click invite
3.log in semula akaun gmail tadi..check inbox nanti ade dapat Invitation to contribute to[link ID blog]>>click pada link tersebut.              
                                                   
 4.setelah click link tadi.Satu notis"To join this as an author,accpet the invitation by signing with your google Account here".So,click je 'here' dan terus akan ke dashboard.kemudian log out.                                                                                             5.Log in semula blog gune email yahoo lame.Click settings>>Permissions>>[akan ade email dan nickname author yang baru].kemudian click grant admin privileges.  6.Sekarang dah ade 2 author kan.So,author yang gune yahoo mail boleh di'remove' kan.So,lepas ni blog akan berfungsi dalam gmail je.


[ulangi semua steps diatas jika ade banyak blog]

*untuk back up blog
log in blog>>Dashboard>>Setings>>Blog Tools>>Export blog>>Download blog


Ok done!dah hilang gelabah Uolls ke?ok,boleh siapsiap untuk tido..






*sumber info
WhiteyMommy
kujie2
 origin from 
buzz.blogger.com

DIY-PLASTIC SURGERY AT HOME

Perghhh..giler ah buat plastic surgery kat rumah..dengar tajuk macam caye tak caye je kan..Haaa..Uolls kene percaye ouke sebab I sendiri yang buat!sile gosok mate Uolls lajulaju sebab hasilnya amat ausom sekali walaupon first time buat.Bukan nak kate hebat tapi sesaje berkongsi idea untuk Uolls DIY pasni..Mesti Uolls teruja kan nak buat camni..nak tak?kompem nak punyer..tak tahan tengok wajah comel setelah di make over menjadi dolls yang sangat comey..c0mey ker?[sile jawab dalam hati].Yang pasti I tak gune peralatan macam kat bawah ni.takutt der gune bendebende ni sumer..ngeeeri!

dan juge I tak hadapi situasi macam ni..err..what the Fish!

dan hasilnyer bukan begini

bukan juge begini!

TAPI..adalah begini hasilnya..
Dengan menggunakan kaedah try and error je..so,try and error je sampai sejuta kali gune Photoshop..
so,Uolls..DIY!
*eh tak tau ke DIY tu ape??Do It Yourself la..hehehe..sila tiru aksi ini dirumah
tapi still takleh lawan mata si dia nih..hihi

*credit pitcha to hencik go0gle

Sunday, April 17, 2011

TUTORIAL ANIMATION BANNER USING PHOTOSHOP

Hola every0ne,tibe je harini nak buat tutorial setelah sekian lame asek dok update class bahasa jepun and header je..mesti Uolls dah bosan tengok entryentry I kan..takpetakpe..hari ni kompem Uolls tak bosan punye.Leh terai buat tutorial ni..Ekceli request from Miss Aqilah.Mulemule I nak inbox die je..tapi macam susah nak nampak kan sbb kena attach pitcha 1by1..so,Decide nak post tutorial ni.So dat I can share with others.suke tak?suke tak?
Sebelum start ni..bace bismillah ye..^__^

1.Bukak PS Uolls[tak kire la CS3,CS4,CS7 or CS 100 sekalipun..asalkan PHOTOSHOP!]
2.dah kuar wondow PS click File>>New
So,die akan jadik macam kat bawah ni
*make sure size 125x125 in pixels
*transparent
[macam dalam window kat bawah ni]

2.New file akan jadik macam kat bawah ni[yang kotakkotak grey tu adalah transparent bile dah save nanti]

3.Then,Uolls leh letak pitcha apeape je yang Uolls nak
File>>Open[open file pitcha yang Uolls nak]
[leh gune macammacam tools yang ade kat sebelah kiri tu.nak crop ke nak ape ke..ikut sukeati uolls lah ye.I anggap Uolls dah tahu macam mane nak gunekan tools untuk edit pitcha].
I amek pitcha fluffy bear ni and I gune quick selection Tolls(W) and drag masuk dalam new file yang dah created tadi.Jadilah macam kat bawah ni.Pastu letak lah font ke atau pitcha lain.

4.Untuk buat flash banner,click window>>Animation
macam kat bawah ni
*make sure click animation


5.Dah click animation,then akan kuar animation (frames) kat bawah sekali macam pitcha bawah ni


6.Sebelum nak start buat animation..make sure layers menu kat sebelah kanan bawah tu invi atau tak
*yang pitcha eye=mata tu untuk buat object kita invi atau tak untuk create animation
7.Ok,dah nak buat banner,click layers mane yang nak invi..boleh jugak start ngan blank page.
kalau nak  start dengan blank page..click eye untuk sumer layers
Yang macam I buat kat bawah ni.I just invi others layer..and start dengan layers fluffy bear ni je
nampak tak gambar eye takde kat menu layers tu[means yang laen invi!]

8.Then click icon Duplicates selected frames untuk next animation.

9.Untuk frame ke2.leh click pitcha eye tadi untuk wujudkan layer yang Uolls nak..
Macam I buat ni..I visible layer font

10.Then duplicates frames lagi.I invi balek layer font untuk hasilkan blink blink nanti.
Untuk animation seterusnyer..boleh duplicates frame as much as you want..just duplicates frame and invi mane patut.

11.Da siap sume frames..Then delay setting lak..selalunyer akan set 0.5sec

12.Bile dah siap sume.click plays animation.icon bawah tu..okay tak delay die..kalau tak oke..leh ubah ikut kesesuai yang Uolls nak.

13.Dah puas hati??kalau belum..edit la mane patut sampai lebam..hihi..kalau dah puas hati.click File>>Save for Web &Devices macam kat bawah ni

14.Akan keluar window save macam ni..Then click Save

15.Last sekali save kat manemane yg Uolls suke
*make sure save as type: .gif
then save
Taraaaaa..ni lah hasilnya..Ni yang simple je..Uolls leh explore lagi untuk create yg canggih manggih lagi..g0dek2 je..kompem leh buat punyer..Usaha Tangga Kejayaan 
*psst..Aqilah,try skang!hehe
\(^__^)/


ONETIEYHA PUNYE HEADER

Lame jugak ye tak update entry pasal header..Masih ade lagi 1header yang perlu disiapkan..amanah orang,kene tunaikan jugak walau ape pon kan..Hopefully I leh siapkan cepat dan harapharap tenet ouke jugak.kalau tak,I nak baling je bband ni..baru puas ati..ouh tidak!tu hanya katakata je..lom tentu nak buat!tak kan la nak baling pulak..Bband dah banyak berjasa pada I..maceh banyak Bband ku sayang.eh,tersalah st0ry m0ry pulak..ekceli nak citer pasal header request from Miss Tieyha ni..tak banyak sangat untuk dibetulkan pada first draft..second draft dah ok..katenyer nak background yang alam,flora,fauna gitu..so,I tambah la ape patut kan..Alhamdulillah,memenuhi citarasa Tieyha..Tieyha ade masalah email susah nak bukak,sebab tu la agak lambat I nak siapkan sebab tak bg feedback tak leh nak proceed..tapi skang da siap dan Tieyha sukakannyer...maceh hunny bunny..^^
*psstt..santek tak watermark baru I neh?blinkblink gitu..

Thursday, April 14, 2011

SERIOUSLY MENGIDAM MACARONS

Habes satu dapur I selongkar cari macarons sebab mengidam punya pasal..hampir giler dibuatnya..habes rumahrumah jiran I ketuk cari macarons..tak jugak jumpe!I nanges kuatkuat sampai sumer orang dengar..baru puas hati I[sumer citer di atas rekaan sematamata!-itu adalah citer tipu!].tapi seriously macam nak jadik camtu je..tetibe sawan datang nak makan macarons!macarons ouh macarons..cepatlah datang..nak order lom tentu on da spot da siap...terpakse lah lap air liur yang dah meleleh sampai kene tadah ngan baldi ni..cukup sebaldi dah leh anta kat loji kumbahan air.hahaha..takpelah tak dapat macarons malam ni..soklusa nak pi carik dan beli banyakbanyak..makan sampai senak perut!.malam ni layan gambar je..harapharap boleh kenyang..tragis sungguh menahan rase mengidam ni.kalah orang pregnant...sob sob sob~
nak yang ni!!
yang ni jugak!!..mao mao!
Ini lagilah mao..shumill PINK!
ade sesape baek ati nak belikan I sekotak macarons???

*terima kasih hencik go0gle untuk gambar yang telah buat I telan air liur sejuta kali!

だいいち か-DAI 1-KA/LESSON 1/PELAJARAN 1

Sudah bersedia tak nak belajar hari ini?Hari ni nak ajar ayat sikit.Harapharap dapat membantu kengkawan kat luar sane yang suke nak belajar bahasa jepun ni.Notes before this dah study tak?hopefully uolls da study.So,lebih mudah nak paham dan buat ayat..kalau masih blurblur lagi..mulekan dari awal ye.. ^^.At least I ingat dan dapat improve sikit my NIHON GO sebab da lame tinggal.Harap sangat boleh gune pasni.[teringin!,tapi takde sape nak lawan ajak burak~]Maaf ye kalau broken english sikit dan bahasa melayu gune bahasa pasar je[harap pahamlah ye]..almaklumlah da lame tak tinggalkan buku..sume pun gune bahasa rojak je..tak patut kan??tak pe..sesambil ni kita leh betulkan bahasa melayu kita sendiri..bahasa budaya bangsa kan..pelajaran harini sangat panjang..jarijemari comey I macam nak patah menaip.So,sile belajar betulbetul ye.kalau tak i rotan!hehe..gurau je laa..I pon kene belajar balek ni.nak bagi asah semula sebab dah lame tinggal..rugi kalau dibiarkan camtu saje..baek share kan.belajar sampai muntah darah ^^

 ぶんけい-BUNKEI/SENTENCES PATTERNS/CONTOH AYAT

1.Watashi wa Azhafizah desu.
    I am Azhafizah/Saya Azhafizah.
*pada perkataan bergaris boleh ditukar kepada nama sendiri.

2.Watashi wa gakusei desu.
  I am a student/Saya adalah seorang pelajar.
*pada perkataan bergaris boleh ditukar kepada profession sendiri.

3. Watashi wa sensei dewa arimasen
  I am not a teacher/Saya bukan seorang cikgu.
*pada perkataan bergaris adalah pernyataan negatif yang bukan berkaitan dengan diri sendiri.

4.Kochira wa Affiza-san desu.
  This person Mr Affiza/Ini adalah Cik Affiza.

5.Watashi wa UiTM no gakusei desu.
  I am UiTM's student/Saya adalah pelajar UiTM.



れいぶん-REIBUN/MODEL SENTENCES


1. O-namae wa nan desu ka.What's your name?/Apakah nama awak?
   [Watashi wa] Azhafizah desu./[My name is]Azhafizah./[Nama saya adalah] Azhafizah.

2.Anata wa Affiza-san desu ka./Is you Miss Affiza?/Adakah awak Cik Affiza?
  Hai,[watashi wa] Affiza desu./Yes,I am Miss Affiza./Ya,Saya Cik Affiza.
  Iie,[Watashi wa] Affiza dewa arimasen./No,I am not Miss Affiza./Tidak,Saya bukan Cik Affiza.

3.O-kuni wa dochira desu ka.Which one your country/Mana satu Negara awak?
   [Kuni wa] Marēshia desu./[My country] is Malaysia./Negara saya adalah Malaysia.

4. Anata wa Indoneshia-jin desu ka,Marēshia-jin desu ka./You’re Indonesian or Malaysian?/Awak orang Indonesia atau orang Malaysia?
 Marēshia-jin desu./I am Malaysian./Saya orang Malaysia.

5.Kochira wa donate desu ka./Who this person?/Siapakah orang ini?
 Affiza-san desu./Miss Affiza/Cik Affiza.

6.O-shigoto wan an desu  ka./What’s you job?/Apakah pekerjaan awak?
 Sensei desu/Teacher/Cikgu

7.Affiza-san wa nan-sai desu ka./How old are you Miss Affiza?/Berapa tahun umur Cik Affiza?
  [Watashi wa] ni jūshi-sai desu./[I am] 24 years old/[Saya] berumur 24 tahun.


かいわ-KAIWA/CONVERSATION/PERBUALAN

I

Affiza          : Hajimemashite. Watashi wa Affiza desu.Dōzo yoroshiku.
         
Azhafizah    : Hajimemashite. Azhafizah desu. UiTM no gakusei desu.Senkō wa kompyūtā desu. Dōzo yoroshiku.

II
 Affiza      :Go-shōkai shimasu.Kochira wa Azhafizah-san desu.
Kochira wa Aqiko-san desu.

Azhafizah       :Hajimemashite.TV3 no Azhafizah desu. Dōzo yoroshiku.
Aqiko       :Hajimemashite.Aqiko desu. Dōzo yoroshiku

れんしゅう-RENSHŪ/EXERCISE/LATIHAN

しつもん にこたえなさい-SHITSUMON NI KOTAENASAI/PLEASE ANSWER THE QUESTIONS/SILA JAWAB SOALAN.

1.Ō-namae wan an desu ka./What’s your name?/Siapa nama awak?
 _________________________

2.Anata wa Nihon-jin desu ka./Are you Japanese?/Adakah awak orang Jepun?
 _________________________

3.Anata wa nan-sai desu ka./What’s your age@How old are you?/Berapakah umur awak?
 _________________________

4.Anata wa sensei desu ka,gakusei desu ka./Are you teacher or student?/Adakah awak cikgu atau pelajar?
 __________________________________

5.Ō-kuni wa dochira desu ka./What’s your country/Apakah Negara awak?
 ________________________

6.Anata wa UiTM no gakusei desu ka./Are you UiTM students?/Adakah awak pelajar UiTM?
 __________________________________

7. Anata wa senkō wan an desu ka./What’s your course?/Apakah bidang awak?
 __________________________________

8. Affiza-san wa kaishain desu.Anata mo kaishaiin desu ka./Miss Affiza is company’s employee?/Adakah cik Affiza pekerja syarikat?
 _____________________________________________________

9.Anata wa nani-jin desu ka./What’s is your race?/Awak orang apa?
 ________________________

10.Ō-kuni wa Indoneshia desu ka./Indonesia is you country?/Adakah Indonesia Negara awak?
 ___________________________


ことば-KOTOBA/VOCABULARY/PERKATAAN

Anata=you/awak
Chūgoku-jin=Chinese/orang cina
Dochira=where/Dimana
Donate=who/Siapa
Dōzo yoroshiku=nice to meet you(meeting a person for the first time)/please favor me/Gembira berjumpa dengan awak.
Gakusei=student/pelajar
Go-shōkai shimasu=let me introduce./Mari saya kenalkan
Hajimemashite=How do you do/Apa khabar/bagaimana dengan awak
Hisho=secretary/setiausaha
Indo-jin=Indian/orang india
Indoneshia-jin=Indonesian/orang indonesia
Ka=?(question marker,particle/tanda soal)
Kaishain=company’s employee/pekerja syarikat
Kochira=this person/orang  ini
Kompyūtā=computer/komputer
Marēshia-jin=Malaysian/orang Malaysia.
Mo=too/also/juga
Nan=what/apa
Nan-sai=how old/umur berapa
Nani-jin=nationality/kewargenegara
Nihon-jin=Japanese/orang jepun
Ō-kuni=(your)country/(awak punya)Negara
Ō-namae=(your)name/(awak punya)nama
O-shigoto=(your)job/(awak punya)pekerjaan
Senkō=major/course/bidang/kos
Sensei=teacher/cikgu
Taishikan=embassy
Wa=as for(topic marker,particle)/adalah(penyambung ayat)
Watashi=I/saya
~jin=~nationality/wargenagara
~sai=~year(s)old/umur
~desu =is,am,are/adalah
~dewa arimasen =is not,am not, are not/tidak/bukan



wahhh..suda muntah darah![tolong amek kan  mop.I nak lap air muntah ni!]hihi..da tamat Pelajaran1.Pasni kita masuk DAI 2-KA ouke!tungguu..jangan lupe buat keje sekolah kat atas tu..XD
おわり
だいいち か-DAI 1-KA/LESSON 1/PELAJARAN 1



NOTES 4-MAJOR/COURSE

Maaf ye semalam tak dapat nak update notes NIHON GO sebab connection yang lambat macam siput sedut.So,hari ni nak update notes about lapangan bidang yang you all ceburi..so,boleh pilih mane bidang yang berkenaan dengan you all ye. Harap notes ni dapat membantu you all~

Bijinesu = bussiness/perniagaan
Bijutsu Dezain = Art Design/Seni Lukis/rekacipta
Hoteru kankō =Hotel Tourism/Hotel dan pelancongan
Hoteru Kanri =Hotel Management/pengurusan hotel
Hōgaku = Law/Undang-undang
Igaku = Medical/perubatan
Iyaku = Pharmacy/Farmasi
Jōhō= Information(system)/Teknologi maklumat
Kōgaku = Engineering/Kejuruteraan
Denki = Electrical/Elektrik
Denshi = Electronic/Elektronik
Doboku = Civil/Awam
Kikai = Mechanical/Mekanikal
Masukomi = Mass Communication/Media Komunikasi
ōyō Kagaku = Applied Science/Sains gunaan
Taiikugaku = Sport/Recreation/Sukan/rekreasi


Okay tak kengkawan??rase boleh faham tak notes ni?if tak paham,sile bertanye ye..next entry kita akan masuk DAI 1-KA/PELAJARAN 1/LESSONS 1...excited tak?gyaaaa^^

Wednesday, April 13, 2011

HEADER BLOG SI GULA-GULA HATI

Header dak Myra dah siap 2hari lepas,tapi sebab yang same jugak..connection slow!so,tak dapat nak update terus.Maaf ye Myra,lame tunggu siap header Myra..masalah tenet dan lappy sangat tenat!.Alhamdulillah skang dah ok sikit.Kadangkadang online pon jap je..kadangkadang takde depan lappy pon..Now macam takde mo0d nak hadap lappy and hppy!I dunn0 why la..n0 mo0d at all..tapi I feeling great sebab dapat siapkan header myra akhirnya..Thanks Myra!Hopefully Myra puas hati ye ^^I loike PINK!

Tuesday, April 12, 2011

NOTES3-COUNTRY

How was previous lessons?any improvement tak?if so,sokay lah then.Ari tok,kamek mao kasik tau kitak n0tes pasal neghara oghang[tbee plak klaka saghawak..sempena sayang serawak skang ni].Rasenyer bahasa dah bercampur macam rojak da..jangan peningpening ye wahai rakan sekalian..notes arini mudah je..

Afurika =Afrika
Amerika = United States/America
Arabu = United Arab Emirates
Chūgaku = China
Doitsu = Germany
Furansu = France
Honkon = Hong Kong
Igirisu /Eikoku = United Kingdom /Great Britian
Indoneshia = Indonesia
Indo = India
Itaria = Italy
Kankoku = korea
Marēshia = Malaysia
Nihon/Nippon = Japan
Fuiripin = Philipine
Singapōru = Singapore
Taī=Thailand
Taiwan = Taiwan
Yōroppa = Europe

*bahasa jepun takde huruf 'L' tau..so,gantikan r..[macam pelat bunyinyer..tapi begitulah bahasa jepun]

Sunday, April 10, 2011

NOTES2-COUNTERS AGE

Hari ini kita akan sambung lagi pelajaran bahasa jepun ye..sambungan from previous entry about numbers.Now kita sambung berkenaan dengan numbers jugak..Sure ade yang nak tahu macamana nak cakap umur kita dalam bahasa jepun kan?disini I sambung notes pasal mengira umur.

Issai = 1 years old/1tahun
ni-sai = 2 years old/ 2 tahun
san-sai = 3 years old/3 tahun
yon-sai = 4 years old/4 tahun
go-sai = 5 years old/5 tahun
roku-sai = 6 years old/6 tahun
nana-sai = 7 years old/7 tahun
hassai = 8 years old/8 tahun
kyū- sai = 9 years old/9 tahun
jussai =10 years old/10 tahun
hatachi = 20 years old/20 tahun

*untuk yang berikutnya macam kiraan biasa
contoh:21 years old =ni jū ichi-sai
*sai=years old/umur

kalau masih confuse..sile bertanya :)

PINK HEADER LISAAFHA

Sumpah nak nanges bace entry Lisa..terharu giler!brilliant pr0moted mine.[dari dulu lisa memang brilliant promote :))] tak caye bace ni . Seyes rase nak senyum sampai tak sudah[kompem pasni orang cakap I gile senyum sorangsorang].dah lame kenal Lisa dari tahun lepas lagi..kire da nak setahun kot.Tapi tak penah jumpe pon.Just jumpe dalam blog n fb je :).Tapi kire ngamngam ho lah ngan Lisa ni.Tengs Lisa sebab suke header tu :) I loike PINK as much as yours!