DAPATKAN HARGA ISTIMEWA UNTUK PEMBACA BLOG SIHATIMERAHJAMBU

afzalsukasuki

Saturday, April 30, 2011

MAKE OVER BLOG NOORA

Seperti yang dijanjikan pada entry yang lepas..I nak bagitau blog sape yang I make over tu.Yang I dok dalam bilik pertapaan selama beberapa hari..tapi bukanlah dalam gua.mane nak carik gua zaman sekarang ni kan..I make over blog si Puan Nora..ouh tidak..dirimu telah berkahwin..maseh ku teringat akan waktu kite samesame didalam kelas dan mase present kiter punyer group project..macam terasa dirimu maseh single mingle je lagi..pehal pulak I ni kan..mengenang kisah lame pulak..zaman belajar dah abes ouke!

Noora is my ex-classmate mase di UiTM beberapa bulan yang lepas..now we all da grad..die da kawen..I je lom lagik..pehal la aku emo sedikit malam ni..kecewa ngan status skang..bile nak kawen??da penat wei I nak jawab soalan ni..mao je letak sepanduk besar gedabak kat depan I ni..biar semua orang tahu..I single..eh..single?takdelah single sangat kan...hihi..Err..terpanjang pulak intro entry ni..padahal nak cakap pasal make over blog noora.tibe lak I emo semacam kan...

Actually Noora newbie dalam dunia blog ni.So,senang la nak make over sebab maseh baru..so takdelah serabut sangat kan n sng juge nak make up..Bermula dari sekuntum bunga yang Noora bagi.I olahkan jadik banyak untuk dijadikan background belakang tu..I buat macam 3D effect gitu..tak caye,p tengok blog Noora secare live..haa..caya tak?macam tenggelam timbul di atas kaca gitu!hehe..then I buatkan Noora cursor bunga tu dengan ade daun sikit supaya senang la nak point pada ape yang Uolls nak click..kalau buat bunga sematamata..mane lah nak point kan sebab bunge kan bentuk bulat je kelopaknyer.Then dengan bunga gak I buat favicon,sidebar and letak juge dalam footer post.Ouhh..header toksah citer panjang..memang suweett..ni bukan I je cakap tapi kawan I juge[bukan nak puji diri sendiri.tapi mmg suweet..tulah seri suamiisteri!]Footer pulak I letak picture sweet couple cartoon..kalau tengok Full template..kiter akan tengok dari footer..maksudnyer gegurl kartun kat bawah tu sedang menceritakan kisahnyer dan si kartun boboy tu mendengarnyer.si gegurl juge mengimpikan kebahagiaan dalam hidupnyer bersama yang tersayang yang digambarkan di header..so kire berkaitan lah..Sweet tak sayang??mestilah kan...tibe je I rase sangat emo biler menulis entry ni..kenape ye??I jawab dalam hati je la ye..dah penat nak taip..so kite layan je blog selepas di make over.haa amek beso gedabak I letak! actually ade round kat corner tu..tapi bile bukak gune firefox die jadi segiempat pulak..haishhh
terjatuh cinta tak???kalau tak puas tengok..jom p tgk secare live kat sini.then Noora punyer watermark juga ade bungabungaan..

Banner untuk blog Puan Noora tak mo..so takdelah..^^
*pstt..ade sesape mao order..pm me ouke!pasni ade make over lg 1 blog ^^

TERIMA KASIH OH!BLOGWALKING..

Happy weekend!I'm just wanna thank to OH!BLOGWALKING sebab sudi menerjah kembali my blog.Nak bukti??click sini>>TERJAHAN OH!BLOGWALKING.OH!terharu sebab blog I jadi salah satu terjahan OH!BLOGWALKING!anyone nak blog diterjah?jomlah join sesambil mempromote blog Uolls..lets~

TEMPAHAN KINI DIBUKA[HEADER,WATERMARK,BANNER]

Mari dekat mari rapat!Ade berita besh!bef0re this I ade buat FREE HEADER kan.feedback sangat memberansangkan and I'm Happy!So,this time I will spend my time with design HEADER,BANNER AND WATERMARK BUT not FREE anym0re.I'm only focus on 3 type of design.I will not design the template,the cursor,the icon chatbox because it will take time to re-do until it match the desire and the slow internet connection can't make it much.So,I'm Just Offered the 3 design.You can change your design many times until it fully finished.You're Happy I'm Happy..You can create your own and I'll Design it ^__^.

To make Your Order click here

why should you order here?
-lowest price[everyone can afford it]
-re-design
-free gift
See my Header Collection Blog Azhafizah and Azhafizah.com
[dun f0rget to click like ^_^]

*ini adalah sticker post..scroll down for more entry

TUTORIAL LETAK SHADOW DI TEPI BLOG

Tibe mo0d rajin nak buat tutorial kan nak buat tutorial..alangalang Miss Lisa da tanye..so better I bagi tutorial dan Uolls leh jugak buat kalau mahu..silekan..ni untuk classic template ye..bukan untuk template designer..tak pasti la kalau ade dalam template designer.
pasni Lisa tak perlu peningpenig lagi ouke!0uh..yayang ter'interprem' di situ..hihi..kucen I memang lawa dan tomey![jawab kat sini pulak!]
Ok guys,I nak buat tutorial letak shadow dikeliling belog..macam kat bawah ni..I saje letak blog sendiri sebab nak promote blog sendiri![jom lawat disini..dress murahmurah je!seyes tak tipu].padahal leh je tengok blog ni kat tepitepi tu kan ade shadow..hehehe
berbalik pada tutorial kite ye..
Sepatutnye di setiap corner tu macam round yang I letak arrow hitam tu..tapi sebab gune firefox..so jadik empat segi pulak.Perasan tak ade shadow kat around my blog tu.tak nampak?besarkan sikit mate..besarkan lagi sampai nampak ye..ouke..kalau dah nampak..jom buat tutor


Steps

1.Login blog>>Dashboard>>Design>>Edit HTML

2.cari code
#content-wrapper{
3.paste kan code dibawah ini selepas code di step2


border: 30px solid #FF7633;
-moz-box-shadow: 0px 0px 30px #FF66CC;
-webkit-box-shadow: 0px 0px 30px #FF6633;
-webkit-border-radius: 50px;


5.code akan jadi macam ni bile dah copy and paste


#content-wrapper{ border: 30px solid #FF7633;
-moz-box-shadow: 0px 0px 30px #FF66CC;
-webkit-box-shadow: 0px 0px 30px #FF6633;
-webkit-border-radius: 50px;


6.Preview

7.kalau da ok..then SAVE TEMPLATE!
OK SIAP!


*pada code yang berwarne biru tu untuk tukar size/radius shadow
code warne merah untuk tukar warne shadow

*psstt..Lisa OK tak?


Friday, April 29, 2011

GET READY FOR THE SHOWDOWN PART I

 Yessszaa..berjaya jugak mengupdate blog harini setelah menghalimunankan diri bertapa dalam gua mencari idea untuk make over belog blogger..belog sape?haa..nanti I bagitau uolls ye.kene tunggu next post la..Nanti jangan lupe komen hasil kerja I..fuhhh..penat tapi puas hati sangat!..eh,dah tersimpang topik pulak..ni ha nak citer pasal SHOWDOWN 2011.alah yang jogetjoget lompatlompat pusingpusing tu.bukan joget lambak ye adikadik.Sepatutnye I update rabu lepas tapi dah terlepas pulak.This is my favourite show..sangat sukee..suke sangattt!tapi I tak pandai nak dance la..street dance,break dance ke..lansung tak tahu!setakat joget zapin johor tu boleh la boleh..memang PASS! teringin nak belajar tapi tak mampu..lagipon takde sifu la..nak bershuffle pon tak reti..anakanak buah I sumer ligat bershuffle..aigooo..nampak senang je dey all shuffle..tapi I ni..jarijari je bershuffle atas keybod lappy!tu mampulah...lalalalala~

Top 12 crew telah terpilih dalam stage Meltdown ni.Meltdown stage memang mencabar and pemilihan adalah strict!memang tak ade maaf maaf maaf[versi nabil maharaja lawak]..manemane crew yang macam takde potensi tu memang out la.Antara crew yang terpilih adalah HMC Phlow[may fav crew Showdown 2011 setelah tahun lepas gagal top 2..tapi tahun lepas showdown 2010 my fav crew was WAKAKA CREW..sebab ade ALAM!sebab juge my fav Dancer So you think you can dance!dah menang pon kan!].Next crew yang terpilih Panic Crew[satusatunyer crew gegurl],RokuSteps[salah sorang ahli adalah abg kepada salah sorang ahli Wakaka Crew],EleColdXHot[ouhh..ade dennis yang penah masuk so you think you can dance batch Alam Wakaka Crew!tapi mase tu dennis kecundang sbb alam da menang!mungkin kali ni all out kowt!],Yang laenlaen Force 136,Stepholics,Bounce stepperz,EGS Monster,Dejavu breakers,Borneo-Crew,Blazin Squad and Soulution.
So guys..check it out!
The judges.Joe Flizzow and Maple Loo..the DJ Hafiz 0so..


Tuesday, April 26, 2011

4 BULAN SUDAH RUPANYA

Meh sini nak bagitau..ade sorang artis ni katenyer dah tak mandi 4bulan..Uolls nak tahu tak sape?nak tahu sebab ape?meh sini telinge..I nak bisik kat Uolls..hinshh..Uolls ni kalau gossip artis cepat je nak tahu kan[sambil geleng pale lajulaju].Ni artis yang bername QiQi punye citer..

Alahaiii...terlepas sudah 5Hari nak wish 'Selamat Hari kejadian'Pada QiQi[sibudak kecik tomey tu!].Dah 4bulan dah dak QiQi ni..badan pon da gemuk!dah pandai manjemanje..da pandai cakarcakar orang,bulu die pon dah bertukar warne dah..dulu banyak grey je..skang da mule ade yellow choc and white!dah pandai juge memilih makanan.nak yang sedap.nak yang mahal..taknak prodiet..nak whiskas!..frikies pon kurang makan..ishh..ade yang kene lepuk ni kang!cerewet betul la dak sorang ni..tapi tak sampai ati nak lepuk sebab die comey sangat!yang penting die dah pandai pose depan kamera..haa..tengok je la..



Itulah QiQi si tomeytomey 


sape nak pakai lens macam I??angkat kaki dan pergi main jauhjauh..pastu datang sini balek baru I bagitau..


*pssttt..ni warm hazel from freshkon brand..try it ouke!seyesly nice sampai orang takut nak eyes to eyes ngan you..penah sekali I pegi klinik pakai lens ni..Mase I masuk bilik doctor,duduk dan pandang doktor..doktor kate"awak jangan pandang saya,saya takut tengok mate awak.".*dalam hati I"doktor buat lawak pulak tapi tak kelakar!takde mase I nak gelak mase I saket..balek umah baru I gelak puaspuas..hahahaha

EDISI BLOG YANAE MOHAMAD

Nak senyum dulu boleh??tibe je kan nak senyum sensorang...seyes s0nok sebab dah dapat siapkan header,watermark and banner untuk cik yana mohamad sorang ni..Dalam sebok nak exam,ade jgak mase die reply my email tau..die pon eksaited cecepat nak tukar header baru katenye..sabo yana sabo~..hihi..dah siap da..so,leh letak da..pastikan study dulu then baru letak taw!Hope sesangat yana berpuas hati dengan hasil kerja I ni..I loves the warnawarni pelangi..santekk kan??
yana mahupon opacity 100% untuk watermarknyer..so mmg jelas disini lah kan..kene match ngan header..so ade element pelangi,butterfly disitu


animated banner simple mimple je sebab tak banyak bende leh letak dalam size kecik kan?lagipun simple kan lagi sedap mate memandang ^^

ok bile sumer da siap..dapatlah FREE GIFT as I promised tu..jeng jeng jeng..shumill tak?Make over dari I
special edition from I tau..tak dapat manemane
yana,jangan senyum sensorang tau!



Monday, April 25, 2011

UNTUK CALON CALON EXAM

Eh..harini dah first paper kan..final exam UiTM?ouh..maaf ye lambat wish..tapi dah wish awal sikit di fesbuk..Selamat Enjoy your exam..specially buat kengkawan blogger UiTMians

tak lupe juge untuk UTMians

Maaf jika ade tertinggal name diatas..gudluck juge!amalkan tips dibawah jika perlu 
^________________________^

Sunday, April 24, 2011

NASIB LA BAIK

Episod sedih,malang,trauma dan fobia semakin rancak jalankan konsert dalam hati dan kepale I..Mereka bergabung tenaga menjatuhkan I yang telah sedia jatuh..ouh dugaan!.Suda la jatuh,dihempap batu pulak..peribahasa yang I olah sendiri..sebab tangga tu ringan,papan..kene hempap tak sakit sangat.bile kene hembap batu..kompem la parah kan!Hari ni malang pulak datang..memang tak dapat bau lansung..tapi naseb baek kan tak de kemalangan atau luka kecil berlaku..Uolls nak tahu kenape?

Pagi tadi ade sikit kemalangan jiwa yang mungkin akan dapat sikit fobia or trauma.Dahlah tengah frust tertonggeng menonggeng sebab dikecewakan dengan macam-macam hal.Pulak tu tinggal sorang sebab akak I balek rumah mak mertua die.sorang berpanjangan lah nampaknyer kan.Ouh..takpe.nak ajak sape kuar ye?0uh..sumer bz...bile orang senang,bersuke ria memang tak cari I pon.tapi biler ade orang susah,ade prob baru la cari I nak mengadu lah ape lah kan..Ok..I dengar..I tak amek hati..mahupon berulam jantung!Ok,baek kiter mulekan citer I ni..

Pagi tadi,nak mandikan Qiqi[si kucing comey tu!..ouh..I dah tukar name die dalam surat beranak Kiki>>QiQi]..I letak QiQi atas sinki dalam bilik air..tak perasan yang sinki macam renggang dari dinding bilik air[before this memang ade renggang dan goyang sikit..memang menunggu mase nak jatuh je!].plumber pon tak de..Tak sangke pulak sinki tu akan jatuh hari ni..Ouh..sambung balek citer tadi..

I letak QiQi atas sinki..tibetibe...prangggggg....sinki jatuh kelantai.berderai...pecah kaca pecah gelas laa...pergh..berderau darah  dengar..giler kuat bunyi tak hengat..Ape yang I buat?I pandang je...tak tahu nak buat ape beb..bersepah serpihan sinki dalam bilik air..Alhamdulillah..naseb la tak jatuh atas kaki I..Sempat juge I grab dak QiQi..kalau tak..mungkin QiQi akan jatuh bersame sinki tu dan mungkin QiQi dihembap serpihan yang laen ke..dan naseb baek jugak kaki I tak kene sebarang serpihan..Fuhhh..I terus kuar bilik air and SMS my akak..I tanye akak balek pukul bp?and bgtaw die sinki jatuh pecah..then akak balas.."dah sampai"..Alhamdulillah..sekali lagi bernaseb baek..mereka sume dah sampai..Abg Ipar I tanye"ja ok tak?"..I jawab"ok je..naseb baek tak de pe!"..ermm..then abg ipar tolong kemas ape patut and I pon tolong sikit-sikit..dalam hati"bende nak jadik kan".

Sampai skang fobia nak letak apeape atas sinki..takut jatuh..kalau nak letak ape ape atas sinki..kene bawak bantal letak bawah sinki eh..nanti sinki jatuh atas bantal..okay tak camni?
I nak tido dulu la ye..mate saket tak tdo,kepale pun pening..


Friday, April 22, 2011

PENGHARGAAN KEPADA MEREKA

Ingat lagi tak I pernah offer buat FREE HEADER untuk you all??ape?dah lupe?.opss..0kayokay..ade yang tak lupe punye kan..bagusbagus!Happy tau dapat bualbual mesra tak hengat bersame Uolls..dapat share idea.Sape sangka..Uolls ni sumer sangat besh untuk berkawan!seyesly I loike sampai I tak leh tido kenyang,mandi tak lena,makan tak basah..dasat kan..Tapi I co0l je sebab Uolls sentiasa di Hati macam UiTM dihatiku[wahh..sangat merindui UiTM].can't wait Upcoming Convo on may!tak sabar tak sabar!eh bukan nak cakap pasal k0nvo ni..tersimpang pulak neh..Just nak ucap bebanyak Terima kasih yang tak terhingga pada mereka sumer ni..l0ve Uolls muchmuch m0re lahh..kerjasama Uolls amatamatlah dihargai..
warnawarni dihatiku 
^_______________________________________^

1.Littlemyrashmallow

HAPPY EARTH DAY

Jom ramairamai hijaukan bumi kita dengan tanam tumbuhantumbuhan hijau..nape??Harini hari bumi sedunia..so,kene la save our earth!Jangan  lupe pakai baju hijau sampai malam..eh takdela..tipu je ni..pakai la baju warne ape ape pon asalkan tak mencemarkan alam sekitar..walaupon I tak suke hijau..tapi demi selamatkan bumi..jom hijaukan bumi!

Thursday, April 21, 2011

LAYAN GAMBAR MALAM JUMAAT

Eh,baru lepas tengok citer seram Mantera Anjasmoro kan..Seram ke citer tu?Macam tak seram je..Uolls rase camne??Seram pon sebab malam ni malam jumaat kan??Orang Jawa kate Malam Jumaat Keliwon..ape maksud keliwon ye?[sile google sendiri sebab I pon tak tahu!].kalau nak seram lagi meh tengok same gambar menarik nih..kompem Uolls tido lena malam ni bertemankan angin sepoisepoi bahasa..hehehe..Tak seram kowt sebab ramai je yang dok letak jadik pr0file picture[agakagak teringin k0wt nak jadik camtu!]..TAPI..kekadang seram jugak tengok!Layankan je laaaaa...Zasss
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




*maaf kalau ade heart feeling attack!
*tenkiu pakcik go0gle!



JOM JOIN BLOGLIST AZHAFIZAH.COM

Assalamualaikum...
Salam Hari Jumaat semua..tajuk di atas macam terase blogger pemes je kan nak ajak orang join..takkan nak kene pemes baru nak nak ajak orang join kan..okeh tak mo pusing kepale..just nak ajak uolls join my bloglist je sbb bile da tukar domain baru ni..bloglist dah ilang..bloglist yang sedia ade yang I selalu terjah.so,uolls nak I terjahterjah uolls dengan soalansoalan panas[macam abg Nas melodi pulak ye] dan komenkomen tak?or nak share apeape ker?nak promote ke?kalau nak sile tinggalkan link kat comment box bawah ni ye..


1.link
____________________________________
2.category:
nyatakan category blog anda
[life story/tutorial/blogshoppe/tips/petua or else]

thanks ye!
dengan sopannyer I ajak uolls join.macam ajak nak gi kenduri kawen..kene ajak ramairamai baru meriah..betul tak?.hehehe ^^if tak nak tak pe,ini bukan paksaan^^

RUMAH UNTUK DISEWA[SEKSYEN7 SHAH ALAM]

Any0ne sedang mencari rumah sewa?Sile besarkan mata sebentar ye..bace butirbutir sulit dibawah ni.Tapi pastikan Uolls cukup sifat seorang perempuan untuk sewa rumah ni.Hujung bulan ni my friend and I nak keluar rumah ni and nak carik penyewa baru.

-Blok 58,Seksyen 7 Shah Alam[depan blok ade bus stop dan ade tasik yang dilengkapi dengan track jogging untuk beriadah]
-Tingkat 1 je[so,tak perlu susah payah nak panjat tangga tinggitinggi]
-2 kek0songan je[LADIES]
-Make sure Uolls se0rang yg pembersih ouke!
-Fully furnished
-mei intake!

segala pertanyaan sila hubungi Kak Acu 012-5099141

CONTEST BLOG PALING WONDERFUL BY BLOG'S DHIA

Saya Azhafizah Md Nor follower ke 220 blog Nadia Johary ingin melapor diri untuk menyertai
'Contest Blog paling wonderful'.

Dengan berbekalkan semangat kesukanan berblog yang tak lupus dek zaman serta sokongan yang diwarisi turun temurun dengan rasminya masuk menghadap.Atas dasar semangat setia kawan blogger,maka Saya dengan berbesar hati ingin  melibatkan diri dan blog tercinta untuk memeriahkan majlis.Yesszzaa,I berjaya mengarang beberapa baris ayat skema setelah beberapa tahun meninggalkan kertas pekse SPM.terharu rase nak lempang diri sendiri..ouhh tidak!Sorry guys,mo0d baru bangun tido datang selepas hujan ni memang nyaman.hehe..Actually,sedang berblogwalking td di blog meya..So,tetibe kornea mate terpandang contest yg menarik ni..'Light bulb' pon menjelma la pulak setelah sekian lame jadik halimunan.So get an idea nak join Contest.Lagipon da lame jugaklah tak join contest.In addition,just make 0ver my blog become wonderful like WonderGirls..But 'not wonder' la sangat macam Alice In Wonderland tu..To0 much words "WONDER..WONDERFUL" lah pulak lah..Kene la ngan tema Wonderful tu..kan kan kan..[kalau setuju,angkat tangan macam saye-Us0p Wilcha].Sudah setuju??bagusss!Lemme me posts says about "DHIA's Blog"


Dear DHIA,
You've started written on December 2010 and your first entry entitled'HUMBLE WISH' on 19 December 2010.You're listed lotsa wishes that you wanted to be achieved f0r this year and I wanna wish You Gambarimasu!Fr0m my observation,DHIA is polite and h0nest person as I can see your blog is fully flowerish.Nice blog's contents because you're sincerely written from the bott0m of you're heart.Keep it Up girl!!BTW,She loves K-Pop 0so.especially Minho Oppa..Me Think So!"Simple but Cute header  wif  Minho Oppa^^
Love letter ,
AzhafizahMdNor


OK,seterusnya bersedia untuk dinilai..
notakaki: Cikgu Dhia,sile mark essay saye ni ye..nak lima bintang walaupon gune bahasa rojak sedap dimakan..buleh??
Nak bagi sekali bahanbahan bukti

Nak ajak juga kengkawan  join same


Untuk info lagi padat sile click sini

Monday, April 18, 2011

ATTENTION TO ALL BLOGGER [ENTRY WAJIB BACA]

Uolls,meh rapat sini cepat..ade bende penting nak bagi tau ni..Uolls tahu tak  blog yang tak gune akaun google[means kene gune gmail] akan dilupuskan.tahu tak?tahu tak?kalau da tahu baguslah..dah bertindak belum?bertindak cepatcepat ye sebelum menangis..hihi..pada yang belum tahu tu,meh sini nak bagitau.I dapat info ni dari blog WhiteyMommy.Thanks Mommy!Naseb la awal pagi tadi ber'Blogwalking'.kalau tak mahu gelabah nak tukar segala bagai.Pada yang gune gmail,kire da selamat la.tak perlu buat apeape.pada yang gune yahoo mail tu,baeklah Uolls bertindak sekarang pegi cepat bukak akaun gmail sebab pasni sesape yang gune yahoo mail untuk blog akan dilupuskan.haa..takut tak?bayangkanlah kalau blog Uolls tetibe dissappear..ishish.tak dapat nak bayangkan!eh,cakap banyak pulak I kan..baekbaek,I try ringkaskan.kang Uolls pening pulak kan.dahlah gelabah.pening pulak..ishish..ok cool down ye..meh buat beberapa step ni dengan slow supaya sumer berjalan dengan lancar dan success ye..


1.create akaun gmail>>kemudian log out 
2.sign in blog yang lame yang gune yahoo mail kemudian>>settings>>permissions>>Add Authors>>masukkan email gmail yang baru buat tadi dalam box>>click invite
3.log in semula akaun gmail tadi..check inbox nanti ade dapat Invitation to contribute to[link ID blog]>>click pada link tersebut.              
                                                   
 4.setelah click link tadi.Satu notis"To join this as an author,accpet the invitation by signing with your google Account here".So,click je 'here' dan terus akan ke dashboard.kemudian log out.                                                                                             5.Log in semula blog gune email yahoo lame.Click settings>>Permissions>>[akan ade email dan nickname author yang baru].kemudian click grant admin privileges.  6.Sekarang dah ade 2 author kan.So,author yang gune yahoo mail boleh di'remove' kan.So,lepas ni blog akan berfungsi dalam gmail je.


[ulangi semua steps diatas jika ade banyak blog]

*untuk back up blog
log in blog>>Dashboard>>Setings>>Blog Tools>>Export blog>>Download blog


Ok done!dah hilang gelabah Uolls ke?ok,boleh siapsiap untuk tido..






*sumber info
WhiteyMommy
kujie2
 origin from 
buzz.blogger.com

DIY-PLASTIC SURGERY AT HOME

Perghhh..giler ah buat plastic surgery kat rumah..dengar tajuk macam caye tak caye je kan..Haaa..Uolls kene percaye ouke sebab I sendiri yang buat!sile gosok mate Uolls lajulaju sebab hasilnya amat ausom sekali walaupon first time buat.Bukan nak kate hebat tapi sesaje berkongsi idea untuk Uolls DIY pasni..Mesti Uolls teruja kan nak buat camni..nak tak?kompem nak punyer..tak tahan tengok wajah comel setelah di make over menjadi dolls yang sangat comey..c0mey ker?[sile jawab dalam hati].Yang pasti I tak gune peralatan macam kat bawah ni.takutt der gune bendebende ni sumer..ngeeeri!

dan juge I tak hadapi situasi macam ni..err..what the Fish!

dan hasilnyer bukan begini

bukan juge begini!

TAPI..adalah begini hasilnya..
Dengan menggunakan kaedah try and error je..so,try and error je sampai sejuta kali gune Photoshop..
so,Uolls..DIY!
*eh tak tau ke DIY tu ape??Do It Yourself la..hehehe..sila tiru aksi ini dirumah
tapi still takleh lawan mata si dia nih..hihi

*credit pitcha to hencik go0gle

Sunday, April 17, 2011

TUTORIAL ANIMATION BANNER USING PHOTOSHOP

Hola every0ne,tibe je harini nak buat tutorial setelah sekian lame asek dok update class bahasa jepun and header je..mesti Uolls dah bosan tengok entryentry I kan..takpetakpe..hari ni kompem Uolls tak bosan punye.Leh terai buat tutorial ni..Ekceli request from Miss Aqilah.Mulemule I nak inbox die je..tapi macam susah nak nampak kan sbb kena attach pitcha 1by1..so,Decide nak post tutorial ni.So dat I can share with others.suke tak?suke tak?
Sebelum start ni..bace bismillah ye..^__^

1.Bukak PS Uolls[tak kire la CS3,CS4,CS7 or CS 100 sekalipun..asalkan PHOTOSHOP!]
2.dah kuar wondow PS click File>>New
So,die akan jadik macam kat bawah ni
*make sure size 125x125 in pixels
*transparent
[macam dalam window kat bawah ni]

2.New file akan jadik macam kat bawah ni[yang kotakkotak grey tu adalah transparent bile dah save nanti]

3.Then,Uolls leh letak pitcha apeape je yang Uolls nak
File>>Open[open file pitcha yang Uolls nak]
[leh gune macammacam tools yang ade kat sebelah kiri tu.nak crop ke nak ape ke..ikut sukeati uolls lah ye.I anggap Uolls dah tahu macam mane nak gunekan tools untuk edit pitcha].
I amek pitcha fluffy bear ni and I gune quick selection Tolls(W) and drag masuk dalam new file yang dah created tadi.Jadilah macam kat bawah ni.Pastu letak lah font ke atau pitcha lain.

4.Untuk buat flash banner,click window>>Animation
macam kat bawah ni
*make sure click animation


5.Dah click animation,then akan kuar animation (frames) kat bawah sekali macam pitcha bawah ni


6.Sebelum nak start buat animation..make sure layers menu kat sebelah kanan bawah tu invi atau tak
*yang pitcha eye=mata tu untuk buat object kita invi atau tak untuk create animation
7.Ok,dah nak buat banner,click layers mane yang nak invi..boleh jugak start ngan blank page.
kalau nak  start dengan blank page..click eye untuk sumer layers
Yang macam I buat kat bawah ni.I just invi others layer..and start dengan layers fluffy bear ni je
nampak tak gambar eye takde kat menu layers tu[means yang laen invi!]

8.Then click icon Duplicates selected frames untuk next animation.

9.Untuk frame ke2.leh click pitcha eye tadi untuk wujudkan layer yang Uolls nak..
Macam I buat ni..I visible layer font

10.Then duplicates frames lagi.I invi balek layer font untuk hasilkan blink blink nanti.
Untuk animation seterusnyer..boleh duplicates frame as much as you want..just duplicates frame and invi mane patut.

11.Da siap sume frames..Then delay setting lak..selalunyer akan set 0.5sec

12.Bile dah siap sume.click plays animation.icon bawah tu..okay tak delay die..kalau tak oke..leh ubah ikut kesesuai yang Uolls nak.

13.Dah puas hati??kalau belum..edit la mane patut sampai lebam..hihi..kalau dah puas hati.click File>>Save for Web &Devices macam kat bawah ni

14.Akan keluar window save macam ni..Then click Save

15.Last sekali save kat manemane yg Uolls suke
*make sure save as type: .gif
then save
Taraaaaa..ni lah hasilnya..Ni yang simple je..Uolls leh explore lagi untuk create yg canggih manggih lagi..g0dek2 je..kompem leh buat punyer..Usaha Tangga Kejayaan 
*psst..Aqilah,try skang!hehe
\(^__^)/